Een gezonde veehouderij voor de komende decennia

Open brief Johnny Hogenkamp:

Een stormvloed aan reacties naar aanleiding van de ronde-tafel-discussie met landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer en deskundigen uit de melkveehouderij, afgelopen vrijdagmiddag in Montfoort. Vakantie, reces of niet, de tijd is juist nu rijp om knopen te tellen en stappen te zetten. Het is immers al vijf over twaalf geweest.

Ik wil de trouwe lezers van onze nieuwsbrief mijn pleidooi niet onthouden, staat integraal genoteerd hieronder opgenomen:

Win-win

Op uitnodiging van Tweede Kamer landbouwwoordvoerders een rondetafelgesprek gehad. Hoe herkenbaar wat zich nu in de melkveehouderij afspeelt.

Buitenstaander
Toewijzing rechten, knelgevallen, generieke korting, afroming, grondgebondenheid, kringloopwijzer, het kwam allemaal voorbij en hoe herkenbaar voor varkenshouders. De discussie ging in principe alleen melkveehouders aan, maar je ontkomt niet aan een doorkijk naar andere sectoren. Als “buitenstaander” schets ik even een inkijk in de discussie die gevoerd werd met mannen van (Z)LTO en NMV, LEI, Natuur en Milieu, CLM, accountants, adviesbedrijven, maar ook nog een Gedeputeerde uit Groningen en ons eigen POV/NVV/LTO.

Knelgevallen
Het begon gelijk goed, er werd al in het begin door een deelnemer gepleit voor een ruime knelgevallenregeling, hieronder moeten alle leegstaande boxen vallen alsook vergunningen die reeds onderweg zijn…. Naar schatting is dan gelijk de eerste 20% overschrijding van het plafond al binnen. Terecht vroeg het CLM hoe deze overproductie gecompenseerd moet worden, antwoord: “een generieke gelijke korting bij alle melkveehouders”. Dat iedereen daarmee een financieel knelgeval wordt, werd voor lief genomen.

Grondgebonden
Het pleidooi van de Groningse gedeputeerde om grondgebonden bedrijven en regio’s te ontzien, kreeg geen enkele bijval. Volgens de aanwezige politici zijn de Noordelijke provincies milieutechnisch nog intensiever dan Brabant. Het gaat dus gebeuren dat een melkveehouder met 50 koeien en 30 hectare grond toch nog 10 koeien in moet leveren danwel rechten bij moet kopen. Ik keek hier wat vreemd van op, maar de andere aanwezigen totaal niet. De handel op zich ligt wel zwaar op de maag bij velen.

Groeistuipengeld
Handel laat geld stromen naar stoppers en kost de blijvers klauwen vol geld, wat er met een melkprijs van amper 30 cent niet is. Het LEI nuanceerde dit en ik ben het met hen eens. Geld vloeit altijd naar de meest beperkende factor, of dat nou melkquotum, grond of fosfaatrechten zijn. Zelf heb ik vaker gesteld dat een doorsnee boer ca. 30.000 euro per jaar van de winst onttrekt voor privé en het surplus besteed aan groei van het bedrijf. Ik heb dat ook wel groeistuipengeld genoemd. Niemand vind het slim, maar we doen er allen aan mee.

Ammoniak
Twijfels bij het fosfaatplafond werden weggenomen, bovendien blijkt de rundveehouderij ook al door zijn ammoniakplafond te breken. Behalve de NMV waren er mede om deze reden geen voorstanders van het permanent loslaten van de schotten tussen sectoren. Het gelijke speelveld van de NMV in fosfaatrechten was ook een bijzondere. De NVV vroeg zich terecht af waarom dat dan niet gold toen het boer-boer-transport en derogatie betrof. Een door mij bepleite interventie van een korte periode kreeg eerste bijval.

Doorstart
Voor de liefhebbers hieronder een afschrift van mijn betoog. Denk dat de tijd juist nu rijp is om knopen te tellen en stappen te zetten. Binnen een dag al richting de 20.000 lezers op Boerderij.nl. Afgelopen zaterdag al eerste mails van aanwezige Kamerleden en melkveemannen. Een afschrift hier is dan ook wel op zijn plaats voor de complete context. Het gaat niet enkel om het failliet zijn, maar veel meer om een gezonde doorstart. Ik ben ervan overtuigd dat we met een goed boerenplan de druk van de ketel kunnen halen voor zowel de melkvee- als varkenshouderij.

Afschrift Pleidooi FarmFocus:

Geachte landbouwwoordvoerders met een warm boerenhart, FarmFocus, 10 juli 2015


Ik ben varkenshouder in een melkveerijke regio en zie de melkveehouders de zelfde fuik in gedreven worden als ons. Kosten- op kostenstapeling en vervolgens verkopen op een vrije wereldmarkt (voor een kwartje per liter). Dat er in ons land vormen van productiebeperking moeten zijn is helder, de individu voelt zich niet verantwoordelijk voor landelijke overbevolking, zelfs een boer is niets menselijks vreemd. We leven in een klein land met enorme concentraties aan mensen en dieren. De grote exporterende landbouwbranche is de motor van de Nederlandse economie. Jammer genoeg is er een keerzijde, ons land blijkt te klein voor de enorme boerendrive. De staatssecretaris kent geen ander middel als afremmen door kostenverzwaring, dit keer fosfaatrechten voor melkvee. Goed onderbouwd, maar de dood in de pot. Waar productiemiddelen gelimiteerd zijn, melkquotum, grond en fosfaatrechten, vloeit enorm veel geld uit de sector. Ik pleit ervoor dat de melkveehouderij groeiruimte geboden wordt tegen meer acceptabele prijzen. Veel varkenshouders willen vandaag graag stoppen, maar kunnen dit financieel niet. Dit komt het welzijn van het gezin en de dieren niet ten goede en verpauperde stallen ontsieren het landschap. Op vrijwillige basis kan echter een grote win/win situatie geschapen worden voor zowel melkvee- als varkenshouders.

Na dertig jaren ervaring durf ik te stellen dat de varkenshouderij Nederland anno 2015 failliet is, niet omdat de opbrengsten te laag zijn of dat wettelijke kostenverzwaringen ongegrond zijn. Nee, de marges zijn volledig verdampt en komen niet weer terug als we de huidige weg vervolgen. Ik wil bij het faillissement niet te lang stil staan, het is reeds vijf over twaalf, we zijn toe aan een doorstart op nieuwe leest. Niet enkel middels een transitie naar nog hogere vleesconcepten, dit is met een export van 80% slechts weggelegd voor maximaal 20% van de varkens. De varkensstapel in het overbevolkte en overgereguleerde Nederland is domweg te groot voor een gezond inkomen. Ik pleit voor een korte interventieperiode, waarbij hongerige melkveehouders, al dan niet knelgeval, kunnen opteren voor productieruimte van varkenshouders die voor een eerlijke prijs graag willen stoppen. Middels een tender plaatsen op geheel vrijwillige basis varkenshouders en melkveehouders, eventueel ook lagere overheden, zelf hun prijzen. Waar deze matchen worden er gedurende de interventie deals gesloten. Varkenshouders leveren hun productieruimte, stallen en vergunningen, in. Na de interventieperiode gaan de schotten weer tussen de sectoren opdat blijvers geen nadelen ondervinden.

Geachte landbouwwoordvoerders, laat uw hart en uw verstand samenwerken. Kijk niet enkel naar de korte termijn, maar beijver een gezonde veehouderij voor de komende decennia. Haal middels een eenmalige vrijwillige herschikking van productieruimte de druk van de ketel en laat het geld niet weer de handel in stromen.

Dank u wel.

