Rabobank: verduurzaming eis bij financiering bedrijf

Rabobank gaat duurzaamheidsprestaties veel zwaarder laten meewegen bij de financiering van agrarische bedrijven. Bij de aanvraag van een lening tellen die straks net zo zwaar als de bedrijfseconomische score.

Deel dit topic

Reacties

de jonge
Daarbij kiest de bank voor de 'true value'-benadering. Daarmee moeten ook de groene en blauwe diensten waarmee boeren een belangrijke bijdrage leveren aan de brede welvaart in Nederland tot waarde komen.jaja oke, dus dat moet ik zien als bv land beheren van een sbb? die betrouwbare overheid? waarom verdienmodellen blijven bedenken waarbij de landbouw aan het staatsinfuus blijft hangen...
Braboboer
Quote:
2. Krimp door versnelde schaalvergroting
Het accent ligt op economisch efficiënte productie op grote bedrijven die binnen de milieunormen produceren door het doelenbeleid van de overheid. Daar waar geen ruimte is voor schaalvergroting, vindt sanering plaats. Keten en overheid betalen niet voor de benodigde verduurzaming. De afzet van de duurzame productie van deze bedrijven is gericht op Europese consumenten en de hoogwaardige wereldmarkt.

Schaalvergroting en efficiënt produceren dus nog steeds een optie bij de Rabobank
+1
producent
Met welk doel heeft Rabobank deze visie opgesteld?
'In deze visie schetsen wij een beeld van hoe volgens ons de landbouw er idealiter uitziet in 2040. Het is een wensbeeld, waarbij we ook aangeven wat er moet gebeuren om daar te komen.

Zo maken ze de levensvatbare landbouw kapot en worden we overgeleverd aan onzekere subsidies, gesubsidieerde clubjes ( voor eventueel tijdelijke natuurgrond ) en tweede en derde takken op de bedrijven.
De volgende Rabobank-directeur Food en Agri Nederland wordt dan waarschijnlijk een veganiste..
+5
cs-agrar
"zegt Datema, die ervan overtuigd is dat verduurzaming nodig is om over 15 jaar nog een gezond bedrijf te hebben."

"Die true value kan niet altijd worden verdiend uit bijvoorbeeld de melkprijs, zegt Datema. De overheid zal dit moeten compenseren met vergoedingen."

Die zgn verduurzaming betekent dus niets meer dan aan overheidsinfuus gaan liggen..
+2
Noknok
@cs-agrar als ik het verhaal zo lees heb jezelf niet zoveel te kiezen. Het is extensiveren of exit
+1
BertK
@cs-agrar GLB = overheidsinfuus toch?
bio boer
@BertK zijn we niet van afhankelijk toch zonder ben je ook niet meteen boer af rente stijging maakt meer uit dan zou dat ook niet kunnen
+2
George
Quote Reactie van @BertK:
GLB = overheidsinfuus toch?

Dat is nog maar een klein infuusje dit jaar.
+2
Ricochet
@cs-agrar Die Datema melkt zelf over 15 jaar al lang geen koeien meer.
+1
George
@Ricochet daar zijn er veel van die over 15 jaar niet meer melken.
+5
arnold
Bedrijf met 120 melkkoeien op 60 hectare heeft 2GVE/hectare.
Bedrijf wil wel naar 1,6 GVE/hectare.
Je zou 24 melkkoeien kunnen verkopen maar dan mis je 24x9000=216.000 kg melk
Dat is ongeveer 100.000 euro aan melkgeld per jaar.
Dat is geen optie.
Dan breiden we uit in grond en kopen 15 hectare grond.
15 hectare x 75000 euro= 1.125.000 euro.
Dat is bij gelijke opbrengsten geen optie.
Je zit dan zoals de Rabobank het graag wil op 1,6 koeien per hectare....
Kijk als je als bank van de boeren af wil zeg het dan gewoon hardop want dan nemen de boeren ook wel afscheid van de Rabobank...
Noorderling
Quote Reactie van @arnold:
Je zou 24 melkkoeien kunnen verkopen maar dan mis je 24x9000=216.000 kg melkDat is ongeveer 100.000 euro aan melkgeld per jaar.

Bij die laatste 20 koeien liggen de (variabele) kosten anders dan bij de eerste 100.
Je zou naar saldo toe moeten rekenen wat die koeien bijdragen aan de winst, of verlies.

Dat kun je ook doen voor grond, haal je daar wel het optimale uit, kun je wat anders telen, verhuren, ruilen, schuiven met mais en gras. Net welke gewassen het meeste saldo in het laatje brengen en kun je kopen waarop je niets verdienen kunt.
Misschien kun je van die opbrengst wel 100ton mais per "hectare" terug krijgen.
bio boer
@arnold in de praktijk valt het toch wel mee is mijn ervaring laatste koeien hebben laagste saldo
Als je jaartje keer 20 koeien minder melkt dan jaar er voor loop je toch ook niet meteen vast of bij ons geeft dat geen schokkende verschillen in het resultaat
Een droog jaar heeft meer invloed op resultaat of jaar dat voer 20% duurder is
weurding
@arnold als je 24 koeien inlevert maar je stijgt 2500 kg per koe mis je geen melkgeld en hoef je geen grond te kopen, alleen van 9000 naar 11500 kg is wel een opgave
+1
grös
@weurding
Voer liever een kilo kuil als een kilo aangekochte tarwe of brok. Denk dat het voor veel bedrijven wel eens interessant kan zijn om het break-even-point te berekenen. Meer melk is niet automatisch meer winst.
Je kunt met ureum verlagen ook heel wat mestafvoer besparen. Maar hard melken betekent in de praktijk meer voeraankoop en dus meer mestafvoer toch.
Noorderling
@grös
Bent ook minder onderhoudsvoer nodig waar je dat krachtvoer zelf kunt telen, scheelt ook weer een paar stuks jongvee.
10ton graan kan wel meer melk opleveren dan gras op die grond.

Als je boven 10600 komt neemt mest en fosfaat niet meer toe. Het is niet makkelijk, maar met telkens meer beperkingen gebaseerd op dieraantallen zie ik het wel gebeuren.
bio boer
@grös je groeit ook in zo systeem vaak ben je er jaren mee bezig heb je daar ook je investeringen op afgestemd en recht gerekend met de extra liters als je dan keuze maakt voor minder liters kun je die investeringen niet meer verwaarden denk aan voersystemen opslag stallen
+1
grös
@bio boer
Ja, ben hier ook op lage kosten ingesteld, ouwe stal, robuuste veestapel, oude machines, geen lease. Alleen 's winters voer ik maïs en laat ik het mengen in loonwerk, zodra het weer toelaat alleen nog vers gras en beperkt brok in de robot, deels weiden, veldkavels stalvoeren.
Begrijp ook wel dat mensen met een moderne (zand) stal vol ventilatoren hard willen melken, koeien fokken met veel melkaanleg, een verschuur, maar er komt ook dan nog wel iets meer bij kijken, moet toch alles optimaal gestructureerd wil het goed lopen, koeien vragen dan ook iets meer aandacht.
Zoals @Noorderling zegt graan telen, ik zie hier de harde melkers boven 11000 allemaal tarwe uit het hoge noorden aanvoeren. Hier is alleen zand en wat veen, beetje gerst zou kunnen maar melkproductie haalt het dan nooit niet bij tarwe van de klei denk ik.
+3
demelkboer
@arnold jij maak de verkeerde reken som. Jij rekent dat jij alle grond in eigendom hebt. De rabo wil graag dat jij grond verkoop en in erfpacht weer terug pacht. Dag geeft jd ruimte om te investeren. Jij boert achter uit, maar de maatschappij krijgt meer grond in eigendom/beheer.

Transitie van het eigendom.....
Twentsch Land
De cirkel is rond .... verder is het zelfde als het verleden.... maar enkele landgoed eigenaren in Nederland.

@demelkboer
bio boer
@demelkboer is toch al in vele sectoren zo hoe veel transport bedrijven hebben de vrachtwagens in eigen dom
Hoe veel winkel eigenaren en mkb hebben het pand in eigen dom ?
Twentsch Land
Niet 1 op 1

Wat jij noemt heeft geen geschiedenis.

@bio boer
demelkboer
@bio boer dat is een iets andere situatie, daar zijn de middelen van private organisaties. Hier is het het doel van de overhoed om weer grinden in de handen van de maatschappij te plaatsen. Het landschap is namelijk van iedereen
bio boer
@demelkboer weet niet hoe het elders is hier heeft overheid helemaal geen gronden kerken en stichtingen hebben nog wel wat grond
Maar partij als asr is ook geen overheid
demelkboer
@bio boer het is het doel van de overhoed om weet grond in de handen van de maatschappij te plaatsen, maatschappij is niet overhoed. SbB asr kerk herenboeren land van ons natuurmonumenten, als het maar geen individu is
Bioepz
@demelkboer Dit lijkt op complotdenken.
arnold
Wat staat er tegenover om te krimpen?
Je duurbetaalde stal laat je toch niet voor ruim 20 % leeg staan?
De stal die gefinancierd is door de Rabobank........
+5
spotmelker
Banken staan volledig buiten de realiteit met hun zoetsappige duurzaamheidsgelul. De (toekomstige) overnamekandidaten staan in dezelfde positie als jongere huizenzoekers. Ze zijn er niet of het is niet te betalen. Datema c.s. zouden moeten kunnen vertellen wat de jaarlasten per ha max mogen zijn bij huidige wet en regelgeving en daarbij verder kijken dan hun eigen situatie/portemonnee.
+3
hans1980
Datema wil dat boeren zich kapot financieren in grond met lange looptijd leuk voor de bank wat die boer kan komende 30-40 jaar nix meer
Enigste optie daarna is stoppen
Wurgconstructie dat moedeloos investeren in grond

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , lening en financiering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0