Ammoniak
Ammoniak nieuws
Cocaïnelab in koeienstal: celstraf voor Colombianen die er werkten
13-01-2021 -
Drie Colombiaanse mannen die in een stal in Lepelstraat bij Bergen op Zoom cocaïne uit karton persten, zijn veroordeeld tot drie jaar cel. De koeienboer die de stal verhuurde is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij ervan wist.
Volgens de rechtbank tekende de boer begin vorig jaar een huurcontract voor drie maanden met een Belgische man. Binnen mocht de Belg tenten opslaan. Maar er gebeurde wat anders. De boer en de Belg zeggen dat ze van niks wisten.
Partytent
Binnen in de loods aan de Noorder Kreekweg werd een grote partytent opgezet. En er trokken stiekem drie Colombianen in de stal, met een hele lading spullen zoals zeven, pannen en vaten.
Ze woonden er ongeveer tien dagen. De mannen sliepen in een vouwwagen die er stond geparkeerd. Ze aten en dronken rondom hun kampeerplek.
Zwavelzuur
Daar stonden ook allerlei brandbare en giftige stoffen zoals zwavelzuur, benzine en ammoniak. Die spullen waren nodig voor het productieproces. De cocaïne zat namelijk verstopt in stukken karton en kartonnen dozen. Met de chemische stoffen konden de Colombianen het spul eruit weken.
Dat had al ongeveer 24 kilo coke opgeleverd. In de stapels karton die klaar lagen, was voor nog eens 44 kilo drugs opgelost. De straatwaarde liep in de miljoenen euro's.
Op 4 maart viel de politie binnen in de loods en konden agenten de drie Colombianen op heterdaad betrappen. Hun dna zat op diverse plekken. Eentje had ook foto's op zijn mobieltje van de koeien in de stal ernaast.
Nieuwe slotenDe boer krijgt geen straf want of hij opzettelijk meewerkte aan het drugslab, is nog maar de vraag. Hij had weliswaar na het afsluiten van het huurcontract tegen zijn vader gezegd dat hij er niet meer mocht komen en dat er nieuwe sloten op de deuren waren gezet. Bovendien zei hij tegen een werknemer dat er tijdelijk kennissen woonden. De boer ontkent dat hij dat allemaal heeft gezegd.
De rechtbank noemt het 'bijzonder' dat de boer niks heeft gemerkt van het lab. Maar voor de rechters is dat onvoldoende om hem te veroordelen: het staat niet vast dat hij ook echt wist wat de Colombianen er uitspookten.
Gesloten
De afgelegen stal ligt op een paar honderd meter van het Schelde-Rijnkanaal aan de grens met Zeeland. Loods 4 waarin het drugslab zat, werd in november voor zes maanden gesloten door de gemeente Bergen op Zoom, waar het dorp Lepelstraat bij hoort.
Nieuwkoopse boeren verkopen stikstofruimte aan Rotterdamse haven
06-01-2021 -
Hoe pak je de stikstofproblemen aan op een betaalbare manier? Een groep melkveehouders in het Groene Hart wil de uitstoot verlagen door de stallen te moderniseren en verkoopt de vrijgekomen stikstofruimte om dat te kunnen betalen. Zo worden sectoren geholpen die nu niet kunnen uitbreiden en kunnen boeren innoveren met hun bedrijf.
Met de pilot willen de boeren een alternatief bieden voor de opkoopregelingen van de overheid, waarbij boeren voor honderden miljoenen worden uitgekocht. Veel boeren zijn tegen de opkoopregeling, omdat die hun voortbestaan en groei zou beperken.
"Ook door innovatie kunnen we de stikstofuitstoot van de landbouw beperken en die ruimte gebruiken voor woning- en wegenbouw of voor het bedrijfsleven", zegt Arie Verhorst van het Stikstofcollectief Zuid-Holland, waarin alle boeren uit de regio samenwerken. Volgens onderzoekers kan door innovatie tot wel 70 procent van de huidige uitstoot worden bespaard.
De boeren in Nieuwkoop willen niet alle vrijgekomen stikstofruimte verkopen, maar ook 'teruggeven' aan de natuur. In de pilot wordt 44 procent daarvoor ingezet.
Natte en vaste mest scheiden
Lennart Streng is een van de deelnemende boeren. Het gezamenlijk opslaan van poep en urine veroorzaakt een chemisch proces waarbij veel ammoniak vrijkomt, maar bij de boer uit Bodegraven loopt de urine van koeien naar een kelder onder de stal en wordt de poep met een schuif verzameld. Buiten wordt de mest afgesloten opgeslagen, zodat de ammoniak niet in de buitenlucht verdwijnt.
Streng had het liefst de 'natte' en 'vaste' mestvorm ook gescheiden afgevoerd, zodat er nog minder ammoniak vrijkomt. Maar voor die innovatie heeft hij geen geld. Als de stikstofpilot een succes wordt, hoopt hij de opbrengst van zijn stikstofruimte te kunnen gebruiken voor die investering.
Een van de kopers van de stikstofruimte is de Rotterdamse Haven, waar nieuwe investeringen al anderhalf jaar stilliggen omdat er geen stikstofruimte is. "De industrie heeft al een paar slagen gemaakt, dus daar is besparing veel moeilijker te realiseren", zegt Eric van der Stans, directeur Milieu van het Havenbedrijf.
Volgens hem heeft de agrarische sector de sleutel in handen: "Maar dat ging tot nu toe moeizaam. De landbouw heeft veel innovatie beloofd, maar maakte dat vaak niet waar. Met deze pilot lijkt er nu wel een stap te worden gezet." Het zal de haven niet uit de problemen brengen, dus hij hoopt dat zulke initiatieven op meer plaatsen volgen.
Hobbels
Ook stikstofdeskundige Gerard Migchels van de Wageningen Universiteit ziet de voordelen van de pilot. "Innovatie is veel duurzamer dan uitkoop." Hij spreekt over vijf tot tien keer meer milieuwinst dankzij de nieuwe mestsystemen.
Hoewel het initiatief het ei van Columbus lijkt, zijn er nog veel hobbels te nemen. Zo houdt minister Schouten van Landbouw vooralsnog vast aan de opkoop- en stimuleringsregelingen uit de nieuwe stikstof. Migchels begrijpt dat: de overheid heeft namelijk snel stikstofruimte nodig om de woningnood aan te pakken. "Maar de kosten van innovatie liggen lager dan bij uitkoop."
Over twee weken bezoekt minister Schouten de regio. Dan hopen de initiatiefnemers dat de laatste struikelblokken uit de weg worden geruimd.
Daling van uitstoot luchtverontreinigende stoffen gaat langzamer
30-11-2020 -
De snelheid waarmee de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen naar beneden gaat, neemt af. Toch zal Nederland voor bijna alle stoffen, zoals verschillende stikstofoxiden, fijnstof en zwaveldioxide, voldoen aan de normen die de EU voor 2030 heeft gesteld. Alleen voor ammoniak is dat onzeker, concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en TNO.
In 2030 mag Nederland nog 121 kiloton ammoniak uitstoten. Volgens de ramingen komt Nederland in dat jaar uit op 112 tot 124 kiloton. Bij tegenvallers haalt Nederland dat doel dus niet. De onderzoekers hebben ook bekeken hoe de uitstoot van verschillende stoffen sinds 2005 is gedaald. Uitstoot van stikstofverbindingen (NOx) door verkeer zijn in de periode 2005 tot 2018 drie keer sneller gedaald dan de uitstoot van ammoniak (NH3), een stikstofverbinding die vooral wordt veroorzaakt door de rundveehouderij.
Roetfilters en rundvee
Bij alle luchtverontreinigende stoffen gaat de uitstootdaling langzamer tussen 2018 en 2030 dan in de periode 2005-2018. Eerst daalde de uitstoot van stikstofoxiden 3,3 procent per jaar, tot 2030 is dat 1,8 procent per jaar. Voor ammoniak geldt dat de gemiddelde afname zakt van 1,2 procent per jaar naar 0,5 procent per jaar.
Dat de uitstoot minder snel afneemt, komt vooral doordat er op technisch vlak minder winst te boeken valt. Als voorbeeld geeft het rapport de verplichting om een roetfilter in dieselauto's te installeren. Daardoor is al 99 procent van het fijnstof in uitlaatgassen teruggedrongen.
In sommige sectoren is de uitstoot gestegen. Van 2005 tot 2018 steeg de uitstoot van ammoniak door de rundveehouderij met 12 procent. In de periode tot 2030 zal die uitstoot weer met tien procent dalen.
Het rapport rekent met maatregelen die op 1 mei van dit jaar "voldoende concreet én officieel bekendgemaakt" waren. In oktober diende minister Schouten van Landbouw een wet in om stikstof verder te reduceren. Daarom is het mogelijk, zeggen de onderzoekers, dat de uitstoot van ammoniak lager uit zal vallen dan nu berekend is.
Bekijk ook deze video van NOSop3, over waarom de boeren zo boos zijn over de plannen om stikstof te reduceren:
Er is vooral sinds vorig jaar veel discussie over de uitstoot van stikstof en ammoniak. De regering wil die sterk terugdringen, om nadelige effecten voor de natuur te beperken, maar veel boeren verzetten zich daar fel tegen.
Ook als alle EU-doelen worden gehaald, is het niet genoeg om te voldoen aan Nederlands eigen norm om de uitstoot van die stoffen te reduceren, stelt het rapport van PBL, RIVM en TNO: "Dit komt doordat de EU-richtlijn met emissiedoelen in beginsel niet is afgestemd op het halen van natuurdoelen maar op een vermindering van de gezondheidseffecten door luchtverontreiniging."