Grasbaal


Topics
2.788
Reacties
11.314
Volgers
13

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 59jr
Laatst online: 2min geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


01 Okt 2023

Rene Staal: Het is weer 1 oktober!

Er is ondertussen veel veranderd:

17 reacties


Video: Nederlandse boeren Nick en Barry boeren nu in Canada

De broers Nick en Barry verruilden hun melkveehouderij in Noord-Holland voor een boerderij in Canada. Het Nederlandse landbouwbeleid frustreerde hen en Canada lonkte altijd al. Andries, makelaar in boerderijen in Canada, krijgt de laatste tijd weer meer aanvragen van Nederlandse boeren. Hij verwacht dat meer Nederlanders de komende tijd de oversteek zullen maken.

0 reacties

28 Sep 2023

Bedreiging voor de export van Ierse kalveren nu Nederland voor een verbod stemt

In Ierland meer kalveren paniek als hier:

Een maatregel van het Nederlandse parlement heeft de exportmogelijkheden voor ruim 105.000 Ierse kalveren in gevaar gebracht.

0 reacties


Stelling: 30 procent minder emissie in plaats van KDW-beleid


Tijdens de openingsavond in Partycentrum ’t Haske wordt het onderwerp onder de aandacht gebracht in Partycentrum ’t Haske. Abel Kooistra (lijsttrekker BBB Fryslân en beleidsadviseur GGA LTO-Noord), Alex Datema (directeur Food en Agri Rabobank Nederland) en Roy Meijer (NAJK-voorzitter, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt)

3 reacties

26 Sep 2023

Recht van de sterkste - #Schiphol #Stikstof

Powerplay, toch is het goed nieuws en bied dit kansen voor de veehouderij:

Hoewel de Tweede Kamer onlangs de natuurvergunning voor Schiphol controversieel verklaarde en dus aan het nieuwe kabinet wilde laten, zegt de minister dat de luchthaven geen vergunning kan worden onthouden als aan de voorwaarden is voldaan. „Dat staat los van politieke afwegingen of politieke besluitvorming en betreft de uitvoering van staand beleid”, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De luchthaven had eind vorig jaar al genoeg boerderijen opgekocht om de stikstofuitstoot te kunnen compenseren. Schiphol vroeg de vergunning aan op 1 oktober 2020 en is sindsdien enkele malen aangevuld. De minister zegt dat ze het ’belangrijk’ vindt dat Schiphol voldoet aan de vereiste wet- en regelgeving. Schiphol had een jaar geleden al voldoende boerderijen opgekocht ter compensatie van de stikstofuitstoot, die circa 3% bedraagt, zo werd eerder duidelijk uit onderzoek van het ministerie.

Volgens PvdA/GL is het ’ongekend’ dat de minister in een ’klimaat- en stikstofcrisis’ een vergunning verleent. „Terwijl de landbouw en mobiliteit allemaal hun eerlijke bijdrage moeten leveren aan het oplossen van de stikstofcrisis, laat het kabinet het recht van sterkste prevaleren. Schiphol heeft met een goedgevulde portemonnee boeren in de omgeving opgekocht. In plaats van het herstellen van de natuur of de bouw van meer woningen, komen er nu meer vluchten.

Meer: telegraaf.nl/nieuws/549360989/…

1 reactie

25 Sep 2023

Terugblik - Het waren tien hectische jaren voor de #melkveehouderij

Dit jaar een tienjarig jubileum voor het magazine voor de Agrarische Schouw in Joure. Het kleurrijke magazine wordt jaarlijks met veel plezier gemaakt door de mannen van Melk van het Noorden

Jelle Feenstra had in de editie van dit jaar een mooie terugblik gemaakt over de "hoogtepunten" van de laatste 10 jaar. Ik zet ze hieronder per jaar op rij:

31 reacties

22 Sep 2023

D66 verkiezingsprogramma: 'er moet een heffing komen op vlees en zuivel'

Nieuwe energie voor Nederland: d66.nl/verkiezingsprogramma/

D66 stelt voor dat alle regeringsplannen die leiden tot meer CO2-uitstoot, moeten zijn voorzien van een ’CO2-dekking’: „Net zoals financiële voorstellen dekking vereisen in de begroting, vereisen voorstellen die impact hebben op het klimaat compensatie in de vorm van CO2-reductie elders”, schrijft de partij:

Daarnaast wil de partij dat ’vervuilende bedrijven’ meer belasting gaan betalen over hun uitstoot van CO2, en in de toekomst ook over gebruik van water en chemicaliën en de uitstoot of lozing van andere schadelijke stoffen.

Voor het halveren van de stikstofuitstoot houdt de partij vast aan 2030. Hoewel D66-lijsttrekker Rob Jetten eerder deze maand het ’geruzie over een jaartal’ in de stikstofdiscussie nog hekelde en zich hardop afvroeg wat daar de afgelopen jaren mee is bereikt, keert 2030 dus doodleuk terug in het verkiezingsprogramma. ’Halveren van de stikstofuitstoot in 2030!’, staat er.

D66 wil in 2030 zeker 50.000 hectare meer natuur hebben gerealiseerd, en in 2040 zelfs 160.000 hectare meer. De partij wil daarom meer binnenstedelijk bouwen en meer ’optoppen’ (bouwen bovenop bestaande bebouwing).

Meer: telegraaf.nl/nieuws/1100132655/…

27 reacties


Intensieve koolstofkoe doodsteek voor extensieve veehouderij

Opinie Harm Rijneveld - Duurzaamheid melk moet je niet per liter berekenen

Er ligt een enorme opgave voor de melkveehouderij om broeikasgassen te reduceren. De koe staat terecht voor het klimaattribunaal omdat haar bestaan zou leiden tot uitstoot van CO2, lachgas en methaan (omgerekend naar zogeheten CO2 equivalenten). Om haar vrij te pleiten werkt de sector aan manieren om die te reduceren. Diverse melkfabrieken betalen hun leden dan ook extra geld om te zorgen voor forse reducties in 2030. Volgens Harm Rijneveld is het werkelijke resultaat gebakken (CO2)-lucht.

Meer: foodlog.nl/artikel/…

15 reacties

18 Sep 2023

Harry Vermeegen - FF over draaideur Van der Wal!

FF over draaideur Van der Wal!

0 reacties


Jetten benadrukt dat het verminderen van de productie van kolenstroom leid tot minder CO2-uitstoot

Maar kost ons wel 331,8 miljoen euro en een hogere energie rekening voor iedereen:

Het kabinet is van plan energiebedrijf RWE 331,8 miljoen euro aan compensatie te betalen, omdat de uitbater zijn kolencentrale in de Eemshaven minder moest laten draaien. Het gaat om een "fors bedrag", erkent energieminister Rob Jetten, maar volgens Europese regels is hij wel verplicht dit te betalen. Om aan de klimaatdoelen uit het Urgendavonnis te voldoen, verplichtte het kabinet kolencentrales hun elektriciteitsproductie te beperken.

3 reacties