Never waste a good crisis - Krimp veestapel biedt ook voordelen

Het verdwijnen van de derogatie heeft niet alleen nadelen. Alleen de voordelen die onderzoekers Bram Bas ziet hebben financieel geen enkele meerwaarde:

Nederlandse melkveehouders leven in grote onzekerheid. Ze produceren te veel mest en de fosfaatwetgeving van staatssecretaris Van Dam is afgewezen door de Europese Unie. Hoe moet de melkveehouderij nu verder? Never waste a good crisis, zegt onderzoeker Bram Bos van Wageningen Livestock Research.

Crisis?
‘De sector moet krimpen. Dit is dramatisch voor de melkveehouderij, want boeren hebben geïnvesteerd en komen nu met halfvolle stallen te zitten.’

Desondanks vindt u inkrimping van de veestapel een goed idee.

‘Ja. Ik zou het koppelen aan een aantal andere urgente maatschappelijke doelen. Een forse vermindering van het aantal koeien lost meer op dan alleen het fosfaatoverschot. Niet alleen verbetering van de waterkwaliteit, maar ook lagere depositie van ammoniak in de natuur en beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Krimp biedt dus ook interessante voordelen, waarmee je als overheid het drama voor de sector kunt beperken.’

We produceren toch voor de wereldmarkt?

‘Ja, maar daar zitten dus evidente maatschappelijke grenzen aan. Bovendien is op kostprijs concurreren op de wereldmarkt al lastig genoeg vanwege de hoge prijs hier voor arbeid en grond. Door de combinatie van wereldmarkt en maatschappelijke eisen wordt het steeds lastiger voor boeren om op een aanvaardbare manier te produceren.’

Zijn er alternatieven?

‘Allereerst moet je je nog verder onderscheiden met je product en kan je de positieve aspecten van de Nederlandse melkveehouderij versterken. Neem de weidemelk die FrieslandCampina verkoopt tot in China. Zet daarnaast zoveel mogelijk in op het gebruik van gras en reststromen om de milieudruk te verlagen. Op de langere termijn is het beter om voor de bulk van de eiwitten helemaal geen dieren meer te gebruiken. Nu hebben we koeien nog nodig om gras om te zetten. Laten we technologie ontwikkelen die gras direct omzet in grondstoffen voor humane voeding. Echte melk en kaas worden dan meer zoiets als wijn.’

Bron: resource.wur.nl/nl/wetenschap/…

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Je moet wat doen om op te vallen.
j h p
Je hebt gratis en voor niks studeren, bij hem/hun was het voor niks. 🙄
Bioepz
Een waarheid als een koe! Maar geen boer zal staan te juichen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , melkveehouderij , koeien , melk , china , frieslandcampina , kaas , derogatie , natuur , ammoniak , fosfaatoverschot , eiwitten , overheid , grond , dieren , stallen , uitstoot , melkveehouders , weidemelk , kostprijs , wereldmarkt en technologie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
917