Grasbaal


Foto's
37
Video's
15
Topics
60
Reacties
11.729
Stemmen
381
Volgers
6

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 52jr
Laatst online: 22min geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


28 Mar 2017

Kort geding rondom fosfaatregeling is logisch

Door Peter Goumans- Advocaat bij Hekkelman Advocaten N.V.:

Heffingen moeten de veehouders aanzetten om hun veebestand af te bouwen tot het niveau van 2 juli 2015 voor melkleverende bedrijven. Dat is een min van 4 procent behalve voor de grondgebonden bedrijven. Voor niet-melkleverende bedrijven geldt dat zij naar het niveau van 15 december 2016 moeten. Voor veel bedrijven pakt deze regeling door de peildata in 2015 en 2016 zeer onbillijk uit. Daarom valt goed te begrijpen dat veehouders een rechterlijke toetsing uitlokken.

In samenwerking met Linssen CS Advocaten heeft ons kantoor over de regeling direct contact gelegd met de staatssecretaris. Die wil van geen wijken weten. Daarom is een kort geding voorbereid. Om een representatieve doorsnee van de door de regeling getroffen bedrijven aan de rechter te kunnen voorleggen is een selectie gemaakt. Zo wordt de impact van de regeling op de hele sector van rundveebedrijven voor de rechter duidelijk en kan het kort geding efficiënt en doelmatig worden gevoerd. In het kort geding wordt de voorzieningenrechter gevraagd om de regeling onverbindend te verklaren en buiten werking te stellen.

Meer: boerenbusiness.nl/peter-goumans/column/…

69 reacties

25 Mar 2017

Zeldzame koeien dreigen uit te sterven door fosfaatmaatregelen

Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen?, de kleintjes nu begrenzen en de extreme groeiers (na 2-7-2015) maar beperkt laten krimpen..

Bijzondere koeienrassen als blaarkoppen, lakenvelders en brandroden dreigen uit Nederland te verdwijnen. Daarvoor waarschuwen betrokken boeren en hun organisaties. De bijzondere rassen worden het slachtoffer van nieuwe strenge mestregels. Die zijn bedoeld om overschotten aan mest tegen te gaan. De bijzondere koeien leveren niet veel op en dreigen te worden opgeofferd.


19 reacties

22 Mar 2017

Stoppersregeling melkveehouders rammelt

Met een ”stoppot” voor melkveehouders stuurt de overheid duizenden koeien naar de slacht. Een in elkaar geknutselde maatregel die niet zonder risico’s is, betoogt Annie Schreijer-Pierik.

Maandag gingen de eerste koeien naar buiten. Veel mensen verwachten deze lente weer koeien in de wei. Maar helaas. Sommigen komen bedrogen uit. Momenteel gaan namelijk tienduizenden koeien naar de slacht.

Naar schatting duizend boeren met gemiddeld zeventig koeien sluiten de komende maanden de bedrijfsdeuren. De veehouders maken gebruik van een stoppersregeling van de overheid. Die is bedoeld als noodmaatregel om de fosfaatuitstoot van de melkveehouderij te beperken. Melkveehouders die een punt achter hun bedrijf zetten, helpen mee met de aanpak van het vermeende mestoverschot. Want minder koeien leiden tot minder mest en zo tot minder nitraat en fosfaat in de natuur.

Fosfaatplafond
Eerst maar even over de noodzaak: is er wel een mestoverschot? Tot dusver is dat overschot alleen theoretisch, volgens rekenmodellen met normen die veel strikter zijn dan in andere landen. In praktijk merken we dat grote delen van de landbouwgrond schreeuwen om meer fosfaat: vele boeren moeten de bodem vruchtbaar houden door dure kunstmest toe te voegen. Dat is toch de wereld op zijn kop.

De Nederlandse overheid wijst met de stoppersregeling voor melkveehouders naar Brussel. Maar het is niet Brussel dat dit stoppersplan heeft opgelegd. Het reductieplan komt uit de koker van Nederland zelf.

Wat de Europese Commissie wel doet, is Nederland houden aan het fosfaatplafond dat in overleg met Nederland is vastgesteld. Het zal geen verrassing zijn dat andere EU-landen veel soepeler normen en meetmethodes hanteren: de veehouders daar hebben dus minder of geen problemen. Zo kan het ook.

Zwalkend beleid
De landbouw kijkt terecht jaloers naar andere sectoren. Autobouwers mogen de EU-norm voor schadelijke gassen zelfs enkele jaren overschrijden, bepaalden de EU-landen vorig jaar – zelfs na de ‘sjoemelsoftware’ van Volkswagen. Die bereidwillige houding voor de ‘heilige koe’ in Duitsland geldt wat mij betreft ook voor de gewone koe op Nederlandse bodem.

Des te meer omdat onze boeren niet gesjoemeld hebben. Ze hebben de ruimte benut die de overheid heeft gegeven. Twee jaar geleden mochten melkveehouders van de regering nog uitbreiden. Het melkquotum liep ten einde en boeren kregen de kans om nieuwe stallen te bouwen met de nieuwste technieken. En nu moeten de koeien naar de slacht. Een zwalkend beleid. Ondernemers weten niet waar ze aan toe zijn.

De huidige stoppersregeling is bovendien erg rigoureus. Het is een aanslag op ons platteland. Ik zet daar grote vraagtekens bij. Gooien we zo de kroonjuwelen van onze landbouw weg? Slachten we zo onze mooiste familiebedrijven in de landbouw? Ik vrees het.

De meeste van deze bedrijven hadden op termijn best een zonnige toekomst. Wereldwijd groeit immers de vraag naar zuivel.

Vreemd is dat de stoppersregeling vrijwel is beperkt tot melkkoeien. Het is spijtig dat bijvoorbeeld varkenshouders niet mogen meedoen met de stoppersregeling. Fosfaat is toch fosfaat? Het lijkt me beter de effecten te spreiden over meerdere sectoren en regio’s.

In andere sectoren zijn vast bepaalde boeren die net aan hun pensioen zitten en willen stoppen. Nog eind vorig jaar had de Tweede Kamer juist een motie aangenomen dat koeien vaker in de wei moeten lopen. Zo’n stoppersregeling is nou niet bepaald een stimulerende maatregel.

Ruggengraat
Extra zorgelijk is dat de Nederlandse regering eerder in actie had kunnen komen. Toen ik dertig jaar geleden in de politiek begon, werd al het maximumgehalte voor nitraat in onze bodem en grondwater vastgesteld. In die periode waren ook de problemen rond de uitstoot van fosfaat algemeen bekend.

Jaar na jaar negeerde de regering waarschuwingen uit Brussel over de hoge fosfaatuitstoot. Rutte II liet vorig jaar nog zo’n vijf maanden verloren gaan, omdat de staatssecretaris de Kamer niet had gemeld dat een eerste krimpplan door Brussel niet was geaccepteerd.

Daarna is met haastige spoed deze stoppersregeling in elkaar geknutseld. De landbouw moet ermee aan de slag. Ik wil het een kans geven en hopelijk lukt het. Maar liever had ik gezien dat de melkveehouderij een rustiger weg kon volgen, een proces met transitiemodel. Net zoals Volkswagen van de EU een overgangstijd krijgt. De huidige aanmeldrondes voor de stoppersregeling, verspreid over drie maanden, zijn te kort en daarmee niet mens- en diervriendelijk.

Melkveehouder Maurits von Martels uit het Overijsselse Dalfsen beschreef de problemen van zijn sector in een krachtige ”Brief aan Mark”, de premier. De brief werd een hit op Facebook. Prompt werd deze boer vanaf een onverkiesbare plaats 44 van de CDA-lijst met voorkeurstemmen gekozen in de Tweede Kamer. En terecht.

Voor Von Martels en voor mij is één ding van groot belang. We willen dat de familiebedrijven in de Nederlandse landbouw overeind blijven. Zij zijn de ruggengraat van ons platteland en belangrijk voor de Nederlandse export.

Anders mist u binnenkort niet alleen de koeien, maar ook de boeren en de boerderijen op het platteland.

De auteur is CDA-politica en lid van het Europees Parlement. Ze is namens de fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten) lid van de commissies landbouw, visserij, milieu en gezondheid.

Bron: e-pages.dk/reformatorisch/910/…

38 reacties

21 Mar 2017

Melkveehouder Jan Martin Smid wil niet meer 70 uur per week voor niets werken

Video: rtvoost.nl/nieuws/default.aspx/…#

Het leven van melkveehouder Jan Martin Smid is binnenkort nooit meer hetzelfde. Nog een paar dagen en dan verlaten zijn koeien voorgoed het bedrijf. Smid nam vorig jaar de moeilijkste beslissing in zijn leven. Hij stopt met het melkveebedrijf.
Vanaf zijn boerderij kijkt hij over de grens van Drenthe naar Overijssel. Het gras is er net zo groen. Maar ook een paar honderd meter verderop heeft zijn boerderij geen toekomst.

Geen vet meer op de botten
Smid moet investeren, maar heeft het geld niet. Het spreekwoordelijke vet op de botten is er niet. De reserves zijn op. "De slechte melkprijs van de laatste twee jaar heeft ons de das omgedaan", klinkt het aan de keukentafel.
Jarenlang werkt hij 70 uur per week. Hij houdt er niets aan over. Sterker nog, er zijn weken dat er geld bij moet.

Hard werken niets verdienen
Smid vertelt zijn verhaal zoals het is: elke dag hard werken, veel uren maken en geen cent verdienen. Dat houdt niemand lang vol. "De buitenwacht ziet een mooie boerderij, maar zo florissant is het allemaal niet."

De grond rondom zijn bedrijf is verkocht. "Gelukkig kunnen we wel op de boerderij blijven wonen", klinkt het berustend.

Koeien gaan binnenkort weg
Het moeilijkste moment moet nog komen. Hij weet het en kijkt er niet naar uit. Deze week of volgende week worden de koeien opgehaald. De veestapel waarmee hij twintig jaar heeft gewerkt. "Dan zijn de koeien weg. Dan heb je alles voor niks gedaan."

Het wordt een zwarte dag, dat weet hij. Maar het moet gebeuren. Pas dan kan hij zich richten op een leven na de boerderij.
De toekomst van Jan Martin Smid
Hoe die toekomst eruit ziet? Hij heeft nog geen idee. Zijn vrouw heeft een zorgachtergrond. Zij wil zorgappartementen op het erf realiseren. Jan Martin gelooft in het idee en wil er in meegaan.
De schuren en de stallen kan hij wellicht verhuren. Er is plek voor andermans koeien of voor caravans of zo.

En Jan Martin zelf? Hij wil aan de slag. Een baan erbij. Hij moet alleen nog uitvinden waar nog meer zijn passie ligt.

58 reacties

19 Mar 2017

Interview Wiebren - Het mestbeleid is ongelooflijk ingewikkeld

Een paginagroot interview met @Wiebren in de Nieuwe Oogst. Ik heb er enkele leuke stukjes uitgeknipt:

Intro:

92 reacties

17 Mar 2017

Scherpe prijsdaling van rundveedrijfmest


De mestprijzen zijn deze week licht gedaald, omdat het mooie weer boeren de kans geeft om mest uit te rijden. De prijs voor rundveedrijfmest daalde het scherpst. Dit en meer in de marktflits van donderdag 16 maart: boerenbusiness.nl/video/markten/…

91 reacties


Knelpunten fosfaatreductieplan opgelost

Valt weer wat mee, maar jammer dat dit vooraf niet voorzien is:

Er komt een oplossing voor knelpunten rond grondgebondenheid en meer peildata voor bedrijven met jongvee-opfok of vrouwelijk vleesvee in het fosfaatreductieplan. De definitie voor grondgebondenheid in 2015 wordt gelijk aan de berekening in de wetgeving voor fosfaatrechten. Ook worden knelpunten bij de export van fokvee opgelost die ontstaan door het fosfaatreductieplan. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

14 reacties


Fosfaatreductieregeling: nieuwe definitie grondgebonden

Meer bedrijven worden in de Regeling fosfaatreductieplan 2017 als grondgebonden bestempeld, doordat de defintitie van grondgebondenheid wordt gelijkgeschakeld met die van de fosfaatrechten.
Na bestuurlijk overleg met de sector heeft staatssecretaris Van Dam besloten om in de fosfaatreductieregeling een tweede definitie van grondgebondenheid op te nemen die is gebaseerd op het fosfaatwetsvoorstel, zo stelt hij vanmiddag in een brief: lto.nl/media/default.aspx/…

0 reacties

15 Mar 2017

De SGP wil aanpassing van de regels voor het gebruik van hoogwerkers bij #asbestsanering

Wie weet waarom deze regels aangescherpt worden??, zijn er teveel ongelukken gebeurt??. Dus ook het monteren van nieuwe daken mag niet op deze wijze??:

In schriftelijke vragen aan minister Lodewijk Asscher (SZW) en staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) stellen ze de aangescherpte regels van de Inspectie SZW aan de orde. Die leiden er toe dat in veel gevallen geen werkbak aan een hoogwerker meer gebruikt kan worden voor het verwijderen van asbestdaken.

'Wanneer je als overheid de verplichting oplegt om te saneren, moet je er ook voor zorgen dat de mensen in het land deze verplichting uit kunnen voeren. Dat is nu absoluut niet het geval', stelt Dijkgraaf vast.

Snel om tafel
Hij wijst erop dat asbestsaneerders de daken van binnenuit moeten gaan saneren. 'Alsof dat veilig is. Integendeel. Bovendien gaat sanering dan veel langer duren. De Inspectie SZW moet als de wiedeweerga met asbestsaneerders om tafel gaan zitten om de regels werkbaar te maken.'

De Kamerleden willen van Asscher en Dijksma weten hoeveel ongevallen de afgelopen jaren zijn gebeurd door gebruik van onveilige hoogwerkers. Ook willen ze informatie over de gevolgen van de aangescherpte regels, onder meer voor het tempo van asbestsanering.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

1 reactie


D66 blijft zwalken #Weidegang

Voor wie vandaag overweegt om te stemmen op D66, hier een voorbeeld van het "krachtige" optreden van hun landbouwvoorman Tjeerd de Groot tijdens het Agrarische verkiezingsdebat in Enkhuizen. Ik hoop dat jullie hem kunnen verstaan:

1 reactie


Waar hebben de Prikkers op gestemd??

Ik ben wel benieuwd waar jullie uiteindelijk op hebben gestemd, en ook of dat een zelfde beeld heeft als straks de landelijke uitslag:

Poll: Waarop hebben de Prikkers gestemd??

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

31 reacties


Turkije stuurt uit protest 40 koeien terug naar Nederland

Het Turkse conflict met alleen maar verliezers begint al meer te escaleren, ik ga in ieder geval voorlopig niet meer op vakantie naar Turkije 😄. Wel jammer dat nu een grote export klant wegvalt :

Bülent Tunç, de voorzitter van de verenigingVleesproducenten , zei tegen het staatspersbureau Anadolu dat het gaat om symbolische protestactie van 40 Holstein-Friesian koeien.

,,In de toekomst willen we geen dierlijke producten meer uit Nederland. De eerste lading van deze runderen is geladen. We gaan ze terugsturen”, zei hij. Ze komen van het Biga zuivelbedrijf in de westelijke provincie Çanakkale.

Meer: ad.nl/buitenland/…

94 reacties