Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 59jr
Laatst online: 2min geleden
Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart
Ik heb ervaring met de volgende machines:
Merk / type | Waardering |
---|
Er is ondertussen veel veranderd:
De broers Nick en Barry verruilden hun melkveehouderij in Noord-Holland voor een boerderij in Canada. Het Nederlandse landbouwbeleid frustreerde hen en Canada lonkte altijd al. Andries, makelaar in boerderijen in Canada, krijgt de laatste tijd weer meer aanvragen van Nederlandse boeren. Hij verwacht dat meer Nederlanders de komende tijd de oversteek zullen maken.
In Ierland meer kalveren paniek als hier:
Een maatregel van het Nederlandse parlement heeft de exportmogelijkheden voor ruim 105.000 Ierse kalveren in gevaar gebracht.
Powerplay, toch is het goed nieuws en bied dit kansen voor de veehouderij:
Hoewel de Tweede Kamer onlangs de natuurvergunning voor Schiphol controversieel verklaarde en dus aan het nieuwe kabinet wilde laten, zegt de minister dat de luchthaven geen vergunning kan worden onthouden als aan de voorwaarden is voldaan. „Dat staat los van politieke afwegingen of politieke besluitvorming en betreft de uitvoering van staand beleid”, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
De luchthaven had eind vorig jaar al genoeg boerderijen opgekocht om de stikstofuitstoot te kunnen compenseren. Schiphol vroeg de vergunning aan op 1 oktober 2020 en is sindsdien enkele malen aangevuld. De minister zegt dat ze het ’belangrijk’ vindt dat Schiphol voldoet aan de vereiste wet- en regelgeving. Schiphol had een jaar geleden al voldoende boerderijen opgekocht ter compensatie van de stikstofuitstoot, die circa 3% bedraagt, zo werd eerder duidelijk uit onderzoek van het ministerie.
Volgens PvdA/GL is het ’ongekend’ dat de minister in een ’klimaat- en stikstofcrisis’ een vergunning verleent. „Terwijl de landbouw en mobiliteit allemaal hun eerlijke bijdrage moeten leveren aan het oplossen van de stikstofcrisis, laat het kabinet het recht van sterkste prevaleren. Schiphol heeft met een goedgevulde portemonnee boeren in de omgeving opgekocht. In plaats van het herstellen van de natuur of de bouw van meer woningen, komen er nu meer vluchten.
Meer: telegraaf.nl/nieuws/549360989/…
Dit jaar een tienjarig jubileum voor het magazine voor de Agrarische Schouw in Joure. Het kleurrijke magazine wordt jaarlijks met veel plezier gemaakt door de mannen van Melk van het Noorden
Jelle Feenstra had in de editie van dit jaar een mooie terugblik gemaakt over de "hoogtepunten" van de laatste 10 jaar. Ik zet ze hieronder per jaar op rij:
Nieuwe energie voor Nederland: d66.nl/verkiezingsprogramma/
D66 stelt voor dat alle regeringsplannen die leiden tot meer CO2-uitstoot, moeten zijn voorzien van een ’CO2-dekking’: „Net zoals financiële voorstellen dekking vereisen in de begroting, vereisen voorstellen die impact hebben op het klimaat compensatie in de vorm van CO2-reductie elders”, schrijft de partij:
Daarnaast wil de partij dat ’vervuilende bedrijven’ meer belasting gaan betalen over hun uitstoot van CO2, en in de toekomst ook over gebruik van water en chemicaliën en de uitstoot of lozing van andere schadelijke stoffen.
Voor het halveren van de stikstofuitstoot houdt de partij vast aan 2030. Hoewel D66-lijsttrekker Rob Jetten eerder deze maand het ’geruzie over een jaartal’ in de stikstofdiscussie nog hekelde en zich hardop afvroeg wat daar de afgelopen jaren mee is bereikt, keert 2030 dus doodleuk terug in het verkiezingsprogramma. ’Halveren van de stikstofuitstoot in 2030!’, staat er.
D66 wil in 2030 zeker 50.000 hectare meer natuur hebben gerealiseerd, en in 2040 zelfs 160.000 hectare meer. De partij wil daarom meer binnenstedelijk bouwen en meer ’optoppen’ (bouwen bovenop bestaande bebouwing).
Meer: telegraaf.nl/nieuws/1100132655/…
Opinie Harm Rijneveld - Duurzaamheid melk moet je niet per liter berekenen
Er ligt een enorme opgave voor de melkveehouderij om broeikasgassen te reduceren. De koe staat terecht voor het klimaattribunaal omdat haar bestaan zou leiden tot uitstoot van CO2, lachgas en methaan (omgerekend naar zogeheten CO2 equivalenten). Om haar vrij te pleiten werkt de sector aan manieren om die te reduceren. Diverse melkfabrieken betalen hun leden dan ook extra geld om te zorgen voor forse reducties in 2030. Volgens Harm Rijneveld is het werkelijke resultaat gebakken (CO2)-lucht.
Meer: foodlog.nl/artikel/…
FF over draaideur Van der Wal!
Maar kost ons wel 331,8 miljoen euro en een hogere energie rekening voor iedereen:
Het kabinet is van plan energiebedrijf RWE 331,8 miljoen euro aan compensatie te betalen, omdat de uitbater zijn kolencentrale in de Eemshaven minder moest laten draaien. Het gaat om een "fors bedrag", erkent energieminister Rob Jetten, maar volgens Europese regels is hij wel verplicht dit te betalen. Om aan de klimaatdoelen uit het Urgendavonnis te voldoen, verplichtte het kabinet kolencentrales hun elektriciteitsproductie te beperken.