BoerBurgerBeweging haalt kiesdrempel in peiling niet

Zul je net zien. Alle ballen op BBB, maar net niet genoeg. JCV en Eline Vedder vissen zodoende ook achter het net. Tjeerd de Groot en Laura Bromet mogen het landbouwbeleid gaan invullen...

Originele beschrijving

Hoewel BoerBurgerBeweging (BBB) op relatief veel boerenstemmen lijkt te kunnen rekenen - donderdag nog op een kwart van de kijkers van een landbouwverkiezingsdebat - is haalt de partij niet de kiesdrempel in de meest recente peiling van I&O Research. 

Deel dit topic

Reacties

+4
Melkveehouder.
Alle boerenstemmen gaan dus verloren. Beter is de veiligheid op te zoeken en stemmen op de boerenpartij de SGP of op boerenvoorman Jan Cees Vogelaar bij Ja21. Dan weten we niet alleen zeker dat er een boerenstem in de Tweede Kamer komt, maar vooral dat er oprechte boerenbelangenbehartiging komt. De rest, zoals inmiddels wel duidelijk, zit er met gespleten tong.
Brutus64
@Melkveehouder. hoezo alle boeren stemmen gaan verloren, er zijn ook boeren die op CDA, SGP of JA21 stemmen
Melkweb
@Brutus64 misschien moet men juist niet op een boerenpartij stemmen. Maar meer een MKB partij en ons in de toekomst ook meer richten op dat soort verenigingen. Nu gaat veel ten kostte van ons voor hun, kennelijk lukt hun wel wat ons niet lukt.

Maar voor nu kun je er niets mee maar naar de toekomst toe...laten wel zijn. We kunnen alles erbij halen en doen maar op dit ogenblik hebben we alles alleen nog maar verloren
+2
Hooibaaltje
@Brutus64 na paar jaar cda nu sgp. Een partij die nog enigszins boerenverstand heeft lijkt me. BBB is ook weer zo'n eendagsvlieg denk ik.
+1
kaas
@Brutus64 wie gaat er nog als boer op cda stemmen ??
+6
labella
@kaas dezelfde gewoontedieren als die nog lid zijn van LTO.
@kaas das dan wel een met chinese aandelen...
Melkveehouder.
@Brutus64 Die op het CDA zijn verloren, dat heeft zich inmiddels wel bewezen dacht ik zo! Voor de rest heb je gelijk, maar volgens mij heb ik dit ook zo beschreven.
+2
Noordoost
Albert Altena
@Noordoost FvD wordt door iedereen uitgekotst
+1
Bartlehiemboer
@Albert Altena Zal niet op ze stemmen maar heb net wel weer geld aan ze gestort na een oproep van ze voor campagne reclame vooral als tegengeluid van de VVD. Rutte stond gisteren in alle media/couranten. Wordt zijn reclame door de belasting betaler betaald? Moet veel aan Toon Hermans denken: ik mag die man niet met zijn cadeautjes uit delen...
Vetspuit
Weinig nieuwswaarde
+4
casev
Volgens mij zit er meer sacharijn en boosheid in de samenleving, dan dat deze peiling doet geloven. Welke zichzelf respecterende ondernemer kan nu nog met droge ogen beweren dat hij op de vvd of cda stemt..... telegraaf.nl/financieel/1402563509/… Geld ook voor ons agrariers trouwens, of denken we nu werkelijk dat het hele stikstof debacle de schuld is van Schouten alleen?
+3
jan.1
Ze moeten minimaal 70.000 geldige stemmen binnen halen.
En we hebben 50.000 boeren.
De versplintering werkt niet in ons voordeel,ze lachen zich een deuk bij GL en d66.
Twentsch Land
Het zij zo !

Wat mij betreft hadden ze de kamer in gemogen met 3 of 4 zetels .... was net zo’n clubje die partij van de dieren soms even haaks de mond had weten te snoeren.

