Tweede Kamer

Tweede Kamer nieuws

Landelijk vervoersverbod op nertsen om verspreiding van coronavirus tegen te gaan

28-05-2020 - Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, komt er een landelijk verbod op het vervoeren van nertsen en mest van die dieren. Dat laat minister Carola Schouten donderdag aan de Tweede Kamer weten.
Ook komt er voor alle nertsenhouderijen een bezoekersverbod voor de stallen waarin de nertsen zitten.
LEES OOK: Besmette nertsenfokker wil zijn bedrijf in Deurne laten ruimen: 'Het risico is te groot'

Nieuwsgrazer

'Besmette nertsenfokkerij ruimen, honden en katten ophokken', gemeente luidt noodklok

27-05-2020 - Nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld, moeten direct worden geruimd, vindt de gemeente Gemert-Bakel. Dat werd duidelijk tijdens een extra raadsvergadering dinsdagavond vanwege de zorgen over corona op nertsenfokkerijen. Omdat de gemeente die beslissing echter niet zelf kan nemen, gaat er nu een brandbrief naar minister Carola Schouten van Landbouw.
De belangrijkste punten die dinsdagavond werden genoemd tijdens de vergadering:
Een nertsenfokkerij
met corona onmiddellijk ruimen.Ophokplicht voor katten en honden in een straal van 500 meter rondom een besmette nertsenfokkerij. Bij het vermoeden van besmetting op een nertsenfokkerij
waarschuwingsborden plaatsen in de omgeving. Direct handelen, niet wachten op uitslagen en niet pas na een week informeren. Bioloog Mari van Berlo deed jarenlang onderzoek naar coronavirussen. Hij vindt dat besmette bedrijven geruimd moeten worden. "En als de situatie verergert preventief ruimen."
Ook voormalig hoofd infectiebestrijdingen Jos van de Sande liet van zich horen in Gemert. "Het is niet ondenkbaar dat zo’n stal een virusreservoir wordt en dat het virus zich via stofdeeltjes verspreidt.’’
Verder zegt Van de Sande dat de kans dat mensen besmet raken door mensen die in fokkerijen werken heel groot is. ‘’Maar ook katten op boerderijen zijn een groot probleem. Die kunnen namelijk voor besmetting zorgen in de omgeving. Een kwart van de geteste katten was positief. Daar ben ik echt van geschrokken.''
Minister aan zetDe gemeente gaat niet over het ruimen van bijvoorbeeld een nertsenfokkerij. Daar gaat de verantwoordelijke minister over. Het enige wat de gemeente Gemert kan doen, is een brandbrief sturen en erop aandringen maatregelen te nemen.
Eerder op dinsdag werd al duidelijk dat de minister nog niet over wil gaan tot ruiming. ''Preventief stopzetten van nertsenbedrijven of het ruimen ervan, is nog niet aan de orde'', zei ze in de Tweede Kamer. "Er zijn geen taboes, maar ruimen is het laatste middel."
Ophokplicht In de brandbrief aan de minister komt verder:
Er moet een meldplicht komen voor dieren die ontsnapt zijn. Rondom nertsenfarms moet de aanwezigheid van het coronavirus worden gementen: bij dieren en mensen maar ook op materiaal en fijnstof in de lucht.Dierenarts Haiko Koenen is actief in nertsenfokkerijen. Hij zegt samen met collega's heel bezorgd te zijn. Maar hij wil zich niet uitspreken of de dieren geruimd moeten worden. "Ruiming is een beslissing van de sector in overleg met de minister. Het is een rigoureuze maatregel. Maar voor mijn klanten is het een opluchting als het zou gebeuren."
Bekijk in de video hoe inwoners van Gemert over het ruimen van nertsenfokkerijen denken:
Burgemeester Michiel van Veen geeft toe dat de informatievoorziening traag gaat. "Ik kan de gemeenteraad en de inwoners pas informeren als de minister de Kamer informeert. En dat dat traag gaat, hebben we de afgelopen weken wel gezien", zegt Van Veen.
De gemeenteraad eist dat de burgemeester niet wacht op bevestiging van het RIVM en groen licht van de minister. "Maar dat staat de minister nooit toe'', zegt Van Veen. ''Dat kan niet, anders word ik als burgemeester niet meer ingelicht."
Hotspot nertsenGemert-Bakel is de 'nertsenhoofdstad' van Nederland. Meer dan de helft van alle nertsen die in Nederland worden gehouden, komt uit het oosten van onze provincie. Het gaat naar schatting om meer dan twee miljoen dieren in Brabant. Alleen al in de gemeente Gemert-Bakel zijn 21 nertsenfokkerijen. En die houden samen één miljoen nertsen.

Nieuwsgrazer

Coronanieuws: totaal sterftecijfer voor het eerst in maanden lager dan normaal

22-05-2020 - In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis.
De voornaamste feiten op een rij:

Het officiële dodenaantal door het coronavirus in Nederland is donderdag met 27 gestegen naar 5775.Op bepaalde plaatsen was het donderdag te druk en moesten maatregelen genomen worden om de drukte te reguleren. De Efteling kijkt terug op een geslaagde Hemelvaartsdag. Het attractiepark in Kaatsheuvel had 'alles goed onder controle'. Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.
!2.20Het sterftecijfer in Nederland was vorige week voor het eerst in
maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2850 mensen, zo'n
tweehonderd minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Daarmee
lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal
sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het coronavirus.
Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek
(CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het verbaast de onderzoekers niet dat het sterftecijfer nu lager
ligt dan normaal. Het is gebruikelijk dat een piek in het aantal
sterfgevallen wordt opgevolgd door een dal. Dat was ook bijvoorbeeld zo na de griepepidemie in 2018. Een deel van de mensen die in de
afgelopen maanden zijn overleden aan COVID-19, waren onder normale
omstandigheden nu overleden, zo legde CBS-socioloog Tanja Traag
eerder uit.

12.00 In totaal liggen er nu 107 mensen met COVID-19 in de Brabantse ziekenhuizen, waarvan 36 patiënten op de verschillende intensive cares. Dat laatste aantal is volgens de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) gelijk aan donderdag. Op de verpleegafdelingen van de verschillende ziekenhuizen gaat het in vergelijking met donderdag om een toename van twee patiënten.

Verder liggen er nu in totaal nog 87 mensen in de Brabantse ziekenhuizen die corona-klachten hebben, maar bij wie het virus (nog) niet is vastgesteld. Drie van hen liggen op de intensive care. Dat waren er donderdag nog negen.

Volgens het ROAZ blijken van die patiënten later tien tot twintig procent besmet met het virus. Woordvoerder Wim Pleunis geeft namens het ROAZ aan dat het ‘langzaam maar zeker beter gaat’. “Maar het gaat wel heel langzaam dus dat betekent dat we waakzaam moeten blijven.”

10.15Het kabinet gaat onderzoeken of bijvoorbeeld de herindelingsverkiezingen als gevolg van het opheffen van de gemeente Haaren op 18 november én de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart kunnen doorgaan als het coronavirus dan
nog niet is bedwongen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken)
vraagt bij gemeenten na of stemlokalen wel ruim genoeg zijn om
onderling 1,5 meter afstand te kunnen bewaren.

De minister sluit zelfs niet uit dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Al ziet ze nu geen reden om te
denken dat dat nodig zal zijn en is die vraag 'nu niet aan de orde', zo schrijft ze aan de Tweede Kamer.
De Kamerverkiezingen zouden maximaal een jaar kunnen worden
opgeschoven. Maar ook stemmen per brief is 'theoretisch denkbaar', aldus de minister.
Het provinciebestuur kan herindelingsverkiezingen volgens minister Ollongren maximaal vijf à zes weken uitstellen. Als dat niet genoeg is, zal ze de wet moeten veranderen.

09.57De populaire bookingsite Booking.com maakt geen gebruik van het nieuwe
noodpakket, NOW 2.0, dat tegemoetkomt in de loonkosten om banen
overeind te houden. Dit meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Het bedrijf dat in de afgelopen jaren zeer winstgevend was, kreeg flinke kritiek te verduren wegens zijn aanspraak op
overheidssteun de afgelopen maanden.
09.55In het Amphia Ziekenhuis in Breda worden nog twaalf coronapatiënten verzorgd, van wie vijf op de intensive care.
Vanaf het begin van het uitbreken van COVID-19 zijn er in Amphia 102 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
In de afgelopen 24 uur is er één patiënt met COVID-19 uit het ziekenhuis in Breda ontslagen. In totaal zijn dit nu 288 patiënten.
09.20We slagen er met zijn allen steeds minder goed in de anderhalve meter afstand te bewaren. Dat concluderen het
RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD'en op basis van een
tweede gedragsonderzoek.
Het aantal mensen
dat zegt dat 'anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen' is flink afgenomen.
Vooral met familie en vrienden wordt het steeds minder nauw genomen
met de anderhalve meter. 12 procent minder dan een maand geleden
zegt zich aan de regels te houden met de mensen die ze liefhebben.
Bij de omgang met collega's is een daling van 5 procent te zien en
bij het boodschappen doen een daling van 9 procent.
09.09De gemeente Deurne wijst ouders nog eens op het doornemen van de buitenspeelregels met hun kinderen.
07.01De zeshonderd medewerkers van de slachterij Vion in het Gelderse Groenlo blijven de komende twee weken in thuisquarantaine nadat 45 medewerkers daar positief testten op corona. Vion houdt intensief contact met alle medewerkers tot ze weer aan de slag mogen gaan. De vleesproductie wordt tijdelijk verplaatst naar andere vestigingen van Vion in Nederland.
07.00De Lifeliner 5, de speciaal voor coronavervoer
ingerichte traumahelikopter, is vanaf vrijdag weer beschikbaar voor
het reguliere vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar het vasteland. Vanwege het dalend aantal coronapatiënten die intensieve
zorg nodig hebben, is vervoer via de lucht over grotere afstanden
niet meer nodig.

03.30Vechtsporters komen
vrijdag in Den Haag bij elkaar voor een demonstratie
tegen het verbod van het kabinet op de openstelling van
vechtsportscholen vanwege de coronacrisis. Vanaf twaalf uur zullen
gerenommeerde sporters uit diverse vechtsporttakken - onder wie oud-wereldkampioen K1
Ernesto Hoost en de Armeens-Nederlandse kickbokser Gago Drago de actie
ondersteunen door lessen aan kleine groepen te geven.

02.14Ondanks de heropening van de scholen - nu de verspreiding van het coronavirus in Nederland minder snel verloopt - zijn er nog ruim
vijfhonderd basisschoolleerlingen onvindbaar. Zij zijn vaak al wekenlang van de radar, terwijl scholen en
leerplichtambtenaren alles uit de kast trokken om hen op te
sporen. Dat schrijft Trouw op basis van een peiling van de Algemene
Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 995 schoolleiders in het
(speciaal) basisonderwijs.

02.02Nu mensen die in de zorg werken zich makkelijker
kunnen laten testen op het coronavirus, piekt het ziekteverzuim
onder personeel in verpleeghuizen. Steeds meer zorgprofessional
testen positief en moeten thuisblijven totdat ze beter zijn.
Daardoor is er een tekort aan zorgmedewerkers, zegt Conny Helder van
branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ in De Telegraaf.

