Grasbaal


Foto's
37
Video's
15
Topics
60
Reacties
11.729
Stemmen
432
Volgers
6

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 53jr
Laatst online: 53min geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


23 Jul 2017

Ook de geitenhouderij loopt tegen grenzen van de groei aan

De geitenhouderij is de snelst groeiende tak binnen de Nederlandse veehouderij. Jaar op jaar bevestigen de CBS-cijfers dat. Het lijkt er echter op dat de groei zijn grenzen bereikt heeft.

Meer: rd.nl/vandaag/economie/… (maar niet op zondag)

0 reacties

22 Jul 2017

Leuk NMV nieuws!

Voortaan geen langdurige ledenvergaderingen meer maar simpel de (Facebook?) likes tellen voor eventuele veranderingen in het beleid van Frieslandcampina 😄

Quote:
Friesland Campina heeft nu laten weten dat er zoveel likes zijn dat het wel duidelijk is dat de 50 stemmen gehaald worden. Dit betekent dat behandeld gaat worden:
- een vrijwillige kringloopwijzer in plaats van een verplichte kringloopwijzer en
- een sanctiebeleid waarbij melk wordt opgehaald indien er geen sprake is van een overtreding die de melkkwaliteit beïnvloedt (zodat goede melk niet de put in verdwijnt)

5 reacties


Noorden moet lessen trekken uit Brabantse veehouderij

Hoe de veehouderij zich in Noord-Brabant ontwikkelt, is daar maatschappelijk niet meer te verkopen. Daar kan Noord-Nederland lessen uit trekken. 'Je moet het zo ver niet laten komen.'

Toch ontkomen ook melkveehouders in het noorden niet aan maatschappelijke kritiek, zoals onlangs de discussie over landschapspijn. Grondgebondenheid voorop stellen, liefst natuurinclusief boeren en niet verder intensiveren is voor zuivelondernemer en oud LTO-medewerker Catharinus Wierda dan essentieel voor de melkveehouderij. Het is volgens hem de manier om die kritiek uit de samenleving te weerspreken.

13 reacties


Grondprijs zuidwesten naar polderniveau

De hoogste grondprijzen worden traditiegetrouw in Flevoland gerealiseerd. Echter, ook op de Zuid-Hollandse eilanden worden fikse bedragen neergelegd voor goede grond die geschikt is voor een breed palet aan gewassen. Vooral op Goeree-Overflakkee is dit zichtbaar. De limiet lijkt nog niet bereikt.

Johan van der Slikke, van Van der Slikke Rentmeesters uit Ellemeet, is bekend met de hoge prijzen die op Flakkee betaald worden. Hij spreekt echter over een prijsniveau van €110.000 tot €115.000 per hectare. Ook hij noemt de teelt van tulpenbollen en de beschikbaarheid van zoet water als belangrijke argumenten voor de prijsvorming.

0 reacties


Ook artsen in Friesland slaan alarm over veehouderij

Twee artsen vragen de gemeente De Fryske Marren om elke uitbreiding van de veehouderij te weigeren tot er meer bekend is over gezondheidsrisico’s.

De artsen verbazen zich erover dat slechts op drie punten in Friesland de uitstoot van fijnstof wordt gemeten. ,,Eigenlijk zou er bij elke megastal een of meerdere meetpunten moeten zijn.” Naast een voorlopige stop op uitbreiding van veehouderijen, zouden open stallen moeten worden afgesloten en zou er iets moeten gebeuren ,,met de volkomen uit de hand gelopen uitrij van mest” en de verlaging van de grondwaterpeilen.

36 reacties

21 Jul 2017

NRM-kampioene Princesse vierde roodbonte ooit met 94 punten

De algemeen NRM-kampioene roodbont Plattery Princesse heeft haar exterieurscore verhoogd naar 94 punten. De in Zwitserland geboren Ralstormdochter van familie Eggerink heeft hiermee een voor roodbont unieke score bereikt.Vier jaar geleden haalden de melkveehouders uit Wierden de kleindochter van oud-EK-kampioene Plattery Rubens Galante naar Nederland. In december 2015 werd Princesse al algemeen kampioene op de HHH-show en daarna werd ze ingeschreven met 93 punten.

0 reacties

19 Jul 2017

Derogatie levert schoon grondwater op

Nog schoner!

Op Nederlandse bedrijven die gebruikmaken van de derogatie werd het water dat uitspoelt uit de grasmat de afgelopen jaren steeds schoner. Nergens is de nitraatconcentratie hoger dan 45 milligram per liter. Op veel plaatsen is deze aanmerkelijk lager.

Dat blijkt uit de derogatierapportage die de overheid aan de Europese Commissie heeft aangeboden. Het verslag, opgemaakt door het RIVM, schetst de stand van zaken op driehonderd graslandbedrijven die gebruikmaken van de derogatie.

0 reacties


Automatisch melksysteem populairst na visgraatmelkstal

Na de visgraatmelkstal is het automatische melksysteem anno 2017 het meestgebruikte melksysteem op rundveebedrijven.Halverwege 2017 zijn er in Nederland 17.869 rundveebedrijven met een melkstal of melksysteem. Daarvan hebben 3912 bedrijven een automatisch melksysteem (22 procent). Met 7040 bedrijven is de visgraatmelkstal, ondanks een lichte daling van het aantal bedrijven, nog altijd het meestgebruikte melkstaltype. Dit komt naar voren uit actuele cijfers van Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM).

0 reacties

18 Jul 2017

Welke koeien en kalfjes neemt Aldert van Dolder mee naar #Landbouwshow Opmeer?

DVG Junior Redactie op bezoek bij Aldert van Dolder

We zijn op bezoek op de boerderij aan de Koningspade 31a in Hoogwoud. Daar woont Aldert met zijn vader en moeder, broers en zussen. Wat is er mooier dan geboren worden op een boerderij. Zoveel ruimte om te spelen. Aldert is 10 jaar en loopt voor het 7e jaar met een kalfje op de Landbouwtentoonstelling van Opmeer. En niet alleen Aldert. Nee, het hele gezin is nu al druk met alle voorbereidingen.

0 reacties


Vegetarisch eten is niet automatisch gezonder

De PvdD (en de vegakliek daaromheen) zal dit bericht zeker niet delen:

Wie vlees van het menu schrapt en daarmee denkt vanzelf een stuk gezonder bezig te zijn, is eraan voor de moeite. Een grootschalige studie van het Amerikaanse college van cardiologen toont aan dat vegans of vegetariërs niet automatisch een gezonder hart hebben dan vleeseters, omdat ook andere voedingsmiddelen een grote invloed hebben.

Van vegetariërs of veganisten werd in voorgaande studies al vaak aangetoond dat ze een betere cardiovasculaire gezondheid hebben, maar een grootschalige studie nuanceert die stelling nu. Wie geen vlees of dierlijke producten eet, maar daarnaast wel veel bewerkte voeding binnen krijgt, heeft een grotere kans om een hartaandoening te ontwikkelen dan wie bewerkte voeding mijdt - zelfs al eet je af en toe vlees. Dat concludeert een studie die verscheen in the Journal of the American College of Cardiology.

Meer: hln.be/hln/nl/…

11 reacties

17 Jul 2017

Stoet tractoren als eerbetoon aan jonge #Melkveehouder Maikel Dekker

R.I.P Maikel:

Een stoet van 34 landbouwtractoren begeleidde zaterdag Maikel Dekker van Middenmeer naar Schagen. Een indrukwekkend eerbetoon van vrienden, buren en collega’s. De jonge agrariër uit Middenmeer is zondag 9 juli overleden. Drie dagen eerder was hij 25 jaar geworden.

Maikel lag op een platte wagen, getrokken door de eerste trekker. Vader John en Maikel hadden deze Fendt pas gekocht, met het oog op de toekomstige bedrijfsopvolging. Maikel vormde al een maatschap met zijn ouders, ’Dekkermelk’.

Meer: noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/…

6 reacties


Invulling nieuwe mestregels verloopt moeizaam - BB TV: Jaap van Wenum

Aan de invulling van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn wordt door boerenbelangenbehartigers, het ministerie van Economische Zaken, waterschappen en milieuorganisaties achter de schermen hard onderhandeld. In september moet duidelijkheid zijn en wordt de invulling besproken in de Tweede Kamer. Jaap van Wenum van LTO Nederland legt uit hoe ver de invulling is en wat de geschilpunten nog zijn.

1 reactie


'Melkoorlog' tussen België en Frankrijk

België vraagt Europa maatregelen tegen het té eng 'nationalistisch' landbouwbeleid in Frankrijk.

De Belgische regering is bezorgd over de sterke daling van de export van melk en melkpoeder naar Frankrijk sinds de lente van vorig jaar. Ze wijt de daling aan nieuwe Franse oorsprongsregels voor landbouwproducten, die nationalistisch gebruik van voedingsproducten van eigen bodem aanmoedigt.

3 reacties

14 Jul 2017

Lauwe reacties op fosfaatrechtenkorting

De kikkers zijn al voorgekookt:

De eerste reacties op het afromingspercentage van 8,3 procent voor fosfaatrechten die staatssecretaris Martijn van Dam gisteren aankondigde, variëren van begripvol tot teleurstellend.

Zo stelt LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Kees Romijn dat de korting veel bedrijven zal raken en pijn doet, maar dat om derogatie te behouden de fosfaatproductie nu eenmaal binnen het sectorplafond moet blijven. Net als Kees Romijn hoopte NMV-voorzitter Harm Wiegersma dat de korting lager uit zou vallen. Hij verwacht dat het percentage voor veel veehouders een hard gelag zal zijn. ‘Wij zijn altijd tegen fosfaatrechten geweest en blijven er voor strijden dat dit slechts een tijdelijk instrument wordt. In de toekomst willen we fosfaatrechten graag vervangen door een degelijk integraal beleid.’

1 reactie


Is mestvergisting dé oplossing of 'boerenbedrog'?

Al die miljarden subsidie zullen toch geen weggegooid geld zijn??, je ziet nu ook al dat de techniek in 10 jaar tijd met sprongen vooruit is gegaan (dankzij diezelfde subsidie)

Er gaat voor miljarden aan subsidie naar mestvergisters. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat mestvergisting dé oplossing is voor het enorme mestprobleem in Nederland.

Biochemicus en hoogleraar Lucas Reijnders vindt de miljarden aan subsidie weggegooid geld. "De kern van het mestprobleem bestaat uit stikstof- en fosfaatverbindingen, die worden in een vergasser gedaan. Maar daar komt vervolgens opnieuw stikstof en fosfaat in precies dezelfde hoeveelheid uit."

Ook levert koeienpoep amper energie op, legt Reijnders uit. "De energie die mestvergisten oplevert komt nauwelijks uit de mest. Er moet nog van alles bij worden gevoegd voordat er via vergisting energie kan worden opgewekt. Gras, maïs of ander afval is nodig, maar dat levert alleen maar meer methaan op."

Dat er toch voor miljarden aan subsidie wordt uitgegeven, komt volgens de biochemicus door gebrek aan kennis. "Het is nooit goed doorgedrongen tot de hersens van toonaangevende politici hoe zo'n vergister werkt. Als je er goed over nadenkt is dit ecologische waanzin en boerenbedrog."

Innoveren
Landbouworganisatie LTO Nederland vindt dat de critici meer geduld nodig hebben. "Als je aan het innoveren bent om een klimaatbijdrage te leveren, heb je subsidie nodig. Daar is niks mis mee om uiteindelijk een rendabele installatie te krijgen", zegt Eric Douma.

Douma gelooft dat mestvergisters wel heel nuttig kunnen zijn. "Daarmee bedienen we het klimaat en maken we in duurzaamheid een slag. Het is belangrijk dat de boer goed om gaat met zijn producten, dus ook met de mest."

Meer: nos.nl/nieuwsuur/artikel/…

26 reacties


Top-melkveebedrijf boekt 2,5 keer hogere winst

Melkveebedrijven met de hoogste geldstroom doen het op alle fronten beter, blijkt uit een analyse van Flynth. Ze hebben een hogere melkprijs en over de hele linie lagere kosten. Productie en omvang wijken niet af van andere bedrijven.

Bij de 20% beste bedrijven was in 2015 de bruto geldstroom € 21,05 per 100 kilo melk, tegen € 13,77 bij de rest. Dat komt terug in de winst; die is € 10,52 per 100 kilo melk op de betere bedrijven en € 4,03 bij de rest. De kopgroep haalt dus een winst die 2,5 keer hoger ligt dan bij de andere bedrijven. Dat blijkt uit een analyse die Flynth uitvoerde voor Melkvee100plus.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

177 reacties

13 Jul 2017

Zaterdag #melkveehoudersdag tijdens #WKschapendrijven

Het was gister een prachtige opening om mee te maken, het leek wel op de Olympische spelen met al die landen en vlaggen:


Komende zaterdag vooral leuk voor melkveehouders:

Graag nodigt het NMV-bestuur van regio Noord-Holland u uit voor een Zomerbijeenkomst op zaterdag 15 juli aanstaande tijdens het Wereldkampioenschap Schapendrijven 2017. Aanvang is 10:30 uur op de open boerderijdag bij de familie van Dolder aan de Koningspade 31A te Hoogwoud.

