‘Deze uitgestoken hand hadden we moeten pakken’

€Dit was de uitgestoken hand die we hadden moeten pakken en die we niet hebben gepakt. Nu is het God zegene de greep waar we gaan belanden.’ Dat zei Hendrik Galema, voorman van de jonge Friese boeren, vanmiddag op het drukbezochte melkveehouderijsymposium van magazine Melk van het Noorden in Leeuwarden. Galema vertelde dat de overheid […]

Deel dit topic

Reacties

+5
Frederika
Ja en dan afhakken
+26
robbies
Het baart me zorgen dat jonge boeren maatregelen accepteren die geen enkel probleem oplossen
+2
Noorderling
@robbies
Dat hebben de oudere boeren van nu, de jongeren van 20-30jaar geleden ook niet anders gedaan.

Accepteren of emigreren blijft in postzegel Nederland toch een belangrijke factor.
Gelijk krijgen zou je in Brussel moeten realiseren, kun je wel een generatie op wachten en die tijd heb ik ook niet. Dillema.
+2
robbies
@Noorderling Ik verwacht juist van de jeugd dat ze pragmatisch zijn. Dat is het mooie van jong zijn, je niet tegen laten houden door allerlei politieke spelletjes en af en toe wat naïef zijn. Wat me tegenstaat in dit verhaal - en van Meijer - is dat ze al ondergedompeld zitten in de politieke spelletjes. Hun onbevangenheid is er al afgewassen en dat is zonde.
producent
@robbies
We laten ons gewoon bedonderen door het D66 kabinet.
Artikel van Redactie van Foodlog.
Wetten zonder wetenschappelijke consensus
Zoiets zou niet mogen bestaan, maar in Nederland is het een feit. In het stikstofdossier gaat het al jaren over de vraag of de modellen die de wetgever gebruikt niet vol rekenregels zitten, die eigenlijk niet kloppen met de werkelijkheid. In zulke gevallen komen er cijfers uit waarvan mensen denken dat ze voor iets 'hards' en 'echts' staan omdat cijfers nu eenmaal de indruk wekken 'echt' te zijn. Op de lagere school leren we immers al dat taal zacht is, maar cijfers hard zijn.

Nu is het zo dat stikstof in de vorm van ammoniak volgens de scheikundelessen op de middelbare school wordt gebonden door water. Volgens de stikstofmodellen die in de Nederlandse wet- en regelgeving zijn verankerd komt er echter ammoniak uit de Noordzee. Dat kan helemaal niet, zegt emeritus hoogleraar Han Lindeboom (WUR) al een tijdje. De Telegraaf vroeg het RIVM, dat het model voor de wetgever beheert, hoe het zit. Het Instituut antwoordt dat Lindeboom een punt heeft, maar dat er over wetenschap nu eenmaal altijd discussie is. Onze minister voor stikstof en natuur vraagt onderwijl de provincies wel door te gaan met hun stikstofbeleid op basis van wetten en rekenregels waarover de inkt van de wetenschap nog steeds niet is opgedroogd.

Voor het vertrouwen en wetten zijn de opmerkingen van het RIVM en de verantwoordelijke minister natuurlijk nogal dodelijk en dom.

msn.com/nl-nl/gezondheid/…
Noorderling
@robbies
Het is nooit van een definitief concept akkoord gekomen waarvoor het er op of er onder zou zijn, kunt op basis van het concept wat er nu ligt niet zeggen waar iemand voor staat en waar de getrokken streep ligt.

Staan ook goede zaken in het akkoord. Zeg het maar, we weten nu niks. Wat er zonder of met akkoord zou gebeuren. Wat wel afgetikt was en wat niet. Als iemand in de materie zit is hij het wel, najk had het ook minder kunnen treffen.

Nu weer ik niet waar het gelijk exact ligt.
Ken genoeg mensen die zich volledig vast grijpen aan hun gelijk. Is hun goed recht, ze gaan er alleen stuk voor stuk mentaal aan onderdoor. Kan een keuze zijn om je op die manier 10jaar te laten gijzelen. Maar of men nu zoveel weggegeven heeft met het akkoord op de lange termijn vraag ik me ondertussen af. Er staan ook goede dingen in en autonome krimp is er toch al, wat direct geen ramp is. Schaarste is het beste wat ons kan overkomen.
+2
robbies
@Noorderling uit het verhaal blijkt dat een GVE-norm voor zijn achterban wel paste, muv een hoek in Drenthe. En uit jouw reactie blijkt dat het voor jou beter past dan dat fosfaatrechten deden. Voor mijn huidige situatie zou het ook kunnen passen, maar voordat je oplossingen accepteert moet je wel weten welk probleem er aan ten grondslag ligt. Ook NAJK moet die vraag doorlopend stellen. Of eigenlijk moet juist NAJK die vraag stellen. Als zulke jongens de praktijk al willen vormen naar de theorie, dan zijn we voor de toekomstige generaties verloren.
Noorderling
@robbies
Het is nogal simpel en kort door de bocht opgeschreven, hele nuance prikkelt natuurlijk niet.
Jean-PierreK
@robbies & @casev2 , die Galema maakt volgens mij een denkfout. De voorgestelde GVE norm geldt alleen voor melkvee en zoogkoeien. Als je pluimvee en varkens niet meetelt dan zijn ook provincies zoals Friesland en Overijssel intensief. Dat blijkt ook uit het rapport (Normeren en beprijzen van stikstofemissies)van ABDconsult (pagina 48).

(klik om te vergroten)

pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Dillema.