@jan.1
Realisme
@jan.1 ik ken ook een aantal niet boeren die op BBB willen stemmen. Zelf doe ik het dan weer niet
casev
@jan.1 we hebben al een paar seizoenen boer zoekt vrouw achter de rug Jan. Veel van die boerenstemmen tellen al voor 2, en nog meer als de vorige en volgende generaties ook nog mee mogen doen...
Hans van Bergen
@jan.1 50.000 boeren dus 100.000 echtparenstellen en 200.000 kinderen en 100.000 ouders en 400.000 broers en zussen en hun echtgenotes. Daarnaast 100.000 arbeids plaatsen in de toelevering en verwerking dus er zijn 12 zetels te vergeven. BBB kiezers wonen in in A;dam dus zie jij niet terug in de peilingen die altijd fake zijn. Let ff op de vlaggen overal op facebook. BBB is groot! Zonder BBB geen nieuw kabinet!

Het CDA staat voor de keuze in de 1e kamer. Steun het stikstofplan en zak terug naar 9 zetels en maak BBB heel groot. Of PAS het aan.
Bartlehiemboer
@Hans van Bergen Goed zo, een positief geluid. Hoor ik graag meer
Porky
@jan.1 kan mee vallen,las net een artikel in de telegraaf van div ondernemers die zich nu in corona tijd geen hoge pet meer op hebben van rutte,mensen die altijd vvd stemden zoals ze zeggen, maar nu niet meer , waren div bij die fvd wel zagen zitten ,maar door baudet zn rara fratsen nu switchen naar Ja21.
+9
Melkboer16
Zinloos,, ga gewoon op cda/vvd stemmen de rest is waardeloos!
+7
Spuit11
@Melkboer16 Je hebt inmiddels een jaar huisarrest gekregen van die psychopaten en je wilt ze ook nog belonen met je stem?
pa
@Spuit11 Nog geen CORONA gehad??
+2
Spuit11
@pa nee. Een paar bekenden die positief zijn getest maar niet een echt ziek. Wel veel jongeren in de buurt die tegen een burn-out aan zitten. Logisch, er is geen enkel perspectief.
+5
mlkvhoudr
@Spuit11 jeugd van tegenwoordig zijn ook niks meer gewend, ze worden omgeven door luxe, kunt alles met hun telefoon, maar de prinsen en prinsessen van nu is allemaal een bult bla bla bla maar als t even moeilijk word, als ze even op zichzelf teruggeworpen worden dan weten ze t niet meer.

Dat begint al met de slappe opvoeding en het nog slappere onderwijs op de basisschool, de jeugd is niet meer gewend om voor uitdagende situaties te staan.

Een burn out van niks doen, t moet niet gekker worden.

Er schijnt wel zo iets als een bored out te bestaan, daar kan ik me voor de jeugd wel wat bij voorstellen

timemanagement.nl/verveling-op-het-werk-doe-de-bor…
Melkweb
@mlkvhoudr misschien is het te danken aan de ouders die hun in de watten hebben gelegd. Ik denk hierbij niet aan de materialistische kant maar meer een gebrek aan zelf denken, zelf falen en zelf ondernemen. Google is bijvoorbeeld leuk maar het beperkt je in zelf ontdekken enz enz. Dus de jeugd weet niet meer hoe het ook kan of of er ook een alternatief is
mlkvhoudr
@Melkweb loop ik zelf ook tegen aan hoor, zit geregeld s avonds na het melken wiskunde sommen uit te leggen en te bespreken hoe die opgelost moeten worden, maar ik ben nogal ongeduldig van karakter, dus moet de hele tijd oppassen dat ik ze niet voor ga zeggen.

Hij moet er zelf een systeem voor vindenhoedie die sommen op gaat lossen,
Maar pamperen ligt daar dus ook op de loer😅
+1
Spuit11
@mlkvhoudr Velen zijn idd watjes. Over de "kwaliteit" van de basisschool kan ik meepraten.
Oudere jeugd, begin 20, die wel werken maar bij lange na niet een huis kunnen kopen bijvoorbeeld. Die hebben problemen.
+1
Melkweb
@Spuit11 ook heel veel wel. Maar als de ouders niks hebben hebben de kinderen in de regel ook niets. Mijn opa heeft mij vader financieel gesteund waar het kon. Mijn vader mij en ik help mijn kinderen weer... Maar geen beklag met die kinderen die op vakantie eerst 200 euro per dag doorjagen en 3 jaar later klagen dat ze geen kans hebben op de woningmarkt .
+1
Toekomst0
@Melkweb Maar geen beklag met die kinderen die op vakantie eerst 200 euro per dag doorjagen en 3 jaar later klagen dat ze geen kans hebben op de woningmarkt

Ik ging eerder ook altijd met de kameraden op vakantie, en dan zit je ook zo op dat geld. Weekje moet kunnen, als je die andere 51 weken gewoon hard werkt en verstandig met je geld omgaat zie ik geen problemen
oubi
@Spuit11 in WO II duurde de avondklok 5 jaar. Je moet je aanpassen aan de omstandigheden.
+1
Spuit11
@oubi Toen mocht je wel tot 12 uur met je vrienden in de kroeg komen.
+2
matt
@Spuit11 Wel veel jongeren in de buurt die tegen een burn-out aan zitten

Dat is ook een modeverschijnsel,past in het rijtje duurzaam zorgvuldig in gesprek.
Elkaar nakakelen,woon je in de stad of zo 😀))
Koeien boertje
@matt als ik om me heen kijk en het gras is aan de kant en de mest ligt er weer op, denk ik ook wel eens dat ik de burn out al 3 x gehad heb in 14 dagen.
Iedereen kan goed overspannen worden maar een burn out heeft bijna iedereen tegenwoordig als je naar de dokter geweest bent en niet wil werken
+2
matt
@Koeien boertje te veel hooi op de vork is niet goed.
Maar geen hooi op de vork nog veel erger.
slagakker
@Koeien boertje Nog nooit niks mee gemaakt in het leven. Dat is nog eens een middelvinger opsteken aan de mensen die overspannen of een burnout hebben.En de mensen die daardoor er een einde aan maakten.
+3
Jan S
Quote Reactie van @pa:
Nog geen CORONA gehad??

Ja wel. Maar dat weegt niet op tegen deze krankzinnige maatregelen. Ze maken de middenstand totaal kapot, maken de jeugd depressief en laten de bejaarden van eenzaamheid sterven. En de vaccinaties zullen straks meer doden veroorzaken dan de CORONA. Mark my words. Voor bewijs zal ik even wat horror verhalen er bij doen uit verpleegtehuizen.
artsenvoorvrijheid.be/blog/2021/… En dit is nog maar het topje van de ijsberg.
+1
oubi
@Jan S intervieuw lezen met mevr Dupuis in Telegraaf. Realistich stuk.
Melkweb
@Jan S Ze maken de middenstand totaal kapot, maken de jeugd depressief en laten de bejaarden van eenzaamheid sterven. wie is " ze"? De overheid of de corona? Dus als het de overheid is(niet de veroorzaker van de corona) moeten hun gewoon tegen de bevolking zeggen: wij helpen u niet omdat het algemeen belang groter is? Tegenvraag, stippel eens een beleid uit inzake corona voor 2 jaar met alle gevolgen . Hebben we dan een betere wereld?
+2
Jan S
Quote Reactie van @Melkweb:
wie is " ze"? De overheid of de corona?

Ik denk dat jij het antwoord wel weet. Verdiep je eerst eens in wat Corona is, wat de PCR test doet/meet en hoe die gemanipuleerd kan worden.

"De PCR test is per definitie niet geschikt om te bepalen of een patiënt een ziekmakende hoeveelheid virus heeft of niet." Dat is wat de uitvinder van de PCR test Dr. Kary Mullis, nobelprijswinnaar zegt.
En kijk wat ze doen.

De overheid in Nederland begint steeds meer te lijken op communistische overheden. Zetten parlement buiten spel waar nodig. Een parlement waar de leden van de kartelpartijen braaf stemmen wat hen opgedragen wordt door het politbureau (regering). Ik dacht dat dat zo langzamerhand wel duidelijk geborden is met de stikstof"crisis". (zie von Martels)
Melkweb
@Jan S nu heb je opnieuw de eerste helft van de vraag besproken, wat iedereen doet. Nu maar de komende beleid voor 2 jaar en dat in relatie met de corona bespreken. Dus ook de zieken, ondernemers en de sterfgevallen, hoe gaan we daarmee om en met wat voor beleid en keuzes
Jan S
Quote Reactie van @Melkweb:
Nu maar de komende beleid voor 2 jaar en dat in relatie met de corona bespreken. Dus ook de zieken, ondernemers en de sterfgevallen, hoe gaan we daarmee om en met wat voor beleid en keuzes

Die vraag kun je alleen "goed" beantwoorden als je de antwoorden op het eerste deel kent.
Alleen al het feit dat griep niet meer voorkomt sinds corona geeft te denken.
eindtijdklok.org/2020/10/…
Melkweb
@Jan S niet verwijzen maar vanuit je eigen perspectief en inzicht antwoorden. Facebook staat vol met mensen die alleen maar staan te plakken met berichten van anderen en vooral NIET VOORUIT DENKEND!!!! Overal ook in de politiek staat iedereen te blèren wat er mis ging maar hoe het wel moet in ogenschouw genomen dat iedereen gelijk is hoor ik niemand over.

Tis allemaal zeer beroerd maar misschien is deze weg toch wel het beste van het slechtste. Ook in het buitenland zie ik geen afwijkende strategieën en de ontkenners geven ook geen garanties
Jan S
Quote ">@Melkweb" p="1854773":
niet verwijzen maar vanuit je eigen perspectief en inzicht antwoorden. Facebook staat vol met mensen die alleen maar staan te plakken met berichten van anderen en vooral NIET VOORUIT DENKEND!!!

Wat doe jij dan????!!!!!!
Juist ja, de maninstream media napraten. Geheel vanuit hun inzichten die jij je inmiddels eigen hebt gemaakt. Nog nooit serieus op meningen en feiten die afwijken van de MSM narratief ingegaan of bestudeerd. En jij meent VOORUITDENKEND te zijn?
Is het je wel eens opgevallen dat ik voornamelijk de cijfers van de officiële overheidsinstellingen en instituten gebruik? Alleen maar om te voorkomen om op voorhand weggezet te worden als complotdenker.

PS Ik heb geen Facebook account op mijn computer. Maar jij kennelijk wel. Aangezien jij schijnt te weten waar Facebook mee vol staat.
Melkveehouder.
@Melkboer16 per omgeluk geliked, was zeker niet de bedoeling, integendeel. Leg jij me nou eens uit wat de wapenfeiten van het CDA en de VVD zijn, en waarom ze nog een stem verdienen!
Melkboer16
@Melkveehouder. pfff,PVV sluiten ze uit net al JA21 met die gekke Nanninga in de top. FvD is ook bijna facistisch en gaan ze ook niet mee samenwerken.
Wat is het alternatief dan: de linkse partijen om een coalitie te vormen.
Er zal toch geregeerd moeten worden en de rechtse splinter-oppositie partijen staan buitenspel.
+1
Farma_boerke
@Melkboer16 je weet dus waar een stem op VVD of CDA toe gaat leiden. Die twee partijen gaan zich ook niet branden aan LNV, geen eer aan te behalen.
Kijk dan eens midden/links wat erbij gaat komen pvda, d66, cu, gl, sp. een stem daar is dus ook achteruit boeren in de toekomst

Met voorkeursstemmen kan een boel.
Dat geeft mogelijk een tegengeluid tegen de stem van pvdd ed, breng boerenslimheid en verstand in de kamer. Er is wel wat te kiezen, maar meer dan alleen het eigen bedrijf/belang
+1
Vetspuit
@Melkboer16 het feit dat er steeds meer partijen bij voorbaat worden uitgesloten laat al zien hoe verrot het systeem daar in Den Haag is
@Melkboer16 Nanninga staat op de onderste plaats van Ja 21 .
+1
@Melkboer16 je weet wie de opa van rutte was ? je weet wat ed nijpels met 12 jarigen wil uitspo
ken ? demmink schandaal ? hugo de jong zijn Echte belangen ?
+2
Kringloper
Ik stem PVV de rest kan doodvallen punt.........
Melkweb
@Kringloper dat is ook de bedoeling van de PVV, iedereen kan doodvallen. Dus je hebt je maatje inderdaad gevonden 😉
+3
JanCees
@Kringloper prima dat je op Dion Graus stemt die de boeren kwijt wil. Maar om nu te zeggen dat de rest kan doodvallen is in mijn ogen heel erg onbeschoft. Ik begin steeds meer de schurft te krijgen aan Kringloopgedachten
+1
Kringloper
@JanCees Die Graus zal ik me als ik jouw was niet te druk om maken. Bij de PVV is Geert de baas, en die staat vierkant achter de boeren. Ook is het de enigste partij die het voor het eigen volk opneemt, er spelen namelijk meer zaken als alleen de landbouw. Denk dat de veehouderij meer te vrezen heeft van Eerdmans dan van de PVV!
+6
JanCees
@Kringloper Dan zou ik je toch eens goed verdiepen in de stemmingen van de PVV op het gebied van landbouw en veehouderij dan wordt jij en geen enkele boer blij.
+1
slagakker
@JanCees Eerdmans zegt ook opelijk dat ie aan de bio industrie een eind wil maken dus wat is je punt? Kijk eerst eens naar je eigen partij. Overgens denk ik niet dat jullie zoveel zetels halen dat we een landbouw woordvoerder krijgen. Maar we zullen het zien.
JanCees
@slagakker Kijk naar het partijprogram dat is waar Joost en ik beiden voor staan.

ja21.nl/standpunten/landbouw.php/…
+1
slagakker
@JanCees Neem mijn woorden terug heb je programma eens goed doorgespit op meerdere punten. Enigste waar ik wat moeite mee heb is het punt dat niet grondgebonden bedrijven veel strengere regelgeving krijgt.Weet nog echt niet waar ik op ga stemmen. Ik denk dat je het van de voorkeurstemmen moet hebben. Neem het serieus in overweging. In ieder geval succes.
robbies
Je hebt je kritiek op het stikstofbeleid toch wat moeten laten gaan. Vorig jaar in Nieuwspoort noemde je het ammoniakbeleid nog bezopen@JanCees. In de programma ga je naar herijking en hier heb je al laten doorschemeren dat opstallers aan de luchtwasser moet. Ik ga een heel eind met je mee, maar op het stukje stikstof kan ik je niet volgen. Is er nu wel of geen stikstofproblerm volgens Ja21?
JanCees
@robbies wordt toch wel beetje zat van je gedram
+1
robbies
@JanCees dat komt omdat je geen antwoord geeft. ik heb je vorig jaar toch echt het nut van generieke maatregelen in twijfel horen trekken. En nu pleit je voor generieke maatregelen voor opstallers. De krachtige woorden van vorig jaar zwak je af. Ik wil weten waarom
JanCees
@robbies je blijft drammen je hebt je antwoord al diverse keren gehad en nu wil je het weer horen ik ben je trekpop niet
+3
slagroomvla
@JanCees Met zo'n antwoord ben je geen stem waard. Dat is ook weer duidelijk.
+1
robbies
@JanCees prikkebord.nl/topic/238848/…

Dit is het enige antwoord dat je mij gegeven hebt (met de traditionele belediging op het einde 😘 ) Dit roept veel meer vragen op dan het beantwoordt. Ondanks de grote hoeveelheid aan onduidelijkheden, pleit je toch voor generieke maatregelen. Iets dat je vorig jaar nog in twijfel trok in Nieuwspoort. Toen had je een sterk verhaal over de noodzaak van generieke maatregelen zonder de impact op lokale natuurgebieden te weten. Daar wijk je nu vanaf.
+2
JanCees
@robbies Linksom of rechtsom koeien jaarrond op stal heeft meer stalemissie en weidegang geeft enorme reductie. De gemiddelde weider doet veel meer dan de minimale 720 uur weidegang. En zoals aangegeven komen er steeds meer onderzoeken in beeld die aangeven dat juist bij hogere temperaturen de ammoniak uit stallen ook hoger gaat en dan verder vanaf de stal tot depositie zal leiden. Bij weidegang is dat maar een fractie. En nee dan heb ik het niet over die paar dagen dat het boven de 30 graden is dat veel weiders de koeien ook overdag binnen hebben. En hiermee stop ik echt en in een ander topic heb ik je een antwoord van gelijke strekking gegeven. Nu stop ik er mee
+1
robbies
@JanCees Je geeft wederom meer vragen dan antwoorden. Als je gaat claimen dat meer dan 720 uur weiden een significant effect heeft op de ammoniakemissie, dan ontvang ik graag de onderbouwing bij hoeveel uur het kantelpunt ligt. En waarom moeten bedrijven die onder dat kantelpunt liggen dan niet aan de luchtwasser?

