Grasbaal


Foto's
37
Video's
15
Topics
60
Reacties
11.729
Stemmen
571
Volgers
8

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 54jr
Laatst online: 3u geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


10 Dec 2018

De overheid is geen speler in de markt voor fosfaatrechten

Melkveehouders vragen zich af of het ministerie geen rol kan spelen bij de prijsvorming van fosfaatrechten. Het ministerie geeft aan dat de keuze is gemaakt om fosfaatrechten vrij verhandelbaar te maken. Dit geeft ondernemers de vrijheid om te handelen en hun eigen keuzes te maken.

Een onlosmakelijk gevolg is dat de prijs van fosfaatrechten dus ook in de markt tot stand komt. De overheid is geen speler in de markt voor fosfaatrechten en heeft geen invloed op de prijs.

Als de overheid wel op prijs zou willen sturen, raakt dit direct aan de vrije markt en ook aan de wet. Daarom kan en wil de overheid de prijs van fosfaatrechten niet beïnvloeden.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…

13 reacties

08 Dec 2018

Kalf eerst merken, dan pas melden in I&R

En wie gaat dat controleren?

Eerst oormerken, dan pas melden in I&R. Dat is een van de wijzigingen die Minister Schouten aanbrengt in het I&R-systeem voor runderen.

Zo wordt de kans op fouten kleiner, schrijft ze in een Kamerbrief waarin ze de wijzigingen aankondigt. Het ‘merken voor melden’ gaat in per 1 april 2019. Daarmee is er tijd voor eventueel noodzakelijke aanpassingen in managementsystemen.

23 reacties

07 Dec 2018

WIJZIGINGEN DIERCATERGORIEËN RVO

Uit de CRV nieuwsbrief:

Zoals u misschien al weet is er bij RVO het een en ander gewijzigd rondom diercategorieën. Per half december worden deze wijzigingen doorgevoerd in CRV FosfaatPlanner. Dit heeft mogelijk invloed op uw bedrijf.

Als gevolg van de wijzigingen zijn alle dieren waarvan u eerder dit jaar handmatig het productiedoel hebt gewijzigd aangepast naar diercategorie 100. De indeling van de dieren in diercategorieën is bepaald o.b.v. de typering van uw bedrijf én de bloedvoering en haarkleur van het dier. Volgens de nieuwe regels van RVO kan het productiedoel maar éénmalig wijzigen. Zo kunnen dieren die als productiedoel melk hebben alleen voor de laatste levensfase op vlees (categorie 120) worden gezet.

CRV kan en mag deze wijziging niet voor u doen omdat het hier gaat om eigenbewijslast. We proberen u te ondersteunen door oude dieren met productiedoel vlees voor u in beeld te brengen op de stallijst. Op dierniveau geven wij de bij ons laatst bekende mutatiedatum weer.

18 reacties

05 Dec 2018

Voorpagina Quotum.nu vernieuwd

Quotum.nu bestaat al weer ruim 17 jaar. In al die jaren is de voorpagina vrijwel hetzelfde gebleven maar nu met al die verschilldende soorten aanbiedingen vonden wij het tijd voor een update.

De laatste weken is @Tinus hiermee hard aan het werk geweest. Zoals jullie dat al hadden gezien heeft dat geresulteerd in een opdeling van al het aanbod in vier verschillende noteringen:

Kooprechten 100% leverbaar
Kooprechten 0% leverbaar
Leaserechten eenjarig
Leaserechten meerjarig

Op de voorpagina stond altijd een grote grafiek, maar nu zijn het 4 losse grafieken geworden en op elke grafiek klik je door naar naar het goedkoopste aanbod. De namen van de 5 goedkoopste aanbieders staan ook in de blokjes.

Wij hopen al het aanbod hiermee nog overzichtelijker hebben gemaakt.

36 reacties

28 Nov 2018

ZWARTE PIETEN

Een mooie nuancerende column van Dirk Bruins, Lid vakgroep LTO Melkveehouderij. Ik weet nu al dat iedereen het er zeker niet mee eens is. Toch is de boodschap duidelijk:

Er was een tijd dat de Sinterklaastijd zorgde voor een gezonde spanning in Nederland.

