Invoeren niet-verhandelbare rechten op 1 januari 2017

Toch zal je met dit plan ook moeten nadenken hoe om te gaan met de rechten van boeren die willen stoppen en boeren die te kort rechten hebben deze op de een of andere manier te kunnen verkrijgen. Zoals nu gepresenteerd is het een halve oplossing:

Netwerk GRONDig: EU-steungeld is niet bedoeld voor oplossen fosfaatoverschot

‘Invoeren niet-verhandelbare fosfaatrechten op 1 januari 2017 schept duidelijkheid en stopt groei melkveestapel’

Het invoeren van de fosfaatwet op 1 januari 2017 kan doorgaan als fosfaatrechten niet-verhandelbaar zijn. Het maakt daarmee een einde aan de enorme onrust onder melkveehouders; een einde aan stagnatie in bedrijfsontwikkeling en zet een rem op de steeds maar groeiende melkveestapel. Niet-verhandelbare rechten vallen niet onder de noemer staatssteun, zij vertegenwoordigen geen economische waarde. Net voor het weekend heeft Netwerk GRONDig haar plan tijdens een overleg op het ministerie van EZ kenbaar gemaakt.

Het is verbijsterend dat het aantal koeien na de peildatum van 2 juli 2015 met 130.000 stuks is toegenomen. Dat brengt het totale overschot op 200.000 koeien. Nu de EU een onderdeel van de fosfaatwet heeft afgekeurd, lijken sector en ministerie met lege handen te staan. Hoe nu het fosfaatoverschot aanpakken? Hoe zicht op derogatie? Er is een goed alternatief dat per 1 januari 2017 kan ingaan: de fosfaatwet aanpassen als het gaat om verhandelbaarheid. Maak rechten niet-verhandelbaar en regel direct de generieke korting in 2017. Daling van de fosfaatproductie en behoud derogatie is dan concreet.

Niet-verhandelbare fosfaatrechten
Productiebegrenzing en beheersing was het oorspronkelijke idee achter de invoering van fosfaatrechten. Het is daarbij niet nodig om rechten verhandelbaar te maken. Bovendien kun je bij niet-verhandelbaarheid een einddatum koppelen aan de systematiek van fosfaatrechten. Want als de landelijke productie beheersbaar is dan doet de AMvB daarna zijn werk om een situatie als voor 2 juli 2015 te voorkomen. Niet verhandelbare rechten zijn daarbij instrumenteel in te zetten voor gewenste ontwikkelingen in de veehouderij naar duurzaamheid en grondgebondenheid.
Ook een melkveehouder kan zijn geld maar één keer uitgeven. Geen melkveehouder zit te wachten op een duur broertje van het melkquotumtijdperk. Geld dat melkveehouders niet hoeven te investeren in rechten, versterkt de concurrentiepositie en voorkomt extra kosten.
Netwerk GRONDig vindt het onverantwoord de fosfaatwet uit te stellen tot 2018.

EU steungeld is niet bedoeld voor oplossen fosfaatoverschot
Netwerk GRONDig hekelt het idee van staatssecretaris van Dam om de 23 miljoen euro aan EU-steungeld in te gaan zetten voor het opkopen van melkkoeien om op die manier het fosfaatoverschot voor een deel terug te dringen. Zeker de 130.000 koeien die extra zijn aangehouden door melkveehouders na de peildatum tegen beter weten in, noemt GRONDig niet solidair. Het inzetten van EU-steungeld voor deze groep koeien is belonen van onverantwoord gedrag. Dat is ongewenst. Daarnaast zet GRONDig haar vraagtekens of het steungeld van de EU ingezet mag worden om het fosfaatoverschot weg te werken. In de voorwaarden van dit steungeld staat onder andere dat het bedoeld is om te investeren in toekomstgerichte initiatieven voor duurzaamheid; marktverbreding zuivelproducten, het toepassen van extensieve productiemethoden en melkvermindering. Tenslotte kwam het EU-steungeld beschikbaar om de Europese crisis in de zuivelmarkt, de overproductie van melk te bedwingen. Niet om fosfaatoverschot in te dammen.

Deel dit topic

Reacties

+2
arjankok
Een flink deel van de extra koeien na 2/7 zijn gecompenseerd door minder jongvee neem ik aan dus daar hoeft grondig niet zo moeilijk over te doen
+4
pieta
In ieder geval een zinnig voorstel. Er zullen ook wel wat vervelende knelgevallen ontstaan. Persoonlijk zou ik er aan toe willen voegen dat ze na de generieke korting wel verhandelbaar moeten worden. Daar mogen best wat strenge voorwaarden aan gehangen worden wo grondgebonden uitbreiding.
groeier
@pieta
Of een combinatie van GVE per ha en fosfaatrechten pas 1 Januari 2018
pieta
@groeier Het gaat mij nu even om 2017 en derogatiebehoud. Naar GVE/ha zul je toe moeten werken. Dus dat is iets voor de lange termijn.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Dus dat is iets voor de lange termijn.

😂
Todi
Grondig toch even lezen wat van dam zij van uit Brussel.
+1
groeier
@Todi
Dieren per ha is juridisch in ieder geval geen enkel probleem.
matt
Je kunt niet van bedrijven verlangen,die de stal niet vol hadden op 2 juli en inmiddels wel dat ze teruggaan naar 2 juli,met ook nog eens een generieke korting.
Dat zou de doodsteek zijn,ze moeten wel de mogelijkheid krijgen,om zich te kunnen ontwikkelen,dat is ze ok voorgehouden dat die mogelijkheid er was.
+1
brabo
Quote Reactie van @matt:
die de stal niet vol hadden op 2 juli en inmiddels wel

dat zijn toch weer bijna alle boeren dan, dus dat gaat hem niet worden matt
+1
pieta
@matt Ook hier is iets op te vinden. Als de fosfaatrechten hadden ingegaan hadden ze die toch moeten gaan kopen. Je moet nu wel in oplossingen gaan denken niet in problemen. Er zijn een heleboel bedrijven die terugkunnen naar 2 juli 2015. Een aantal hebben er wellicht al niet meer of zijn zelfs gestopt met melken. Dus middels een knelgevallen regeling voor één jaar moeten er mijns inziens wel mogelijkheden zijn.
+2
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Je moet nu wel in oplossingen gaan denken niet in problemen.

Uit zoiets kom je als sector toch nooit uit.
Het is natuurlijk wel kei- en keihard voor betrokkenen.
+1
Coen
@diezel , gisteren nog weer gehoord: alle bedrijfsplannen voor uitbreiding zijn de afgelopen jaren door banken en andere adviseurs beoordeeld op een situatie waarbij voor de uitbreidingsliters de vroegere melkquotumkosten (zeg maar superheffingsniveau) moesten kunnen worden opgebracht.
die voormalige melkquotumkosten zullen dus nu verdeeld worden over andere kostenposten.
de problemen ontstaan dus eventueel alleen voor de liters waarvoor de kortingen gaan gelden.
+2
pieta
@Coen Juist. Ze moeten gewoon rap terug naar 2 juli 2015. En ook ik vind eigenlijk dat de snelle jongens met volle vrachten vee uit het buitenland extra gekort moeten worden en dan ook nog ten laste van de niet-groeiers. Maar wat kan kan niet.
melktkoeien
@pieta voor 2juli was het niet verboden om koeien te kopen en na 2 juli ook niet , laten we zeggen dat 95 procent van de boeren plek had voor deze koeien en er een plan aan vooraf gemaakt was, deze overheid kan toch niemand wat mee , in april 2015 riep Dijksma nog dat ze absoluut niets ging begrenzen
diezel
Quote Reactie van @Coen:
alleen voor de liters waarvoor de kortingen gaan gelden.

Die banken kunnen op papier zetten en rekenen wat ze willen, maar kunnen mensen het geestelijk ook aan om binnen een paar maanden hun halflege stal vol te zien komen om hem vervolgens weer half leeg te moeten draaien?
+1
Frans1
Quote Reactie van @diezel:
Uit zoiets kom je als sector toch nooit uit.

Inderdaad,de belangen liggen te ver uiteen. Het lijkt mij ook erg sterk dat we volgend jaar pas te maken krijgen met de pijldatum uit 2015,dat is toch alleen onbehoorlijk bestuur,lijkt nergens op,in welke sector moeten ondernemers maar even een paar jaar wachten tot er enigzins duidelijkheid of uitbreidingsmogelijkheden zijn?
+2
matt
Quote Reactie van @pieta:
. Als de fosfaatrechten hadden ingegaan hadden ze die toch moeten gaan kopen.

dat is ze vorig jaar voorgehouden,op basis daar van is geinvesteerd.
nu wil je een jaar later zeggen dat ze terug moeten,en bovendien op slot worden gezet,dat kan toch niet.
en dat allemaal om de derogatie verlenging,binnen te halen.
wat volgens mij een gelopen zaak is.

wat is er nodig voor een derogatieverlenging?

allereest de watermonsters,nou heeft het hier in brabant de gehele maand juni keihard geregend
riooloverstorten konden dit natuurlijk niet aan.
en het gras en de mais kleurde knalgeel,wat zou dit voor gevolgen hebben op de waterkwaliteit?
watermonsters schijnen al naar brussel te zijn gestuurd,hoe waren hier de uitslagen van?
waar kunnen we dit zien dan?

politieke gunfactor.ook van belang.

onderhandelcapaciteiten van Dam.

op al deze punten,staan we er gewoon slecht voor!
pieta
@matt Hoor ik nou een pleidooi van een Brabander om Brabant buiten de derogatie te laten vallen? 😁 Geintje moet kunnen.
+1
matt
@pieta een pleidooi niet maar schets gewoon de situatie,zoals die ervoor staat.
pieta
@matt Met dat op slot ben ik het wel eens. Maar dat je daarom dus niets kunt doen gaat me te ver. Je kunt bedrijven toch ook laten kiezen om bijv fosfaatproductie met 10% te laten zakken en/of max 2 juli 2015.
+2
matt
@pieta je kan van alles doen,maar volgens mij is het gewoon zo ver heen dat alle beleidsmakers
beter kunnen zeggen we screwed up
Deutzrijder
@matt
Alle veehouders moeten bij deze maatregelen met vee inkrimpen.
Inkrimpen van vee betekent ook fors minder melkopbrengesten.
Dit terwijl we dat in deze moeilijke tijd hard nodig hebben.
Wordt hier wel rekening mee gehouden.
Er zijn al veel bedrijven die het moeilijk hebben.
Dit wordt alleen maar meer.
George
Quote Reactie van @Deutzrijder:
Inkrimpen van vee betekent ook fors minder melkopbrengesten.

Is dat zo.? 8 ton melk keer 30 cent is € 2,4 ton melkgeld terwijl je er bij 40 cent maar 6 ton melk hoeft te leveren en dus 2 ton minder.
mlkvhoudr
@matt sjit happens matt en in dit geval te veel sjit
kuilhapper
Super, ik lees niks meer over geen korting voor grondgebonden boeren. Grondgebonden bedrijven ontzien kan natuurlijk ook niet, dat is staatssteun...

Maar goed, de grondig boeren zouden natuurlijk de grootste slachtoffers zijn van geen derogatie, in plaats van volle mestauto's en geld ontvangen, mest afvoeren en duur betalen..
verbi
Allemaal leuk en aardig maar de derogatie raken we kwijt wen er maar vast aan en dan is het speelveld voor intensief en extensief nu hetzelfde. Hoeven we die discussie niet meer te voeren.
+1
puntertje
Quote Reactie van @verbi:
Allemaal leuk en aardig maar de derogatie raken we kwijt wen er maar vast aan en dan is het speelveld voor intensief en extensief nu hetzelfde. Hoeven we die discussie niet meer te voeren.

Jij hangt echt aan het scenario, 'als ik de bietenbrug op moet, dan iedereen ook maar'. En door die houding zijn we in de problemen geraakt. De mensen die het veroorzaakt hebben weigeren het als een probleem te zien en zij die het niet veroorzaakt hebben willen niet opdraaien voor het probleem dat door anderen veroorzaakt is.
pieta
@puntertje Het probleem hebben we met zijn allen met groei veroorzaakt. De een wat meer als de ander. Nu moeten we het ook nog even samen oplossen.
+2
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Nu moeten we het ook nog even samen oplossen

Een goed voorbeeld van :makkelijker gezegd dan gedaan 😄
+1
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
Het probleem hebben we met zijn allen met groei veroorzaakt. De een wat meer als de ander. Nu moeten we het ook nog even samen oplossen.

Nou, het is meer als dat een aantal leden van een vereniging de kas hebben opgedronken aan de bar en dat die nu het hards roepen dat we de kas met z'n allen weer moeten vullen omdat de club anders op de fles gaat. En ja, dat is ook in ieders belang maar zij die niet aan het drinkgelag hebben mee gedaan, of hun eigen consumpties hebben betaald, vragen de pijn evenredig te verdelen is natuurlijk vreemd.
arie.j
Quote Reactie van @verbi:
Allemaal leuk en aardig maar de derogatie raken we kwijt wen er maar vast aan en dan is het speelveld voor intensief en extensief nu hetzelfde. Hoeven we die discussie niet meer te voeren.