Met vriendelijke groet,
Johnny Hogenkamp

Deel dit topic

Reacties

BoerBart
Vrijwillig? Mooi plan maar als rabobank dit leest is vrijwillig nit meer zo vrijwillig.
jan 1
Ik denk dat knelgevallen knel gevallen blijven en dotje grote jongens de p rechten opkopen.Vervolgens mogen de knelgevallen de p weer overnemen...
En tender wordt volledig overschreven,kijk maar naar de pas,binnen paar dagen 1000 meldingen.
+2
Cornelis
Een belangrijk signaal uit de varkens sector zelf! Vooral het tijdelijke karakter schept kansen voor beide sectoren.
+1
Erik Hulstijn
Hiervoor wil je toch geen fosfaatrechten invoeren in de melkveehouderij? Gewoon probleem verschuiven c.q. nog groter maken. Als je boeren wil helpen die in de problemen zitten of willen stoppen maar dit financieel dit niet kunnen, moet je een aparte regeling voor in het leven roepen en niet gaan koppelen aan fosfaatrechten. Laten de burgers maar eens via de belastingen bijdragen aan een warme sanering voor diegene die het nodig hebben. Zij hebben ook het meest geprofiteerd van het goedkope voedsel.
Cornelis
Zo ver ik weet heeft Dijksma aan de kamer geschreven dat er fosfaatrechten komen. En na alles hier gelezen te hebben heeft de melkveesector er te weinig. Kun je twee dingen doen: verschuiven van varkenssector (indien die sector dat zelf aandraagt en wil) of korten in de melkveesector (buiten de vraag wie je kort). Meer smaken zijn er toch niet?
+1
jg
Heeft de melkveesector meer ruimte nodig gezien de huidige marktprijzen en het pleidooi van Jhonny dat de melkveehouderij in dezelfde fuik loopt als de varkenssector ?
+1
Cornelis
@jgAls je alleen op korte termijn denkt niet. Er komen nog heel veel dagen hierna..
jg
@Cornelis
De vele dagen hierna heeft Johnny benoemd, dat is de fuik. De melkproduktiecapaciteit is/blijft wereldwijd groter dan de vraag. Kijk naar de megaprojekten die in Rusland i.s.m. China opgezet worden.
Alleen extreme weersomstandigheden kunnen grote verschillen maken.
Cornelis
@jgEn die krijgen we steeds meer. En megaprojecten in andere landen zijn er al zo lang ik leef. Als je zoals in China het voer van heel ver moet halen kunnen wij het toch goedkoper met vruchtbaar land naast de stal.
+1
jg
@Cornelis
Dat zou kunnen , echter in Rusland is veel mogelijk kwa voerproduktie.
Tevens zijn er landen die niet afhankelijk van import WILLEN zijn. Hoe goedkoop je het soms ook aanbiedt.
Cornelis
@jgWe zien de laatste jaren dat de prijzen snel op en neer gaan ook tijdens de quotering. En veel meer melk dan wat er nu komt gaat er niet bijkomen in ons landje. Op wereldschaal een paar druppels. Er is nu meer aanbod maar vergeet niet dat er aan de vraagzijde ook een en ander aan de hand is.
jorisdriepinter
Maar wat als het plan van hogenkamp niet uitgevoerd wordt. Gaan er varkensboeren failliet.
Varkensstapel krimpt. Fosfaat quota varkens komt niet vol, maar melkvee moet verplicht krimpen, met als resultaat peperdure P rechten voor melkvee.
Wat is dan de winst?
+1
diezel
Quote:
@jorisdriepinter: Varkensstapel krimpt. Fosfaat quota varkens komt niet vol

Als ik hier hoor hoeveel vergunningen er nog klaar liggen en hoe snel erbij gebouwd wordt bij een paar van die doordouwers in de varkenssector. Moeten/kunnen er veel voor stoppen.
+1
karrel
Niet uitvoeren dit plan. Brengt de melkveehouderij alleen maar verder in de problemen. Onze zuivelexport moet het hebben van het imago. Daar moet aan gewerkt worden. Zodat we een betere melkprijs ontvangen.
Schotten in stsnd houden. Niet het probleem verplaatsen.
Erik Hulstijn
Zeg dat er een andere regeling moet komen om die varkensboeren te helpen. Voor mij part draagt elke landbouwer wat bij als de burger dat niet wil maar ga het niet koppelen aan fosfaatrechten. Het grootste deel van de winst verdwijnt al in de broekzakken van de handelaren, adviseurs, banken en makelaars. Dan kun je beter een bedrag rechtstreeks aan die varkensboer overmaken om hem te helpen. Daarnaast vraag ik me af of die fosfaatrechten wel gebruikt kunnen worden in de melkveehouderij aangezien er ook een grondgebonden-eis is in de melkveehouder.
+1
jorisdriepinter
Dat risico heeft de grondloze groeier toch echt zelf genomen. Moet ie zich ook zelf mee redden.
Is vorig jaar al door de politiek geregeld!
kuilhapper
Volgens mij is Dijksma toch behoorlijk duidelijk geweest, Die 84,9 blijft 84,9! Er komen dus niet meer koeien in NL. Dat die varkens vanzelf verdwijnen zien ze enkel als winst.

De concurrentieslag op kostprijs gaan we toch niet winnen als Nederland zijnde, Dus waarom zou je meer koeien willen als het 84,9 fosfaatplafond? Betekend enkel meer m3 rdm die de markt op moeten en meer ruwvoer wat aangekocht moet worden. Het is dus alleen maar het nog verder opdrijven van de kostprijs. Komt nog bij dat de wereldwijde vraag naar Nederlandse zuivel af en toe schijnbaar wat minder is...

