Er komt een eind aan de schaalvergroting in Nederland

Een leuk stukje discussie tussen melkveehouder Jaap van de Heg en de LTO melkveehouderij voorzitter Kees Romijn in de Nieuwe Oogst:

‘Een prijs van 0,34 euro per liter melk is een redelijke prijs’, aldus Kees Romein. ‘Maar de kostprijs is te hoog.’ Naar mijn mening is de kostprijs van een liter melk zo gek nog niet. Vroeger, in mijn beginjaren als boer, kocht ik van 1 liter melk 4 liter dieselolie. Vandaag de dag moet ik 4 liter melk leveren om 1 liter dieselolie te kunnen kopen. Tegenwoordig is de melk in de winkel nog goedkoper dan water. Hoe is het mogelijk, vraag ik mijzelf soms wel eens af. Kees, leg mij nou eens uit wat wij als melkveehouder nog aan de kostprijs moeten doen? Volgens mij is de opbrengst van een liter melk voor de boer gewoonweg te laag. Als ik een snelle reële kostprijsberekening maak, kom ik op een kostprijs van 0,50 tot 0,55 euro per liter. Ik hou dan rekening met grond, stal, vee, kunstmest, loonwerk, krachtvoer, arbeid, rente, waterschap, onderhoud en aanschaf machines, mestverwerking en gezondheidskosten.

Wij als melkveehouders hebben de kostprijs al helemaal uitgeknepen en hebben ons uit de naad gewerkt om onze kop boven water te houden. Voor dertig jaar terug was de opbrengstprijs voor onze melk tussen de 40 en 50 cent per liter. Dan hebben
wij het toch veel beter gedaan dan de zuivelverwerkers? Als de grootste verwerker van melk in december al roept dat per januari 2013 weer wat van de literprijs af moet, dan volgen de andere automatisch. Volgens mij betalen ze niet wat ze kunnen en zouden moeten, maar betalen ze dat wat ze zelf willen. Dáár zal verandering in moeten komen en wel snel. Anders is het voor velen te laat.Een eerlijke prijs voor een goed en (h)eerlijk product!

Ja a p va n d e H e g ,
L u n t e r e n

Naschrift Kees Romijn, voorzitter LTO
Melkveehouderij:

Beste Jaap, als jij nog 4 liter diesel kon ruilen met 1 liter melk, dan ben je al heel lang boer en heb je al veel ontwikkelingen meegemaakt waarvan wij ook dachten dat het niet kon. De Nederlandse melkprijs van 2012 staat in de top 3 van de laatste tien jaar. Die kun je dus niet ‘laag’ noemen, zeker niet als je hem vergelijkt met de landen om ons heen. Veel van onze kosten staan wel met stip op 1 in datzelfde lijstje. Een aantal daarvan blijven structureel op een hoger niveau dan wij gewend waren en zouden willen. De melkprijs moet zich daar de komende jaren op aanpassen. Wij moeten wel blijven waken dat wij concurrerend blijven in de internationale markt. Schaalvergroting lost dat vandaag nog op, maar daar komt in Nederland een eind aan. Dat dilemma is onderdeel van het debat wat wij vandaag en komende tijd met veel partijen moeten voeren.

Deel dit topic

Reacties

+1
George
Jaap van de Heg heeft volkomen gelijk , de melkprijs is veel te laag.

Romijn is een zwammer eerste klas over zijn top 3 melkprijs over de laatste 10 jaar. Dat is ook niet zo moeilijk want de melkprijs is al meer dan 15 jaar veel te laag!De melkprijs kun je met een gerust hart veel te laag noemen en dat is echt niet alleen in NL zo , ook de Belgen Duitsers en Fransen , Engelesen en waar dan ook is de melkprijs veel te laag. LTO zou zich eens moeten inzetten voor een betere melkprijs dan telkens dat onnozel kostprijsgezever. Alles en iedereen is duurder en er is ieder jaar inflatie en dan durven ze een midden jaren 80 melkprijs een goede melkprijs te noemen. Ik begrijp zo'n Romijn niet.
Coen
Die ongebreidelde schaalvergroting in de melkveehouderij was in NL toch al heel lang een doodlopende weg 😃 de prijs van de noodzakelijke productiemiddelen is daarvoor in NL nu eenmaal veel te hoog.

slechts als in het Veenkoloniale gebied huidig akkerbouwgrond wordt omgezet naar teelt voor voedergewassen is er mogelijk enige uitbreiding (met zeer grote bedrijven) mogelijk in de NL-melkveehouderij 😃
George
Maar wordt die akkerbouwgrond wel omgezet voor voederteelt voor melkveehouderij? Akkerbouw levert meer op dan voedergewassen telen voor koeienboeren die een historisch lage melkprijs ontvangen.

Als Romijn kan overdrijven kan ik het ook! 😄

(Maar het ergste is dat ik niet overdrijf)
Coen
George, elke extra marge die wordt verkregen door de NL-melkveehouderij wordt direct (en meer dan volledig) geinvesteerd in extra vaste kosten 😃 bijvoorbeeld een extra grondprijsstijging
George
@Coen
Tja dat doen ze zelf , maar veel melkveehouders zijn al een heel eind klaar met kopen doordat dze een enorme nieuwe stal hebben gebouwd.
+2
jan 1
Als je een melkprijs van 50 centen wil vastzetten moet je ook de grondprijs vastzetten..........,moet daar maar is over nadenken.
+1
George
Wat een onzin verhaal Jan 1.
Ik heb het niet over vastzetten. De melkprijs moet gewoon met de inflatie meestijgen. Dus 50 cent en volgend jaar er weer 2,5 % erbij. 😄
Diesel en loonwerker worden duurder , kunstmest , zaaigoed , voer en alles wordt duurder. Mechanisatiebedrijf , boekhouder alles en iedereen wordt gewoon ieder jaar duurder en jij wilt blijven melken voor een jaren 80 melkprijs omdat anders de grond te duur wordt terwijl niemand je verplicht om die te kopen.
Daar moet je maar EENS over nadenken.
jan 1
Quote:
@George: Wat een onzin verhaal Jan 1.
Ik heb het niet over vastzetten. De melkprijs moet gewoon met de inflatie meestijgen. Dus 50 cent en volgend jaar er weer 2,5 % erbij. 😄
Diesel en loonwerker worden duurder , kunstmest , zaaigoed , voer en alles wordt duurder. Mechanisatiebedrijf , boekhouder alles en iedereen wordt gewoon ieder jaar duurder en jij wilt blijven melken voor een jaren 80 melkprijs omdat anders de grond te duur wordt terwijl niemand je verplicht om die te kopen.
Daar moet je maar EENS over nagt

Tuurlijk zou dat mooi zijn ,maar dan praat je over een risicoloos boeren bestaan,melkprijs altijd met inflatie omhoog en hoppa melken maar:)Laten we dan de quotering in stand houden,mq is binnen 2 dgn 2 euro per liter,en net als in ca zal er een cap op moeten omdat een boer er niet mee om kan gaan.Keep on dreaming...
George
Ja da's dan jullie probleem als je niet met een goede opbrengstprijs kunt omgaan.Tegenwoordig willen jullie ondernemer genoemd worden in plaats van boer en willen jullie het liefst weinig voor jullie kwaliteitsprodukt ontvangen omdat je anders toch niet kunt omgaan met dat geld? Arm houden die gasten dus want anders geven ze te veel uit aan dure produktiemiddelen zoals grond en te dure en te grote stallen. Wat een kromme redenatie houden sommige er op na.
Maar Jan 1 voor jou geldt ook: Keep on dreaming.....
koetje 10
Wat is dat now, als op een bedrijf alles netjes voor-mekaar is , dan is 500 koeien toch totaal geen probleem. Mits je voldoende land hebt, of de mest zorgvuldig afzet enz.... EN je de omgeving niet verpest, wat is dan het probleem.....
wouterpl
Tsja, het wordt wel een uitdaging voor de melkveehouderijsector om genoeg marge te behouden, en hoewel een eerlijke prijs inderdaad hoger zou moeten zijn, is dat helaas niet haalbaar zonder systeem als in Canada.. Wat gewoon niet aan de orde is. Het is alsnog wel lekker makkelijk om de problemen buiten de deur te zoeken maar daar schiet je niks mee op. Er zijn genoeg melkveehouders die wèl een goede boterham verdienen, dus kijk liever eens naar wat je zelf kan verbeteren.

