Water

Foto's van water

Water nieuws

Een van de natste gebieden van Nederland, de Veluwe, droogt op

14-10-2021 - De Veluwe wordt elk jaar droger. En dat is opvallend, omdat het natuurgebied juist een van de natste gebieden van Nederland is. "De waterbalans op de Veluwe is uit balans", stelt Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe. "Er gaat meer water per jaar het gebied uit, dan dat er aan regenval bijkomt."
Op de Veluwe valt gemiddeld 10 procent meer neerslag dan in de rest van Nederland, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. "Dat is zo'n 100 millimeter per jaar. En toch is het een enorm gevecht om het gebied niet te laten uitdrogen."
Droogte door boscomplex, industrie en polders
"De Veluwe is honderden jaren lang, tijdens de Middeleeuwen, heel kaal geweest", zegt Veldhuis. "Het was heide en zand en nog wat oude, mooie bossen. Dat verdampte veel minder dan het grote boscomplex dat we nu op de Veluwe hebben staan. Tegenwoordig verdampt er drie keer zoveel water als vroeger. Dat wordt niet meer aangevuld door het grondwater. Ook wordt er getrokken aan de zoetwatervoorraad op de Veluwe voor drinkwater en de industrie."
De polders die zijn aangelegd in de Zuiderzee en Flevoland onttrekken ook veel water aan het gebied. Het water wordt eruit gepompt om landbouw en bewoning mogelijk te maken. De klimaatverandering komt daar dan ook nog bij. "Het is een grote opgave om die balans weer te herstellen", zegt Veldhuis.
Sponsfunctie
Om het droogteprobleem op te lossen moet het gebied weer haar natuurlijk sponsfunctie terugkrijgen, bijvoorbeeld door het creëren van moerassen en natuurlijke bossen. Ook wordt geprobeerd meer water uit de Leuvenumse beek vast te houden op de Veluwe en het niet te laten wegstromen naar het IJsselmeer.
Peter Kuipers Munneke: "De verwachting is dat in de toekomst droge gebieden droger en natte gebieden natter zullen worden. In de winter zal de neerslag in het Veluwegebied blijven toenemen, ook in de komende eeuw. In zekere zin is er dus nog hoop voor Veluwe."

Nieuwsgrazer

Danone investeert in babyvoedingfabriek Nutricia in Zoetermeer

12-10-2021 - De Franse voedingsmiddelenfabrikant Danone gaat de fabriek van dochterbedrijf Nutricia in Zoetermeer moderniseren. Daardoor wordt de productiecapaciteit van baby- en medische voedingen vergroot. Daarnaast moet de fabriek straks een stuk minder energie en water verbruiken. Hoeveel de verbouwing van de fabriek gaat kosten, heeft Danone nog niet bekendgemaakt.

Nieuwsgrazer

Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."

Nieuwsgrazer

Nog meer Water nieuws

Datum Onderwerp Reacties
07-10-2021 Melkveehouderijdocenten aan de slag met water 0 reacties
06-10-2021 Eendenkroos: 'Volgend jaar rond deze tijd op de groenteafdeling' 0 reacties
04-10-2021 Koe Jannet komt bij van zware bevalling in een lekker warme ‘Ja-Koe-Zie’ 22 reacties
04-10-2021 Heerlijke nazomerdagen op komst: zonnig en mogelijk 20 graden 0 reacties
27-09-2021 Risico op overdragen van vogelgriep door de lucht van wilde watervogels naar pluimvee verwaarloosbaar klein 0 reacties
22-09-2021 Ruim honderd boeren werken aan grondwaterpeil via project Rijn en IJssel 0 reacties
15-09-2021 Limburgse bieten gaan schip op: 8000 vrachtwagens minder 0 reacties
13-09-2021 Gaten schieten in Brabants grondwaterbeleid: 'Bezwaren maken zeker kans' 0 reacties
13-09-2021 Subsidie voor agrariërs om te investeren in schoon en voldoende water 0 reacties
09-09-2021 Grote waterbehoefte glastuinbouw uitdaging bij delen waterberging 0 reacties
07-09-2021 Binnenvaartschip op batterijen? Eerste exemplaar brengt bier naar Moerdijk 0 reacties
31-08-2021 Onmisbaar voor droge voeten: een smalle strook natuur voor als water én mensen wat meer plek nodig hebben 0 reacties
30-08-2021 In gesprek met… Brenda Timmerman, portefeuillehouder water en bodem LTO Noord 0 reacties
18-08-2021 Kletsnatte zomer vervelend? Welnee, de zoemende heide en frisgroene bossen zorgen voor blije boswachters: 'Welkome adempauze' 0 reacties
17-08-2021 200 boeren dreigen hoogwaterschade niet vergoed te krijgen 7 reacties
16-08-2021 Hoogveen in Fochteloërveen herstelt in matten van aardappelzetmeel 0 reacties
13-08-2021 Water in transmissie olie mccormick D320 15 reacties
09-08-2021 Onderzoeker zeespiegelstijging: Nederland is als een badkuip 0 reacties
08-08-2021 Enorme branden en watersnood in Rusland: meer dan 6 miljoen hectare in vlammen opgegaan 0 reacties
05-08-2021 Teeltwensen van boeren niet meer leidend bij waterbeheer door Waterschappen 15 reacties
01-08-2021 Onweer, hagel en lokaal wateroverlast: zomerweer nog ver weg 0 reacties
29-07-2021 Waterschap: Valkenburg beschermen tegen wateroverlast is onmogelijk 0 reacties
27-07-2021 Waterschap De Dommel trekt deel van sproeiverbod in 0 reacties
26-07-2021 Boer wijt dijkdoorbraak Reeuwijk aan rivierkreeft, onderzoekers twijfelen 0 reacties
26-07-2021 Ondergelopen weilanden door gat in dijk bij Reeuwijk, vee wordt verplaatst 0 reacties
26-07-2021 Wateroverlast in Friesland: ’Tot enkels in water op de camping’ 0 reacties
25-07-2021 Wateroverlast in West-Brabant: ‘Die bui bleef uitzonderlijk lang op één plek hangen’ 0 reacties
21-07-2021 Glastuinbouw kijkt vooruit: "De opgedane ervaring moet leiden tot aanpassing van de dijken" 0 reacties
20-07-2021 Aardappelen rotten op Soerendonkse akkers na overstroming Buulder Aa; ‘Water kon geen kant op’ 0 reacties
20-07-2021 Dijkdoorbraak bij Hattem, boeren halen vee uit gebied, geen gevaar voor bevolking 0 reacties
20-07-2021 Hoogwaterpiek schuift rustig langs Bommelerwaard: geen gevaar, wel schade en overlast 0 reacties
20-07-2021 Watersnood in Limburg verergerd door klimaatverandering 0 reacties
19-07-2021 Door hoogwater op een piepklein eiland gedreven: zo is het met de koeien in Alem 0 reacties
19-07-2021 Limburgse glastuinbouw houdt met succes kassen droog 0 reacties
19-07-2021 Vierdaagse heeft geen noodplan: wandelmars was mogelijk toch ook afgelast door het hoge water 0 reacties
17-07-2021 Van Nieuwenhuizen: dit kan overal gebeuren, meer ruimte voor water nodig 0 reacties
17-07-2021 Venlo in spanning: eerste terrassen staan al ver onder water 0 reacties
17-07-2021 Uit Maas geredde koe legde 100 kilometer af: 'Heel verrassend' 1 reactie
16-07-2021 'Liever een overstroming dan een hogere dijk', vinden ze in dit Limburgse dorp 0 reacties
16-07-2021 Extreem hoogwater in de Maas nadert Brabant: 'Maar alles onder controle' 0 reacties
15-07-2021 Open teelten kersen en zacht fruit waarschijnlijk verloren door noodweer in Zuid-Limburg 0 reacties
15-07-2021 Hoogtepunt waterstanden nog niet bereikt, ook vandaag nog veel regen 0 reacties
14-07-2021 "Houd rekening met zware regenbuien" 0 reacties
13-07-2021 Wateroverlast in Limburg door hevige regenval, KNMI geeft code oranje af 0 reacties
10-07-2021 Horrorscenario's in slachthuizen: ‘Varken ging levend in broeibak met water van 60 graden’ 0 reacties
29-06-2021 Wereld te winnen met waterstof in de glastuinbouw? 0 reacties
22-06-2021 Waterzijdig systeem op tuinbouwbedrijven doorgelicht 0 reacties
20-06-2021 Tekort aan neerslag en extreme droogte: ‘wateroorlog’ dreigt in westelijke staten VS 13 reacties
19-06-2021 Kersentelers Hans en Jans zijn deel van hun oogst kwijt door storm 0 reacties
