Wie voor 42 cent alleen nog maar de kosten kan betalen is snel boer af

Betaalde arbeid sleutel tot lage kosten

Door Sjoerd Hofstee,

Iedere veehouder kan een kostprijs van 25 cent realiseren en veehouders zonder personeel worden arbeiders op hun eigen bedrijf. Dat stelt melkveehouder Auke Bootsma.


Grote moderne gebouwen en een up-to-date mechanisatiepark. Het karakteriseert Bootsma’s bedrijf nabij het Friese Tzum. Niet direct het type bedrijf dat je bij een kostprijsboer verwacht. Of toch wel?

,,Dat is direct één van de grootste misverstanden omtrent het realiseren van een lage kostprijs”, zegt de ondernemer. ,,Veel veehouders verwarren kostprijsbewust boeren met soberheid en oude of tweedehands machines. Wij hebben juist allemaal relatief nieuw spul en ruilen dat ook steeds na een paar jaar al weer in. Boekhoudkundig interessant en belangrijker: de machines zijn gebruikszeker.”

Auke Bootsma (27) boert samen met vader Durk (63) en moeder Ant van der Burg (62) in vennootschap onder firma (vof). Onlangs vroeg de Melkvee Academie of hij wilde spreken over ‘hoe een kostprijs van 25 cent te realiseren’.

De jonge veehouder ging de uitdaging niet uit de weg. ,,Zo’n kostprijs is mogelijk. Als je stelt dat het niet kan, lukt het sowieso niet.’’ De kostprijs van zijn eigen bedrijf lag de laatste drie jaar op respectievelijk 28,83, 25,49 en 27,42 euro per honderd kilo melk. Daarbij is ook de berekende arbeid van 45.000 euro per Volwaardige ArbeidsKracht (VAK) ingerekend.

,,Wil je wat overhouden aan je werk dan is een dergelijk lage kostprijs volgens mij ook noodzaak. De meeste boeren hebben immers weinig tot geen invloed op de opbrengstprijs. En ik vind een schatting van een gemiddelde melkprijs van 30 cent per liter over de komende jaren optimistisch.”

Cijfers basis tot succes

Bootsma ziet genoemde noodzaak eerder als een uitdaging dan een probleem. Van zijn vader erfde hij die drive. Bootsma senior bewijst dit door aan te schuiven bij het gesprek met de bedrijfseconomische cijfers in de hand. ,,Cijfers zijn de basis voor je bedrijfsvoering”, stelt Durk Bootsma. Hij koppelt daar meteen aan dat jonge boeren eigenlijk allemaal een maandboekhouding met een cumulatief verloop van de resultaten moeten hebben. ,,Een rapport van het afgelopen boekjaar is historie. Je moet sneller kunnen anticiperen.”

Zijn zoon vult aan: ,,Je moet overal scherp op zijn. Wil je met je kostprijs van 30 naar 25 cent dan gaat het om details. Deelnemen in studieclubs is volgens mij daarom onontbeerlijk. Als iemand op een onderdeel beter scoort dan ons wil ik precies weten hoe hij dat aanpakt.”

Dit fanatisme levert in ieder geval een goed resultaat op aan het eind van de streep. Maar waar ligt volgens de Bootsma’s de sleutel hiertoe?

Durk Bootsma laat zijn vingers over de cijfers glijden (tabel). ,,Kijk, op bijna alle kostenposten zitten we lager dan het gemiddelde van de groep vergelijkbare bedrijven. Behalve voor betaalde arbeid. Dat is geen beperking, maar een bewuste keuze. De lage toegerekende kosten worden namelijk vooral behaald doordat wij voldoende gekwalificeerde arbeid ter beschikking hebben. Een groeiend bedrijf moet dan ook investeren in het tot waarde brengen van zijn personeel.”

Zijn zoon is het daar helemaal mee eens: ,,Bij de avond van de Melkvee Academie vroegen een paar mensen mij wat er nu zou gebeuren als ik de arbeider wel moest ontslaan omdat het minder gaat. Die mensen begrijpen er dus niets van. Zou ik het personeel niet meer kunnen bekostigen dan is er in de hele aansturing al iets misgegaan.”

Miljonair

Veehouders die actie voeren om een melkprijs van 42 cent te bewerkstelligen zijn bij de Bootsma’s ook aan het verkeerde adres. ,,Dan krijgen wij ook die melkprijs en zijn we binnen enkele jaren miljonair. Wie voor die prijs alleen nog maar de kosten kan betalen, is snel boer af”, is Durk Bootsma’s duidelijke boodschap.

Auke Bootsma valt hem bij. ,,Zo’n hoge prijs is idioterie. Eventjes, zoals twee jaar geleden, is leuk. Dat vinden wij ook heus wel. Maar op langere termijn werkt het tegen je. Afzetmarkten vallen weg.”

Hij ziet daarbij nog een nadeel. ,,De opbrengstprijzen zijn vaak en lang relatief goed geweest, maar dat maakt voor velen niet uit, want ook als ze verlies lijden, zingen ze het nog jaren uit. Het onderpand is immers vaak goud waard en de bank trekt de stekker er dus niet uit. Het is lullig gezegd, maar dat zou soms wel wat eerder moeten.