Jij bent ook maar een profeet die brood eet én de toekomst niet weet....
Wen daar ook maar vast aan 😉
Verder zou ik wel eens willen weten of voor de EU je het op de manier van Grondig het na korting later in het jaar het wel op één of andere manier verhandelbaar mag worden.
Frans1
@arie.j
Als er totaal geen ontwikkelingsmogelijkheid is wordt het een drama
Huppel
@Frans1
Wat is dan op dit moment de ontwikkelingsmogelijkheid? Die is er niet! Alles staat nu nog vast op 2 juli 2015 en het ziet er naar uit dat dit tot 1-1-2018 gaat blijven zo. Dus ook al wil je nu verantwoord groeien en niet over de rug van anderen, dan is dat gewoon niet mogelijk. Zoals het nu lijkt kun je pas in 2018 rechten kopen en niet eerder. Sinds de referentiedatum zijn we dan wel 2,5 jaar verder!
+5
Frans1
Quote Reactie van @Huppel:
Wat is dan op dit moment de ontwikkelingsmogelijkheid? Die is er niet! Alles staat nu nog vast op 2 juli 2015 en het ziet er naar uit dat dit tot 1-1-2018 gaat blijven zo. Dus ook al wil je nu verantwoord groeien en niet over de rug van anderen, dan is dat gewoon niet mogelijk. Zoals het nu lijkt kun je pas in 2018 rechten kopen en niet eerder. Sinds de referentiedatum zijn we dan wel 2,5 jaar verder!

Dat bedoel ik dus met onbehoorlijk bestuur! Wij zijn nu een paar spantjes bij aan het bouwen,daar gaan ook koeien in komen.Bij het plan van Grondig moeten die koeien er dus straks weer uit omdat er geen enkele mogelijkheid is om dat voor elkaar te krijgen. Te zot voor woorden.
Je kunt geen ondernemersklimaat gaan creeren waar geen ontwikkelingsmogelijkheden zitten,dat wordt een groot drama voor bijna iedereen op den duur. Daarom ben ik al zover dat ik ook zeg,laatdie derogatie maar varen inclusief het fosfaatrechtenverhaal en zie maar waar je met de mest heen gaat,laat het maar op zn beloop
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
Je kunt geen ondernemersklimaat gaan creeren waar geen ontwikkelingsmogelijkheden zitten,

Maar dat is toch ook wat jij predikt met de grondgebondenheid. Voor sommige bedrijven zijn er dan geen (haalbare) ontwikkelingsmogelijkheden meer.
Frans1
@pieta daarom pleit ik ook voor een extra optie in de go, NL alleen de mestplaatsingsruimte, dan is de veehouder actief met het plaatsen van de mest bezig,en houden intensieve bedrijven ook ontwikkel mogelijkheden.het is niet mijn bedoeling bepaalde bedrijven de nek om te draaien, maar om de steeds verder gaande intensivering te stoppen,want daardoor zijn we in deze malaise terecht gekomen
brabo
Quote Reactie van @Frans1:
Wij zijn nu een paar spantjes bij aan het bouwen,daar gaan ook koeien in komen.

daarin ben je nogal stellig, ik hoop het voor je, maar je kunt ook bedenken van wie gaat er nu ook uitbouwen als je niet zeker kunt weten of er wel vee in komt.
Frans1
@brabo we zijn nu al anderhalf jaar verder dan de beruchte brief van 2-7 en we weten nog niks en kunnen er ook niks mee, en er is ook nog geen uitzicht op enige beweging.we kunnen toch niet van de hele sector verlangen dat iedereen op SN handen blijft zitten tot we onder het plafond zijn, hoeveel dat wel een goede manier zou zijn 😄
+1
Todi
@Frans1 Daar voor is stabilisatie maar we zitten in terug. Dus meer groeiers dan stoppers en hoe krijg je de stoppers bij de groeiers.
Frans1
Quote Reactie van @Todi:
hoe krijg je de stoppers bij de groeiers

Door marktwerking,maar die ontbreekt!
gerrie-hul
@Frans1 breiden ze in het buitenland net zo hard uit als in Nederland of is het daar anders
+6
Frans1
Quote Reactie van @verbi:
dan is het speelveld voor intensief en extensief nu hetzelfde

Dan moet eerst de fosfaatreferentie ook nog even op 0 worden gezet voor iedereen,dan begint het er meer op te lijken
Coen
@verbi , derogatie fini en iedereen binnen10 jaar naar een fosfaatoverschot van 50 kg per hectare, daarna spreken we elkaar weer.
de hoef
@Coen dan hadden ze beter vorig jaar al na jou kunnen luisteren
kaas
Is een redelijk voorstel en ga dan later maar eens kijken als ze verhandelbaar kunnen worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , veehouderij , derogatie , investeren , fosfaatoverschot , duurzaamheid , melkkoeien , melkveehouders , melkveehouder , grondgebondenheid , zuivelmarkt , melkveestapel , fosfaatproductie , fosfaatrechten , van dam en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
109