Daarnaast is het een generieke maatregel die bijdraagt aan reductie van de achtergronddepositie, maar ik zie niet in waarom dat je bedrijven die mijlenver van een N2000-gebied zitten wil opzadelen met een kostprijsverhoging met quasi 0 invloed. Die kleine impact kun je in management ook wel sturen. Lokaal kan het wel effect hebben, maar daar is Aerius weer te gemankeerd voor om dat te bepalen. Zeg ik niet, maar de commissie Hordijk.

Maar goed: jij wil van de discussie af en reageert meteen stekelig als je iets twee keer moet uitleggen. Ik vind het raar dat een politicus zijn potentieel electoraat niet fatsoenlijk te woord wil staan. Daarnaast is het ook een achterhoedegevecht dat je aan wil gaan. Luchtwassers zijn passé. op voorspraak van de kamer afgevoerd van de MDV-lijst en RAV-lijst en politiek dus zeer ongewenst. Als jij de lobby wil opstarten om luchtwassers op melkveebedrijven weer toe te staan op basis van de door jouw aangevoerde argumenten, bewijs je de sector geen dienst.
Lambert1
@JanCees
Zal best
Maar pvv pakt het nederlandsche probleem bij de bron aan daarnaast denk ik niet dat ja21 ook maar iets kan doen straks
Want het is heel jammer maar ik denk niet dat jij in de kamer komt
+1
JanCees
@Lambert1 De bron van de oplopende druk op de landbouw is de continue immigratie van tienduizenden per jaar. In 10 jaar Rutte honderdduizenden.Die moeten allemaal in een huis etc etc. Dat geeft groei van steden bebouwing groen etc .
JA21 wil een stop op immigratie.
Aangaande landbouw lees het program.
ja21.nl/standpunten/landbouw.php/…
Melkboer16
@JanCees die immigratie is het sterke punt van de ultra rechtse partijen en daarom stemmen ook zovelen op de PVV hoewel dat gewoon een linkse partij is.
Mensen zien de problemen in de samenleving die grote groepen allochtonen veroorzaken. Neem nou alleen die Akwasi al die zorgt er persoonlijk voor dat de PVV of JA 21 of FvD 10 zetels krijgen.
Kijk maar naar de Statenverkiezingen die gewonnen werden door FvD dat is puur om het standpunt over de immigratie.

Hoorde laatst die Sigrid Kaag zeggen dat ze het gedachtengoed van de PVV wilde uitbannen in Nederland. Hoe stom ben je dan, dat kan niet!

Opsporing verzocht wordt hoofdzakelijk gevuld met gekleurde personen en kijk maar naar de avondklok-rellen. Hoofdzakelijk niet-Nederlandse afkomst.