,,Waren we ‘gewoon’ timmerman geweest, dan gingen we failliet als we niet meer rond kwamen met de betalingen. In onze sector financiert de bank bij. Hierdoor schoont de markt niet op en zitten veel gezonde bedrijven ook met een onnodig hoge kostprijs.”

Volop vers gras voeren

Terug naar het eigen bedrijf. Om daar lage kosten te realiseren is het volgens Auke Bootsma vooral zaak om duidelijke en strakke keuzes te maken. ,,Ons areaal van ruim 80 hectare is allemaal grasland. Tot vijf jaar geleden hadden we een paar hectare maïs, maar op onze zware grond wegen de bewerkingskosten niet op tegen de opbrengsten.”

Het gras brengt het bedrijf ‘s zomers nu ter waarde door volop vers gras voedering toe te passen. Het weer kan dan wel erg bepalend zijn. ,,Maar minder dan met weiden van een grote koppel op onze zware kleigrond. En de banden van de opraapwagen hebben we speciaal aangepast om de druk te verlagen”, vertelt Auke Bootsma.

Zijn vader vult hem aan: ,,Wij volgen in het voor- en najaar de weerberichten continu. Gras is het rijkste gewas voor een koe, in mei en juni kun je er wel 35 tot 40 liter uit melken. Je moet zo snel mogelijk groen van wit naar zilver omzetten: van gras naar melk naar klinkende munt.”

De KVEM-opbrengst ligt de laatste jaren rond de 12000. Duidelijk bovengemiddeld. ,,We knijpen in de zomer ook fors in de krachtvoergift. De productie per koe is dan ook niet leidend, maar het rendement.”

Bijkomend voordeel daarvan is de lage stikstof en fosfaatwaardes van de drijfmest. Voldoende plaatsingsruimte is immers lastig voor een intensief bedrijf van bijna 20.000 kilo meetmelk per hectare. ,,Door het fosfaatarm voeren komen we met BEX erg ver en het daadwerkelijk bemonsteren van de mest pakt goed uit. Afzet is daarom tot op heden niet nodig.”

80 procent Belgen

Consequente keuzes maakt Auke Bootsma ook in zijn fokkerijbeleid. ,,Ik insemineer nu 80 procent van de veestapel met Belgische Blauwen en 20 procent van de beste koeien met gesekst sperma. Inzet is een vervangingspercentage van 10.” Is dat realistisch?

,,Natuurlijk wel, de laatste twee jaar hebben we 240.000 kilo quotum bijgekocht en nog hadden we te veel vaarzen. Daarbij komt, een oudere koe die minder loopt of driespeen is geeft nog steeds snel meer dan een vaars. Bovendien levert een vaars verkopen voor export rond de 950 euro op, terwijl een oudere koe wel heel fors moet zijn wil je daarvoor 600 à 700 euro van de slager krijgen.”

Met het verder verlagen van het vervangingspercentage en het verbeteren van de jongveeopfok ziet Auke Bootsma volop kansen om nog scherper te boeren.

Dat geldt voor nu en voor na 2015. In mei neemt Auke het bedrijf van zijn ouders over. Een pas op de plaats is dan waarschijnlijk nodig. ,,Maar de gebouwen worden met de huidige 185 koeien optimaal gebruikt. Eigenlijk komen we qua tijdsplanning dus prachtig uit. Ik heb de komende jaren ruimte om de kop van de overnamefinanciering er af te werken tot we ‘vrij’ mogen melken.”

Beperkingen in ammoniakuitstoot of mestwet ziet hij niet. ,,De huidige technieken rond mest raffinaderij zijn over vijf jaar praktijkrijp. Dat is wat mij betreft het ei van Columbus. Melkveehouders gaan dan verdienen aan mest in plaats van problemen er aan te ondervinden.”

Volgens Auke Bootsma is er op termijn dan ook maar één graadmeter voor de bank en voor de boer die maakt of hij of zij succesvol boer is en blijft. ,,De kwaliteit van de ondernemer gaat eindelijk de doorslag geven.”

Met dank aan Nieuwe Oogst[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
haha. Sjakie spreekt uit eigen ervaring denk ik
cs-agrar
tonnetje of 6 denk Sjakie. Als je dan ook maar iets hebt wat de waarde vertegenwoordigd is het nog niet zo'n ramp. Maar idd, je hebt er mee te maken.
cs-agrar
Nou Theo, ik ben zelf redelijk eh handig (niet om op te scheppen hoor) en dan ga je van alles verzinnen om systemen sneller/makkelijker te maken, gevolg tijd over, dus kan meer doen dus kan ook wel meer gaan melken..
cs-agrar
ik kan anders aardig met Coen meekomen, als jij schrijft dat je kostprijs 25ct is en je vraagt aan mij 30ct voor je produkt, dan weet ik dat er nog zeker rek in zit.
cs-agrar
DS, ik denk dat er ik elke berijfstak wel een miljonair te vinden is, hoe slecht het ook gaat dus dat kan niet bijzonder zijn. Alleen is de uitspraak een beetje misplaatst denk ik, wat kan er nou op tegen zijn om wat meer te verdienen? En als ze er mee omhoog zitten, hou ik mezelf aanbevolen, heb er altijd wel een oplossing voor
cs-agrar
Vraag me wel eens af of dat zomerstalvoeren wel zo duur is, vooral voor de bootsma met alle machanisatie eigen, waardoor opraapwagen dus ook al breder ingezet word. Ze kopen dus ook weer minder krachtvoeders aan door dit systeem te gebruiken en benutten grasland en kwaliteit van het gras beter. Een groter probleem is het extra werk wat je er aan hebt, afhankelijk van waar je het land hebt liggen ben je er toch snel weer een 30-60min aan kwijt.
Coen
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
Beste EDO: Die € 250,- hebben we allemaal gehad.

deze € 250,- is de restitutie van de 5% modulatiekorting over de eerste € 5.000,- BTR, deze korting heeft iedereen teruggekregen.
Coen
als de zuivel en de retail dit soort verhalen lezen zullen ze echt nooit meer gaan betalen voor de melk
er is echt niet één bedrijfstak die hun kostprijsniveau openbaar maakt aan zijnafnemers
Wimsumar
Beste discussieleden: Vermoedelijk gaat de ''eerste''cent van hunkostprijsbeleving al verloren doordat het in meetmelkkilogrammen wordt weergegeven.

AANVULLING: Ook melkveebedrijf Bootsma heeft vorig jaar "€ 250,-'' extra steun ontvangen. (zie ander topic)


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/04/2010 11:19 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste EDO: Die € 250,- hebben we allemaal gehad. Echter, in de discussie met de titel ''Subsidieoverzicht'' staat de volgende link:[www.minlnv.nl] . Klik deze aan en vul de 4 cijfers van een postcode in en van iedere boer in Nederland komt de ontvangen subsidie op het scherm.
AANVULLING:
(Vandaag, paasmaandag zijn de gegevens niet beschikbaar. Ik krijg ze er niet meer voor: WOB GLB portlet timed out ). Grofweg is dit ook het bedrag per koe.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/04/2010 17:20 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Gtotep: € 43.431,72 ? Nee hoor. ''Beetje''meer.
Wimsumar
Beste TROUBLESHOOTER Frank B: Wat denkt u hiervan: 2 meter lang, slechts 10 kilo zwaar, nooit eerder gezien. Same player shoots again?

[www.agd.nl]
Wimsumar
Beste Harmidaard: De ''opdracht'' van L.T.O.-Melkvee academie was: "Hoe een kostprijs van 25 cent te realiseren".
Indien de quotering komt te vervallen, vervallen ook de kosten van aankoopquotum. "Gemakshalve'' zijn deze kosten, in het kader van de Melkvee-Academie-opdracht, in de bedrijfseconomische boekhoudingcijfers 2008/2009 achterwege gelaten.

Bladzijde 25 Nieuwe Oogst.
Wimsumar
Beste Jaap Aap: Inderdaad, hier zal de ''Alfa-Beag"-melkquotumkosten wel in berekend zijn, anders wordt het wel een onwaarschijnlijk hoog bedrag aan (berekende) rente van het melkquotum. Ik zocht (en zag geen) post voor afschrijving op melkquotum en had aanvankelijk geen aandacht besteedt aan deze rente. Uw uitleg klopt.
Wimsumar
Beste JanW.: U noemt de bruto kostprijs (= alle bedrijfseconomische kosten opgeteld). Deze is bijde veehouder ''uit de topicopening'' € 35,14/ 100 kg meetmelk.
Waar het om gaat is de netto kostprijs (= wat de melkprijs minimaal moet zijn wil er winst gemaakt kunnen worden). Deze is bij bovengenoemde veehouder: € 28,83 per 100kg meetmelk(!)
paul1
kijk, tussen 30 cent, en 42 cent zit ook nog wel wat ruimte,waarom moet je altijd voor niks willen melken ?
Met 40 cent zou ik ook best tevreden zijn, maar 30 is best weinig...


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/04/2010 12:54 door paul.
jan w
Is het nu werkelijkheid is is dit nu jezelf rijk rekenen.
In een eerdere topic hier op het forum heeft al eens een reactie gestaan met bedrijfseconimische resultaten, van dezelfde accountantskantoor. Dit ook over de grotere bedrijven. ( Bedijfsgrote volgens mij ongeveer gelijk aan deze bedrijven)
Daarin kwam de gemiddelde kostprijs bedrijfseconimisch uit op 37 cent per kg meetmelk. Dat is een heel verschil.
jan w
Wim je hebt gelijk. Heb het niet goed gelezen.
Quattro-shooter
Zeg al zo vaak, en zal zo blijven, we zijn een stelletje ..... boeren bij elkaar!!!!

Schreeuwers met een lage kostprijs, zoals hier gaat nergens over!

Als melkprijs te hoog is zeggen ze,zijn ze te snel miljonair....uchuch.( Want ik ben wel zo goed)

Hoop voor je dat je het snel bent, dan heeft de rest een '' normaal'' inkomen!!
anonymous_78
best interessant verhaal , maar als de zoon het over moet nemen word het wel even anders
anonymous_78
daar heeft pa toch jaren voor gewerkt ,mag toch best op zijn oude dag een beetje luxe hebben ?
anonymous_78
eerst moet zijn pa (63) nog 5 jaar mee , normaal geen probleem , maar het loopt zo vaak anders dan berekend als mensen op leeftijd komen .bedenk eens wat er gebeurt als pa morgen zijn hoofd neerlegt , dan zit de opvolger een heel stuk zwaarder . dat hebben wij ook meegemaakt .
anonymous_78
>>Als je een beetje met een slijptol, lasapparaat, betonmolen en een computer overweg kunt heb je daar nog geen 50 koeien voor nodig.

dat zeg je juist qwert , alles wat je niet zelf kan of geen tijd voor heb kost extra ,voor alle extra's zijn extra koeien nodig en zo kom je in een cirkel die steeds groter MOET worden
anonymous_78
cs ,ik ben ook graag met mijn handen bezig , maar af en toe in huis of de dijk op is ook wel uit te houden , nou weet ik natuurlijk niet hoe jou thuissituatie is
anonymous_80
Koeien moeten dan bij afvoer gemiddeld 12jr oud zijn. Als ik dit stukje lees, hoe vader zijn zoon de boerderij overdoet, dan schieten mij deze woorden binnen: boer worden is geen kunst, boer BLIJVEN is een gunst ( denk aan de melkpremie)
anonymous_105
Er zijn m.i. nog genoeg prikkers die hoger zitten met de kostprijs.
Wij in elk geval wel. Er moet dan op veel bedrijvennog veel veranderen.
En tante Site raakt werkeloos....
anonymous_105
Misschien kan ze nog raadslid worden voor de FNP. Die heb je in Friesland ook nog.
Sympathieke mensen maar wat ze er uitkramen raakt ook vaak kant nog wal.
anonymous_105
Verklaar u nader W. S. 250 over al die liters is weinig.
anonymous_107
De inzet is 10% vervanging, benieuwd waar ze nu op zitten.
Bij 10% verv.(over lange periode).en produktie van 9000 kg/koe komen ze dus aan een levensproduktie bij afvoer van 90.000 kg, ieder bepaald zelf maar of dat realistisch is.
frank b
Als je het er van een ander opzet, moet je m.i. ook lef hebben en je eigen erbij zetten.
frank b
Ach, bijna iedereen zit tussen de bandbreedte van 22 tot 45 cent. Weet iedereen.
frank b
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> En
> als ze er mee omhoog zitten, hou ik mezelf
> aanbevolen, heb er altijd wel een oplossing voor

En anders bel je gewoon troubleshooter Frank B. Die helpt je er voor een uitstekend tarief door
frank b
Wim toch, proef ik daar iets van jaloezie?
spotmelker
Over grondprijzen, quotumkosten en rente's kun je heel lang (oeverloos) filosoferen, ik geloof het wel. Wat mij verder opvalt qua bedrijfsvoering is dat het enthousiaste zomerstalvoerders zijn terwijl dit systeem door alles en iedereen als te duur wordt gezien. Een sterk punt is de lage vervanging, zeker bij een (puur?) grasrantsoen.
Jack Rijlaarsdam
Dat denk ik ook, theo.185 koeien maal 9.000 (?) kg melk geeft een quotum van zo'n 1,7 miljoen kg. Vader koopt een huis van 500.000 euro en voor 400.000 euro lijfrente, dus de financiering neemt met 900.000 euro toe. In 20 jaar aflossen is 5%, vaste rente doet 4,5%, dus 9,5% extra jaarlasten = 85.500 euro. De kostprijs loopt dus zo'n vijf cent per kg op, komt 'ie op 32 cent. Niet heel beroerd, maar toch echt hoger dan de dertig cent die Auke al te optimistisch vindt ingeschat. Echt interessant wordt het wanneer vader na de overname gaat fietsen en met de Zonnebloem mee gaat, dan is er ook nog eens extra vreemde arbeid nodig. De financiële medewerking van eventuele andere kinderen laten we dan nog maar buiten beschouwing.

Het zijn natuurlijk maar wat losse aannames. Dit zijn ondernemers met visie en een goed gebruikte zakjapanner. Die komen er doorgaans wel, is het niet linksom, dan rechtsom. Mooi dat zij het lef hebben hun mening uit te dragen.
Jack Rijlaarsdam
Tja, dat je daar in de rimboe nou wat knaps kan kopen voor een habbekrats... Hier in de bewoonde wereld zul je echt richting een half miljoen moeten om geen geluidsoverlast te hebben van een doorgetrokken toilet of van buren die een doppie doen.
kasé
Eigenlijk toch wel jammer voor haar; Ze kwam wel netjes naar buiten toe alleen dat verhaal raakte kant nog wal.
Zal straks wel weer preases kunnen worden van de plattelandsvrouwen of zo.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/04/2010 10:16 door kasé.
anonymous_192
anonymous_196
En uiteindelijk ga je niet structureel meer verdienen dan 50000 euro in dit belasting klimaat.
Als je een beetje met een slijptol, lasapparaat, betonmolen en een computer overweg kunt heb je daar nog geen 50 koeien voor nodig.
Met wat geluk.
Eerdere prikker zei het al...., 10jr na overnamen weten we of hij/zij het in de vingers heeft..
gtotep
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste EDO: Die € 250,- hebben we allemaal gehad.
> Echter, in de discussie met de titel
> ''Subsidieoverzicht'' staat de volgende link:
> [www.minlnv.nl]
> 03&_dad=portal&_schema=PORTAL . Klik deze aan en
> vul de 4 cijfers van een postcode in en van iedere
> boer in Nederland komt de ontvangen subsidie op
> het scherm.
> AANVULLING:
> (Vandaag, paasmaandag zijn de gegevens niet
> beschikbaar. Ik krijg ze er niet meer voor: WOB
> GLB portlet timed out ). Grofweg is dit ook het
> bedrag per koe.

inmiddels bereikbaar
voor de nieuwsgierige aagjes(ik ook) hij vangt 43431,72
zelf beuren we 57000


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/04/2010 11:22 door gtotep.
anonymous_214
Ben het met je eens Coen!Jan en alleman je kostprijs laten zien is niet verstandig!
anonymous_217
Weer z'n boeren verhaal van iemand die altijd gelijk heeft en overal geld aan verdiend.
anonymous_228
Je ziet spoken Coen . Onze kostprijs intreseert ze geen lor. Ze proberen net als wij zo goedkoop mogelijk in te kopen.Alleen steken ze het handiger aan de steel.
JAAP AAP
De Bootsma´s hebben €3,58 rente kosten over het quotum(gem. 2,68).
Alfa-beag rekent geen afschrijving, omdat het aangekochte quotum niet vervangen hoeft te worden, maar wel een hogere rentevergoeding, in verband met het risico op het geinvesteerde vermogen, zodat de vergoeding meer overeenkomt met de leaseprijs, die feitelijk de vervangingsprijs is.
JAAP AAP
En toch, wimsumar, zie ik staan€3.58 berekende rentekosten in hun berekende kostprijs op bldz 25 in Nieuwe oogst.
JAAP AAP
Zie ook mijn reactie om 21:22 uur over dit zelfde onderwerp.
anonymous_359
Mooi is dat he, iedereen kan een kostprijs realiseren van 25 cent overschreeuwt hij zichzelf in het begin van het artikel, om vervolgens drie keer op rij een hogere kostprijs te hebben, maar ik gun ieder zijn verzetje hoor
anonymous_403
Een huis van € 500.000 daar koop je half Tzum voor op!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/04/2010 14:02 door Douwe..
anonymous_426
eigenlijk moet bij deze kostprijs ook35 cent vangen voor je melkom uit de kosten te komen.
bedrijfseconomischword niet gerekend met de waarde van eigen quota alleen maar van aangekochte melk quota
ook word de grond maar voor de halve waarde gerekend.

maar als je hetgeld (van de vrije waarde van het bedrijf) op de bank zet verdien je meer dan te melken voor 25 cent
(geld bijna voor iedereeen).
ad heddes
Dus zonder de bedrijfstoeslag is de 45 brieven per VAK ruimschoots verdwenen !! slap verhaal
joofie
ja is de inzet, maar ze zetten op pinken denk ik geen blauwe dus van 20 pinken komen er ook nog 8koe kalveren bij dus dan zit je alweer op 14 procent bovendien is bij een groeiend bedrijf de vervanging altijd laag omdat er ook over de vaarzen voor de uitbreiding gerekend word!
anonymous_1014
Waar is de afschrijving op melkquotum?
Volgens mij heeft alfa/beag een eigen manier van melkquotumkosten berekenen .
Weet Iemand hier meer van?

Niet zo netjes van deze tuke (met dakje op de u) boeren om te vinden dat de bank de stekker er bij collega's eerder uit moet trekken.
Dat siert de mensen niet.
+1
Coen
Vervolg story, was 200 melkkoeien met bijbehorend jongvee op 86 ha grond niet genoeg ?

boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…
de hoef
Wat ben jij voor ouwe koeien uit de sloot aan het halen
daar zijn de paas dagen niet voor [smiley
jvt
Schijnbaar niet. Hij had ook nog geen mestverwerkingsovereenkomsten getekend, volgens mij als je dit voor een bepaalde datum gedaan had, of in elk geval een intentieovereenkomst, zit je goed. Nu komt het over van, we beginnen maar te bouwen, en mestverwerken, zien we wel, hopelijk valt t allemaal mee en kunnen we de mest gewoon in de buurt blijven afzetten met een mestbon.
In elk geval heeft ie vast een mooie verdiepte kuilplaat.
meelezer10
De betonvloer moet nog gestort worden. de planken staan wel rond.
de hoef
@meelezer10
plaats het effe kunnen wij het ook lezen
meelezer10
@de hoef
Dat abbonement kost maar 1 euro per koe. 😃

Het is een filmpje dus dat gaat mij niet lukken
de hoef
@meelezer10
dan hou ik het tegoed
gezienus
@meelezer10 toch als je het artiekel van 5 jaar geleden leest en de melkprijs van de laatste jaren neemt zou hij de grond zo kunnen kopen je kunt je ook afvragen waarom meer werk en meer melken
meelezer10
@gezienus
hij heeft vier jaar geleden het bedrijf overgenomen. nu was hij gestart met het bouwen van een stal voor 400 koeien. Nu zou hij ook nog 60 hectare grond bij moeten kopen of pachten.
Al ben je nog zon goede boer maar dit redt niemand.
mlkvhoudr
@de hoef

