LTO wil crisismaatregelen voor boeren en tuinders tegen droogte

Land- en tuinbouworganisatie LTO wil crisismaatregelen voor boeren en tuinders. Aanleiding voor de oproep is de huidige droogte, die de grootste ooit in Nederland is.

Drie crisismaatregelen zijn het dringendst en daar moet minister Schouten van Landbouw zich sterk voor maken, zegt de belangenvereniging. Zo moeten boeren en tuinders meer en langer kunnen beregenen. Verder moeten boeren voedergewassen kunnen telen voor het vee voor de winter en moeten ze langer de tijd krijgen om mest uit te rijden.

"De gewassen sterven op het land als ze geen water krijgen", aldus LTO-voorman Marc Calon. "Waterschappen moeten toestemming geven om meer en langer te beregenen." Het is volgens hem begrijpelijk als het overdag niet mag, maar voor 's nachts moet een uitzondering worden gemaakt.

Honger
Daarnaast groeit er geen gras en mais en eten koeien nu al van de wintervoorraad. "Dat betekent dat er helemaal geen voorraad is voor de winter en zonder wintervoer zullen er dieren geslacht moeten worden anders sterven ze van de honger." LTO wil uitzonderingen op de regels en voedergewassen inzaaien in de herfst in plaats van vanggewassen.

Importeren van voer uit het omringende buitenland is geen optie, zegt Calon, want daar is het ook droog en heerst een tekort.

Als derde maatregel wil LTO dat boeren twee weken langer mest kunnen uitrijden. Dat voorkomt een mestoverschot en zorgt ervoor dat gewassen aan het eind van de zomer nog zo veel mogelijk kunnen groeien.

Schade
Het is nog te vroeg om een raming van de schade te geven die de droogte in de landbouwsector heeft veroorzaakt. De financiële schade hangt deels af van de opbrengstprijzen.

In Zeeland zijn er akkerbouwers die echt in de problemen zitten, zegt LTO. "Het voorjaar was extreem nat waardoor de boeren pas laat konden zaaien. De droogte van nu is groot en bovendien is het water brak, waardoor er niet beregend kan worden. Er zijn nog geen faillissementen, maar er zijn boeren die nu al aangeven in betalingsproblemen te komen."

Minister
Minister Schouten is op vakantie, maar een woordvoerder van het ministerie van Landbouw laat weten dat er contact is met verschillende organisaties binnen de sector en dat van diverse kanten verzoeken zijn binnengekomen in verband met de droogte.

"We staan welwillend tegenover verzoeken waar we met praktische maatregelen kunnen helpen en als regels knellen, dan kijken we daarnaar", zegt de woordvoerder. "Als het gaat om financiële compensatie voor de gevolgen van het weer: dat zit er niet in. Daar kunnen boeren zich tegen verzekeren."

Deel dit topic LTO wil crisismaatregelen voor boeren en tuinders tegen droogte (nos.nl)

De gewassen gaan dood op het land als ze geen water krijgen en de koeien sterven van de honger zonder wintervoorraad, zegt de belangenorganisatie.

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

Farma_boerke
Quote:
Als het gaat om financiële compensatie voor de gevolgen van het weer: dat zit er niet in. Daar kunnen boeren zich tegen verzekeren
Tuurlijk, dat is namelijk kassa voor de overheid: assurantiebelasting en BTW over het uit te keren bedrag.Ook krijg je nooit de gehele schade vergoed (percentage minus eigen risico), op die manier is de weersverzekering niet voor iedereen weggelegd.

Laten de overheid maar eens tijdig dit jaar betalen (tsr) of een ruim voorschot doen, naast andere voorstellen
Noorderling
@Farma_boerke
Daar wordt elk jaar wel een reden voor aangehaald.

We zijn gewoon jaren verwend geweest met ons milde zeeklimaat. Nattigheid is lokaal en droogte treft een groter gebied. Als je ziet hoe prijzen zich ontwikkelen wordt het geen slecht jaar voor de akkerbouw. Moet je alleen niet zo naief zijn om te vroeg een contract te ondertekenen waardoor je jaar op jaar het jezelf moeilijker maakt.
van Ittersum
@Noorderling mogen tekenen of moeten tekenen. Zit er ook een voorschot bij als vooraf een contract tekent? Dat zou dan veel verklaren.. de hoge grondprijzen moeten wel maandelijks afgetikt worden in rente en aflossing , onderschat dat niet
+1
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
@Noorderling mogen tekenen of moeten tekenen. Zit er ook een voorschot bij als vooraf een contract tekent? Dat zou dan veel verklaren.. de hoge grondprijzen moeten wel maandelijks afgetikt worden in rente en aflossing , onderschat dat niet

Mogen wordt moeten.
Je tekent een contract voor een aantal tonnen te leveren in een afgesproken periode. Betaling is vaak na levering en zeker geen aanbetaling. In de jaren met prijzen lager dan je contract vinden ze altijd wat en keuren ze je partij af.