Nieuwsgrazer

Nog meer Tweede Kamer nieuws

Datum Onderwerp Reacties
29-04-2020 Meer longontstekingen in de buurt van intensieve veeteelt 0 reacties
25-04-2020 Kamer positief kritisch op stikstofplan 0 reacties
24-04-2020 CDA: Stikstofpakket biedt perspectief voor economie en natuur 2 reacties
23-04-2020 Kamer doet niets met stikstofreductie door crisis 6 reacties
22-04-2020 Natuurbeschermingswetvergunning verplicht bij SDE++ aanvraag voor biomassaprojecten 0 reacties
16-04-2020 Glastuinbouwsector wil snel aan de slag met compensatieregeling 0 reacties
16-04-2020 Landbouwminister Schouten trekt 650 miljoen euro uit voor deel agrarische sector 0 reacties
16-04-2020 RIVM: Ongeveer 3 procent Nederlanders heeft antistoffen coronavirus 0 reacties
14-04-2020 Tweede Kamer wil dat gemeenten soepeler omgaan met zzp-regeling 0 reacties
07-04-2020 Knops wil geld vrijmaken voor achterstallig onderhoud aan agrarische panden van Rijksvastgoedbedrijf 0 reacties
02-04-2020 Tweede Kamer dwingt wetenschappelijk advies af over winning Waddenzee 0 reacties
01-04-2020 'Continuïteit van de voedselvoorziening is niet in het geding' 0 reacties
01-04-2020 RIVM: besmettingsgraad lijkt flink te dalen 0 reacties
31-03-2020 Minister houdt vol: stort van granuliet niet schadelijk 0 reacties
27-03-2020 Kabinet stelt pakket klimaatmaatregelen uit wegens coronacrisis 0 reacties
26-03-2020 NVWA schaalt werkzaamheden af vanwege coronacrisis 0 reacties
25-03-2020 Ophokplicht voor pluimvee duurt nog zeker een maand 0 reacties
25-03-2020 Vereniging intensive care: spannend of er volgende week genoeg bedden zijn 0 reacties
24-03-2020 Schouten: situatie landbouw zorgelijk, Europese steun gewenst 1 reactie
20-03-2020 Wiebes wil geen overheidsingrijpen op landbouwprijzen vanwege coronacrisis 36 reacties
17-03-2020 Schouten hecht aan behoud van goede controles op GLB-betalingen 0 reacties
12-03-2020 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen 0 reacties
12-03-2020 Schouten heeft nog geen zicht op omvang van de te legaliseren PAS-meldingen 0 reacties
10-03-2020 Schouten ziet pleidooi voor natuurinclusieve landbouw als steun voor haar kringloopvisie 1 reactie
05-03-2020 RIVM krijgt een 'voldoende' voor stikstofmetingen, maar het moet wel beter 0 reacties
27-02-2020 'Veehouderijgegevens in monitoring van fijnstofemissie worden zorgvuldig getoetst' 0 reacties
18-02-2020 Akkoord op CETA, maar wat houdt het in? 0 reacties
18-02-2020 Schouten en Rutte komen niet naar demonstratie Farmers Defence Force 0 reacties
17-02-2020 Landbouw Collectief maant Tweede Kamer tot actie 16 reacties
17-02-2020 Kabinet stelt met SDE++ €5 miljard beschikbaar voor CO₂-reductie 1 reactie
14-02-2020 Nipte meerderheid voor CETA lijkt in de maak 0 reacties
13-02-2020 Kamer: minister moet misrekening over vergroening huizen uitleggen 0 reacties
12-02-2020 'Laat NVWA via camera's meekijken in slachthuizen om misstanden te voorkomen' 0 reacties
11-02-2020 LTO vindt handelsverdrag CETA niet perfect, maar goed genoeg 0 reacties
11-02-2020 Granulietstort: of het nu vies is of niet, iets is er niet goed 0 reacties
10-02-2020 Provincies achten aanvullende stikstofreductiemaatregelen voor alle sectoren nodig 0 reacties
08-02-2020 Ledenconsultatie LTO over voortgang stikstofplannen kabinet 0 reacties
06-02-2020 Schouten: 'betaalbaar beter boeren' biedt geen duurzaam perspectief voor de veehouderij 0 reacties
06-02-2020 Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning (update) 0 reacties
06-02-2020 Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning 0 reacties
05-02-2020 Opgestapt PvdD-Kamerlid wilde eigenlijk voor zichzelf gaan 0 reacties
05-02-2020 Vuurwerkverbod: CDA wil carbidschieten veiligstellen 0 reacties
05-02-2020 Rijk en provincies streven naar circa 185 miljoen nieuwe bomen in 2030 0 reacties
31-01-2020 Kamer klaar met wangedrag slachthuizen en slap optreden NVWA 0 reacties
31-01-2020 Tweede Kamer ziet kansen voor kweekvlees 0 reacties
29-01-2020 Brede boerencoalitie roept op: geen vrijhandelsverdrag 0 reacties
28-01-2020 NVWA past wijze van bestrijding van salmonella in bepaalde pluimveebedrijven aan 0 reacties
28-01-2020 Tweede Kamer stemt voor trekkerkenteken 0 reacties
