Schade

Foto's van schade

Schade nieuws

Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste

11-07-2020 - Wereldwijd zijn economieën door de coronacrisis tot stilstand gekomen. Nu de meeste landen in Europa weer (gedeeltelijk) van het slot gaan, wordt ook de economische schade steeds zichtbaarder. Werkloosheid stijgt, uitgaven blijven achter en alle economieën in de Europese Unie zullen volgens de Europese Commissie dit jaar krimpen.
Hoe hard zijn de klappen, en hoe gaat het op dit moment met Nederland in vergelijking met ons omringende landen?
Zie hieronder hoeveel minder wij hebben uitgegeven in coronacrisis, in vergelijking met andere EU-landen:
Door de lockdown hebben consumenten overal minder uitgegeven, maar hoeveel minder hangt af van de lengte en striktheid van de lockdown. "Hoe vaster de economieën zaten, hoe groter de economische klap is", zegt Hugo Erken, hoofd internationale economie van de Rabobank.
Zoals je in de grafieken hierboven kunt zien, was er in Nederland wel een dieptepunt in het aantal winkelverkopen in april, maar dat was een stuk minder diep dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje. Daar was de lockdown strenger en langer. Zweden is het andere uiterste, zegt Erken. Daar bleef een echte lockdown uit en dat is terug te zien in het aantal verkopen. Dat waren er nauwelijks minder dan voor de coronacrisis.
Wat ook een rol speelt, is hoe goed de digitale infrastructuur van een land is. "Je zag in Nederland dat verkopen werden verplaatst van de fysieke winkels naar websites", zegt Nora Neuteboom, econoom van de ABN Amro. "Hier kon dat, omdat veruit de meeste mensen goed internet hebben en ervaring hebben met online shoppen. Je moet vertrouwen hebben dat je product ook echt geleverd wordt."
Zie hier wat de klap is op onze arbeidsmarkt, vergeleken met andere landen:
De werkloosheid in Nederland is gestegen, en hard ook, in vergelijking met de vorige crisis. Maar zoals je hierboven goed kan zien begon die stijging wel toen de werkloosheid historisch laag was. Zeker in vergelijking met andere landen.
"Net als Duitsland had Nederland een goed uitgangspunt", zegt Neuteboom. "Als je dan een relatieve stijging hebt van één procent, dan is dat een stuk minder problematisch dan als je al op 10 procent werkloosheid zat."
En werkgevers zijn volgens Erken en Neuteboom ook niet vergeten hoe krap de arbeidsmarkt was voor de crisis. "Het was niet zo lang geleden dat werkgevers hemel en aarde moesten bewegen om een vacature te vullen. Dan wil je die persoon niet gelijk weer kwijt", zegt Erken. "Veel werkgevers zijn afwachtend. Die willen even kijken hoe lang dit aanhoudt."
Thuiswerkers
Wat ook meespeelt is dat relatief veel Nederlanders ervaring hadden met thuiswerken. "Dat betekent dat een deel van de productie gewoon kan doorgaan, en het beschermt ook banen", zegt Neuteboom. "Mensen konden tijdens de lockdown doorwerken."
Dat geldt uiteraard niet voor iedereen. Bepaalde beroepen kun je nou eenmaal niet thuis uitoefenen. In de werkloosheidscijfers in Nederland zijn ook vooral mensen in de horeca, uitzendbureaus en schoonmaakbranche ontslagen. Tienduizenden mensen zijn sinds maart in Nederland werkloos geraakt.
Zie hieronder hoeveel deze economieën in het eerste kwartaal zijn gekrompen, en wat het IMF voorspelt voor de toekomst:
Wat ook een rol speelt is de aard van de economie van een land. "Voor Zuid-Europese landen is toerisme veel belangrijker dan voor Noord-Europese landen", zegt Erken. Dat is in de grafieken hierboven te zien. "Het toerisme heeft een enorme klap gekregen, en het is onduidelijk hoe lang dat nog aanhoudt."
"Zeker op regionaal niveau heeft dat impact", zegt Neuteboom. "Hier is Amsterdam redelijk afhankelijk van toerisme, maar het is toch maar een klein onderdeel van de totale economische activiteit. Er zijn regio's in Spanje en Italië die volledig afhankelijk zijn van toerisme, en daar liep het met wel 90 procent terug."
De Nederlandse economie is het eerste kwartaal dit jaar al gekrompen. Dat was voor het eerst in 23 kwartalen. Maar die krimp was kleiner dan in deze andere landen.
Het Internationaal Monetair Fonds kwam eind vorige maand met nieuwe ramingen, met de disclaimer dat die nog onzekerder zijn dan normaal. Heel veel hangt af van of landen het virus onder controle krijgen en houden.
Ook in die voorspellingen krimpt de Nederlandse economie dit jaar wel fors, zoals je in de grafieken hierboven kan zien, maar minder fors dan deze andere landen. Zweden, waar het IMF nog geen ramingen voor heeft gepubliceerd, krimpt volgens de Europese Commissie volgend jaar wel, maar vooralsnog het minst hard van al deze landen.
Herstelfonds
Erken verwacht dat deze crisis de verschillen die er al waren tussen Zuid-Europa en Noord-Europa uitvergroot. "Dat zal het ingewikkelder maken om tot een overeenkomst te komen over het economisch herstel van de Eurozone."
Over dat herstelfonds wordt op dit moment hard onderhandeld. Volgende week komen de EU-regeringsleiders bij elkaar om daarover te praten. De Nederlandse en Italiaanse ondernemersverenigingen riepen premier Rutte en premier Conte van Italië afgelopen week op om voor de zomervakantie overeenstemming te hebben over dat herstelplan.
"Vooralsnog lijkt Nederland nog steeds aan de goede kant te zitten", zegt Erken. "Dat komt ook omdat we ons goed aan de regels van de overheid hebben gehouden. Maar wat de toekomst brengt, dat blijft koffiedik kijken."