16-06-2021 15.000 Nederlandse boeren en tuinders helpen Nederland aan water 0 reacties
14-06-2021 Waterschappen ondanks hitte nog niet bang voor droogte: 'watersysteem kan tijd zonder neerslag goed aan' 0 reacties
09-06-2021 Hoe gezond zijn de Drentse sloten? Kinderen zoeken het uit bij de IVN Slootjesdagen 0 reacties
07-06-2021 Almelo geeft 12 miljoen euro uit aan water, waardoor je straks met je bootje door stad vaart: ‘Met water hebben we goud in handen’ 0 reacties
31-05-2021 Brabantse dorpen nog een dag zonder schoon water na vondst E. colibacterie 0 reacties
27-05-2021 Geen stress om wijnoogst van Reestlandhoeve: “Deze druiven kunnen wel tegen een stootje” 0 reacties
20-05-2021 Boeren Meten Water officieel van start in Negenboerenpolder 0 reacties
15-05-2021 Neerslagtekort (bijna) verleden tijd, ook de komende dagen plenst het flink 0 reacties
14-05-2021 Corona sloopt nu ook Indiase platteland: lijken drijven voorbij in Ganges 0 reacties
28-04-2021 Heet water niet afdoende in strijd tegen Japanse duizendknoop 0 reacties
23-04-2021 Onderzoek naar toepassing nieuwe meststof in 'Amerikaanse bioteelt' 0 reacties
13-04-2021 Japan wil radioactief water kerncentrale Fukushima over twee jaar in zee lozen 0 reacties
12-04-2021 Agrariërs en waterschap trekken samen op voor schoon voldoende water in Rijnland 0 reacties
09-04-2021 Geen extra windmolens, wel aardwarmte en zon op water voor Westland 0 reacties
08-04-2021 West-Brabant komt in opstand tegen mestverwerkers 0 reacties
06-04-2021 Nachtvorst bedreigt fruitoogst en dat betekent werk aan de winkel 0 reacties
30-03-2021 Statenfractie GroenLinks Groningen vreest dat inwoners zonder drinkwater komen te zitten door grootschalig waterverbruik door datacenters (en dat moge 0 reacties
26-03-2021 In gesprek met... Tineke de Vries, LTO portefeuillehouder Bodem en Water 0 reacties
26-03-2021 Boeren en tuinders Amstel, Gooi en Vecht werken aan schoon en voldoende water 0 reacties
24-03-2021 Kreeftkroket uit de muur van sterrenrestaurant: 'Mensen komen van ver' 0 reacties
24-03-2021 Succes met de klimaatdiscussie, Oost-Nederland is alvast begonnen: ‘Wij zijn al energieneutraal’ 0 reacties
23-03-2021 "Hier in de Emiraten zie je nog geen teelt op water op grote schaal" 0 reacties
19-03-2021 'Datacenters in Noord-Holland kunnen leiden tot drinkwatertekort' 0 reacties
21-02-2021 Goedkope kunstmest maken met bliksem in een doosje; TU/e geeft kleine Afrikaanse boer een kans 0 reacties
16-02-2021 Boer Mark boert al 10 jaar hoog en droog op een terp, niet in Friesland maar gewoon in Brabant 0 reacties
11-02-2021 Dwangsom voor ‘eenvoudige boer’ uit Vessem vanwege vervuild water 0 reacties
09-02-2021 Hazen als ratten in de val door wassend water: muskusrattenbestrijders zijn reddende engelen 0 reacties
05-02-2021 Wolvegaster wil met pomp water te lijf, Wetterskip ligt dwars 0 reacties
05-02-2021 Wetenschappers verwachten drastische zeespiegeldáling van ’s werelds grote binnenzeeën 0 reacties
04-02-2021 Hoog water in heel Nederland, maar Twente is nog altijd ‘te droog’ 0 reacties
03-02-2021 De waterstand stijgt, maar 'nog niet echt spannend voor de dijken' 0 reacties
02-02-2021 Rust voor dieren in ondergelopen en afgesloten uiterwaarden 0 reacties
01-02-2021 Hoogwatergolf op komst in grote rivieren, Rijkswaterstaat grijpt in 0 reacties
01-02-2021 Grondwater na natte tijd op veel plaatsen weer op peil, maar nog niet in de Maashorst 0 reacties
30-01-2021 Schoner water door aanleg bufferstroken met notenbomen 0 reacties
29-01-2021 De Oosterschelde is ziek, maar met zoet water kan-ie genezen 0 reacties
26-01-2021 Hoe repareer je schade aan zelfrijdende auto's? 0 reacties
25-01-2021 ‘Polders tijdelijk onder water om Zeeland veilig te houden’ 0 reacties
15-01-2021 Geen vervolging voor kapitein die containers verloor boven Waddeneilanden 0 reacties
05-01-2021 Ondanks regen start 2021 met "neerslagtekort" 0 reacties
04-01-2021 Directeur Vitens: ‘Waterprobleem in essentie net zo groot als de stikstofcrisis’ 8 reacties
03-01-2021 Kweekvlees: vegetariër worden zonder je biefstuk op te geven 0 reacties
27-12-2020 Er komen druppels ui de uitlaat van de zitmaaier white lt11 help mij 22 reacties
27-12-2020 Er komen druppels ui de uitlaat van de zitmaaier white lt11 help mij 4 reacties
21-12-2020 Den Haag heeft de primeur: duizenden woningen verwarmd met heet water uit de diepe aarde 0 reacties
16-12-2020 Bierbrouwerijen hebben het zwaar en hopen op steun van bierfans 0 reacties
14-12-2020 Twee actievoerders opgepakt tijdens protest bij vleesverwerker Vion in Boxtel 0 reacties
30-11-2020 Boerenslimheid in Rasquert: een zelfbedachte wegreiniger 1 reactie

Water video's