Vanavond op tv: Wie lost de mestcrisis op?

Jarenlang hadden Nederlandse boeren een uitzonderingspositie: zij mochten per hectare grond veel meer mest bergen dan andere Europese boeren. Maar omdat de waterkwaliteit maar niet vooruitging en de natuur verslechterde, is daar een einde aan gekomen. Het leidt tot potentieel veel hogere kosten voor boeren. Het kabinet kwam met een plan, maar dat stuit weer op kritiek van formerende partijen.

Is er een uitweg uit dit hoofdpijndossier? Te gast is Ger Koopmans, voorzitter van boerenbelangenorganisatie LTO Nederland.

Deel dit topic

Reacties

+1
Nevergiveup
Met de hedendaagse situatie in de wereld lost de tijd het op, hou vol.

#nevergiveup
+5
HansBa
Goede en duidelijke uitleg door Koopmans!
Hele verbetering bij Sjaak Tak!
+5
hans1980
@HansBa Top kerel die Ger Koopmans al 10 jaar zo iemand gemist
kanniewaarzijn
Die beelden van dat water....nogal tendentieus.
pieta
@kanniewaarzijn Juist. Die ecoloog gaf landbouw ook nog de schuld van blauwalg.

Hoe ontstaat blauwalg? Blauwalgen ontstaan bij hoge temperaturen en veel zonlicht. Een laag waterpeil, hoge watertemperatuur, veel zonlicht en stilstaand water vormen namelijk het ideale klimaat voor blauwalg. Daarom krijgen de waterschappen vooral in de zomer veel meldingen over blauwalg.
+4
Jean-PierreK
@HansBa , @hans1980 , Koopmans komt inderdaad een stuk beter over dan Van der Tak. Echter (ook) hij vertikt het om foute frames recht te zetten.

In het filmpje insinueren "deskundigen" dat het slecht met de waterkwaliteit gaat door derogatie. Je ziet verstraten wel zeggen dat derogatie goed onderbouwd is, maar ik denk dat het voor de gemiddelde kijker niet duidelijk is dat daarmee bedoeld is dat derogatie juist voor betere waterkwaliteit zorgt. Dat kun je Verstraten niet kwalijk nemen. Hij zal het filmpje na montage waarschijnlijk niet gezien hebben.

Vervolgens zou Koopmans die het filmpje in de studio wel ziet het beeld recht kunnen zetten. Maar dat doet hij niet. Heeft hij die beeldvorming niet meegekregen? Of is hij bang dat hij het niet goed verwoordt waardoor andere sectoren de schuld van het niet voldoen aan de normen krijgen.

En dan hebben we nog het verschil tussen de normen in NL en buitenland.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Dat kun je Verstraten niet kwalijk nemen.

tis zelden dat hij wel aan de kant van de boer staat met commentaar...
+4
HansBa
Je kunt natuurlijk niet alles aanhalen in zo'n kort gesprek. Hij heeft duidelijk en vlot uitgelegd dat het probleem niet komt door meer dieren maar door allerlei beperkingen van de overheden.
Denk dat dat door de meeste burgers wel is begrepen nu.
Hoorde hem voor het eerst maar eerste indruk is prima!
+1
Jean-PierreK
@HansBa , ik heb hem wel een paar keer vaker gehoord ook in andere functies. En kan niet zeggen dat hij het slecht voor heeft met de landbouw, integendeel.

Echter ik geloof niet dat er iemand in Nederland door de uitzending gisteren van gedachte is veranderd ten gunste van rundveemest. Als er mensen veranderd zijn dan denk ik ten nadele.
+3
Twentsch Land
Mensen omturnen in een avond ( terwijl al 30 jaar door politiek en media een ander verhaal is voorgeschoteld ) is ook geen haalbare kaart.

@Jean-PierreK
+2
Jean-PierreK
@Twentsch Land makkelijk zal dat niet zijn. En in zijn positie is het ook donders lastig. Hij heeft een brede achterban met sterk uiteenlopende belangen.

Bovendien zal er ook een afweging gemaakt zijn wat haalbaar is en wat urgent nodig is.

Maar effect is wel dat beeld (onterecht) blijft dat koeien slecht zijn voor waterkwaliteit.
+1
Nevergiveup
@HansBa Ja hij herhaalde ook een paar x de stapeling van maatregelingen
+2
Jan-T
De vraag moet zijn waarom noemen we het een uitzonderingspositie.
Want we dienen iedereen toch te voeden met goed voedsel waar de juiste natuurlijke voedingsstoffen in zitten.
Of zijn kunstmatige voedingsstoffen beter.

Doen we het wel goed op basis van uitzonderingspositie discussie voeren???
+2
jan 10
In het filmpje werd duidelijk vervuild water met algen getoond en in direct verband gebracht met mest,is totale onzin natuurlijk,dat had Koopmans direct recht moeten zetten .Nu blijft dat gefraamde beeld hangen bij de kijkers.
Voor de zoveelste x werd veehouderij in kwaad daglicht gezet.
Koopmans moet beter opletten.
de Tank
@jan 10 Dat klopt en anderzijds interesseert de gemiddelde tv kijker de inhoud geen mallemoer. Hoe de boodschap gebracht wordt is belangrijker dan de inhoud, vandaar dat hardnekkige beeld dat de landbouw alom vervuiler is.
+1
Grasbaal

sorry
@Grasbaal wat moeten we met renure....
Cowboy3
@sorry Dit jaar komt er in ieder geval minder mineralenconsentraat, alle mestverwerkingsbedrijven in de omgeving zijn afgelopen maand gecontroleerd op de vergunning en verwerkte alle 4 meer als de vergunning, bij de overheid (provincie)zoeken ze echt naar oplossingen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , natuur , grond , boeren , nederland , hectare en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
7.340