Er komt geen drup melk meer bij na 2015

OOSTINDISCH DOOF

Column Door @Wiebren


Later dit jaar valt bij iedereen die in 2013 melkvee had een brief van de RVO op de mat. Daarin staat de fosfaatreferentie 2013. Dit is het nieuwe bedrijfsplafond en vervangt het melkquotum. Daarmee is ‘bevrijdingsdag 1 april 2015’ definitief uit beeld. Wie nu nog bezig is met flinke groeisprongen voor de komende jaren is te laat. De droom van een grote koppel koeien in een hagelnieuwe stal is een fata-morgana, want er komt geen drup melk meer bij na 2015. De ruimte is op, opgesoupeerd door de snelle groeiers die zich vorig jaar Oostindisch doof toonden voor de sector boodschap nadat ze Dijksma hoorden speculeren op dierrechten. Oren in de nek, staart in de lucht: “Zorgen dat ik vooraan in de rij sta als in 2015 de rechten worden ingevoerd”.

Zo ver hoeft het niet te komen
Die referentie van 2013 is bepaald op basis van de forfaitaire mestproductie, de plaatsingsruimte en het eventuele overschot uitgedrukt in kg fosfaat. Dijksma heeft met het op 1 juli 2014 gepubliceerde wetsvoorstel ‘Verantwoorde groei voor de melkveehouderij’ precies gedaan wat zij in december vorig jaar aankondigde. Niet meer en niet minder.
Op diezelfde dag als Dijksma heeft ook de zuivelsector vorig jaar aangekondigd dat zij actie onderneemt om te zorgen dat de groei van de melkveehouderij verantwoord plaatsvindt. We zijn namelijk met z’n allen verantwoordelijk voor de effecten van die groei. Kernwoorden daarbij zijn: grondgebonden, binnen milieurandvoorwaarden, geen dichte stallen, behoud van weidegang.

Urgentie
Belangrijkste voor de korte termijn: fosfaat! De zwaarbevochten derogatie laat zien dat het menens is: we moeten onder het fosfaatplafond blijven. Als melkveehouderij hebben we daarin de grootste verantwoordelijkheid want bedrijven willen groeien en zijn het meest gebaat bij derogatie. De ontwikkelruimte voor de melkveehouderij is dus recht evenredig met een verbetering van de fosfaatbenutting. In 1990 was de fosfaatbenutting van de melkveestapel amper 25%, in 2012 piekten we op 33%. De hele sector heeft dus in bijna 25 jaar meer dan 20% BEX-voordeel weten te boeken met een toenemende melkproductie. In 2013 hebben we 70.000 koeplaatsen laten verdampen omdat de fosfaatbenutting 1 % is gedaald door referentiekoorts, goede melkprijs en een matig ruwvoerjaar.

Voor de korte termijn zullen we die verloren ruimte van vorig jaar moeten ombuigen. Als sector ontkomen we er niet aan dat we het nu persoonlijk moeten maken. Iedere melkveehouder heeft belang bij ontwikkelruimte en dus een rol in het laten stijgen van de fosfaatbenutting. Grondgebonden groei met een groen tintje van betere mineralenbenutting en weidegang, dat is ons perspectief. Alleen maar uitbreiden van de melkveestapel leidt onherroepelijk tot het bevriezen van de situatie van 2013.

Is het niet veel eenvoudiger om maar gewoon dierrechten in te voeren? Ik heb een mooi sommetje voor u: Reken eens uit wat uw groeiplannen zouden kosten als u het moest vermenigvuldigen met de prijs voor uw duurste quotumaankoop ooit. Zet dat dan af tegen een BEX-voordeel van 20% op uw fosfaatreferentie 2013. Zoveel geld kunnen we ons de komende 25 jaar besparen door de groei te zoeken in fosfaatefficiëntie. Dan hebben we die groei tenminste ook eerlijk verdiend!

Wiebren van Stralen
Beleidsadviseur Mest & Milieu Veehouderij

Bron: ltonoord.nl/mest-en-mineralen/weblog/…

Deel dit topic

Reacties

Wiebren
Er is één kopje weggevallen na de eerste alinea. Wil je die toevoegen Co?