Test :

landbouw.bbvms.com/p/boerderij/…

Nou ik geef het op 😉 misschien dat hobbyboer jan dr wat van kan maken, bij mij geeft die wel een embeddedcode aan op boerderij.nl maar fatsoenlijk kopieren hiereen lukt me niet
+2
Wat wil die malloot met 400 koeien, en 200 stuks jongvee, als je zo n SALDO boer ben betaal je je scheel aan belasting, maar ehh suc6 met de toko.
+6
George
200 melkkoeien hebben en 5 jaar geleden een zwets verhaal ophangen dat ze konden melken voor 25 cent , de melkprijs is de laatste jaren echt wel flink hoger geweest , als je dan voor een inkomen te halen 400 koeien wil gaan melken zit er toch ergens wat hoogmoed in de kop. Wat hebben zulke mensen voor waanideeën? Ongelooflijk ze zijn het spoor totaal bijster in mijn ogen. Hoogmoed komt voor de val. Alweer zo'n overambitieus geval waar ik niet mee wil ruilen. 😄
+5
Ouwe Gerrit
Waanideeën? Een onzeker type met heel veel adviseurs. Je weet wel. De boer voor de kar en de adviseurs er op. 😃
pieta
Mooie spreuk!
+6
hans1980
Snap dr ook nix van voor 25 cent kun je in NL niet melken of je vergeet dingen in je berekening misschien afschrijving??
kostprijs in in NL tussen 35-40 cent vergeet niet dat gem. +3 cent van brussel komt!
Wanneer het zo goed gaat begrijp in niet dat de gem schuld + 1 euro/kg is en bij harde groeiers +1,5 euro/kg
Je zou toch verwachten dat bij zulke uitspaken als deze vb. boer (5jaar geleden) je zo 10 tallen ha. kon kopen ?? of geen hypo hebt
Helaas is de praktijk anders , er zijn in den lande nogal wat boeren met erfenissen uit familie of stukken grond duur verkocht e.d.
van dit type boer wordt dan een reportage gemaakt , maar vergeten te vertellen wie dit financieel mogelijk heeft gemaakt....
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: van dit type boer wordt dan een reportage gemaakt , maar vergeten te vertellen wie dit financieel mogelijk heeft gemaakt....

Ach, jonge van 27 die alles van paps gekregen heeft en aan z'n geratel te horen nog niet heel veel levenservaring heeft. Fijn dat ie zo ambitieus is maar of ie aan het einde van de rit er gelukkiger van wordt, ik betwijfel het. Maar ja, ik ben een ouwe lul met heel wat minder ambitie.

Maar als je 400 koeien nodig hebt om een inkomen te halen (dat later is dan een ton 😄, dan is er in de sector van alles mis. Op het moment denk ik ik dat je met 25 ha grond en 40 koeien zonder schuld een mooi leven kunt hebben, zonder zorgen en een leuk inkomen. Maar de meesten hebben liever meer zorgen en minder inkomen.
3 speen
Heb jij het dan niet van paps gekregen
George
Quote:
@3 speen: heb jij het dan niet van paps gekregen

Van jouw hebben we onderhand wel een beeld dat je vroeger een speentje gemist hebt. 😄
weurding
Neem aan dat hij de keuze uit 2 had net als ieder ander? 😄 iets krijgen is trouwens gratis, al geef je er maar een cent voor is het al kopen 😃
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: neem aan dat hij de keuze uit 2 had net als ieder ander?

Mijn moeder gaf geen melk, daar begon het al 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: heb jij het dan niet van paps gekregen

Gekregen vind ik nog steeds een groot woord in mijn geval.
3 speen
Kun je dat speentje missen ook verklaren
3 speen
Heb zelf echt alles tegen markwaardes gekocht , ik vind als ieder wat onderneemt ook al is het overgenomen van de ouders dan is dat wel te respecteren ktitiek leveren dat kan altijt nog
spotmelker
Hier idem maar zonder geluk of andere familiaire voordeeltjes wordt/blijf je zomaar geen boer. Dat je een keer groot risico neemt en daarvoor heel lang en diep moet ademhalen hindert niks maar je moet wel het licht aan het eind van de tunnel kunnen blijven zien anders verlies je de drive en is het in no time exit.
Hoeveel bunder 50 ? melkqotum 8 ton , 125 koeien, 2 woningen, hele grootte ligboxen stal, dit is niet hatelijk bedoeld, met alle respect er zijn er zeer weinig die ALLES kopen van hun ouders !!!
weurding
Och, mijn ouders hadden destijds ook niet het "volle" pond betaald 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Gait oet klooster: hoeveel bunder 50 ? melkqotum 8 ton , 125 koeien, 2 woningen, hele grootte ligboxen stal,

Probeer maar eens een bank te vinden die 50x60.000 + 125 x 6000 + 2 x 250.000 = 4.25 miljoen euro wil financieren om 1 miljoen liter te melken. Ik had al moeite genoeg om 3.5 euro per liter gefinancierd te krijgen met een rendabel neventakje erbij.
gezienus
[@jan is hobbyboer. Ik had al moeite genoeg om 3.5 euro 

sorry jan je geeft vaak af op mensen met grote stalen of veel hypotheek maar stiekem zelf wel even voor 3,5 € liter financieren 😃
George
Quote:
@gezienus: op mensen met grote stalen of veel hypotheek

Dat is een combinatie die vaak samen gaat. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Dat is een combinatie die vaak samen gaat.

Dat ben ik niet met je eens. Wanneer je de schuld per kg melk neemt als maat voor de hoogte van de hypotheek zoals @jan is hobbyboer en @gezienus doen, dan kon het juist wel eens precies andersom zijn.
George
@Jack Rijlaarsdam
Grote nieuwe bling bling stallen en grote hypotheek gaan volgens mij goed samen.
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat ben ik niet met je eens. Wanneer je de schuld per kg melk neemt als maat voor de hoogte van de hypotheek zoals @jan is hobbyboer en @gezienus doen, dan kon het juist wel eens precies andersom zijn.

Als je bouwt voor 5000/koeplaats bij 9000 ltr per box geeft een extra financiering van 0,45 euro/kg melk. De gemiddelde veehouder zit er dieper in dus in die zin heb je gelijk @George
Jack Rijlaarsdam
@Frans1 Sjors heeft last van tunnelvisie en is geen ster in begrijpend lezen, dan heb je zelf altijd gelijk. Heerlijk simpel toch?
Coen
@jan is hobbyboer , de leencapaciteit van dat neventakje (zoals je dat zelf benoemd) was vast groter dan de leencapaciteit van je hobby-bedrijf
George
@Jack Rijlaarsdam
Ik geloof dat ik van Frans gelijk kreeg , ondanks mijn tunnelvisie. Begrijpend lezen gaat mij volgens mij redelijk af en er zijn er hier genoeg die daar vroeger een lager cijfer voor haalden.
+1
DeBoerin
Quote:
@Frans1: extra financiering van 0,45 euro/kg melk.

Ben benieuwd hoe je aan dit getal komt, mijn rekenmachine geeft een andere uitkomst per kg melk
Frans1
@DeBoerin
Je hebt gelijk! Ruim 55 ct moet het zijn 😄
Frans1
Quote:
@George: Ik geloof dat ik van Frans gelijk kreeg

Nee George,Het was de uitleg bij Jack zijn opmerking omdat jij die niet snapt,en nu nog niet dus 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: @jan is hobbyboer , de leencapaciteit van dat neventakje (zoals je dat zelf benoemd) was vast groter dan de leencapaciteit van je hobby-bedrijf

De lening was volledig op de boerderij afgesloten omdat ze geen cent aan de IT BV wilden lenen ondanks dat daar ook toen al een aardig salaris verdiend werd (de gouden millenium jaren in de IT). IT bedrijf heeft nl. geen onderpand en veel vertrouwen hebben bankmannen nooit in mij gehad.
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: sorry jan je geeft vaak af op mensen met grote stalen of veel hypotheek maar stiekem zelf wel even voor 3,5 € liter financieren

Tja, de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Ik weet wat het is om veel schuld te hebben, daarom ben ik er ook zo op tegen. Je bent nogal kwetsbaar.
Noorderling
Quote:
@Frans1: :
@Jack Rijlaarsdam: Dat ben ik niet met je eens. Wanneer je de schuld per kg melk neemt als maat voor de hoogte van de hypotheek zoals @jan is hobbyboer en @gezienus doen, dan kon het juist wel eens precies andersom zijn.

Als je bouwt voor 5000/koeplaats bij 9000 ltr per box geeft een extra financiering van 0,45 euro/kg melk. De gemiddelde veehouder zit er dieper in dus in die zin heb je gelijk @George

En wanneer er nog een hypotheek op de grond rust en dit productiemiddel nog niet volledig benut wordt, kan het zijn dat door het investeren in een (grotere) stal je schuld per kilogram melk gelijk blijft of zelfs afneemt. Al is dat vanavond misschien een stapje te ver 😄
hans1980
Mag niet meer schuld/kg melk uitdrukken????
maar das toch je inkomsten bron!
als je akkerbouwer bent gaje naar schud/ha.
weurding
Schuld per euro omzet lijkt me een veel betere staffel 😄
pieta
Daar heb je helemaal niks aan. Vergelijk het dan op bruto product marge.
+1
George
@pieta
Schuld per ha is het veiligst voor iedereen zowel bank als boer. En dan tot €20000 per ha en je zit superveilig , €30000 kan misschien in sommige situaties ook nog wel.
weurding
@pietaschuld per liter melk heb je ook niks aan, als ik kijk wat er bij sommigen aan neveninkomsten zijn , ook wordt er hier veel land verhuurd voor lelyteelt, als je 10 ha gedraineerd verhuurd kan dat netto meer opleveren dan een ton melk maar wordt niet als zodanig meegerekend

bedoel maar als je 2 gelijke bedrijven hebt met dezelfde leverantie's met dezelfde schuld per liter maar boer 1 snabbelt er een 50000 aan neveninkomsten(omzet) bij dan heeft die het een stuk makkelijker terwijl ze op papier gelijk gerekend worden
weurding
@George nodig de bankman eens uit of je het krijgen kan, 20000/HA 😃
Coen
@weurding , kostprijs per kg melk (uiteraard incl. eigen arbeidsvergoeding) is toch de enigste maatstaf die hout snijdt ?
weurding
@Coen daarom zegt schuld per liter ook niet zoveel, inkomen kan van veel andere factoren afhangen
George
@weurding
Leg me die groene smiley eens uit?
weurding
@Georgewas niet persoonlijk bedoeld maar in het algemeen:dat valt 1,2,3 niet mee tegenwoordig, moet je een behoorlijk sterk plan voor indienen, zou het zelf overigens ook niet willen
+1
George
@weurding
Ik ben niet zo van plannen , is niet voor me weggelegd. Ik doe wat ik doe was ooit een liedje. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: schuld per euro omzet lijkt me een veel betere staffel

Het gaat toch alleen maar om marge, hoeveel verdien ik op een liter, en de robuustheid van die marge, is het gevoelig voor allerlei prijzen of is het wat stabieler door de tijd heen. Iemand met eigen voer heeft bijvoorbeeld een stabielere kostprijs dan iemand die afhankelijk is van voer kopen en mest afvoeren. In het laatste geval ben je aan elke gril van de markt overgeleverd, dat kan positief zijn of negatief. Spotmelkers zijn ook van dat soort boeren aan de opbrengstkant. Soms is het feest, soms is het huilen, leveren aan RFC is saaier maar wel stabieler. DOC is ook stabiel maar veel te laag.
weurding
@jan is hobbyboer sowieso is melk leveren aan de saaie kant, je moet altijd maar afwachten wat je krijgt,en je hebt er weinig tot geen invloed op, heb ook wat dingen erbij net als jij waar ik me overigens ook prima mee vermaak
George
Quote:
@weurding: je moet altijd maar afwachten wat je krijgt,en je hebt er weinig tot geen invloed op, heb

Dat is eigenlijk van de gekke.
weurding
@George eigenlijk net zo gek als anderen met jou geld laten handelen, maar het gaat al jaren zo
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: @George eigenlijk net zo gek als anderen met jou geld laten handelen, maar het gaat al jaren zo

Ik heb nog steeds veel meer vertrouwen in RFC dan in een willekeurig pensioenfonds. Als je ziet wat voor beddragen een gemiddelde werknemer in zo'n suf fonds moet stoppen om later een lullig pensioen te krijgen, da's pas van de gekke. En onderweg de regels vrolijk aanpassen als het geld weer op is. Dan RFC, hoogstens een maandje geld uitstaan, dat is wel te overzien, plus wat ledenkapitaal maar daar ga je ook niet kapot aan als dat ineens vertrokken is.
+1
arie.j
@jan is hobbyboer
Ik ben altijd erg blij geweest dat er een goede cooperatie was die de verkoop voor me regelde.
Ook had ik een vertrouwde kalverkoper handje klap heb ik met vee overigens zelden gedaan.
Erg suf zullen sommigen dat vinden, maar ik liet dergelijke activiteiten graag aan betrouwbare personen over, dan kon ik me met iets anders bezig houden.
+1
weurding
@arie.j heb al meer dan 20 jaar dezelfde veehandelaar die alles meekrijgt in commissie, ook erg saai misschien, maar ik heb geen zin om me in de nuka en kg prijzen te verdiepen elke week
diezel
Quote:
@jan is hobbyboer: Als je ziet wat voor beddragen een gemiddelde werknemer in zo'n suf fonds moet stoppen om later een lullig pensioen te krijgen, da's pas van de gekke

Ik denk juist het tegenovergestelde en verbaas me er nu eigenlijk pas over hoeveel de werkgever destijds extra heeft moeten storten!
Knappe zzp-er die het ook in dat tijdsbestek apart kan zetten! 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: Knappe zzp-er die het ook in dat tijdsbestek apart kan zetten!

Denk dat dat wel lukt.
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: Knappe zzp-er die het ook in dat tijdsbestek apart kan zetten!

Denk dat dat wel lukt.
pussy
Pfffff , iedere situatie is anders ,, als je door je ouders geholpen wordt is het echt anders ,, dusse ... een grote mond is ni zo moeilijk he
pussy
Pfffff , iedere situatie is anders ,, als je door je ouders geholpen wordt is het echt anders ,, dusse ... een grote mond is ni zo moeilijk he
pussy
Pfffff , iedere situatie is anders ,, als je door je ouders geholpen wordt is het echt anders ,, dusse ... een grote mond is ni zo moeilijk he
pussy
3 x

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , zomer , koeien , melk , export , melken , koe , grasland , melkprijs , melkvee , stikstof , sperma , uitstoot , drijfmest , melkveehouders , melkveehouder , boer , jongveeopfok , slager , bank , bex , meetmelk , jonge boeren en financiering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
118
DEELNEMERS
46
WEERGAVES
54