Grasbaal


Topics
2.788
Reacties
11.314
Volgers
13

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 58jr
Laatst online: 4u geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


30 Mrt 2023

Groeten uit Zweden

Op handelsmissie naar Zweden met Melk van het Noorden, wat wij hier in Nederland hebben met de stikstofproblematiek hebben de melkveehouders daar met #dierwelzijn :



Meer foto's: myalbum.com/album/cBd3V9Z4kpJM/

19 reacties


Melkveehouders: voldoende mestruimte én grond voorwaarde Landbouwakkoord

De melkveehouderij wil bedrijfsspecifieke mestplaatsingsruimte, geen nieuwe maatregelen die aansturen op krimp en behoud van agrarische grond. Dat staat in een deelakkoord van de boeren aan de sectortafel melkvee van het Landbouwakkoord.

Dat deelakkoord is begin deze week gesloten door zes boerenorganisaties

Meer boerderij.nl/melkveehouders-voldoende-mestruimte-e…

0 reacties

28 Mrt 2023

Moerdijk xxl


8 reacties


Milieugroep MOB eist dat provincies vergunningen van tientallen veehouders intrekken

Mob zet t op scherp:

Piekbelasters: De overheid treedt onvoldoende op tegen grote uitstoters van stikstof, vindt MOB. De milieugroep vecht de vergunning van veertig veehouders aan.

59 reacties

27 Mrt 2023

Uitnodiging RVO beëindigingsregelingen voor veehouderijlocaties

Ik neem aan dat alle NL veehouders deze uitnodiging hebben gehad?:

Als veehouder nodigen we u uit om deel te nemen aan een onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RV) over beëindigingsregelingen voor veehouderijlocaties.

Heeft u een melkvee- vleeskalveren-, varkens- of pluimveehouderij in de buurt van een Natura 2000-gebied? En denkt u dat uw bedrijf zorgt voor te veel uitstoot van stikstof? In 2023 komen er verschillende subsidieregelingen voor ondernemers die overwegen te stoppen met het bedrijf.

Wat is het doel?
Graag gaat RVO met u in gesprek om te begrijpen hoe de regelingen van invloed zijn op uw bedrijf. En om inzicht te krijgen in wat er nodig is om de uitvoering klantvriendelijk te maken. Het kabinet is nog bezig met het ontwikkelen van beide regelingen, wat er in het gesprek aan bod komt is dus nog niet definitief.

Wat vragen we van u?
We nodigen u graag uit voor een persoonlijk interview. In overleg vindt het interview plaats op locatie van uw bedrijf, bij RVO op kantoor of online. De gesprekken worden door medewerkers van RVO gevoerd. Voorbereiding is niet nodig.

Wilt u meedoen aan het onderzoek?
- De gesprekken vinden plaats in april, tussen 9:00 en 17:00
- U kunt zelf aangeven welke dag u het beste uitkomt.
- Als er teveel aanmeldingen zijn, maken wij uit de aanmeldingen een keuze. Het kan dus zo zijn dat u niet wordt uitgenodigd nadat u zich heeft aangemeld.
- De resultaten worden vertrouwelijk behandeld en zijn alleen bedoeld voor intern gebruik.

Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden: ctsurvey.crowdtech.com/Questionnaire/

Als u vragen heeft of als er onduidelijkheden zijn, kunt u mailen naar klantinzicht@rvo.nl.

Wij hopen op uw deelname, alvast onze hartelijke dank!

Met vriendelijke groet,

Team Klantinzicht, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

39 reacties

25 Mrt 2023

Verticale zonnepanelen tussen de koeien: 'Dit kan een extra verdienmodel zijn voor boeren'

Verticale zonnepanelen die aan twee kanten energie opwekken, zijn goed te combineren met landbouw. Staan er straks panelen tussen de koeien?

1 reactie

24 Mrt 2023

Melkprijs en nabetaling Cono in teken continuïteit

De nabetaling viel niet mee:

Quote:
Cono Kaasmakers betaalt over 2022 niet de hoogste melkprijs, zoals in voorgaande jaren. De coöperatie heeft continuïteit en marktbehoud gesteld boven het behalen van de allerhoogste prijs. Daardoor is ook de nabetaling lager dan over 2021.

0 reacties


Liever een kleintje dan een grote: boer in Puiflijk zet windmolentje op zijn land

De politieke meerderheid in Druten wil ze voorlopig niet: windmolens. Maar dat geldt niet voor de ‘kleintjes’. Boer Litjens uit Puiflijk mocht er een op zijn land zetten. De wieken draaiden donderdag meteen op volle toeren.

8 reacties

23 Mrt 2023

Deze stadse man ging in gesprek met een BBB-stemmende boer

Een mooie nuancerende column, en prachtig de reactie van Jeff Korsmit, we moeten samen verder!:

Stadsmensen begrijpen boeren vaak niet

Door Haroon Ali,

Ik reageerde verbolgen op de overwinning van BBB, net zoals iedereen in mijn progressieve bubbel. Waarom zou je stemmen op een populistische partij die vooral dwarsligt en het nationale klimaatakkoord wil opzeggen, terwijl de aarde steeds sneller opwarmt? Waarom vastklampen aan het verleden, terwijl we onze toekomst moeten redden?

Maar toen kreeg ik een bericht van een kennis. Jeff Korsmit is een kleinschalige, biologische boer uit West-Brabant, die jarenlang Partij voor de Dieren steunde maar nu op BBB stemde. Hij stoort zich aan de arrogantie en onwetendheid van grootstedelingen zoals ik, die niets snappen van onze voedselketen of de natuur. Ik besloot het eens van zijn kant te bekijken.

Jeff zegt dat boeren heus wel met hun tijd meegaan. „We hebben altijd het beleid gevolgd en ingespeeld op de veranderende wens van de consument. Na de Tweede Wereldoorlog was die wens juist: groter en meer. Nederland mocht nooit meer honger hebben. Nou, dat is gelukt. Maar daar verdienen nu vooral de supermarkten aan, niet wij.”

Boeren zijn niet tegen verandering, benadrukt Jeff meermaals. Maar ze zijn het zat om een speelbal te zijn van de grillige politiek. „Als je geluk hebt, blijft een kabinet vier jaar zitten. Een volgende partij kan weer iets heel anders bedenken. Maar je kunt een boerenbedrijf niet in één keer omgooien, of zeggen dat de helft van alle boeren moeten oprotten.”

Jeff was vroeger boswachter. Hij vindt dat politici de boeren en natuurbeschermers tegen elkaar opstoken, waar ’de media’ ook aan meewerken. „In de praktijk werken we vaak nauw samen. Maar stadsmensen schilderen ons af als lompe natuurhaters. Die kloof was niet zo groot geweest als mensen zich beter zouden verdiepen in de voedselproductie.”

Waarom gaat 70 procent van die productie dan naar het buitenland? „Ja, er wordt veel geëxporteerd. Maar we importeren ook veel voedsel, dat is gewoon een gegeven in een geglobaliseerde wereld. Wij hebben de beste landbouwgrond en de beste boeren, die superefficiënt werken. Maar in sommige methodes zijn we doorgeslagen; dat moet anders.”

We kunnen er niet omheen dat 45 procent van alle stikstofuitstoot uit de landbouw komt, waardoor de bouw stilstaat. „Het is de overheid vooral om land te doen. De boeren moeten weg zodat zij meer kunnen bouwen. Maar ik denk dat het beter voor de natuur is om weilanden te hebben, dan dat daar gebouwen worden neergezet.”

Ik deel zijn frustratie over fossiele subsidies. „Die moeten stoppen. Wat dat betreft kan ik Extinction Rebellion de hand schudden. We moeten onze pijlen richten op grootvervuilers zoals Tata Steel en Schiphol.” Maar terwijl we de schuldvraag verleggen en doorpolderen, en terwijl BBB de klimaatdoelen en het kabinet laat wankelen, verliezen we kostbare tijd. Boer Jeff heeft vernieuwende ideeën om de landbouw te vergroenen. „Politici moeten ons als onderdeel van de oplossing zien, niet alleen als probleem.”

Maar als ik uitzoom, zie ik de temperatuurvoorspellingen op de wereldkaart, die steeds roder kleurt. Terwijl wij in ons kleine landje ruziën over stikstof, wordt het leven daarbuiten steeds onzekerder.

Bron: Noordhollands Dagblad

2 reacties

22 Mrt 2023

RMO gekanteld langs de N358 [+foto's]

Tis wat met die grote melktrailers, er lag er weer een op zijn kant:

HOUTIGEHAGE - Op De Skieding (N358) bij Houtigehage is dinsdagmiddag rond 13:45 uur een vrachtwagen met melk van de weg geraakt en vervolgens gekanteld. Het is niet bekend of de chauffeur hierbij gewond is geraakt.

1 reactie


Van der Plas heeft gelijk: woord stikstof staat niet in Europese natuurregels

Quote:
De bewering van BBB-leider Caroline van der Plas dat het hele woord stikstof niet in de Europese natuurregels staat klopt. Het draait hier om een Europese richtlijn: het doel ligt vast, maar de invulling is aan lidstaten zelf. Wetenschappers zijn het erover eens dat stikstofneerslag een belangrijke factor is om de kwaliteit van de natuur te meten. Maar Duitsland heeft door andere regels een soepelere stikstofnorm dan Nederland. In rapportages over de staat van de natuur kan het in ons land zomaar ’slecht’ gaan met een plantje, terwijl onze oosterburen net over de grens concluderen dat eenzelfde plantje het prima doet.

Meer: telegraaf.nl/nieuws/821485201/…

8 reacties