Zo ver hoeft het niet te komen

(anders wordt eerste alinea gelezen als dat nu de stop er al op zit, dat is niet zo.
Grasbaal
Past die niet beter voor deze zin?:

Quote:
Voor de korte termijn zullen we die verloren ruimte van vorig jaar moeten ombuigen.
Wiebren
Hij is weggevallen na de eerste alinea, dus als kopje voor de tweede. Omdat jij geen kantooruren hanteert denk ik dat je het sneller voormekaar hebt dan dat het bij ons op de site aangepast is 😉
+3
jg
Wiebren, respect voor dit realistische verhaal.
pieta
Je bedoelt de realiteit dat LTO al begin jaren 2000 voorstander was van het afschaffen van melkquotum(diverse redenen oa quotumkosten en beperking qua produktie die je er van had) en dat we nu andere kosten krijgen, met andere beperkingen met een andere naam en dat veel boeren enorm geïnvesteerd hebben in uitbreiding van de produktiecapaciteit.
+1
jg
Realiteit is nu, het fosfaat-item is al JAREN bekend. Een aantal ondernemers heeft zich nooit in randvoorwaarden verdiept.
pieta
@jg
Ik heb wel eens wat gelezen over fosfaat maar ik las ook vooral dat boeren vergaten grond uit te breiden bij uitbreiding. Maar grond heeft niets te maken met het fosfaatplafond. Eerst wekte ze naar mijn mening toch de indruk dat er ruimte genoeg was en nu is ie ineens al bijna op. Wie is nu de paniekvoetballer in deze?
Ik heb overigens referentie genoeg volgens mij en ik heb nog wat grond achter de hand. Mijn grootste "vrees" is dat je zometeen ook grondgebonden niet meer uit kunt breiden.
jg
@pieta
Niemand doet aan paniekvoetbal, net als Louis : realistisch voetbal......
pieta
@jg
Ik vind de column daar wel op lijken. Ze hadden beter moeten weten. Ze hebben te weinig rekening gehouden met het individueel bedrijf tov sector.
Wiebren
@pieta je hebt het over 'ze', maar je vergeet even dat 'we' een optelsom zijn van die individuele ondernemers. Vanaf 2010 is er veel inzet gepleegd op het creëren van ontwikkelruimte via Voerspoor. Daardoor is er eind van dit jaar al een kleine 15% meer gemolken dan in 2011 (jaar waar zuivelplan vanuit rekent).

We hebben telkens aangegeven dat we voor maximaal 20% de ruimte vanuit de sector kunnen organiseren. Dat blijkt een realistische inschatting geweest te zijn.
Het enige verschil is dat we telkens hebben gerekend vanuit: 20% meer melk via hogere efficiëntie maakt ruimte voor een kleine 10% meer koeien.
Wat een flink aantal individuele melkveehouders doen is eerst de koeien en de melk. Dat betekent dat de efficiëntie daar dan nu verplicht gaat worden.

Dus geen 'ze', het is het aloude verschil tussen collectief belang versus individueel belang.
Ik heb tot nu toe nog steeds niet het beeld dat bedrijven die geleidelijk groeien, rekening houdend met de maatschappelijke wensen, straks met de vingers tussen de deur komen. Daar zit juist nog de meeste ruimte
Frans1
Quote:
@Wiebren: Dus geen 'ze', het is het aloude verschil tussen collectief belang versus individueel belang.
Ik heb tot nu toe nog steeds niet het beeld dat bedrijven die geleidelijk groeien, rekening houdend met de maatschappelijke wensen, straks met de vingers tussen de deur komen. Daar zit juist nog de meeste ruimte

Maar je weet ook niet wat er gaat gebeuren als het fosfaatplafond overschreden gaat worden? Referenties van voorgaande jaren zijn juist voor de geleidelijke groeiers altijd nadelig.
+1
mlkvhoudr
Ik accepteer geen brieven meer van rvo, maar heb wel een nieuw systeem waarbij ze met een aangeschafte E-herkenning me kunnen bereiken 😃
dorpsrandhoeve
Zeker ook nog met een flink beveiligingsniveau.
mlkvhoudr
Alleen de 13 e maand komt door de beveiliging 😉
+1
fendt-412
Brutalen hebben alleen wel weer flink ruimte gewonnen door op de gok extra dieren er bij te hebben. Zon jaartje wat minder efficiënt draaien kan nog wel eens de moeite waard zijn geweest.

