Grasbaal


Foto's
37
Video's
15
Topics
60
Reacties
11.729
Stemmen
536
Volgers
8

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 54jr
Laatst online: 3u geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


15 Aug 2018

Marc Havermans snapt niet dat zijn #vrijloopstal niet voldoet

Marc Havermans uit Moerdijk bouwde in 2010 geleden een innovatieve stal die voldoet aan alle maatschappelijke wensen. Maar door de regels van de provincie Noord-Brabant lijkt de melkveehouder nu op een doodlopende weg te zitten.

25 reacties


Boer Klaas de Lange stelt de wereld op de hoogte van het belang van regionale melkverkoop

Boer Klaas de Lange (57) zweert bij melkproductie voor regionaal gebruik, en reist de wereld over om dit te verkondigen. Want hij ziet dat ze in Ethiopië en India de fouten maken die we hier vijftig jaar geleden maakten in de landbouw. Met koeienrassen doorfokken voor hogere productie, extreem antibioticagebruik en onbekommerd spuiten met pesticiden.

10 reacties


Zestig procent Duitse rundvee-export naar Nederland

Sinds 2013 is de Duitse export van rundvee onafgebroken toegenomen. Ook in de eerste helft van 2018 steeg de export weer met zes procent ten opzichte van vorig jaar.Maar liefst zestig procent van de export van Duits rundvee gaat richting Nederland, dat meldt het Duitse tijdschrift top agrar. Het overgrote deel hiervan bestaat uit nuchtere holsteinkalveren voor de vleeskalverhouderij. Maar ook fok- en gebruiksvee wordt veel naar Nederland geëxporteerd. In totaal is de export van Duits rundvee tussen 2013 en 2017 met een vijfde toegenomen.

0 reacties

13 Aug 2018

Waarom zijn koeien ‘milieuramp’, maar biobrandstoffen niet?

De overheid kent aan veehouderij een CO2-last toe voor landgebruik, bijvoorbeeld voor teelt van het voer dat koeien gebruiken en bemesting. Terwijl de overheid voor de teelt van biobrandstof nul CO2-emissies rekent.

Dat is meten met twee klimaten.

Want of je nu koolzaad voor veevoer teelt of voor biodiesel, dat maakt voor het landgebruik en (kunst)mestgebruik niet uit. Zo krijgt veehouderij in media en overheidsvoorlichting wel milieulast toebedeeld per kg product (melk en vlees) versmald tot CO2-equivalenten. Maar biobrandstof niet, een liter biodiesel verbranden zou 0 CO2-emissie geven, de emissies uit teelt tellen niet mee.

23 reacties

11 Aug 2018

Handel fosfaatrechten is miljardenbusiness

Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen:

Online handelsplatforms voor fosfaatrechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Sinds de invoering begin 2018 stappen steeds grotere partijen in deze miljardenbusiness.

Grotere bedrijven ruiken nu ook hun kansen. Handelsplatform Captin begint op 21 augustus met de grote handelsorganisaties Agrifirm en Farmel een online handelsplatform waar tijdens de openingsuren van de Amsterdamse beurs NYSE Euronext realtime in fosfaatrechten gehandeld kan worden. Op hun site fosfaatplatform.nl wordt direct zichtbaar welke koop- en verkooporders zijn ingelegd met prijzen en aantallen. Voor de dienst wordt 1 procent commissie gevraagd, waarbij het platform garandeert dat de rechten die worden aangeboden ook echt in het bezit zijn van de verkoper.

Het platform lijkt op het handelsplatform van Agri Team (zusterbedrijf van Agri Vastgoed) in Leeuwarden, dat eerder dit jaar van start ging. De site fosfaatrechtenaanbod.nl werkt volgens Ferdinand Boersma van Agri Team als een soort Marktplaats. Hij vraagt een vaste prijs van 350 euro per transactie die via zijn website tot stand komt.

Hij denkt dat de boeren baat hebben bij de nieuwe platforms: „De handelaren hebben nog steeds veel van de handel in handen, misschien nog wel de meerderheid. Zij proberen natuurlijk de prijs bewust zo hoog mogelijk te houden. Als makelaar of handelsplatform heb je daarentegen baat bij handel en niet zozeer een hogere prijs”, zegt Boersma.

62 reacties

10 Aug 2018

NL boeren geven Roos Vonk veeg met #koeborstel

Roos is weer boos:

Te grappig weer. De frauduleuze fopwetenschapper Roos Vonk, bekend van hufterhoaxes over vlees eten, foute boekies met fopwetenschapper Diederik Stapel, veehouderij = holocaust vergelijkingen en fysieke bedreigings aan het adres van Onze Politici heeft weer eens iets doms gedaan. Mevrouw las iets op internet over gadgets in koeienstallen om het dierenwelzijn te verhogen, en stelde voor dat die gemene Nederlandse melkveeboeren dat ook maar moesten invoeren. Tot groot plezier van onze hardwerkende agrari-mensen, die zo'n koeborstel toch al sinds de steentijd in de stal hebben hangen. Daarop slachtte Roos het twitteraccount van @TeamAgroNL, rigoureus en onverdoofd...


