NZO akkoord met Fosfaatreductieplan

NZO doet mee (ik had niet anders verwacht):

De algemene ledenvergadering van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft donderdag 22 december 2016 met zeer grote meerderheid ingestemd met het Voorgenomen Fosfaatreductieplan ZuivelNL. De zuivelondernemingen vinden dat de maatregelen zoals voorgesteld in het plan, voorzien in een noodzakelijke, snelle en substantiële reductie van fosfaat door de melkveehouderij. De maatregelen zijn ingrijpend, maar onvermijdelijk om de productie van fosfaat door de Nederlandse melkveehouderij in 2017 onder het fosfaatplafond te brengen. Daarmee kan de derogatie in 2017 veilig worden gesteld en is er uitzicht op derogatie in de jaren daarna.

Het plan treedt pas in werking indien het algemeen verbindend is verklaard, waardoor het voor alle zuivelondernemingen en melkveehouders in Nederland zal gelden. ZuivelNL heeft een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. De AVV zal (na een toets door de Europese Commissie) zo spoedig mogelijk, maar naar verwachting op 1 maart 2017, in werking kunnen treden.

Het Fosfaatreductieplan ZuivelNL stimuleert melkveehouders in 2017 tot een krimp van hun veestapel indien zij meer koeien en jongvee op hun bedrijf hebben dan op 2 juli 2015 min 4%. Voor bedrijven die in 2015 geen fosfaatoverschot hadden en daarmee volgens de definitie van de meststoffenwet grondgebonden zijn, geldt uitsluitend de veebezetting op 2 juli 2015. Veehouders die hun veestapel niet of onvoldoende aanpassen worden gekort op het uit te keren melkgeld. Melkveebedrijven die de gewenste krimp van hun veestapel hebben gerealiseerd in 2017 worden vrijgesteld van de maatregelen en ontvangen een bonus.

Bron: nzo.nl/nl/…

Deel dit topic

Reacties

meelezer10
Nou de klaag bank is geopend.
storm
Dus ook DOC, À-ware en al die andere kikkers die uit de kruiwagen gevallen waren! Grote mond afgelopen weken maar nu toch het licht gezien😂 Logisch toch, zo vlak voor kerst!!!
kaas
Door dat ze uit het overleg zijn gestapt zijn er toch wel weet punten aan gepast.
zoals alleen onder voorwaarde dat de derogratie 2017 net zo blijft als 2016 en dat staat als het goed is zwart op wit.a-ware is wel uit het over leg gestapt maar zijn wel in gesprek gebleven
Wiebren
@kaas 2017 net zo is als 2016? Bijzondere eis, derogatie 2014-2017 is sowieso hetzelfde want verandert tussentijds niet
Grensboertje
Nu Hoop ik dat er een simpel maar doeltreffende knelgevallen regeling komt die snel uitvoerbaar is zonder al die lange procedures. Mijn voorkeur is nog steeds geen derogatie en fosfaatrechten, maar moeten het maar slikken en het beste van maken.

Nu ga ik de koeien nog een keer over de bol aaien en met kerstreces, 2017 zien we dan wel weer 😄
Wouter Verhoef
Met zeer grote meerderheid.................... is niet unaniem!
Wie heeft er tegen gestemd?
cjw73
@Wouter Verhoef weet niet of willig ook een stem heeft binnen nzo en anders zal het doc wel zijn die tegen gestemd heeft.
weideboer
@Wouter Verhoef niet meer relevant...gaat om het eindresultaat. Daarna is elke vorm van discussie gesloten en zo hoort het ook anders kom je geen stap verder
groeier
@Wouter Verhoef
Gaat daarom ook niet werken.
De zelfzuivelaars zitten die ook bij de afspraken van reductie of is het daar gewoon vol gas melken hoor daar niets over
Pluto
Als de grondgebonden veehouders echt worden gespaard gaat de rest om de derogatie te redden niet met 4% maar eerder richting de 12 % of nog meer onderuit. Als de zuivelindustrie haar capaciteit helemaal gaat benutten moet er nog meer melk uit het buitenland worden aangevoerd. Denk ook dat dit de reden is dat RFC met geen woord rept over fosfaat in haar brief naar de veehouders .
hans1980
@Pluto we doen het voor het collectief

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , werking , koeien , derogatie , jongvee , zuivel , fosfaat , fosfaatoverschot , nzo , veehouders , melkveebedrijven , melkveehouders , meststoffenwet , melkgeld , nederlandse zuivel organisatie , grondgebonden , zuivelnl , fosfaatplafond , fosfaatrechten en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!