Toekomst

Toekomst nieuws

Zeeuws-Vlaamse vrachtwagenspecialisten samen de toekomst in, als DHC Zeeland

29-12-2020 - TERNEUZEN - Samen gaan ze de toekomst tegemoet, vrachtwagenspecialisten A.S.T. in Terneuzen, Dieleman Service in Axel en Van Haperen in Koewacht. Ze vormen 1 januari officieel één bedrijf, DHC Zeeland BV, vernoemd naar de directeuren Peter Dieleman, Antoine van Haperen en Rudy Crabbe.

Nieuwsgrazer

Anti-kraak in de strijd tegen criminaliteit: Maite woont voor 230 euro per maand in oud boerderijtje

29-12-2020 - Leegstaande boerderijen verhuren in de strijd tegen criminaliteit. Het is een oprukkend fenomeen op het Brabantse platteland. Voor slechts enkele honderden euro's per maand worden de boerderijen tijdelijk verhuurd. Ideaal voor mensen die goedkope woonruimte zoeken, maar ook een goede manier om ongenode gasten buiten de deur te houden. Door deze tijdelijke bewoning kan niemand ongezien een drugslab beginnen in een lege stal.
“Het is voor ons een lot uit de loterij”, zegt Maite Eckhardt. Vol trots laat ze haar nieuwe stek zien. Maite woont sinds een maand in een oude boerderij in het buitengebied van Haaren. Ze woont er antikraak met haar Ierse partner.
Het boerenechtpaar dat er jaren heeft geboerd heeft de boerderij met landbouwgrond verkocht aan het waterschap. En het waterschap wil de grond bij de boerderij gebruiken voor ruilverkaveling. Het wil de grond ruilen met boeren die op een plek zitten waar het waterschap ze liever weg wil hebben. Ruilverkaveling duurt vaak lang en in die tussentijd wil het waterschap het pand liever niet leeg laten staan.
Veel belangstelling voor antikraak-boerderijEr komen in Brabant de laatste tijd steeds meer oude boerderijen op de markt, zegt Interveste. Het bureau zoekt geschikte antikraakbewoners om dit soort panden te beschermen. Zo blijft er geen lekkage onopgemerkt. En zo kan er ook niemand ongezien een drugslab in een stal beginnen, of er andere dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Maite geeft een rondleiding door de prachtige boerderij waar ze woont:
Lot uit de loterij“Er was heel veel belangstelling voor onze boerderij,” zegt Maite. “Voor ons is het een lot uit de loterij. Normaal zou je wel 1700 honderd euro huur moeten betalen voor zo’n pand. Wij zitten er voor 260 euro per maand.”
Maar de bewoners nemen dan wel op de koop toe dat ze binnen een maand moeten vertrekken als de eigenaar dat wil. Dat is het principe van anti-kraak. “Dat nemen we voor lief. We wonen nu mooi en kunnen zo wat geld opzij zetten om in de toekomst een huis te kunnen kopen.”
Ook bij de boerderij van Maite staan enkele ongebruikte stallen. “Daar mogen wij niks mee doen. Maar ik loop wel dagelijks een rondje over het erf om zo de boel in de gaten te houden. Want dat is mijn taak.”