Zelfde gaat gebeuren met verbod van blijvend grasland scheuren. Staat groot in de bladen dat er volgend jaar misschien een scheurverbod komt. En die gaat er komen, iedereen die nog grasland wil vernieuwen zet komend najaar de ploeg in de grond voordat het te laat is in plaats van te wachten op nieuwe wetgeving. Die kan uiteindelijk alleen maar minder voordelig uitpakken.
de hoef
Dan ben je al te laat ,had je dit jaar al moeten scheuren ,het was volgens mij tussen 2007 en 2014 moest het bouwland geweest zijn
meelezer10
Als ik het goed begreppen heb is 2013 het referentiejaar. Als er een scheurverbod komt kun je verplicht worden om weer gras te zaaien idem aan referentiejaar. 2014 is dan ook al te laat.
+1
oldhuus
Ze dreigen al een paar jaar met het eeuwige scheurverbod. Maar in het najaar is dat sowieso onmogelijk, moet altijd voor 15 mei gebeuren.
gezienus
Scheurverbod kennen we hier , heb een x aantal akkers met mais die zullen nooit meer worden mocht je in de toekomst nog meer mais willen poten zorg dat je al je grasland een akkerstatus krijgt dus de ploeg er in en mais of akkergras er in zaaien (weet nie hoe het nu in nederland geregeld is dus een sugesti)
fendt-412
Op klei mag je tot 16september nog wel grasland scheuren.
Kunt er geen blijven bouwland meer van maken maar dan heb je er in ieder geval nieuw gras in zitten.
+1
Waar zijn de creatieve lingen ? Onder ons.
+1
jan is hobbyboer
RFC mag ook wel wat investeringen gaan afboeken, niet bevordelijk voor de melkprijs. Verder zal het allemaal wel weer los lopen. Er stopt elk jaar 3-5% van de boeren en dat kan dan weer verdeeld worden onder de groeiers. Ruimte zat dus.
+3
casev
Toch zit er ook nog een flinke ruimte op de extensievere bedrijven, met verhoudingsgewijs een (te) klein quotum.
+1
MTSTAMMINGA
De melkprijs bepaalt de hoeveelheid de komende jaren !
Als de prijs 40 cent of meer wordt is er ruimte om kosten te maken
Voor een hoger melkopbrengst
+1
Petro Pelgrum
Casev, En degene met een lage produktie per koe.
jan is hobbyboer
Quote:
@Petro Pelgrum: Toch zit er ook nog een flinke ruimte op de extensievere bedrijven, met verhoudingsgewijs een (te) klein quotum.

't is ook niet voor nix dat ik me niet zo druk maak om al deze regels.
meelezer10
@jan is hobbyboer
Dan kun je nog wel eens bedrogen uit komen. Als het landelijk fosfaatplafon wordt overschreden gaan we met ons allen terug naar het referentiejaar 2013. Ook diegene met voldoende grond.
jan is hobbyboer
@meelezer10
Ik had vorig jaar ongeveer 50 dieren rondlopen, meest jongvee, dus paar koeien kan ik komende jaren heus wel melken, ik heb niet zulke wilde ambities. En na paar jaar komt er op een of andere manier vast wel ruimte, met name voor de ot-en-sien achtige bedrijven die veel weidegang toepassen. En als het helemmaal niet lukt gaan we wat anders doen, erg warme sanering hier in de achterhoek. Maar voorlopig ga ik er vanuit dat ik nog gewoon rond de 20 koeien kan melken volgend jaar, leeft wel zo makkelijk.
meelezer10
@jan is hobbyboer
fosfaat van jongvee tikt niet zo hard door. Als het jongvee meest ouder dan een jaar was kan het nog maar jonger dan een jaar niet. 50 stuks jongvee jonger dan een jaar kun je inwisselen voor tien top koeien.

Overigens volgend jaar zal het nog geen porbleem op leveren als je voldoende grond hebt. We moeten eerst over het landelijk fosfaatplafon.
mlkvhoudr
Wat is dat nou weer voor redenering jan, als het verschil in melkprijs zo groot blijft hoeft de FC alleen maar nieuwe leden aan te nemen.

Dan zitten die fabrieken zo vol.......
friesboertje
Die referentie van 2013 is bepaald op basis van de forfaitaire mestproductie, de plaatsingsruimte en het eventuele overschot uitgedrukt in kg fosfaat.

Is hier toevallig een formule voor?
+1
jan 1
Degenen die in 1982/83 veel molken werden toen ook al voor gek verklaard,nu weer het zelfde liedje,tis toch aan de ondernemer om zich in te dekken tegen eventuele toekomstige regelgeving,Een eventuele nieuwe stal hoort zo snel mogelijk vol te zijn,heeft nix te maken met vooraan staan,wel met verantwoord ondernemen!
+1
arie.j
Klopt helemaal Casev, dat van geen drup meer zou ik dan ook met een korreltje zout nemen.
meelezer10
In nederland is met deze regels nog genoeg ruimte voor groei. Alleen het landelijk fosfaatquotum zit bijna vol. Wordt dit overschreden dan wordt de wet aangescherpt. Bevriezen van het referentie jaar 2013 heb ik ergens gelezen. In de wettekst dacht ik.
+1
jg
Gezien het duimpje van Hookwood is de realiteitzin bij de "zuivel" er nog niet. Komt nog wel.....
+1
jan is hobbyboer
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat LTO nu gaat doen. Aangeven wat het probleem is is mooi, maar voor welk beleid gaat LTO nu, en welke leden kunnen beter hun lidmaatschap opzeggen. LTO is jarenlang de partij geweest voor de moderne hard groeiende (veel te) intensieve veehouder. Dat blijkt nu een volledig doodlopende weg, dus ben benieuwd hoe ze nu verder gaan (zonder dat de Rabobank gaat sputteren, want meeste groei is niet uit cashflow gefinancierd).
Hansel
JG, Jij bent goed bekent met de materie,
forfataire normen zijn die voor alle koeien hetzelfde of worden zijn deze gerelateerd aan productie, zoja waar kan ik die vinden.
Mogen we al we via BEX beter draaien meer dieren houden?
jg
@Hansel
Op RVO.nl /Mest zijn de fosfaatproduktiegetallen te vinden.

Even laten zoeken op fosfaatproduktiegetallen 2014 2017
+1
arie.j
@jan is hobbyboer
Je lijkt me en beetje gefrustreerd Jan, ondanks alle rust die soms van je uitgaat.
Tot heden was er melkquotum dat de grens was, wordt nu het aantal ha ( misschien een beetje te simpel gesteld , maar daar lijkt het veel op).
Waarom LTO daar opeens schuld aan heeft of zo, is me een beetje duister.
Wat ik van LTO meen tt begrijpen is dat ze voor zo min mogelijk belemmeringen voor een boer pleiten.
Maar dat ze zo groot mogelijke bedrijven stimuleren maak jij er nu toch zelf van.
DeBoerin
Quote:
@Hansel: zoja waar kan ik die vinden.

Waarschijnlijk ben je een extensieve melkveehouder. Het tabellenboek mestbeleid 2010-2013, tabel 6a en 6b is na vier jaar gebruik vervangen door nieuwe normen, geeft al jaren aan welke P2O5 produktie bij een bepaalde melkproduktie hoort. 😄
pieta
Quote:
@arie.j: wordt nu het aantal ha ( misschien een beetje te simpel gesteld , maar daar lijkt het veel op).

