Boer

Boer nieuws

Koeien gered uit riviertje de Tongelreep bij Valkenswaard

12-07-2020 - Twee koeien zijn zondagochtend in het riviertje de Tongelreep gevallen in Valkenswaard, nabij de Achelse Kluis. Beide dieren werden opgemerkt door een visser en konden met de nodige moeite uit het water worden gehaald.
De eigenaar van de dieren werd gewaarschuwd en heeft een ver-rijker geregeld van een bevriende boer. Met materieel van de brandweer kon een strop om de dieren worden gelegd. Daarna konden de koeien redelijk eenvoudig de dieren uit het riviertje worden getrokken. Beide dieren maken het goed en lopen weer in de wei.

De man die de koeien opmerkte was aan het vissen in het slib-reservoir dat daar aangelegd is om vervuild slib vanuit België op te vangen. Doordat het regelmaat uitgegraven wordt om later verbrand te worden als chemisch afval, was het ook moeilijk in te schatten hoe diep het water was.

Nieuwsgrazer

Onder schot houden van FDF-voorman was onnodig agressief, vinden Achterhoekse boeren

11-07-2020 - BLEISWIJK/ HALLE - Dat een motoragent vrijdagavond boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde onder schot hield na afloop van een goed verlopen boerenprotest in Den Haag, was onnodig agressief richting de boerenvoorman uit de Achterhoek. ,,De actie van de agent paste niet bij de situatie en al helemaal niet bij de sfeer van de dag”, zegt Rutger van Lier, regiobeheerder van Farmers Defence Force (FDF) Oost-Achterhoek.

Nieuwsgrazer

Boeren over protestacties: 'De puzzel past niet meer in Nederland'

11-07-2020 - Veel agrariërs in Nederland steunen de recente boerenprotesten, blijkt uit een rondgang van de NOS en vakblad Nieuwe Oogst. Bijna 3250 veehouders, akkerbouwers en tuinders vulden een enquête in over de demonstraties.
De afgelopen dagen waren er onder meer acties bij distributiecentra en provinciehuizen. Boeren demonstreerden daar tegen de invoering van een tijdelijke veevoermaatregel en voor eerlijke prijzen voor hun producten.
We vroegen enkele boeren die de vragenlijst invulden waarom ze de acties wel of niet steunen.
Jan Voncken (64), akkerbouwer in Limburg
"Ik steun de acties, al ben ik het niet helemaal eens met hoe ze verlopen. Het liefst zou ik zien dat de boeren niet demonstreren. Maar het vertrouwen is weg - dan krijg je zulke uitspattingen. Het probleem is dat je in een patstelling terechtkomt. Er zijn maar een paar mensen die met de overheid aan tafel zitten. We kunnen niet voldoende meepraten, maar het gaat wel over ons. En dan neemt de verdeeldheid onder de boeren ook nog eens toe."
"Alles in de landbouw is van A tot Z bekend: van bijna elk landbouwbedrijf kun je uitrekenen wat de stikstofuitstoot is. Dat maakt het een van de weinige sectoren die je concreet op uitstoot kunt aanpakken. Maar hoeveel regels komen er nog? Gaan ze morgen bepalen wanneer ik als akkerbouwer mijn aardappelen of bieten moet bespuiten? Op die toer moeten we niet gaan. De overheid moet vertrouwen op het vakmanschap van de boer."
Evalien Smink (52), melkveehouder in Utrecht
"Ik ben bij bijna alle demonstraties geweest. Dat doe ik omdat ik het belangrijk vind dat onze stem gehoord wordt. Keer op keer wordt er in Den Haag niet geluisterd. Plannen lijken vast te liggen en worden doorgedrukt. Het Landbouw Collectief heeft diverse plannen aangedragen, maar die zijn van tafel geveegd."
"Wat er de laatste dagen speelt, de regelgeving over het voeren van dieren, raakt me diep in het hart. Ik ben er woest over en vele collega's met mij. Het stikstofprobleem is vooral een papieren probleem dat middels koeien voeren schijnbaar opgelost moet worden."
"In het algemeen is het salaris van boeren in dertig jaar tijd niet omhooggegaan, terwijl de lasten wel hoger worden. Waar je voorheen met vijftig koeien de aflossing en rente bij de bank kon betalen, heb je daar nu honderd koeien voor nodig. Je staat als boer met je rug tegen de muur. Ik vind het heel belangrijk dat het publiek dat begrijpt."
"De acties die we voeren met het groepje boeren uit de buurt verlopen doorgaans netjes. We hebben regels afgesproken met elkaar - we gaan mensen bijvoorbeeld niet voor rotte vis uitmaken. We willen positief blijven en creatief actievoeren. De kracht zit uiteindelijk in de herhaling. Bovendien moeten we met elkaar vooruit. Er is altijd zuur, dat hebben wij boeren geslikt, en nu is Den Haag eens aan de beurt."
Joris Buijs (44), melkveehouder in Noord-Brabant
"Ik ben geen voorstander van de acties. We moeten als sector de publieke steun niet verliezen. Een hoop mensen weten niet precies waarom de boeren aan het protesteren zijn. Dat is niet goed. Tegelijkertijd snap ik waarom boeren bereid zijn tot actievoeren. Dat er regels komen is oké, maar het moet voor iedereen werkbaar zijn."
"Zelf ben ik veel bezig met emissies: ik doe mee aan het project Koeien en Kansen. In dat samenwerkingsverband kijken we wat er beter kan in de melkveehouderij op het gebied van uitstoot. Als je daarin als agrarisch bedrijf voorop loopt, weet je wat er speelt en wat de knelpunten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er iets moet veranderen. De vraag is alleen: hoe?"
"Het is lastig dat veel regelgeving naar voren wordt gehaald. Maar als we nu niets doen worden de regels op termijn nog strenger. Bovendien had de overheid en de sector lang geleden al moeten nadenken over bijvoorbeeld het mestbeleid. Nu hebben we 25 jaar lang kunnen doorgroeien en past de puzzel niet meer in Nederland."
Joost Zwinkels (30), glastuinbouwer in Zuid-Holland
"Ik zie dat de maatschappelijke druk op landbouwers en tuinbouwers aan het toenemen is. We worden weggezet als grote energieverbruikers. Dat vind ik niet terecht, wij landbouwers zijn innovatieve ondernemers. De marges zijn krap, dan word je vanzelf creatief om nog een boterham te kunnen verdienen."
"De afgelopen twintig jaar hebben we op ons bedrijf, waar we met name trostomaten verbouwen, enorme slagen gemaakt. Zo zitten we met buren in een aardwarmtecluster waar 60 tot 70 procent van onze behoefte mee gedekt is; onze CO2-uitstoot is enorm gedaald. Wij hebben die stap gezet omdat we daar vertrouwen in hadden, ondernemen in deze sector doe je veelal op gevoel. De laatste jaren groeit de druk vanuit de politiek. Ze dreigen met een CO2-heffing of willen beslissen wat de koeien wel of niet te eten krijgen. Ik vrees dat het ten koste gaat van de kwaliteit die we leveren."
"Het is ook makkelijk om het probleem weer bij de producent neer te leggen. Het emmertje van de boeren is een beetje vol. Ik keur niet alles goed wat de demonstranten doen, soms gaat het te ver, maar van mij mogen ze best een flink tegengeluid laten horen. Er is te weinig toekomstperspectief."

