WUR en Teagasc: overweeg CO2-quotum per melkveebedrijf

WUR en Teagasc: overweeg CO2-quotum per melkveebedrijf
Redactie

Jan Willem Veldman
redacteur Food&Agribusiness

Geef melkveebedrijven een hoeveelheid emissierechten voor broeikasgassen en verminder die vervolgens geleidelijk jaar na jaar. Dat is een van de denkrichtingen van onderzoekers verbonden aan Wageningen UR en het Ierse onderzoeksinstituut Teagasc in een rapport geschreven in opdracht van het Europees Parlement.

Het gaat hier om een aanbeveling ter overweging in een onderzoeksrapport voor de ontwikkeling van de Europese zuivelsector na afschaffing van de melkquotering. Idee is om een markt te creëren voor emissierechten. In theorie zou het beprijzen van broeikasgasemissies melkveehouders ertoe aanzetten om de uitstoot op hun bedrijven te verminderen. Hierbij moet het nemen van maatregelen financieel aantrekkelijker zijn dan de aankoop van nieuwe emissierechten.

Geen individuele prikkels
Op dit moment heeft het meer of minder uitstoten van broeikasgassen door individuele melkveebedrijven geen gevolgen. Ook zijn er weinig of geen individuele prikkels voor melkveehouders om de uitstoot op hun bedrijven te verminderen. Zeker als het terugdringen van die emissies kosten met zich meebrengt door het nemen van technologische maatregelen of het verlagen van de melkproductie.

Ook spreken de onderzoekers van een free rider-probleem. De vermindering van de uitstoot van een melkveebedrijf wordt verdeeld over de hele sector, in plaats van dat het ten goede komt aan het bedrijf dat de inspanning heeft geleverd.

Bedrijfsmaatregelen
Hoewel de voorgestelde aanpak op het eerste gezicht veel overeenkomsten toont met de eerdere melkquotering, zijn er volgens de onderzoekers wel belangrijke verschillen. Zo was de melkproductie door zuivelverwerkers relatief eenvoudig te registreren. Het meten van broeikasgassen op individuele melkveebedrijven is veel moeilijker. Om dit te doen zou een nauwkeurige en voortdurende schatting van de broeikasgasemissies geproduceerd door het melkveebedrijf moeten plaatsvinden. Dit is niet eenvoudig en kan kostbaar zijn om op schaal toe te passen. Een optie is om met vaste waarden te rekenen, bijvoorbeeld op basis van het aantal koeien op een bedrijf of de hoeveelheid gebruikte kunstmest. Een dergelijke aanpak kan echter oneerlijk uitpakken als geen rekening wordt gehouden met genomen bedrijfsmaatregelen om de uitstoot te beperken.

Hoewel de EU als prioriteit heeft om de broeikasgasemissies uit de landbouw terug te dringen, lijkt een aantal zuivelverwerkers meer geïnteresseerd in het verkleinen van de CO2-voetafdruk van hun zuivelproducten, bijvoorbeeld door middel van een levenscyclusanalyse. Deze werkwijze kan volgens de onderzoekers zeker bijdragen aan het verminderen van de uitstoot, maar dan moet wel worden voorkomen dat de melkproductie toeneemt en op die manier het voordeel van een kleinere voetafdruk tenietdoet.

Deel dit topic

Reacties

+3
Vario512
+2
Spuit11
@Vario512 3 jaar geleden al uitgelegd door Zeilmaker. Wat hebben ze hem kostelijk uitgelachen
+1
bio boer
Het licht er dik op dat hogemelk productie niet wenselijk wordt gevonden
JohnDeere7serie
@bio boer juist wel, ze willen toch een lage co2 foodprint per kg melk. Of willen ze wat anders....
J Andringa
Welk jaar gaat de peildatum worden?
+5
labella
@J Andringa ik zou vandaag nog een paar vrachten koeien aan laten rukken!!!
+5
overstekend wild
Geen idee waar we het aan te danken hebben. Maar we zijn wel bij uitstek de meest gehate beroepsgroep die er is
Coen
@overstekend wild , en dat komt door de jarenlange haatcampagnes van PvdD, en de laatste jaren ook D66.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @overstekend wild:
Geen idee waar we het aan te danken hebben.

Ik wel. Rob Jetten zei het al in de verkiezingscampagne: de boeren nemen teveel plek in. Zal wel een slip of the tongue zijn geweest, maar zegt genoeg.
+6
casev2
De sector staat op dit moment op het randje van de afgrond door die klote derogatie, en er dan nog een co2 quotum bovenop te gooien?
+2
mlkvhoudr
@casev2 ik zou je 2 dingen willen zeggen die nog nooit iemand anders dan mezelf geholpen hebben 😉
1)geen zorgen voor de dag van morgen........

2) Ben je depressief of moe?
Lacht het leven je niet toe?
Bedenk het is maar spel
Het goede dat komt nog wel
Dus wees een vent en proost
En zoek daarom je troost
In een goed glas chocomel

Gelukkig voor mij had aldi die pas in de aanbieding, niet dat ik daar wat aan heb want de jeugd zuipt het bijna allemaal voor mijn neus op😀😉

Pas je een beetje op jezelf op dat je je niet in negativiteit laat gijzelen?
+3
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
as je een beetje op jezelf op dat je je niet in negativiteit laat gijzelen?

Relativeren is inderdaad wel belangrijk maar je mag er ook niet te licht over denken. Ik vind je reactie in deze wel iets lichtvaardig.
+1
mlkvhoudr
@pieta dat is ook zo voor sommigen zal er een lastige periode aanbreken, tegelijkertijd spreek ik ook mensen die vollebak door ondernemen en zich er op voorbereid hebben op wat komen gaat, het rijmpje werkt voor mij en was met een knipoog bedoeld, daarom zei ik er ook bij dat ik nog nooit iemand gevonden had voor wie t ook werkte
demelkboer
@mlkvhoudr ik denk 5 a 10 jaar echt wel moeilijke periode. Hoge kosten volatiele markt en steeds meer klemmende regelgeving. Daarna nieuw evenwicht. Hang je er dan nog aan komt het wel goed.
Maar ik hen ook geen glazen bol
mlkvhoudr
@demelkboer puur voor mezelf verwacht ik weinig problemen om het financieel rond te zetten, onze doelen zijn bijna bereikt dus het is voor ons veel meer de vraag wat nu?

En hoe voorkom ik dat ik in de ergenissen blijf hangen die de huidige tijd met zich mee brengen, want ik moest dit jaar ook mezelf even opnieuw uitvinden omdat ik ook in een ergenis over ongelofelijk mierengeneuk bleef hangen, daar kan ik gewoon heel slecht tegen, dus toen was mijn werkplezier ook wel even weg
+1
demelkboer
@mlkvhoudr Ik zorg dat ik naast het bedrijf genoeg ander afleiding heb, dan houd je latijd plezier
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
onze doelen zijn bijna bereikt

Welke doelen nog niet?
mlkvhoudr
@pieta voor mij is het hoofdoel altijd geweest hypotheekvrij kunnen boeren, daar ben ik bijna, de vraag daarna is voor mij ga ik investeren, groeien, sparen of een mix van die 3.

Sparen moet sowieso als pachter want het zou wel erg naief zijn om op de waarde van de gebouwen op recht van opstal en de paar hectare eigendom te vertrouwen voor de oude dag
+1
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
hypotheekvrij kunnen boeren

Als je dan maar niet vergeet om na het aflossen van de lening de hypotheek door te laten halen. Anders ben je ook dan nog niet vrij van hypotheek. 😁
+1
labella
@pieta bedankt, daar had ik niet aan gedacht. 😅
+1
mlkvhoudr
@pieta het onderpand bedoel je ?
+2
pieta
@mlkvhoudr Je hebt twee dingen, te weten een hypotheek die jij verstrekt hebt aan de bank en een lening die de bank aan jou verstrekt heeft. Die 2 dingen zijn verschillende dingen.
pieta
Quote Reactie van @demelkboer:
denk 5 a 10 jaar echt wel moeilijke periode

