Adema werkt aan 'brede' stoppersregeling boeren, niet alleen voor piekbelasters

Landbouwminister Adema werkt aan een nieuwe 'brede' regeling voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in De Telegraaf. Met het voorstel, dat nog niet af is, zijn miljarden euro's gemoeid. Het idee is om met het pakket een koude sanering van de agrarische sector, met als gevolg bijvoorbeeld faillissementen., te voorkomen.

Vorig jaar is bepaald dat er een einde komt aan de Nederlandse uitzonderingspositie in het Europese mestbeleid. Nederlandse boeren mochten jarenlang meer mest uitrijden dan boeren in andere landen. Maar dat verschil wordt stap voor stap opgeheven; in 2026 moet Nederland zich aan dezelfde regels houden als de rest van Europa.

Er is daardoor een mestverwerkingsprobleem, dat zonder ingrijpen alleen maar groter wordt. Adema komt daarom met een pakket aan maatregelen, waar de 'beëindigingsregeling' er één van is. Het gaat om een langdurige regeling die drie of vier keer per jaar wordt opengesteld en waar boeren die willen stoppen, vrijwillig op kunnen intekenen.

Minder vee
Daarnaast wordt gedacht over strengere regels voor boeren, die minder dieren per hectare zouden mogen houden. De bedoeling van het hele pakket is dat er minder vee (en dus minder mest) komt en dat de waterkwaliteit daardoor verbetert. Bijkomend voordeel is dat de stikstofuitstoot omlaag zal gaan.

Er wordt nog volop gewerkt aan de plannen. Een van de vragen die nog op tafel ligt, is of de 'beëindigingsregeling' volgens de Brusselse regels als 'verkapte staatssteun' kan worden gezien. Als het voorstel af is, gaat er een brief naar de Tweede Kamer, die zich er dan over moet buigen.

Er zijn al verschillende stoppersregelingen voor boeren (geweest), maar dat zijn tijdelijke regelingen in verband met de stikstofuitstoot. Er loopt nu nog een regeling voor piekbelasters in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. De nieuwe regeling is breder, voor de hele sector.

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Soms heb je van die gedachten die onmogelijk te controleren zijn. De heer de groot verdwijnt en een nieuw plan verschijnt.....

Dan zeggen ze altijd dat niks toevallig gebeurd in den haag......
hans1980
.

(klik om te vergroten)

+4
Twentsch Land
Opkoop !

Heb de indruk dat het telkens gaat om alles of niets.

Feitelijk zou in een opkoop ook de mogelijkheid moeten bestaan voor gedeeltelijke opkoop, dus dat intensieve bedrijven een intensief gedeelte kunnen verkopen en door kunnen gaan met normen die de overheid wil zien.
hans-hans
+1
altijdbeter
@Twentsch Land Krijg je daar een relatief klein bedrag. Minder dan 1 miljoen al snel. meteen afrekenen met belastingen natuurlijk. Heel de efficiency van je bedrijf naar de knoppen natuurlijk.

Dat is ook waardeloos als je erover na gaat denken.

Nee, precies andersom doen, dan wat de overheid nu wil:
Uitbreiden zonder grond, dat gaan de winnaars zijn in de toekomst
melluk
@Twentsch Land dus de veroorzakers van het probleem een dikke bonus geven???
de Tank
Zolang niet duidelijk is hoe de opkoopregeling er uitziet en met welke voorwaarden heb ik er geen mening over.
+5
labella
@de Tank Ik heb wel een mening! Een onbetrouwbaardere koper dan de overheid is er niet!
de Tank
@labella Dat is een basisgegeven, ik ga er van uit dat een ieder daar rekening mee houdt.
labella
Quote Reactie van @de Tank:
ik ga er van uit dat een ieder daar rekening mee houd

Er zijn altijd mensen die in sprookjes geloven...
Metal ap
@labella ben het met je eens wat overheid betreft, weet ook een boer die wel aan de overheid heb verkocht terwijl de buren ook interesse hadden, misschien zijn er toch nog wel voordelen af te dwingen
+3
casev2
Hoppa, en weer een paar miljard over de balk, om een papieren probleem op te lossen, waarvan we allemaal weten dat het geen fuck verschil gaat maken... zowel voor de mestmarkt, als voor de waterkwaliteit, waarvan we allemaal al lang weer vergeten zijn, dat dat de eigenlijke reden was van al deze narigheid
+1
Thomas2000
Eerst problemen creëren en dan de zogenaamde oplossing bieden die de belasting betaler miljarden kost. Walgelijk corrupt gedoe.
hans-hans
Waar ik wel voor zou zijn is dat ze productie rechten op willen kopen (in het groot) bijv. 200.000 koeien rechten opkopen van wie mee wil doen x bijv 6000 euro per koe = ......... zo veel euro
relatief het goedkoopste om te doen lijkt mij
en het is voor de mensen die minder willen melken en dat op deze manier mogelijk gemaakt word goed
en voor de mensen die net zoveel koeien willen blijven melken goed
(het is maar een idee)
+7
Freddie1
De overheid creëert zelf een probleem wat niet bestaat en dan kunnen ze mooi met een door hun zelf creëerde oplossing komen, om zo hun (heimelijke) doelen te behalen (sector laten krimpen).
de jonge
@Freddie1 doen ze overal mee. zo sturen zij welke kant ze alles uit willen hebben. te misselijk voor woorden is het
+3
hans1980
Nederland wordt klaargestoomd voor 25 miljoen inwoners veel extra huizen wegen infra etc paar plukjes natuur er tussen en een verdwaalde boer waar toeristen kiekjes kunnen maken
Claas 1986
Waar blijft het perspectief voor de boeren die boer willen blijven? ik mis dit al jaren.
+1
Claas 1986
Als de overheden zo doorgaan voorzie ik een voedselprobleem
+4
labella
Quote Reactie van @Claas 1986:
voorzie ik een voedselproblee