Nieuwsgrazer

Noordelijke provincies willen dat waterstof banenmotor in regio wordt

28-12-2020 - Nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, verdwijnen er naar verwachting de komende tien jaar zo'n 20.000 banen in het Noorden. De drie noordelijke provincies en tientallen bedrijven willen dat verlies aan werkgelegenheid compenseren met investeringen in waterstof.
Er is al voor vele miljarden aan investeringsplannen bekendgemaakt, maar het wachten is nog op financiële hulp van het kabinet en Europa. Duurzame waterstof kan gemaakt worden met behulp van duurzame elektriciteit, maar voorlopig is hier nog een tekort aan. Toch wordt er in Groningen al volop geanticipeerd op een toekomst waarin waterstof een grote rol speelt.
Bij de gasopslag in het Groningse Zuidwending wordt in zogenoemde zoutcavernes gas opgeslagen. Daar wordt onderzocht hoe er de komende jaren ook waterstof in opgeslagen kan worden.
Buizen controleren
In het buitenland is al ervaring opgedaan met de opslag van waterstof in lege zoutmijnen, maar waterstof is 'dunner' dan aardgas. Gasleidingen en -aansluitingen moeten dus gecontroleerd en aangepast worden zodat waterstof goed door de buizen vloeit.
NOS op 3 legde eerder in deze video uit wat waterstof precies is en hoe het gebruikt kan worden:
De Gasunie wil de komende jaren gas in Nederland en West-Europa transporteren. Een deel van de bestaande infrastructuur moet aangepast worden voor waterstof. Het gaat dan met name om het gebruik van de zogenoemde 'dikke buizen' die van Groningen naar de industrie-clusters in Amsterdam, Rotterdam, Zeeland en Limburg lopen en de verbindingen met België en het Duitse Ruhrgebied.
Duurzame waterstof wordt gezien als een goed alternatief voor industriële en chemische processen die een hogere temperatuur nodig hebben dan met elektriciteit bereikt kan worden.
In Hoogezand timmert het bedrijf Holthausen al een aantal jaren aan de weg met de ombouw van voertuigen naar waterstof. Onder meer de veegwagens van de stad Groningen rijden er inmiddels en ook streekbussen en treinen zijn omgebouwd.
Holthausen is een van de bedrijven die betrokken is bij het investeringsprogramma van het bedrijfsleven in de noordelijke provincies. In totaal ligt er voor maar liefst negen miljard euro aan plannen klaar. Het komend jaar gaat Holthausen samen met het Amerikaanse Hyzon jaarlijks 500 nieuwe waterstofvrachtwagens in het Groningse Winschoten bouwen.
Een van de voortrekkers van de waterstofeconomie is gedeputeerde Nienke Homan, verantwoordelijk voor de energietransitie bij de Provincie Groningen: "We hebben op kleine schaal al laten zien dat het kan in het project Hydrogen Valley. Daar wekken we elektriciteit op met zon en wind die wordt omgezet in waterstof."
Om te kunnen opschalen is volgens Homan naast geld vooral heel veel meer duurzame elektriciteit nodig. Voor 2030 moeten er daarom volgens de provincie ten noorden van de Waddeneilanden nog veel meer windmolens op zee aangelegd worden dan het kabinet nu heeft gepland.
Verder zijn er miljarden nodig om bedrijven te steunen bij de bouw van grotere elektrolysefabrieken. Daar wordt zon- en windenergie omgezet in waterstof. Het probleem op dit moment is dat er nog geen overschot aan duurzame elektriciteit is, maar er al wel gewerkt moet worden aan de ontwikkeling van de techniek.
Homan denkt op basis van onderzoek van de Europese Commissie dat het verlies aan werkgelegenheid in de gassector gecompenseerd kan worden met 20.000 nieuwe banen als het gevolg van de waterstofinitiatieven.
Alleen al het project NortH2 van de Gasunie, Shell, RWE en Equinor zou goed kunnen zijn voor 5000 tot 12.000 banen berekende Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij waarschuwt wel dat al die banen niet zomaar bij de Groningers terechtkomen.
De bouw van windparken op zee en elektrolyse-fabrieken in de Eemshaven is gespecialiseerd werk. "De vraag is, zijn er mensen hier die dat kunnen of moeten die van buiten worden ingevlogen. We hebben eerder ook centrales aangelegd in de Eemshaven en heel veel van de mensen die hier bij betrokken waren kwamen van buiten."
Het onderwijs in Groningen probeert dat dit keer te voorkomen door zowel op mbo als hbo-niveau mensen op te leiden voor de waterstofeconomie. Docenten van het Noorderpoort College in Delfzijl maken bijvoorbeeld al mbo-leerlingen leerlingen wegwijs met elektrolyse. Ook worden werknemers van Holthausen omgeschoold voor de bouw van waterstofvrachtwagens.

Nieuwsgrazer

Nog meer Toekomst nieuws

Datum Onderwerp Reacties
23-12-2020 Huub heeft geen nertsen meer, zoon Ruud probeert nu met pioenrozen 0 reacties
22-12-2020 Brand raasde in 2020 door de Deurnese Peel: 'Enorme schade maar natuur is veerkrachtig' 0 reacties
07-12-2020 Kamer gaat stemmen over windparkverlichting: 'Heel veel mensen vinden het lelijk' 0 reacties
07-12-2020 "De toekomst van de tuinbouw moet tenslotte ook gezellig zijn" 0 reacties
02-12-2020 Plan voor twee nieuwe kerncentrales, tegenstanders wijzen op de kosten 0 reacties
17-11-2020 Boeren weer op trekker naar Den Haag, wat willen ze bereiken? 0 reacties
17-11-2020 LIVE | Van den Oever: ‘zo'n 1500 tractoren in Den Haag’, al twee uur lang getoeter bij Paleis Huis ten Bosch 1 reactie
17-11-2020 Staat deze kruidenautomaat binnenkort in alle winkels? 0 reacties
13-11-2020 De economie groeit historisch hard, maar de toekomst ziet er niet goed uit 0 reacties
09-11-2020 Matig welkom voor Biden door landbouworganisaties 0 reacties
06-11-2020 Eerste Brabantse boeren gaan natuurinclusief boeren: natuur en landbouw hand in hand 41 reacties
30-10-2020 Kabinet stopt half miljard euro in snelgroeiende bedrijfjes 0 reacties
14-10-2020 Eerste biologische snackbar Breda sluit deuren wegens coronacrisis 0 reacties
08-10-2020 TU/e bouwt auto gemaakt uit afval: milieubewust én een beetje sexy 0 reacties
06-10-2020 Zwaar weer dreigt voor boeren bij Wierdense Veld: ‘Misschien moeten we ons laten uitkopen’ 8 reacties
04-09-2020 Schouten: 'mooie score in kringlooplandbouw' 0 reacties
03-09-2020 Visverwerkers willen meepraten over toekomst visserij op Noordzee 0 reacties
26-08-2020 CDA wil snel duidelijkheid over nertsenhouderijen 0 reacties
19-08-2020 ‘Gros akkerbouwers zet in op robots, GPS en andere technologie’ 1 reactie
14-08-2020 Voor je neus wordt een kalfje geboren in de proefstal in Diessen 0 reacties
05-08-2020 Broers reviseren accu's van fietsen: 'Zelfs Samsung heeft interesse' 0 reacties
01-08-2020 Gelderland maakt massaal aanspraak op schadevergoeding door vliegveld Lelystad 0 reacties
17-07-2020 De boer kan het niet alleen 1 reactie
16-07-2020 'Gemengd boerenbedrijf altijd al het beste concept' 2 reacties
11-07-2020 Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste 0 reacties
09-07-2020 Melkveeindex laat voorzichtig herstel zien 1 reactie
08-07-2020 Bloeiende toekomst van biobrandstoffen alweer grotendeels voorbij 0 reacties
29-06-2020 Digitale Meet up: Is het Tuinbouwakkoord crisisproof? 0 reacties
23-06-2020 IJssalons krabbelen met zonnige vooruitzichten weer op na mager voorjaar 0 reacties
22-06-2020 Duurzame ‘Boerderij van de Toekomst’ van start 0 reacties
19-06-2020 President Macron: Nederland zet toekomst Europa op het spel 0 reacties
29-05-2020 Dreigende energietekorten in de nabije toekomst 0 reacties
20-05-2020 Internationale wetenschappers: pulsvisverbod onnodig 0 reacties
14-05-2020 Dierenbescherming ziet alleen toekomst voor duurzame veehouderij 17 reacties
13-05-2020 "Wereldwijd gooien tomatentelers duizenden tonnen productafval per jaar weg" 0 reacties
09-05-2020 Brabantse boer krijgt weer ‘rust in de kop’ door nieuwe coalitie 3 reacties
07-05-2020 Shell plant grote waterstoffabriek in de Rotterdamse haven: ‘Olie van de toekomst’ 0 reacties
04-05-2020 Landbouw Collectief bekijkt toekomst na stikstofbrief 6 reacties
03-05-2020 ‘Hoezo, om de twee uur opladen? Waar zijn die laadpalen dan?’ 0 reacties
02-05-2020 'De vraag is niet of er na Q-koorts en corona weer een nieuwe ziekte komt, de vraag is wanneer' 0 reacties
30-04-2020 BzV-Angela twijfelt aan toekomst met boer Geert 0 reacties
25-04-2020 Jonge boeren zien toekomst verdwijnen 0 reacties
24-04-2020 Boeren én milieugroepen ontevreden met stikstofplannen kabinet 1 reactie
24-04-2020 CDA: Stikstofpakket biedt perspectief voor economie en natuur 3 reacties
21-04-2020 Danone groeit dankzij hamsterwoede om coronavirus 0 reacties
18-04-2020 Voedselwetenschapper: Kennisgebrek bij burgers is oorzaak polarisatie over landbouw 0 reacties
10-04-2020 'Verslons jezelf niet', geluksprofessor Ap Dijksterhuis geeft tips in coronatijd 0 reacties
10-04-2020 Nu een eigen bedrijf beginnen, is dat wel slim? ‘Deze tijd biedt mij juist kansen’ 0 reacties
07-04-2020 Europese zuivelfederatie dringt aan op private opslag 11 reacties
05-04-2020 Geen paasvuren dit jaar en dat heeft gevolgen: 'Traditie staat mega onder druk' 0 reacties
03-04-2020 Heel Zeeland betaalt de rekening van de toeristische lockdown: ‘Dit gaat een slachtpartij worden’ 0 reacties
01-04-2020 "Met onze nieuwste teeltbedrijven zijn we voor ongeveer 80% geautomatiseerd" 0 reacties
01-04-2020 Zorgen bij boeren over opkoop boerderijen voor logistiek: ‘Carola, geef duidelijkheid.’ 2 reacties
21-03-2020 Wat ligt er in 2050 op ons bord: insecten, erwtenworst of toch kweekvlees? 0 reacties
20-03-2020 42.000 kilo aan soep, bami, en andere verse producten over, 'Weggooien? Nooit.' 0 reacties
18-03-2020 Kamermeerderheid: nu geen 'lockdown' van Nederland 0 reacties
18-03-2020 Kermissen vechten om voortbestaan in coronacrisis 0 reacties
17-03-2020 Consultant helpt maker zonneauto's met zonnige toekomst 0 reacties
10-03-2020 Een ‘Polenhotel’ voor arbeidsmigranten of toch zonnepanelen? Buurt hoort niets van de gemeente 0 reacties
09-03-2020 Vrijwilligers van Zorg om Boer en Tuinder helpen radeloze agrariërs 0 reacties
07-03-2020 Agrarisch platform linkt zorgverleners effectief aan toekomst boeren (met beeld en geluid) 0 reacties
28-02-2020 Boerderij De Pracht in Aalst maakt plaats voor sociale woningen 0 reacties
27-02-2020 LTO Noord zoekt provinciale leden op 0 reacties
25-02-2020 'Milieuvriendelijke boeren hebben steun en zekerheid nodig' 1 reactie
19-02-2020 ‘Boer worden is een droom, maar het wordt steeds lastiger’ 0 reacties
14-02-2020 Brabantse boeren zijn 'toe aan duidelijkheid en rust' 0 reacties
12-02-2020 'De Waddenzee kan heel makkelijk gekoloniseerd worden door Japanse roofslak' 0 reacties
11-02-2020 Boeren gaan weer daten 0 reacties
10-02-2020 Boer Jaap dolverliefd: ‘Ik hoop dat ze bij me intrekt’ 0 reacties
05-02-2020 Kaas en vlees van aardappelen; dat wordt onze toekomst 0 reacties
03-02-2020 Noord-Brabantse CDA geeft voorkeur aan coalitie met Forum 4 reacties
02-02-2020 Waarom het lot van Oostvaardersplassen weer in handen van de rechter ligt 0 reacties
31-01-2020 Minister wil snelheid slacht omlaag, 'buikpijn van beelden slachthuis' 0 reacties
30-01-2020 Dorpsontwikkeling ongewenste term in visie voor buitengebied 0 reacties
27-01-2020 "De toekomst van de glastuinbouw ligt in fossielvrij” 0 reacties
27-01-2020 Na hoogwater is te weinig water het nieuwe probleem: ‘Dit zijn we niet zo gewend’ 0 reacties
23-01-2020 “Later als ik groot ben, word ik urban farmer” 0 reacties
22-01-2020 ‘Visserij Verduurzaamt’ breidt uit 0 reacties
21-01-2020 Varkenshouder Ten Have: 'Misschien kan Greenpeace ons vlees promoten' 0 reacties
21-01-2020 Rathenau Instituut: 'Nederlandse aardappelinnovatie biedt wereldwijd kansen' 0 reacties
21-01-2020 Straling door 5G onder limiet, maar meer onderzoek nodig 0 reacties
17-01-2020 Spook van ontpoldering waart nog door Zeeland. Moet er nog meer grond onder water? 0 reacties
14-01-2020 Biobollenteelt ziet weinig belangstelling van jongere generatie kwekers 0 reacties
14-01-2020 Coalitie loopt voor landbouw die natuur respecteert 0 reacties
13-01-2020 'Goed perspectief voor de melkveehouderij in het noordwesten van Europa' 0 reacties
10-01-2020 Klimaatprotesten in Australië onder de rook van voortrazende bosbranden 0 reacties
02-01-2020 Wat brengt de toekomst voor de Europese landbouw? 0 reacties
28-12-2019 Nynke Koopmans: Boeren zijn de ruggengraat van de maatschappij 7 reacties
28-12-2019 Estland is groot-leverancier van biomassa, maar wil af van de productie van pellets 0 reacties
23-12-2019 Glastuinbouw volgt komst 'waterstoftankstation A12' op de voet 0 reacties
20-12-2019 Duizenden bloembollen geplant langs Claudius Prinsenlaan 0 reacties
18-12-2019 Dit gaan boeren en kabinet doen om de stikstofuitstoot te verminderen 2 reacties
17-12-2019 Bram (21) bouwt als boer een nieuw leven op in Duitsland: 'Ik heb hier een betere toekomst' 1 reactie
16-12-2019 'Historisch' hoog inkomen varkenshouders, voor melkveehouders viel 2019 tegen 0 reacties
16-12-2019 Slachterijen en specialisten positief over toekomst vleeskuikenhouderij op langere termijn 0 reacties
12-12-2019 Jonge boeren willen stappen zetten richting kringlooplandbouw 0 reacties
10-12-2019 LTO, FrieslandCampina en Midden-Delfland slaan handen ineen 0 reacties