Dan ga ik over mijn houdbaarheidsdatum heen. Een lonkend perspectief in 2035 heb ik niet zo veel aan.
labella
@pieta en je bent nu al 122 jr oud...😂
+1
pieta
@labella Ja, ben ik al eens vaker op gewezen. Maar delen door 3 zit korter bij de werkelijkheid. 😁
+1
de Tank
@pieta Op het moment dat je op zulke zaken vast gaat lopen is het een goed advies van @mlkvhoudr of het je dan nog lukt is een 2e. Ieder gaat er op zijn eigen manier mee om. De 1 zijn hele leven strijdend, de ander aanpassend of berustend. Het is mij om het even. Mensen denken vaak dat ieder daar veel invloed op heeft hoe hij/zij daarmee omgaat en ziet de eigen manier als beste en kan maar moeilijk accepteren dat een ander er anders mee omgaat.
+1
bio boer
@de Tank de gevolgen zijn niet overal even groot maakt ook nog al een verschil
pieta
@de Tank Ik heb geen enkele moeite met de mening en/of omgang met moeilijke zaken zoals Menno stelt. Ik wil alleen maar zeggen dat je voorzichtig moet zijn met voor een ander te relativeren. Bij sommige mensen werken dingen anders, zitten anders in het leven. Dat wou ik maar zeggen.
+1
de Tank
@pieta bevestig ik toch ook 😃
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Gelukkig voor mij had aldi die pas in de aanbieding,

Chocomel van de Aldi uit de aanbieding? En dat raadt jij aan om iemand daar troost in te laten vinden?
Als melkveehouder met eigen melk maak je hem of zelf met goede Cacao van Nesquik en toch niet van die Aldi bocht . Of anders alleen deze: 😄

+1
bio boer
@George hier maken we hem ook zelf lekker hoor avonds bij de kachel dot slagroom er op 😃
mlkvhoudr
@George dit verwachte ik al een beetje deze opmerking 😀😉, wij winkelen normaal gesproken niet bij de aldi, maar moest een nieuw jasje hebben dus liep langs de aldi naar wijnberger mode, daar kun je nu niet met de auto komen want de winkel straat word omgetoverd tot klimaatstraat (ja ja) en toen liep ik dus langs de aldi en daar was deze chocomel in de aanbieding enndan is deze hollander wel wakker dus inslaan die handel😀

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@mlkvhoudr poging 2

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@mlkvhoudr nou foto wil niet laden maar er stond ook friesland campina op t pak😉
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
friesland campina

Was het ook Friesland Campina chocolade melk? Of is ie er alleen gemaakt. Chocolademelk zit gewoon heel veel verschil in net zoals met heel veel producten. Lang niet alle chocolade is lekker en zo is dat dus ook met chocolademelk , ligt er maar net aan met welke kwaliteit ingrediënten en cacao hij gemaakt is . Iemand die altijd durft te beweren dat het allemaal hetzelfde is klopt gewoon niet.
mlkvhoudr
@George ja die gele pakken, goedkope chocomel vind ik niet lekker
wotan2
@George heb jij de ingrediënten lijst van nesquick op de verpakking wel eens gelezen. Er zit vanalles in, maar chocola?
George
@wotan2
Nee is lang geleden dat ik het gehad heb , maar heel vroeger hadden we Droste.

Ik heb even gegoogled:
Er zit dus wel gewoon Cacoa in!
Waar is NESQUIK van gemaakt?
Ingrediënten: Suiker, mager cacaopoeder* (23%), emulgator (SOJAlecithine), zout, vitaminen (C,D), natuurlijk aroma, kaneel.
m uut m
@George
Aldi en Lidl hebben gewoon Nederlandse melkproducten in het schap oa van Aware en Veco zuivel in elk geval wel de bio variant. Het A-merk verhaal is meestal complete flauwekul.
+1
George
Quote Reactie van @m uut m:
Aldi en Lidl hebben gewoon Nederlandse melkproducten in het schap oa van Aware en Veco zuivel in elk geval wel de bio variant. Het A-merk verhaal is meestal complete flauwekul.

