PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Volgens de onderzoekers „zullen boeren veel meer kostbare en vergaande maatregelen op hun bedrijf moeten doorvoeren”, als de overheid de doelen in 2030 of 2035 wil halen. In dat geval moet de veestapel nog verder inkrimpen, moeten natuurgebieden worden uitgebreid, en moet de gebruikswijze van honderdduizenden hectaren landbouwgrond ook veranderen. Het is „niet plausibel” dat dit allemaal binnen tien jaar gaat lukken, „gezien de ongekende omvang van deze opgaven.”

Meer: telegraaf.nl/nieuws/223346701/…

De plannen van de provincies en de maatregelen van het Rijk zijn onvoldoende om de nationale doelen voor natuur, stikstof, klimaat en water van 2030 en 2035 te halen. Dat concluderen kennisinstellingen PBL, de WUR, Deltares en het RIVM na het bestuderen van de plannen die er nu liggen.

Ze noemen het onrealistisch dat de gestelde doelen in de komende tien jaar volledig worden gehaald. Om de landbouwdoelen te bereiken moeten boeren veel meer kostbare, vergaande maatregelen op hun bedrijf doorvoeren. En om de natuur- en waterdoelen te halen, is veel meer natuur nodig dan nu is afgesproken, concluderen de instellingen.

Meer: nos.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

BertK
Leuk die doelen, vooral als je voorbij kan gaan aan de juistheid van de probleemstelling. Natuur zet je niet stil, minder stikstof vertraagt hooguit de ontwikkelingen in de natuur. Veel andere redenen veroorzaken ook een verandering in de natuur, dat is algemeen bekend. Denk aan droogte, extreem natte perioden, grondwaterstand, een derde meer CO2 in de lucht dan een eeuw geleden, meer menselijke activiteit, etc., etc.
+14
John Spithoven
Huidige NPLG slokt de komende decennia 890.000 ha op, maar dat is niet genoeg..... misschien de Noordzee inpolderen, anders is er te weinig grond om de natuur te herstellen....

En maar blijven ouwehoeren aan de Bezuidenhout......
+4
matt
Weg met dat doel,weg met het pbl.
En aan het werk.
+4
matt
Quote:
Het is „niet plausibel” dat dit allemaal binnen tien jaar gaat lukken, „gezien de ongekende omvang van deze opgaven

Ze hebben dus al problemen,voor 15 jaar in voren klaarstaan.
+6
cs-agrar
Het is „niet plausibel” dat dit allemaal binnen tien jaar gaat lukken, „gezien de ongekende onzin van deze opgaven.”
de jonge
Als je ze laat gaan komt het mijnsinziens nog zo ver dat de dieren vrij zijn en de mensen opgesloten in een reservaat worden, waar zo nu en dan wat voeding uit de foodhubs gelimiteerd uitgereikt wordt....
Koers
Dit is weer een nieuw rapport dat aangeeft dat de plannen van het kabinet niet realistisch zijn. Wat ik uit de berichtgeving opmaak is dat met het dubbele budget, t.o.v. dat wat beschikbaar is, de doelen nog niet bereikt gaan worden. Het is precies wat @John Spithoven aangeeft dat realiteitszin in Den Haag ontbreekt. Aan de andere kant krijg ik dit dit soort berichtgeving ook steeds meer het vertrouwen dat de uiteindelijke uitvoering zoals in eerste instantie was bedoeld niet gaat plaatsvinden. Dat blijkt ook uit dat men zich wil focussen op deel doelen.
Twentsch Land
Knijpen en nog eens knijpen ..... kost geen geld maar brengt wel resultaat.

@Koers
Noorderling
Quote Reactie van @Koers:
Dat blijkt ook uit dat men zich wil focussen op deel doelen.

Of het moet voor minder geld, en dan wordt het spel wat minder eerlijk en gezellig.
Uitroken hoeft niet zoveel te kosten, zij hebben de tijd.
Simpelste is waterpeil verhogen, ben je vanzelf uitgeboerd.
Voorkeursrecht vestigen en je kunt geen kant meer op, mestmarkt laten klappen.
Die woest aantrekkelijke uitkoopregeling wil ook niet bepaald vlotten.
demelkboer
@Noorderling Hier is men al mee bezig. In den Haag maar ook in veel andere lagen van de bevolking heerst een gevoel dat boeren verwende miljonairs zijn die altijd wat te klagen hebben en nooit genoeg. Daar gaat men komende tijd korte metten mee maken
+2
overstekend wild
Ja maar hallo allemaal! Als ze niet meer over stikstof mogen lullen daar, waar moeten ze dan over lullen bij het PBL en RIVM en al dat soort super belangrijke clubjes. Hoe moeten ze dan zorgen dat de onderzoeksbudgetten voor gewenste uitkomsten op peil blijven
altijdbeter
@overstekend wild Jij snapt het

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , landbouwgrond , stikstof , natuur , overheid , uitstoot , natuurgebieden , klimaat , veestapel en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
2.149