Nu zal het andersom zijn, maar door de droogte kan jij je tonnen niet leveren en zou je die eigenlijk op de vrije markt voor een dubbele prijs in moeten kopen. Omdat deze producten uberhaubt niet te vinden zijn geven ze je al vast uit coulance een contract voor 2019. Die voorwaarden zijn dan vast niet in het nadeel van de koper. Weer een jaar niks verdient.

Als je goed wilt boeren en flexibel zijn moet je een oogst in de schuur hebben en ben je een oogst aan het voor financieren op het land of heb je een oogst op de rekeningcourant staan. Anders ben je maar een speelbal van de grote verwerkers en weten ze precies wanneer je toehapt.

Als je op den duur het water wat hoger aan de lippen komt te staan, sla je toe als je je kostprijs er uit hebt. Zijn genoeg bedrijven die uien hebben vastgelegd voor 7-9 cent terwijl de contractprijzen momenteel het drievoudige zijn. Scheelt wel zomaar 7000euro per hectare. Dat is wat anders dan een paar balen die over zijn voor 40euro verkopen.

Af en toe zit je er natuurlijk ook volledig naast en gaat alles een keer voor veevoer weg. Eigenlijk is het niet veel anders als in de melkveehouderij. Als je qua financiering tot het uiterste gaat, het valt een keer tegen en sta je met de rug tegen de muur. Je kunt geen beslissingen meer die op lange termijn positief zijn omdat je morgen je geld nodig bent om iedereen tevreden te houden of zelfs je bedrijf in de benen te houden.
diezel
Quote Reactie van @Noorderling:
Af en toe zit je er natuurlijk ook volledig naast en gaat alles een keer voor veevoer weg. Eigenlijk is het niet veel anders als in de melkveehouderij. Als je qua financiering tot het uiterste gaat, het valt een keer tegen en sta je met de rug tegen de muur.

Aparte vergelijk.... opbrengstprijzen vrije sectoren versus financiering melkveehouderij. 😞
van Ittersum
Enige wat ik tot heden heb geleerd dat we te laat hebben ingespeeld en een aantal maatregelen te laat hebben ingezet. Beregenen kost geld en om zo'n ding te hebben of er mee te beginnen stellen we dus te lang uit. Misschien wat meer de akkerbouwer volgen...

Maar volgend jaar kunnen we rond deze tijd wel discussiëren over drainage en/of toch greppelland ivm overvloedige regenval. Wie zal/kan het zeggen
dijkstra uit w
Ik beregen de mais nu elk geval. staat er mooi voor nu. maar als we 14 nog geen water krijgen is het wel bruin aan het worden. nu allee de onderste paar bladeren dor. kolf zit er mooi nu. en word al lekker gevuld. hoop dat het pompen help. 15 mm er op ongeveer.
diekman
Aha ze zijn wakker geworden.
Weidezicht
Ging als kleine jongen vroeger vaak met mijn oom mee stro of zaad hooi laden. Als de akkerbouw producten weinig waard waren vroegen ze achter de wagen of hij paar honderd voorschot wilden geven (terwijl hij altijd in het weekend met de weegbonnen de betalingen deed) het jaar erop waren de producten duur en dan kon hij nergens laden. De aardappels zaten ervoor of geen tijd of ze hadden het gelijk verhakseld want ja al dat werk voor die paar centen stro.......als je alles onder contract hebt zitten heb je nooit geen meevaller.
+3
cs-agrar
Daarnaast groeit er geen gras en mais en eten koeien nu al van de wintervoorraad. "Dat betekent dat er helemaal geen voorraad is voor de winter en zonder wintervoer zullen er dieren geslacht moeten worden anders sterven ze van de honger."

Calon jonguh, dat is natuur..... Simpel zat. en dan 5min voor ze zelf dood gaan geef je ze genadeschot en zeg je dat je zo alles netjes bijhoudt. Zo hoort dat, zijn mensen welke daar studies van gemaakt hebben en zich heel belangrijk vinden. Is heel gebied ergens in NL zo ingericht, iets met oostvaardersplassen oid 🤔
sorry
Quote Reactie van @cs-agrar:
anders sterven ze van de honger."

jonguh....calon legt t even simplistisch uit....op oogst tv .....speciaal voor de eigen leden....
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , winter , water , gras , zaaien , zomer , nat , groot , sterk , beregenen , landbouw , herfst , schouten , Mais , droogte , lto , koeien , vakantie , voer , boeren , zeeland , telen , mestoverschot , voorjaar , nederland , tuinders , dieren , eten , schade , vee , uitrijden , regels , problemen , maken , rijden , was en Gewassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!