Ik vind van niet , het kan wel geproduceerd zijn bij bekende zuivelfabrieken maar wil niet zeggen dat alles hetzelfde is. Chocomel is de enige echte en smaakt gewoon beter dan veel van die nepmerken. En dat is met veel dingen zo. Die huismerken cola is ook niet te zuipen.
m uut m
@George
Wie drinkt er überhaupt cola !
Maar het is mooi dat er mensen zoals jou zijn. Daar doen de reclame makers het tenslotte voor. 😁
+1
George
@m uut m Ik drink wel cola ja , is dat raar? Nou ja ik vind wel dat er duidelijk verschil zit in producten. Het is echt niet zo dat het allemaal hetzelfde is. Vlees zit ook groot verschil in of je dat bij echte slagerij koopt of in de supermarkt. Ik betaal liever wat meer voor een fatsoenlijk product.
m uut m
@George
Ja cola drinken is in mijn ogen niet normaal. Kwaliteit van vlees is een ander verhaal. Dat halen we nog niet eens bij de slager. Wij hebben altijd een eigen koetje.
Melk daar integen is exact hetzelfde in de huismerk verpakking of het A-merk. In chocolademelk zit natuurlijk wel verschil maar dat lijkt mij ook logisch. Zit in de smaakbeleving. Dat wil niet zeggen dat huismerken slechte kwaliteit is.
Maar net wat ik net ook opmerkte het is goed dat er mensen zijn zoals jou wie betaalt anders meer voor campina melk dan voor de zelfde melk is huismerk verpakking.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Ja cola drinken is in mijn ogen niet normaal

Tja dan ben ik niet normaal en velen met mij niet denk ik.
Maar vla en toetjes zit gewoon veel verschil in , het gaat om de ingrediënten die ze dan toevoegen welke tot betere smaak kunnen komen dan van huismerken. En ja een eigen koetje kan slechter zijn dan wat ik bij de echte slager koop. Wij hebben voorheen ook vaak genoeg zelf een beest opgefokt voor de slacht . Vaak een Belgisch blauwe. Afgemolken koeien vind ik helemaal niks. Maar nadeel is dat je ook een boel vlees hebt waar ik geen fan van ben. Bij echte slager kun je mooi kiezen wat je wilt.
+1
de Tank
@George zolang er wat door de cola heen zit, is het best spul.
+2
Twentsch Land
Cola !

Ooit een drank der genezing van verschillende ziekte alleen op recept verkrijgbaar.

@m uut m
marcsterreborn
@m uut m je kunt ze alles wijsmaken...
-Jan-
@mlkvhoudr het zijn de donkere dagen voor kerst,laten ze het communistische systeem maar toepassen op de ambtenaren,ieder vast salaris en elk jaar een stukje eraf,dunt het leuk in na een paar jaar
+3
Frans1
@mlkvhoudr mooi praten, maar als je net overgenomen hebt, tot het gaatje gefinancierd bent, en dan nog ff 40 ruggen mestafzetkosten er bij in, en met een beetje pech ook nog een renteverhoging, dan Los je dat met lachen niet op. Je kunt niet in een ander zijn boeken kijken
+1
pieta
@Frans1 Juist, daar doelde ik ook op onder andere. Ik snap wel dat ie het goed bedoeld. Goed bedoeld kan ook slecht vallen bij iemand.
mlkvhoudr
@Frans1 lekker consequent frans. eerst moeten ze kostte wat kost overnenen en dan zitten ze te zwaar?
+1
Frans1
@mlkvhoudr pieta begrijpt me beter dan jij😉
+1
mlkvhoudr
@Frans1 vroeger werd tot vervelendst toe op de landbouwschool herhaalt : als t niks is en je doet ook nog of t niks is dan heb je 2 keer niks.

Op het prikkebord als het regent roept iedereen in koor het word nooit meer droog, als het droog is gaat het volgens de meerderheid hier nooit meer regenen, als t nat is kunnen ze 4 weken het land nog niet op, om vervolgens de week er op te gaan maaien, ik vond dat kees somber over komt de laatste tijd dus dacht zal hem eens wat opvrolijken, maar goed, niet doen dat opvrolijken, gewoon heel hard roepen dat de mest pas opgehaald word bij 60 euro per ton dat zal vast beter zijn
+2
labella
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
gewoon heel hard roepen dat de mest pas opgehaald word bij 60 euro per ton dat zal vast beter zijn

Mijn dag kan niet meer stuk, daar wordt ik vrolijk van. 😜
+1
Frans1
@mlkvhoudr Wel grappig van wie je het plusje op deze reactie krijgt🤣🤣
casev2
Dubbel..
+3
de jonge
Mensen als bartlehiemboer hebben hier steeds al voor gewaarschuwd,en het gaat niet om de wijze hoe ze tot hun doel komen,maar het gaat erom dat ze tot hun doel komen en dat is you will own nothing...
+2
@de jonge klopt, en elke inhoudelijke discussie is eigenlijk als zinloos als de basis niet wil inzien.
+5
Bartlehiemboer
Quote Reactie van @de jonge:
Mensen als bartlehiemboer

Ja, ha ha 😄
Je gaat tegenwoordig bijna twijfelen aan jezelf. Ben je niet een robot? Ben je niet een alien?

Maar als we het met een kop chocolademelk nog wat leuk kunnen kunnen houden.
Zou ik dit zeker niet ontraden.

Er gaat nog veel meer ellende komen.
Mocht je het allemaal overleven, blijf genieten van het kleine wat je nog kunt doen en wat je nog hebt

Blijf staan en laat de kop niet hangen.

Ooit word het kwaad verslagen, zo is het altijd geweest.
+6
spotmelker
Laat ze toch opsodemieteren met hun zielsreddende onzin waar ze vooral zelf niks voor willen doen.
+1
BertK
@spotmelker probleem komt van de fossiele brandstoffen, niet van de korte kringlopen. Per auto gaat er jaatlijks miimaal een 1000 liter benzine door, 9 miljoen auto"s, 114 miljard km !!!! Hoeveel co2 is dat?

Op iedere koe 8 auto's.
spotmelker
@BertK het gaat mij om dat volk in de Brusselse pakhuizen. "You'll stop foodproduction to unemploy and sleep well"
+1
m uut m
@BertK
Er is geen probleem!
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
Er is geen probleem!

Jawel, het probleem is dat velen die onzin geloven. Inclusief veel boeren...
m uut m
@kanniewaarzijn
Klopt.
Het GBV is bij velen verdwenen.
boer.
@m uut m hoe meer CO2 hoe meer er groeid. Kijk maar bij de tuinders.
En dat is nou net hun probleem
+2
Cowboy3
@BertK Alle snelwegen zitten vol en alle parkeerplaatsen in steden en dorpen staan vol en elk jaar komen er er nog meer bij en er is niemand die op het idee komt of durft te roepen we doen die dingen maar eens op de bon met een quotum.
allecijfers.nl/nieuws/…
Braboboer
Uit de KLW data blijkt toch al dat de co2 footprint een dalende trend heeft.

Daarbij wordt er vanuit de zuivel volop gestimuleerd de co2 footprint te verlagen.

Dus ik zie niet wat de toegevoegde waarde is van een quotum.
Jan-T
Ze vinden allemaal wat van de agrarische sector, maar betalen ho maar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , broeikasgas , kunstmest , melkproductie , uitstoot , melkveebedrijven , melkveehouders , europees , melkveebedrijf , zuivelverwerkers en koolstofrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
69
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
3.323