Nieuwsgrazer

Nog meer Boer nieuws

Datum Onderwerp Reacties
11-07-2020 Vakidioot Roy Meijer (27), een bevlogen jonge boer in Witteveen: over stikstof, klimaat en biodiversiteit 2 reacties
09-07-2020 Een beetje indruk maken met trekkers? ‘Ach, de ene boer is wat radicaler dan de andere’ 0 reacties
09-07-2020 Wonderkoe Nora gaf al 200.000 liter melk en dat is over de hele wereld nog niet zo vaak gebeurd 0 reacties
08-07-2020 Gearresteerde boer vanuit politiecel in Assen: 'De kinderen zitten hier gewoon tussen de volwassenen' 42 reacties
08-07-2020 'Eiwit-maatregel Schouten absoluut sub-optimaal' 10 reacties
06-07-2020 Twee verdachten opgepakt na boerenprotest bij Eindhoven Airport 4 reacties
06-07-2020 Vier vragen over de protesterende boer: waarom voer de boeren zo boos krijgt 0 reacties
04-07-2020 Kans op kalfjesdrieling is één op acht miljoen dus Boerdonkse boer bijzonder blij 0 reacties
03-07-2020 Boeren zijn boos over veevoer-plan van Minister Schouten: 'Overheid moet niet bepalen wat wij op het erf doen' 0 reacties
03-07-2020 Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten 0 reacties
03-07-2020 Boer én Kamerlid Von Martels over boerenprotest: 46 reacties
29-06-2020 Annemiek uit Boer zoekt Vrouw denkt nu al aan samenwonen 0 reacties
28-06-2020 Boerin Annemiek is stapelverliefd: ‘Hij is echt heel leuk.’ 0 reacties
28-06-2020 Boer moet leuren met overgebleven aardappelen: in de schuur ligt nog 300.000 kilo 0 reacties
22-06-2020 Duurzame ‘Boerderij van de Toekomst’ van start 0 reacties
22-06-2020 Boer zoekt water: 'een mooie snede na maar 2,5 mm water, ik was positief verrast' 0 reacties
19-06-2020 ‘Wolf is banger voor jou dan jij voor hem’; boer Henk uit Angeren komt in actie als een wolf heeft toegeslagen 0 reacties
17-06-2020 Wolf richtte bloedbaden aan, maar bijna helft van de mensen wil er wel één tegenkomen 0 reacties
17-06-2020 Steun aan de lokale boer is een gouden greep 0 reacties
11-06-2020 Boer zoekt Vrouw heeft wéér een baby op de wereld gebracht 0 reacties
08-06-2020 Beau verwijst roddels naar rijk der fabelen en boer Geert Jan is redder in nood 0 reacties
08-06-2020 Ook de derde vrouw van Bastiaan uit BzV heeft de liefde gevonden 0 reacties
08-06-2020 De varkens van boer Jeroen uit Ambt Delden groeien kilo per dag: ‘Ons werk wordt niet gewaardeerd’ 0 reacties
07-06-2020 Foto boer Bastiaan en Milou zorgt voor geruchten: zwanger? 0 reacties
07-06-2020 Boer Bastiaan laat Milou niet meer los en Ali B drijft de spot met collega 0 reacties
05-06-2020 Vrijgezelle boer Theo geniet vijf jaar na Boer Zoekt Vrouw van zijn vrijheid 75 reacties
03-06-2020 Wolf in Brabant: gaat hij weer weg of worden het er meer? Dit denken de kenners 0 reacties
03-06-2020 BzV Geert en Geert Jan lijken allebei nieuwe vrouw te hebben 0 reacties
01-06-2020 Boer Willem is 8 jaar na zijn BzV-avontuur weer verliefd 0 reacties
31-05-2020 Beste boze boer, het probleem ligt bij jullie, maar eigenlijk is het van ons allemaal 0 reacties
29-05-2020 Boer Aad is acht jaar na dramatische logeerweek gelukkig in liefde 0 reacties
29-05-2020 Boer zoekt Vrouw haalt oude koeien uit de sloot 0 reacties
29-05-2020 Boer Geert en Ingrid alweer uit elkaar: ‘Hij wil even niets nu’ 0 reacties
29-05-2020 Stelling: Het is de verantwoordelijkheid van de boer om het vee te beschermen tegen de wolf 0 reacties
29-05-2020 Boer Aad en Ingrid nog altijd stapelverliefd: ‘We keken elkaar aan en het was goed’ 0 reacties
28-05-2020 Van de bar naar de akker: horeca- en festivalwerkers nu aan de slag bij de boer 0 reacties
28-05-2020 Weer schapen doodgebeten in gemeente Heusden, wolf zat vanmorgen nog achter koeien aan 21 reacties
28-05-2020 Henk aast vanuit Canada op brieven van boer Geert Jan: ‘Ik bied een vrouw alles’ 0 reacties
27-05-2020 Beregenen bittere noodzaak voor boeren, grote zorgen om droogte 39 reacties
27-05-2020 De koeien van boer Albert grazen in de uiterwaarden en dat is een primeur 0 reacties
27-05-2020 Boer Geert Jan sart pottenkijkers: ‘Het is vooral leuk als ze schrikken’ 0 reacties
26-05-2020 Boer krijgt aardappels niet verkocht en deelt ze gratis uit 0 reacties
23-05-2020 Wolvenexpert drukt boeren op het hart schapen te beschermen en 'ze niet aan te bieden als snacks' 0 reacties
23-05-2020 Oude boer op dood land 1 reactie
22-05-2020 Milou uit Boer zoekt Vrouw bewijst geboren boerin te zijn 0 reacties
22-05-2020 LTO: "Europese plannen nog ver van realiteit voedselvoorziening" 0 reacties
20-05-2020 Europarlementariër Schreijer-Pierik kritisch op plannen verduurzaming landbouw 1 reactie
20-05-2020 Schapenboer Jos ziet niets in netten om wolf weg te houden: 'Leuk voor een hobbyboer' 0 reacties
20-05-2020 Groen boeren 'levert een hoop geld op', Brussel komt vandaag met de plannen 1 reactie
18-05-2020 Annemiek van Boer zoekt Vrouw houdt mini-reünie met andere boeren (en daar laat Geert zijn laat 'geheime' vriendin tóch zien) 0 reacties
18-05-2020 Ruim 2,94 miljoen kijkers voor eerste Boer Zoekt Vrouw-special 0 reacties
17-05-2020 Nieuwsquiz: Welke maatregelen neemt FC Groningen en wat doet boerin Annemiek van Boer Zoekt Vrouw met haar post? 0 reacties
16-05-2020 Tientallen schapen doodgebeten in Brabants dorpje: 'Het is gigantisch' 0 reacties
16-05-2020 Zo werden de Brabantse stallen steeds voller: Met ‘tien vette varkens’ was je al een goede boer 0 reacties
15-05-2020 Angela uit Boer zoekt Vrouw: 'Geert heeft mij voorgelogen' 0 reacties
15-05-2020 Bloedbad in schapenweide Hedikhuizen: 'Dit kan ook het werk van een hond zijn' 0 reacties
14-05-2020 Bastiaan uit Boer zoekt Vrouw zag op tegen de logeerweek met Milou, Madeleen en Elise 0 reacties
13-05-2020 'Stalbezettingen schieten alle doelen voorbij', dierenactivist krijgt weinig begrip 0 reacties
13-05-2020 Boer Jeroen denkt na een jaar nog bijna iedere dag aan de bezetting van zijn varkensstal in Boxtel 0 reacties
13-05-2020 Boer zoekt Vrouw leverde Annemiek geen grote liefde op, maar ze heeft binnenkort wel weer een date 0 reacties
13-05-2020 Boer Geert vindt na Angela en Wendy de liefde bij Ingrid: ‘Het gaat keigoed, prima’ 0 reacties