De enige discussie die zich in relatie tot de goedheiligman afspeelde, was relatief onschuldig en ging over wanneer pepernoten voor het eerst in de schappen mochten liggen. Vandaag de dag is dat heel anders. Sinterklaastijd of beter gezegd Zwarte-Pietentijd lijkt synoniem te staan voor geweld, scheldkanonnades, politiemacht en demonstraties. Voor- en tegenstanders komen met nieuwe en oude argumenten en vooral heel veel meningen waarbij loopgraven en facebook (of ander social media) de tactiek hebben om het gelijk aan hun zijde te krijgen.
Een oplossing voor een einde aan de discussie lijkt ver weg. Sterker nog, elk jaar lijken de loopgraven dieper, de taal harder, de commotie groter en het plezier kleiner te worden. Louter verliezers dus.

Ik zie overeenkomsten met discussies over de Nederlandse landbouw. Voor de melkveehouderijsector van vandaag geldt ook dat er voor- en tegenstanders zijn. En ook hier zie ik harde aanvallen en grote woorden wat automatisch betekent dat anderen in een verdediging schieten en met vaak hetzelfde fanatisme. Begrijpelijk misschien, maar het maakt dat ook in die discussie de loopgraven dieper worden en oplossingen verder weg. En net als met het Sinterklaasfeest gaat dit ten koste van het (werk)plezier. Afgelopen weken heb ik weer heel wat Prikkebord, Facebook, Whatsappjes en opgenomen audiofragmenten (dit lijkt de nieuwste rage) langs zien komen over het “het echte verhaal”, er “hard tegen in” en “met de vuist op tafel”.
Ik dacht aan de woorden van Aalt Aalten een docent in de krijgskunst die ooit tijdens een cursus de vraag stelde: “Wat is het eerste dat je doet, als de afstandsbediening van de TV niet reageert? “Er ontstond wat gegrinnik en er werd gemompeld: “harder drukken”.

Het is een heel menselijk reactie, pas na een paar keer hard drukken (en vaak steeds harder), zonder resultaat, ga je op zoek naar de oorzaak. Soms is de oplossing simpel. Een paar nieuwe baterijen erin en je kunt weer verder. Soms is het wat complexer en moet er gerepareerd of iets nieuws aangeschaft worden. Als vakgroep doen we ons best om goed naar de leden te luisteren. Ook daar horen we uiteraard vaak de roep om er stevig in te gaan en harder te drukken. Tegelijkertijd is er ook de wens tot duidelijkheid en rust in het beleid van wat er op ons boerenbordje komt.

We hebben de afgelopen jaren gezien dat harder roepen om je gelijk te halen direct leidt tot harder terugdrukken van de andere kant. Met als gevolg chaos en besluiteloosheid ten aanzien van het beleid. Als vakgroep hebben we daarom geprobeerd om iedereen uit zijn of haar loopgraven te halen. Dit was de reden voor het in stellen van de commissie grondgebondenheid. Er ligt nu een advies die kan rekenen op een breed draagvlak bij hele diverse partijen. Is iedereen het hier direct mee eens en is alles opgelost? Uiteraard niet! Er zal nog veel inzet gepleegd moeten worden door de diverse partijen om het te doen laten slagen. We beseffen ons terdege dat de gemaakte stip op de horizon door een groep leden gezien wordt als een onoverbrugbare kloof. We hebben hier aandacht voor.

Als vakgroep melkveehouderij willen we alle leden ondersteunen op de weg naar een gewaardeerde melkveehouderijsector die kan rekenen op veel bondgenoten. Op dit moment zijn we daarom bezig om met een pilot met het Kadaster in kaart te brengen of en hoe we verkaveling kunnen optimaliseren. Tegelijkertijd zijn we ook gestart met een traject voor het ontwikkelen en delen van kennis over eiwit van eigen land of uit de omgeving. Ik hoop dat leden hier mee aan de slag gaan, want dit leidt tot nieuwe kennis bij leden en het geeft de nodige kennis voor de vakgroep om ons werk goed te kunnen doen. Met die kennis kunnen we op zoek naar oplossingen of in dialoog want wij zijn uit de loopgraven. Nu de voor- en tegenstanders van Zwarte piet nog.

Bron: ltonoord.nl/sector/veeteelt/…

47 reacties