Het programma is als volgt:

10:30 uur Aanvang
11:00 uur KalfVolgSysteem & Vitaal Kalf door Paul Holllenberg, CONO Kaasmakers
11:30 uur Pauze
11:45 uur De Boer en social media door Caroline van der Plas, BoerBurgerTweet
12:30 uur Napraten onder genot van een consumptie

Paul Hollenberg geeft een toelichting op het KalfVolgSysteem & Vitaal Kalf. Hij vertelt wat KVS inhoudt voor u als melkveehouder.

Caroline van der Plas neemt u mee in de wereld van social media, de werkwijze van de maatschappij en Wakker Dier ten opzichte van de agrarische sector. Vragen als: Hoe werkt social media? Hoe kan ik als boer het verschil maken? En hoe kan ik ermee aan de slag? komen aan bod tijdens deze presentatie.

De boerderij van de Familie van Dolder en de Biogas installatie van de gebroeders Hans & Andre Groot zijn te bezichtigingen. Tevens zullen verschillende agrarisch gerelateerde stands u met plezier ontvangen en te woord staan.

Na de bijeenkomst is het mogelijk om de wedstrijden van het WK Schapendrijven te bezoeken. Van jong tot oud een dag waar veel te zien en te beleven valt. Iedereen is welkom dus neem gerust uw gezinsleden en/of collega’s mee. Meer informatie kunt u vinden op wkschapendrijven.nl/

0 reacties


Boer Bart levert melk voor kaasmerk Tjonger

De Jersey's van het biologische melkveebedrijf Boer Bart van Bartele en Rianne Holtrop leveren de melk voor een nieuw kaasmerk van Rouveen kaasspecialiteiten: Tjonger.

De jonge ondernemers Bartele en Rianne Holtrop runnen een biologisch melkveebedrijf met Jerseys in Rotstergaast. De kaas is genoemd naar het riviertje Tjonger dat bij hun dorp stroomt. De koeien van het echtpaar weiden 's zomers dag en nacht en worden in een mobiele melkstal gemolken. Daarnaast lopen vleeskippen en leghennen op het weiland achter de koeien aan om de mest te verdelen en de zode aan te harken.

1 reactie


CBS ziet ‘creatieve constructies met fosfaat’

Elke nieuwe regel zorgt er weer voor dat bedrijven daar creatief mee omgaan:

Een behoorlijk groot deel van de melkveehouders weet de fosfaatregels slim te omzeilen. Dat is opvallend, omdat een andere statistiek aangeeft dat het aantal melkveebedrijven dit jaar juist met 450 is afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Volgens Cor Pierik, perswoordvoerder van het CBS, lijkt het er op dat veel veehouders vanwege de fosfaatregels voor creatieve constructies hebben gekozen om hun veestapels te kunnen inkrimpen. Dat wijst het aantal melkkoeien per bedrijf ook uit. Volgens het CBS hadden de 600 ‘nieuwe’ bedrijven samen 6.000 tot 8.000 koeien. Dat betekent tien tot maximaal veertien dieren per bedrijf.

4 reacties


Farmer2Farmer

JR, wat houd Farmer2Farmer in??, succes in ieder geval :)


10 reacties


Ben je het met Boer Gommer eens?

Ben je het met Boer Gommer eens? Steun hem dan op Melkweb en geef zijn voorstellen uw stem!

Tot nader oproep: stemmen kan nog niet, FC moet het zelf eerst plaatsen kennelijk, We wachten het even af!

Oproep aan Friesland Campina leden!

Beste mensen, wellicht kennen jullie het verhaal van Boer Gommer, hij weigert de kringloopwijzer in te vullen waardoor hij al 3 weken geen melkgeld krijgt. Vanuit NMV willen we graag proberen de impasse waarin hij zit te doorbreken. In overleg met alle betrokkenen hebben we daarom namens Boer Gommer 2 voorstellen op Melkweb geplaatst.
Het eerste voorstel gaat over de verplichte kringloopwijzer, Boer Gommer ziet graag dat deze vrijwillig wordt.

Het tweede voorstel gaat over het sanctiebeleid: Boer Gommer ziet graag dat melk gewoon wordt opgehaald als er sprake is van een overtreding die geen betrekking heeft op de kwaliteit van de melk. Het is immers niet te verkopen dat zo n mooi product de put in moet!

Bron: facebook.com/permalink.php/…

20 reacties

12 Jul 2017

WUR start onderzoek naar duurmelken

Onderzoekers van Wageningen UR en de Universiteit Utrecht starten in samenwerking met Duurzame Zuivelketen een onderzoek naar duurmelken, oftewel het verlengen van de lactatielengte.Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie vormen een risicovolle periode voor de koe. Door de lactatie te verlengen, verwachten de onderzoekers een persistentere melkgift en een positief effect op de diergezondheid.

