Van Dam wil fosfaat en stikstof plafond uit derogatievoorwaarden halen

Van Dam wil fosfaat- én stikstofplafond uit derogatievoorwaarden
Niet alleen het fosfaatplafond, maar ook het stikstofplan worden uit de voorwaarden voor derogatie geschrapt, als het aan staatssecretaris Martijn van Dam ligt.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer over zijn inzet voor een nieuwe derogatie. Door de invoering van het stelsel van verplichte mestverwerking moet er vanaf 2017 sprake zijn van evenwicht op de mestmarkt. De verplichte mestverwerkingspercentages zijn zodanig vastgesteld dat alle geproduceerde mest waar geen plaatsingsruimte voor is, wordt verwerkt. Van Dam vindt het daarom niet nodig om in de derogatiebeschikking een plafond op te nemen voor de stikstof- en fosfaatproductie. Als de Europese Commissie toch een productieplafond wil handhaven, wil Van Dam dat de verwerkte en geëxporteerde mest buiten dit plafond worden gehouden.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

christo
Wat wordt de inzet van de lto? 250 kg dierlijk op alle grond?
+1
nederlandse boer
Beetje laat om nu met deze stoere taal aan te komen. Op zich goede suggestie natuurlijk. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Hoelang wordt al niet terecht gesuggereerd om de verwerkte exportmest van het plafond af te trekken zodat er helemaal geen probleem is in Nederland? Denk dat hij zich momenteel klaar maakt om z'n biezen te pakken. Hoe dan ook je weet natuurlijk nooit of toch toevallig gezond verstand gaan zegevieren bij politiek en LTO. Alle fosfaatonzin op een stokje. Voorlopig niets slachten of opruimen en gewoon door.
duitser
@nederlandse boer Moet je eens opletten als derogatie vervalt hoe groot het mestprobleem is ondanks export.
j h p
@nederlandse boer Hij heeft het alleen over de derogatieaanvraag voor het andere blijft het gewoon staan (broeikasgas, fijnstof en ander gel..l), dus de fosfaatrechten worden gewoon ingevoerd, ga daar maar van uit.
Dre van Helmond
Nee er word zoveel mest verwerkt dat we niet meer genoeg mest hebben voor eigen gebruik.
mlkvhoudr
@Dre van Helmond

Dan importeren we dat toch......
+1
cjw73
@Dre van Helmond das anders nog niet aan de prijzen te zien want die rijzen de pan uit.
buorman
@cjw73
Aanvoer of afvoer, en wat vind jij de pan uit reizende prijzen?
cjw73
@buorman afvoer hè. Aanvoer zal wel lekker beuren zijn. Maar das bij mij met >20000 liter per hectare niet mogelijk.
dorpsrandhoeve
@Dre van Helmond Dre Jonguh droom efkes weiter!!!
wally
Kunnen fosfaat rechten ook wel weer afgeschaft anders helpt opheffen van plafond niet
lekkere loze belofte
christo
Zal het zo gaan worden?: plafond er af, normen naar beneden, plaatsingsruimte naar beneden, verwerkte mest deels kunstmest laten vervangen. In heerlijk innovatief kostprijsverhogend. Zal iedereen wel warm voor lopen.
arjankok
Iets schrappen wat straks geen functie meer heeft ! , leuke boodschap om indruk te maken met het opheffen van gebakken lucht
vrije boeren
Van dam probeert onder de rots vandaan te kruipen kan hij nu ook tegen de eerste kamer verklaren dat de fosfaatrechten een idioot plan is samen met het andere plan
vrije boeren
Maar wel een goede insteek voor zijn opvolger

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , druk , lto , export , grasland , derogatie , europa , stikstof , akkerbouw , fosfaat , melkquotum , kunstmest , cbs , politiek , boer , economie , mestverwerking , mineralenconcentraat , dierrechten , europese commissie , brussel , fosfaatplafond , tweede kamer , fosfaatproductie , plaatsingsruimte , fosfaatrechten , concurrentie , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!