Nieuwsgrazer

Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten

03-07-2020 - De melkveesector en minister Schouten zijn het over een ding eens: koeien moeten minder eiwitrijk voer krijgen. Dat levert stikstofreductie op, zodat er weer meer huizen gebouwd kunnen worden. Maar de boeren en Schouten lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan over de manier waarop dit moet gebeuren.
De minister wil een limiet aan de toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer. Dat is het aanvullende voedsel voor koeien naast bijvoorbeeld gras, mais of hooi. Melkveehouders riskeren vanaf 1 september een boete van 2500 euro als ze krachtvoer gebruiken of op voorraad hebben met te veel eiwit.
Twee dagen op en rij voerden agrariërs actie tegen dit plan. Trucks van Defensie blokkeerden vanmorgen de binnenstad van Den Haag om te voorkomen dat boeren op trekkers opnieuw het Binnenhof zouden bereiken. De protestacties vandaag verliepen het grootste deel van de dag rustig.
Uitzondering was de inmiddels opgeheven blokkade van de A1 vanmiddag bij Deventer:
Als grootste bezwaar tegen het plan noemen boeren de gezondheidsrisico's voor koeien. Dat wordt onderschreven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).
Veevoerdeskundige Jan Dijkstra van de Universiteit Wageningen is het eens met de dierenartsen. "Als bijvoorbeeld een jong kalf te weinig eiwit krijgt, kan die later problemen krijgen. Denk aan gevoeligheid voor ziektes of een verminderde vruchtbaarheid."
Het plan van de minister maakt het volgens Dijkstra moeilijker om vee een gebalanceerd dieet te geven. Want het gevolg kan zijn dat de veehouders meer voer geven om aan dezelfde hoeveelheid eiwit te komen als eerst. Daardoor kunnen de koeien en kalveren te dik worden.
'Duizenden boeren getroffen'
Zo'n veertig procent van de 16.000 melkveebedrijven krijgt volgens Landbouworganisatie LTO last van het plan. Dat zijn de boeren die afhankelijk zijn van krachtvoer. Bijvoorbeeld omdat de gewassen die daar groeien beperkt zijn en onvoldoende zijn voor een gebalanceerd dieet.
Minder eiwit in krachtvoer kan ook leiden tot minder melkproductie. "Het is op voorhand moeilijk te zeggen hoeveel dat scheelt", zegt Dijkstra. De eiwitinname kan volgens hem wel "een stuk lager" zonder dat koeien minder melk geven.
Het effect op de melkproductie zal relatief gering zijn, zegt Wil Meulenbroek, voorzitter van de LTO-afdeling melkveehouderij. Het is volgens hem een ondergeschikt argument omdat het vooralsnog gaat om een tijdelijke maatregel tot 1 januari 2021. Maar de schade aan de dieren kan wel wel permanent zijn.
"Melkveehouders moeten kiezen tussen twee keuzes die verkeerd zijn", legt Meulenbroek uit. "Kies je voor dierenwelzijn of hou je je aan de regels van de minister? Melkveehouders hebben het gevoel dat er geen begrip is voor hun situatie."
Afgelopen nacht in de Tweede Kamer bleek dat begrip er wel te zijn. De Kamer stemde in met een motie om het alternatieve plan van de boeren door het Planbureau voor de Leefomgeving te laten doorrekenen.
Wat stellen melkveehouders voor?
Als alternatief willen melkveehouders zelf de regie houden over het dieet van de koeien en beloven ze hun dieren 3 procent minder eiwit te voeren. Dat wordt volgens de LTO berekend op basis van de hoeveelheid eiwit die een boer de tweede helft van 2018 heeft verbruikt.
Veevoerexpert Dijkstra denk dat dit alternatief - zolang de boeren hun belofte nakomen - op papier iets beter is voor het welzijn van de dieren. Want die kunnen het beste inschatten wat een dier nodig heeft om gezond te blijven.
Minister Schouten zegt dat ze geen "zoete broodjes met de boeren wil bakken":
Minister Schouten betwijfelt of er überhaupt genoeg tijd is om het plan van de melkveehouderij door te lichten. Ook benadrukt ze dat volgens haar de gezondheid van de dieren in het huidige plan wel gewaarborgd is. Er komt hulp voor boeren die kunnen aantonen dat hun dieren in problemen raken.
Bovendien biedt het alternatieve plan, waarbij de boeren vrijwillig minder eiwit toedienen, geen juridische garantie voor de benodigde stikstofreductie, zegt de minister. "We hebben er weken over gesproken met de sector, maar uiteindelijk was de conclusie dat het voorstel niet zou leveren wat we nodig hebben om weer huizen te kunnen bouwen."
De maatregel moet een ammoniakreductie van 0,2 kiloton opleveren. Dat is weinig als je het vergelijkt met de jaarlijkse stikstofuitstoot van de melkveesector (280 kiloton, CBS), maar voldoende om de bouw van 75.000 woningen te kunnen realiseren.

Nieuwsgrazer

Cumela wil meer politiecapaciteit in buitengebied om gps-diefstallen aan te pakken

02-07-2020 - Bij Cumela-bedrijven is in 2019 en 2020 al voor ruim twee miljoen euro aan schade ontstaan door gestolen gps-apparatuur. Dat meldt de branchevereniging. Cumela wil dat er vanuit de politiek meer aandacht komt voor het opsporen ‘criminele bendes die door het buitengebied trekken’ en pleit voor meer politiecapaciteit op het platteland.„Uit de gegevens die wij via onze leden verzamelen blijkt dat in 2019 en 2020 bij ruim veertig agrarische loonbedrijven voor ruim 2 miljoen aan schade is ontstaan. Stijgende verzekeringspremies zijn hier niet in meegenomen. De landelijke schadecijfers zijn…

Nieuwsgrazer

Nog meer Schade nieuws

Datum Onderwerp Reacties
02-07-2020 Das richt meeste schade aan bij Limburgse boeren 0 reacties
02-07-2020 Bendes roven voor miljoenen aan gps-systemen uit landbouwvoertuigen 0 reacties
29-06-2020 Flinke hagelschade door zware buien boven Noordoost- en Zuidwest-Nederland 0 reacties
27-06-2020 Interpolis: honderden meldingen van schade door noodweer in het zuiden 0 reacties
27-06-2020 Uientelers in Zeeland zetten 'bijenbrood' in om de oogst te beschermen 0 reacties
23-06-2020 Lokaal fikse regenval zet Poolse percelen blank 0 reacties
22-06-2020 Fruit ondervindt schade van extreme weer, maar wat er hangt is zoet 0 reacties
18-06-2020 Overlast door zware regen en onweer: 'Schoolvoorbeeld van komende jaren' 0 reacties
15-06-2020 Vossen doden zeventig sierkuikens in Soest 0 reacties
15-06-2020 Verzekeraars brengen schade regenbuien in kaart 4 reacties
10-06-2020 407 varkensboeren die meeste stank veroorzaken krijgen geld om snel te stoppen 0 reacties
10-06-2020 Ratten veroorzaken flinke schade in maïs 9 reacties
10-06-2020 407 varkensboeren die meeste stank veroorzaken krijgen geld van rijk om te stoppen 0 reacties
04-06-2020 Schapen moeten van droge dijk, anders gaat de zo belangrijke grasmat eraan 0 reacties
24-05-2020 Gratis wolfwerende netten van provincie alweer op, drie schapenhouders zijn geholpen 0 reacties
22-05-2020 Grasland beregenen met grondwater tijdelijk toegestaan in Brabantse Wal 0 reacties
20-05-2020 Kippenboeren blij met uitspraak Chickfriend: 'Maar het blijft een open wond' 0 reacties
20-05-2020 Fipronil: Luizenbestrijders aansprakelijk voor schade 0 reacties
20-05-2020 LTO Noord regio West presenteert nieuwe Faunavisie 0 reacties
20-05-2020 Pluimveehouders blij met uitspraak Chickfriend 0 reacties
20-05-2020 Zorgen om dijken door zeldzame droogte in Nederland 0 reacties
19-05-2020 PVV Overijssel wil dat boeren in Natura 2000-gebieden kunnen rekenen op compensatie 0 reacties
18-05-2020 Kwaliteit wegen Fryske Marren ondermaats; veenondergrond en droogte als oorzaken schade aangemerkt 0 reacties
15-05-2020 Vannacht wederom flinke schade vroege aardappelen 0 reacties
12-05-2020 Het lijkt wel winter: nachtvorst en autoruiten krabben in mei 0 reacties
12-05-2020 'Het lijkt wel winter', half mei nachtvorst en autoruiten krabben 0 reacties
11-05-2020 Harde windstoten en schade aan bomen: code geel voor kustprovincies 0 reacties
05-05-2020 Amerikaanse telers ploegen aardappelen onder 0 reacties
02-05-2020 Geringe schade door bietenvlieg accepteren 0 reacties
30-04-2020 Vlaanderen zal kosten schade vissterfte op vervuiler verhalen 0 reacties
30-04-2020 Opnieuw een zendmast in brand, dit keer in het Brabantse Standdaarbuiten 0 reacties
29-04-2020 Malieveld ligt er weer keurig bij na goedmakertje van de boeren 1 reactie
29-04-2020 'Twee energiecentrales mogen meer stikstof gaan uitstoten dan ze deden' 0 reacties
29-04-2020 Corona hakt er financieel in bij veehouders 41 reacties
24-04-2020 Stort granuliet gaat door, granietbedrijf vol in de tegenaanval 0 reacties
24-04-2020 Droogte voor alle natuurgebieden in Brabant gevaarlijk: 'Het moet met spoed veel natter' 0 reacties
23-04-2020 Bijna de helft van Deurnsche Peel verbrand, maar toch vertrokken de blusheli's 0 reacties
22-04-2020 Er mag opnieuw gejaagd worden op everzwijnen 0 reacties
19-04-2020 Boer en burger vinden elkaar sneller in coronacrisis; blijft dat zo? 0 reacties
16-04-2020 Glastuinbouwsector wil snel aan de slag met compensatieregeling 0 reacties
09-04-2020 Arbeidsmarkt op slot: bijna kwart minder vacatures 0 reacties
31-03-2020 Veel minder autoschade door coronavirus: aantal meldingen daalt 20 procent 0 reacties
28-03-2020 Wie gaan de asperges steken, nu veel Poolse arbeidskrachten niet komen? 0 reacties
27-03-2020 Een op de drie boeren heeft nu al schade 0 reacties
27-03-2020 Economisch beeld verslechtert razendsnel 0 reacties
26-03-2020 Flynth: coronaschade beperkt in akkerbouw Veenkoloniën 0 reacties
26-03-2020 Sierteeltketen doet dringend beroep op Schouten voor instellen van een noodfonds 0 reacties
26-03-2020 Schade door coronavirus kan voor bloembollenhandel oplopen tot 160 miljoen euro 0 reacties
24-03-2020 Zomertijd kost veel reeën het leven 0 reacties
24-03-2020 President Trump verwacht dat 'economie snel weer normaal draait' 4 reacties
23-03-2020 Boeren: ‘Onze grootste angst? Dat de grenzen gaan sluiten’ 27 reacties
20-03-2020 Crisisteam Tuinbouw werkt aan uitwerking van een noodfonds 0 reacties
20-03-2020 Forse krimp verwacht voor landbouw, bouw, horeca en vervoerssector 22 reacties
20-03-2020 LTO: Komende maanden al miljardenschade bij boeren en tuinders 0 reacties
19-03-2020 Boeren en tuinders rekenen op 5 miljard schade door coronavirus 0 reacties
19-03-2020 Fruittelers hopen dat nachtvorst meevalt 0 reacties
18-03-2020 Geen problemen met de verwerking van melk 0 reacties
17-03-2020 Gelderse bloemenkwekers luiden noodklok: 'Als er niets gebeurt, gaan we failliet' 0 reacties
16-03-2020 Staatsbosbeheer moet schade door giftig voer voor twee derde vergoeden 1 reactie
10-03-2020 LTO Noord inventariseert klachten over bermbeheer door Rijkswaterstaat 0 reacties
10-03-2020 Varkens in Nood: ‘Rundvlees eten schadelijkst voor milieu’ 0 reacties
10-03-2020 Grootste laadnetwerk Frankrijk ligt plat 0 reacties
