BBB wil duidelijkheid over opschorten derogatie van Adema en wil in gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius

BBB eist dat het demissionaire kabinet de aangekondigde mestmaatregelen opschort en de uitzonderingspositie die Nederland van Brussel had gekregen om meer mest uit te mogen rijden opnieuw invoert.

Meer: boerburgerbeweging.nl/fractienieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+10
Twentsch Land
Top, kijk maar even hoe de aap in de mouw zit 👍🏻
Vdejong
Quote Reactie van @Twentsch Land:
de aap in de mouw

contaminatie
+2
hans1980
Adema is GroenLinks D66 beleid
+3
klant
@hans1980 maar eens even kieke in brussel wat ze daar allemaal op de mouw gespeld is.
+1
Koeien boertje
@klant hier ook mooi busreisje dinsdag.
+6
Grasbaal
Van der Plas laat aan De Telegraaf weten dat zij opheldering wil over de eerder afgeschafte uitzonderingspositie (de zogeheten derogatie) en de inzet van Nederland in Brussel om deze weer terug te krijgen. „Onder het mom van ’mestmarktverlichting’ wordt er alles aan gedaan om de Nederlandse veestapel te doen slinken. Dit terwijl de veehouderij al sinds 2020 onder het Europese stikstofplafond zit. De ideeën van de minister om met een nieuwe uitkoopregeling te komen vind ik onacceptabel”, aldus Van der Plas.

Meer: telegraaf.nl/nieuws/1276175208/…
+1
wolfje
Nou, sinkevicius zal al wel zitten te bibberen....

een bakkie koffie drinken zal niet verkeerd zijn maar dit is toch wel een gevalletje valse hoop met een vleugje stemmen winnen.
Wie de laatste 10 jaar niet onder een steen heeft geleefd weet dat de EU onderhandelingen over de derogatie steeds moeizamer gingen. Los wat je daar inhoudelijk over vindt.
Een lobby om kunstmest te vervangen voor dierlijke mest lijkt me zinvoller en haalbaarder.
+14
pieta
Quote Reactie van @wolfje:
Een lobby om kunstmest te vervangen voor dierlijke mest lijkt me zinvoller en haalbaarder

Dat heet derogatie.
+3
Ynze Oenema
@pieta we kunnen het ook een andere naam geven! Noemem we het kringloopmest
wolfje
@pieta derogatie is een uitzondering op EU-wetgeving.
wat ik bedoel is proberen kunstmestruimte inleveren voor ruimte dierlijke mest. Dat heeft niks met derogatie te maken
+3
pieta
@wolfje Wolfje, wolfje wolfje toch. Op mijn grond, grasland bijv, heb ik een stikstofgebruiksnorm. Een deel daarvan mag je gebruiken voor dierlijk en een deel voor kunstmest. Maar de bovennorm/max blijft hetzelfde en van die max norm gaat de N uit dierlijk N af en de rest mag met N uit kunstmest. Dus derogatie = minder kunstmest.
+1
Koeien boertje
@wolfje dat word gezegd dat het moeizaam en niet haalbaar is.

Maar zolang die adema verrekt om op belangrijke dagen te beroerd is om z'n gezicht in Brussel te laten zien en voor de Nederlandse boeren en vissers op te komen gaat het nooit wat worden
+1
wolfje
@Koeien boertje
we zoeken een slachtoffer om een schuldige voor het mestinfarct aan te wijzen.
dat is nu Adema.
jullie vergeten dat hij slechts de boodschapper is en dat hij hierover weinig in te brengen had.
je dichten hem veels te veel verantwoordelijkheid toe.
+2
Nevergiveup
@wolfje U bent in uw mening denk ik vergeten mee te nemen dat de Agrarische sector al meerdere ministers Tegen ! Landbouw heeft gehad.

Duidelijk voorbeeld was vd. Wal die zei dat het geen zin had om tegen de natuurherstel wet te stemmen , totdat ze er achter kwam dat hij het niet ging redden en toen zei ze dat ze er al noot geen voorstander voor was ☝️
pieta
@wolfje Eens. Het ligt niet alleen aan Adema. Het ligt aan de overheid in zijn algemeenheid.
+1
bio boer
@wolfje pas maar op straks ben je aanhanger van adema 🤣
+2
Weidezicht
@wolfje hoe weet je dat de EU de afgelopen 10 jaar niet mee gewerkt heeft? Misschien kwamen die Nederlandse delegaties wel vragen of de eu wilde helpen de veestapel te laten krimpen? En wie is de EU in dezen? Aan wie kwam Nederland wat vragen? Kwamen Harbers en vd Wal (niet echt de ministers met als doel het behoud van de stikstofrechten bezittende boeren) bij Timmerman en Samson op de koffie? Jan Cees heeft volgens mij WOO onderzoeken hieromtrent.
+2
wolfje
@Weidezicht
vroeger was de derogatieperiode 4 jaar en een jaar voor aanvang al goedgekeurd.
zeker de laatste 2 termijnen was de looptijd 2 jaar, en was de goedkeuring pas bekend ruim in 1e jaar van de looptijd. In de periodes dat er geen duidelijkheid was over wel/niet een nieuwe derogatie zijn er signalen genoeg geweest dat de onderhandeling moeizaam verliepen.

Als je in de EU om een uitzondering vraagt(derogatie) vraag je dat dus aan je concurrenten......
De meeste lidstaten zijn wel klaar met dat landje aan de noordzeekust die al haar mest en produkten over de grens dumpen. Lijkt me logisch als je hun vraagt mee te werken dat ze op een gegeven moment nee zeggen.

kijk dat ze daar de Nitraatrichtlijn en verkeerde aannames voor gebruiken is niet netjes maar het doel heiligt de middelen
+1
Nevergiveup
@wolfje Als het over feiten gaat moeten we van het uitspoeling gevoelige kunstmest af en gewoon veel meer drijfmest wat het 100% natuurlijke kringloop nutriënten middel is kunnen gebruiken met precisie bemesting in het gematigde klimaat en vruchtbare bodem in nederland.

Op den duur gaat er iets erg mis en dat komt omdat de menselijke uitwerpselen grotendeels uit de natuurlijke kringloop zijn onttrokken , ik zal het denk niet meemaken maar er komt een tijd dat je verplicht op het land moet gaan staan pissen waar je nu een bekeuring voor krijgt ☝️
+3
duitser
@wolfje u snapt hem
+3
jvt
@wolfje Juist. Hier denken waalse boeren hetzelfde, van die hollanders moest en zou het quotum eraf, vlaanderen idem, zoeken het maar uit nu. Collegiale gevoelens zijn er niet bepaald. En dat ze hiervoor nitraatrichtlijn gebruiken, tsja, is ander verhaal. Maar kijk naar jezelf, stiekem hoopte je als nederlandse boer dat de italiaanse boeren die geen superheffing betaalden uiteindelijk ook voor de trein gegooid werden. Was het collegiale gevoel er ook niet. Misschien niet beste vergelijk, maar dan weet je wel hoe dat voelt.
+4
pieta
@wolfje Met het afschaffen van MQ werd het lastiger vanwege de hoeveelheid vee die flink groter was. Daarna hebben we ook nog een paar droge jaren gehad en leveren ze slecht de gegevens aan. Een probleem was de matige controle op mesttransport in vooral de intensieve veehouderij en de nitraatwaarden onder bouwland op niet-derogatie bedrijven waren te hoog. Onder grasland zijn ze op heel veel plekken gewoon goed.
Mijn idee is dat de overheid het expres vernacheld heeft om een deel vee er uit te werken.
bio boer
@pieta die handhaving had simpel opgelost kunnen worden door boeren die de mest zelf niet kunnen plaatsen mestboekhouding certificaat laten halen
Door bijvoorbeeld kiwa verin die jaarlijks de mestboekhouding komt controleren en certificeren bij kleine afwegingen geen boete maar verbetering verlangen
Je moet wel elk jaar mestboekhouding opmaken bij ons kijkt elk jaar de skal biocontrole er na maar nog nooit dat de overheid mijn mestboekhouding heeft gezien
We hoeven het niet eens optestuuren
Bij mij leeft het gevoeg dat er maar kleine kans is dat je gepakt wordt
Bij onze kippen ook nog nooit mestboekhouding controle geweest in die 25 jaar had er van alles gebeurd kunnen zijn nooit iemand die het heeft na gekeken
pieta
@bio boer Er had natuurlijk een veel simpeler systeem en een betere controle kunnen zijn. Maar dat had de overheid dan moeten regelen. Net als bij de afschaffing vh MQ. De overheid had in 2000-2005 al kunnen zeggen als het MQ er af gaat wisselen wij de hoeveelheid MQ in voor een NL-productie-eenheid. Ook belangenbehartigers hadden moeten pleiten voor een werkend vangnet als het te gek ging.
bio boer
@Weidezicht wel hoog speculatief gehalte
Heb in debatten nooit toon gehoord van we moeten stoppen met aanvragen derogatie zelf niet bij gl of pvdd
HenkjanOtten
Goede zaak

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , derogatie , brussel , bbb , nederland en adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0