Live updates

Waarom het door sectorpartijen ingezette reductie spoor een doodlopende weg is.

De afgelopen maand zijn er twee sectorplannen gepresenteerd die moeten zorgen dat we uit de stikstof impasse komen. Het plan " Duurzaam evenwicht " van Verhagen en v d Tak en het plan van de coalitie toekomstbestendig melkveehouderij. Het wordt gepresenteerd als de oplossing. Maar is dat het ook? Vooropgesteld, ik heb persoonlijk geen belang in welke richting dan ook, Hoe wel de grievende en emotionele telefoontjes en mails van knelgevallen mij aangrijpen. Stikstofclaim heeft in november 2020 een onderzoek gedaan naar de Nederlandse interpretatie van de habitat richtlijn art 6.1 en art 6.2. En of de Wsn zorgt voor een oplossing van de stikstof impasse. Deze ochtend laat de heer Wosten van de MOB dezelfde conclusie opschrijven. De huidige wetgeving dwingt de staat om eerst de KDW s te halen alvorens er ontwikkelingsruimte wordt uitgegeven. Nu is de depositie vanuit het buitenland 742.5 mol. En deze depositie uit buitenland neemt alleen maar toe. Dus de KDW zal in een groot aantal gebieden nooit gehaald worden. En zolang die niet gehaald worden geen ontwikkelingsruimte voor PAS knelgevallen, bouw, industrie enz. Dus al die goed bedoelde plannen ten spijt, het is een herhaling van zetten, en ze bieden geen perspectief. De belangenclubs lijken hier hoorndoof voor en sturen de gehele sector het moeras is. Er is maar 1 oplossing, volgende week tijdens het ronde tafel gesprek stikstof problematiek, waar SSC ook aan deel neemt, zullen we dat uitleggen.

Ideeen voor nieuwe vleesveestal

Wij zijn ideeen aan het op doen voor een nieuwe vleesveestal. Wij hebben een groeiende kudde angus koeien. Nu maken we nog gebruik van een oude varkensstal waar ze vrij in en uit kunnen lopen. De muren van de stal zijn niet echt bestand tegen de koeien. Zowiezo zijn de muren ook al erg oud. Idee wat we nu hebben is een ruime potstal met boven de muren alleen windbreekgaas. De lokatie van de stal is zo dat er bijna geen wind komt. Alleen een noordoosten wind zou bij de stal kunnen komen maar dit wil ik tegen gaan om de voorraad balen aan die kant voor de stal te zetten. Zijn hier mensen die ook met dit soort open stallen werken of weten waar zoiets staat? We hebben inmiddels al een 'roundhouse' bekeken. Het open concept staat me aan alleen we weten al dat deze vorm hier nooit toegestaan gaat worden.

FrieslandCampina wil nu weer wel 100 melkveehouders voor Planeetkaas en -kwark

Zuivelbedrijf FrieslandCampina werft deze zomer 100 extra melkveebedrijven voor de PlanetProof-melkstroom, schrijft Boerenbusiness. Dat is opvallend, want eerder dit jaar stootte FrieslandCampina juist nog tientallen contracten af. "Dankzij een recente toenemende marktvraag kunnen we gaan starten met de productie van Campina-kwark onder het keurmerk en het assortiment On the way to PlanetProof-kaas uitbreiden", zegt Bas Roelofs, directeur FrieslandCampina Nederland, in een verklaring. Melkveehouders die voldoen aan de criteria van het On the way to PlanetProof-keurmerk krijgen een extra vergoeding van €0,02 per kilo bovenop de melkprijs. Ze moeten daarvoor extra inspanningen leveren op de gebieden dier, natuur en klimaat, op tenminste één van drie terreinen tot de top-20 van Nederland behoren én op de route van de melkophaling liggen.