Aanvraag miljoenenproject eiwittransitie met jawel.. initatiefnemers min lnv en wageningen universiteit

Miljoenenproject om de eiwittransitie te versnellen
Plantaardige eiwitten hebben veel potentie. Toch komt de teelt in Nederland nog niet echt van de grond. Een miljoenenproject moet de plantaardige eiwitsector een boost gaan geven.


Een heus eiwitplan moet de eiwittransitie een boost gaan geven. |
De eiwittransitie, de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten, gaat niet snel genoeg. Er moet nog veel gebeuren om de nationale doelen voor klimaat, stikstof en het tegengaan van ontbossing te halen. Daarom is het plan ‘Economically-Powered Protein Transition through Innovation in Chains’ (EPPIC) opgesteld. De initiatiefnemers zijn onder andere Wageningen Universiteit & Research en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het project moet het telen, het verwerken en de consumptie van eiwitten stimuleren.

Telen
Op dit moment kunnen Nederlandse plantaardige eiwitten nog niet concurreren met de buitenlandse teelt. Voor Nederlandse boeren moet het aantrekkelijker worden om eiwitrijke gewassen zoals sojabonen, erwten, veldbonen en lupine te telen op eigen bodem. Daarvoor moet de opbrengst per hectare omhoog en de bestrijding van plantziektes verbeteren. Met het project moet het verbouwen van eiwitrijke gewassen rendabel worden.

Verwerken in voedingsmiddelen
Vervolgens moet de voedingsindustrie Nederlandse peulvruchten gebruiken in plaats van de geïmporteerde sojaboon. Het eiwitplan richt zich op het omschakelen van het huidige productieproces.

Consumeren
Het project onderzoekt verder hoe plantaardige eiwitten het beste gepresenteerd kunnen worden, bijvoorbeeld in supermarkten en op menukaarten. Het doel is om de keuze voor plantaardige eiwitten makkelijker te maken. In het eiwitproject is ook aandacht voor de gezondheidsaspecten. Een onderzoeksvraag is bijvoorbeeld of het eten van vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten een nodige tussenstap is naar het consumeren van peulvruchten die minder bewerkt zijn.

Profiteren van de eiwittransitie
Het eiwitplan levert volgens de initiatiefnemers een groei op van 2,6 miljard euro aan economische activiteit. De import van soja kan met een derde worden teruggebracht. De economische voordelen gaan bovendien gepaard met aanzienlijke milieuvoordelen, waaronder een vermindering van 640 miljoen kilogram CO2-emissies, een vermindering van 10 miljoen kilogram stikstof en een vermindering van het landgebruik met 7% voor het Nederlands voedselpatroon.

De voordelen van het eiwitplan volgens EPICC.
Aanvraag is ingediend
Om het project te bekostigen, is er een aanvraag ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Het gaat om een bedrag van 96 miljoen euro. Als de subsidie in het najaar wordt toegekend, start het project begin 2024.

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Zo toch maar weer 100 miljoen over de balk geflikkerd. Voorspelde resultaat 0,0
+1
bio boer
Met opbrengst van 500 euro per ton soja zie ik er voorlopig nog geen positief saldo in opbrengst in nu gemideld zo 2750 kg per ha
Dat is nog minder dan ha tarwe wat al vaak wordt gezien als noodzakelijk kwaad

(klik om te vergroten)

Kars
En zo houden ambtenaren zich aan een baan. Ik eet zo ook peulvruchten, maar ga dat echt niet verdubbelen. Ook al is het gratis.
Klussera
Daar is de grond te duur voor in nl bonen kunnen met weinig bemesting dus goed gewas voor natuurgebieden
bio boer
@Klussera als grond niks kost hou je nog klein saldo
2700 kg × 50 cent = 1350 opbrengst
Glb goud 400
Totaal 1750

800 teelt kosten
950 euro voor de grond en je zelf over 🥳

Tarwe
10.000 kg x 20 cent = 2000 opbrengst
Glb basis 250
Totaal 2250

Teeltkosten 800
1450 over voor grond en jezelf
melluk
@bio boer ik heb een contractje van 1.40/kg
Noorderling
@melluk
Dat helpt!
Wat voor saldo kun je ongeveer halen?
Geen bemestingskosten, 1x onkruid en 2x schimmel spuiten?
melluk
@Noorderling hangt heel erg af van de opbrengst natuurlijk
is voor mij ook de 1e keer
melluk
@melluk bij een gemiddelde opbrengst zou saldo van ongeveer €2400.- / ha moeten kunnen
Noorderling
Quote Reactie van @melluk:
400.- / ha moet

dat is netjes, afgelopen jaar met tarwe niet gehaald inclusief verkoop stro.
Theo61
@Noorderling spuiten?? daar stoppen we toch mee als iedere groene zijn zin krijgt!
Noorderling
Quote Reactie van @Theo61:
spuiten?? daar stoppen we toch mee als iedere groene zijn zin krijgt!

mag iedereen zelf weten, halveert de opbrengst nogmaals en kun je beter het zaaizaad zelf opeten.
bio boer
@Noorderling schimmel spuit middelen zijn nog niet toegelaten voor soja dacht ik maar het scheind ook best mee tevalle kwa ziektes
bio boer
@melluk dan kan er wel weer wat dan wil ik het ook wel proberen
Droge bonen of versebonen leveren ?
melluk
@bio boer ben zelf ook erg benieuwd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , subsidie , peulvruchten , vleesvervangers , sojabonen , veldbonen , stikstof , ontbossing , verbouwen en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0