14 reacties


FrieslandCampina ziet opinie weidegang positief kantelen

Het lijkt te lukken om de neerwaartse trend in het aandeel weidegang te keren. Dit komt doordat de discussie onder melkveehouders verandert. Er wordt minder gepraat over bedreigingen en meer over het vakmanschap van beweiden.

1 reactie


De sleutel tot een schonere wereld ligt bij 100 bedrijven

Een beperkte groep fossiele energiebedrijven wakkert klimaatverandering aan. Die concentratie biedt kansen voor een ‘groene’ ommezwaai, hopen onderzoekers.

Een groep van slechts honderd bedrijven is, direct en indirect, verantwoordelijk te houden voor de uitstoot van meer dan de helft van alle broeikasgassen. Wereldwijd, sinds 1988. De relatief kleine groep industriegiganten wint en verhandelt massaal olie, gas en steenkool. Het gebruik van hun fossiele energieproducten resulteerde in 53 procent van de mondiale uitstoot.

0 reacties


'Korting fosfaatrechten pijnlijk, maar noodzakelijk'

'De korting van 8,3 procent op de fosfaatrechten zal veel bedrijven raken. Het blijft een hoog percentage en dat doet melkveehouders pijn', stelt voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij.

LTO Nederland vindt het belangrijk dat er nu duidelijkheid is over het percentage en erkent de noodzaak van een korting. 'We hebben altijd gestreden om de korting zo laag mogelijk te houden, maar om de derogatie te behouden moeten we binnen het fosfaatplafond van de melkveehouderij blijven', aldus Romijn.

0 reacties


Rabobank: omzet FrieslandCampina nummer 5 van de wereld

In het jaarlijkse Rabobank-enquête van de grootste zuivelbedrijven ter wereld staat de reus van een van de meest waardevolle voedingssectoren ter wereld, die na twee jaar van significante recessie is begonnen te herstellen.

Naarmate de melkprijzen opnieuw beginnen te stijgen en de melkvolumes die door boeren worden afgeleverd, steeds meer worden beperkt, zijn de zuivelbedrijven zich nogmaals meer gaan richten op waarde strategieën in plaats van volumestrategieën. Door deze inzet behalen de zuivelbedrijven een grotere omzet.

0 reacties

11 Jul 2017

Rechtbank vernietigt vergunning voor mestfabriek Oss

De rechtbank in Den Bosch liet dinsdag geen spaan heel van de vergunning die de provincie al verleende voor de komst van een mestfabriek op bedrijventerrein Elzenburg in Oss. In haar oordeel meldde de rechtbank dat de vergunning wordt vernietigd. De officiële uitspraak volgt op 29 augustus. Ook moet de provincie van de rechters terug naar de tekentafel voor de manier waarop ze omgaat met een milieueffectrapportage.

De rechtbank vond zowel de vergunning als het onderzoek naar de milieueffecten aan alle kanten rammelen. Het oordeel kwam als een mokerslag aan voor de 200 leden van boerencoöperatie MACE, initiatiefnemer van de fabriek die jaarijks zo'n 500.000 ton drijfmest moet verwerken. ,,We vinden het jammer dat we op 5 voor 12 weer geblokkeerd worden. We moeten dit laten bezinken en met de leden bespreken", somberde Frans Meulenmeesters.

De coöperatie moet ergens heen met de mest en liet dankzij de provincie haar oog vallen op industrieterrein Elzenburg in Oss. Daar kwam ze in contact met havenbedrijf OOC Terminals, dat de vergunning voor de mestfabriek aanvroeg. OOC wil de fabriek verhuren aan MACE en die laatste vreest nu grote vertraging.

Meer: bd.nl/oss/…

61 reacties

10 Jul 2017

Gepensioneerde boer moet afstand doen van zijn pachtgronden

Landje pik:

Agrariërs die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben, moeten afstand doen van hun pachtgronden. De huidige situatie dat de gepensioneerde pachter de gronden onderpacht aan een buurman of andere boer, is voor de eigenaar van de grond, de verpachter dus, 'een zeer ongewenste situatie'.
Volgens het huidige - reguliere - pachtcontract heeft de pachter of de erven van de pachter bijna eeuwigdurend de grond in gebruik.

Dat advies geeft de voormalige Friese landbouwgedeputeerde Sicko Heldoorn aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam.

Meer: fd.nl/ondernemen/1209759/…

55 reacties