Eerste Kamer houdt subsidie voor zonnestroom voorlopig in stand

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer zet definitief een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet. Vanmiddag zal een meerderheid van de senatoren tegen het wetsvoorstel van Jetten stemmen. De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, vinden dat de stimuleringsregeling moet blijven. Volgens GroenLinks-PvdA worden zonnepanelen nu net bereikbaar voor mensen met een laag inkomen, en dan moet je de subsidie niet afschaffen. BBB ziet de afbouw als een "pure belastingmaatregel" van het kabinet om de komende jaren 2,8 miljard euro op te halen. Voordat het salderen afgeschaft wordt, moet eerst de congestie op het net opgelost worden, vindt de partij. Eerder stemde de Tweede Kamer wel in met de wetswijziging. Jetten en het kabinet wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn dat ze ook zonder overheidssteun een goede investering zijn. De regeling kost de schatkist bovendien honderden miljoenen per jaar aan gemiste belastinginkomsten en mensen zonder panelen betalen deels de rekening. Bekijk hier hoe dat zit: Jetten deed vorige week, tijdens het debat, nog een laatste oproep aan de senaat om wel in te stemmen met zijn plan. Hij noemde het "onverantwoord" om de salderingsregeling in stand te houden, vanwege de kosten voor de schatkist. Om de senatoren van met name GroenLinks-PvdA van gedachten te doen veranderen deed hij nog de toezegging om woningcorporaties te helpen om de uitrol van panelen op huurhuizen te versnellen. Die belofte was voor de fractie niet voldoende. Sommige energiebedrijven brengen nu al een 'terugleververgoeding' in rekening bij klanten met zonnepanelen. Jetten zei gisteren in het tv-programma Radar dat hij niet kan garanderen dat die kosten worden afgeschaft als de saldering verdwijnt.

Eerste Kamer wil saldering zonnestroom in stand houden

[quote]Een meerderheid wil de steun niet afschaffen, omdat nu juist mensen met een laag inkomen toe zijn aan zonnepanelen.[/quote] Energiebedrijven willen van pieken af, salderen was het zetje dat veel mensen nodig hadden, ook boeren met een dak vol, nu wil Jetten er vanaf. Zet maar een accu neer want de mensen zonder panelen betalen nu mee aan de kosten die veroorzaakt worden door de schommelingen van zonne energie. Waarom als klein bedrijf of gewone man veel kosten maken voor collectief belang van groene energie zonder schommelingen? Energiebedrijven kunnen schommelingen op frotere schaal aanpakken, veel efficiënter!

oproep

Strijders! De overheid probeert op een achterbakse manier de veestapel te laten krimpen. Eerst wilde Tjeerd de Groot de veestapel halveren, toen was stikstof zogenaamd een probleem, nu is er opeens een mestoverschot. Niet zo gek, eerst voeren ze bufferstroken in, daarna trekken ze de derogatie in en wijzen Nutrienten Verontreinigd gebied aan. Zo wordt bewust een mestoverschot gecreëerd en rijst de prijs van mestafvoer de pan uit. Ook de akkerbouw wordt nu aangepakt met bufferstroken, kalenderlandbouw, minder bemesting dus minder opbrengst en verbieden van gewasbeschermingsmiddelen die gewoon door het CTGB zijn goedgekeurd.  Ondertussen wordt het volgende probleemdossier al uit de kast getrokken om de landbouw helemaal klem te zetten. De waterkwaliteit staat onder druk door riooloverstorten, door afspoeling van strooizout en vervuiling van wegen, door lozing van medicijnresten uit rioolzuiveringen, door rottend gewas in natuurgebieden en de mest van vele tienduizenden ganzen niet te vergeten. Natuurlijk krijgt ook nu de landbouw weer de schuld! De Brusselse en Haagse politiek storten allerlei groene idealen over het platteland uit ten koste van ons verdienmodel. Het water staat vele collega’s al aan de lippen en als je denkt ik red me nog wel, dan vergis je je. Deze bemoeienis en aanslag op ONS inkomen, ONZE gewassen, ONZE dieren, ONZE grond en ONZE bedrijven houdt niet zomaar op. Niet vanzelf. Heel Europa staat in de fik. NU is het moment om je te laten horen, samen met alle collega's in de hele EU! In Frankrijk is door de protesten het eerste succesje binnen en de verplichte braak van tafel. Terug draaien van onzinnige maatregelen kan dus gewoon!  Er is geen excuus, nu is de tijd om er te staan. Voor jezelf en voor de volgende generaties. En vergeet nooit: Het platteland is niet van ons, wij ZIJN het platteland!

RVO waarschuwt: teveel regels, ondernemers haken gefrustreerd af

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) trekt aan de bel. Er zijn teveel regels, wetten en programma waardoor ondernemers de bomen door het bos niet meer zien, afhaken en gefrustreerd raken. Het moet simpeler, luidt de boodschap van de RVO. De politiek zit vol plannen, maar vergeet daarbij vaak de uitvoerbaarheid, aldus de organisatie. Het is tijd om minder te willen, want door minder te doen krijg je meer gedaan, stelt de RVO. De overheid wordt daarmee meer doeltreffend in haar ambities en het wordt simpeler en aantrekkelijker voor ondernemers. ‘Met minder kunnen we dus meer bereiken’, aldus RVO-directeur general Abdeluheb Choho. ‘Maar daarvoor zijn er wel scherpe keuzes van de politiek nodig.’ RVO roept de politiek en beleidsmakers op om nieuwe initiatieven te toetsen op uitvoerbaarheid en haalbaarheid voor ondernemers. Geef ruimte aan de uitvoering, laat de grootste groep het uitgangspunt zijn, nu wordt de uitzondering vaak tot norm verheven, aldus RVO. Houd het simpel en coördineer en verminder de administratieve lasten voor ondernemers, stelt de organisatie. Nederland loopt vast Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen de zorgen van de RVO en vinden het ‘zeer goed dat ze dit signaal geven’. ‘Op tal van fronten loopt Nederland inmiddels vast. Van het overvolle stroomnet tot de enorme regelbrei. De hoeveelheid wet- en regeling voor het bedrijfsleven is de afgelopen jaren absoluut geëxplodeerd. Daar moeten we samen met de overheid en een nieuw kabinet en de uitvoerders van beleid mee aan de slag’, aldus beide organisaties. Ze willen bijvoorbeeld dat bij nieuwe regels een toets komt of de regels wel werkbaar zijn voor bedrijven of de wetgeving moet worden vereenvoudigd.

Is het verstandig dat Rob Jetten vliegvakantie Argentinië op Instagram zet? ‘Ik ga braaf compenseren’

Een minister die vol trots een foto plaatst van een romantische vakantie in Argentinië. Alles voor de liefde, en dat moet kunnen, zou je denken. Anno 2023 is de realiteit anders: D66-leider Rob Jetten krijgt vanuit verschillende hoeken flinke kritiek dat hij als demissionair klimaatminister op Instagram pronkt met een verre vliegvakantie. Menselijk gedrag, of in zijn functie juist onverstandig? ,,Ik zou het zelf niet zo openlijk ventileren op de sociale media.” https://twitter.com/fuckroeper/status/1741387750828355731 https://twitter.com/Mwvd033/status/1741447106357772790 https://twitter.com/KakvrijDenHaag/status/1741445979264438297 https://twitter.com/harryvermeegen/status/1741422436304777717

Brexit is een mislukking, vindt grote meerderheid Britten

De brexit is grotendeels mislukt voor het Verenigd Koninkrijk, zegt een duidelijke meerderheid van de Britten in een peiling . Het verlaten van de Europese Unie heeft de Britse economie beschadigd, menen de meeste ondervraagde Britten. Slechts 22% van de Britse kiezers gelooft dat de brexit in het algemeen goed is geweest . Volgens 63% van de Britten heeft de brexit de prijsstijgingen in de winkels omhoog gejaagd. Vier op de tien Britten zeggen dat de brexit hun inkomen heeft doen dalen. Slechts één op de tien Britten vindt dat de brexit hen financieel vooruit heeft geholpen. En zeer opmerkelijk: Een meerderheid van het Britse publiek gelooft dat de brexit belemmerend heeft uitgepakt voor de pogingen van hun overheid om de migratie onder controle te houden. =Dat er nog heel wat meer ter gelenheid van de 3e verjaardag van de daawerkelijk uittreding van Engeland uit de EU Lees het volledige artikel: https://fd.nl/politiek/1501724/brexit-is-een-mislukking-vindt-meerderheid-britten?utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_content=1352427_50631_20240102&utm_term=A

Nevergiveup


Topics
0
Reacties
0
Volgers

Over mij

Woonplaats: Gelderland
Leeftijd: 60jr
Laatst online: 6u geleden

Akkerbouwer en schapen houder gelderland

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering