'Ook als boeren spreken, doen woorden ertoe'


Quote:
'Hallo beste mensen', zo begon voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) ook zijn laatste vlog. Hij spreekt over het Landbouwakkoord. Een 'fopshow' en 'poppenkast', volgens Van den Oever. Want er zou, zo weet hij, allang een Landbouwakkoord zijn. Hij is er zelfs 'heilig van ondertuigd'.

Deel dit topic

Reacties

+3
mlkvhoudr
Beste mensen neem het ter harte.....
+2
Twentsch Land
Tja kun je alle kanten mee uit.

Zolang niet is getekend is er geen akkoord ook al is mondeling alles in kannen en kruiken.

Esther gebruikt herkenbare woorden van een mede prikker ! of is het juist andersom ?

En Mark zat niet aan tafel, zal hij tot in details weten wat is gezegd en besproken ? Waarschijnlijk niet.

En in deze collum doet Esther over fdf precies hetzelfde als fdf over lto.

Zaterdagavond, mooi weer..... straks maar even genieten van een 🍺 hertog Jan 😊

@mlkvhoudr
+1
hans-hans
@Twentsch Land zo denk ik er ook over👍😀
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Esther gebruikt herkenbare woorden van een mede prikker ! of is het juist andersom ?

Viel mij ook onmiddellijk op 😂
+6
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. Beste mensen neem het ter harte.....

Die schrijvels van Esther de sneu neem al lang niet meer ter harte. De afbraak van het ,vroeger zo machtige lto, met het weglopen van veel leden naar andere pas opgerichte boerenbelangenclubs is wel het grootste bewijs dat juist lto boeren tegen elkaar opzet.
+1
groeier
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Beste mensen neem het ter harte.....

Stoppen met als slaaf voor de overheid gaan werken, ga onderzoeken i.p.v. boven blijven zoeken.
sorry

+7
hans-hans
Dit filmpje zag ik net
+3
Bennie Stevelink
@hans-hans Ook door deze FDF bestuurder wordt het misverstand gevoed dat er zonder akkoord geen veranderingen komen. Of dat wij veranderingen kunnen tegenhouden.
Het is weer een duidelijk voorbeeld van impliciete en expliciete desinformatie.

Het landbouwakkoord is niet bedoelt om veranderingen tegen te houden maar is bedoelt om de bestaansmogelijkheid van de boer binnen de veranderingen veilig te stellen.
+2
Weidezicht
@Bennie Stevelink in het huidige tijdperk met de huidige politieke wind en eenzijdige media, is er toch geen fatsoenlijk akkoord te sluiten. Alles wat daar aan tafel zit, heeft toch maling aan bestaansrecht of perspectief voor de boeren. Die geloven allemaal heilig dat de landbouw het enige milieuprobleem is, en dat er volop veilig vreten uit de rest van de wereld hierheen komt. Voor de buhne down ze alsof ze toekomst willen voor de boeren, maar de regering wil vergunningen om te bouwen, de rabobank wil zn geld terug, de natuurclubs willen zoveel mogelijk onze grond in hun beheer, want bakken vol subsidie, de supermarkten willen zoveel mogelijk verdienen per verkocht artikel, en dat gaat het beste zonder pottekijkers en verplichte labels op verplichte lokale produkten enz. Niemand boeit die boer ene flikker. Dus wat lto nu doet, al dan niet met de beste intenties, is onderhandelen met de chirurg of de patient vandaag of volgende week wordt geopereeerd, maar bij beide tijdstippen mag er geen verdoving en hechtdraad worden gebruikt. Welk belang heeft de patient dan bij het onderhandelingsresultaat morgen of volgende week? Mogelijk is de patient in dit geval op hoop van zegen beter gebaat bij geen operatie.
Bioepz
@Bennie Stevelink Dat heb je goed gezegd. Ik krijg ook steeds meer de indruk dat de fdf een club van verliezers wordt. Als een ondernemer/onderneming zich niet aanpast aan de veranderende omstandigheden dan zal die een moeilijke toekomst krijgen.
+2
Weidezicht
@Bioepz in de politiek kan degene met de beste ideeen en de eerlijkste motieven ook de verliezer zijn omdat de rest samenspant en vuil spel speelt.
Bioepz
@Weidezicht Je bedoelt het samenstellen van een coalitie en coalitieakkoord? Gewoon democratische politiek. En ja,soms sta je als winnaar ernaast.Is veel vaker gebeurd in de democratische politiek.
+1
mlkvhoudr
Ik las op een bron buiten het prikkebord dat iemand zei ze moeten elkaar niet via de sociale kanalen wegzetten, daar heeft deze dame natuurlijk gewoon wel gelijk in dat dat niks brengt dat partijen elkaar online gaan bestoken
+6
Twentsch Land
Stop dan met allerlei dingen achter gesloten gordijnen en speel open kaart ......

@mlkvhoudr
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land onderhandelen lijkt mij onmogelijk om dat in de openbaarheid te doen, hooguit zou je met tussenrapportages kunnen werken
+3
Twentsch Land
Klopt, elke dag verslag is niet nodig maar dat is ook wel een heel verschil met hoe het nu gaat.

Maar korte update met regelmaat en volledige uiteenzetting voor tekenen is niks teveel.

Van alles uit dat hele landbouwakkoord zijn er maar een paar outsiders die wat vertellen ... zo niet hadden we niks geweten.

@mlkvhoudr
+10
cs-agrar
Inwezen gevaarlijke uitspraken van de Snoo, laat Tak eerst maar eens gaan bwijzen dat op den Oever ongelijk had... Het is niet handig om openlijk zo tegen elkaar in te gaan, en helpt de boeren(zaak) niet. Echter, schijnt het landbouwakkoord ook over vertrouwen te gaan, en dat lijkt in een bepaalde vertegenwoordigende club ook wel aardig gedaald...
+2
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @cs-agrar:
Inwezen gevaarlijke uitspraken van de Snoo, laat Tak eerst maar eens gaan bwijzen dat op den Oever ongelijk had...

De beschuldigde moet zijn onschuld bewijzen????
Mark van den Oever moet de door hem gedane beschuldiging bewijzen!!
hans-hans
@Bennie Stevelink als je iets niet vertrouwt en er niks van zegt is volgens mij heel moeilijk mee te leven en is bewijslast volgens mij niet direct nodig (ik kan het ook fout zien)
Bennie Stevelink
@hans-hans
Quote:
als je iets niet vertrouwt en er niks van zegt is volgens mij heel moeilijk mee te leven en is bewijslast volgens mij niet direct nodig

Bestuurders van andere organisaties mag je zonder bewijs beschuldigen van het verraden van de eigen leden omdat je daar persoonlijk behoefte aan hebt???
Het moet niet gekker worden!
hans-hans
@Bennie Stevelink misschien heeft die wel bewijs? (ik weet het niet)
je moet een verhaal van beide kanten bekijken
Bennie Stevelink
@hans-hans
Quote:
misschien heeft die wel bewijs? (ik weet het niet)
je moet een verhaal van beide kanten bekijken

Wanneer is er sprake van verraad? Vanuit welk perspectief beoordeel je dat?
LTO en NAJK proberen het belang van de boer te dienen binnen de onvermijdelijke veranderingen.
FDF wijst iedere verandering af en afspraken maken over de positie van de boer binnen de veranderingen wordt vanuit het FDF-perspectief gekwalificeerd als “verraad”.

