Knot tegen NRC: ECB zeker nog niet klaar met renteverhogingen



Quote:
Volgens hem rest alleen nog de vraag met welke stap de rente moet worden verhoogd.

Deel dit topic

Reacties

Kars
Inflatie bestrijden met renteverhogingen. Dat kan goed uitpakken of gewoon dubbel negatief.
+1
klant
@Kars denk het laatste verschillende mensen in de bouw gehoord, werk is er nu nog wel maar komt weinig tot niets bij.
cjw73
@klant bij de grote bouwbedrijven die veel nieuwbouw projecten doen wordt het bij de week rustiger. Komt weinig nieuws meer bij.
labella
@cjw73 Hier bij grote bouwer hebben de eerste 19 vorige week ontslag gekregen en er zullen er meer volgen, hebben voor komende winter totaal geen werk.
Bioepz
@labella Bouwvakkers hebben momenteel de banen voor het uitzoeken.
labella
@Bioepz Nog wel.
Bioepz
@labella Juist. En daarom kan het rente instrument voorlopig nog worden ingezet om de inflatie te beteugelen.
bio boer
@Bioepz maar krijgen geen vast contract nu denk ik bouwers zien de onzekerheden nu ook wel aankomen
Bioepz
@bio boer ZZPers zullen het eerst moeten vertrekken.
Weidezicht
@Bioepz het wordt met de dag rustiger. Werken worden tot nader order uitgesteld, aanbestedingen bijna 0. Weg en watetbouw ligt binnen half jaar plat.
richard-de-wolff
@labella 20 % minder hei palen verkocht zal als gevolg hebben 20 % minder bouw activiteit
richard-de-wolff
@richard-de-wolff ook dyka plastic erg rustig
MBH te N
@richard-de-wolff men bouwt alleen nog op de zandgronden en hoge koppen?💪
+2
pieta
@cjw73 Het wordt gewoon tijd een kostencorrectie aan de kant van bouwmaterialen. Dan kan een en ander weer wat makkelijker. Dus de rente gewoon met beetjes blijven verhogen tot de correctie komt.
Noorderling
@pieta
Arbeidskosten zijn ook zomaar de helft bij bouwen. Helft van die kosten is weer belasting, belasting smeert de economie niet maar is momenteel het zand in de motor geworden.
+12
cjw73
@Noorderling en alle nutteloze baantjes die erbij gekomen zijn, want die moeten ook betaald worden. Nederland hangt bijelkaar van controleurs en dat soort volk. En dan het ambtelijke apparaat nog, want das helemaal een sociale werkplaats. Achter die ene bouwvakkers staan minstens 2 die ook betaald moeten worden en geen reet uitvoeren.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
loze baantjes die erbij gekomen zijn, want die moeten ook betaald worden. Nederland hangt bijelkaar van controleurs en dat soort volk. En dan het ambtelijke apparaat nog, want das helemaal een sociale werkplaats. Achter die ene bouwvakkers staan minstens 2 die ook betaald moeten worden en geen reet uitvoeren.

De parasieten van de maatschappij hebben zich goed ingenesteld om bij een crisis veilig te zitten op een onuitputbare bron met geld. Hoor het genoeg, sinds corona is thuiswerken de regel.
Donderdag bij de voetbal klem zuipen, vrijdag half 9 inloggen en eerst maar verder uitslapen is geen uitzondering...
Staken voor loonsverhoging vanwege hoge werkdruk, met loonsverhoging kunnen ze evenveel verdienen in 4 dan voorheen 5 dagen. Besluiten voor 32 urige werkweek te gaan en de werkdruk stijgt alsnog omdat er niet meer mensen zijn en het werk blijft. Maakt men zich thuis nog druk hoeveel er maandag wel niet weer gebeuren moet. Lekker bezig met zn allen...

Sociaal vangnet is goed voor wie het echt nodig heeft. Gespreid bedje met alles maar indekken en de enige flexibiliteit met 0uren contracten en zzp'ers volledig in te dammen en iedereen naar een vaste baan dirigeren zie ik niets in. Goede werknemers hebben wel werk, een groep krijgt het te makkelijk en als werkgever sta je met je rug tegen de muur. Zeker als mkb'er of agro met enkele (indirecte) medewerkers ben je gigantisch kwetsbaar.
+1
Weidezicht
@cjw73 ik zeg dat al aantal jaar. Er zitten veel te veel mensen op nutteloze banen, jeugd wordt opgeleid voor die nutteloze banen, weinig doen, veel verdienen. Er is personeel zat, maar die vervullen overbodige functies. En dan hebben we arbeidsmigranten nodig om het echte werk te doen. Dat is exporteren van geld.
casev2
@klant 'n groot grondverzetbedrijf waar ik nog wel eens wat uurtjes voor inval op de kraan, is dit jaar al flink wat afgeschaald. Machines verkocht, en investeringen uitgesteld.

Dit zijn vaak de 1e in de keten, bouwbedrijven volgen...
Weidezicht
@casev2 is dat Bram?
casev2
+3
Noorderling
Quote Reactie van @casev2:
'n groot grondverzetbedrijf waar ik nog wel eens wat uurtjes voor inval op de kraan, is dit jaar al flink wat afgeschaald. Machines verkocht, en investeringen uitgesteld.

ben benieuwd hoe dat gaat met alle bedrijven die op troostwijk zijn langsgekomen en de landbouwtak afgestoten hebben.
Agro is misschien niet geweldig, maar wel stabiel en gras groeit in de regel wel, mest blijft komen.
Keuzes zijn wellicht niet uit luxe gemaakt, het wedden op 1 paard kan nu wel een pijnlijke aangelegenheid worden.
bio boer
@Noorderling verhaal is hier wel eens rondgegaan imand in grondverzet 100k verloren door faillissement groot grondverzet bedrijf had grondwerk uitbesteed van aanleg pers riool aan lokale loonwerker 🤦‍♂️ is ook weer wereld apart
cjw73
@bio boer die zijn er teveel om op te noemen. Kleine loonbedrijven die op de fles gaan als gevolg van wwb werkzaamheden die niet betaald worden.
+1
casev2
@bio boer dat is precies de reden waarom er zoveel in de bouw en grondwerk tussen 2010 en 2012 op de fles gingen. Zelf de broek nog wel op kunnen houden, maar 1 grote klant van je die omvalt, en je gaat mee...
Bioepz
@KarsMee eens. En bij minder bouwactiviteit zal er minder personeel nodig zijn. Laat dat nu op dit moment helemaal geen probleem zijn. Overal is een tekort aan personeel.
+7
HansBa
@Bioepz personeels tekort komt ook mede doordat er in NL veel te veel overbetaalde flauwekul baantjes zijn.
Bioepz
@HansBa In de bouw? Mwah…?
Weidezicht
@Bioepz ookwel. Bedrijven moeten planschrijvers, veiligheidskundigen, omgevingsmanagers, contractmanagers enz hebben, overhead rijst de pan uit . En belangrijkste, de jeugd gast niet op de steiger of in de sleuf staan, als ze voor 500 meer, bij de kachel kunnen zitten.
+2
HansBa
@Bioepz in de bouw is ook te veel bureaucratie, vooral voorafgaand. Maar de allergrootste overbetaalde flauwekul baan is met stip een minister van stikstof!!
+1
mlkvhoudr
In japan hadden ze jarenlang deflatie een ramp voor de economie, ik zie de rentestijgingen als middel om de inflatie in te dammen omdat de eonomie oververhit raakte maar ook als de economie te ver afkoelt er voor te zorgen dat de ecb weer middellen heeft de economie te stimuleren door renteverlagingen.

feitelijk waren ze nu grotendeels tandeloos op dat vlak
+3
demelkboer
De hypotheek rente is nu rond de 5% . Dat is maar 1.25 % boven het lang jarig gemiddelde. We zijn verslaafd aan te goedkoopgeld.
cjw73
@demelkboer mee eens. Ben nu 10 jaar zelfstandig maar gaf in het begin ook 4.5 %
+1
Erco
@cjw73 en die 4,5 was toen al laag
+1
bio boer
@cjw73 of zou die 10% zijn als er maar dekende melkprijs tegen over staat heb wel het idee dat de nl boer met eigendoms grond wel fors meer hyphotheek heeft dan elders in de eu dus voor de concurentie positie voor de nl boer is lage rente wel gunstig
HansBa
@cjw73 toen ik in 93 begon was variabell dik 6%, dat was het hoogste wat ik betaald heb tot nu toe.
+1
oubi
@HansBa en die 6% gaat terugkomen.
labella
@oubi die is al terug, en al meer ook...
Erco
@labella variabel nog niet
HansBa
@oubidenk het ook wel maar ben gelukkig het meeste kwijt van de hypotheek.
hans1980
@oubi zo ...
tok achterhoek
2de helft dit jaar verwachten ze deflatie.
Frans1
@tok achterhoek zou tijd worden, prijzen zijn over de hele linie ook als een malle gestegen. De melkprijs heeft het goede voorbeeld al gegeven🙈
bio boer
@tok achterhoek twijfel er aan hoe veel mensen er meer dan 10% bij eisen met stakingen ga ervan uit dat bedrijven dat niet met de winst kunnen betalen
Erik1979.
@tok achterhoek hebben we die niet al? Als ik kijk wat de prijzen in november december waren tegen over nu. Ik denk tot 20% goedkoper. Ze Bereken de inflatie jaar op jaar. Als je het maand op maand bekijkt is het anders.
groeier
Quote Reactie van @Erik1979.:
ebben we die niet al? Als ik kijk wat de prijzen in november december waren tegen over nu. Ik denk tot 20% goedkoper. Ze Bereken de inflatie jaar op jaar. Als je het maand op maand bekijkt is het anders.

Waar 2023 gemiddeld naar toe gaat gaan we over enkele maanden pas definitief zien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rente geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN