Landbouwminister Piet Adema wist dat overgangsjaar mest uitrijden niet mocht: 'Dit soort debacles moeten onze boeren niet hebben'

Boeren moeten sneller minder mest uitrijden dan minister Piet Adema in eerste instantie heeft gezegd. De minister is op de vingers getikt door Brussel.

Deel dit topic

Reacties

+4
Twentsch Land
Landbouwminister Piet Adema wist dat overgangsjaar mest uitrijden niet mocht....

Maar wel even iets anders voorhouden.

Juist, het moest even dienen als zoet houdertje....
+2
demelkboer
@Twentsch Land ander kwamen de partijen niet aan de landbouwtafel
+4
Nevergiveup
.

(klik om te vergroten)

+6
bertusvds
Trucje ? om net voor 15 maart wat voor de boeren geregeld te hebben ? iedereen weer blij en lekker aan de macht blijven ? mijn complot denken begint overuren te maken denk ik .......
sorry

bio boer
@sorry klopt stont ook op nieuwe oogst geld ook voor de zand regios zuid die in 2022 240 kg derogatie hadden gaan naar 220 kg derogatie overige gebieden naar 240 kg
sorry
@bio boer zand 240?
bio boer
@sorry ja waar je met derogatie 240 kg n uit dierlijke mest mocht de rest mochten 250 kg
+1
sorry
@bio boer dacht dat zand al een tijdje 230 was
bio boer
@sorry klopt je hebt gelijk
aapheuvel
We hebben de slag verloren ,gooi de handdoek maar in de ring. Rabo kan direct de stroppenpot aanspreken. Rabo wen er maar aan
Bioepz
@aapheuvel Niet zo negatief. Een jaartje eerder is niet meteen een financiële strop.
pieta
@Bioepz Dat is wel direct een financiële strop. Ze tasten het vrij gebruik van mijn eigendom aan. Ik mag de mestplaatsingsruimte niet gebruiken en er zal weinig goeds groeien op de bufferstroken (waar ik wat aan heb).
+2
theo-lamers
@pieta jij kon 2 jaar voor 28 cent melken dus die strop zal wel meevallen 😥
pieta
@theo-lamers Het is en blijft een financiële strop. Staat los van wat je wel of niet kunt. Ik kan wel 2 jaar melken voor 28 cent of ik het zou doen is net wat anders wellicht.
+1
Noorderling
@pieta
Alleen ging het niet op om mest voor eigen grond te produceren middels melkrundvee.

Toen was het een ander zn strop en moest Cornelissen zich niet aanstellen. Zat in zelfde schuitje. Kaarten worden opnieuw geschud, omstebeurt zijn we aan de beurt.

Overgangsregeling is het slechtste wat ons kan overkomen, wel de lasten niet de lusten. Of eigenlijk nog extra lasten. Dan liever alles vrij, geen productierechten, geen derogatie en maar zien waar het schip strand. Nieuwe balans komt er vast wel weer.
+2
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Dan liever alles vrij, geen productierechten, geen derogatie

Ik ben voor behoud van dierrechten, derogatie en zeker niet alles vrij. Sta jij ook niet voor want jij wilt het al weer aan grond koppelen. Dat is ook niet vrij. 😁

Ik zeg niet dat ik vind dat Cornelissen helemaal geen punt heeft. Wel dat ie moord en brand schreeuwt om iets waar ie bepaald niet aan failliet is gegaan. Bij ons was de korting ongeveer de helft van wat hij miste aan rechten. Als je dan zelf ook nog te eigenwijs bent om iets op te lossen als het nog betaalbaar is dan komt er bij mij geen medelijden om de hoek kijken. Bij eerlijk beleid hadden ze groeiers naar rato gekort. Weinig groei weinig korting en bij veel groei meer korting. De groei vd veestapel zorgde dat we over de grens gingen en de oorzaak moet je aanpakken.
Noorderling
@pieta
Ik zie het verschil niet waarom een iemand niet "makkelijk" fosfaat had kunnen kopen, en een ander nu geen grond voor meer mestruimte.

Ik kan niet voor een ander bepalen wat betaalbaar is, moet je ook niet willen vinden. Niets is wat het lijkt. Kan ook voor je uitrekenen dat als je voor rond de 30cent kunt melken, ook ruimte hebt voor ton rente en aflossing en daarmee 10-15ha bij kunt kopen.

Niet meer klagen of ligt dat ook iets genuanceerder?
En zo is overal wat, op het totaal plaatje veranderd er niks, je hebt de grond alleen toevallig niet op naam. Schaf dat hele kaartenhuis dan ook maar af als het de landbouwpraktijk niks helpt.
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
. Kan ook voor je uitrekenen dat als je voor rond de 30cent kunt melken, ook ruimte hebt voor ton rente en aflossing en daarmee 10-15ha bij kunt kopen.

Tel er eerst maar een 6% af. (sloten en bufferstrook) Dan nog even met 136 kg N plaatsing ruimte rekenen. Begin me toch af te vragen of je dan de strop niet wat aan het aantrekken bent.
Noorderling
@T60401

Duitsland heeft er al jaren mee vandoen, we roepen al jaren dat we en gelijk speelveld willen. Nu hebben we het, is het nog niet goed. Bufferstroken is er al, rote gebiete, is ca 140kg N, Moet je de NLV er ook nog vanaf trekken. Dan weet je ook wel hoeveel kilo je over houdt op veen of klei, niks.
Het past me niet, verrast me ook maar weinig. Als men zo graag minder koeien en mest wil, dan gebeurt dat links of rechtsom toch wel.

Grond kopen voor mestplaatsing schiet niet meer op.
Wal keert vanzelf het schip als iets duur wordt. We houden toch ergens een bodemloze put die we vol pompen, of het is quotum, fosfaatrechten, N rechten, grondprijs. Blijkbaar wordt er nog geld verdient dat dat kan.
Nu wordt dat mogelijk mest, is ook wel eens eerder moord en brand over geschreeuwd en afgelopen jaar betaalde akkerbouw ook mee.
Komt wel weer goed, ene wil graag linksaf, nu gaan we een keertje rechts.
Streep mij fosfaatrechten dan maar door en had ik liever voor dat geld een mesttrailer gekocht en wat mestopslagen kunnen bouwen bij anderen op de kavel.
+1
Freddie1

Minister Adema weet niets van landbouw, dat blijkt dus nu maar eens weer, wat een eikel...
de jonge
Mooi dan word het stikstofverhaal nu dus voor de rechter geschrapt? annie heeft volgens mij namelijk op beeld dat de eu nooit heeft gezegd dat wat er nu gaande is mbt stikstof in nederland niet op papier staat dat het om stikstof gaat....dat hebben ze in nederland dan blijkbaar ook verkeerd begrepen dus kan dat allemaal de prullenbak in
+4
weurding
Kunt nog 10 andere ministers van landbouw benoemen, uiteindelijk blijken ze allemaal uit het zelfde hout gesneden😪
+2
Mkl87
@weurding het zijn niet meer dan spreekpoppen. Bij de mensen achter de schermen zit het probleem (voor ons als landbouw dan)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , piet , brussel , uitrijden , boeren en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
6.528