Grasbaal


Foto's
37
Video's
15
Topics
60
Reacties
11.729
Stemmen
457
Volgers
8

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 53jr
Laatst online: 3u geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


20 Nov 2017

Boer gewond na redden van koeien bij stalbrand in Haarlem

Een Haarlemse boer is zondagmiddag lichtgewond geraakt tijdens een brand in zijn stal aan de Zuid Schalkwijkerweg. Hij wilde zijn koeien in veiligheid brengen voordat het vuur hen kon bereiken.

0 reacties

18 Nov 2017

Noorderland melk stopt #anti-zwartepieten

Geweldige actie 😄


41 reacties

17 Nov 2017

Schouten belooft proef met Kringloopwijzer

Alweer een proef!:

Het ministerie van Landbouw is bereid een praktijkproef te starten met de Kringloopwijzer voor een bedrijfsspecifieke verantwoording van de mineralenkringloop in de melkveehouderij.

Minister Schouten zegde een beperkte pilot toe bij verschillende type bedrijven op verschillende grondsoorten. 'Deze melkveehouders moeten wel in de proef passen. We moeten deze test scherp neerzetten en goed monitoren of de Kringloopwijzer überhaupt werkt', aldus de minister. De proef moet in 2018 van start gaan.

173 reacties


Mestfraude belangrijk onderwerp op LLTB congres


Ruim 500 boeren, tuinders en Limburgse politici waren donderdag aanwezig op het jaarlijkse congres van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond met dit jaar het thema 'Innovatie, the future is now'.

In zijn openingswoord van het jaarlijkse congres haalt voorzitter Léon Faassen keihard uit naar fraudeurs in de mestsector. 'Een klein deel van de mestbedrijven verpest het nu voor de overgrote meerderheid van de agrarische sector. Dat is onverteerbaar.'

Faassen zei dat voor fraudeurs geen toekomst meer is. 'Het gaat hier niet alleen om bedrijven in de primaire sector, maar ook om andere bedrijfstakken in het agrocomplex', aldus Faassen. 'Transportbedrijven, loonbedrijven, maar ook adviesbureaus. Als we een schone sector willen, moeten we afrekenen met foute bedrijven.

0 reacties

16 Nov 2017

Boeren onder vergrootglas bij aanvraag subsidie na mestfraude: 'Geen criminelen subsidiëren'

DEN BOSCH - Boeren die subsidie aanvragen bij de provincie, zullen onder een vergrootglas komen te liggen. Ze moeten rekenen met een strenge controle voordat er geld wordt overgemaakt. Aanleiding is de grootschalige mestfraude die vorige week aan het licht kwam. Dat heeft gedeputeerde Anne-Marie Spierings dinsdag aan Omroep Brabant laten weten.

9 reacties


Eerste Kamer staat Koffeman toe te interpelleren over mestfraude

Ook Nico ruikt bloed:

DEN HAAG - In de Eerste Kamer is volgende week dinsdag mogelijk een interpellatie over fraude met mest. NRC Handelsblad berichtte dit weekend dat in Brabant en Limburg door boeren en vervoerders grootschalig mestregels worden ontdoken. Senator Nico Koffeman kreeg toestemming daarover volgende week te debatteren met minister Carola Schouten.

Enkele andere fracties lieten wel weten dat een debat over een dergelijk politiek onderwerp eigenlijk eerder op de weg van de Tweede Kamer ligt. In die Kamer wordt deze week bovendien al over dit dossier gesproken. Koffeman is bereid af te zien van de interpellatie als de besprekingen in de Tweede Kamer een nieuw debat overbodig maken.

0 reacties


NL Landbouw is innovatief maar we zijn één terrein vergeten en dat is de mest

Hieronder een stukje uit een interview met Brinkhorst en Bleker, Henk slaat de spijker volop op zijn kop!

Bleker: „We zijn in Nederland innovatief geweest in de landbouw, maar we zijn één terrein vergeten en dat is de mest. Daar doen we het nog net als vijftig jaar geleden, alleen nu met gigantisch veel meer dieren.” We verstoken in ons land twee miljard kuub aardgas voor het produceren van kunstmest. Dat is ongeveer 8 procent van wat er jaarlijks uit Groningen wordt gepompt. En waarom gebruiken we kunstmest? Omdat de mineralen van dierlijke mest niet worden geaccepteerd als vervanger van kunstmest, door Europese regels. Daar ontstaat nu pas een beetje ruimte voor. Als we het voor elkaar krijgen de mest te bewerken tot bruikbare mineralen, kunnen we de kunstmest reduceren. Dát is pas goed voor het klimaat.”

Brinkhorst: „Maar waarom is het dan al die jaren niet gebeurd?”

Bleker: „Boeren en mesthandelaren hebben altijd naar de goedkoopste oplossing gezocht. En de goedkoopste oplossing was: ik breng het naar de boeren in Groningen.”

Brinkhorst, zacht: „Ja, of ze dumpen het in de sloot.”

Bleker, onverstoorbaar: „Maar als je als overheid zegt: ‘Beste vrienden, je moet 30 procent van je mest bewerken tot bruikbare mineralen’, dan heb je het probleem grotendeels opgelost. Ik geloof er nog steeds in.”

