Grasbaal


Topics
2.788
Reacties
11.314
Volgers
10

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 56jr
Laatst online: 40min geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


17 Oct 2020

De morele kant van het stikstofdossier

De morele kant van het stikstofdossier is voor het gemene volk minder gemakkelijk aan te voelen dan de vlucht van de koning. Je moet even snappen waarom stikstof een probleem werd. Europese regels bepalen dat natuur beschermd moet worden als een land natuurgebieden beschermwaardig heeft gemaakt. Nederland heeft dat enthousiast gedaan. Misschien te enthousiast, want er zijn veel gebieden opgegeven. Maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer als je als overheid een plechtig besluit neemt.

Gaandeweg kwam ons land erachter dat die afspraken onhandig waren. Wonen, industrie en verkeer kunnen alleen expanderen als we door het innemen van boerenland (eigenaar van 54% van Nederland) én de vervuilingsrechten die daarop rusten. Het is van tweeën een: of de boer gaat boeren zonder land (heel technisch, zoals we niet grondgebonden kippen houden in stallen die alle uitstoot opvangen en de mest omzetten in energie) of hij verdwijnt. Dat laatste pikt hij niet zonder netjes uitgekocht en bedankt te worden. Het eerste zadelt hem op met hoge kosten, waardoor zijn product veel te duur wordt omdat het elders met minder kunstgrepen goedkoper gemaakt kan worden.

Meer: foodlog.nl/artikel/…

1 reactie

16 Oct 2020

Boer & Bestuurder Debat

Nu live!

Actievoerende boer Mark van den Oever (FDF) tegenover natuurbeschermer Johan Vollenbroek (MOB). Tjeerd de Groot (D66) tegenover Jan Cees Vogelaar...

2 reacties


Boer & Bestuurder debat: Jan Cees Vogelaar versus Tjeerd de Groot

De messen werden geslepen:

Stelling: "Minder dieren in Nederland?, de wereld vraagt eerder om meer dan minder voedsel"

PS: zet je geluid goed hard, er stonden microfoons maar die waren niet voor het publiek:


Hier het complete debat met alle sprekers: facebook.com/watch/live/…

34 reacties

06 Oct 2020

De protestboer denkt als een soldaat

Een nadenkertje van Bennie:

Bennie Stevelink wil al jaren weten waarom zijn collega's zich afkeren van hun oude en grote koepel LTO Nederland. Ze zoeken iets bij splintergroepen die inmiddels de aanhang van LTO weglokken. Waarom lukt hen dat?:

Twee weken geleden schreef ik Leer van de veehandelaar. De tekst beschreef hoe belangenbehartiging werkt vanuit de logica van een veehandelaar. Nadat het gepubliceerd was, realiseerde ik mezelf antwoord had gegeven op de vraag waar ik al zoveel jaren mee rondloop.

Het probleem is dat veel boeren zich bedreigd voelen in hun bestaan. Mensen die zich bedreigd voelen in hun bestaan denken niet volgens de logica van een veehandelaar maar volgens de logica van een soldaat. Een soldaat die in een oorlog onder vuur ligt en vreest voor zijn bestaan, ziet in zijn situatie maar één oplossing: het uitschakelen van de tegenpartij. Boeren die zich bedreigt voelen in hun bestaan gaan er ook vanuit dat hun belang alleen gediend kan worden door het uitschakelen van de tegenpartij. Niet fysiek, zoals een soldaat doet in een oorlog, maar politiek/bestuurlijk of juridisch uitschakelen.

Lees hier de complete column: foodlog.nl/artikel/…

9 reacties