Veehouders

Veehouders nieuws

Boeren creëren 5 kilometer bloemranden langs fietsroutes

06-07-2020 - Afgelopen vrijdag zijn er in de gemeente Opsterland twee fietsroutes geopend die leiden langs 5 kilometer bloeiende akkerranden. De deelnemende veehouders krijgen een vergoeding voor elke vierkante meter akkerrand die ze inzaaien.

Nieuwsgrazer

Actievoerende boeren voelen zich niet gehoord: ‘Er breekt een boerenrevolutie uit’

05-07-2020 - Boze boeren bezetten het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel, boze boeren blokkeren A2 bij Liempde, boze boeren doen aangifte tegen landbouwminister Schouten. Het is duidelijk: de boeren voeren weer actie. “Er breekt eigenlijk een boerenrevolutie uit nu”, aldus Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF).
De acties hebben bijna allemaal te maken met het verminderen van stikstof in Nederland. De boeren willen hier over mee denken en praten, maar voelen zich niet gehoord. “De boeren zijn het ook echt helemaal zat. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen”, zegt de FDF-voorzitter uit Sint Hubert. “We hebben een alternatief plan aangeboden, maar daar gaan ze niet serieus op in. Iedereen walst maar gewoon door.”

Het plan waar nu vooral gesteggel over is, is het geven van minder eiwitrijk voedsel aan vee. Landbouwminister Carola Schouten wil er met de tijdelijke maatregel voor zorgen dat er minder stikstof wordt uitgepoept. Veehouders die toch te veel eiwit geven, krijgen vanaf 1 september een boete van 2500 euro.

Zorgen over gezondheidVoor de boeren reden om weer massaal met de tractoren de weg op te gaan. Ze maken zich zorgen over het welzijn en de gezondheid van hun vee bij dit plan. Iets wat onderschreven wordt door dierenartsen. De boeren willen niet dat koeien en varkens ziek worden of dat er vroeggeboortes ontstaan door het minder eiwitrijke krachtvoer.

De actievoerders zijn niet alleen boos op Schouten, maar ook op een supermarktketen als Jumbo. Omdat de stikstofmaatregelen geld kosten, vinden de boeren dat ze meer moeten krijgen voor hun producten.

De reacties op de protesterende boeren zijn wisselend. Sommige mensen staan volledig achter ze, anderen zijn er wel een keer klaar mee. “Het zijn elke keer weer nieuwe regels, elke keer weer nieuwe toestanden. Ik snap dat buitenstaanders het niet echt snappen”, aldus Van den Oever. “Maar als heel Nederland boos wordt, is het misschien ook wel eens tijd dat minister Schouten gaat luisteren. Dat ze het eens op gaat lossen met de boeren.”

Meer actiesVolgens Van den Oever zijn de acties dan ook nog lang niet klaar. “Ik denk dat we nog maar aan het begin staan”, zegt hij. Farmers Defence Force verwacht dat de acties in hevigheid zullen toenemen de komende dagen. De voorzitter geeft aan dat er vanuit de actiegroep zelf nog geen protesten op de planning staan, maar dat de meeste acties nu spontaan vanuit boeren zelf ontstaan. "Daar staan wij volledig achter. Ze krijgen wat ze verdienen. Ik heb nul medelijden."
LEES OOK:
Boze boeren bezetten hoofdkantoor Jumbo Veghel, demonstratie rond halftwaalf beëindigd
Boze boeren spontaan de weg op om actie te voeren: 'We hebben ons punt gemaakt'
Boeren doen aangifte tegen landbouwminister Carola Schouten en haar 'achterlijke beleid'
LTO en Farmers Defence Force kraken stikstofplannen commissie Remkes, mogelijk acties

Nieuwsgrazer

Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten

03-07-2020 - De melkveesector en minister Schouten zijn het over een ding eens: koeien moeten minder eiwitrijk voer krijgen. Dat levert stikstofreductie op, zodat er weer meer huizen gebouwd kunnen worden. Maar de boeren en Schouten lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan over de manier waarop dit moet gebeuren.
De minister wil een limiet aan de toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer. Dat is het aanvullende voedsel voor koeien naast bijvoorbeeld gras, mais of hooi. Melkveehouders riskeren vanaf 1 september een boete van 2500 euro als ze krachtvoer gebruiken of op voorraad hebben met te veel eiwit.
Twee dagen op en rij voerden agrariërs actie tegen dit plan. Trucks van Defensie blokkeerden vanmorgen de binnenstad van Den Haag om te voorkomen dat boeren op trekkers opnieuw het Binnenhof zouden bereiken. De protestacties vandaag verliepen het grootste deel van de dag rustig.
Uitzondering was de inmiddels opgeheven blokkade van de A1 vanmiddag bij Deventer:
Als grootste bezwaar tegen het plan noemen boeren de gezondheidsrisico's voor koeien. Dat wordt onderschreven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).
Veevoerdeskundige Jan Dijkstra van de Universiteit Wageningen is het eens met de dierenartsen. "Als bijvoorbeeld een jong kalf te weinig eiwit krijgt, kan die later problemen krijgen. Denk aan gevoeligheid voor ziektes of een verminderde vruchtbaarheid."
Het plan van de minister maakt het volgens Dijkstra moeilijker om vee een gebalanceerd dieet te geven. Want het gevolg kan zijn dat de veehouders meer voer geven om aan dezelfde hoeveelheid eiwit te komen als eerst. Daardoor kunnen de koeien en kalveren te dik worden.
'Duizenden boeren getroffen'
Zo'n veertig procent van de 16.000 melkveebedrijven krijgt volgens Landbouworganisatie LTO last van het plan. Dat zijn de boeren die afhankelijk zijn van krachtvoer. Bijvoorbeeld omdat de gewassen die daar groeien beperkt zijn en onvoldoende zijn voor een gebalanceerd dieet.
Minder eiwit in krachtvoer kan ook leiden tot minder melkproductie. "Het is op voorhand moeilijk te zeggen hoeveel dat scheelt", zegt Dijkstra. De eiwitinname kan volgens hem wel "een stuk lager" zonder dat koeien minder melk geven.
Het effect op de melkproductie zal relatief gering zijn, zegt Wil Meulenbroek, voorzitter van de LTO-afdeling melkveehouderij. Het is volgens hem een ondergeschikt argument omdat het vooralsnog gaat om een tijdelijke maatregel tot 1 januari 2021. Maar de schade aan de dieren kan wel wel permanent zijn.
"Melkveehouders moeten kiezen tussen twee keuzes die verkeerd zijn", legt Meulenbroek uit. "Kies je voor dierenwelzijn of hou je je aan de regels van de minister? Melkveehouders hebben het gevoel dat er geen begrip is voor hun situatie."
Afgelopen nacht in de Tweede Kamer bleek dat begrip er wel te zijn. De Kamer stemde in met een motie om het alternatieve plan van de boeren door het Planbureau voor de Leefomgeving te laten doorrekenen.
Wat stellen melkveehouders voor?
Als alternatief willen melkveehouders zelf de regie houden over het dieet van de koeien en beloven ze hun dieren 3 procent minder eiwit te voeren. Dat wordt volgens de LTO berekend op basis van de hoeveelheid eiwit die een boer de tweede helft van 2018 heeft verbruikt.
Veevoerexpert Dijkstra denk dat dit alternatief - zolang de boeren hun belofte nakomen - op papier iets beter is voor het welzijn van de dieren. Want die kunnen het beste inschatten wat een dier nodig heeft om gezond te blijven.
Minister Schouten zegt dat ze geen "zoete broodjes met de boeren wil bakken":
Minister Schouten betwijfelt of er überhaupt genoeg tijd is om het plan van de melkveehouderij door te lichten. Ook benadrukt ze dat volgens haar de gezondheid van de dieren in het huidige plan wel gewaarborgd is. Er komt hulp voor boeren die kunnen aantonen dat hun dieren in problemen raken.
Bovendien biedt het alternatieve plan, waarbij de boeren vrijwillig minder eiwit toedienen, geen juridische garantie voor de benodigde stikstofreductie, zegt de minister. "We hebben er weken over gesproken met de sector, maar uiteindelijk was de conclusie dat het voorstel niet zou leveren wat we nodig hebben om weer huizen te kunnen bouwen."
De maatregel moet een ammoniakreductie van 0,2 kiloton opleveren. Dat is weinig als je het vergelijkt met de jaarlijkse stikstofuitstoot van de melkveesector (280 kiloton, CBS), maar voldoende om de bouw van 75.000 woningen te kunnen realiseren.

Nieuwsgrazer

Nog meer Veehouders nieuws

Datum Onderwerp Reacties
02-07-2020 Farmers Defence Force kondigt nieuwe boerenactie aan: 'Gas erop' 0 reacties
23-06-2020 Canadese wet beschermt veehouder tegen activisten 0 reacties
17-06-2020 Wolf richtte bloedbaden aan, maar bijna helft van de mensen wil er wel één tegenkomen 0 reacties
12-06-2020 Zwervende wolf vrijwel zeker weg uit gebied rond Heusden 0 reacties
10-06-2020 Megastallen stinken volgens omwonenden en daarom slepen ze de staat voor de rechter 0 reacties
10-06-2020 Omwonenden slepen overheid voor de rechter om stank megastallen 0 reacties
04-06-2020 Schapen moeten van droge dijk, anders gaat de zo belangrijke grasmat eraan 0 reacties
03-06-2020 Wolf in Brabant: gaat hij weer weg of worden het er meer? Dit denken de kenners 0 reacties
03-06-2020 Brabantse wolf is zwerver uit Duitsland 0 reacties
22-05-2020 GGD: Nertsenfokkers wel extra testen, veehouders niet 0 reacties
17-05-2020 Deze advocaat is de schrik van veehouders (en de held van natuurorganisaties) 28 reacties
13-05-2020 'Stalbezettingen schieten alle doelen voorbij', dierenactivist krijgt weinig begrip 0 reacties
11-05-2020 Boer zoekt Vrouw, het slot: twee matches en eindeloos getob 0 reacties
09-05-2020 Brabantse boer krijgt weer ‘rust in de kop’ door nieuwe coalitie 2 reacties
29-04-2020 Corona hakt er financieel in bij veehouders 41 reacties
28-04-2020 Veehouders in VS rest niets anders dan ruimen 0 reacties
27-04-2020 Veehouders zetten grote stap vooruit in IBR-bestrijding 0 reacties
16-04-2020 Vloggende veehouders in Brabant: best lastig, die boerenmarketing 0 reacties
08-04-2020 Zitta Biogas Tilburg ontvangt nieuwe SDE+ beschikking 0 reacties
06-04-2020 Management voor veehouders belangrijker dan teeltkeuze 0 reacties
02-04-2020 RIVM past omgangsregels met dieren aan 1 reactie
26-03-2020 Nertsenhouders Deurne vissen achter ’t net; rechter kent ze speciale sloopregeling niet toe 0 reacties
21-03-2020 RIVM: vermijd contact met dieren bij besmetting corona 0 reacties
19-03-2020 Veehouders Ruwvoertour bemesten volop 0 reacties
19-03-2020 ‘Gebruik glyfosaat alleen als uiterst redmiddel’ 0 reacties
09-03-2020 Melkveehouders zijn enthousiast over voederbieten in het rantsoen 26 reacties
09-03-2020 Stelling: Het moet snel droger worden zodat ik kan bemesten 0 reacties
05-03-2020 Mestmarkt behoeft nodig droog weer 0 reacties
24-02-2020 Temperatuursom voldoet om optimaal tijdstip voor stikstofbemesting te bepalen 17 reacties
18-02-2020 Hoe komt het RIVM aan z'n stikstofcijfers (en is het instituut wel onafhankelijk?) 6 reacties
17-02-2020 Neospora verwerpers vaak binnen koefamilie 0 reacties
17-02-2020 Veehouder in Brabant krijgt uitstel van provincie 0 reacties
11-02-2020 Voorlichting brandpreventie aan veehouders is geen overbodige luxe 0 reacties
05-02-2020 BovINE wil vleesveehouderij sneller verduurzamen 0 reacties
30-01-2020 Actiebereidheid onder melkveehouders nog groot 21 reacties
24-01-2020 Melkkwaliteit over breedte iets beter 1 reactie
23-01-2020 Deadlines in Noord-Brabantse emissieregels voor veehouders voorlopig niet van tafel 0 reacties
21-01-2020 Luchtwassers bij veehouders in Overijssel werken niet goed 0 reacties
17-01-2020 Veehouders betalen meer belasting door uitspraak Hoge Raad over sleuf- en mestsilo’s 0 reacties
19-12-2019 Natuurorganisaties willen stikstofafspraken met boeren van tafel 16 reacties
18-12-2019 Meer meldingen over dierverwaarlozingen bij veehouders 0 reacties
18-12-2019 Veehouders krijgen alsnog meer tijd van provincie om aan eisen milieuvriendelijke stallen te voldoen 1 reactie
17-12-2019 Overijsselse veehouders scoren goed op duurzaamheid 0 reacties
12-12-2019 Vakblad na onderzoek: ‘Stikstofstrop voor Brabantse veehouders’ 0 reacties
12-12-2019 Stikstofstrop voor Brabantse veehouders 0 reacties
12-12-2019 Stikstofstrop voor Brabantse veehouders 0 reacties
12-12-2019 Stikstofstrop Brabantse boeren van 3 ton 23 reacties
12-12-2019 Dierpremie van 150 euro voor zeldzame melkkoeien 0 reacties
11-12-2019 Vrijdag de dertiende erop of eronder voor veehouders 0 reacties
10-12-2019 OM eist taakstraffen, boetes tegen vijf veehouders 0 reacties
09-12-2019 Ierse boeren blokkeren distributiecentra 1 reactie
04-12-2019 Helft melkveehouders zaait vanggewas na mais 0 reacties
03-12-2019 Aanpassing van eiwitgehalte in diervoeders is technisch snel mogelijk 0 reacties
27-11-2019 Akkerbouwers en veehouders werken samen in project ‘Bodem en Kringlopen Flevoland’ 0 reacties
23-11-2019 Utrechtse boeren kwaad over ‘verraad’ natuurpartners 12 reacties
19-11-2019 Boeren in Beuningen vrezen voor vernatting van land en stappen naar Raad van State 0 reacties
18-11-2019 Praktische uitwerking wetgeving helpt dierenwelzijn vooruit 0 reacties
08-11-2019 Krimp dwingt veevoerbranche tot maatwerk 0 reacties
07-11-2019 'Netto te benutten stikstofruimte is soms maar 20 procent bij extern salderen' 1 reactie
07-11-2019 Melkveehouder voelt stikstof als bedreiging 0 reacties
04-11-2019 Melkveehouderijen in België groeien juist 0 reacties
23-10-2019 Veel onduidelijkheid over schadebedrag bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing 0 reacties
23-10-2019 Veel onduidelijkheid over schadebedrag bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing 0 reacties
21-10-2019 Krachtvoer van eigen land: 31% RE en 411 gram zetmeel in bonenmeel 0 reacties
20-10-2019 ZLTO: week lang acties op stapel 0 reacties
17-10-2019 Zembla: 4.000 veehouders willen importstop kalf 0 reacties
04-10-2019 Geen gedwongen stop maar wel krimp door 30 procent afroming dierrechten 0 reacties
04-10-2019 Geen gedwongen stop maar wel krimp door 30 procent afroming dierrechten 0 reacties
04-10-2019 ​Kabinet wil vrijwillige afbouw veestapel 0 reacties
03-10-2019 Zembla - Boeren bedenken plan om veestapel in 20 jaar tijd af te bouwen 1 reactie
02-10-2019 Vrees voor intrekken latente stikstofruimte door provincie 0 reacties
02-10-2019 Vrees voor intrekken latente stikstofruimte door provincie 0 reacties
02-10-2019 Strategieën voor het opslaan van voederbieten 0 reacties
01-10-2019 Ministerie van LNV lanceert Platform voor Omslag naar Kringlooplandbouw 0 reacties
30-09-2019 Conclusies rapport RDA compliment voor veehouders 0 reacties
30-09-2019 Column: Praten met veehouders, waarom eigenlijk? 0 reacties
27-09-2019 Continu inspelen op wensen professionele veehouders 0 reacties
26-09-2019 Ondanks stikstofproblematiek wil meerderheid melkveehouders onder geen beding stoppen 1 reactie
26-09-2019 De koeien vaker buiten zetten levert meer stikstofreductie op dan een lagere maximumsnelheid 15 reacties
25-09-2019 Boeren vrezen nog meer stikstofmaatregelen: ‘Dit is pas het begin, we worden uitgerookt’ 0 reacties
25-09-2019 TV: Stikstofuitspraak maakt veehouders onzeker 0 reacties
25-09-2019 TV: Stikstofuitspraak maakt veehouders onzeker over toekomst 0 reacties
25-09-2019 Ruim een kwart boeren en tuinders doet vaak gevaarlijk werk 0 reacties
25-09-2019 Bijna helft van veehouders denkt aan stoppen 0 reacties
25-09-2019 Bijna helft van veehouders bij LTO denkt aan stoppen 0 reacties
23-09-2019 Stikstof enquete NOS doelgroep: veehouders NL 24 reacties
19-09-2019 Problemen met je front PTO: Waar let je op bij aankoop? 27 reacties
19-09-2019 Muizenplaag teistert ook veehouders Betuwse klei 0 reacties
19-09-2019 Goed weidevogelseizoen Utrechtse Venen 0 reacties
18-09-2019 Column: Karin Bergmans-Elshof: Waardering 0 reacties
14-09-2019 Landbouwsector zwaar onder druk: de boeren hebben het gedaan 0 reacties
14-09-2019 Landbouwsector zwaar onder druk: de boeren hebben het gedaan 0 reacties
14-09-2019 Brabant vult subsidiepot voor stoppers aan 0 reacties
12-09-2019 LLTB voorzitter haalt snoeihard uit naar D66 Kamerlid De Groot 0 reacties
09-09-2019 D66 wil veestapel halveren: 'Dom, onprofessioneel. Dit is een blunder' 0 reacties
09-09-2019 D66 wil veestapel halveren: 'Dom, onprofessioneel. Dit is een blunder' 0 reacties
07-09-2019 Boeren worden verplicht grootschalige sterfte van dieren te melden 23 reacties