Eigenlijk wil deze columnist het probleem verplaatsen...De varkensstapel is te groot voor Nederland schrijft hij, laten we dan maar zorgen dat we die fout niet maken als koeienmelkers...
jorisdriepinter
Klopt, geredeneerd vanuit de situatie dat je rv aan moet kopen. Plan van hogenkamp is ook niet zonder nadelen. Maar, niet uitvoeren betekend:
- hogere korting bij niet uitbreiders
- hogere prijs P rechten
-meer afboekingen bij banken en voer leveranciers
Erik Hulstijn
De politiek heeft (grondloze) groei na de oorlog gestimuleerd omdat er nooit meer honger geleden mocht worden. De marktwerking is toen terecht verstoord maar doorgeschoten. Burgers hebben daarvan geprofiteerd door goedkoop voedsel. Nu moeten ze maar wat terugdoen om het evenwicht terug te brengen en dan kan de marktwerking zijn werk weer doen.
Jannus
Quote:
@Erik Hulstijn: De politiek heeft (grondloze) groei na de oorlog gestimuleerd

Foutje:Nederlandse politiek,we hebben een grote wereldhaven echter toen de quotering kwam gingen de boeken open in EU en vroegen andere landen zich af hoe het allemaal kon dat hier zoveel melk vandaan kwam en toen ontstond de mestdiscussie en de ellende die we nu hebben,maar zoals met politiek snijdt men met botte messen om lang werk te behouden maar vroeg of laat is de snijplank leeg,(stelt Johnny)
+1
ejb
De heer Hogenkamp namens zichzelf en niet namens een sector en dat is een heel groot verschil.
Coen
Hij weet waar het financiele vermogen en de ambitie/passie ligt om die varkenshouderij, die te klein qua omvang is en nog werkt in versleten stallen, deels warm te saneren.
oldhuus
Ik denk dat een heleboel varkenshouders daar wel wat in zien. Er zijn nog steeds met oude stallen of gemengd bedrijf, ik ken er ook een die willen ook wel jongveeopfok gaan doen en ze hebben wel grond dus.
christo
Ik vind het een goed plan. Het past bij mensen die inzien dat de koek te klein is om te delen. Gun diegene die het wil een warme sanering. Dat is de enige manier om zo min mogelijk verliezers te krijgen. De overheid gaat het niet netjes voor ons regelen. Dat zullen we als sectoren toch zelf aan moeten dragen.
Het alternatief zoals het er nu ligt betekent een doodlopende route voor zowel de rundvee- als de varkenshouderij. Het probleem is echter dat er schijnbaar een boel mensen zijn die dromen van een toekomstige fosfaatplafondverhoging.
Het is tijd om te beseffen dat we naar minder mest toe moeten. Niemand wil dat vrijwillig. Tijd voor visie en een goed doordacht plan i.p.v. een beetje dweilen met de kraan open. Op die manier houden we er een heleboel aan het eten, behalve onszelf.
jorisdriepinter
De overheid heeft jaren gedreigd met dierrechten bij overschreiding plafond. Als ze woord houden dan dienen ze dus ook vanaf het moment van overschreiden dit te doen. Niet vanaf 2 juli dus, maar op basis van 2014, minus x%. Om niet met europese verdragen in aanvaring te komen vanwege ontneming van eigendom zou het verschil aangevuld kunnen worden uit varkensfosfaat via een eenmalige tender. Of een gedeelte via de tender en een deel korting. Daar zijn best keuzes in mogelijk. Ook met betrekking tot grondgebonden inzet van tenderfosfaat kun je keuzes maken.
Hogenkamp gaf aan dat politici al flinke voorkeuren hebben uitgesproken in Montfoort. Komt dat ook naar buiten, of is het standpunt volgende week weer anders.
+1
MrJohn
Als de melkveehouderij nou ooit maar eens echt gezond was geweest,want het is toch zo dat er bijna nooit voor de vrije waarde een opvolger een bedrijf kan overnemen! In welke tak komt dat nog meer voor!
Jaap40
De meeste potentiële stoppers in melkveehouderij hebben ook liever geen opvolger.
Cornelis
Eh... google, microsoft .. prima over te nemen 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , varkens , nvv , lto , koeien , export , schapen , melkprijs , melkvee , nmv , vakantie , derogatie , milieu , natuur , melkquotum , grond , dieren , stallen , melkveehouders , melkveehouder , boer , economie , grondgebondenheid , lei , interventie , samenwerken , grondgebonden , failliet , clm , marges , wereldmarkt , kringloopwijzer , inkomen , taal , fosfaatplafond , tweede kamer , fosfaatrechten en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!