Hoe eerder hoe beter!
Erik1979..
Er komt een nieuwe peildatum!!! En die ligt in de toekomst!!!
+1
Erik1979..
@Erik1979.. er komen dierrechten anders kunnen ze er geen slot op gooien
+3
Bennie Stevelink
@Erik1979..
Quote:
er komen dierrechten anders kunnen ze er geen slot op gooien

Voor het beheersen van de veestapel maakt het niets uit of ze dat via dierrechten of fosfaatrechten doen.
En als er toch dierrechten zouden komen kunnen ze de fosfaatrechten eenvoudig omrekenen naar dierrechten. Dat hebben ze jaren geleden ook met de varkens- en pluimveehouderij gedaan.
Een nieuwe peildatum is dus nergens voor nodig.

Je probeert opzettelijk onrust te stoken net als jouw geliefde Poetin.
Erik1979..
Ik wil alleen zeggen dat ik soms misbruikt wordt om zaken te lekken. Iedereen weet dat ik in het buitenland woon en op prikkebord zit. En ze kennen mijn achtergrond. Als er iets uit de politiek gelekt moet worden dan nemen ze soms contact met mij op. Bron wordt natuurlijk niet vermeld.
+1
Erik1979..
@Bennie Stevelink goede morgen Bennie. Heb jij mijn bankrekeningen ook gecontroleerd? Ik heb vandaag weer een leuke bijdrage aan roebels ontvangen. En dat alles belasting vrij💪💪💪
weurding
@Erik1979.. onder de tafel dan zeker...
+1
mlkvhoudr
@weurding als je ziet wat voor onzin die verkoopt mag je toch haast hopen dat hij dat niet als vrijwilliger doet 😎
Erik1979..
@weurding natuurlijk 😂😂😂 misschien is het Rutte zelf die geld gekregen heeft van de Russische oligarchen. Hij heeft namelijk Russische bedrijven de kans gegeven om met leuke belasting voordelen zich te vestigen op de Zuidas. Maar goed dat is speculeren. Ik heb natuurlijk geen flauw idee. Hopelijk komt er snel duidelijkheid. Vals beschuldigen is niet ok.
Jawis
@Erik1979.. wel vreemd dat de namen er niet zijn.... was baudet er bij dan was het al lang bekend. Ik denk dat er ook cda'ers en vvd'ers bij waren.
robbies
@Jawis eerder D66-ers denk
pieta
Quote Reactie van @robbies:
denk

Verdenk jij die partij ook?
+2
robbies
@pieta die verdenk ik van alles.
Erik1979..
@Jawis
wel lachen weer wat Arno vertelt. Blijkt nergens bewijs voor te zijn alleen bij een cda politici. Zal er nu wel uit geflikkerd zijn en mag je het cda natuurlijk niet aanrekenen. Maar ironisch is het wel.
hans1980
@Bennie Stevelink zowiezo 20-30% afroming bij nieuw beleid
Erik1979..
@hans1980 dat wilde bbb allemaal voorkomen denk Ik
hans1980
@Erik1979.. bij transacties is niet zo ingrijpend
robbies
@Bennie Stevelink ik wens ze veel succes voor de rechter als je zonder wettelijke grondslag fosfaatrechten gaat omrekenen naar staarten zonder bijbehorende procedures voor wetgeving te doorlopen.

Ik ken eigenlijk maar 1 land waar ze daar wel mee wegkomen. Dat is Rusland
Erik1979..
@Erik1979.. een peildatum moet in de toekomst liggen juridisch mag het niet anders
Twentsch Land
Voor een grasland gve zijn geen dierrechten nodig.

@Erik1979..
+1
Tinus78
@Erik1979.. die zijn er al fosfaatrechten voor melkveehouders, varkensrechten enz.. duurt zomaar 2-3 jaar om hier wat anders van te maken en is niet nodig
Erik1979..
@Erik1979.. als een geitenhouder opgekocht wordt dan kan een andere gewoon verdubbelen dus lost niets op. Betrouwbare informant. Mensen het wordt weer een bende!
+1
richard melkvee
@Erik1979.. is het al jaren melkveefosfaatrechten verkopen en vleesvee gaan houden. Dweilen met de kraan open
Erik1979..
@richard melkvee ook een voorbeeld
+1
Marco69
Elke beperkende maatregel werkt toe naar intensivering.
Wolswinkel
Hoe bedoel je “de waan regeert de dag”…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestbeleid , dieren , telegraaf , natuurgebieden , tweede kamer , uitrijden , stikstofuitstoot , piekbelasters , nederland en hectare geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0