De overheid stopte al honderden miljoenen euro’s aan subsidie in mestfabrieken en vergisters, zonder veel resultaat.

Bleker: „Het is niet gelukt, nee. Maar daarvoor moet u bij mevrouw Dijksma zijn en meneer Van Dam [Landbouw-staatssecretarissen van de PvdA in het kabinet-Rutte II]. Die zijn er niet voluit achteraan gegaan. Een gemiste kans.”

Meer: nrc.nl/nieuws/2017/…

9 reacties

15 Nov 2017

NRC corrigeert #mestfraude artikel

Niet echt een gedegen onderzoek dus, maar ook 39% klopt dus niet. Maar 25% is natuurlijk ook veel te veel: groenerekenkamer.nl/6576/fraude-ook-nrc/


7 reacties


Nederlandse kostprijs van melk hoogste in de EU

De Nederlandse kostprijs voor de productie van melk is afgelopen vier jaar als enige in Europa gestegen.De kostprijs van de Nederlandse veehouders bedraagt ruim 40 cent per kg melk. Daarmee behoort deze inmiddels tot de hoogste van Europa. Dat blijkt uit een analyse van 320 bedrijven die lid zijn van de European Dairy Farmers.

Hoge kostprijs baart zorgen
De gemiddelde kostprijs voor een kg melk bedraagt in Europa 35 cent. In Europa daalde de kostprijs afgelopen vier jaar met gemiddeld 3 cent per kg, terwijl die in Nederland juist steeg. De kostprijs daalde in Zweden met 11 cent per kg het hardst. De hoge kostprijs in Nederland baart zorgen, omdat door de komst van fosfaatrechten volgend jaar de kostprijs alleen maar verder zal stijgen.

51 reacties

14 Nov 2017

'Bekendste mestfraudeur van Nederland' zegt van niets te weten

Hiermee maakt Niels wel een punt, de regelgeving is te complex en MOET echt versimpelen voor betere handhaving:

Quote:
,,Als je aan de ene wetgeving voldoet, dan ben je volgens andere regels weer in overtreding.’’


HAALDEREN - In NRC werd hij afgelopen zaterdag de 'bekendste mestfraudeur van Nederland' genoemd, maar volgens Niels Lentjes (volledige naam, 'want ik ben geen crimineel') uit Haalderen zit het allemaal anders. ,,Als je aan de ene wetgeving voldoet, dan ben je volgens andere regels weer in overtreding.’’

De twee bedrijven waar de krant het over heeft, Agrarische Productenteelt- en handel de Betuwe BV en Triwab BV, hebben volgens Lentjes nooit in mest gedaan. ,,Tenminste, niet in de mesthandel. Eén van die twee heeft alleen bemiddeld in de meststroom.’’

Meer: bd.nl/brabant/…

2 reacties


Jaap Uenk - 'De mestsector had deze duw nodig'

Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffendistributie van brancheorganisatie Cumela Nederland, reageert op de mestfraude. "Wij hadden dit duwtje misschien wel nodig. Dat durf ik wel ruiterlijk toe te geven." Uenk doelt op het mestfraude-artikel van NRC dat zaterdag 11 november verscheen.


Bron: boerenbusiness.nl/video/bb-tv/…

2 reacties

11 Nov 2017

Mestbedrijven halen woede minister op de hals

Uit een onderzoek van NRC blijkt dat bijna twee op de drie bedrijven sjoemelen met het verwerken van mest.

Minister Schouten van Landbouw is boos op mestbedrijven. Aanleiding is een bericht in NRC Handelsblad. Daarin staat dat bijna twee op de drie mestverwerkers in Oost-Brabant en Noord-Limburg ooit zijn beboet of worden verdacht van overtreding van de regels.

26 reacties


Goede regeling nodig voor knelgevallen

Annie gaat voor Frans strijden:


58 reacties

09 Nov 2017

Column Sjakie: Korting van fosfaatrechten is politiek wanbeleid

Door Jack Rijlaarsdam,

Na ruim twee jaar fosfaatsoap is de verdeeldheid binnen de sector groter dan ooit. Niet-groeiers kijken scheef naar groeiers, extensief verwijt intensief het wegkapen van latente ruimte en intensief is gepikeerd dat de Kringloopwijzer niet tot extra fosfaatruimte leidt. De nieuwe verzuiling is een feit. Waar vroeger de activiteiten op zondagochtend bepalend waren voor het lidmaatschap van een belangenbehartiger, daar hangt dit nu vooral af van de grondpositie en de ambitie om te groeien.

Na het hoger beroep in de door groeiers aangespannen rechtszaak tegen het fosfaatreductieplan is wel duidelijk geworden dat deze groep niet op veel extra fosfaatruimte hoeft te rekenen. Best frustrerend voor ondernemers die alle vergunningen op orde hebben, maar een opluchting voor de rest van de sector die eigenlijk geen ruimte in wil leveren om knelgevallen vooruit te helpen.

Kort samengevat gaat de hele sector rollebollend over straat. Tegelijkertijd zijn de feiten redelijk simpel. De melkveehouderij ging in 2014 al iets over het fosfaatplafond voor melkvee, ruimte voor groei was er op dat moment al niet meer.

De overheid is schromelijk tekortgeschoten.
De overheid had op dat moment een begrenzing in kunnen voeren of in ieder geval die periode als referentie moeten gebruiken. De huidige niet-groeier hoeft dan niet op te draaien voor de groei van collega's en de groeier had op dat moment geweten dat alleen investeren in ligboxen niet genoeg zou zijn om koeien te mogen melken.

De overheid is schromelijk tekortgeschoten en brengt het dossier nu op orde door generiek te korten en rechten te herverdelen. Dit gaat totaal aan het rechtvaardigheidsgevoel voorbij. Niet-groeiers na 2014 horen absoluut niet gekort te worden. Ook groeiers tot 2 juli 2015 hebben niets verkeerd gedaan en een knelgevallenregeling mag nooit ingevuld worden door andere ondernemers af te romen.

Nu de overheid achteraf de fosfaatproductie wil reguleren, zal het moment van overschrijding van het plafond uitgangspunt moeten zijn. Door de overheid vergunde groei na dat moment zal financieel gecompenseerd moeten worden en ook knelgevallen zal de overheid zelf financieel dienen te compenseren. Een belangenbehartiger met deze standpunten zal de eenheid binnen de sector snel weten te herstellen.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

39 reacties

08 Nov 2017

Hoe verdien je fosfaatrechten terug?

BB TV: Lubbert van Dellen:


"Naast fosfaatrechten spelen er nog genoeg andere zaken die de aandacht vragen van melkveehouders", zegt Lubbert van Dellen, agrarisch directeur bij Accon avm, in deze uitzending van BB TV.

Meer: boerenbusiness.nl/video/bb-tv/…

56 reacties

07 Nov 2017

Nederlandse melkkoe 'beste meisje' van de klas

Direct alweer moeilijke vragen voor Carola, ben benieuwd naar de antwoorden:

Onze melkkoeien behoren volgens de Europese Commissie op het gebied van methaanuitstoot tot de 'beste meisjes' van de klas. Nederlands eigen berekeningen leiden juist tot de tegenovergestelde conclusie.

Het is nogal verwonderlijk dat Nederland met haar eigen berekeningen tot de conclusie komt dat de Nederlandse melkkoe de hoogste methaanuitstoot van Europa heeft', stelt Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) in Kamervragen aan de ministers Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening en Eric Wiebes van Economie en Klimaat.

'Dat lijkt te komen doordat Nederland een ander rekensystematiek hanteert dan de Europese Unie. Dat kan natuurlijk niet het geval zijn', stelt Lodders. 'De Nederlandse rekensystematiek moet daarom niet afwijken van de Europese.'

Lodders en haar VVD-collega Remco Dijkstra hebben Schouten daarom om opheldering gevraagd. Zo willen zij weten welke invloed het hanteren van verschillende berekeningsmethoden heeft voor een eerlijk speelveld in Europa. Ook willen beide Tweede Kamerleden antwoord op de vraag welke stappen Nederland gaat zetten om een gelijke berekeningsmethode te hanteren voor alle lidstaten.

3 reacties


Supermarkt verkoopt binnenkort melk waarvan je de prijs zélf kan bepalen

Leuke test-case, waar kiest de consument uiteindelijk voor:

Een nieuw online-platform biedt consumenten de mogelijkheid zelf te beslissen over de verschillende criteria waaraan een product moet voldoen. Aan de hand van die criteria wordt de prijs bepaald. Het opzet van de Franse coöperatieve vereniging ‘Wie is de baas?’ zwermt uit naar veertien andere landen, waaronder België. Het primeurproduct in ons land wordt een brik halfvolle melk. Supermarktketen Carrefour plant vanaf januari 2018 de melk te verkopen.

“Wie droomt er niet van om in de winkelrekken van de supermarkt producten terug te vinden die volledig overeenstemmen met zijn verwachtingen op het vlak van kwaliteit, ethiek, milieu-inspanningen en traceerbaarheid?”, aldus het online-platform: hetmerkvandeconsument.be/

1 reactie


OM: 'Dierenarts uit Vriezenveen en melkveehouder uit Westerhaar vervalsten slachtverklaring'

Nog even en er is helemaal geen noodslachting meer mogelijk, was vroeger een humane manier om erger leed te voorkomen. Nu blijven helaas teveel koeien te lang op de bedrijven die vroeger al lang al door de noodslachter waren opgehaald:

ALMELO - Het Openbaar Ministerie verdenkt een dierenarts uit Vriezenveen en een melkveehouder uit Westerhaar van het opzettelijk vervalsen van een verklaring van noodslachting van een rund, in april 2016.

De mannen zouden een verklaring hebben ondertekend waarin staat dat het verder gezonde dier door een ongeval een achterpoot gebroken had, en dat daarom een noodslachting nodig was. Volgens het OM bleek er ten tijde van de keuring voor de slacht echter geen fractuur te zijn.

Meer: tubantia.nl/twenterand/…

29 reacties