23-01-2020 Zorg om snellere trekkers in bebouwde kom 18 reacties
22-01-2020 Alle ‘asoboeren’ kunnen straks gewoon bekeurd worden 15 reacties
17-01-2020 VVD wil verplicht cameratoezicht in alle slachthuizen 0 reacties
10-01-2020 CDA kritisch over publiceren boeren-bedrijfsgegevens 9 reacties
30-12-2019 PvdD wil dat Kamer zelf vuurwerkverbod regelt 0 reacties
24-12-2019 Geen verbod op CO2-bedwelming varkens 0 reacties
20-12-2019 Kabinet neemt geen extra maatregelen na definitief Urgenda-vonnis 1 reactie
20-12-2019 „Doorbreek monopolie asbestbranche” 0 reacties
18-12-2019 Weer protestacties door boeren, waarom demonstreren ze dit keer eigenlijk? 0 reacties
18-12-2019 Dit gaan boeren en kabinet doen om de stikstofuitstoot te verminderen 2 reacties
17-12-2019 Ook in Eerste Kamer meerderheid voor stikstofwet 4 reacties
12-12-2019 Kabinet blijft steun zoeken voor stikstofwet 0 reacties
11-12-2019 Tweede Kamer wil onderzoek naar link tussen middelengebruik en ziekte van Parkinson 0 reacties
10-12-2019 Boerinnen overhandigen petitie aan Tweede Kamer 0 reacties
10-12-2019 Eerste Kamer wil spoedwet stikstof toch voor Kerst behandelen 1 reactie
09-12-2019 Landbouw voelt zich in hemd gezet: 'Schouten zet ons buitenspel' 0 reacties
05-12-2019 Het stikstofplan van het kabinet staat nu al op losse schroeven 0 reacties
05-12-2019 Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun 0 reacties
05-12-2019 Kabinet moet bedelen bij PvdA óf Otten voor stikstofwet 1 reactie
05-12-2019 Kamer stemt in met spoedwet stikstof die woningbouw op gang moet brengen 2 reacties
04-12-2019 Derde van de Kamer wil af van derogatie 25 reacties
03-12-2019 STAF: 'Stikstofplan van kabinet deugt niet' 6 reacties
27-11-2019 Minister Schouten steekt stokje voor 'huisarrest': kat mag gewoon naar buiten 22 reacties
26-11-2019 LTO teleurgesteld over gebrek aan inspraak 0 reacties
23-11-2019 Dijkhoff ‘ergert’ zich aan overactieve rechter 9 reacties
22-11-2019 Schouten verlengt regelingen Borgstelling MKB-landbouwkredieten en salmonellavaccinatie pluimvee 0 reacties
21-11-2019 Veehouderijsector zat in derde kwartaal 2019 op schema met fosfaat- en stikstofexcretie 0 reacties
21-11-2019 Veehouderij opnieuw onder stikstof en mestplafonds 9 reacties
20-11-2019 „Nederlandse vissers verstoren EU-programma trekvis” 0 reacties
18-11-2019 Aantal mestboetes in 2018 met 40 procent gestegen 0 reacties
15-11-2019 'VVD moet in stikstofdebat pijnpunt maximumsnelheid incasseren' 0 reacties
14-11-2019 Elke coalitiepartij interpreteert de stikstofaanpak nét even anders 6 reacties
14-11-2019 Rutte gelooft in meerderheid voor stikstofmaatregelen 0 reacties
14-11-2019 Kabinet krijgt van oppositie felle kritiek op stikstofplannen 0 reacties
14-11-2019 LIVE | Klaver snoeihard over Rutte: ‘Crisis zelf veroorzaakt, schaam je.' 7 reacties
14-11-2019 LIVE | Wilders: We hebben geen stikstofprobleem, maar een Rutteprobleem 0 reacties
13-11-2019 Update stikstofproblematiek; voortgang vanuit het ministerie 0 reacties
11-11-2019 Groot glastuinbouwbedrijf moet uiterlijk 2022 van laagcalorisch gas af 0 reacties
31-10-2019 Ministerie van LNV handelde tot dusver 8 subsidieaanvragen van stoppende pelsdierhouders af 0 reacties
31-10-2019 Schouten rekent op flinke vertraging voor Europese bijenrichtsnoer 0 reacties
31-10-2019 Schouten wil gebiedsgerichte pilots in plaats van algemene spuitvrije zones 0 reacties
31-10-2019 Schouten wil dat inzet van glyfosaat drastisch wordt verminderd 0 reacties
31-10-2019 Kamer wil debat met premier over stikstofcrisis: ‘Het land zit op slot, en Rutte duikt weg’ 0 reacties
29-10-2019 Schouten wil verbetering in Europese goedkeuringsprocedure van bestrijdingsmiddelen 0 reacties
29-10-2019 Schouten wil pilot met mobiel slachthuis niet voortijdig afbreken 0 reacties
28-10-2019 Schouten: verwijt dat we niets deden met stikstofcrisis onterecht 9 reacties
26-10-2019 'Amerikaans protest tegen Nederlandse subsidie voor biomassacentrales' 0 reacties
25-10-2019 Schouten wil boete bij overtreden van Meststoffenwet relateren aan bedrijfsomzet 6 reacties
22-10-2019 Ministers reageren op rapport over voedselveiligheidsrisico's 0 reacties