Als je 50 tot 55 cent echt een reële kostprijs vindt, moet je jezelf toch eens afvragen waarom je nog boer bent..
+6
gezienus
Quote:
@wouterpl: Als je 50 tot 55 cent echt een reële kostprijs vindt, moet je jezelf toch eens afvragen waarom je nog boer bent

je kunt je ook afvragen als je trots mag wezen om zo uitgemolken te worden
wouterpl
Mee eens, maar een eerlijke prijs krijg je niet snel voor het werk dat je doet, niet als boer.. Het is nou eenmaal een spotmarkt waar je geen invloed hebt op de prijs, klagen hierover is verspilde energie, dat is helaas de realiteit.

De marges die grote supermarktketens e.d. afpakken is een ander verhaal, dat is smerig machtsmisbruik en daar zou naar mijn mening wèl iets aan moeten gebeuren. Voor de rest zou ik vooral zorgen dat je zelf je zaakjes voor elkaar hebt, want veel meer kun je niet doen.
pieta
@wouterpl
Natuurlijk moet je wel meer doen, jij lijkt Ghandi wel. Ik laat me neerslaan en hoop dat een keer iemand medelijden met me krijgt. Lto en consorten moeten Europa/de politiek overtuigen dat de landbouw een beter machtsblok moet mogen vormen zodat er op gelijkwaardig niveau met de afnemers onderhandelingen over prijs en voorwaarden kan plaatsvinden. Oftewel prijs omhoog en de betalingstermijn naar 30 dgn ipv 120 dgn.
jg
@wouterpl
De invloed op de markt heb je wel degelijk: minder produceren!!!!
beemster5
Quote:
@wouterpl: Als je 50 tot 55 cent echt een reële kostprijs vindt, moet je jezelf toch eens afvragen waarom je nog boer bent..

Dan ben je volgens mij al geen boer meer.
+2
George
Ik ben boer maar gelukkig geen melkveehouder meer. Ik vind die 50 cent minstens hard nodig en meer dan reëel.
+2
jg
George, na 2015 wordt een aantal melkveehouders weer ondernemer, de rest valt af. De indoctrinatie van groei en quotum volmelken is dan vervallen. Tot die tijd blijft de marge zeer slecht door te hoge melkproduktie. Dat de melkprijs omhoog moet ben ik met je eens, het zijn echter de producenten zelf die de markt verkloten.
+2
l coumans
Helemaal met je eens George alleen maar gezever over kostprijs verlagen het eindprodukt moet een serieuze prijs , en daar hebben we recht op
+1
jani
Je hebt nergens recht op wat betreft melkprijs. Het marktsysteem bepaald wel wat je beurt.
MTSTAMMINGA
Ja gewoon ALLEMAAL pure grazing gaan doen,dan daalt de melkproduktie wel en de kosten
Maar als het inkomen stijgt en de melkprijs ?????

Zal hier weer een collega mee beginnen met pure grazing
En wat zegt mijn buurman [doet summer feeding] mooi weer 1 die zijn quotem niet volmelkt volgende jaar Melk ik wel weer wat meer 😄 😄

Als het zou makkelijk was als hier wordt veronderstelt,was ondernemen pas echt saai 😄 😄
+1
Coen
Karst, hier zeggen ze dat overschakelen op bio of pure-grazing meestal op opzet is naar bedrijfsbeeindiging 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , melkveehouderij , lto , stal , melk , melkprijs , krachtvoer , voer , schaalvergroting , kunstmest , loonwerk , grond , melkveehouders , melkveehouder , boer , rente , mestverwerking , dieselolie , diesel , 2012 en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
29