Is dit ook een Groninger? 😁
+1
Noorderling
@pieta
Fries denk ik 😉
+2
Spuit11
@robbies Ik denk dat het boeren bij deze gast een 2e tak gaat worden. Deed z'n ouwe ook.
Als je ook op het pluche wil komen zul je je omhoog moeten likken.
+3
mlkvhoudr
@Spuit11 onhoog likken kan ook leuk zijn 😄
+4
Edvof
@mlkvhoudr ligt er aan waar je begint, bij de tenen of de hielen.
Johannushoeve cv
@mlkvhoudr ik doe het liever naar beneden
robbies
@Spuit11 Ik heb met zijn ouwe weleens wat contact gehad. Ik vond het niet zo'n verkeerde, maar heb er nooit mee hoeven handelen.
+2
frank post
@robbies jongeren zijn uber optimistisch, denken alleen in sterktes en kansen, willen geen generieke kortingen en missen ervaring. Dat maakt leuk om met ze te werken. Ben naast boer docent, als ik het heb over afschaffing derogatie is de oplossing vlgs student grond kopen of huren. Als ik het heb over impact op inkomen is de oplossing minder investeren in machines als ik het het over ammoniak uitstoot is de oplossing luchtwasser……alles om maar te kunnen blijven of meer te melken😂. Geen van de studenten heeft ooit zelf is zo krap gezeten dat ff nix meer kon, heerlijk jong zijn😜
frank post
@frank post denk trouwens dat je ook wel die instelling moet hebben om boer te worden, maar kon voor een aantal nog wel eens een tegenvaller worden als ze paar decennia boer zijn😬
pieta
Quote Reactie van @frank post:
kon voor een aantal nog wel eens een tegenvaller worden als ze paar decennia boer zijn

Als ze dat halen is ook al heel wat. 😁
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @frank post:
jongeren zijn uber optimistisch, denken alleen in sterktes en kansen, willen geen generieke kortingen en missen ervaring. Dat maakt leuk om met ze te werken.

Daarom richt de overheid zich zo graag op jonge boeren. Die kan je nog plooien....
+2
richard-de-wolff
Heeft hij het over grasland of gve norm ? En hoe hoog we hebben niet allemaal zo veel grond als Galema
JappieJo
@richard-de-wolff hoe is het bij de Firma Galema momenteel? is er al een uitspraak geweest over de buurman-boer?
+1
JappieJo
@hypotheekboer had ik even gemist
richard-de-wolff
@hypotheekboer Was deze hiemstra eerder boer bij achlum wat bouma toen gekocht heeft?
hypotheekboer
@richard-de-wolff ja, met 2 broers. Ene zit nu in Oost-Duitsland. Bijzonder verhaal daar.
richard-de-wolff
Bioepz
@richard-de-wolff Nee,die doet iets in spermahandel geloof ik.
+4
casev2
Quote:
Ook stelde hij dat 95% van de jonge boeren in Noord-Nederland prima uit de voeten kan met de aangeboden GVE-norm per hectare. ‘Alleen een klein hoekje in Drenthe zit boven de 2,3 GVE per hectare, de rest van de melkveehouders in het Noorden zit daarop of eronder.’

wat is dit nou voor een volslagen belachelijke opmerking. Dat hij zelf toevallig genoeg grond heeft, wil niet niet zeggen dat de helft van je collegas uit de rest van nederland maar de tering kan krijgen. Ongeloofelijk...
KOC1981
@casev2 daar zit denk de grootste zwakte van ons, Noord tegen Zuid, groot tegen klein, intensief tegen extensief,... we kunnen nooit voor iedereen het ideale hebben, maar in postzegel Nederland zouden we toch elkaar niet het ravijn in mogen duwen.
+1
Herbert
@KOC1981 de grootste zwakte zit bij de bestuurders. Ja ja ik snap prima zo'n opmerking van "doe het dan lekker zelf", maar als je nog steeds achter het landbouwakkoord blijft staan zelfs nu duidelijk begint te worden dat er zaken in staan als forse extra belasting over zuivelproducten, dan snap ik niet wat je bezielt als bestuurder.
jhackert1986
@KOC1981 Wat een mooie empathische gedachte
Eergisteren met een Russische man gesproken over de evacuaties uit de Oekraïne
Wanneer het spannend wordt gaan mensen over lijken.
+1
Frans1
@jhackert1986 toen de p rechten ingevoerd werden waren het de intensieve die hun extensieve collega's luie bliksems vonden omdat ze de ruimte (nog) niet benut hadden. Zoek de discussies van destijds maar eens op
+2
robbies
@Frans1 ik ben de enige consequente. Ik vond toen dat intensief niet bevoordeeld mocht worden ten opzichte van extensief. En nu dat extensief niet bevoordeeld mag worden ten opzichte van intensief 😁 👼

Maar sommige van mijn eigen reacties van 6-7 jaar geleden vind ik wel tenenkrommend. Daar had ik wel een keer extra over na mogen denken voordat ik op enter drukte. Het zal het vaderschap en de leeftijd zijn die je wat meer gebalanceerder laat denken
pieta
Quote Reactie van @robbies:
sommige van mijn eigen reacties van 6-7 jaar geleden vind ik wel tenenkrommend

Goed dat je dat nu inziet. 😁
robbies
@pieta je kunt je ook te groot voelen om dat toe te geven pietje
+1
pieta
@robbies Oh nee hoor. Ik zit je maar wat te stangen. Ik had er nog bij willen zetten dat ik indertijd in die discussies al gelijk had. Heb ik maar niet gedaan. 😁 Als je terug gaat kijken dan denk je wel eens vond ik dat toen echt.
+2
Albert Altena
Jong en Naïef zullen we maar zeggen.
+1
Bioepz
Prachtig om te zien dat hij denkt in kansen ipv bedreigingen. Zo hoort het,vooral bij jonge mensen. 👍

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , overheid , leeuwarden en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0