12-05-2020 Boer Willem vindt tóch de liefde bij Apeldoornse Rineke dankzij Boer Zoekt Vrouw 0 reacties
12-05-2020 Dirigent Marc Versteeg als boze boer op de trekker bij Provinciehuis 2 reacties
12-05-2020 Boer Jan en Nienke denken aan volgende stap in relatie 0 reacties
11-05-2020 Milou gaat met haar boer Bastiaan nu echt Zeeland ontdekken: ‘Ik heb een paar onhandige dingen gezegd’ 0 reacties
11-05-2020 Erik van Boer Zoekt Vrouw heeft nog altijd contact met Annemiek 0 reacties
11-05-2020 Boer Vindt Vrouw: volgens Steffi en Roel een heel mooie laatste aflevering 0 reacties
11-05-2020 Boer Ronald heeft BzV helemaal niet nodig 0 reacties
11-05-2020 Ook boer Ronald (37) vindt de liefde in Boer Zoekt Vrouw 0 reacties
11-05-2020 Boer zoekt Vrouw, het slot: twee matches en eindeloos getob 0 reacties
11-05-2020 Bijna 3,8 miljoen kijkers voor Boer Zoekt Vrouw-reünie 0 reacties
09-05-2020 Boer Jan breekt tijdens gevoelig gesprek 0 reacties
09-05-2020 Brabantse boer krijgt weer ‘rust in de kop’ door nieuwe coalitie 2 reacties
08-05-2020 Boer Jan trekt het niet meer en huilt uit bij Nienke 0 reacties
08-05-2020 Boerin Annemiek nog steeds niet aan de man 0 reacties
08-05-2020 'Lompe' boer Geert reageert op alle kritiek na de citytrip 0 reacties
04-05-2020 Bastiaan uit Boer zoekt Vrouw laat Milou even links liggen 0 reacties
04-05-2020 Boer Bastiaan blijkt surfdude te zijn en Rachel zit op een roze wolk 0 reacties
04-05-2020 Yvon Jaspers bezoekt oud-deelnemers Boer zoekt Vrouw 0 reacties
04-05-2020 Heeft boer Ronald (37) dan tóch de liefde gevonden dankzij Boer Zoekt Vrouw? 0 reacties
04-05-2020 Boer Zoekt Vrouw: Annemiek met een brabo op de brommer (en een oproep: denk mee) 0 reacties
04-05-2020 Ruim 3,5 miljoen kijkers voor citytrips Boer zoekt Vrouw 0 reacties
04-05-2020 Kijkers BzV verbijsterd over uitspraken boer Geert 0 reacties
04-05-2020 Vlaamse Boer zoekt Vrouw heeft een grote primeur 0 reacties
01-05-2020 Friese boer spuit harken schoon voor eerste grasoogst 37 reacties
30-04-2020 Boer Jan en Nienke lopen tegen een muur op tijdens citytrip 0 reacties
30-04-2020 BzV-Angela twijfelt aan toekomst met boer Geert 0 reacties
30-04-2020 Natuur en Milieufederaties richten GoodFoodClub op om streekproducten te promoten 0 reacties
29-04-2020 Is dit het teken dat BzV-Bastiaan en Milou nog samen zijn? 0 reacties
29-04-2020 Karine (Boer Zoekt Vrouw) slaat terug: 'Ik heb Geert Jan niet opgelicht' 0 reacties
29-04-2020 Boer Bartelds zaait de randen van zijn akkers in met bloemen 0 reacties
28-04-2020 BzV-Karine slaat terug na oplichtingsgeruchten Geert Jan 0 reacties
28-04-2020 Getroffen boer uit Someren-Eind na aanval wolf: ‘Hooglanders zijn mijn visitekaartje’ 0 reacties
27-04-2020 Elise gelooft na BZV-domper nog steeds in de liefde: ‘Er is vast iemand die wél voor mij gaat kiezen’ 0 reacties
24-04-2020 Invloed van culturele normen op landbouwtransitie 0 reacties
23-04-2020 Eerste zoen in Boer Zoekt Vrouw een feit: Oeffeltse boer Geert verliefd 0 reacties
23-04-2020 Kan Amerikaanse boer coronatijd uitzingen? 0 reacties

Boer video's