Adema werkt aan 'brede' stoppersregeling boeren, niet alleen voor piekbelasters

Landbouwminister Adema werkt aan een nieuwe 'brede' regeling voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in De Telegraaf. Met het voorstel, dat nog niet af is, zijn miljarden euro's gemoeid. Het idee is om met het pakket een koude sanering van de agrarische sector, met als gevolg bijvoorbeeld faillissementen., te voorkomen. Vorig jaar is bepaald dat er een einde komt aan de Nederlandse uitzonderingspositie in het Europese mestbeleid. Nederlandse boeren mochten jarenlang meer mest uitrijden dan boeren in andere landen. Maar dat verschil wordt stap voor stap opgeheven; in 2026 moet Nederland zich aan dezelfde regels houden als de rest van Europa. Er is daardoor een mestverwerkingsprobleem, dat zonder ingrijpen alleen maar groter wordt. Adema komt daarom met een pakket aan maatregelen, waar de 'beëindigingsregeling' er één van is. Het gaat om een langdurige regeling die drie of vier keer per jaar wordt opengesteld en waar boeren die willen stoppen, vrijwillig op kunnen intekenen. Minder vee Daarnaast wordt gedacht over strengere regels voor boeren, die minder dieren per hectare zouden mogen houden. De bedoeling van het hele pakket is dat er minder vee (en dus minder mest) komt en dat de waterkwaliteit daardoor verbetert. Bijkomend voordeel is dat de stikstofuitstoot omlaag zal gaan. Er wordt nog volop gewerkt aan de plannen. Een van de vragen die nog op tafel ligt, is of de 'beëindigingsregeling' volgens de Brusselse regels als 'verkapte staatssteun' kan worden gezien. Als het voorstel af is, gaat er een brief naar de Tweede Kamer, die zich er dan over moet buigen. Er zijn al verschillende stoppersregelingen voor boeren (geweest), maar dat zijn tijdelijke regelingen in verband met de stikstofuitstoot. Er loopt nu nog een regeling voor piekbelasters in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. De nieuwe regeling is breder, voor de hele sector.

VVD wil veehouderij onmogelijk maken

De VVD heeft een voorstel ingediend om de veehouderij eigenlijk onmogelijk te maken. Zo wordt voerbeperking verboden: "waarbij geen voer- en waterbeperking wordt opgelegd". Wordt het isoleren of afzonderen van dieren verboden: "een stalconcept waarin dieren **van alle leeftijden** de keuzevrijheid en ruimte hebben om soorteigen gedrag uit te voeren, inhoudende geen kooihuisvesting **of individuele huisvesting**, voldoende thermisch comfort, keuzevrijheid" Moeten dieren "territoriaal gedrag" kunnen vertonen (lekker met hoorns, zie hieronder): "natuurlijk gedrag: een stalconcept dat voorziet in de gedragsbehoeften van de soort voor wat o.a. betreft sociaal gedrag, zelfverzorgend gedrag, foerageergedrag, territoriaal gedrag, voortplantingsgedrag, maternaal gedrag en rustgedrag" En wordt het onvruchtbaar maken van dieren verboden en blijft het merken enkel toegestaan als dat van de EU verplicht moet (en ook onthoornen wordt verboden) "Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden voor de op grond van artikel 2.8, tweede lid, onder b, aangewezen lichamelijke ingrepen met het oog op een dierwaardige wijze van houden van de in het eerste lid bedoelde dieren regels gesteld over het vervallen van die aangewezen ingrepen uiterlijk per 2040, voor zover de ingreep geen diergeneeskundige noodzaak heeft en voor zover het verrichten van de ingreep niet dwingend voortvloeit uit bindende onderdelen van EU-rechtshandelingen."

aanvraag miljoenenproject eiwittransitie met jawel.. initatiefnemers min lnv en wageningen universiteit

Miljoenenproject om de eiwittransitie te versnellen Plantaardige eiwitten hebben veel potentie. Toch komt de teelt in Nederland nog niet echt van de grond. Een miljoenenproject moet de plantaardige eiwitsector een boost gaan geven. Een heus eiwitplan moet de eiwittransitie een boost gaan geven. | De eiwittransitie, de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten, gaat niet snel genoeg. Er moet nog veel gebeuren om de nationale doelen voor klimaat, stikstof en het tegengaan van ontbossing te halen. Daarom is het plan ‘Economically-Powered Protein Transition through Innovation in Chains’ (EPPIC) opgesteld. De initiatiefnemers zijn onder andere Wageningen Universiteit & Research en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het project moet het telen, het verwerken en de consumptie van eiwitten stimuleren. Telen Op dit moment kunnen Nederlandse plantaardige eiwitten nog niet concurreren met de buitenlandse teelt. Voor Nederlandse boeren moet het aantrekkelijker worden om eiwitrijke gewassen zoals sojabonen, erwten, veldbonen en lupine te telen op eigen bodem. Daarvoor moet de opbrengst per hectare omhoog en de bestrijding van plantziektes verbeteren. Met het project moet het verbouwen van eiwitrijke gewassen rendabel worden. Verwerken in voedingsmiddelen Vervolgens moet de voedingsindustrie Nederlandse peulvruchten gebruiken in plaats van de geïmporteerde sojaboon. Het eiwitplan richt zich op het omschakelen van het huidige productieproces. Consumeren Het project onderzoekt verder hoe plantaardige eiwitten het beste gepresenteerd kunnen worden, bijvoorbeeld in supermarkten en op menukaarten. Het doel is om de keuze voor plantaardige eiwitten makkelijker te maken. In het eiwitproject is ook aandacht voor de gezondheidsaspecten. Een onderzoeksvraag is bijvoorbeeld of het eten van vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten een nodige tussenstap is naar het consumeren van peulvruchten die minder bewerkt zijn. Profiteren van de eiwittransitie Het eiwitplan levert volgens de initiatiefnemers een groei op van 2,6 miljard euro aan economische activiteit. De import van soja kan met een derde worden teruggebracht. De economische voordelen gaan bovendien gepaard met aanzienlijke milieuvoordelen, waaronder een vermindering van 640 miljoen kilogram CO2-emissies, een vermindering van 10 miljoen kilogram stikstof en een vermindering van het landgebruik met 7% voor het Nederlands voedselpatroon. De voordelen van het eiwitplan volgens EPICC. Aanvraag is ingediend Om het project te bekostigen, is er een aanvraag ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Het gaat om een bedrag van 96 miljoen euro. Als de subsidie in het najaar wordt toegekend, start het project begin 2024.

melluk


Topics
0
Reacties
161
Volgers

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 33min geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering