Eten

Eten nieuws

Groente en fruit moet ‘het nieuwe normaal’ worden

24-05-2019 - Meer Nederlanders aan de groente en fruit krijgen, vergt een gezamenlijke aanpak en maatschappelijke en politieke keuzes. Samen met een innovatief productaanbod dat past bij de wensen en behoeften van consumenten kan dat de Nederlandse groente- en fruitconsumptie opkrikken. Dat is de kernboodschap van het rapport ‘Wat eten we morgen? Lekker innovatief… groente en fruit’ dat de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) schreef in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Nieuwsgrazer

Melkkoeien stoten minder methaan uit door zeewiervoer

21-05-2019 - Melkkoeien stoten aanzienlijk minder methaan uit door zeewier aan hun menu toe te voegen. Dat zijn de voorlopige resultaten van een laboratoriumproef aan de Universiteit van Wageningen. Methaan is een sterk broeikasgas en de veehouderij is een sector die hier een groot aandeel in heeft. In de zomer wordt de proef in praktijk gebracht. Koeien krijgen op de Dairy Campus in Leeuwarden de komende maanden zeewier te eten.

Nieuwsgrazer

Cateraars: lunch 'in principe vegetarisch' zorgt niet voor veel klachten

21-05-2019 - "Betutteling", "waanzin", "laat mensen zelf kiezen". Het zijn een paar van de reacties op sociale media op het voorstel van de gemeente Amsterdam om vegetarisch eten de norm te maken bij eigen evenementen. Twee jaar geleden was op het stadhuis in Utrecht zelfs een heuse "bitterballendiscussie". Houdt de kritiek aan als eenmaal geen vlees of vis meer wordt geserveerd?
De keuze van stadskantoor Utrecht om over te stappen naar overwegend vegetarisch voedsel is daar in ieder geval goed ontvangen, zegt een voorlichter van cateringbedrijf Albron. Dat hanteert bij lunches hetzelfde principe als in het voorstel van de gemeente Amsterdam: "De lunches zijn nu vegetarisch, tenzij om vlees of vis wordt gevraagd. We hebben de vraag eigenlijk omgedraaid."
De verandering is in januari 2019 ingevoerd en heeft nauwelijks tot kritiek geleid, zegt Albron. Ook in bedrijfsrestaurants waar alleen maar vegetarisch eten wordt aangeboden, zijn de reacties volgens de cateraar positief. "Er zijn vast wat mensen die nu vaker zelf wat meenemen, maar we horen vooral dat werknemers zich fitter en energieker voelen."
Bitterballengate
In 2017 ontstond bij de gemeente Utrecht nog een discussie over de bittergarnituur op het stadhuis. De Partij voor de Dieren stelde toen voor om bij alle bijeenkomsten van de gemeente voor minimaal de helft vegetarische en veganistische hapjes te serveren. De VVD was daar fel op tegen. De partij vond dat mensen zelf moesten kunnen bepalen wat ze wilden eten.
Niet overal kreeg het plan voldoende steun. Bij de gemeenten Nijmegen en Leeuwarden sneuvelde het voorstel om vegetarisch eten de norm te maken. In Leeuwarden vond het college van B&W vorig jaar dat de keuzevrijheid in het geding was.
De gemeenteraad van Amsterdam moet het besluit van het college nog goedkeuren, maar dat lijkt geen problemen op te leveren. Een woordvoerder van de gemeente verwacht na de invoering in januari volgend jaar niet veel negatieve reacties.
Bij de Universiteit Utrecht krijgen ze die wel af en toe. De lunches van de onderwijsinstelling zijn sinds maart vorig jaar standaard vegetarisch. Er zijn voor- en tegenstanders, zegt Merijn Smelt van de UU. "Veel mensen ondersteunen de stap, ook omdat het gaat om lunches die de universiteit betaalt. Er zijn echter ook mensen die vinden dat ze zelf moeten kunnen bepalen wat voor lunch ze eten."
'Op alle vlakken beter'
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) besloot vorig jaar november de overstap te maken. In de Hoftoren merken de werknemers geen verschil, stelt cateringbedrijf Compass Group. "Er is vaak wat meer weerstand als je producten vegetarisch noemt", zegt commercieel directeur Remco Kokkelink. "Daarom bedenken we vaak een passende naam."
De cateraar zegt dat de prijzen niet omhoog gaan als vlees en vis van het menu verdwijnen. Kokkelink: "Groenten zijn vaak zelfs goedkoper, dus eigenlijk is het op alle vlakken beter. Heel soms krijgen we daar nog de vraag wanneer er weer eens vlees of vis langskomt."
De cateringbedrijven verwachten dat er steeds meer vegetarisch eten in bedrijfsrestaurants en kantines komt te liggen. Cateringbedrijf Sodexo verkocht in 2018 bijna 20 procent meer vegetarisch eten dan in het jaar ervoor.

Nieuwsgrazer

Nog meer Eten nieuws

Datum Onderwerp Reacties
21-05-2019 AH wil minder voedsel weggooien met 'dynamische kortingen' 0 reacties
20-05-2019 ‘Veganisme is te gevaarlijk voor kinderen die moeten groeien’ 0 reacties
20-05-2019 ‘Veganisme is te gevaarlijk voor kinderen die moeten groeien’ 0 reacties
20-05-2019 Fruit is het nieuwe nepleer 0 reacties
19-05-2019 Vlees eten, kan dat nog wel? 0 reacties
18-05-2019 Met vers voedsel val je af, eten waar veel werk in zit kan dik maken 0 reacties
16-05-2019 Alleen eten laat je anders eten 0 reacties
15-05-2019 Eten volgens ‘het nieuwe normaal’: verrassend en toch vertrouwd (4) 0 reacties
14-05-2019 Deze gehele week over vleesvervangers 1 reactie
12-05-2019 ‘Slimmere kinderen als zwangere moeders noten eten’ 0 reacties
12-05-2019 Leer je kind gezonder eten door linzen waar het groter, sterker, sneller en slimmer van wordt 0 reacties
10-05-2019 Kippenboerderij van de toekomst 1 reactie
09-05-2019 Herformulering broodbeleg vordert gestaag 0 reacties
09-05-2019 Culinair ontdekt: asperges 0 reacties
08-05-2019 We worden overal verleid om ongezond te eten 0 reacties
06-05-2019 Michelle Obama’s schoollunch liet scholieren wel gezonder eten 0 reacties
06-05-2019 Meer groenten dan vlees eten in een restaurant wordt steeds gewoner 0 reacties
06-05-2019 ‘Ingrijpen in voedselomgeving door overheid noodzakelijk’ 0 reacties
04-05-2019 ‘Gezonde mensen worden gezonder, maar de kloof groeit’ 0 reacties
03-05-2019 Eten we straks allemaal eendenkroos? 'Dit is precies wat de wereld nodig heeft' 5 reacties
03-05-2019 ‘Het PBL is niet van de oneliners maar ondersteunt politieke besluitvorming met wetenschap’ 0 reacties
02-05-2019 Groene stress om het eten van een hamburger 0 reacties
02-05-2019 Fysieke contaminatie Little Willies van De Vegetarische Slager 0 reacties
01-05-2019 Het darmmicrobioom van immigranten verandert door Amerikaans eten 0 reacties
29-04-2019 Producten onder de loep: Spelen met soep 0 reacties
25-04-2019 Soylent introduceert vast voedsel 0 reacties
25-04-2019 Leer tieners het geniep van kindermarketing en ze laten zich niet meer verleiden 0 reacties
19-04-2019 Hoe groter de portie, hoe meer kleuters eten 0 reacties
17-04-2019 'Korter douchen loont, maar minder vlees eten zet echt zoden aan de dijk' 19 reacties
17-04-2019 'Enzym moet cassave aantrekkelijk maken voor wereldwijde voedsel- en drankenproducenten' 0 reacties
17-04-2019 ‘Gezonde’ chocolade wint steeds meer terrein, verkoop overig snoep neemt af 0 reacties
16-04-2019 PBL: Efficiënter en zorgvuldiger produceren 0 reacties
16-04-2019 PBL: Efficiënter en zorgvuldiger produceren 0 reacties
16-04-2019 PBL: Efficiënter en zorgvuldiger produceren 0 reacties
15-04-2019 'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken' 0 reacties
14-04-2019 ‘Van worst eten ga je niet eerder dood, maar van worst én biefstuk eten misschien wel’ 0 reacties
11-04-2019 Vierdaagse-wandelaars proefkonijn voor onderzoek naar nitraat en sportprestaties 0 reacties
10-04-2019 Circulariteit in de ruimte: planten laten groeien op afval van de mens 0 reacties
10-04-2019 ‘Meer vette happen, minder comazuipers’ 0 reacties
05-04-2019 Opnieuw zieken door besmette eieren in Australië 0 reacties
05-04-2019 Rabo en Rens samen voorwaarts in voedsel 0 reacties
04-04-2019 Meer doden door ongezond eten dan door welke andere risicofactor dan ook 0 reacties
04-04-2019 Onzekerheid op mestmarkt steekt de kop op 0 reacties
04-04-2019 Muis denkt na over eten 0 reacties
02-04-2019 Texelse konikpaarden maken het érg goed: 'drachtige merrie' blijkt hengst met buikje 0 reacties
02-04-2019 Eet je gelukkig 0 reacties
29-03-2019 ‘Automatisch voer aanschuiven geeft rust’ 0 reacties
29-03-2019 Margriet liet ons sinds 1950 kleinere porties, maar meer dierlijk eiwit eten 0 reacties
27-03-2019 Konijnen hebben voorkeur voor planten met ‘DNA-bommetjes’ 0 reacties
26-03-2019 Sluit vrede met voeding: eet intuïtief 0 reacties
25-03-2019 Biologisch eten wordt steeds goedkoper en gangbaarder 0 reacties
25-03-2019 Botulisme door het eten van visgerechten 0 reacties
25-03-2019 Botulisme door het eten van visgerechten 0 reacties
22-03-2019 Rupsen luisteren ‘voicemail’ af door grond te eten 0 reacties
20-03-2019 DIerenopvang Friesland heeft geredde tijger uit Aleppo laten inslapen 0 reacties
20-03-2019 Paraffine en palmvet op de kust en in de magen van Noordse Stormvogels 0 reacties
12-03-2019 COV zet vraagtekens bij Nationale Week Zonder Vlees 0 reacties
11-03-2019 We praten wel over minder vlees eten, maar we doen het niet: dit is waarom 0 reacties
11-03-2019 True Food Price Coalition zet website met vleesaantijgingen op zwart 9 reacties
11-03-2019 Pesticide-studie beetje overenthousiast over biologisch eten 0 reacties
09-03-2019 Wormen houden niet van Nederlands mestbeleid 3 reacties
09-03-2019 Supermarkten en de strijd tegen voedselverspilling: 'Het is heel erg veel' 0 reacties
05-03-2019 Het optimale voedingspatroon voor iedereen bestaat niet 0 reacties
04-03-2019 Dieet voor de planeet vergeet de allerarmsten 0 reacties
03-03-2019 Vlees raakt in het verdomhoekje, maar McDonald's scoort beter dan ooit 0 reacties
01-03-2019 Hoe meer je afvalt, hoe makkelijker je aankomt 0 reacties
28-02-2019 Indiërs weten geen raad meer met hun heilige koeien 0 reacties
28-02-2019 Zwarte beer kort winterslaap in als er veel menseneten te eten is 0 reacties
28-02-2019 Casus: puinhoop in de uitloop 0 reacties
22-02-2019 Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland 0 reacties
22-02-2019 Culinair ontdekt: Pompoen 0 reacties
20-02-2019 Meer vraag gemaksvoedsel: Cargill Sas van Gent krijgt kapitaalinjectie 0 reacties
20-02-2019 Brabantse Voedsel 1000 hoopt chocolade te maken van samen over eten praten 0 reacties
19-02-2019 FoodHolland Nieuws: Stichting Agri Facts ageert tegen promotie vleesvervangers Jumbo Supermarkten 0 reacties
16-02-2019 Louise Fresco legt kinderen uit hoe de keten van eten werkt 0 reacties
16-02-2019 Overal meer van hetzelfde telen slechte zaak voor voedselzekerheid 0 reacties
15-02-2019 Koken uit een pakje extreem vaak met vlees 0 reacties
12-02-2019 Nieuw advies tot binnenhouden vee bij Wijster 0 reacties
12-02-2019 Onnozel over gluten 0 reacties
11-02-2019 EU-Schoolfruit opnieuw erkend als goed onderbouwde interventie 0 reacties
11-02-2019 Nestlé investeert in lekker, gezond en duurzaam eten 0 reacties
10-02-2019 Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk 0 reacties
08-02-2019 Van falafel tot wafel, er komen nieuwe food-emoji’s aan 0 reacties
07-02-2019 Je bent wat je influencer (niet) eet 0 reacties
06-02-2019 Amerikanen nog altijd grootste vleeseters op aarde 0 reacties
05-02-2019 Deskundigen in gesprek over duurzame, gezonde voeding: 'Minder eten is deel van de oplossing' 0 reacties
05-02-2019 Misschien niet zo realistisch, het vezeladvies 0 reacties
01-02-2019 De nieuwe waarheid van een oud geloof: vezels zijn heilig 0 reacties
30-01-2019 Nieuwe voedingsconcepten voor ouderen met dementie 0 reacties
30-01-2019 'Feiten eten vlees versus klimaat verdraaid' 0 reacties
30-01-2019 Restauranthouder kan flink verdienen door zijn voedselverspilling te meten 0 reacties
29-01-2019 Het nieuwe Franse advies: ‘Verbeter, ga voor… en verminder’ 0 reacties
29-01-2019 Bewijs van niks uit de frituurpan 0 reacties
28-01-2019 Fastfoodketens immuun voor dieetadviezen 0 reacties
25-01-2019 Waterleidingbedrijf Vitens verandert vleesadvies zowel terecht als onterecht 0 reacties
24-01-2019 Waterbedrijf Vitens in de fout 'dankzij' Stichting Natuur & Milieu 0 reacties
24-01-2019 Reactie Vitens op Stichting Agri Facts 9 reacties