Te duur en te vaak: boeren willen niet aan jaarlijkse controle in strijd tegen stalbranden

Boeren zien geen heil in de jaarlijkse brandveiligheidskeuring die vanaf volgend jaar verplicht wordt. Land- en tuinbouworganisatie LTO pleit in plaats daarvan voor een afgeslankte vijfjaarlijkse keuring. Dat is tegen het zere been van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. ,,Boeren willen niks doen tegen stalbranden.”

Deel dit topic

Reacties

Deutzrijder
Stalbranden bij de melkveehouderijbedrijven komen bijna niet voor.
Maak dan onderscheid in soort bedrijven
willemvanaaken
Controleer die Chinese import led verlichting-zooi eerst maar eens beter, voor er een CE stempel op komt. Net mijn brandblusser gast hier gehad, kwam paar dagen geleden ook bij een boer die er net op tijd bij was. Na afdeling zuiverspuiten even bak koffie. Na 10 minuten kwamen ze terug en stond zo'n led lichtbalk te roken. Konden het nog net uitkrijgen met een blusser.
arie.j
Vroeger kwam de onderlinge om de zoveel jaar al alle elektrische leidingen bij een melkveehouderij controleren.
Dat jaren 60tig 70tig.
Toen is het afgeschaft
Een controle is niets mis mee, waarom zo'n weerstand?
Als stalbranden minderen, dan kan bij een onderlinge ook de premie omlaag.
Twentsch Land
Een controle is ook niks mis mee, denk dat vrijwel elke boer daar geen probleem mee heeft.....het gaat even over om welke termijn en die jaarlijkse keuring voor de boer in persoon.

@arie.j
+1
Vdejong
@arie.j
Quote:
ook de premie omlaag

😂
+1
labella
@arie.j Een controle is niks mis mee, maar met de kosten wel!
bio boer
@labella 10 min rondkijken 60 euro in het uur is 10 euro 😜
aldert
@labella Ben het vaak met jou eens,maar deze keer niet.Hier brengen de zonnepanelen 16000 euro per jaar op,daar kan toch wel 600 euro vanaf voor een jaarlijkse controle/onderhouds beurt.
+3
labella
@aldert maakt mij niet uit wat die zonnepanelen opbrengen, ze horen i.v.m. brandgevaar niet op een staldak!
+1
ted9
@labella Wat ben je toch tegen panelen op het dak. Kan jou constructie het niet dragen ofzo? Ben je wel voor cv ketels en stroom in huis? Hoeveel stalbranden kun jij mij noemen door zonnepanelen veroorzaakt?
+1
labella
@ted9 i.v.m. brandgevaar moet je gewoon panelen niet willen op een dak van een stal, als je ze op het dak van de woning of werktuigloods legt of op de grond plaatst is prima.
+1
aldert
@labella En ik ben het weer met jou eens.(hier liggen ze op de werktuigen loods).
cs-agrar
Quote Reactie van @aldert:
600 euro

reken dat bedrag maar 3x
aldert
@cs-agrar Het onderhouds contract is hier 600 euro per jaar,alleen als de panelen vuil zijn en de glazenwasser moet komen dan komt er nog wat bij.
walker1
@arie.j Zo'n beetje elke bedrijfstak buiten de landbouw laat zijn elektrische zooi keuren, vaak is het ook verplicht. Ik snap ook niet waarom er binnen de landbouw zoveel weerstand op is. Maar dat is wel met meer zaken zo. Net zoals in heel veel bedrijfstakken VCA verplicht is, sommige loonwerkers zullen het hebben omdat ze ook GWW werk doen, maar verder heeft in de landbouw niemand VCA. Zo kan ik nog wel meer opnoemen.
bio boer
@walker1 hebben wel RI&E
walker1
@bio boer wie hebben RI&E?
bio boer
@walker1 agrarische bedrijven zijn dat verplicht elk bedrijf valt daar eigelijk wel onder om dat elke boer wel eens hulp heeft als je klauwbekapper laat komen moet je al een rie hebben
marcel r
@walker1 Ik ben er ooit aan begonnen de RI&E middels een abonnement van Stigas.
Na enkele uren ergeren, ben ik er maar weer mee gestopt.
Heb de moed nog niet kunnen vinden om er weer mee aan de slag te gaan.
+1
robbies
@walker1 ik heb VCA
Braboboer
@walker1

Heel veel bedrijfstakken hoor je ook klagen dat ze gek worden van de bureaucratie.
royale
@arie.j wat verschilt die keuring waar jij het over hebt met die keuring van de scope 10 keuring die ik moet doen van de verzekeringsmaatschappij? Ik heb weleens vaker aangegeven dat de maatlatkeuring mbt brandveiligheid voor mij een eyecatcher was. In Duitsland hebben ze een TUV keuring. Is dat beter?
weurding
@arie.j premie polis klein beetje omlaag, maar toch een verhoging omdat inspectie betaald moet worden😏
melluk
@arie.j ik kan je verzekeren dat de premie niet omlaag gaat
ik heb nog een kleine tak intensieve veehouderij dus hier is al 3 x een elektracontrole geweest
ik weet wat het kost en elke keer zonder dat er wat veranderd is wordt er toch weer wat gevonden
reken bij een gemiddeld melkvee bedrijf maar op minimaal €5000.- per jaar als het elk jaar moet
Vdejong
@melluk en dan zien de "inspecteurs" sommige dingen niet eens
willemvanaaken
De stal in St Oedenrode had ook gewoon controle gehad en was goed bevonden. Leidingwerk is niet het probleem maar de uitrusting.
+1
Frederika
Al het gif tegen ongedierte verbieden vraagt om problemen
+1
MBMB
Het gaat er niet om dat je geen controle wil maar de manier waarop. De keuring zelf wordt gedaan door een selecte groep die zomaar € 3000 rekent voor een controle. Als er wat mis is (en dat is altijd zo, want stof op een stopcontact is al een reden voor afkeuring) volgt een herkeuring met nieuwe kosten. Onze keuring werd een drama; alles wat een paar jaar eerder nieuw is geïnstalleerd door een erkende installateur werd zonder pardon afgekeurd: kosten voor herstel meer dan €10.000,--. Er ligt een focus op zonnepanelen op stallen. Begrijpelijk, wij willen ook veiligheid maar dat installaties van een paar jaar oud zomaar afgekeurd worden?! Bij de eerste keuring moest er iets aangepast, dus gedaan, bij de tweede keuring moest het weer anders. Tussen onze ervaren installateur en het keuringsbedrijf ontstond hevige discussie en zeg het maar. De controleur trekt altijd aan het langste eind want hij geeft zijn fiat gewoon niet. Nou, na 1 jaar steggelen alles gedaan tegen € 15000,--. en over 2 jaar zeker dit feest weer.. wij overwegen om de zonnepanelen van de staldaken te halen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's brand , lto , controle , keuring , stalbranden , heil en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
1.712