Dat is veel te simpel Arie. Het lijkt meer op de volgorde fosfaatplafond --> dierrechten. De volledige hoop is gevestigd op lagere excretie van fosfaat(fosfaatefficiëntie) per koe volgens de kringloopwijzer.
Hansel
@DeBoerin
Hier duizenden kg´s referentie, ging er ff over of het gekoppeld is aan ureumgetal, nee dus.
+1
Wiebren
@jan is hobbyboer Kan ik wel wat over zeggen Jan. De discussie die we net hebben gevoerd (in landelijke vakgroep, regionale vakgroepen, provinciale en afdelings-portefeuillehouders, zo zijn we georganiseerd hè) is juist over deze discussie.
We kiezen niet voor één groep, willen voor iedereen toekomstperspectief proberen te vinden. Dat is in deze discussie wel lastiger, vandaar ook dat in december vorig jaar al aangegeven is dat het loslaten van de koppeling tussen koeien en grond voor deze sector een doodlopende weg is.
DeBoerin
@Hanselforfataire normen zijn die voor alle koeien hetzelfde of worden zijn deze gerelateerd aan productie, zoja waar kan ik die vinden. Dit was je vraag toch ? Niet gekoppeld aan ureum, maar volgens mij gaat de discussie hier over fosfaat en tabel 6a en 6b laten zien dat hoe hoger de melkproduktie per dier des te hoger de fosfaatproduktie per dier.
2 melkveehouders met hetzelfde aantal dieren en dezelfde ha's kunnen zo dus toch een andere referentie verkrijgen 😄
Wiebren
@DeBoerin
Die referentie wordt een optelsom van aantal dieren (melkvee, jongvee) x de fosfaatnorm uit de tabellen van 2013. Die is gekoppeld aan melkproductie, dus niet voor ieder bedrijf hetzelfde.
Dat geldt ook voor plaatsingsruimte. Dat is hectares keer gebruiksnorm (afhankelijk van P-klasse)
pieta
Quote:
@Wiebren: Dat is in deze discussie wel lastiger, vandaar ook dat in december vorig jaar al aangegeven is dat het loslaten van de koppeling tussen koeien en grond voor deze sector een doodlopende weg is.

Die heb je wel losgelaten. Vertel het even als ik het verkeerd zie.
DeBoerin
@Wiebren Ik kan mijn referentie wel berekenen, maar krijg de indruk dat er op het prikkebord zijn die niet weten met welke getallen ze moeten rekenen.
Hansel
@Wiebren
Dus veel mais in 2013 betekend minder plaatsingsruimte en hoger overschot.
Als je in 2014 enz weer meedoet aan derogatie heeft dit nog gevolgen voor overschot/plaatsingruimte?
Wiebren
@pieta De 100% verwerkingsoptie bevordert grondgebonden groei zeker niet, dus dat zie je zeker goed. @JackRijlaarsdam vandaag in Nieuwe Oogst ook trouwens een ijzersterke column.

Daarom ook dat we voor het bevorderen van grondgebondenheid meer nodig hebben dan deze wet. In provinciaal beleid wordt het wel een item. Bijv. in Groningen niet meer dan 4,5 gve/ha, in Gelderland minimaal 50% ruwvoer voor je koeien van eigen land. Brabant alle mest binnen 15 km afzetten, of weidegang, of zorgen dat het meeste fosfaat wat je voert van je eigen ruwvoer komt.
Verder zijn dichte stallen uit den boze en grondloze bedrijven ook, neemt zuivel op in de kwaliteitssystemen.
Wiebren
@Hansel @DeBoerin

Fosfaatreferentie 2013 =

aantal Melkkoeien 2013 x forfaitaire fosfaatproductie (tabel 6)
aantal jongvee 1 jr
aantal weidekoeien
aantal fokstieren melkveeh

-/-

hectares grasland x gebruiksnorm per fosfaattoestand
hectares bouwland x gebruiksnorm per fosfaattoestand

========================================================

Bij melkkoeien is er dus invloed van melkproductie op hoogte van de fosfaatexcretie.
Jongvee vaste norm
Vanuit de hectares maakt het nogal wat uit of je bouwland, grasland of natuurland had in je gecombineerde opgave 2013.

Het handigst is het denk ik om je uitdraai van het bemestingsplan 2013 erbij te pakken en daar naar de forfaitaire berekening te kijken.

Heb je in 2015 meer koeien, meer productie per koe, meer jongvee, weidvee enz, dan groeit je overschot.
Ben je in staat om via BEX die groei te compenseren, niks aan de hand.
Heb je in 2015 meer hectares (vooral gras) dan daalt je overschot.
pieta
Quote:
@Wiebren: Heb je in 2015 meer hectares (vooral gras) dan daalt je overschot.

Als je bex-voordeel dan niet zakt. Neem dat ook even mee.
Hansel
Tis nog nie zo ver, eerst nog ff door het fosfaatplafond heen knallen.
friesboertje
PBL en Wageningen-UR verwachten een stijging van 20% van 1 april 2015 tot 2020. LTO denkt dus dat dit gelijk blijft. We zullen zien.
+2
Wiebren
De huidige situatie is dat de voorspelde groei grotendeels al vóór 2015 gerealiseerd is. We hadden een scenario van 2015-2020 en nu die melk er al bijna is betekent dat aanpassen. Dat doen WUR en PBL alleen als het ze gevraagd wordt, wij spelen liever wat korter op de bal.
+2
Eeerst word ons de fiets afgepakt , nu het qoutum ook zonder vergoeding, nu word het fosfaat qoutum weer van stal gehaald, als zijnde een probleem wat helemaal geen probleem is, nooit is geweest, en ook nooit zal worden.Het is dezoveelste stok om de hond te slaan. Er zit veel te weinig fosfaat in het oppvlakte water, dat de visstand terugloopt.Nee ik steek de kop niet in het zand, komt er nog een SLOM regeling of iets voor knelgevallen ??? Wat een geneuzel over niks, ja ook hier krijgen weer hele volksstammen werk mee.
jg
Gezien de groei van de veestapel, het lagere aantal slachtingen en de hogere melkproduktie zal het fosfaatplafond begin 2015 overschreden worden.
Dan zijn melkveerechten op basis van aantallen 2013 een feit.
Als we dit als melkveesector NIET willen zullen we dit quotumjaar binnen het melkquotum moeten blijven. Anders verspelen we het "recht" om de kringloopwijzer in vanaf 2015 te gebruiken voor verantwoorde groei.
+1
Hansel
Weet je wel waar je aan toe bent
+2
meelezer10
Invoering van melkveerechten kan ook wel eens het einde zijn van de grondprijsstijging. Waarom moet je dan nog grond kopen?
pieta
Zie hier het paniekvoetbal. Wie gaat krimpen? De meesten zullen koers gezet hebben richting meer vee en die lijn vasthouden. Daarnaast is er nog een deel veehouders(hele intensieve) die liever hebben dat er dierrechten komen en dan zijn er ook nog de stoppers voor de komende jaren die wellicht hoop hebben dierrechten te kunnen verkopen. En dan is er nog een stuk extensieve veehouderij die hoopt zonder kosten uit te kunnen breiden. Of zie ik het nu helemaal verkeerd?
jg
Dus melkveerechten?
pieta
@jg
Ik weet het niet en volgens mij weten de meesten het niet(de enige die misschien iets weten zijn de ambtenaren/Dijksma). Ik ben tevreden als ik de fosfaat mag blijven produceren die hier in 2013 is geproduceerd.
Hansel
Komt die heilige graal toch nog pieta........
+1
Wiebren
@Hansel @pieta De referentie 2013 vastzetten als bedrijfsplafond maakt het niet meer nodig om ook nog melkveerechten in te voeren.
Ieder bedrijf wat nu een NB-vergunning nodig heeft kent inmiddels het principe: je mag alleen uitbreiden als je onder je historische referentie blijft. Trek dat nu eens door naar fosfaat....
-1
pieta
@Wiebren
Als de referentie je overschot 2013 is en je breidt uit met grond dan ga je met zijn allen toch gewoon door het fosfaatplafond heen. Trek dat nu eens door naar de toekomst. Dan hebben we toch kringloopwijzer/fosfaatefficiëntie nodig om eronder te blijven. Het grote probleem lijkt mij dat je nog steeds vrij kunt uitbreiden met het afsluiten van een VVO/verwerking. Wellicht dat daar eens wat pijlen op gericht moeten worden.
matt
@Wiebren
Dus als het fosfaatplafond dreigt te worden overschreden,wordt de referentie
Van 2013 bevroren.
Vandaaruit kan ieder individueel bedrijf nog een beetje groeien,door een lagere excretie
Aan te tonen via kringwijzer.
Komt het er zo ongeveer uit te zien?
Wiebren
@matt inderdaad. Als het te gek wordt is het ook mogelijk om ipv referentie te kijken naar de productie van 2013. Dan kan groeien met grond ook niet meer, totdat er weer ruimte beschikbaar komt (bijv. van stoppers)
+1
matt
@Wiebren
Als je een kudde schapen,de goede kant in wil drijven hoef je alleen maar de eerste
Wat brok te geven.
Nu zijn ze begonnen met het schaap,dat helemaal achteraan in de hoek staat,een
Flinke zak brok te geven...
Frans1
Quote:
@Wiebren: Als het te gek wordt is het ook mogelijk om ipv referentie te kijken naar de productie van 2013. Dan kan groeien met grond ook niet meer

Dus komen de geleidelijke groeiers dus toch met de vingers tussen de deur
Hansel
Quote:
@Wiebren: @matt inderdaad. Als het te gek wordt is het ook mogelijk om ipv referentie te kijken naar de productie van 2013. Dan kan groeien met grond ook niet meer

Leg eens uit hoe je nog kan groeien dmv grondaankoop.
verbi
@pieta
Makkelijk praten als je genoeg grond hebt.Wij hebben in 2011 de varkens weg gedaan en in 2012/2013 een nieuwe stal (uitbreiding) gebouwt voor 100 melkkoeien, dus wij moeten gaan verwerken. Grond voor 70000 euro waar je 50 kg fosfaat op mag rijden en dan moet er nog goede mais groeien nou bij ons in brabant niet.Hier in brabant denk ik dat het een leegloop wordt als de verwerking weg valt.Heb onlangs een contract vastgelegd voor 7 jaar dus voldoe dan aan de regelgeving.Maar zoals altijd ieder voor zich en god voor ons allen.
pieta
@verbi
Het is natuurlijk moeilijke materie. Ik snap het probleem wel maar als je streeft naar grondgebondenheid als overheid en sector dan zul je toch een keer moeten kiezen en gewoon met een fatsoenlijke knelgevallenregeling moeten komen.
Clooney
Als je een boederij bijkoopt dan mag je die toch wel tot een locatie samenvoegen lijkt mij??
+1
meelezer10
Referentie is alleen overdraagbaar aan eerste graads verwantschap.
DeBoerin
Quote:
@meelezer10: referentie is alleen overdraagbaar aan eerste graads verwantschap.

Dan zullen de "fosfaatmaatschappen" wel de opvolger van de melkmaatschappen worden.
meelezer10
@DeBoerin als de maatschap niet met de kinderen aangegaan wordt
zal er ook een huwlijksakte bij moeten. zie onderstaande link artikel 21


www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/07/01/regels-voor-een-verantwoorde-groei-van-de-melkveehouderij-wet-verantwoorde-groei-melkveehouderij.html
Hansel
Varkensrechten waren de 1ste 5 jaar ook niet verhandelbaar...........
pieta
@meelezer10
Het aloude "mesthuwelijk" herleeft in deze nieuwe tijden.
hookwood
@pietaJa ik ken daar ook nog wel de voorbeelden van. Bleek dat ze ook nog niet goed op gelet hadden want van het niet-grondgebonden kippenfosfaat ging nog 10x125 kg fosfaat af omdat er ook 10 ha grond was. Hadden ze 1250 kg fosfaat ruimte minder......
Greetje
Pfff... Ik start net ff de laptop op, wordt van bovenstaande niet vrolijker.
Zie net een paar veewagens langs scheuren op weg naar Normaal, daar zullen ze er nog wel een op ons en onze "sores" drinken..

Nu gauw oranje T-shirt an en voor de TV met een koel biertje!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , stal , koeien , melk , melkprijs , melkvee , derogatie , milieu , fosfaat , melkquotum , melkproductie , weidegang , stallen , melkveehouder , sparen , mestproductie , dierrechten , melkveestapel , 2012 , grondgebonden , fosfaatreferentie , dijksma , rvo , fosfaatplafond , wetsvoorstel , plaatsingsruimte en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!