Natuurorganisaties willen stikstofafspraken met boeren van tafel

Twee natuurorganisaties eisen van minister Schouten dat ze de afspraken herroept die ze deze week met de boeren overeenkwam. Mobilisation en vereniging Leefmilieu, die de stikstofproblematiek aankaartten bij de Raad van State en die zaak eind mei wonnen, vinden het onacceptabel dat zij zijn gepasseerd. "U kunt zich niet permitteren om stikstofbesluiten te nemen die opnieuw gaan sneuvelen bij de rechter", waarschuwen ze Schouten.

Dinsdag kwamen het kabinet en een collectief van boerenorganisaties maatregelen overeen om op korte termijn de stikstofuitstoot door de landbouw te verminderen. Zo komt er minder eiwit in het voer van melkvee, gaan koeien vaker in de wei en wordt mest aangelengd met water.
Ook werd toegezegd dat er geen sectorbrede krimp komt en dat bedrijven niet gedwongen worden opgekocht. Daarnaast krijgen ruim 3400 bedrijven waarvan de vergunning was vervallen door de stikstofuitspraak van de Raad van State alsnog vergunningen.

"Deze afspraken met landbouwsector zijn een ramp voor de natuur", zegt Johan Vollenbroek van Mobilisation. "Door krimp van de veestapel uit te sluiten maakt het kabinet elke serieuze oplossing onmogelijk."
De milieuclubs noemen de gemaakte afspraken "een scherpe ontkenning van wat noodzakelijk is voor natuurbehoud". Ze wijzen erop dat minder veeteelt onvermijdelijk is en dat van technische middelen om de stikstofuitstoot te doen afnemen weinig mag worden verwacht. Ook van minder uitstoot door een andere samenstelling van het veevoer verwachten ze weinig.

Ze vinden bovendien dat het kabinet met de afspraken het werk van de commissie-Remkes ernstig in de wielen rijdt. De commissie, die het kabinet adviseert over de aanpak van de stikstofcrisis, komt juist vandaag met een tussentijds rapport over hoe veehouders moeten omgaan met het bemesten van hun land en het naar buiten sturen van hun dieren. In beide gevallen is geen vergunning nodig, zegt Remkes.

In een brief aan Schouten benadrukken Mobilisation en vereniging Leefmilieu dat ze al jaren op de stikstofkwestie wijzen en dat ze een herhaling van zetten "onder geen beding zullen aanvaarden". Ze willen dat de minister hen, samen met vertegenwoordigers van de veehouderijsector, uitnodigt voor een gesprek begin januari.

Een woordvoerder van minister Schouten benadrukt dat er nog geen akkoord is, maar dat het alleen gaat om "afspraken en uitgangspunten" die nog moeten worden uitgewerkt. Het ministerie erkent dat er inderdaad is afgesproken dat er geen "generieke krimp" komt. Maar dat er minder veeteelt komt, kan wel een gevolg van zijn van de maatregelen. Doel blijft om de uitstoot van stikstof te beperken, onderstreept de woordvoerder.
Ook vanuit boerenorganisaties klonken deze week stemmen dat er nog geen akkoord is. Veel afspraken moeten nog worden uitgewerkt, luidde het.

Deel dit topic

Reacties

+2
Skroefkelos
Hmmm.... gaan ze ook nog iets van die stiekem gedoogde bedrijven verlangen die (met een beetje sjoemel software) onder de 10.000 kg zitten ?

ach nee , ze willen gewoon de grond ......
+2
Dirk van Zetten
@Skroefkelos landbouw stoot nog maar 1/3 deel uit van 1990. Als de industrie en luchtvaart ook 2/3 reductie gehaald hebben zijn wij weer aan de beurt
weurding
@Dirk van Zetten zo ver komt het dus niet. Gaan luchtvaart en industrie niet redden
+1
Jannus
Volle⚰ broek moet eerst eens voorleggen waar al die N vandaan komt,dan heeft hij een punt maar hij gaat op rapporten af die niet ontvankelijk zijn
+1
van Ittersum
@Jannus niet hij maar de rechter bepaald of iets kan of niet. De rest is een mening
Jannus
@van Ittersum Klopt maar hij moet wel met feiten komen en zolang hij niet direct aan kan tonen dat de landbouw het is waar die N vandaan komt,blijft het altijd discutabel.

Feiten en geen fixie

🔱🔱🔱
+3
torrarica
@van Ittersum de rechter bepaalt niet of iets kan, maar de rechter bepaalt of de wet wordt nagevolgt.maar wie bepaalt wat er in de wet staat? en liggen die voor eeuwig vast? Als de wet wordt gewijzigt zal de rechter ook anders moeten beslissen lijkt mij.
+1
Twentsch Land
Als de rechter eerlijk is wel !

@torrarica
van Ittersum
@torrarica vrij logisch maar dat spreekt voor zich, dacht ik😉
Frans Z.
Er is geen akkoord staat hier zwart op wit. In de eerste kamer verkondigt ze dat er een akkoord is. Prettige kerst.
Coen
@Frans Z. , in het kerstreces zal dit kabinet wel klappen:)

al 30 jaar is er een ruime hypotheek genomen op de toekomst, die hypotheek wordt nu bijna geheel in één keer opgeëist en dat geeft uiteraard problemen.

het echte probleem is: er zijn hier in NL teveel inwoners, die ook nog eens allemaal teveel consumeren (in de meest ruime zin: wonen, werken en zich vervoeren) en dus zorgen voor overlast in bepaalde regio’s.

bestaande (in de veehouderij vaak vergunde) activiteiten moeten nu sterk krimpen om hier nog meer inwoners te kunnen laten wonen (in extra te bouwen huizen), te kunnen werken (nieuwe werkgelegenheid moet worden gecreëerd) en ze moeten ook ruim kunnen consumeren.
dat allemaal kan niet, maar daar mag je niets over zeggen want dat is jaren geleden al vastgelegd in Agenda21 en Agenda2030.
Bartlehiemboer
@Coen En zo is het. Kun je dit aan breder publiek vertellen?
Jannus
Quote Reactie van @Coen:
dat geeft uiteraard problemen

De toekomst mag de rotzooi opruimen,economie les van Jantje

Economische welvaart heeft jaren op de pof geleefd,kan wel tot een bepaald niveau maar dan is het afrekenen bij de balie,maar dan wel met de portefeuille van de boer??

of neemt men de eigen verantwoordelijkheid??? Rutte??nee dus en fronste de wenkbrauwen
hans1980
Wordt tijd dat we de industrie aankaarten!!
Skroefkelos
Weet niet de herkomst , maar als dit werkelijk de inzet van de EU is ......
Plaatje lijkt wel meer dan een week oud want lijntje naar Londen is nu beetje vaag ....

(klik om te vergroten)

j h p
@Skroefkelos Je hoeft je er maar een klein beetje in te verdiepen en je weet waarom provincie Brabant zo in de weer is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , bemesten , landbouw , wielen , sturen , koeien , melkvee , voer , veevoer , eiwit , stikstof , dieren , uitstoot , veehouders , wei , veestapel en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!