7 reacties


Nestlé grootste zuivelspeler wereldwijd

De gezamenlijke omzet van de 20 grootste zuivelondernemingen wereldwijd, is in 2017 met 7,2% gestegen. Dat blijkt uit het rapport Global Dairy Top 20 – A Shuffling of the Deck Chairs’ van Rabobank-analist Peter Paul Coppes. Nestlé is opnieuw de grootste zuivelonderneming wereldwijd, gevolgd door Lactalis en Danone.

De lijst telt 10 Europese bedrijven, 4 bedrijven uit de VS en daarnaast bedrijven uit Nieuw-Zeeland, Canada (2), China (2) en Japan. De Chinese zuivelconcerns stegen de afgelopen jaren op de lijst maar nu is sprake van stilstand en voor Yili zelfs verlies. De Chinese zuivelsector werd opgeschrikt door het financiële schandaal bij Huishan, dat ook FrieslandCampina raakte. De kas bleek na het vertrek van de financieel directeur leeg.

Hoewel de spelers in de top 20 nog dezelfde zijn, is de rangorde wel aangepast. Zo wist Fonterra de vijfde plek te bemachtigen ten koste van FrieslandCampina en haalde Lactalis haar Franse branchegenoot Danone in. Dat laatste komt vooral door de verkoop van het Amerikaanse yoghurtbedrijf Stonyfield aan Lactalis.

Daarnaast verkleinde Danone haar belang in de Japanse maker van probioticadrankjes Yakult, terwijl Lactalis met Siggi ook nog een tweede Amerikaanse yoghurtfabrikant verwierf.

0 reacties

09 Aug 2018

08 Aug 2018

Lodders wil opheldering over functioneren RVO.nl

Maar owee als de melkveehouders iets verkeerd of te laat invullen.......

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) wil opheldering over de gang van zaken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) omtrent de overdracht van fosfaatrechten. Daarom heeft zij Kamervragen ingediend bij minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Lodders wil van minister Schouten weten wat de procedure bij RVO.nl is, wat betreft de overdracht van fosfaatrechten. RVO.nl claimt dat de afwikkeling binnen 8 weken plaatsvindt, maar uit het veld klinkt dat deze beloftes niet worden nagekomen. Het VVD-Kamerlid wil daarom weten of, en hoe vaak, de beloofde deadline wordt overschreden.

Meer: boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…

23 reacties

07 Aug 2018

Aftellen tot de koeien kunnen loeien in Rotterdamse haven

De betonnen vloer ligt inmiddels in de Rotterdamse Merwehaven. En het stalen frame staat bijna. Eerlijk is eerlijk, er moet nog veel gebeuren voor er koeien staan te loeien in de eerste Rotterdamse floating farm. Begin november gaan de staldeuren open. Boer Albert Boersen kan bijna niet wachten.

91 reacties

05 Aug 2018

Programma rundveekeuring Landbouwshow aangepast

Om de warmte te ontlopen en de dieren niet te lang in de ring te laten heeft de organisatie besloten om een kleine aanpassing in het programma te maken. De rundveekeuring zal op de gebruikelijke manier verlopen. Het verschil zal hem zitten in de prijsuitreiking. Zo gauw een winnaar bekend is zal de prijs uitgereikt worden. Dit om dieren en begeleiders zo kort mogelijk in de zon te laten. Het gebruikelijke rundvee defilé in de hoofdring en de daarbij behorende prijsuitreiking voor de VIP-tent gaat dus vervallen. De keuring van kalveren en melkvee gaat dus gewoon door. De prijsuitreikers worden hierover ook geïnformeerd.

Tot morgen.

1 reactie

02 Aug 2018

Het is een puinhoop bij RVO.nl

Wie had anders verwacht??:

Het geduld van melkveehouders en handelaren wordt dit jaar fiks op de proef gesteld bij de overdracht van fosfaatrechten. Althans, dat beweren de handelaren, die vinden dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in gebreke blijft. Volgens RVO.nl is dat onzin.

"Dan ligt de site eruit en de keer erop blijft de telefoon onbeantwoord", aldus Jacob Vrieling van Poortman Makelaars, die bemiddelt in de handel. Het overhevelen van fosfaatrechten neemt volgens de makelaar veel tijd in beslag en dat komt de handel niet ten goede. "Bij een kleine afwijking van de norm ligt het hele systeem plat." Bij RVO.nl is er dan vaak niemand thuis om het op te lossen. "Zowel koper als verkoper willen doorpakken en zijn gebaat bij duidelijkheid", vindt Vrieling.

Meer: boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…

39 reacties