Erisman over het stikstofraadsel van Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog zijn een derde minder koeien, maar toch meer stikstof. Hoe kan dat, vraagt de BBB zich af. En heeft een grootschalige veereductie dan wel nut? Stikstofprofessor Jan Willen Erisman vindt dat we dat nog niet kunnen concluderen. 'Meten is weten, maar dan moeten we wel de goede metingen…

Deel dit topic

Reacties

+13
Twentsch Land
Het ontbreken van een goede nulmeting, een meetnet dat niet toereikend is om lokale veranderingen te volgen en geen correcties voor allerlei externe factoren: volgens Erisman laat de huidige meetmethode veel te wensen over.

Juist !!!

Conclusie ..... dan heeft het ook geen nut om al op voorhand boeren op te kopen en beperkingen opleggen.
+2
Jannus
Quote Reactie van @Twentsch Land:
volgens Erisman laat de huidige meetmethode veel te wensen over.

hij is zijn salaris niet waard is kan naar een nulmeting toe
+2
oubi
Hij zegt dat de stikstofdepositie op schiermonnikoog alleen van de boeren komt; er is daar immers zeer beperkt (eigen) verkeer. Hij vergeet de scheepvaart. Kon wel eens van grote invloed zijn op Schier.
Gisteravond stukje gezien op Focus over luchtverontreiniging. Belgen vliegen over de noordzee om schepen te controleren die vervuilende brandstof gebruiken op de noordzee. De Noorzee is een beschermd gebied en daar mogen schepen alleen 'schone' brandstof toepassen.
Als ze de Noordzee weer verlaten dan mogen ze weer overschakelen op zwaar vervuilende 'zwavel'brandstoffen. Wat hebben we er een rare wereld van.
Met zijn allen fors consuminderen zodat er minder van die Oceaanstomers nodig zijn.
Maar ja, kom de consument niet aan zijn spenderingsdrift.
Grasbaal
Hij durft het evengoed een succes te noemen

(klik om te vergroten)

+5
labella
@Grasbaal Wat een lapzwans.
+2
Grasbaal
Reactie op Joop...

(klik om te vergroten)

+7
casev2
@Grasbaal zozo, dat zo'n reactie door de redactie van joop.nl heenkomt....
Jannus
@Grasbaal Al de modellen beginnen zo langzamerhand op een jehova model te worden waarin het einde der tijden naderd en dat bijstellen zodra hun model niet uit komt
Nevergiveup
@Grasbaal goh , ook nog export , daar zijn ze altijd zo tegen #sarc off#
+2
GJ Bosch
trouw.nl/duurzaamheid-economie/…

Dit springt er wat mij betreft uit:

Dat er vragen zijn over de cijfers snapt Erisman wel. Een ammoniaktoename in weerwil van 38 procent minder vee, dat klinkt toch als een tegenvaller. Bovendien schrijft hij in zijn boek dat de stikstof in de natuur bijna zou kunnen halveren, van ongeveer 19 naar circa 10 kilo per hectare per jaar. Was die verwachting wel realistisch, gegeven de praktijk dat stikstof vanaf het vasteland nu dus alsnog voor hogere ammoniakconcentraties in de metingen zorgt?
“Die bijna-halvering was niet het gemiddelde over het hele natuurgebied”, legt Erisman uit. “Die geldt voor de gebieden waar de kwetsbaarste soorten voorkomen. En die liggen toevallig relatief dicht bij de melkveebedrijven, waardoor het effect van de veestapelkrimp daar volgens het model relatief groot is.”


Een halvering van de depositie dichtbij enkele boerderijen dus.

@Jean-PierreK of iemand anders die verstand heeft van depositieberekeningen: is dit lulkoek of niet. Graag een reactie
demelkboer
@GJ Bosch dit komt toch overeen met onderzoek van zowel rivm als jan cees en de zijnen dat depositie alleen binnen 500 m herleidbaar is tot de bron?
+1
demelkboer
@demelkboer bedenk ook even dat die kwetsbare soorten dus ondanks hun ligging dicht bij de boerderij daar zijn aangetroffen en niet midden in het gebied
Jean-PierreK
@GJ Bosch , theoretisch kan dat (volgens Aerius) op een heel klein gebiedje vlak bij een boerderij waar zo'n 100 a 150 koeien weg gaan. Het gemiddelde op Schiermonnikoog ligt al op slechts zo'n 13 kg depositie. Waarbij grofweg 80% een depositie heeft tussen de 17 en 10 kg.

Echter volgens de piekbelasters module van Aerius leidt de volledige afname van de veestapel tot een veel kleinere afname, dus dan kan het maar over een hele kleine oppervlakte gaan.

(klik om te vergroten)

+1
Jean-PierreK
@Jean-PierreK , ik had een stal ingetekend pal tegen N2000 ter grootte van de gereduceerde dieren op Schiermonnikoog. Uit de module voor opkoop blijkt dat die stal een kleine 16.000 mol stikstof op alle N2000 deponeert ( binnen 25 km). Een gedeelte van die N2000 ligt trouwens op het vasteland. Als ik het deel op alle N2000 op Schiermonnikoog zou dit om zo'n 18 mol per hexagoon gaan; een kwart kg.

Echter de maximale belasting is 1.578 mol per ha. Dat is zo'n 10% van het totaal. Dat komt omdat ik de stal ook echt pal tegen N2000 getekend heb. Als dit voor 10 ha zou gelden blijft er niets meer over voor de andere hectares. 1.578 mol is 22,1 kg.

(klik om te vergroten)

GJ Bosch
@Jean-PierreK In de afbeelding is de totale stikstofdepositie voor een deel van Schiermonnikoog te zien. De hoogste waarde is 26,5. Stel dat daar een boerderij staat. Kun je dan ook per hexagoon berekenen wat het effect is voor de stikstofdepositie als die melkveehouder 40 koeien wegdoet?

(klik om te vergroten)

Jean-PierreK
@GJ Bosch , nee, dat lukt mij niet. Misschien dat @JanCees dat wel kan hij heeft destijds diepgaandere berekeningen uitgevoerd.
Jean-PierreK
@GJ Bosch , ik ben overigens maar een hobbyist op gebied van depositie.
+16
Bennie Stevelink
@GJ Bosch
Quote:
Was die verwachting wel realistisch, gegeven de praktijk dat stikstof vanaf het vasteland nu dus alsnog voor hogere ammoniakconcentraties in de metingen zorgt?

Stikstof van het vaste land kan alleen bij zuid-oosten wind. Hoe vaak komt dat voor op Schiermonnikoog? Hoeveel invloed heeft dat op jaarbasis?
Het lijkt erop dat Erisman niet meer weet welke smoezen hij nog kan verzinnen.
+1
Dezeeuwseboer
@Bennie Stevelink eindelijk een wijs woord van jouw, mijn complimenten.
melluk
@Bennie Stevelink inderdaad
is duidelijk een gevalletje "recht lullen wat krom is".
+1
de jonge
@Bennie Stevelink nou wat een wijsheid ineens, dan hoop ik dat er een kwartje is gevallen met je opstelling over die landschapsgronden,want in feite zeg je nu dus ook dat dat hele verhaal dikke bullsh t is...
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink volgens weerplaza klimaatwind per maand op schiermonnikoog

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+3
Nevergiveup
@GJ Bosch Zeldzame natuur binnen 500 meter van de boerderij , wel bijzonder dat juist die zeldzame natuur juist dicht bij een boerderij onstaat ....
Jean-PierreK
@GJ Bosch , dit kaartje laat zien waar. De KDW niet overschreden wordt op Schiermonnikoog (groen). En waar wel (paars). Heel licht paars is tot een kilo overschrijding. Gemiddeld paars tussen een kilo en verdubbeling van de KDW. Donker paars meer dan verdubbeling KDW.

Dat donkerpaars kan donkerpaars zijn omdat volgens de modellen er veel stikstof (van bv een piekbelaster) op komt of omdat het natuur betreft die veel gevoeliger zou zijn voor stikstof (een lage KDW heeft).

Ik neem aan dat Erisman met name die donkerpaarse plekken op het oog heeft.

(klik om te vergroten)

Stikstofdepositie in relatie tot natuur (Aerius)
GJ Bosch
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Ik neem aan dat Erisman met name die donkerpaarse plekken op het oog heeft.

Ja, op 50 meter van die donkerpaarse plekken staan 2 boerderijen
weurding
Al is de leugen nog zo snel..........
+12
Jannus
@weurding ..de ambtenaren verdraaien het wel
j h p
+4
demelkboer
#hetgaatnietomstikstof
+1
klant
@demelkboer het hele stikstofgezwets loopt muur en muurvast
+1
demelkboer
@klant zolang er nog 76 klaplopers in de 2e Kamer zitten wel ja.
+2
Jannus
Quote Reactie van @klant:
hele stikstofgezwets

Mensen zijn het spuugzat zo langzamerhand en willen gewoon leven en eten en een platteland dat leefbaar is en onderhouden wordt en als Timmerfrans terug komt om premier te worden dan kon de de vlag wel eens een andere kleuren volgorde aannemen
+3
kanniewaarzijn
Ach ja, de "stikstofdeskundige" 😁 Niet gehinderd door enige kennis of inzicht....

Ooit een uitspraak van onze "deskundige": "Maar ja, wat moet je ook met feiten?" 😀
+2
hans1980
@kanniewaarzijn Erisman de man met het Global Goals WEF speltje op ..
Daarmee is alles gezegd
Verwacht geen onafhankelijke wetenschapper
+4
John Spithoven
Even een reactie op bovenstaande.

Er is een verband tussen ammoniak concentratie en berekende depositie.
Waarom?
Aerius heeft rekenregels die voort komen uit de validatie studie gedaan in Denemarken en North Carolina. Daar is wat ammoniak betreft bij 2 varkenshouderijen de afstand tussen de bron en de gemeten ammoniak concentratie bepaald. In DK was dat 400m en in NC 700 m. De bron sterkte is daar de grote bepalende factor in. Binnen deze afstand is er ook een verband tussen de emissie en de ammoniak concentratie (hoewel de validatie studie vermeldt dat voor invloeden van andere bronnen in de omgeving niet gecorrigeerd is)
De werking van Aerius is als volgt: Aan de hand van de rekenregels, emissies uit de NEMA model berekent Aerius de te verwachten ammoniak concentratie. Deze verwachting vergelijkt men met de gemeten ammoniak concentratie.
COTAG palen in natuurgebieden bepalen of deze ammoniak concentratie neer daalt of op stijgt.
Feitelijke depositie wordt niet bepaald!!!
De uitlatingen van Erisman in het Trouw artikel gaan mank. Uit bovenstaande blijkt dat gemeten ammoniak concentratie wel degelijk gevolgen heeft voor de gemodelleerde N depositie.

Maar de feitelijke en noodzakelijke vraag stelling gaat Erisman handig om heen
De emissie is de laatste dertig jaar fors afgenomen, de ammoniak concentratie niet.
Ik daag Erisman uit!

Laat een onafhankelijk statisticus de volgde analyse doen. Er is veel data van emissie en ammoniak concentratie in de loop der tijd.
Vraagstelling:
Is er een significante correlatie tussen emissie en ammoniak concentratie!

Deze vraag zouden ook belangenbehartiging kunnen stellen aan de overheid alvorens we de sector laten leveren.
+2
GJ Bosch
@John Spithoven Ik heb toevallig gisteren ook wat zitten zoeken in de NH3 emissie, concentratie en depositie in de afgelopen 18 jaar. Uit de tabellen van RIVM en anderen blijkt een forse daling van de NH3 emissie, een stijging van de NH3-concentratie en een zeer geringe afname van de (berekende?) NH3-depositie.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+6
Weidezicht
@GJ Bosch die forse emissie reductie, zijn dat dan gemeten getallen, of ook weer berekende cijfers? Stiemem zit hier op prikkebord best wat kennis en mensen met geduld om dingen boven water te krijgen. Eigenlijk zou dat samengebundeld en gestructureerd moeten worden. Volgens mij staan we redelijk dicht bij het punt dat we het stikstofsprookje van tafel kunnen duwen, alleen moet dan sowieso eerst de media daarvoor open staan.
+1
GJ Bosch
Quote Reactie van @Weidezicht:
die forse emissie reductie, zijn dat dan gemeten getallen, of ook weer berekende cijfers?

Een combinatie van berekening en metingen, die worden bijgehouden door emissieregistratie.nl. Zie link voor meer uitleg

biomaatschappij.nl/artikel/…
Weidezicht
@GJ Bosch voor die uitleg heb ik ff geen puf meer nu, maar als die emissie reductie ook weer berekend is, kunnen we daar niet mee schermen als we vinden datval dat rekenwerk niet klopt. Of je krijgt zoiets als in die RIVM verklaring die John Spithoven hier geplaatst heeft. Daarin geeft rivm aan dat de werkelijke reductie in de landbouw door wassers en vloeren blijkbaar minder is dan wat er berekend was.
+1
Farma_boerke
@Weidezicht De uitgangssituatie (nulpunt) waartegen de reductie wordt berekend is verschillend afhankelijk van de wetenschapper. RIVM (Van Bruggen) gaat uit van de hoogste waarde itt bv Erisman.
Echter is dit gebaseerd op schattingen wat het in de historie moet zijn geweest en niet obv metingen. Verder zijn de keuzes die hieraan ten grondslag liggen arbitrair (bv waarom dit startpunt?) en veel historische data zit er niet in die een langere tijdreeks geeft(bv turf verbranding).

(klik om te vergroten)

Verschillende keuzes door verschillende mensen leiden tot ander beginpunt
+2
Jan-T
Vandaag is het dit wat stikstof reduceren door de veestapel te verkleinen.
Morgen is het verhaal weer dat we niet meten.
Overmorgen zijn de weersomstandigheden anders waar door de metingen en modellen anders zijn.
De week daarna moeten er nog meer modellen gekoppeld worden wat weer een afwijking geeft van 150%.
De maand er na is er een andere wind gaan waaien en proberen we een ieder eten te geven in Nederland en de kansarmere burgers een goede baan te geven, en gaan we modellen alleen gebruiken als indicatie en mogen er geen rechterlijke uitsparaken meer komen die niet op feiten zijn berust.
+3
Nevergiveup
@Jan-T Kabinet is laatste 10 jaar superieur geweest in het bedenken en veroorzaken van problemen ! , en daarna zeer incompetent gebleken , feitelijk kan dat ook alleen als ze toegeven in de chaos die ze veroorzaakt hebben , ondertussen op talrijke zaken. Maar toegeven en excuus maken kunnen ze alleen aan "andere slaven"
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan-T:
en gaan we modellen alleen gebruiken als indicatie en mogen er geen rechterlijke uitsparaken meer komen die niet op feiten zijn berust.

Sterk staaltje wensdenken.
John Spithoven
Verklaring RIVM:

rivm.nl/publicaties/…
Weidezicht
@John Spithoven wat vindt jijj of bijv. Dhr.Hanekamp van deze uitleg van rivm? Blijkbaar twijfelde rivm in 2018 al over de vloeren en luchtwassers. Ook s hrijven zij zoiets als dat er mindere zure stoffen in bodem of lucht zitten, waardoor de ammoniak niet kan neerslaan????? Dus dan kunnen planten dan toch ook nu niet steeds meer last krijgen van stikstof in de bodem?
+5
John Spithoven
@Weidezicht je kunt alleen maar een oorzaak - gevolg vaststelling doen door middel van objectieve metingen en in geval van stikstof, met herkomst typering. Dat kan duur zijn maar staat niet in verhouding tot de tientallen miljarden die vrijgemaakt worden voor de bedachte oplossingen.

In die valkuil is Erisman nu gevallen met zijn Schiermonnikoog.

Dus ga natuur bodems onderzoeken met de strategie oorzaak - gevolg. Ook voor depositie, water enz geldt dit.
Farma_boerke
@Weidezicht Dit is enige tijd geleden ook al gepubliceerd door de echte internationaal erkende stikstof prof Mark Sutton
royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/…

Kort gezegd is de reductie van zwavel (S) en de stijgende temperatuur (meer & hogere emissie) een reden dat we niet dalen. Dit is onder andere te volgen aan de pH van het regenwater (neemt toe).
+2
matt
De metingen moeten worden gemodelleerd naar de gewenste uitkomst,van
Professor jan willem zwetserman 🙂))
matt
Over 10 jaar is er inmiddels wel een aangepaste berekening.maar natuurlijk geen herstelde natuur , maar dat ligt dan zeer zeer waarschijnlijk aan het 62% overgebleven vee 🙂
+3
Grasbaal
Wie snapt het nog, ook rechters kunnen hier geen soep van koken:

+1
Cowboy3
Quote Reactie van @Grasbaal:
ook rechters kunnen hier geen soep van koken:

Al die D66 rechters maken hier een niet te vreten antiboeren vegasoepje van.
+1
spotmelker
@Grasbaal het is niet aan rechters om hier iets van te vinden. Die oordelen o.b.v. ingekomen stukken. En zolang het onbenullenlegioen wat men hier zelfs wetenschap durft te noemen de regie houdt verandert er niks voordat de laatste boer het licht uit doet.
+4
Bennie Stevelink
Het wijst er op dat ammoniak geen lokaal effect heeft maar continentaal. Het stijgt snel op naar hogere luchtlagen en verspreidt zich over heel Noord Europa.
In heel Europa de emissie verminderen zal in dat geval wél effect hebben op de concentratie in de lucht.
Piekbelasters aanwijzen en uitkopen is zinloos.
+3
John Spithoven
@Bennie Stevelink we gaan zo langzamerhand aan het zelfde touwtje trekken.....🤔 Gelukkig
+2
weurding
@John Spithoven doortrekken....🚽
Jannus
Quote Reactie van @John Spithoven:
het zelfde touwtje trekken

Inderdaad,het licht heeft een touwtje 😊😋😘
+3
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Het blijft ook nog de vraag of reductie zelfs over een groot wereld deel wel helpt , NH3 was er miljoenen jaren geleden ook volop , ook door natuur , bacteriën , verrotting bos , zee ? , windje dino , vulkanen etc etc. NH3 is gewoon natuurlijk gas , goed voor de kringloop der natuur.

Het onnatuurlijke NOx is in de mate waarin we dat op aarde als een deken uitstoten de grote vervuiler
+1
demelkboer
@Bennie Stevelink een stikstof beleid is überhaupt zinloos. Maar zo als we al 4 jaar terug concludeerden : stikstof is de stok om de hond mee te slaan. Als stikstof wordt getackeld door de landbouw krijgen we te malen met CO2 o en dan met CH4.

Vee teelt verminderen is maatschappelijke aflaat. Kan iederrn weer lekker door met zij leventje
+1
spotmelker
@demelkboer niet de maatschappelijke maar de groene aflaat.
demelkboer
@spotmelker nee maatschappij. Herl veel mensen willen dat de veehouderij mindert. Dan kunnen zijn lekker doorrrrrr
de jonge
@Bennie Stevelink en dus die landschapsgronden ook bennie?
jan-cees
@Bennie Stevelink Dus gebiedsgerichtbeleid is zinloos en is het onterecht schaden van boerenbelangen.
Daarom zei Stichting Stikstofclaim vorig jaar tegen de boerenbestuurders die lekker door hobbelden in gebeidsgericht beleid dat ze hoofdelijk aansprakelijk zullen worden gesteld want ze hadden en hebben kunnen weten dat de modellentroep er serieus naast zit.

Wij werden toen voor gek verklaard en als intimidatie richting bestuurders .
Maar het was meer een waarschuwing zodat ze niet op de blaren komen te zitten terwijl de ambtenaren en de gedeputeerden en het ministerie vrij uitgaan
Bennie Stevelink
@jan-cees de vraag is of de melkveehouderij met een generiek emissiebeleid beter af is dan met een lokaal nep-beleid.
+1
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Het is beide nep , niks , noppes.

En wat ga je dan zeggen zeggen tegen de locale agrariërs , U moet opzouten al is het nep 🖕
de jonge
@Bennie Stevelink joehoe bennie, hoe sta je nu tegenover de landschapsgronden? nog steeds zo"n groot voorstander van?
Bennie Stevelink
@de jonge
Quote:
joehoe bennie, hoe sta je nu tegenover de landschapsgronden?

Als ik moet kiezen tussen landschapsgrond of natuurgrond kies ik nog steeds voor landschapsgrond. Daar heeft de landbouw meer aan dan aan natuurgrond.
+1
de jonge
@Bennie Stevelink neee nu ga je er weer es een ander verhaal van maken, ben je er nog steeds voor dat agrarische gronden worden omgekat naar landschapsgronden.en niet vergelijk maken van natuurgrond naar landschapsgrond,maar van agrarische grond naar landschapsgrond, daar was je voor.
Bennie Stevelink
@de jonge Jij maakt er zelf wat anders van. De vraag waar het om ging was of de bufferzones rond N2000 gebieden natuurgrond moet worden of landschapsgrond. Ik kies in dat geval voor landschapsgrond.
Jij verandert dat in de vraag: “moeten er bufferzones komen”?
Dan is mijn antwoord “nee”.

Agractie heeft de achterban laten stemmen over de vraag of de bufferzones natuurgrond of landschapsgrond moest worden. Ik weet wel zeker dat de meeste boeren geen antwoord op deze vraag hebben gegeven maar op de vraag of er wel of niet bufferzones moeten komen.
Dit is ook het probleem met referenda: mensen geven geen antwoord op de vraag die in het referendum gesteld wordt maar geven antwoord op de vraag die ze er zelf van maken.
de jonge
@Bennie Stevelink neeee jij maakt er van dat er bufferzones moeten komen terwijl dat een voorstel van boswijk was wat jij verdedigde, ik weet zeker dat als je boeren vraag of ze vinden dat er bufferzones moeten komen 99,9999% nee zegt omdat het geen hout snijd, dat geef je eigenlijk zelf al toe met dat je het er mee eens bent dat het stikstofverhaal heel anders in elkaar zit en je dus ook geen piekbelasters etc kunt aanwijzen... dus de bufferzones slaan ook als een kat met de staart tussen de dichtgetrokken deur.....
Bennie Stevelink
@de jonge wat ben je toch een vervelend persoon. Je probeert geheel onnodig deze topic te misbruiken om mij nog een keer weer te lijf te gaan met verdraaide feiten.
Al maanden geleden heb ik in meerdere topics aangegeven dat ik tegen bufferzones ben omdat ik vind dat zoveel mogelijk grond beschikbaar moet blijven voor landbouw. Maar als er toch bufferzones moeten komen, als wij die bufferzones niet kunnen tegenhouden, kies ik er voor dat deze grond landschapsgrond wordt en geen natuurgrond.
Wat is hier onduidelijk aan?
+1
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Denk dat meerdere prikkers er niet van houden dat U vaak toegeeft aan de totalen onredelijkheid of beter gezegd aan de niet juist onderbouwde onzin.

Dat U dan probeert uit te leggen het minst slechte te kiezen schiet dan in het verkeerde keel gat.
de jonge
Dat zie ik dan maar als een compliment, waarom ik dat aanhaal is omdat het ene verbiniding heeft met het andere@Bennie Stevelink
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
slaan ook als een kat met de staart tussen de dichtgetrokken deur.....

Nieuwe uitdrukking? 😂
+2
Albert Altena
@Bennie Stevelink Dat is weer zo'n LTO gedachte.
Net als destijds altijd bij de verlegging van derogatie.
Toegeven aan de chantage daarbij.
+1
Albert Altena
@Bennie Stevelink Hier doel je op de persoonlijke omstandigheden.
Er is ook nog zoiets als maatschappelijk belang gezien de verspilling van veel geld.
GJ Bosch
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het wijst er op dat ammoniak geen lokaal effect heeft maar continentaal.

Maar dan zou ik toch willen wijzen op meetpunt 1 op Schiermonnikoog

man.rivm.nl/gebied/schiermonnikoog/

Meetpunt 1 ligt op ongeveer 100 tot 200 meter van 2 boerderijen af (er bevinden zich volgens luchtfoto twee boerderijen aan de Kooiweg dichtbij meetpunt 1). We zien hier een veel hogere concentratie dan bij meetpunt 5 dat ver van de 7 boerderijen af ligt.

Op de depositiekaart is ook te zien dat bij deze 2 boerdeijen de depositie veel hoger is dan een stukje verder de natuur in

(klik om te vergroten)

+1
Farma_boerke
@GJ Bosch Zo weten we nog niets.
Het MAN netwerk gebruikt buisjes, Gradko of Palmes dat verschil moeten we ook weten, want de Gradko buisjes zijn onnauwkeurig bij lage concentraties.
De algemene onzekerheid in de meting zelf (komt daar overheen) is bijna 10% (agv temperatuur, zonlicht, deeltjes in lucht, aanwezigheid rottingsproducten (plant/wieren ed) etc)
+1
Jean-PierreK
@GJ Bosch die MAN gegevens zijn wel leuk om naast deze kaartjes te leggen. Als dat alle meetlokaties zijn, waarom zijn in het zuidwesten zes hexagonen met een hoge meetcorrectie(meer dan 16%). Daar is zo te zien geen meetpunt.

(klik om te vergroten)

De meetcorrectie volgens Aerius

(klik om te vergroten)

De totale depositie volgens Aerius
Jean-PierreK
@Jean-PierreK de bijdrage van rundvee volgens Aerius. En toevallig vond ik nog een "piekbelaster" die schijnbaar in een paar jaar tijd fors is gegroeid: stal overig, dat kan een paarden of schapenstalletje of iets dergelijks zijn.

(klik om te vergroten)

Stal overig

(klik om te vergroten)

hypotheekboer
@Jean-PierreK dat zal een paardenstal(tentstal) bij een melkveehouder/kampeerboer aan de Kooiweg zijn. Gaat zo te zien niet om een grote stal.(na 2014 gezet)
Weidezicht
@Bennie Stevelink ff advocaat van de duivel, groen en links zal zeggen, je moet ergens beginnen, dus over heel de wereld reduceren lukt nog niet masr laten wij alvast het goede voorbeeld geven.....
demelkboer
@spotmelker nee maatschappij. Herl veel mensen willen dat de veehouderij mindert. Dan kunnen zijn lekker doorrrrrr
+1
GJ Bosch
In het Trouw-artikel zegt Erisman overigens dat de meetresultaten wel degelijk aanwijzingen bevatten dat de ammoniakconcentratie door de veekrimp is gedaald.

De meetresultaten op het eiland lenen zich niet voor al te stellige conclusies, benadrukt Erisman.
“Deze cijfers gaan over de concentratie in de lucht, niet over wat neerkomt in de natuur. Daarbij kan het weer behoorlijk bepalend zijn: bij hoge temperaturen neemt de uitstoot toe en bij veel zuidwestenwind waait er meer ammoniak van de wal naar Schiermonnikoog.

In de resultaten van de meetpunten zijn ook wel aanwijzingen te vinden voor deze uitleg. De ammoniaktoename ten opzichte van 2021 was het sterkst bij twee meetpunten, aan de westpunt van Schiermonnikoog en midden in het natuurgebied op het eiland.

Deze meetpunten liggen beide relatief ver van de melkveestallen. Bij het meetpunt dat pal naast een van de bedrijven ligt, en dus ook de hoogste ammoniakconcentraties meet, was de toename juist het kleinst.
Ook speelt volgens Erisman mee dat de boeren op Schiermonnikoog vorig jaar meer kunstmest en krachtvoer naar het eiland lieten komen. “Als je de metingen van 2022 met een model corrigeert, kom je tot een reductie van ongeveer 25 procent. Minder dan je op basis van de veestapelkrimp zou verwachten, maar dat is te verklaren door die extra mest- en voerimport.”


In meetpunt 5, dat het verst van de boerderijen afligt, is de concentratie met 0.6 gestegen, terwijl de concentratie bij meetpunt 1, dat heel dicht bij de boerderijen ligt, slechts met 0.2 is gestegen. Dus in de redenering van Erisman is het verschil hiertussen (0.4) het gevolg van de lagere ammoniakemissie van 25%.

man.rivm.nl/gebied/schiermonnikoog/
Nevergiveup
@GJ Bosch
0,6-0,2

Conclusie

Het is dus allemaal water naar de zee dragen , en de natuur doet gewoon zijn ding.

24 miljard gemeenschap geld over de balk voor noppes
familie pelle
@GJ Bosch
Quote:
. Ook speelt volgens Erisman mee dat de boeren op Schiermonnikoog vorig jaar meer kunstmest en krachtvoer naar het eiland lieten komen. “Als je de metingen van 2022 met een model corrigeert, kom je tot een reductie van ongeveer 25 procent.

Dus er is volgens erisman behoorlijk wat meer kunstmest en krachtvoer aangevoerd. Kan je dat ergens verifiëren?
GJ Bosch
@Nevergiveup Een relatieve daling van 0.4 bij meetpunt 1 lijkt heel weinig. Maar je weet niet hoe groot het aandeel in de ammoniakconcentratie was van de 7 melkveehouders op Schiermonnikoog.

(De ammoniakconcentratie bij meetpunt 1 was in 2021 5.4, welk deel daarvan kwam van de 7 melkveehouders op Schiermonnikoog)
jan-cees
@GJ Bosch Dat weten ze niet
Albert Altena
@jan-cees En wat ze niet weten worden aannames naar hun gerief.
+1
Nevergiveup
@GJ Bosch Welk incompetente club gooit nou voor zoiets 24 miljard over de balk en een land opslot , en nu economie naar de kl@te etc . 😳

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , stikstof , schiermonnikoog en bbb geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
89
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0