GROENLINKS: KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Een hogere melkprijs, volop weidegang, een subsidie voor weidevogelbeheer en het inkrimpen van de veestapel. Het zijn zaken waar GroenLinks zich hard voor maakt. Rik Grashoff, Tweede Kamerlid voor de partij met de portefeuille ‘Natuur en Landbouw’, geeft antwoord op onze vragen over het partijprogramma.

Dat de melkprijs te laag is om het boerenbedrijf rendabel te houden, daar kunnen we het over eens zijn. Maar wat doet GL aan dit probleem?

Grashoff: “Boeren moeten in een positie komen, waarin ze een collectief kunnen starten. Zo kunnen ze afspraken maken zonder dat deze gedwarsboomd worden door bijvoorbeeld concurrentiebepalingen die vanuit de EU komen. Het lijkt erop dat de regelgeving vanuit de EU best wat ruimte schept, maar dat we die in Nederland (nog) niet benutten.” “Daarnaast vinden wij dat zeker de melkveehouderij, zou moeten inzetten op kwaliteit boven kwantiteit. Niet alleen voor een betere melkprijs, maar vooral voor de natuur en het behoud van deze mooie sector.”

In het partijprogramma van GL vind ik veel over het inkrimpen van de veestapel en een verbod op megastallen. Hoe zien jullie dit precies voor je?

Grashoff: “We willen de veestapel verder inkrimpen dan nu al moet gebeuren. We willen af van ‘megastallen’ met meer dan 250 koeien. We zien namelijk een sterk verband tussen de hoeveelheid koeien in een stal en de mate waarin weidegang wordt toegepast. Een logisch verband, want in grote stallen krijg je het logistiek vaak niet voor elkaar om de koeien de weiden. Mede daarom zien wij graag een verplichte weidegang.”

“Ik vind het belangrijk om op te merken dat 720 uur weidegang per jaar, een lage norm is”, vertelt Grashoff verder over de ingediende motie over het vastleggen van weidegang in de wet. “Het is in Nederland klimatologisch heel goed mogelijk om tot 2000 uur weidegang toe te passen. Wij denken dat er in die uren heel veel ruimte zit om de gedachtegang rond weidemelk en weidevogelmelk door te zetten, maar dan met stevigere normen.”

GL stelt dat er meer natuur moet komen in Nederland. Het investeren in natuurontwikkeling gaat vaak gepaard met het opdoeken van landbouwgrond. Hoe zien jullie dit voor je?

“Het klopt dat wij de natuur willen uitbreiden. Op dit moment is er slechts dertien procent natuur in Nederland en zo’n zestig procent landbouwgrond. Helaas kunnen we Nederland niet groter maken en ook een woonwijk oprollen zit er niet in. Wij willen toe naar pak ’m beet 750 duizend hectare natuur, omgerekend zou de landbouw daar vijf procent grond voor moeten afstaan.”

“Maar dat is niet het enige”, zegt Grashoff voordat hij een bruggetje maakt naar de Nederlandse weidevogels. “Voor een behoorlijk aantal dieren heb je juist die weidegronden nodig. Voor weide- en akkervogels zul je de biodiversiteit toch in het agrarisch domein moeten zoeken. Ik vind dat het budget voor boeren die zich inzetten voor de weidevogels flink uitgebreid moet worden. Ik strijd ervoor dat er ongeveer 20 miljoen euro bij moet voor vergoedingen voor weidevogelbeheer. Dat geld is hard nodig, want een boer is een ondernemer, die een goede boterham moet kunnen verdienen.”

Ik kan me voorstellen dat veel mensen bij GL denken dat jullie een groot voorstander zijn van de biologische landbouw. Is dit ook zo?

“Op dit moment is er meer vraag naar biologische producten, dan er aanbod is. Het verdubbelen van de biologische sector lijkt mij reëel voor de komende jaren. We hebben het dan over ongeveer acht procent van de totale landbouw in Nederland. Om dit te bereiken trekken we 50 miljoen euro uit voor omschakelsubsidie naar biologische landbouw. Ik maak me absoluut geen illusies dat we in Nederland naar 100% biologisch kunnen”, besluit Grashoff.

milkstory.nl/artikel/kwaliteit-boven-kwantiteit/

Deel dit topic

Reacties

koetje 33
Dat kan alleen maar hand in hand gaan, met beide benen op de grond.
dwers
Ja 720 uren weidegang blijft deelweidegang, in mijn beleving is dag en nacht weiden volledige weidegang (FC noemt 720 uur ook volledige weidegang).
+4
janv
GL heeft 0,0 met landbouw,heeft alleen oog voor natuur.
Jagen de boeren het land uit en gaan goedkoop voedsel importeren uit oost europa.
+1
Grensboertje
@janv Of lekker verrot vlees uit Brazilië, GL wil ons alleen maar kapot hebben dus laat de cristenunie maar snel de 4e partij worden.
weideboer
Keerzijde is, dat ze er geld voor vrij willen maken. Staat ook nergens dat iedereen hier aan mee moet doen. Kortom voor sommigen die er nu toch al (gedwongen of bijna verplicht)aan ruiken maar dit niet vergoed krijgen een mogelijkheid. Ken een aantal boeren die in de gedooggebied van de ganzen zaten maar nu niets meer kregen toch met weemoed terug denken aan deze vergoeding. Geld weg maar de ganzen bleven....

En de ChristenUnie is gewoon een Christelijke Groenrechts partij, dus ga daar geen "wonderen" van verwachten
overstekend wild
@weideboer mag je je daarna weer maatschappelijke verantwoorden dat je een subsidie trekker bent... laat ze maar lekker zelf op de vogeltjes passen
weideboer
@overstekend wild dus jij weigert daarom jaarlijks je toeslagrechten uit principe ? Ze geven grof geld alleen al voor jet idee dat je een grutto TRACHT in leven te houden, gewoon meedoen met die gekte. De hele samenleving leeft van deze idioterie
Geert E
@weideboer dat er nergens staat dat er niemand mee moet doen staat er nog niet. Ze willen hier tegenwoordig alles eerst vrijwillig en kort daarna verplichten. Weg terug is er niet.
arie.j
Wat betreft Groen Links, je heb kans dat er dan weet ik wat in gang wordt gezet met eventueel de nodige vergoedingen.Naast uiteraard dat er flink wat verboden wordt.
Boeren spelen er op in en vervolgens komt er over 4 jaar (of misschien al eerder)een andere regering en die gooit het weer overboord.
weideboer
@arie.j Deze nieuwe manier van boeren (geen gratis EG subsidie) is toch een aantal jaren geleden al ingezet. Kun je GL niet persoonlijk aanrekenen. Maar ben wel met je eens dat elke nieuwe kabinet net doet of ze de hele wereld even gaan veranderen. Let maar op: gezondheidszorg, onderwijs, media, defensie etc. De komende weken is het weer zover.
+6
jordi 1455
@weideboer landbouwsubsidie is al langer niet gratis, het is verworden tot een chantagemiddel.
cornelissen
@jordi 1455 Zoals bekend was de nederlandse regering tegen dit nieuwe toeslagrechtenstelsel,
maar moest ,het afleggen tegen de franse overheid en wat oost-europese landen.
Mensen die moeite hebben met dit toeslagstelsel verwijs ik door naar de franse overheid, ben ik mooi van de discussie van subsidie verlost en het verhaal klopt ook nog.
weideboer
@jordi 1455 mooi toch dat je voor 15 mei kunt aangeven dat je niet langer gechanteerd wilt worden door dat vinkje uit te laten , succes!!! 😉
+1
jordi 1455
@weideboer ik hoef niets invullen, heb gaan geen grond of vee.
j h p
Als je het buitenland vraagt hebben we hoog kwalitatieve kwantiteit, meneer Grashoff wil doen alsof de kwaliteit van de totale productie niet goed is.
dewittemotor
Als CDA met GroenLinks in zee gaat, zullen veel boeren zich weer verraden voelen
oldhuus
@dewittemotor
Enigste wat GL wil is de staatskas leeggraaien en de economie om zeep helpen, Jesse kan later mooi allemaal commissariaatjes nemen net als Rosenmoller en Halsema.
gerrie-hul
@dewittemotor En vlak d 66 ook niet uit Heeft veel dezelfde standpunten als groen links Kijk maar naar het co2 verhaal
+5
demelkboer
Als Goed Link er voor kan zorgen dat wij structureel een melkprijs krijgen die 10 cent boven de wereldmarktprijs ligt krijgen wil ik best koeien inleveren en meer weiden en nesten zoeken en vlinders tellen.

Helaas zijn we overgeleverd aan de tucht van de consument, en die interesseert dat geen hol. Zie het koop gedrag in de supermarkt. Euroknallerrrrrrrr
arie.j
Quote Reactie van @demelkboer:
Helaas zijn we overgeleverd aan de tucht van de consument, en die interesseert dat geen hol. Zie het koop gedrag in de supermarkt. Euroknallerrrrrrrr

Gedrag van de supermarkt is heel anders dan jij denkt.
Kijk maar naar de flinke prijsverschillen voor gewone melk in een supermarkt, dat is vrijwel geheel iets van de supermarkt zelf. En geeft aan dat ze wel goedkope melk in de verkoop hebben, (voor een compleet assortiment) maar met de suggestie dat het minder is dan de rest, en het krijgt meestal een plaats in het schap die minder goed is te bereiken.
Verder willen supermarkten tegenwoordig allemaal een zgn. duurzaam imago,dat verkoopt beter en liefst nog iets meer dan de concurrent.( Over de Horeca heb ik dan nog maar niet, daarvan wil een groot deel tegenwoordig niet anders dan biologisch)
Zo hoorde ik dat AH van FC geen zuivel meer zou willen als FC bv. geen biologische melk zou verwerken en verkopen. Dan krijg je als zuivelverwerker geen duurzaamheidspunten genoeg
Daarom alleen al wil FC dat beslist houden.
Als je denkt dat het alleen om euro en kiloknallers gaat dan loop je tijden achter, de wereld veranderd of je het wil of niet. En zeker wanneer je als boer iets meer dan de laagste melkprijs wil zul je mee moeten.
demelkboer
@arie.j zet de omzet cijfers van bio van de supermarkten maar een onder elkaar.....................
arie.j
Quote Reactie van @demelkboer:
@arie.j zet de omzet cijfers van bio van de supermarkten maar een onder elkaar.....

foodclicks.nl/nieuws/…
demelkboer
@arie.j een slordige 1.5 miljard op een totaal van 119 miljard.............
arie.j
Quote Reactie van @demelkboer:
.j een slordige 1.5 miljard op een totaal van 119 miljard...

Zo rekent men niet.
Aanvankelijk was bio iets wat ruimte in het schap innam en een aparte logistiek nodig had voor weinig omzet en vrijwel niet tot de winst bijdroeg.
Nu echter is het zover dat de omzet behoorlijk en groeit, terwijl consumenten die de prijs niet het belangrijkste vinden voor een supermarkt zeer interessant zijn.(hogere winstmarge).
Verder is ook een supermarkt enorm gebrand op zijn totaal imago.
AH heeft lang bekend gestaan als de duurdere supermarkt, daar kom je dan moeilijk vanaf.
Daarom bv. ook die melk in de laagste prijsklasse, ook al verdienen ze er niets aan.
Maar als je daarnaast als supermarkt de naam kunt krijgen van duurzaam én kwaliteit maakt het erg veel goed.
En dat duurzaam (wat het dan ook allemaal mag inhouden) doet het tegenwoordig goed bij het publiek.
-
Als boer ben je niet bezig voor jezelf en maar voor wat de consument wil.
En imago is echt van belang, een voedselschandaaltje in Nederland met zuivel kan zomaar grote invloed op afzet van babyvoeding hebben, ook al staat het er helemaal buiten.
Terwijl dingen die met die puur en natuurlijk in verband worden gebracht juist positief werken.
demelkboer
@arie.j even terug naar het koopgedrag van de consument. Veel consumenten kopen bio. Alleen niet alle producten. Als ze bv winkelen kopen ze bio eieren en alle andere levensmiddelen "gangbaar". Schuldgevoel afkopen noem ik dat. Alles bio kopen vinden mensen te duur. Er wordt meer bio gekocht maar het blijft marge.

Rfc heeft een stop op biomelk omdat de afzet niet meer veel groeit. Dit zegt voldoende.

Er zij ongeveer 9 % groen links stemmer dan mag je verwachten dat het bio segment in de supermarkt toch ook rond 9% is. Nee dus. Blijkbaar kopen zelfs GL ers niet allemaal bio
arie.j
Quote Reactie van @demelkboer:
Rfc heeft een stop op biomelk omdat de afzet niet meer veel groeit. Dit zegt voldoende.

Klopt niet, geen stop omdat afzet weinig groeit maar omdat in het verleden elk jaar maar een handvol boeren erbij kwam en nu ineens met tientallen tegelijk.
Ze vertelden dat ze een aantal omschakelaars aanvankelijk wat langer in de wacht wilden houden tot de markt dat wat meer aankon.
Maar dat ze ze nu wel alle omschakelaars direct toelieten omdat het die boeren anders veel geld zou kosten.
Bij de afzet was nu ook biologische melkpoeder gekomen en ze hoopten daardoor de bubbel in de meer aanvoer van bio toch goed te kunnen afzetten.
Farmer_
Quote Reactie van @arie.j:
En geeft aan dat ze wel goedkope melk in de verkoop hebben, (voor een compleet assortiment) maar met de suggestie dat het minder is dan de rest, en het krijgt meestal een plaats in het schap die minder goed is te bereiken.

Je gaat ook voor de goedkope 😀
+1
puntertje
Best wel een goed verhaal eigenlijk. Niet voor mensen met oogkleppen op natuurlijk, die schieten al in de ontkenningsmodus als Groen Links zegt dat 1+1 twee is.
weideboer
@puntertje je hebt ook op dit forum twee soorten boeren. Intensieve die gaan voor de massa en extensieve die gaan voor de marge. De politieke stemming is volgens mij op dit moment extensief maar de intensieven hebben hun eigen vliegwiel zo aan het draaien dat er geen weg terug is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , starten , stal , koeien , melkprijs , subsidie , investeren , landbouwgrond , biologisch , natuur , biodiversiteit , weidegang , weidevogels , groenlinks , megastallen , regelgeving , grond , dieren , stallen , boer , natuurontwikkeling , weidemelk , verdienen , verdubbelen , weidevogelmelk , Agrarisch , 2000 en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!