Paradoxaal zou LTO op haar beurt juist FDF kunnen beschuldigen van verraad omdat zij, door het afwijzen van een Landbouwakkoord, de boeren uitleveren aan de willekeur van D66, GroenLinks en PvdD die net als FDF geen landbouwakkoord willen.
+2
hans-hans
@Bennie Stevelink hoe sta je er zelf in , je moet toch eerlijk kunnen toegeven dat we als landbouw heel veel gegeven hebben en het lijkt nooit genoeg
Ik zou nu ook graag de kaders van het akkoord willen zien en over Mark van FDF ik zou me als ik jou was niet aan ergeren want een andere kun je toch niet veranderen,
Bennie Stevelink
@hans-hans
Quote:
hoe sta je er zelf in

Het zal duidelijk zijn dat ik behoor tot de groep die beseft dat ingrijpende veranderingen onvermijdelijk zijn en dat het gewenst is dat boeren duidelijkheid en zekerheid krijgen over hun bestaan binnen de veranderingen.
Of er voldoende toekomstperspectief binnen de veranderingen geboden worden heb ik wel twijfels over. Als het echt onvoldoende is heeft een landbouwakkoord geen zin.
labella
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Of er voldoende toekomstperspectief binnen de veranderingen geboden worden heb ik wel twijfels

Daar hoef je niet over te twijfelen, toekomstperspectief is er niet bij een landbouwakkoord!!!!
Bennie Stevelink
@labella
Quote:
Daar hoef je niet over te twijfelen, toekomstperspectief is er niet bij een landbouwakkoord!!!!

Als er mét een landbouwakkoord geen toekomstperspectief is dan zal er zónder landbouwakkoord nog minder toekomstperspectief zijn.

Het kan inderdaad zijn dat het niet zinvol is een landbouwakkoord te sluiten omdat het onvoldoende perspectief biedt. Dan kun je als jonge boer het beste oriënteren op emigratie. Als oudere boer zonder opvolger kun je dan beter geen investeringen meer doen maar zoveel mogelijk aflossen zodat je schuldenvrij kunt stoppen.
robbies
@Bennie Stevelink welk perspectief geef je met de hierboven geschreven uitgangspunten aan een opvolger in een intensief melkveehouderijgebied?
+2
Bennie Stevelink
@robbies
Quote:
welk perspectief geef je met de hierboven geschreven uitgangspunten aan een opvolger in een intensief melkveehouderijgebied?

Zijn eigen voorkeur te volgen.
Wil hij persé boer worden dan moet hij overwegen te verkassen naar een gebied waar ruimte is. Heeft mijn zwager en zuster ook gedaan.
Wil hij persé blijven wonen in zijn huidige omgeving moet hij uitkijken naar een ander beroep wat hij graag doet.
Braboboer
@Bennie Stevelink

De bedrijven die het meest in de problemen komen met de GVE per hectare is de groep die in de aanloop naar 2015 nieuwe stallen hebben gebouwd.

Het zal voor een groot deel van die groep niet haalbaar zijn om te verplaatsen met nog een behoorlijke hypotheek op die stallen.

En waar in Nederland moeten die bedrijven naartoe? Is het in de akkerbouwgebieden mogelijk om nieuwe veehouderijlocaties te starten?

Kortom dat is geen oplossing een aantal van die bedrijven gaan naar de klote.
Erik1979.
@Braboboer als ze grondgebonden willen dan moet het met een goede voer mest contract kunnen. Anders is het asociaal. En ontwikkeling is dan onmogelijk.
grupstalboer
@Erik1979. Klopt, maar dat is juist de bedoeling !
pieta
Quote Reactie van @Braboboer:
En waar in Nederland moeten die bedrijven naartoe? Is het in de akkerbouwgebieden mogelijk om nieuwe veehouderijlocaties te starten?

Je moet juist niet naar de akkerbouwgebieden gaan volgens mij. Ik zou het zoeken in gebieden met wat zwaardere slag grond waar vooral gras het goed doet. Daar is de grond wellicht iets goedkoper.
+3
robbies
@Bennie Stevelink het is zeer verwonderlijk en aanmatigend dat jij - en de vergaderaars aan de tafel - menen te mogen bepalen welk bedrijven in welke regio toekomst hebben. Daarmee zet je jezelf op hetzelfde niveau als Tjeerd de Groot, die roept dat 50% van de veestapel moet verdwijnen. Dat was voldoende om het Malieveld te vullen. Dat de club die jij graag wil benadelen gaat zich ergens anders aansluiten, moet je dan niet verbazen. Had je verwacht dat ze zich in stilte lieten opofferen?
Bennie Stevelink
@robbies met het verlies van derogatie, het instellen van bufferstroken en de nog in te stellen bufferzones ontstaat er een zodanig mestoverschot dat zeer intensieve boeren vanzelf omvallen.
+4
Braboboer
@Bennie Stevelink

Laat dan de markt zijn werk doen dan is een gve norm ook overbodig.
+2
robbies
@Bennie Stevelink of ze presteren gewoon beter dan al die potverteerders die op oud kapitaal leunen. Kan ook.
+5
de hoef
@Bennie Stevelink hoop je dat? of weet jij niet dat de intensiefste altijd heeft moeten knokken voor zijn overleving, en nu worden ze door een paar graaiers aan de galg gehangen
+3
robbies
@de hoef sommigen zijn te schijterig om te kijken waar hun zwakke plekken zitten. Ipv de tering naar de nering te zetten, wijzen ze liever een ander als probleem aan.
+3
mlkvhoudr
@de hoef goede ondernemers vinden overal een oplossing voor zeger, de besten vinden altijd hun weg, dat is mijn grootste probleem ik hoor niet bij de besten😄

Maar jij kan het kerel
Braboboer
@mlkvhoudr

Ook goede ondernemers kunnen naar de klote gaan door een onbetrouwbare overheid.
+4
Realisme
@Braboboer goede ondernemers beseffen dat de overheid onbetrouwbaar is. De definitie van een goede ondernemer kan alle kanten op 😂
Braboboer
@Realisme

Slinkse ondernemers profiteren daar weer van 😉😉
Braboboer
@Bennie Stevelink

Wat wordt na de intensieven de volgende groep boeren die mag oprotten?
MTSTAMMINGA
@Bennie Stevelink En misschien valt de grondgebonden boer wel om door de rente straks
Dat gebeurd 40 jaar terug !!
Weidezicht
@Bennie Stevelink en dat is dus ook met dank aan overheidsbeleid en misschien wel hwt wegkijken van lto. En nu dus dankbaar zijn dat die zelfde roverheid voor jouw een vluchtdeur opent? Via die deur komen de meeste in een slangenkuil.
pieta
@Bennie Stevelink Ik vind wel dat je hier erg grote woorden gebruikt. Als iemand met zijn bedrijf in de natura 2000 zo ongeveer zit dan kan ik me er nog iets bij voorstellen dat zo'n bedrijf plaats moet maken of aanpassen moet. Maar om dit nou te zeggen van in de kern gezonde bedrijven die wat te intensief zijn vind ik nogal wat.
+1
de jonge
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het zal duidelijk zijn dat ik behoor tot de groep die beseft dat ingrijpende veranderingen onvermijdelijk zijn en dat het gewenst is dat boeren duidelijkheid en zekerheid krijgen over hun bestaan binnen de veranderingen.

en van waaruit baseer jij het dat jij vind dat ingrijpende veranderingen onvermijdelijk zijn... veranderingen betreffende welke materies en met welke onderbouwingen?
Bennie Stevelink
@de jonge
Quote:
en van waaruit baseer jij het dat jij vind dat ingrijpende veranderingen onvermijdelijk zijn... veranderingen betreffende welke materies en met welke onderbouwingen?

De hoge bevolkingsdichtheid met toenemende behoefte aan een platteland met recreatieve waarde en de toenemende druk (ook vanuit Brussel) tot meer ecologische kwaliteit.
We zien dat op dit moment al met de instelling van bufferstroken en het nieuwe GLB.
Vdejong
@Bennie Stevelink
Quote:
. De hoge bevolkingsdichtheid
en hoe komt Nederland aan die hoge bevolkingsdichtheid?
Bennie Stevelink
@Vdejong
Quote:
en hoe komt Nederland aan die hoge bevolkingsdichtheid?

In bed te weinig tijd besteed aan slapen?
hans-hans
@Bennie Stevelink deze reactie klopt niet ,wel eerlijk blijven
weurding
@Bennie Stevelink nee, aan de bevolkingsgroei was al jaren geleden een halt toe geroepen als het de Nederlander betrof, t is het spul wat van ver komt dat we daar een probleem mee hebben
Vdejong
@Bennie Stevelink
Quote:
Het gemiddeld kindertal per vrouw was 1,62 in 2021. Dat is onder het niveau waarop de bevolking zichzelf op den duur kan vervangen (ca.

de bevolkingsgroei vindt dus niet plaats doordat mensen in bed liggen. Wat zou het wel kunnen zijn?
Bennie Stevelink
@Vdejong
Quote:
de bevolkingsgroei vindt dus niet plaats doordat mensen in bed liggen. Wat zou het wel meer kunnen zijn?

Maagdelijk geboren? Net als Maria is overkomen?
Vdejong
@Bennie Stevelink opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83518NED/table
cbs.nl/nl-nl/nieuws/…
Bevolking groeit met 27,4 duizend inwoners in eerste kwartaal
In totaal migreerden er in 2022 meer personen naar Nederland dan dat er vertrokken. Het migratiesaldo (de immigratie minus de emigratie) bedroeg 227 882 personen. Van 2003 tot en met 2007 was het migratiesaldo negatief: er waren minder immigranten dan emigranten.
Erik1979.
@Vdejong op dit moment wordt er in grote delen van de westerse wereld minder kinderen geboren. Veel dood geboortes. En er is oversterfte. Je hebt 2,1 kind per vrouw nodig om de bevolking gelijk te houden. In grote delen van de wereld krimpt de bevolking. In de westerse wereld wordt die alleen groter door import van zuidelijke landen.
Vdejong
@Bennie Stevelink toen kende men al KI?
de jonge
@Bennie Stevelink okee dus de bevolkingsdichtheid is het probleem en om dat op te lossen worden er nog meer mensen binnengehaald en moeten de boeren eruit en dan is het bevolkingsprobleem opgelost??? bijzondere redenatie...
Jan S
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
LTO en NAJK proberen het belang van de boer te dienen binnen de onvermijdelijke veranderingen.

Dat is maar zeer de vraag: Van der Tak is een politicus en politi hebben bewezen dat ze niet alleen de belangen van de mensen die ze vertegenwoordigen kiezen. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom er zoveel lobbyisten rond politici rondhangen?
Bennie Stevelink
@Jan S
Quote:
Dat is maar zeer de vraag: Van der Tak is een politicus en politi hebben bewezen dat ze niet alleen de belangen van de mensen die ze vertegenwoordigen kiezen. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom er zoveel lobbyisten rond politici rondhangen?

Ik heb in eerdere reacties uitgelegd dat de situatie vanuit twee verschillende perspectieven wordt bekeken. De één dient het belang van de boer binnen veranderingen, de ander door veranderingen zoveel mogelijk tegen te houden, en dat het geen zin heeft en ook onterecht is om elkaar voor verraders uit te maken.
Blijkbaar is dat bij jou nog niet overgekomen?
+1
Braboboer
@Bennie Stevelink

Bart Kemp heeft al veel bewijs geleverd over hoe het er aan toe gaat bij het landbouwakkoord.
cs-agrar
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
bewijzen

iets met resultaten uit het verleden...
+16
magerehein
Ik moet wel zeggen dat de nederlandse samenleving plotseling volledig schijnt te zijn vrijgesteld van vergaande stikstof maatregelen.Het zit nu op een hetze tegen een bepaalde bevolkingsgroep.
Waarom een hetze? Nou LTO staat al decennia bekend om onoordeelkundig geknoei in de landbouw.Prutsen met IBR spuitjes onder melkvee ( Hoi Jan Cees je weet nog wel hé SIS)verpatsen van belangen van veehouders in de ruimingsgebieden tijdens de MKZ periode,fosfor in veevoer met invoeren van de fosfaat maatregelen,voermaatregelen op eiwit wat we nog maar onlangs hebben weten te voorkomen en zo zijn er nog vele ,nu heeft dit extreem linkse clubje opnieuw iets waar we allemaal in mee zouden moeten een zgn transitie.
Waar het over gaat weten ze bij lto niet,maar de redactie van nieuwe oogst is van MENING dat anders denkenden vooral zwart gemaakt dienen te worden.
Of de constructie van moeder natuur van 4 magen,een graad hogere lichaamstemperatuur om celwanden van gras af te breken nu wel echt een degelijke is vraag ik mij wel eens af maar infantiele lto ers maken het voor de dieren wel helemaal af.En niet op een positieve manier.
Doem scenario s zijn voor de Snoo in het het brabbeltje van lto dan ook erg belangrijk.
Wat ik nog veel erger vind,buiten dat een dier altijd voorop staat, is het uitwonen van het feit dat een groot deel van de zelfstandige ondernemers zonder volgende generatie zit en dus zal verdwijnen,goede ondernemers met mooie bedrijven.De ranzigheid waar dit kabinet dit onderwerp volledig uitwoont is smakeloos en ook tegelschrijvers hier in de panelen als dhr Stevelink doen hier lekker aan mee.Zorgen voor een goed rantsoen met goede afdekking van productie,lichaamsonderhoud en wat over voor groei voor een dier is allang geen optie meer,het verpauperen van bemestings normen(voederwaarde) en perceelsranden wel.Schande voor een vroegere vooraanstaande veehouders sector
+5
Erik1979.
Ik vind het heel bijzonder dat lto zich altijd zo afgeeft op belangenbehartigers. Ik hoorde het zelfde verhaal van mijn vader en Wien van de Brink. Er verandert niets. Èèn ding moet lto zich goed beseffen. Hadden ze het werk waarvoor de leden/boeren hun voor betalen naar tevredenheid gedaan dan was er nooit een nvv geweest. Nooit een NMV een ddb en later steeds meer belangenbehartigers. Lto heeft er zelf voor gezorgd dat FDF is gegroeid. En nu afgeven op alle andere. Kijk eerst eens in de spiegel! Enige manier dat de lto weer de belangenbehartiger kan worden is zorgen dat iedereen tevreden is en langzaam terug komt. Afgeven op andere is daarin niet zo'n beste stap.
+4
GJ Bosch
@Erik1979.

'Hallo beste mensen', zo begon voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) ook zijn laatste vlog. Hij spreekt over het Landbouwakkoord. Een 'fopshow' en 'poppenkast', volgens Van den Oever. Want er zou, zo weet hij, allang een Landbouwakkoord zijn. Hij is er zelfs 'heilig van ondertuigd'.
Van den Oever weet zeker dat de onderhandelaars en boerenorganisaties die wel aan tafel zitten de boeren voor de gek houden. 'Want voor FDF blijft niets verborgen.' Hij dreigt en intimideert nog enkele minuten door in zijn vlog
(.....)
FDF voert een desinformatiecampagne, bewust gemaakt om boeren te misleiden. De bekende vlogs van Van den Oever zijn daar onderdeel van. Hij verspreidt leugens met als doel onrust en twijfel zaaien, boeren tegen elkaar op te zetten, angst te creëren en de druk op de onderhandelaars maximaal op te voeren.


Esther de Snoo laat gewoon zien hoe FDF te werk gaat. Het is goed dat ze dat doet.
+9
Twentsch Land
Flauwekul !

Esther voelt en weet dat haar club een kat in het nauw is geworden en dan krijg je dit soort uitspattingen.

@GJ Bosch
+3
mlkvhoudr
@GJ Bosch iets over mark zeggen levert altijd een kruisvuur op, zeg je iets wat hij goed doet word je door de ene kant beschoten, geef je kritiek op zjjn achterlijke laatste vlog word je weer van de andere kant beschoten, kortom met mark komt er geen eenheid in de sector.

Dat nastreven heeft dus geen zin, voor eenheid moet dus iedereen zich aan mark aanpassen want mark gaat zich niet aan anderen aanpassen of mark moet genegeerd worden, andere smaakjes bestaan niet helaas, ik zie in ieder geval geen ruimte voor compromissen in de gepolariseerde landbouwbelangenbehartiging
Erik1979.
@mlkvhoudr verander Mark in lto en ik ben het met jou eens
+3
Erik1979.
@mlkvhoudr iets over lto zeggen levert altijd een kruisverhoor op, zeg je iets wat hij goed doet word je door de ene kant beschoten, geef je kritiek op zijn laatste vlog (lees collum cq uitspraken) word je weer van de andere kant beschoten, kortom met lto komt er geen eenheid in de sector.

Dat nastreven heeft dus geen zin, voor eenheid moet dus iedereen zich aan lto aanpassen want lto gaat zich niet aan anderen aanpassen of lto moet genegeerd worden, andere smaakjes bestaan niet helaas, ik zie in ieder geval geen ruimte voor compromissen in de gepolariseerde landbouwbehartiging
+1
Realisme
@Erik1979. @mlkvhoudr eens met jullie beide!!
+2
mlkvhoudr
@Erik1979. misschien dan maar gewoon stoppen met pragmatisme en de vleugels proberen te verenigen dan ?
+2
Erik1979.
@mlkvhoudr ik heb je even geholpen door Mark in lto te veranderen, ik ga ervan uit dat dit mag. Zou een beetje vreemd zijn als je dingen die over Mark gezegd wordt wel toegelaten worden hier maar als je exact hetzelfde zegt over lto dat het niet mag. In iedergeval prettige zondag! Is weer mooi weer. Lekker van genieten vandaag 👍
+1
MTSTAMMINGA
@Erik1979. Het is een maatschappelijk probleem @Erik1979. Waar wij als boeren ook ons best in doen En elkaar leuk opjutten!! Om onze gelijk\zin te hallen

Maar bedrieging is Taghi systeem Past niet bij ons als onderenemer
+2
mlkvhoudr
@Erik1979. ik moest er wel om lachen in ieder geval jij ook prettige zondag gewenst
+1
Erik1979.
@mlkvhoudr ben ik niet de enige die er om lacht. Ik ben altijd wel tevreden als ik wat schrijf. Er is er altijd èèn die het leuk vindt 😁 vandaag 2 . Geweldige dag vandaag dus 💪
+2
magerehein
@mlkvhoudr Nou Menno als je de vlog van Bart (Kemp,Agractie) eens goed luistert toen deze uit de gesprekken aan de tafels is gestapt vraag je je toch eens af wat lto daar nu eigenlijk nog zit te doen.Ik heb er verbijsterd naar zitten luisteren en heb die vlog een aantal keren opnieuw afgespeeld.Mark is misschien wat uit gesprokener,er voldoende anderen die op het zelfde uikomen
mlkvhoudr
@magerehein heb je linkje?
+1
-Jan-
+1
mlkvhoudr
@-Jan- interessant, ik hoor bart positieve dingen zeggen, zoals stop met kringetjes om elkaar heen te draaien, en dat ze nog amper verder zijn gekomen dan toen agractie er uit stapte.
Dat heeft van der tak ook aangegeven: we gaan niet nog een keer precies het zelfde zeggen in nog weer een gespreksronde.

Het lijkt weer op zo n typisch ruttiaanse manier te moeten gaan: eindeloos praten niks oplossen, versnellen door te vertragen dat soort onzin.

een landbouwakkoord zit er niet in op deze manier of dat nou goed of slecht nieuws is
+1
Bennie Stevelink
@magerehein
Quote:
vraag je je toch eens af wat lto daar nu eigenlijk nog zit te doen.

Zorgen dat de zwarte piet van het mislukken van het landbouwakkoord niet bij de boeren komt te liggen.
Wie te vroeg wegloopt krijgt de zwarte piet in handen gedrukt.
Erik1979.
@Bennie Stevelink dan had je alleen Mark daar heen moeten sturen. Rest van de landbouw weg. Die kan wel 100 milieu activisten aan. Wedden dat iedereen dan op den duur weg loopt 😁 dat is toch wat jij wilt. Hij heeft een hele rechte rug en doet dat voor de melkveehouders wat de achterban wil. Niet meer en niet minder. Als de achterban van FDF een gve per ha willen van 1 dan gaat Mark er met alle tevredenheid mee akkoord al zal die zeggen dat ze idioot zijn. Als ze geen gve per ha willen komt er geen handtekening onder gve per ha.
+3
Bennie Stevelink
@Erik1979.
Quote:
dan had je alleen Mark daar heen moeten sturen.

Met Mark van den Oever krijgen de boeren in alle gevallen de zwarte piet in handen gedrukt. Mark van den Oever heeft bij het publiek buiten de landbouw het imago niet voor rede vatbaar te zijn.
+2
Erik1979.
@Bennie Stevelink als ik Mark was en ik moest onderhandelen dan is dat easy.... Wat hebben jullie te bieden..... Wat ik te bieden heb??? Als jullie lief zijn dan zorgen mijn collega's ervoor dat er morgen niet overdreven Files staan.... Anders gaan we voor de Guinness Book of Records. En ik ben nogal een streber.... Misschien dat we het record van morgen binnenkort weer willen verbreken 😁 Dus is er een goed verdien model? Hebben jullie genoeg geld voor stoppers? Nee, ok dan gaan we voor de barbecue.... Imago???? Waarom??? Eten moeten jullie! En de boeren die kapot gaan hebben niets meer te verliezen.... Dus???? Jullie willen wat dus kom maar op! Maar goed ik ben Mark niet. Jammer hè
magerehein
@Bennie Stevelink Vlog van Bart geeft in ieder geval openheid van zake van wat er op tafel ligt,wat op niet al te lange termijn aan lto leden alleen wordt voorgelegd blijft vaag.Hoe daar over beslist word ook.Voorts zitten banken,afnemers en leveranciers er aan tafel.De dag dat die niet met onderling gekonkel om de prijzen voor de door ons geleverde producten te drukken gaat nooit komen. @mlkvhoudr weet daar alles van.
Bennie Stevelink
@mlkvhoudr
Quote:
kortom met mark komt er geen eenheid in de sector.

Datzelfde geldt voor Sieta, ook lid van het bestuur van FDF. Zij is er in 2008 in geslaagd melkveehouders zodanig tegen elkaar op te zetten dat ze letterlijk met elkaar op de vuist gingen.
+2
Erik1979.
@Bennie Stevelink ja...... Hadden er maar meer met Sieta en mij mee gestreden voor behoud melkquotum. Had heel veel ellende gespaard.
Bennie Stevelink
@Erik1979.
Quote:
Hadden er maar meer met Sieta en mij mee gestreden voor behoud melkquotum.

Het tegen elkaar ophitsen van melkveehouders in 2008 had niets met het melkquotum te maken.
+3
Erik1979.
@Bennie Stevelink had er alles mee te maken.De lto en andere zoals onze vriend Tjeerd de groot vond dat Nederland de wereld moest voeden.... Verzwegen even het fosfaat plafond voor het gemak. Mensen met visie hadden gelijk dat ze er alles aan deden om het quotum te behouden. Als LTO niet zo ontzettend dom was geweest dan was er een kans geweest om dit te behouden. Had heel veel ellende gespaard. Dan was de melkveehouderij veel klein schaliger geweest met een redelijk rendement. Geen gedoe met fosfaat rechten, niet veel te veel nieuwe stallen gebouwd en daarna kapot gegaan. En de boeren hadden veel meer kapitaal onder zich door de waarde van het quotum zodat ze allemaal een giga pensioen hadden. Ik vind dit de grootste fout die er in de belangenbehartiging ooit is gebeurd.
+1
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink was bij staking melkfabriek denk ik dat je bedoeld?
+5
Jan S
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Dat nastreven heeft dus geen zin, voor eenheid moet dus iedereen zich aan mark aanpassen want mark gaat zich niet aan anderen aanpassen of mark moet genegeerd worden, andere smaakjes bestaan niet helaas, ik zie in ieder geval geen ruimte voor compromissen in de gepolariseerde landbouwbelangenbehartiging

Weet je nog dat we een Landbouwcollectief hadden. Wie waren ook al weer de groooste pleitbezorgers? Juist FDF. Wie liet het landouwcollectief ook al weer klappen tegen de zin van 80% van de boeren. Juist de LTO.
Dat bedoel ik met feitenkennis. De LTO wil zich op geen enkele wijze aanpassen aan de wil van de boerenachterban. Dat zijn de feiten.
Bennie Stevelink
@Jan S
Quote:
Weet je nog dat we een Landbouwcollectief hadden. Wie waren ook al weer de groooste pleitbezorgers? Juist FDF. Wie liet het landouwcollectief ook al weer klappen tegen de zin van 80% van de boeren. Juist de LTO.
Dat bedoel ik met feitenkennis.

Als een vrouw haar man verlaat nadat ze jaren is mishandeld wie is dan verantwoordelijk voor het stuklopen van het huwelijk, de vrouw die haar man heeft verlaten of de man die zijn vrouw stelselmatig mishandeld?

Hoe zit het met jouw feitenkennis over het gedrag van FDF binnen het landbouwcollectief?
Herinner jij je nog de Blue Tiger laster die vanuit het hoofdbestuur van FDF verspreid werd? Dat was tijdens het bestaan van het LC.
Niet alleen LTO maar ook alle andere organisaties, met uitzondering van DDB, wilden niet meer met FDF samenwerken. Ook die voelden zich zodanig geïntimideerd dat ze er genoeg van hadden.

Daarnaast, hoe wil jij een collectief vormen als sommige organisaties de belangen van de boer willen dienen binnen de veranderingen, andere organisaties de belangen van de boer willen dienen door iedere verandering tegen te houden en er ook nog een organisatie is die helemaal niet het belang van de boer wil dienen maar het belang van FvD.
+1
Erik1979.
@Bennie Stevelink blue Tiger en FDF hebben niets met elkaar te maken. Wat daar gebeurt is is schandalig. Dat heeft blue Tiger gigantische veel gekost. FDF heeft ook de zaak gewonnen. Dat zijn allemaal link linkse praktijken. FVD en FDF hebben niets met elkaar te doen al is het alleen dat Gideon vol achter FDF staat. Andersom is het gewoon een politieke partij waar je als belangenbehartiger mee praat. Anders als LTO en CDA pot verwijt de ketel is nog een understatement.
mlkvhoudr
@Jan S ik was niet weggelopen maar ik ben een man van het compromis tot de andere partij geen compromis wil sluiten maar mij hun/zijn/haar wil wil opleggen, dan verander ik in een onredelijk persoon net zo lang tot de andere partij wel een compromis wil sluiten en daarna kijken we nooit meer achterom, dat konden de partijen in het lc niet naar elkaar opbrengen.

Blijft een partij compromisloos ga ik door met mijn leven zonder er nog vaak aan te denken, en gaan we ieder onze weg.

Ik denk dus dat lto wat te vroeg is weggelopen omdat ze fdf niet lang genoeg de kans hebben gegeven compromisvoller te worden, maar uiteindelijk was het links om of rechtsom doodgebloed omdat er geen compromissen te sluiten waren
+2
Realisme
@mlkvhoudr ben benieuwd hoe dat bij jouw thuis gaat 😂😂😂
+1
mlkvhoudr
@Realisme mijn vrouw krijgt voor 98 procent haar zin, is de vrouw gelukkig is iedereen gelukkig, maar ze is niet getrouwd met een doetje
Jan S
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik was niet weggelopen maar ik ben een man van het compromis tot de andere partij geen compromis wil sluiten maar mij hun/zijn/haar wil wil opleggen,

Dit is een beschrijving van de Lto politiek. Met dien verstande dat ze geen harde eisen stellen en je altijd moet inleveren.
De juiste volgorde is: eerst maar eens bewijzen dat er stikstofproblemen zijn. Als dat bewezen is gaan we pas over oplossingen praten. En vooral niet eerder. Als je niet weet wat het probleem is valt er helemaal niets op te lossen.
+1
mlkvhoudr
@Jan S ik zou zo 1.2.3 niet een standsorganisatie weten die bedrijven vertegenwoordigen die niet hoeft te leveren voor milieuvoorwaarden, maar als ze er zijn moeten we lto direct op werkbezoek sturen om te vragen hoe zij alles tegen houden wat zij onzin vinden
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
iets over mark zeggen

Mark kan eigenlijk beter niets zeggen, en door ander laten doen.
mlkvhoudr
@cs-agrar klopt
hans-hans
Als lto bestuurders een goeie relatie willen hebben met de boeren en anders om moeten ze goed communiceren
+13
Henk Schoonvelde
Het probleem van LTO is dat LTO=CDA. Toen ik nog in LTO zat werd er heel lacherig gedaan over BBB en Caroline. Achterhoede gevecht volgens de LTO top. Nu is dit ook een grijs gebied, maar 70 tot 80 % van de boeren hebben wel BBB gestemd. LTO en achterban matchen gewoon niet, dat was ook wel 1 van de redenen voor mij om op te stappen destijds. Ruimte voor een stevig geluid vanuit LTO van zo gaan wij het niet doen was en is er niet door dubbele petten.
Waar je uiteindelijk het verst mee komt is de vraag, maar de achterban vraagt gewoon om een stevig geluid, voor het vanuit ons boeren-perspectief onrecht wat ons aangedaan wordt.
Een lesje geschiedenis leert wel dat je als maatschappij problemen en onvrede hebt , dat het best op een kleine groep af kunt schuiven. En daar had LTO eerder vol standpunt tegen moeten nemen, door het uitblijven hiervan kwam er ruimte voor FDF Agra aktie etc...
Een column is vaak zwart/wit, de werkelijkheid grijs.
+1
Twentsch Land
Netjes en duidelijk.

@Henk Schoonvelde
+7
slagroomvla
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Het probleem van LTO is dat LTO=CDA.

Dat is het hele verhaal dat het landbouwakkoord er kost wat het kost moet komen, anders is het einde kabinet en einde CDA. En aangezien Sjaak en Roy hun volgende baantje via het CDA moeten krijgen is het wel duidelijk hoe ze er in zitten.
+1
robbies
@Henk Schoonvelde 100% mee eens.
Twentsch Land
Zo zo .... als overtuigd CDA - er 😉

@robbies
+2
GJ Bosch
@Henk Schoonvelde Een lesje geschiedenis leert wel dat je als maatschappij problemen en onvrede hebt , dat het best op een kleine groep af kunt schuiven.

Wat bedoel jij hiermee?
Bennie Stevelink
@Henk Schoonvelde Hoe wil jij de hervormingen in de landbouw invullen? Wat mag er wel veranderen en wat niet? Hoe genereer je zekerheden voor de toekomstige boer?
Twentsch Land
Dat is een goede vraag !

Als je die nu eens aan lto zou stellen want die denken het aan de onderhandelingstafel achter gesloten gordijnen het wel even voor ons boeren te moeten regelen.

@Bennie Stevelink
robbies
@Bennie Stevelink is het aan de overlegtafels om te bepalen welke boer toekomst heeft?

Er ligt nu een GVE plan per ha grasland op tafel als alternatief voor de 2,3 gve/ha die Adema vanuit t kabinet had meegekregen. 4 gve/ha grasland in 2027, daarmee hak je de kop af van intensieve melkveebedrijven.
Bennie Stevelink
@robbies
Quote:
Er ligt nu een GVE plan per ha grasland op tafel als alternatief voor de 2,3 gve/ha die Adema vanuit t kabinet had meegekregen. 4 gve/ha grasland in 2027, daarmee hak je de kop af van intensieve melkveebedrijven.

Wat heb jij liever: 2,3 GVE per ha ongeacht wat erop staat of 4 GVE per ha gras?
+2
Braboboer
@Bennie Stevelink

Geen van beide.
+2
Erik1979.
@Braboboer exact, en dat moet het standpunt zijn. Een keertje is het genoeg.
Bennie Stevelink
@Braboboer
Quote:
Geen van beide.

De politiek wil hoe dan ook een GVE-norm. Je móet dus kiezen. Als de landbouworganisaties geen keuze maken maakt de politiek de keuze.
Wat kies je?
+1
Erik1979.
@Bennie Stevelink of hakken in het zand zetten. Wachten totdat dat Rutte regiem weg is en dan samen met BBB een plan maken waar je op een goede manier verder kunt. Rutte moet je niet mee onderhandelen, hij houdt zich nooit aan afspraken en hij liegt.
Bennie Stevelink
@Erik1979.
Quote:
of hakken in het zand zetten.

Jij hoort duidelijk bij de groep boeren die iedere verandering afwijzen en geloven dat we dat kunnen tegenhouden.
+4
Braboboer
@Bennie Stevelink

Jij bent wel extreem zwart-wit of niet.

Continu veranderen er toch dingen, of boer jij nog op exact dezelfde wijze als 20 jaar geleden?

Tegen de richting zijn waar in het landbouwakkoord toe gestuurd wordt betekent niet dat je per definitie tegen iedere vorm van verandering bent.
Realisme
@Braboboer ook de hardste pleitbezorgers veranderen continu van mening alleen valt dat niet zo op omdat ze eerst een tijdje hun klep houden voordat de draai duidelijk wordt
+5
Jan S
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Jij hoort duidelijk bij de groep boeren die iedere verandering afwijzen en geloven dat we dat kunnen tegenhouden.

Veranderen is niet het probleem, maar dictatoriaal de regelgeving doordrukken naar communistisch model is het probleem. En als we met z'n allen niet mee doen dan kunnen we dat heel gemakkelijk tegenhouden. Daarom wordt de politicus Sjaak in het leven geroepen. Hij moet namens de politiek via de LTO de boeren masseren om in deze onzalige plannen mee te gaan.

Jij snap echt niets van politieke spelletjes, tenzij je ze zelf speelt.
+2
robbies
@Bennie Stevelink Als de overheid morgen wil dat jij een hele dag in een roze overall loopt, ga je dan ook onderhandelen of het een rode of groene mag zijn?
+1
Erik1979.
@robbies of dat daar een krulstaart aangenaaid moet worden of liever een regenboog vlag. Kleur is al bepaald want democratie 😁
+1
pieta
@Bennie Stevelink Het aantal koeien, varkens en kippen wordt toch begrensd door dierrechten. Waarvoor is een GVE-norm absoluut noodzakelijk? Waarom wordt er niet een regeling gemaakt van tot X-GVE per hectare licht regime "boekhouding" en daarboven een zwaar regime met extra verplichtingen in het kader van mestafvoer/grondgebruik?
Bennie Stevelink
@pieta
Quote:
Het aantal koeien, varkens en kippen wordt toch begrensd door dierrechten. Waarvoor is een GVE-norm absoluut noodzakelijk?

Een GVE-norm is niet nodig en zelfs niet eens te gebruiken om de veestapel te begrenzen. Ze willen een GVE-norm om van het gesleep met mest af te zijn.
+1
Braboboer
@Bennie Stevelink

Grote onzin want verreweg het grootste gesleep met mest is in de intensieve veehouderij waar vaak >90% afgevoerd moet worden.
+1
Erik1979.
@Bennie Stevelink dat is toch bullshit. Dat weet je zelf ook. Voor 99,9 % is het framing wat ze over de mest schrijven. Wetgeving heeft nog nooit echt gepast. Idee van Jan Cees is helemaal niet zo verkeerd als het maar niet om eigendom gaat en verplichtinging van voer terug leveren. En met die gve ook niet. Maar dat moet je kunnen doen met akkerbouwers en tuinders. 1op 1 relatie met mest. Voer moet er niet bij. Als je voor het begin van het jaar voor 90% grond geregeld hebt onder de dieren en de mest wordt niet geleverd dan oogst diegene ook niets die het af moet nemen. Laatste 10% kan dan voor een bepaalde datum. Rest is allemaal fraude gevoelig en bij verplicht pacht of eigendom is het de dood steek van de melkveehouderij.
+1
pieta
Quote Reactie van @Erik1979.:
Idee van Jan Cees is helemaal niet zo verkeerd als het maar niet om eigendom gaat en verplichtinging van voer terug leveren. En met die gve ook niet. Maar dat moet je kunnen doen met akkerbouwers en tuinders. 1op 1 relatie met mest.

Dat is dus echt het meest waardeloze plan. Dan maak je je bedrijfsvoering compleet afhankelijk van de partij met grond. Succes er mee.
Erik1979.
@pieta als je het afhankelijk maakt van eigen grond hebben intensieve bedrijven geen kans meer. Dat wil de overheid.
+2
pieta
@Erik1979. Als je je als bedrijf met vee afhankelijk laat maken van losse pacht/contracten voor mest kun je je bedrijf ook wel sluiten.
+2
pieta
@Bennie Stevelink Is dat gesleep met mest vanuit de melkveesector een probleem? De meeste plaatsen al behoorlijk wat op eigen grond. Daarnaast hebben de meeste dan ook nog wat afnemers in de buurt. En het laatste beetje gaat op lang transport en/of wordt bewerkt.
robbies
@Bennie Stevelink
Quote:
ze willen

Ik lees bij jou ook geen weerstand
+1
robbies
@Bennie Stevelink welk probleem lost het op? Daar krijgen we ook van jou geen antwoord op.
+7
Henk Schoonvelde
@Bennie Stevelink Ik constateer LTO = CDA en Boeren = BBB, maar de grote fout die gemaakt wordt is dat we tegenwoordig tegenstellingen maken. Ook enkele boeren voormannen zelf vinden dat er een transitie plaats moet vinden. Hoe dan, waarom dan, wat dan? Volgens mij moeten we gewoon door gaan met verbeteren zoals we al 100 jaar doen. 50 jaar terug 4 miljard mensen op deze aarde nu 8 miljard. Ze hebben allemaal eten het is een wonder. En dat kan altijd beter en die handschoen pakken we op, maar we laten ons niet vernederen door politici die zich over onze rug willen profileren en dromers die de realiteit niet snappen.
+1
Erik1979.
+2
Twentsch Land
Halloooo, wakker worden, de kerkdienst is al een aantal uren afgelopen.

@Erik1979.
+2
Erik1979.
@Twentsch Land ik heb om 14.00 ontbeten dus het mag nog
mlkvhoudr
@Henk Schoonvelde dromers die dachten dat de rente nooit weer ging stijgen of dromers die met meerdere scenarios rekening hielden naar welke dromers kun je dan beter luisteren?

We moeten de shit toch beter doorgeven dan aangetroffen en we gaan ons nog verbazen over hoeveel gaan instappen voor opkoopregelingen, van mij hoeft er geen landbouwakkoord te komen, alleen een goed landbouwakkoord kan wat toevoegen maar ik red me sowieso wel
cs-agrar
Legalisatie pas-melders, interimmers en andere vogelvrij verklaarden,
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
daar had LTO eerder vol standpunt tegen moeten nemen

en daarna over andere zaken praten..
+4
Hans van Bergen
😀
+1
MTSTAMMINGA
@robbies Geen landbouw akkoord is 1.7 gve en de derogatie er af per 2024
+2
Braboboer
@MTSTAMMINGA

Geloof je het zelf?
MTSTAMMINGA
@Braboboer We kunnen van alles verwachten van onse tegentander

Heb het idee/gevoel dat de tegenstander meer politiek macht krijgt en minder kennis van onze sectoor @Braboboer
+1
Hans van Bergen
@MTSTAMMINGA Nee dat is MET landbouw akkoord
+1
robbies
@MTSTAMMINGA wie gaan we over 4 jaar dan opofferen om kans te maken op een derogatievorm? Of om weer opnieuw perspectief te verkrijgen?
MTSTAMMINGA
@robbies Het moet eerst raar gaan,voordat het weer goed gaat !!!

De Fumo zit achter mijn aan Wat een toestand om een paar koeien teveel Wat een wereld!!! wat een belevennis !!!
+2
hans-hans
@MTSTAMMINGA de omgevingsdienst van Friesland ?
de jonge
@MTSTAMMINGA hoe weet de fumo dan dat jij koeien teveel hebt? via een reguliere controle of is je bedrijf getipt ofzo.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @de jonge:
via een reguliere controle

Een brief dat ze langs kwamen ,ook bij buurman
de jonge
@MTSTAMMINGA nooit geweten dat de fumo controleert op de vergunning en stallijst,, en wat is de consequentie als je meer vee hebt dan je vergunning? als het raar gaat vergunning intrekken en een nieuwe moeten aanvragen?
MTSTAMMINGA
@de jonge Denk van inkorten tot het aantal wat op vergunning staat??
robbies
@MTSTAMMINGA nu trek je wel ff twee dingen door elkaar. Tenzij je verwacht dat de Fumo stopt bij jou wanneer er een landbouwakkoord is? Dat je met rust gelaten wordt als je op 2,5 GVE/ha grasland zit?
MTSTAMMINGA
@robbies Waar ik mij over verbaast heb Dat ze geen toe gang hebben tot mijn stallijst
Dus dat was telen!!!

Heb ze gewoon een foto laten maken van mij stallijst
slagroomvla
@MTSTAMMINGA Iets met dikke duim en zuigen?
hans-hans
@MTSTAMMINGA misschien klapt het kabinet wel ,alles loopt in de soep nu
+1
MTSTAMMINGA
@hans-hans Als het kabinet klapt verandert er niets !! kijk maar na de peiling
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
kijk maar na de peiling

Dat zagen we begin maart ook, betrouwbaarheid 0,0
+1
hans-hans
magerehein
@MTSTAMMINGA ga eerst maar eens zien dat ze dat door de eerste en tweede kamer heen krijgt
+1
Bennie Stevelink
Ik heb de indruk dat de polarisatie binnen de landbouw (mede) wordt veroorzaakt doordat een deel van de boeren beseft dat ingrijpende veranderingen onvermijdelijk zijn en zekerheid zoeken voor het bestaan van de boer binnen de veranderingen. Dit is de lijn van LTO en NAJK.
Een ander deel van de boeren gelooft dat we op de oude voet door kunnen gaan als wij ons maar hard genoeg verweren tegen de veranderingen. Ze geloven dat we veranderingen kunnen tegenhouden door het landbouwakkoord af te wijzen. Dit is de lijn van FDF, Agractie en NMV.

De boeren van de eerste groep verbazen zich over de opstelling van de tweede groep. Zij laten immers de mogelijkheid liggen om zekerheden te krijgen over de positie van de boer binnen de veranderingen. Ze leveren de boeren uit aan D66, GroenLinks en de PvdD die ook geen landbouwakkoord willen. Zij willen dat de regering de handen vrij heeft om ecologische en veganistische dromen naar hartelust uit te leven zonder gebonden te zijn aan afspraken met de boeren.
De boeren van de tweede groep verwijten de boeren van de eerste groep dat zij verraders zijn omdat zij niet iedere verandering afwijzen maar daar afspraken over willen maken.
+2
Erik1979.
@Bennie Stevelink er is geen verschil tussen D69 en VVD. Partij van de dieren is anders, minder goed geïnformeerd maar oprecht. D69 en VVD zitten in de EU ook in de zelfde partij. En niet FDF levert ze uit maar dat doet LTO. Hierin verdraai jij ook weer de waarheid. Dat is echt jammer.
Bennie Stevelink
@Erik1979.
Quote:
er is geen verschil tussen D69 en VVD. Partij van de dieren is anders, minder goed geïnformeerd maar oprecht. D69 en VVD zitten in de EU ook in de zelfde partij. En niet FDF levert ze uit maar dat doet LTO. Hierin verdraai jij ook weer de waarheid. Dat is echt jammer.

Dit gaat totaal voorbij aan het punt in mijn vorige reactie. Het slaat als een tang op een varken.

In mijn vorige reactie beschrijf ik het perspectief van waaruit twee groepen denken. Dit in de hoop dat ze zich in elkanders perspectief kunnen verplaatsen en een zinniger discussie ontstaat.
+3
Erik1979.
@Bennie Stevelink met lto kun je als sector niets bespreken. Die houden zich niet aan afspraken op het moment dat ze met koning Mark Rutte mogen praten......
Bennie Stevelink
@Erik1979.
Quote:
met lto kun je als sector niets bespreken. Die houden zich niet aan afspraken op het moment dat ze met koning Mark Rutte mogen praten......

Ook dit gaat voorbij aan het punt in mijn vorige reactie. Het slaat opnieuw als een tang op een varken.
+1
Erik1979.
@Bennie Stevelink het is een feit dat de afspraken in stroe weer aan de kant gezet werden door de lto omdat ze aan tafel geroepen werden door koning Rutte. ik weet niet hoe ik hem veilig anders kan noemen na zoveel jaren aan de macht te zijn met de leed die hij veroorzaakt heeft. Koning lijkt mij veilig.
+3
jordi 1455
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
k heb de indruk dat de polarisatie binnen de landbouw (mede) wordt veroorzaakt doordat een deel van de boeren beseft dat ingrijpende veranderingen onvermijdelijk zijn en zekerheid zoeken voor het bestaan van de boer binnen de veranderingen. Dit is de lijn van LTO en NAJK.

Als de LTO en NAJK zo door gaan zijn er straks geen boeren meer, want wanneer er een akkoort is, eist de onbetrouwbare overheid over een paar jaar meer.
De overheid wil de landbouw decimeren en de LTO wilt er aan meewerken zolang de overheid zich aan snelheidslimiet houd met decimeren van de Nederlandse landbouw.
Grasbaal
Quote Reactie van @jordi 1455:
De overheid wil de landbouw decimeren en de LTO wilt er aan meewerken

Wat een onzin, LTO (en ook de andere belangenbehartigers) hebben alleen maar belang bij zoveel mogelijk veehouders in NL. En misschien is het daarmee dan ook niet helemaal goed gegaan de laatste 10 jaar (Een redelijke GVE norm is minimaal 10 jaar te laat).
jordi 1455
@Grasbaal Een echte belangenbehartiger durft te zeggen tot hier en niet verder en loopt zonodig weg, maar de LTO blijft praten en geeft zowat de helft al weg.

Als de LTO werkenlijk een belangenbehartiger was, zal het op zijn minst eisen dat de grond van de opgekochte boeren in de handen van boeren blijven en niet worden doorgeschoven aan natuurorganisaties, want zolang er meer natuur komt blijven de boeren problemen ondervinden van de hele stikstofkolder. Ook zal de LTO sieren om de staat aan te klagen voor ongelijke behandeling onder de wet, want het is kolder dat schiphol zonder vergunning kan openblijven, terwijl boeren met verguning moeten krimpen.

En waarom moet de landbouw een probleem oplossen die door de staat is gecreëerd? Het was de staat die PAS invoerde ook al wisten ze dat het mogelijk neer geschoten werd.
Bennie Stevelink
@jordi 1455
Quote:
want zolang er meer natuur komt blijven de boeren problemen ondervinden van de hele stikstofkolder

Daarom kwam Derk Boswijk van het CDA met het idee van “landschapsgrond”. Deze grond kon onder voorwaarden gebruikt blijven worden door boeren, het kon meetellen voor bv de GVE-norm en het voorkomt dat natuurgebieden als olievlek steeds verder uitdijen.
De leden van Agractie hebben het afgewezen.
+2
Realisme
@Bennie Stevelink omdat Derk Boswijk zijn idee van landschapsgrond al flink uitgehold was door linkse ambtenaren. Het was een vorm van onteigening geworden met onzeker toekomstig financieel resultaat
Bennie Stevelink
@Realisme
Quote:
omdat Derk Boswijk zijn idee van landschapsgrond al flink uitgehold was door linkse ambtenaren. Het was een vorm van onteigening geworden met onzeker toekomstig financieel resultaat

Dat was nu juist het punt waar Roy Meijer zich voor inzette. Hij wilde geen vergoeding voor waardevermindering omdat alleen oudere boeren en stoppers daar wat aan hadden. De jonge boer had juist belang bij een goede beheersvergoeding. En de boer moest zelf kunnen blijven beslissen over deze grond. Daarom mocht een beheersvergoeding alleen voor een bepaalde tijd bestaan. Daarna mocht de boer zelf beslissen of hij opnieuw voor een bepaalde periode een beheers contract wilde afsluiten of terug ging naar regulier gebruik.

Ik vind het standpunt van Roy Meijer erg ambitieus. Zo ambitieus dat ik mij niet kan voorstellen dat hij dit volledig voor elkaar krijgt.
Hij weet in ieder geval het belang van de jonge boer goed te onderscheiden van het belang van de oudere en stoppende boer. En hij zet hoog in.
+3
Realisme
@Bennie Stevelink ik vind het een vorm van naïviteit. Zelfs als die beheersvergoeding royaal is voor bijvoorbeeld 10 jaar dan kan je na afloop niet meer terug veranderen naar gangbaar met je grond. Een ieder die denkt dat die mogelijkheid er wel is die heeft nog weinig van doen gehad met gebiedsplannen en natuurinrichting. Bovendien zou dan het enigste voordeel ten opzichte van Natuurgrond zijn dat je terug mag naar gangbaar na verloop van tijd. Dit hele idee is om voor een appel en een ei die grond natuur te maken.

Die landschapsgronden moeten om N2000 gebieden. Boeren zitten daar juist niet te wachten op het creëren van rotzooi op eigen land omdat ze vaak al een flinke hoeveelheid N gronden beheren.

Dat landschapsgrond dient de landbouw absoluut niet.
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @Realisme:
Dat landschapsgrond dient de landbouw absoluut niet.

Wat is jouw keuze dan: volledige natuurgrond of helemaal geen bufferzones?
Weet jij voor elkaar te krijgen dat er helemaal geen bufferzones komen?
+3
Erik1979.
@Bennie Stevelink hij Bennie..... Wij hebben geen bufferzone...... Ik zit ook in de EU.... Raar hè 🙈
+1
Braboboer
@Bennie Stevelink

Als ik grond had aan de rand van n2000 en ik stond voor de gedwongen keuze volledig verkopen of landschapsgrond dan wordt het natuurlijk volledig verkopen.

Wat moet je met grond die wel eigendom is maar een hoop beperkingen heeft.

En die eenmalige fooi voor het afwaarderen is een lachertje. Daar heb je helemaal niets aan.
+3
Realisme
@Bennie Stevelink geen bufferzones. Een tijd geleden waren die boeren uit de nieuwkoopse plassen in het nieuws. Die boeren in gebieden tussen de nieuwkoopse plassen en het weggetje de Meije die middels afspraken met overheden en tbo moesten doorgaan voor bufferzones. 10 jaar verder en die boeren moet oprotten en die bufferzones worden nu al aan de andere kant van de weg ingetekend. Geef ze een vinger en ze trekken je langzaam het moeras in, hier in het westen zelfs letterlijk.

Het Landbouwakkoord moest perspectief geven en minister vd wal zou het stikstof regelen. Inmiddels wordt het landbouwakkoord gebruikt/misbruikt om te bepalen wie mag blijven en wie mag oprotten en perspectief zijn weer de gebruike holle verhalen over verdienmodellen en organisaties die nu echt moeten bijdragen. Er is niets te halen bij de overheid Bennie.
+4
Realisme
Quote:
Weet jij voor elkaar te krijgen dat er helemaal geen bufferzones komen?

@Bennie Stevelink

Ik vind zulke wedervragen altijd lekker makkelijk van jouw. Onrealistische wedervragen stellen met als conclusie dat als ik die garantie niet kan geven dat LTO dan beter met een paar broodkruimels tevreden kan zijn.
Als LTO niet akkoord gaat met bufferzones komt de bal bij de overheid te leggen en begint het spel tussen gebied en overheid. Ik kan je vertellen dat de overheid gruwelt van die gedachte. Bovendien sta je dan als ondernemer veel sterker ten opzichte van als LTO wel getekend heeft. Ik vind dat heel veel mensen tegenwoordig uit angst leven. Als je dit niet doet dan dat enz enz.
+2
robbies
@Grasbaal hoe rijmt "zo veel mogelijk veehouders" met 25% afroming op fosfaatrechten? En met het saneren van de intensieve melkveehouderij? Een gve-norm is tien jaar te laat, dus dan er nu maar 1 met stoom en kokend water er doorheen duwen?
+2
Realisme
@Grasbaal waarom? Vanwege de contributie?😂😂 baantjeszekerheid? De oren laten hangen naar de overheid levert van beide meer op.
Bennie Stevelink
@Grasbaal
Quote:
Een redelijke GVE norm is minimaal 10 jaar te laat).

Is 40 jaar te laat. Die had gelijk met het melkquotum ingevoerd moeten worden.
+1
robbies
@Bennie Stevelink dus nu maar binnen 11 jaar afdwingen?
+2
Vario512
@Bennie Stevelink Verandering is van alle tijden.
Het probleem is dat we de verkeerde afslag nemen.
+6
Cowboy3
@Vario512 Als werknemers de LTO als vakbond hadden gehad ipv FNV dan hadden ze nu een 6 daagse werkweek met 80 uur en het loon uit de 90tiger jaren gehad.
+2
Erik1979.
@Cowboy3 ja, en 75% werkeloos
+4
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. dat ingrijpende veranderingen onvermijdelijk zijn

Je gebruikt constant dit argument om voor een landbouwakkoord te pleiten. Mag ik vragen welke veranderingen onvermijdelijk zijn en waarom?
Iedereen hier lijkt te vergeten dat Het landbouwakkoord boeren perspectief moest bieden. In plaats daarvan worden er ons alleen maar meer regels opgelegd.
Realisme
@familie pelle en als we niet akkoord gaan word er gedreigd ons de nek om te draaien
+1
adrian
Het is triest dat we hier een dergelijke discussie voeren. Blijkbaar zijn we drukker met elkaar dan met samenwerken aan een goede toekomst voor onze sector.
De vlog van Van den Oever was natuurlijk niet handig. Elkaar aanvallen via social media doe je niet. De column van Esther de Snoo had ook achterwege kunnen blijven. Voegt niets toe en gooit alleen maar meer kolen op het vuur.
Het is best goed dat er een actievoerende club én een onderhandelende club is. Ze doen het beide met de beste bedoelingen en kunnen elkaar versterken. Elkaar in de wielen rijden en over en weer met modder gooien gaat ons niet helpen.
Erik1979.
@adrian ik vond de vlog van Mark weer helemaal top! Net als vele mensen die achter hem staan..... Door het dom te noemen ben je zeker niet beter met het bij elkaar krijgen van de boeren. Misschien kan iedereen die vind dat Mark /FDF de boeren uitelkaar drijven het goede voorbeeld geven en de hand uitsteken. Luisteren wat die grote groep willen en dan samen optrekken. Ik denk dat dat beter werkt als dat gescheld op FDF..... Is maar een ideetje hoor 😁
+1
Realisme
@Erik1979. ik denk dat als er niet zo een zweem van ons kent ons om die hoofdtabel had gehangen samen met het totale gebrek aan transparantie welke richting men op stuurt (horen we alleen via diverse lekken) dan had dat Mark en FDF heel wat wind uit de zeilen genomen.
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @adrian:
Het is best goed dat er een actievoerende club én een onderhandelende club is.

Het is niet goed dat ze twee verschillende doelen nastreven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's farmers defence force , fdf , boeren en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
189
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
5.268