Dit is volgens boer Jan Dirk de oplossing voor het stikstofprobleem

De wormen zitten er in veelvoud in de grond, de koeien hebben er horens, en de kalfjes kunnen er de wei in.

Quote:
"Door verandering van het rantsoen van de koeien - met een vroege weidegang - krijg je betere mest en dat heeft weer tot gevolg dat de bodem veel beter van kwaliteit wordt”, zegt boer Jan Dirk. Hierdoor zegt de projectgroep dat ze samen gemiddeld 27 procent ammoniakreductie hebben bereikt. In Den Haag gaat dat vooralsnog minder snel. "En dat zonder kunstmatigheden", zegt boer Jan Dirk. "Maar puur door anders en efficiënter te voeren."

Deel dit topic

Reacties

Pietervannoord
Als je dan ook nog je water aanpakt kun je naar 0 uitstoot. Een goede vertering begint met goed water
grös
@Pietervannoord
Ben je ook bekend met het Grander systeem ?
klant
@Pietervannoord bla bla bla
grös
Ik las dat je met een heg rond de stal ook tot 20 procent ammoniak kunt opvangen. Vast goedkoper als een luchtwasser met weidegang.
grös
Ik hoor trouwens Den-Haag nooit over kunstmest, stel je haalt dat uit de kringloop, hoeveel stikstof scheelt dat ?
jan 10
Geen krachtvoer en geen kunstmest,terug naar 1925...
succes ermee:😁
Bioepz
@jan 10 Maar met veel meer kennis,vakmanschap en technologie.
+1
spotmelker
@Bioepz wij proberen digitaal het vakmanschap van onze opa's te benaderen, helaas gaat dat niet meer lukken want die mensen werkten o.b.v. eigen waarneming. Dat kan de huidige generatie niet meer.
Bioepz
@spotmelker Een goede boer ziet een tochtige,kreupele of zieke koe op tijd. En handeld daarnaar! Ook heeft hij/zij het ruwvoer tijdig gemaaid en geconserveerd.
Zoveel is er niet veranderd met vroeger.
Nevergiveup
@Bioepz Grond cq. Natuur is heel erg eerlijk , wat je er niet brengt komt er ook niet af , alle kennis ten spijt.
Bioepz
@Nevergiveup Het opbrengend vermogen van bio-grond wordt nog steeds onderschat. Met bijv klavers en kruiden,de bodem correct voeden en secuur bemesten kan er nog veel potentieel benut worden. Bij teruglopende kunstmest giften zullen ook steeds meer gangbare collegas tot die conclusie komen. Verwacht ik.
Nevergiveup
@Bioepz vlinderbloemig is goed omdat ook natuur dan helpt , fosfaat en kali is een ander punt zeker als er maar de helft van de dieren meer zijn zoals ze willen.

Als akkerbouwer zie ik in 10 jaar gehalten dalen , moet al alles bijzetten om op niveau te blijven. Of anders gezegd , de productie gaat dalen , en de kwaliteit van het geoogste neemt af ! omdat de grond eerlijk is ....
Bioepz
@Nevergiveup De bemestings normen zijn van belang voor de aanvulling van elementen. De totale veestapel is nog lang niet de beperkende factor.
Maar die bemestingsnormen zijn zeker een punt van aandacht.
Nevergiveup
@Nevergiveup Ik heb trouwens niets tegen Bio hoor , respect voor de biologische akkerbouwers in de polder bv. , Heel veel manuren nodig daar per Ha.

Voor potentie opbrengst , kwaliteit , wereld voeden zie ik liever gangbaar.

Misschien dat veredeling nog verder gaat bijdragen aan minder noodzakelijke gewasbescherming , dat zou mooi zijn.
+1
Noorderling
@Nevergiveup
Quote:

Voor potentie opbrengst , kwaliteit , wereld voeden zie ik liever gangbaar

Schaarste is niet verkeerd, alles moet nu 100% maakbaar zijn, geen optische afwijking, 1 vlekje is veevoer doordat er luxe van overaanbod is. Ik weet niet of we er als boeren netto wat mee opschieten.

Schaarste, vakmanschap, goed klimaat en een veestapel hebben we met volledig bio en meer schaarste misschien wel beter onderhandelingspositie.
Nevergiveup
@Noorderling Dat zou kunnen , maar de weg daar naar toe geeft veel verliezers ....
pieta
Quote Reactie van @Nevergiveup:
de weg daar naar toe geeft veel verliezers

Vlug een plan maken. Winnaars hebben namelijk een plan!! 😁
+1
Noorderling
@pieta
Was je met een plan maar een winnaar 😉
klant
@Bioepz alle bioboeren hier kuilplaten schoon leeg, koeien baggeren in de saladebuffet om, en de lopende rekening leeg, veel succes.
grös
@klant
Koeien halen het voer zelf op dus, mooi goedkoop melken.
Van-Epscheuten
@klant kuilplaat heb ik bijna leeg, en weiden gaat niet super, maar die lege bankrekening herken ik me niet in. 2022 was voor bio ook prima jaar. En 23 tot nu toe ook
+1
Van-Epscheuten
@klant kuilplaat heb ik bijna leeg, en weiden gaat niet super, maar die lege bankrekening herken ik me niet in. 2022 was voor bio ook prima jaar. En 23 tot nu toe ook
grös
@Van-Epscheuten
Ik heb het vorig jaar vertikt om dure kunstmest te kopen, en heb nog wel een paar weken kuil zitten. Mais nog wel 3 maanden. En ook 3 droge jaren gehad. Bio collega's hebben wel de platen leeg, maar rekening courant kan ik vanaf hier niet zien, wie wel ?
+2
grös
@jan 10
Zonder geïmporteerd krachtvoer en kunstmest, is er ook geen stikstofprobleem meer (in de landbouw)
robbies
@jan 10 hoe moet een volgende generatie hiermee aan de slag? Met een paar ton melk de benodigde hectares overnemen?
bio boer
@robbies terug naar de ouderwetse grondprijs 😜
sorry
BertK
Grasland en ploegen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , koeien , kalfjes , bodem , weidegang , grond , rantsoen , ammoniakreductie , den haag , stikstofprobleem en wormen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0