Bijna duizend aanmeldingen voor uitkoopregelingen piekbelasters stikstof

Bijna duizend veehouders hebben een aanvraag gedaan voor een van de vrijwillige uitkoopregelingen, onder wie ruim 400 piekbelasters. Dat blijkt uit een recente update van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over de uitkoopregelingen.Begin juli stelde de rijksoverheid twee uitkoopregelingen op. De ene regeling is bedoeld voor piekbelasters: agrarische en industriële bedrijven die veel stikstof uitstoten in natuurgebieden, of in de buurt daarvan. De andere regeling is bedoeld voor melkvee-, varkens- en pluimveehouders die geen piekbelaster zijn.Naast de 401 piekbelasters zijn er tot nu toe ook 358 aanmeldingen binnengekomen voor de algemene uitkoopregeling om de stikstofuitstoot te verminderen. Bij nog eens 215 aanmeldingen is het nog niet duidelijk of die boer in aanmerking komt voor de algemene regeling of die van de piekbelasters. In Gelderland zijn de meeste veehouderijen geïnteresseerd in de regeling, daar hebben 276 bedrijven zich gemeld. Vooral varkenshouders en vleeskalverhouderijen hebben zich daar gemeld. In Brabant hebben 269 boerderijen hun interesse kenbaar gemaakt. Meer dan de helft zijn varkenshouders. Stikstofwinst minimaalOngeveer 3000 boerenbedrijven en zo'n twintig industriële bedrijven zijn als piekbelaster gekwalificeerd. Staalfabrikant Tata Steel, luchthaven Schiphol en chemisch bedrijf Dow Benelux voeren de lijst van zwaarste uitstoters aan. Piekbelasters kunnen er volgens het demissionaire kabinet ook voor kiezen om hun bedrijf te verplaatsen of door middel van nieuwe technieken de uitstoot van stikstof te verlagen. Het doel is om de stikstofneerslag met zo'n 8 procent te verlagen. Begin oktober bleek uit berekeningen van stikstofwetenschappers dat de bijdrage van de piekbelasters aan de totale stikstofneerslag erg bescheiden is. Volgens hen is grote winst alleen te behalen met een veel bredere aanpak waarbij alle boeren en alle industriële uitstoters een bijdrage gaan leveren.Hoe zit het ook al weer met de stikstofcrisis? Via de onderstaande link leggen we het je uit in 4, 7, 12 of 15 minuten:Een aanvraag voor een van de uitkoopregelingen betekent niet meteen dat het bedrijf ermee stopt. De RVO beoordeelt de aanvragen en bepaalt het subsidiebedrag, na de aanvraag krijgt de veehouder een voorstel voor de uitkoop. Piekbelasters kunnen zich voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf laten uitkopen. Voor andere boeren geldt dat zij tot 100 procent van de waarde van hun bedrijf kunnen krijgen. In totaal wordt er bijna een miljard euro uitgetrokken voor de subsidies.Voor de algemene uitkoopregeling kunnen veehouders zich nog tot en met vrijdagnacht aanmelden, die voor de piekbelasters loopt nog tot begin april volgend jaar. Tot nu toe heeft de RVO over 37 aanvragen voor piekbelasters een beslissing genomen: 36 aanvragen zijn toegekend, zij hebben een voorstel gekregen. Eén aanvraag is afgewezen.

Het kabinet gaat verzuipen in de stront ( en de veehouders ook) De analyse....

Het 7de actie programma nitraat en het addendum gaan er voor zorgen dat we over enkele jaren verzuipen in de stront. Oud zuivelbaas Tjeerd is zeer effectief geweest om zijn oud broodheren het mes in de rug te steken. De analyse; We hebben nu nog 1.750.000 ha landbouwgrond. Tot 2027/2030 verliezen we daar het volgende areaal ( als plaatsingsruimte) door diverse gecreëerde opgaven. Ik benoem: Bufferstroken: 55000 ha 4% verplichte braak: 20.000 ha Bossenstrategie, middels sector plan: 125.000 ha Klimaatadaptatie: 125.000 De komende jaren blijft er 1.425.000 ha landbouwgrond over voor mestplaatsingsruimte (mits overgangsgebieden achterwege blijven) Het actie programma nitraat, wat eigenlijk bedoeld is voor de Nitraatrichtlijn maar nu zelfs gebruikt wordt voor coalitie afspraken, zorgt dat we naar een plaatsingsruimte gaan van 170 kg N per ha voor 695000 ha en 136 kg N per ha voor 730.000 ha. De totale plaatsingsruimte mest wordt over 3 jaar nationaal 217 miljoen kg N De productie in 2022 was 465 miljoen kg..... Met in acht neming dat er 3 miljoen kg N in de pilot mineralen concentraat gaat en toegepast wordt als kunstmest vervangers. En in BMC Moerdijk wordt er rond de 11 miljoen kg N verbrandt. Slotconclusie: Er is meer dan de helft van de mestproductie, 234 miljoen kg N, over 3 jaar niet meer te plaatsen. BASISVOORWAARDE NUMMER 1 EN 2 VOOR EEN LANDBOUW AKKOORD ZIJN: METEN EN TOESTEMMING VOOR GEBRUIK RENURE (met bijbehorende vergunning) Anders komt hongersnood dichterbij dan dat de meeste voor mogelijk houden!!!!

Johan Vollenbroek adviseert Frans Timmermans: vertel BBB dat het gedogen voorbij is

Dinsdag komt Eurocommissaris Frans Timmermans naar Nederland voor een gesprek met Caroline van der Plas. In de aanloop naar die ontmoeting adviseert natuurbeschermer Johan Vollenbroek Timmermans om de BBB-leider mee te delen dat de Europese Commissie niet langer kan gedogen dat de veehouderij de Nederlandse biodiversiteit om zeep helpt. In een brief aan Timmermans schrijft Vollenbroek dat de Europese Commissie een zogeheten ingebrekestelling moet voorbereiden vanwege het niet nakomen van de Vogel- en Habitat-richtlijn. “De Habitat-richtlijn dateert van 1992, de gedoogsituatie duurt dus al 30 jaar”, stelt Vollenbroek. “Het kan niet zo zijn dat anno 2023 nog steeds geen begin is gemaakt met het in een goede staat van instandhouding brengen van de Nederlandse Natura 2000-gebieden.” Vollenbroek hekelt het kabinet dat al in 2019 door de Raad van State op de vingers werd getikt maar nog altijd niets noemenswaardigs heeft gedaan om de stikstofuitstoot terug te dringen. Nog langer dralen is volgens de natuurbeschermer onverantwoord. “Ecologisch onderzoek wijst uit dat een aantal habitats onherstelbaar wordt beschadigd als niet snel tot actie wordt overgegaan.” De oplossing ligt voor de hand. “De natuur- en de stikstofcrisis kunnen alleen worden opgelost als het aantal dieren in Nederland drastisch afneemt.” Nederland telt nu 3,9 miljoen runderen, 12 miljoen varkens, 500.000 paarden, 1,5 miljoen schapen en geiten en 100 miljoen kippen. https://twitter.com/j_vollenbroek/status/1645328652995817472

Bioepz


Topics
0
Reacties
0
Volgers

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 1d geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering