Illustratie van: de-wit

Nieuwe rente-realiteit.

Kan het gebeuren dat de hypotheekrentes stijgen naar vroeger gangbare niveaus van 6% of 7%, als de ECB de teugels verder aanhaalt en de kapitaalmarktrente oploopt?

fd.nl/economie/1469104/…

Deel dit topic

Reacties

+1
demelkboer
Te veel nep geld in omloop. Dat krijg je er niet zo maar uit.
Farma_boerke
@demelkboer dat is juist de reden om rente te verhogen (geld duur maken). Om inflatie te beteugelen moet rente boven het inflatiecijfer komen.
hans-hans
Groot probleem
+1
mlkvhoudr
Ik houd er niet van om achteraf gelijk te gaan halen maar ik heb het wel met enige regelmaat aan collegas gevraagd, wat als de rente nou wel weer stijgt, het antwoord was bij al die collegas t zelfde rente stijgt nooit weer, en ik kan het me eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat t lang hoog blijft
bio boer
@mlkvhoudr de hoge rentes worden straks gewoon doorberekend bij dat lukt komt straks ook plusje inflatie door idereen heeft er weer loon bij zo blijft de invlatie in stand
bio boer
@bio boer inflatie rem je meer dat de lonen niet verhoogd wordt
Jaap40
@bio boer de productiviteit verhogen werkt ook inflatie tegen. Maar om mensen daadwerkelijk meer te laten produceren is wrs tegen het tere zere been.....
mlkvhoudr
@bio boer zo optimistisch ben ik niet
bio boer
@mlkvhoudr als elke melkveehouder van 1% naar 6% rente gaat zou rente kosten per kg melk van 2cent naar 12 cent gaan dus kostprijs 10 cent omhoog als we dat niet krijgen houden er van zelf paar op zo er minder melk komt waardoor de prijs stijgt in bijna alle westerse landen is de rente om hoog gegaan dus elke melkveehouder zit in zelfde scheudje weet niet wat er gefinancierd wordt in buitenland per kg melk ? Wat is hier gemiddeld 2 euro bij eigendom bedrijven?
bio boer
@bio boer pacht prijs vaak op inflatie gebaseerd dus pacht prijzen stijgen ook
mlkvhoudr
@bio boer niet de inflatie maar verdienmodel over meerdere jaren bepaald pachtprijs, gaat er een slecht jaar uit en komt er een goed jaar in de berekening stijgt de pachtprijs, laatste jaren daalde die steeds
+1
bio boer
@mlkvhoudr dat is reguliere pacht dan mag je wel gerote geluk vogel noemen als je dat hebt tegenwoordig wordt dat meer uitgebracht is het kortlopend of erfpacht grond van 80k met pacht van 700 euro kan geen kant op is nog geen 1% rendement is geen investeerder die het daar voor doet moet er ook nog bult belasting betaalt worden
+1
T60401
@bio boer Met de huidige rente heb ik de laatste ha liever wat dure pacht dan een top financiering.
mlkvhoudr
@bio boer ja reguliere pacht
bio boer
@mlkvhoudr dan heb je de goedkoopste vorm van grond in gebruik weet niet hoe veel zekerheid je hebt als pacht contract is afgelopen en je het weer mag pachten bij erfpacht betaal je al gouw 1200 euro pacht en pachtrecht elke 25 jaar 20.000 euro per ha zit je al op 2000 euro pacht per ha
mlkvhoudr
@bio boer weet ik ook niet precies, maakt me voor mezelf ook niet veel uit, als ze van me af willen hoor ik het wel
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
ag pachten bij erfpacht betaal je al gouw 1200 euro pacht en pachtrecht elke 25 jaar 20.000 euro per ha zit je al op 2000 euro pacht per ha

heb je zo niet een 20 ha voor mij. Het liefst tegen de boerderij aan. Huidige grondprijzen zit je gewoon 5000 euro rente en dan nog proberen af te lossen.
+1
Hans van Bergen
@bio boer Dat kan toch helemaal niet alleen als je alles vol wiet zet
ted9
@bio boer De tijd dat grond 80k op bracht ligt wel achter ons. Of de mp moet op 60ct blijven.
+2
labella
Quote Reactie van @ted9:
e tijd dat grond 80k op bracht ligt wel achter ons

Daarvoor krijg je inderdaad niets meer. Hier in de buurt is paar weken geleden 25 ha verkocht voor 95000/ha.
+2
jan 10
Quote Reactie van @labella:
Daarvoor krijg je inderdaad niets meer. Hier in de buurt is paar weken geleden 25 ha verkocht voor 95000/ha.

Goede grond is goud.
Hooibaaltje
@jan 10 verkoper zeker blij 😉
hans1980
@labella €125.000,- rente per jaar extra
labella
@hans1980Ik denk dat de rente dat ie betaald wel meevalt. Is gekocht door akkerbouwer, heeft afgelopen jaar goud verdiend met uien.
+5
ted9
@labella Juist goede grond en dit soort verhalen hoor je vaak. Niet alle grond is geschikt voor dit soort teelt. Er zijn ook andere percelen die veel minder opbrengen alleen dat hoor je nooit.Maar er komen andere tijden aan met minder bemesten minder keus uit gewasbeschermings middelen. We gaan het zien. Als de rente op 7% komt betaal je het hele bedrag in 14jr aan rente. Maar goed de toppers hier zijn geen bank nodig en kopen alles zo van de rc.
bio boer
@ted9 of grond wordt meer gebruik genomen om het door ander telaten kopen asr bijvoorbeeld met lage rente was je gek om het niet zelf tekopen de rente koste minder dan pacht moet kosten weet niet wat pacht prijzen gaan doen door hoge inflatie gaat die waarscheinlijk ook fors stijgen
T60401
Quote Reactie van @ted9:
ar goed de toppers hier zijn geen bank nodig en kopen alles zo van de rc

Ja ik ben maar een pruller als ik het zo lees. uienboeren schrapen zo drie miljoen bij elkaar.
+4
George
Quote Reactie van @T60401:
als ik het zo lees. uienboeren schrapen zo drie miljoen bij elkaar..

Er is met uien maar één feit en dat is dat het een gewas is waarbij je makkelijk van gaat huilen. Maar afgelopen jaar zeker niet. Maar er zijn veel jaren geweest dat tranen nader staan dan het lachen.
T60401
Quote Reactie van @George:
Maar afgelopen jaar zeker niet

Als je ze vrij had wel. maar heeeel veel is gewoon op contract en dan heb je er geen om voor een euro te verkopen.
melluk
@T60401 uien zijn bijna nooit op contract
aardappelen wel
Noorderling
Quote Reactie van @ted9:
Maar er komen andere tijden aan met minder bemesten minder keus uit gewasbeschermings middelen. We gaan het zien.

Het risico wordt groter, maar ook de kans op klappers. Grootste ramp is immers geen ramp, als jij gaten kunt vullen op de markt, vakman bent, kwaliteit kunt oogsten en op het gewenste moment verkopen zie ik grondprijzen direct nog niet onder druk staan, omdat best renderende bedrijven de prijs bepalen.
Dat het gemiddeld opbrengst kost, wil niet zeggen dat er minder verdient wordt, de beste 25% boert dan nog wel vooruit door dingen steeds beter te doen, geld maken en daaruit investeringen doen die in de toekomst nog meer rendement brengen.

Melkvee geld hetzelfde, koeien zijn ook meer gaan geven met minder, vooral minder kunstmest.
Als je nu nog inhaalslagen moet maken wordt het misschien lastig, de kopgroep gaat door dergelijke klappers wel telkens harder vooruit. Massa hielp met koeien afgelopen jaar flink mee.
bio boer
@Noorderling de top 25 heeft bij ons boekhouder geen top productie 8500kg melk per koe maar wel lage voerkosten per kg melk is dus toch wel lonend om temelken op eigen voer dan veel melkgeld aan ander te geven waar je voer van koopt
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
de top 25 heeft bij ons boekhouder geen top productie 8500kg melk

doelde op top in akkerbouw, die melken nog minder denk ik 😉
Verschillen zijn daar nog groter dan in melkveehouderij. Je teelt moet slagen, je moet bewaarmogelijkheden hebben met een bewaarbaar product zonder rot en schimmels, dan nog een goed verkoopmoment pakken.
Categorie doet alles in de pool en blijft net in leven, kunnen zich door matige resultaten geen "misoogst" veroorloven, hebben de bodemprijs nodig. Kon zelfs een tijdje bij Agrifirm je kunstmest voorfinancieren met nog te verkopen tarwe voor het komende seizoen. 1 stap vooruit, 2 achteruit. Of verkoop vastleggen voor 20cent, denken dat je de man bent maar nog kunstmest kochten voor 1000euro per ton. Ondanks goed jaar dat de buren 35-40cent ontvingen ga je er zo kapot aan ondanks dat de markt gemiddeld genomen positief was.
Anderen hebben alles vrij, kwaliteit vind altijd zijn weg en durven ook te wachten met verkopen. 10cent meer voor uien is 5000euro extra per hectare, op een gegeven moment is dat direct winst.

Koeien zijn er ook wel verschillen, maar veel minder extreem. Melkprijs verschilt amper, de rest is ook grotendeels eenheidsworst.
Hoe goed dat te vergelijken is vraag ik me ook wel eens af, saldo per kilo melk zegt nog niks over je netto inkomen. Volume is ook een variabele. Saldo per hectare of per koe als N wetgeving belemmerend wordt is wellicht interessanter dan blijven hangen in het quotumtijdperk.

Wat betreft saldo per kg melk is het maar net in welke regio je zit, hoe ziet klantenbestand van je accountant er uit en in welke referentiegroep je wordt geplaatst etc. In een zware klei/veen regio zonder mais of voor >100euro/ton is saldo heel anders dan dat je eenvoudig 20% zelf kunt telen en daardoor zonder veel moeite te doen er een paar honderd kilo per koe bij melkt.
Die spreiding is er in allerlei productieklasses, er is geen enkele garantie dat je wel een hoog saldo haalt met 8000kg melk, en het wil ook niet zeggen dat je geen geld kunt verdienen met 12.000kg. Spreiding in categorieën is even groot als tussen categorieën.
klant
@bio boer scheelt weer belasting betalen
j h p
@labella Wanneer wordt het middel tegen valse meeldauw verboden? Stond al eerder op het program, hoorde dat dat einde uienteelt is. Het is nu een bijzonder dun lijntje waarop je moet balanceren met alle risico's van dien.
labella
Quote Reactie van @j h p:
anneer wordt het middel tegen valse meeldauw verboden?

Ik heb geen idee, wat wordt er zo langzamerhand niet verboden?
+1
Edvof
@j h p sinds afgelopen jaar is mancozeb verboden. Alleen nu nog maar preventieve middelen.
Grootste pijn bij ons in de uienteelt is de teruggang van middelen tegen onkruid.
Maar wij klagen niet over afgelopen jaar.
bio boer
@Edvof onkruid is mechanisch nog wat mogelijk net wiedegg kun je in het begin al veel doen
Edvof
@bio boer klopt, maar je breekt je papier pulp stuifdek op en de bodemherbicide.
Maar we gaan het dit jaar wel proberen.
bio boer
@Edvof oke dat probleem kennen hier weer niet sprak keer akkerbouwer die had het ook in de uien gedaan vanwege kostvorming op de klei na paar baanen was die gestopt hij dacht dat hij meer kwaad deed dan goed achter af stonden daar de uien beter blijft lastig wat het kan hebben je wil je gewas ook niet vernielen
labella
@bio boer akkerbouwer hier heeft een paar keer een ploegje Roemenen aan het onkruid wieden gehad in de uien, ik stond nog verbaasd hoeveel ha ze in een dag deden.
bio boer
@labella ik vraag mij af hoe ze het vroeger deden voor dat er spuitmidelen waren vooral in de granen daar kun je ook niet schoffelen 🤷‍♂️
+1
de Tank
@bio boer lage opbrengsten, misoogsten, honger
bio boer
@de Tank ja stuk lagere opbrengst maar dat maakt nog green verschil in onkruid druk meschien hadden oude landgraan rassen wel hogere onkruid drukkende eigenschappen dat nu van minder groot belang is door herbiciden wil je nu verkomen dat gewas niet gaat liggen door de hogere opbrengs word de aar welicht ook stuk zwaarder
de Tank
@bio boer ik denk dat de biodiversiteit heel wat groter was...
bio boer
@labella hier gaat het nog niet zo gek op de weide kleigrond goede grond mankeert niks aan gaat rond de 70 k in 2015 kocht ik nog voor 50k dus steigt hier toch ook wel door
richard-de-wolff
@labella wat is rendabeler grond van 95 k waar je alles op kan telen of veengrond voor 42.5 k die straks bijna onder water komt in veenweide visie
+1
hans1980
@richard-de-wolff slechte natte grond moet je ver vanaf blijven
mlkvhoudr
@richard-de-wolff hij/zij of de bank kon en wou het betalen ook al worden de bedragen bij elk rondje koffieleuten wel steeds hoger natuurlijk
cjw73
@ted9 er zijn meer kapers op de kust!! Voor ons melkveehouders wordt kopen een probleem. Maar akkerbouwers particulieren en beleggers kopen zat.
spotmelker
@bio boer die investeerders zijn er niet omdat reguliere pacht in principe oneindig is. Die grond is vaak al decennia lang in bezit en daar is echt geen 80K€ voor betaald. Bij erfpacht ligt dat heel anders maar bij ASR e.d. betaal je vlot 2K€/ha canon.
bio boer
@spotmelker dat bedoel ik dat ben je een bofkont met lange reguliere pacht dan is exstensivering ook geen probleem meer met pacht van 500/700 euro wat geld voor onze regio dan zijn granen nog rendabel
+2
spotmelker
@bio boer areaal reguliere pacht daalt alleen maar. Er wordt alleen nog liberaal/erfpacht of bij inschrijving uitgegeven. Dus goedkoop extensiveren kun je misschien nog met wat natuur, dijk of andere ballengrond. Maar rentabiliteit zit er vaak niet in.
+1
bio boer
@spotmelker grondkosten zie ik hier in nl toch wel als groote beperking naar de toekomst
spotmelker
@bio boer Ik zou me niet blindstaren op een hoge hectare prijs. Als je de lasten kunt opbrengen van iets wat waardevast/groeiend is liggen er mogelijkheden. Maar ook voor mij is het niet haalbaar momenteel.
bio boer
@spotmelker heb de luxe dat ik voldoende grond heb daar goed saldo op kan draaien op dit moment
Zie het veral als probleem voor de gehele melkvee sector nu ze zonder derogatie zitten en het veranderende landbouwbeleid met de bij hoorende wenzen loopt dat vast met reguliere melkprijs hier hebben we het kunnen doen door de biologiche melkprijs tekunnen ontvangen kan ik zelfde saldo draaien als iemand met 3 koeien per ha
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
at is hier gemiddeld 2 euro bij eigendom bedrijve

Als de melkprijs niet te ver in elkaar stort zitten we aan het eind van het jaar onder de euro.
bio boer
@T60401 als je voldoende grond en stallen ook nog op orde hebt heb je het dan wel goed voorelkaar als de grond ook in eigendom is zelf hebben we wel hoger dan 3 euro gezeten zo gek is het nu niet meer
bio boer
@bio boer ieder jaar gaat er zo 12 tot 15 cent af
+1
ntd79
@bio boer gemiddeld 2 euro financiering? Ik denk dat 1,2 a 1,3 eerder komt. Denk dat 2 euro op dit moment echt een topfinanciering is.
hans1980
@ntd79 Dan is de bank de baas
ntd79
@hans1980 nou, volgens mij gaat de rabobank niet meer zover, je zult wel met een heel goed verhaal en echt heel goede cijfers langjarig moeten komen. Misschien als je echt in een gunstige periode zit. Pa en ma nog actief, opvolger enz. We hebben het dan over puur melken, geen allerlei neventakken of banen buitenshuis enz.
bio boer
@ntd79 in 2015 zaten we nog op 3 euro ik weet niet hoe bedrijven groeien dan onder de 1.5 blijven nieuwe stallen sla je ook gouw 1 euro stuk en grond 3.5 euro per kg melk bij overname betaal je ook al gou 1.5/2 euro voor het bedrijf
ntd79
@bio boer was dat inclusief jullie kippentak?
+1
bio boer
@ntd79 nee dat is aprte bv als we alle leningen op 1 bult schuif zitten we wel op 5.5 euro in 2015
hans1980
@bio boer dar is het probleem niet, als je maar geld kunt krijgen..
abab.nl/legal/artikelen/…
ntd79
@bio boer ook door dit soort meevallers. Als ik toch alles wat ik er dit jaar tussenuit hou in fosfaatrechten zou steken en de door dit gecreëerde marge ook weer bij de bank zou benutten in productie ruimte, moet je kijken wat voor knal je weer kunt maken bij een gelijk gebleven financiering de liter. Maar ik voel nu die behoefte niet meer. En nee, ik ben geen topper, draai een normaal saldo, heb wel massa en dat doet een boel, maar die massa is wel door dat soort geintjes gekomen.
bio boer
@ntd79 heb jij die boxen over ik benut de productie ruimte al kan de productie per koe nog wat opschroeven maar als ik meer koeien wil moet er eerst boxen bij dus kost weer exstra financiering heb wel fosfaat rechten over 😇
ntd79
@bio boer kun je niet in kleinere stappen bouwen dan? Maar ik snap ook wel heel goed wat je bedoeld. De verplaatsing die we in 2011/2012 hebben gedaan, dat zouden we nu van zijn langzalzijnleven niet meer voor elkaar krijgen bij de rabo, compleet andere tijd, terwijl er geen vuiltje aan de lucht was. En dat vind ik nu wel een kwalijke zaak dat ze zo stug en moeilijk zijn geworden. Maar goed, dat zal zijn oorzaak ook hebben in de wild west jaren 14/15. Toen zijn er soms projecten gefinancierd wat nooit had gemoeten.
bio boer
@ntd79 er is ook keer punt dat de jaren 70/80 stal vervangen moet worden dat zijn vervelde dingen koeplaatsen vervangen om groei steets lastiger wordt dat bekent toename financiering zonder exstra omzet of jongveestsl is ook zo iets
+1
ntd79
@bio boer daar heb je gelijk in. Heb gelukkig afgelopen 3 jaar geen grote dingen hoeven bouwen. Wilde mestopslag vergroten in de grond, om er later nog wat op te zetten. Dat is gewoon niet meer te doen. Maal het mestbassin wel een keer zo groot
casev2
@ntd79 maak je toch gewoon een basin? Heb hier een recente offerte liggen voor een basin (grondwerk zelf doen), voor een prijs wat je straks betaald voor een kuub af te voeren mest..... Het nadeel is wel dat op deze manier je bouwblok wel snel vol staat....
ntd79
@casev2 ja wou ik ook. Heb een van 2000 kuub, maar onderkleed is op leeftijd, dus ga hem aan een kant verlengen en nieuwe zeilen, 4300 kuub. Viel mij ook geweldig mee wat dat kosten moest, en dat schiet tenminste op met de kuubs
Erco
@bio boer ik begon ook met bijna 3 euro 16 jaar terug bij overname. Toen was grond nog 30.000 en rente >5 procent. Als grond nu al het 3-4 voudige is.... Reken maar uit.
bio boer
@Erco dat bedoel ik 10 ha er bij en je zit zomaar over de 2 euro
Erco
@ntd79 nou er zijn nog overnames genoeg toch? 2 euro is dan 🥜🥜🥜🥜 😁
ntd79
@Erco en dat is allemaal bancair gefinancierd met de volle bak rente, 20 tot 25 jaar aflossing, en geen grote neveninkomsten, gunstige familielening enz?
Erco
@ntd79 dan worden de overnames nog moeilijker 😉 hier was het allemaal bij de bank gefinancierd voor meer dan 5 procent rente. ca 7 cent aflossing. En zonder extra inkomsten(wel vanuit het eigen bedrijf) ga je dat niet redden. Want jaar erop was de melkprijs 28 gemiddeld
+1
mlkvhoudr
@Erco 7 cent aflossing is voor pussies tegenwoordig
+1
ntd79
@mlkvhoudr niet als je het in de context zet van 3 euro vreemd geld en 5 procent rente, dat is 22 cent financiële verplichtingen, ga er maar aan staan😅
bio boer
@ntd79 zit hier nu net onder de 20 totaal cent hoeft ook niet meer van mij lossen zo 12 cent als de rente echt explosief stijgt hoop ik dat ze wat aan de aflossing willen doen of melkprijs moet goed zijn
+1
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
et onder de 20 totaal cent hoeft ook niet meer van mij lossen zo 12 cent als de rente echt explosief stijgt hoop ik dat ze wat aan de aflossing willen doen of melkprijs moet goed zijn

8 cent rente. Dat gaat bij vrijkomen lening dus maal 3. Sterkte 😅
cjw73
@T60401 maar dat geldt voor ons allemaal he. Heb zelf ook 8.5 aflossing en bijna 4 cent rente , 3x wordt het hier ook 12...😰😰😰
T60401
@cjw73 klopt. 12 of 24 zit nogal verschil in. Heb zelf gelukkig het grootste deel nog 3 jaar vast. Voor mij zelf weet ik wat mij te doen staat de komende paar jaar. : aflossen. Paar dubbeltjes extra aflossen kan over een paar jaar wereld van verschil maken.
cjw73
@T60401 de eerste komt bij mij in augustus en de rest midden volgend jaar.
+1
bio boer
@T60401 heb 70 cent financiring 10 jaar vast voor 1.3% eind 2021 in gegaan
Gladiool2010
@bio boer goed geregeld
Nu nog een nieuwe stal
+1
bio boer
@Gladiool2010 die nieuwe stal drijft steets verder weg afgelopen jaren 😆
Gladiool2010
@bio boer Jij lijkt er redelijk relaxed onder.
Dat is goed om te zien.
Neem geen beslissing terwijl je geen zekerheid hebt
Voor je het weet trekt de MOB andere innovatieve systemen voor het gerecht
Heb je net in een Lely Sphere of een koeienpispot of een pallet koeiencoke geïnvesteerd en dan zegt zo’n D66 tutje dat ongeveer 70% reductie niet garanderen kan dat de natuur niet verslechtert.
Gelukkig legt de ene na de andere provincie de vergunningverlening stil
Komt vanzelf weer een oplossing voor
+2
bio boer
@Gladiool2010 zo lang er niet gebouwd is zitten we ook nergens aan vast vergunning is nu probleem
Maar ook bouwkosten + hogere rente van nu is er weer hoop veranderd sinds 2019 toen we begonnen zijn met tekenen ga nu waarscheinlijk eerst wat asbest opruimen van de gebouwen die blijven staan en nieuw tanklokaal die ook gebouwd zou worden dan eerst maar robots in de bestaande stal dan kijken we dan wel weer waneer er weer wat mogelijk is zit niet zomaar in zak en as we passen de plannen aan aan de de situatie die er nu is 🤷‍♂️
pieta
@bio boer Als de ene deur sluit gaat er vaak een andere open.
hans1980
@bio boer mag je nu niet bouwen dan ?
bio boer
@hans1980 nee nederland staat opslot door stikstof bouwen zal wel lukken maar gebruiken zal lastig worden er worden geen vergunningen verleend voor nieuwe stallen
+1
de Tank
@bio boer beter een volle oude stal dan een lege nieuwe.
bio boer
@bio boer en 2024 kom de eerste vrij is er ook weer 1 afgelost ben ik die aflossing ook kwijt
ntd79
@Erco dat is verdomd scherp aan de wind. Het voordeel was wel dat er in die tijd niet moeilijk werd gedaan over plus 40 jaar looptijd. Ik weet niet of de rabo dat tegenwoordig nog zal doen.
bio boer
@ntd79 aflos termijn is hier allemaal binnen de 25 jaar 🤷‍♂️
Wel eens financiering in 2 delen 1 deel in 10 jaar aflossen en de ander aflossing vrij
Erco
@bio boer de meesten nemen het pas met 40 over. Das niet zo gek dan 😉
Erco
@ntd79 precies aflossing was toen ruim 35 jaar. Dan zou ik 61 zijn. Ook wel jaren gehad van extra aflossing. Abn trouwens
+1
Vario512
De superinflatie krijgen ze pas onder controle, als de rente hoger is dan de inflatie.
+3
casev2
@Vario512 dit is toch geen superinflatie? 90% in turkije, of zimbabwaanse percentages, Dat is pas superinflatie. Wat we hier nu hebben is hoogstens een correctie op een paar jaar stilstand en onbeperkt bijdrukken.
+1
Vario512
Quote Reactie van @casev2:
dit is toch geen superinflatie?

Boven de 10% heet het superinflatie, in Turkije en Zimbabwe heet het hyperinflatie.
arie.j
Zou met de huidige hoge staatsschulden in Zuid-Europa (Griekenland, Italië, Portugal) wel een probleem geven.
Overigens is de Staats schuld van sommige meer noorderlijke landen als bv.Belgie of Frankrijk ook nogal hoog.
Maar je weet maaar niet, dat de Nederlandse staat langjarig geld zou kunnen lenen, en i.p.v. rente betalen tijdens de looptijd elk jaar geld toe zou krijgen, dat had ook niemand voor mogelijk gehouden.
jan 10
Wat ik lees in fd dat de rente nog omhoog gaat,voorspellen is lastig ,maar een inflatie zoals in 1914 wil niemand.,komt een bak ellende van,.ergens tussen de 5 en 10 procent is mogelijk..
Gladiool2010
Rentekosten stijgen met centen per kilo melk
Melkprijs zakt met tientallen centen
Tijd voor Adema, hoogste tijd voor Adema om een fatsoenlijke perspectiefbrief te schrijven op basis van inkomensverbeterende kaders
+5
jan 10
Quote Reactie van @Gladiool2010:
Rentekosten stijgen met centen per kilo melkMelkprijs zakt met tientallen centenTijd voor Adema, hoogste tijd voor Adema om een fatsoenlijke perspectiefbrief te schrijven op basis van inkomensverbeterende kaders

Vergeet Adema maar gauw,er komt geen perspectief brief,maar als die er wel komt , is het de bedoeling dat de landbouw flink gaat leveren tegen zo laag mogelijk kosten.
Je mag dadelijk gewoon in de natuur werken,als bijbaan, natuur op landbouwgrond die er met een voorkeurssrecht ,van je collega is afgetroggeld.
Dus de nieuwe toekomstige boer wordt dan gewoon een gesubsidieerde boswachter.
Dus zorg goed voor jezelf en laat je niet overlopen!
bio boer
@jan 10 als dat goed betaald kan dat ook mooi werk zijn toch 😅
jan 10
Quote Reactie van @bio boer:
als dat goed betaald kan dat ook mooi werk zijn toch

De hele dag nix doen lijkt me zwaar werk::😁
Gladiool2010

(klik om te vergroten)

Gladiool2010
@Gladiool2010 “ Het PlanetProof-keurmerk verplicht supermarkten niet om boeren extra te betalen om te voldoen aan extra eisen, zegt Milieukeur-directeur Gijs Dröge. “Sommige doen dat wel. Andere bieden de boer een lange leveringsgarantie. Daar moeten ze samen uitkomen.”

Piet Adema, laat de supermarkten verantwoordelijkheid nemen!!
bio boer
@Gladiool2010 moet adema je handje vasthouden moet de grond maar verkocht worden aan asr 🙃
Nevergiveup
Op zich zou het denk beter zijn als de grond ook eens wat minder waard werd , die is in Nederland agrarisch feitelijk gewoon te duur om gezond bedrijfs matig te kunnen uitbreiden.

Hij mag voor mij gerust zakken , ook al zakt de waarde van mijn bedrijf.
Hans van Bergen
Vraag aanbod inflatie=rente. Kijken we naar aanbod dan zien een enorme onwaarschijnlijke bak met geld van de babyboomers en daarna wat met pensioen gaat. Generatie X generatie Y allemaal huizen allemaal pensioenpotten. Dus de rente KAN helemaal niet omhoog want het aanbod van geld is veel en veel te groot. En als de rente hoog is zakt hij weer.

Ander probleem Frankrijk/Spanje/Portugal. We zagen eerder een hobbyland als Griekenland onderuit gaan en dat trok de hele wereld economie in het putje. Als Frankrijk veel rente moet betalen dan valt het snel om en zal de wereld economie en die van de hele galaxy volledig en voor decenia onderuit gaan. Dan zijn er geen pleisters meer.
jg
@Hans van Bergen De realiteit is dat de rente binnenkort naar 7 % stijgt en er opwaartse druk blijft.
hans1980
@jg goed voor de spaarrente
jg
@hans1980 Inderdaad.
+1
Karelw
@Hans van Bergen Bij een hoge inflatie smelt de waarde van het babyboom vermogen snel weg. Daar helpt een paar procent rente op je spaarrekening niet aan.
Het overschot aan geld wat de laatste jaren in de economie gepompt is zal eerst moeten verdampen voordat er weer een gezond economisch evenwicht is.
jg
@Karelw Zo simpel is het .
George
@Karelw
Dat ligt eraan waar hun vermogen in zit. Als ze een goed woonhuis in eigendom hebben is er niks aan de hand. En een paar procent rente zou wel al leuk zijn ja want die verhouding is al jaren scheef. Toen ik mijn melkquotum verkocht had in 2007 ontving ik de eerste jaren 5% rente , dat was een leuke tijd.
bertusdebeer
@Karelw gaat zeker nog 2 jaar duren
bertusdebeer
Rente is hier al gestegen tot rond the 7%
En inflation is lager dan bij jullie….
+1
arie.j
Quote Reactie van @bertusdebeer:
Rente is hier al gestegen tot rond the 7%En inflation is lager dan bij jullie….

Er bij zetten welk land je op doelt.
bertusdebeer
@arie.j America
jan 10
Quote Reactie van @bertusdebeer:
Rente is hier al gestegen tot rond the 7%En inflation is lager dan bij jullie….

Bij jullie is het altijd 2 punten hoger.
Het moet maar
In dit kader heb ik nog een vraag. Wat is verstandig extra aflossen. Of gewoon door blijven investeren van rc wel te verstaan. Vaak zijn dit investeringen die nog wel paar jaar kunnen wachten vervanging van machines voeropslaggen verbeteren etc maar moet wel een keer gebeuren. Als je er voor kiest om nu extra af te lossen. Zal dit over 2tot 5 jaar toch een keer vervangen moeten worden met als gevolg dat dit dan +_ 30% duurder is als vandaag
cjw73
@Het moet maar hoe weet je dat het dan 30% duurder is?
Het moet maar
@cjw73 weet ik niet precies nee maar kun je op je vingers na tellen dat zoiets zal zijn
+2
labella
@Het moet maar als je extra aflost en over een jaar geld tekort komt voor vervanging is het maar de vraag of de bank je geld wil verstrekken dus als je het mij vraagt zou ik niet extra aflossen maar investeren.
+2
Noorderling
@labella
En dit jaar mag je 50% willekeurig afschrijven. Houdt je belastinggeld op het eigen erf.
Het moet maar
@labella ja sta er zelf ook ongeveer zo in maar eind van t jaar ga de grootste lening aflopen wat rente betreft die is nu 1,6% en gaat in december naar…. ?
cjw73
@Het moet maar je zegt het zelf al, de grootste lening. Neemt mijn niet aan dst je die in 1 keer kan aflossen, dus die rente verhoging komt toch. En geef @labella gelijk ben bang dat moeilijk weer nieuw geld kan krijgen.
bio boer
@Het moet maar investeer dan vooral in iets wat kosten bespaard of exstra inkomsten opleverd waar door je meer geld hebt voor de hogere rente
de Tank
@Het moet maar reken het vooral goed door, wat je bespaart met aflossen, wat je dragen kan, wanneer je noodzakelijke investeringen wil doen. Dan krijg je er gevoel bij en maak je keuze. Later kunnen bijlenen zou ik niet op gokken.
+1
labella
@de Tank Zolang de inflatie hoger is dan de rente is extra aflossen weinig zinvol, je lening wordt dan in verhouding vanzelf al minder waard.
HansBa
@labella dat theoretische gelul heb je weinig aan. Als je geen noodzakelijke investeringen hebt, zeker nu in deze onzekere tijd, is aflossen het beste. Nu de rente stijgt en de melkprijs daalt boert dat een stuk relaxter.
+1
bio boer
@HansBa een keer 100.000 euro aflossen zet ook geen zode aan de dijk is 4000 euro aan rente er moet toch wel wat tebedenkenzijn wat meer redament geeft dan 4000 euro per jaar met 100.000 euro
+1
T60401
@bio boer Gaan gewoon naar 6% dus dan ben je 6000 euro minder kwijt. Als je met die 100K dan nog een lening compleet af kunt lossen dan valt die aflossing ook weg. Heb je zomaar 15 tot 20k meer bestedingsruimte. Is toch serieus geld als de marges krap worden. Als het mij dan niet past los ik in 2024 niet extra af. Kan een hoop gezeur bij de bank besparen.
+1
bio boer
@T60401 hij schreef een dikke dus dat zal dan maar dan 100.000 euro zijn weet ook niet om hoe veel geld het gaat wat hij exstra missen kan beetje buffer is ook niet verkeerd eerst iets aflossen dan later bij de bank komen ik wil kleine oberbrugings hypotheek sta je er ook mooi op
cjw73
@T60401 ik hoop toch niet dat je op ieder lening van een ton jaarlijks 10 tot 15 k moet aflossen want dat vind ik nogal wat.
bio boer
@cjw73 is hier wel zo 😅 12 cent per kg melk leveren meer dan 1 miljoen
cjw73
@bio boer je begrijp mij vast wat verkeerd. Want ik denk niet dat jullie over elk ton schuld jaarlijks 15000 aflossen, want dat zou betekenen dat je in 7 jaar hypotheek vrij bent.
bio boer
@cjw73 nee klopt lossen niet alles tugerlijk af zijn paar aflossing vrij tot dat er weer 1 klaar is
ntd79
@bio boer maar totaal nog onder de 20 jaar? Daarmee bedoel ik gewoon de jaarlijkse verplichte aflossing delen door de totale schuldenberg
bio boer
@ntd79 23 jaar vogens mij
ntd79
@bio boer ja, hier ook zo'n beetje, 21 jaar, vind het snel zat als je er allemaal eigendomsgrond onder hebt liggen
bio boer
@ntd79 aflossen op alleen grond weet de belasting dienst je ook tevinden of hier wel 😁
ntd79
@bio boer ik doel eigenlijk meer op dat je zekerheid zat hebt. Grond is al zo'n enorm dood kapitaal.
bio boer
@ntd79 ja vind ik ook onnodig veel dood kapitaal daar denk je meschien ook wat anders over als je best exstensief bent met veel eigendom dan als je intensief bent met maar weinig eigendoms grond
+1
cjw73
@ntd79 aflossing jaren is meestal ongeveer de tijd tot dat je 60 a 65 bent.
ntd79
@cjw73 maar je investeerd toch niet eenmalig? Het is hier gewoon een continu proces. Wil niet zeggen elk jaar, maar na twee jaar niks doen wordt het toch wel weer eens tijd, daarbij let ik niet op mijn leeftijd
+1
cjw73
@ntd79 ieder zijn ding. Heb sinds de overname weinig groots meer uit gevonden.
ntd79
@cjw73 nooit zo bij stil gestaan eigenlijk. Ben eigenlijk altijd wel op iets aan het broeden of er komt wel iets voorbij. Zo was pa ook, dus zal wel de gewoonte zijn
+2
cjw73
@ntd79 het meeste wat ik doe moet gewoon uit de bestaande middelen komen. En net wat jij zegt, is ook net hoe je opgevoed bent, mijn pa was ook wat behoudend dus daar zal ik het wel van hebben.
+2
weurding
@cjw73 Hier ook, en toen duidelijk werd dat er toch geen opvolging was...... nu plaagt me ook niks meer, behalve de wetgeving
+1
George
@weurding
Ja dat vind ik al erg zat maar dat hebben die andere er ook nog bij.
+1
cjw73
@weurding ja zo is het hier ook. Heb toch geen opvolger, bij de overname de stal de helft groter gemaakt en nu gewoon afwachten wat de staat en het lichaam wil, en verder zingt het mijn tijd wel uit.
T60401
@cjw73 keer een botje gekocht dus 100K geleend. in tien jaar aflossen gelijk met de afschrijving. Grond is de looptijd langer. Heb ook aflossingsvrije.

iedere situatie is anders. Heb je bijvoorbeeld 15 jaar geleden voor 250k grond gekocht. dan is er nu nog 100K over. en los je 10k per jaar af.
cjw73
@T60401 aflossing vrij wat hebben die boeren ook een makje. Hier moet overal op afgelost worden. Ruim 8 cent per kilo melk.😰😰
bio boer
@cjw73 volgens mij kijken ze niet zo strikt naar leeftijd mijn vader heeft op zijn 55e nog grote leningen afgesloten toen zat ik nog niet in maatschap aflosing was toen wel jaar of 28
T60401
@cjw73 kwam de bank zelf mee. Grond gekocht wilde ik in 25 jaar aflossen. Bank kwam met 1 lening in tien jaar aflossen en dan nog een lening 10 jaar aflossingsvrij.
bio boer
@T60401 is er naar 10 jaar ook weer eens ruimte voor nieuwe lening
cjw73
@T60401 dan ben je vast een goeie klant van hun. 😉😉
ntd79
@T60401 je verhaal klopt, als je dat ton anders uit zou geven aan onzin....niet aan onderhoud, vervanging etcetera wat er toch aan zit te komen
pieta
@bio boer Noem mij eens wat voorbeelden van rendementen boven de 5% zonder werk of risico. Gedane aflossingen besparen nu toch behoorlijk op rente. Als ik nu grond koop voor 7 euro/m2 en 5% rente moet betalen dan zie ik niet direct ergens winst ontstaan.
bio boer
@pieta dat verschild per bedrijf
Als je nog 10 lege boxen hebt zou ik die bijvoorbeeld op vullen
+1
pieta
@bio boer Voldoet niet aan "zonder werk". Fosfaatrechten zijn al aanwezig overigens. Heb vorig jaar wat meer koeien gehouden. Ga nu weer wat krimpen in aantal koeien.
hans1980
@pieta obligaties Rabobank 6,5%
pieta
@bio boer Noem mij eens wat voorbeelden van rendementen boven de 5% zonder werk of risico. Gedane aflossingen besparen nu toch behoorlijk op rente. Als ik nu grond koop voor 7 euro/m2 en 5% rente moet betalen dan zie ik niet direct ergens winst ontstaan.
bio boer
@pieta met die gedachte zou je nooit meer hypotheek aanvragen in de landbouw
pieta
@bio boer Ik ga richting de 50 en ben niet zo investeringsgezind. Het mag in ieder geval niet te veel werk opleveren. Ik zeg niet dat ik geen stuk land zou kopen als het op mijn pad komt. Maar dat zou ik dan niet doen voor de directe winst.
bio boer
@pieta als je geen opvolger hebt snap ik je wel bedrijf bij de tijd houden is dan voldoende
bio boer
@pieta dan zou je nog windmolen kunnen bouwen zo dat je stroomrekening op 0 komt of zelfs toe krijgt
pieta
@bio boer Windmolen zijn ze hier qua beleid op tegen en de max hoogte voor nu is de hoogte van je hoogste gebouw. Meter of 8 lijkt mij te laag.
bio boer
@pieta hier mag het tegenwoordig wel kan al 5 boerderij windmolens zien van af mijn erf alle maal afgelopen weken geplaast
labella
@HansBa in goede tijden moet je investeren dan kun je in slechte tijden met weinig kosten door.
+1
ntd79
@HansBa relaxter moet je het lekker houden en wegzetten op een spaarrekening. Zoals bioboer ook al zegt, of je eenmalig bijvoorbeeld een ton extra aflost is leuk maar koop je weinig voor, en of je wat krijgt van de bank als je toch wat nodig hebt is maar de vraag.
T60401
@Het moet maar Ten eerste zorg dat je voldoende geld op de lopende rekening houdt. Daarna zou ik eerst nog een maandje of 4 de kat wat uit de boom kijken. Wat gaat de melkprijs doen? hoe hoog loopt de rente op?

Hier krijg ik er in augustus drie vrij. allemaal niet zo spannenede bedragen. Maar ik zou deze graag helemaal kwijt zijn als in 2026 de grootste meute vrij komt. Dus mijn insteek is nu om in augustus flink af te lossen. Maar we gaan dan eerst kijken hoe alles er voor staat. In augustus kun je nog investeren. sleufsilowanden en betonplaten zijn meestal wel snel te leveren.
Theo61
@Het moet maar Ik zou op me geld blijven zitten tot eind van het jaar en eerst het nieuwe rentevoorstel bekijken. dan weet je wat je moet/kan doen.
+1
labella
Quote Reactie van @Theo61:
Ik zou op me geld blijven zitten tot eind van het jaar

Jij wilt het geld uitbroeden?
Theo61
matt
@Het moet maar zo is het afgelopen jaren wel gegaan,daarom word nu die
Hoge rente ingezet.
Om die hoge inflatie te temperen,het blijft een gok.
DutchDairyFarmer
@matt vraag mezelf wel eens af hoe lang de rente zo of nog hoger kan blijven. Systeem in de landbouw kan dit niet doorberekenen
+1
bio boer
@DutchDairyFarmer net als de melkprijs van 25 cent er valt productie weg waar door krapte op de markt ontstaat de product prijs weer stijgt
DutchDairyFarmer
@bio boer helemaal mee eens. De top 25 zoals ze dat zo mooi noemen altijd gaat gewoon door. Alleen die groep wordt steeds kleiner en economischer gestuurd
cjw73
@DutchDairyFarmer die top moet meestal ook gewoon door omdat er geen andere optie is.
jg
@bio boer In het jaar dat de melkprijs 25 cent (2009) was , steeg het geproduceerde volume extreem met torenhoge quotumprijzen tot gevolg.
George
@DutchDairyFarmer
Daar kijken ze niet naar .
matt
@DutchDairyFarmer we gaan het zien,met energie zaten we goed.
Met de rente hebben we ons laten verrassen.
sjuu
Met rentepercentage van 6 a 7% knijpt het lekker, ja ook bij mij. 🤣
melluk
@sjuu ach ja, begin jaren 80 mijn eerste stal gebouwd met een rente van 12.8%
tok achterhoek
Wie heeft er recent nog een rente voorstel gekregen? De mijne is zo afgelopen. Of welke bank zit scherp met zijn tarieven
labella
@tok achterhoek ik 1 jaar vast 6,4% RAbo.....😅
T60401
@labella 3 en 5 jaar zijn wel lager. Want daar zie ik nog wel wat voordeel. 😀
Erco
@tok achterhoek hier is in januari 1 vrijgekomen. De bank heeft het niet eens opgemerkt of n voorstel gedaan. Zit nu op 3,2 variabel. Was 4,57 vast.
sjuu
@Erco zijn nu 8 maart, dus zal wel ff hoger zijn.
Erco
@sjuu heb de brieven net binnen. Die ene is zelfs nu nog 2,84. Had voor drie jaar 0,75 procent rentekorting. Die andere is wel 3,98 procent inderdaad
bio boer
@Erco 2.09 % rente voor 3 jaar ? Dat valt mij dan reuze mee
Erco
@bio boer nee 2,84 incl rentekorting. Had helemaal mooi geweest😁 maar die is variabel alleen de rentekorting blijft 0,75. Dus als ie nog n procent stijgt stijg ik gewoon mee. Het is geen vaste rente voor 3 jaar
+1
bio boer
@Erco valt mij nog mee in 2010 hadden wij nog 6% rente zag ik in boekhoud raport met meer dan 3 euro financiring toen hebben we ons ook gered dat zal dan nu ook moeten kunnen onze opbrengsten melkveehouderij is 3 ton getegen vergelken met toen
Gladiool2010
@bio boer als bio heb je een veel betere uitgangssituatie
cjw73
@Erco abn zeker. Want rabo wil niet variabel.
Erco
@cjw73 abn ja. Heb alles variabel nu. Met de wetenschap van nu.... 🤔 Maar betaal nu nog minder dan twee jaar terug en de jaren ervoor dus vooruit...
jent
@cjw73 waarom wil rabo geen variabel?
cjw73
@jent geen idee maar iedereen heeft het er over. En heb de laatste jaren ook nooit variabel als optie gehad.
jent
@cjw73 hier lopen van t jaar 2 rentevast perioden af en mij lijkt variabel beste optie. Zit niet meer zo zwaar als jaren terug
+2
cjw73
@jent zou kunnen naar dan moeten ze je wel die mogelijkheid bieden.
+1
pieta
@cjw73 Wij zitten sinds augustus vorig jaar op variabel bij de Rabobank. Nu meen ik 3.4%. Accountmanager heeft me wel verteld dat ze het momenteel niet aanbieden. Waarom weet ik niet.
cjw73
@pieta zal er tzt eens naar vragen. Bij mij loopt er 1 af op 1 augustus, maar dat is maar een kleine lening.
Noorderling
@pieta
Omdat niemand meer geld wil uitlenen voor die tarieven. Brengt elders meer rendement.
Is dacht ik een soort spaargeld wat ze uitlenen.
pieta
@Noorderling Wat betalen ze tegenwoordig voor spaargeld? Er is meer spaargeld dan ooit in NL.
+1
j h p
@pieta variabel tot 0,5 deposito tot 2,25 wss 10 jaar vast.
+1
Erco
@cjw73 hier was t als je niet meegaat met het voorstel is het automatisch variabel. In januari liep er een af van meer dan 4,5 maar kreeg niet eens n rentevoorstel 🤷🏼‍♂️ sterker nog,niet eens bericht 😁
labella
@Erco Als ik hier niet meega met het voorstel staat het voor 5 jaar vast voor 6,5% rente.
Erco
@labella maar je mag wel gewoon variabel kiezen dus. Wist niet dat andere banken het zo doen. Raar
+1
melluk
@tok achterhoek 1 febr 1 jaar 5.3 4 jaar5.10

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vroeger en rente geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!