‘PAS-melders zijn geen illegale boeren’

Vergaderboer vindt dat PAS-boeren niks verkeerds deden en misleid zijn door de regering.

Deel dit topic

Reacties

Arnold1988
Boerderij heeft niet de expertise om een goed artikel te schrijven
Er zijn pasmelders die geheel volgens de wet gehandeld hebben
Pasmelding gedaan en vee gaan houden
Er zijn ook boeren die geen zin hadden om stikstof te kopen, wel vee gingen houden en via de pas gelegaliseerd dachten te zijn
Die groep vervalt weer naar de oude status
Blondje
@Arnold1988 minimaal 60% valt terug. Schat ik
+1
BertK
@Blondje Nieuw ID erbij Christo?
Erco
@BertK een extra persoonlijkheid erbij. Gezellig
Blondje
@BertK nee
+1
bio boer
@Arnold1988 is ook catogorie die nooit vergunning kregen van de provincie die vind dat niet zo nodig door opkomst van de mob zijn de laaste jaren van de nb wet wel vergunningen verleend veel boeren met stallen van af 2000 tot rond 2010 zijn hier in de regio vaak gebouwd zonder nb verguning het was niet nodig vogens de provincie grote groep daar van hebben bij het openen van de pas meteen pasmelding ingediend op advies van adviseurs

Ook deel heeft nog steets helemaal niks kwa vergunning
+1
BertK
@bio boer Als er geen vergunning nodig was, ging het nergens over.

Het gezeik is ontstaan in die gebieden waar de grond werd opgehoogd met mest. Weet je vanaf het begin hoe de regels zijn rondom stikstof aankopen etc, zegt dat vooral wat over de streek waar je zit.
+1
HansBa
@bio boer hebben die boeren dan iets fout gedaan? Voor 2010 kon je tot 100 of 200 koeien zo bouwen onder de Amvb. Later dan toch op advies een pasmelding doen is niks mis mee lijkt mij.
bio boer
@HansBa zeg ik ook niet kaart alleen aan dat het voor kwam die boeren zitten nu wel zonder vergunning zonder financiering mogelijkheden en onverkoopbaar bedrijf
oubi
Vanaf 2010 werd duidelijk dat een Nb-vergunning nodig was. Toch zijn er veel stallen gebouwd tussen 2010 en 1 juli 2015. Vaak werden zijn door de gemeente gewezen dat ze mogelijk Nb-vergunningsplichtig waren en daarvoor contact met de Provincie moesten zoeken. Velen hebben dat niet gedaan en dachten dat het wel los zou lopen. En de banken vroegen in die tijd ook nog niet om een Nb-vergunning.
Ligt dan toch ook een verantwoordelijkheid bij de ondernemer zelf. Of zie hadden geen zin om ammoniak te kopen omdat het na de PASinvoering gratis zou zijn.
Laat deze bedrijven eerst beginnen met een luchtwasser installeren dan komen ze vaak wel goed uit. Een stuk eigen verantwoordelijkheid.
+2
hypotheekboer
@oubi jij hebt makkelijk achteraf praten. Als je het zo goed weet, had je ook kunnen weten dat luchtwassers niet meer op de RAV lijst staan. En sinds wanneer zijn banken specialisten op vergunningengebied? De wetgeving is achteraf door een rechter afgeschoten. Daarnaast werd door provincies en gemeentes niet eenduidig met vergunningsaanvragen omgegaan.
Als jij het zo goed weet moet je een adviesbureau beginnen, gegarandeerd een goudmijn.
oubi
@hypotheekboer ken melkveehouders die voor 2015 fors hebben uitgebreid dmv luchtwasser. Konden niet salderen en hadden geen vertrouwen in de komende PAS. draaien nu legaal met mooie aantallen dieren met echt een lage ammoniakemissie. Want die wassers werken wel.
+1
HansBa
@oubi ik ken ze niet. Waren in die jaren erg veel open dagen van stallen die klaar voor de toekomst waren maar geen enkele met luchtwassers. Moet je ook niet willen zo'n dichte stal!
oubi
@hypotheekboer A 1.17 op rav-lijst.mechanisch geventileerde stal met een chemisch luchtwassysteem (BWL 2012.02.V4) 28
Toelichting
Staat er vandaag nog op.
hypotheekboer
@oubi je hebt gelijk dat de luchtwasser er weer op staat. Was er in 2018 wel vanaf gehaald. Je hebt het over eigen verantwoordelijkheid maar het gros van de bedrijven was op het moment van investeren gewoon legaal. Moeten zij dan voor falend overheidsbeleid opdraaien? Het is toch van de zotte dat de PAS melders vogelvrij zijn.
cornelissen
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Het is toch van de zotte dat de PAS melders vogelvrij zijn.

Met de fosfaatgevallen waren ze overigens gauw klaar, ik geef toe met weliswaar steun van LTO.
Wat hebben die verkeerd gedaan , vergunningen in orde ,grondgebondenheid hier in orde ,maar je werd de armoede in getrapt.
Misschien doen de Pas melders er goed aan op pad te gaan en wat te kopen, maar dat moeten ze uiteraard zelf bekijken.
+3
Quote Reactie van @cornelissen:
de fosfaatgevallen <knip> Wat hebben die verkeerd gedaan

Niets!

Quote Reactie van @cornelissen:
maar je werd de armoede in getrapt.

Ik vind het terecht dat je het onrecht rondom de invoering van het fosfaatrechtenstelsel aankaart, maar ik begin mij wel te ergeren aan het woord "armoede" dat je geregeld gebruikt.

Vlak voor de kerst ben ik nog in Keulen en geweest en heb gezien dat er daar weer meer mensen 's nachts op straat slapen, gewoon in winkelportieken of zelfs dat niet. Zolang je een dak boven je hoofd hebt en voldoende te eten is het schandelijk te spreken over armoede waar je ingetrapt bent! Spreek dan liever over onrecht dat je is aangedaan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
in Keulen en geweest en heb gezien dat er daar weer meer mensen 's nachts op straat slapen,

Is in Nederland ook zo hoor!
de Tank
Quote Reactie van @cornelissen:
armoede

Waar bestaat die armoede uit in jouw geval?
oubi
@hypotheekboer bouwen voor 2015 zonder nbvergunning was niet legaal.
In 2009 zijn de eerste crosscompliance boetes uutgedeeld aan kalverhouders die in 2007/2008 hadden gebouwd zondergeldige nbvergunning. Het was dus al lang bekend in de veehouderij dat bouwen zonder vergunning niet mocht. Ook de rabo heeft dat geweten moeten hebben.
Maar ja, met de PAS was het gratis, de ammoniak.
+1
HansBa
@oubi wat heeft de rabo daar nou mee te maken? Als je een bouwvergunning aanvraagt en je bent een nb vergunning nodig dan hoort de gemeente dit aan te geven. De overheid is hier nalatig als dit nodig was en niet gebeurt is. Dus ook verantwoordelijk. Voor 2010 was er ook geen sprake van de PAS dus dat laatste is onzin.
cornelissen
Quote Reactie van @HansBa:
wat heeft de rabo daar nou mee te maken?

Ze vroegen er mij wel naar bij de kredietverlening (nb) en ook naar een zekere vorm van grondgebondenheid. (2 melkkoeien /ha hielden ze aan als norm ) Ik kon er ruim aan voldoen, dus weet verder ook niet wat als grens werd aangehouden en ook niet wat men nog wou financieren zonder nb.
Blondje
@HansBa de Rabobank had moeten verifieren of de bedrijven wel een toereikende vergunning hadden. Hadden ze dat niet dan financierde ze illegale bedrijven.
HansBa
@Blondje dan kan je de aannemer ook wel verantwoordelijk stellen, bouw advies bureaus etc. Rabo is geld verkoper niet meer en niet minder, daarvoor ben je zelf verantwoordelijk. Vergunning verlening ligt bij de overheid. Die moeten je vertellen wat nodig is. Vraag mij af of een gemeente wel een bouwvergunning mocht verlenen zonder nb als dit nodig was.
de Tank
@HansBa Vergeet de voerleverancier en de loonwerker niet, ze hebben allemaal meegewerkt aan illegale activiteiten.
+1
HansBa
@de Tank tuurlijk haha. valt me mee dat LTO niet genoemd wordt.
de Tank
@HansBa lto heeft het allemaal bedacht
HansBa
@de Tank als de overheid akkoord gaat mag je als boer verwachten dat het klopt. Zelf denk ik nog steeds dat een drempelwaarde de enige oplossing is. Deposities beneden een halve mol bijvoorbeeld gaat nergens over.
melluk
@HansBa met een pas melding bovenop je nb had je een geldige vergunning.
achteraf is makkelijk praten ,niemand wist beter ook de bank niet
oubi
@melluk de bank wist wel beter of had beter moeten weten; in 2006 is in west brabant al een grote varkensstal leeggedraaid vanwege het ontbreken van een Nb-vergunning
hypotheekboer
@oubi misschien geen klant bij Rabo? Niet alles wat fout gaat belandt in Utrecht.
melluk
@oubi makkelijk op een ander afschuiven
als je zo redeneert en onderneemt ga je altijd zelf vrijuit wanneer er iets mis gaat
+1
de Tank
@Blondje O ja, de zorgplicht. Mijn vader van 97, daar voel ik een zorgplicht voor. Als zelfstandig ondernemer vind ik het zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen inkomen 1 van de leuke aspecten. Niet goed voor je eigenwaarde als je altijd de verantwoordelijkheid ergens anders legt. Gebrek aan eigenwaarde zal waarschijnlijk mede de reden zijn om dat te doen.
+2
hypotheekboer
@oubi jij weet ook dat er heel veel bedrijven buiten de agrarische sector zonder NB-vergunning draaien. Zelfs grote jongens als Schiphol en Tatasteel. Daarnaast praat je gezien de aantallen PAS melders niet over incidenten. Wat ik al zei, er was geen eenduidigheid in afgifte van vergunningen. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat de gemeentes en provincies de wetten verschillend geïnterpreteerd hebben of ook niet precies wisten hoe het zat. Het kabinet heeft aangegeven dat de overheid fout zat, maar verantwoordelijk nemen ho maar.
Weet wel dat de Rabobank bij een maat van me met een stal uit 2011 pas jaren later eens naar de NB vergunning heeft geïnformeerd, niet eens als verplichting maar meer als advies, en dat hij het toen pas aangevraagd heeft. Was daar dus bij verstrekking ook niet bekend. @Blondje
pieta
Quote Reactie van @oubi:
ouwen voor 2015 zonder nbvergunning was niet legaal

Volgens mij bouwen wel (mits bouwvergunning aanwezig), vee er in houden niet.
HansBa
@pieta mocht de gemeente wel een bouwvergunning voor een stal afgeven als je de natuurvergunning niet op orde had dan?
pieta
@HansBa Denk het wel. Wij kregen hem.
Blondje
@HansBa ja dat mag.
HansBa
@Blondje geloof er niets van, voor vervanging maar niet voor uitbreiding.
Tuinboer
@oubi voor degene die de RAV lijst lezen. Luchtwasser heeft code 28 . dus mag niet meer worden toegepast.
Blondje
NB vergunning is nodig voor het houden van dieren. Is die vergunning niet aanwezig dan pleeg je een economisch delict .zo simpel is het

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vergaderboer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!