08-03-2020 ‘Meer ruimte voor verjagen en bejagen brandgans’ 0 reacties
03-03-2020 Heel Europa in de ban van weerdepressies 0 reacties
03-03-2020 De economie zou meer groeien dan verwacht. Maar toen was daar het coronavirus 0 reacties
19-02-2020 Kabinet wil natuurschade compenseren met ‘natuurbank’ 2 reacties
17-02-2020 Boeren zijn boos: vraatzuchtige ganzen zijn geen melkkoe 0 reacties
17-02-2020 Ook vanmiddag weer een code geel voor stevige buien en windstoten 0 reacties
14-02-2020 Dubbel gevoel bij straf voor Vughtse ‘vegan streaker’ na inbraak in konijnenstal: ‘Emotionele schade is heel groot’ 0 reacties
11-02-2020 In 2019 in agrarische enclave Veluwe meer geld uitgekeerd voor edelhertenschade 0 reacties
11-02-2020 Circa 200 stormschademeldingen in land- en tuinbouw 0 reacties
09-02-2020 Storm Ciara blijkt nog krachtiger: windkracht elf 0 reacties
06-02-2020 Wolf beet de schapen in Zwiggelte dood 0 reacties
05-02-2020 LTO Nederland pleit voor snelle invoering statiegeld op blik 0 reacties
04-02-2020 Wolf is terug in Brabant; schapen in Venhorst en Boekel waren prooi van roofdier 0 reacties
04-02-2020 Wolf beet drie schapen dood in Boekel en Venhorst 1 reactie
03-02-2020 'Nederlandse economie gaat voelen dat de import uit China daalt 0 reacties
03-02-2020 Steeds meer boeren verzekeren zich tegen schade door extreme weersomstandigheden 0 reacties
02-02-2020 Vrachtwagenchauffeur heeft zaakjes niet op orde: tien mille aan boetes 0 reacties
31-01-2020 ‘Economische klap coronavirus tot vier keer groter dan SARS’ 0 reacties
30-01-2020 Meer dan de helft van de fruittelers beregent tegen nachtvorst 0 reacties
20-01-2020 Animal Rights protesteert tegen everzwijnenjacht 0 reacties
14-01-2020 'Natuur lost zacht winterweer zelf op' 0 reacties
09-01-2020 'Wacht niet op water' is Limburgse campagne over risico's wateroverlast 0 reacties
07-01-2020 Schade aan tuinbouw in Israël liep in 2019 op tot €69 mln 0 reacties
04-01-2020 3 miljoen kippen dood, 70 miljoen euro schade: Hoe vergaat het de veroorzakers van de fipronilaffaire? 0 reacties
02-01-2020 Vuurwerk vernielt tunnelkas Oegstgeest 0 reacties
27-12-2019 Melkwagen schuift de sloot in langs A30 0 reacties
23-12-2019 Maar liefst 7.500 vrachtwagenladingen duizendknoop en grond verwijderd van de Maasvlakte 0 reacties
20-12-2019 Meer muizenschade in dijken Drents Overijsselse Delta 0 reacties
19-12-2019 Extra geld voor schade door vogelgriep 0 reacties
18-12-2019 Boeren klagen bij rechtbank Middelburg over oneerlijke uitspraken 0 reacties
17-12-2019 Flink slikken voor Landerd: sanering van varkenshouderij in Schaijk kost bijna 1 miljoen 0 reacties
12-12-2019 Farmers Defence Force: 'Supermarkt bedreigt boer' 12 reacties
12-12-2019 Wetenschappers staan voor een mysterie: wat is de oorzaak van die enorme muizenplaag? 0 reacties
12-12-2019 Handvatten voor aanpak vogelmijt bij pluimvee 0 reacties
11-12-2019 'Boeren aansprakelijk bij schade aan supermarkten door acties' 0 reacties

Schade video's