Toch zal ik niet op zo’n partij stemmen omdat ze niet mee mogen regeren aar het kan niet dat een kwart van de bevolking negeert bij het vormen van een regering.
+2
Erco
@Kringloper vierkant achter de boeren hahaha net als baudet zeker. Zieltjes winnen op t Malieveld tussen de protesterende boeren en straks na de verkiezingen n mes in je rug zeker
+5
de jonge
@Erco nee dan de huidige politiek...die hebben het zo lekker met de landbouw voor en houden zich zo enorm aan hun woord..
slagakker
@Erco Wat zou volgens jou een goede partij voor de landbouw zijn. Heb voor het eerst geen flauw idee op wie ik ga stemmen. Het is het allemaal net niet.
Albert Altena
@slagakker BBB is in ieder geval een partij met de hoogste prioriteit voor de landbouw.
+1
achterhoeker2
@slagakker CDA/SGP
+3
HansM
@slagakker Als je vragen hebt over de SGP hoor ik het graag. Bij ons is landbouw niet afhankelijk van personen. Zit in het DNA van de partij, al ruim honderd jaar 😉
Erco
@slagakker nog geen idee, neig naar Jancees of BBB
Melkweb
@Kringloper PVV stemt vaak indirect anti boer en is voor de buhne pro boeren . En daar is de PVV ook goed in bij andere zaken, dat maakt het waarom daar altijd interne heibel is . Niemand weet waar de partij echt voor staat, tis geen koe, tis geen kalf maar als je dat niet wil horen.... ieder zijn anti-keus
hypotheekboer
@Melkweb alleen maar gemekker dat ze bij de bok gedaan worden, dus dan zal het wel een geit zijn...
Albert Altena
@Kringloper Geert is een naar de mond prater.
Bartlehiemboer
@Kringloper Ik weet niet of we er als boer/beroep zoveel aan hebben maar laten we eens beginnen met de grenzen te sluiten. En proberen ons vertrouwde, eerlijke en geweldloze Nederland terug te krijgen
+1
pink
@Kringloper Jaren geleden werd er gestemd over het fokverbod voor nertsen (motie van SP en PVDA), de PVV die altijd tegen was draaide door toedoen van Dion Graus 180 graden en daardoor kwam er een meerderheid voor het fokverbod. Dus toen kregen de nertsenhouders al een mes in de rug van die smeerlap.Vergeet dat niet als je het rode potlood in de hand hebt.
slagakker
@JanCees Heeft ie dan gezegd dat hij op Graus ging stemmen? Nee dus. Zijn er nog meer bij de PVV.Lezen is ook een vak apart.
robbies
@slagakker graus haalt de kieslijst ook niet meer.
JanCees
@robbies Dion staat op een verkiesbare plaats 13bij de pvv
JanCees
@slagakker Alsje op de PVV stemt stem je op Dion Graus en zijn aandeel in het partijprogram.
pvv.nl/images/09012020/…
Pagina 39 tm 41 goed lezen en dan bedenken dat familebedrijven in de ogen van Dion Graus 70 koeien hebben.
Verder ook nog even naar economie kijken .
De keuze is niet erg als je maar bewust bent waar je op stemt
+1
Albert Altena
@Kringloper Dan begrijp je Graus niet of je bent tegen de landbouw.
+2
Farma_boerke
Gelukkig mag je zelf kiezen. Een peiling is leuk, ,maar we hebben nog een kleine maand te gaan en er zijn meer onderwerpen dan alleen het boerenbelang om mee te wegen
Porky
@Farma_boerke kan wel zijn,maar het isNU zaak om je eigen boeren reet te redden ,want anders ziet het boeren landschap er over 4 jaar heeel anders uit.
slagakker
@Porky Dat hou je toch niet tegen.
+1
KOC1981
Het blijft lastig, twijfel zelf ook. Wat is de kans dat @JanCees het haalt met zijn plekje 7 op de lijst.

Eline Vedder voor het CDA op plek 23 en met 14 zetels in de peiling?

Door de aanpak van Carola krijg je bij Christen Unie gelijk buikpijn als je er aan denkt, maar Hermen Vreugdehil doet het geweldig in Brabant, maar staat ook weer op plek 9.

SGP met Roelof Bisschop lijkt redelijk zeker van zijn zitje op plek 3 en doet het ook niet verkeerd volgens mij. Maar hun visie op de samenleving en de plaats van de vrouw daarin heb ik dan weer heel veel moeite mee.

Kortom, ik denk dat we met lege handen achter blijven
+9
JanCees
@KOC1981 JA21 staat nu op drie a vier zetels met kleine 20.000 voorkeurstemmen zit ik in de Tweede Kamer.
Als boeren en boerinnen iemand willen hebben die serieus tegengas kan geven en onzin in de Tweede Kamer kan weerleggen dan kunnen ze op mij stemmen.
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
JA21 staat nu op drie a vier zetels met kleine 20.000 voorkeurstemmen zit ik in de Tweede Kamer.Als boeren en boerinnen iemand willen hebben die serieus tegengas kan geven en onzin in de Tweede Kamer kan weerleggen dan kunnen ze op mij stemmen.

Dat kan je ook buiten de Haagse pluche,soms nog beter.
Verder moet je altijd compromissen sluiten anders bereik je helemaal nix.
Albert Altena
@jan.1 Je hoeft pas compromissen te sluiten als je mee regeert.
Zonder verantwoordelijkheid in de Kamer zitten is het beste om te kunnen "onderwijzen".
Porky
@jan.1 kan wel zijn wat je zegt ,maar je moet aan tafel zitten om mee te praten
slagakker
@Porky Nee hoor GL zit niet in de coalitie en maken achter de schermen al 4 jaar de wet uit.
+2
Porky
@JanCees komt goed. Mijn stem heb je
+1
JanCees
@Porky Dank je ben ik oprecht blij mee
+1
de jonge
@JanCees en toch blijf ik zitten met je grondgebondenheid verhaal. we zijn niet allemaal zo vermogend om even een aantal hectares grond bij te kopen om aan je wensen te voldoen, in die zin denk ik dat jou idee juist zal zorgen voor een paar hele grote jongens waar het motto massa is kassa geldt en je weet zelf voor die grote bedrijven is het makkelijker geld verdelen dan voor de kleinere gezinsbedrijven. ik vraag me af hoe je dat op wilt lossen en hoe je daar over denkt.
de jonge
@de jonge graag jou reactie op mijn vraag jan cees
JanCees
@de jonge Dat heb ik al een aantal keren hier toegelicht. Het hoeft niet meteen morgen maar over een periode van zeg 8 jaar. Het percentage grondgebonden melkveehouderijbedrijven stijgt nu ook al ieder jaar. Doe die grondgebondenheid ondersteunen doormiddel van kavelruiltrajecten waar je als over die miljarden die nu naar technische flutmaatregelen en klote adviesprojecten voor de kringloopgraaiclubs gaan nu eens inzetten op ondersteuning van kavelruil en huiskavelvergroting bij boeren. Structuurverbetering heeft ieder bedrijf profijt van. En voor de zoveelste keer de afgelopen weken op diverse fora en reacties zet ik hier onder nogmaals de CBS cijfers van groei in grondgebonden bedrijven nationaal en per landbouwgebied. En dan zul je zien dat juist ook waar men het hardste roept het kan niet ddie grondgebonden melkveehouderij. Het juist toch volop gebeurt.
Hoe zou dat nu gaan als we dat proces actief helpen met kavelruil en door overheid ondersteunde structuur verbetering???
Dat mag van Brussel als je het goed toelicht.

(klik om te vergroten)

de jonge
@JanCees ja maar je geeft nooit antwoord op mijn vraag hoe het komt met de kleinere gezinsbedrijven,wat voor verdienmodel heb je dan dat die bv 20 ha grond""even "" bij kunnen kopen om grondgebonden te worden. ik denk namelijk met jou idee dat we dan juist een paar megabedrijven krijgen en de rest de deur wel sluiten kan.
+2
JanCees
@de jonge Voor bedrijven van 20 ha en 40 koeien heb ik in de huidige tijdsgeest ook geen oplossing kan wel mooie verhalen als zorg tweede tak en toerisme en natuurinclusief en kringloop etc gaan roepen maar daar heb je volgens mij op termijn niets aan voor de meeste kleine bedrijven. Voor sommigen wel maar niet iedereen is als persoon mens boer happy met dat soort vormen. Er zal de afgelopen jaren wel enigzins meegegaan moeten zijn met de ontwikkelingen als dat niet het geval is dan wordt het super moeilijk. En soms zie je ook weer mensen zichzelf uit zo een situatie omtoveren naar een ander bedrijf daar heb ik heel veel respect voor maar de meesten kunnen dat niet.
Ik zou graag vertellen dat er een geldschip de rivier komt opvaren maar dat is niet de realiteit
de jonge
@JanCees ga je misschien ook voorbij aan het feit dat er nog gigantisch veel grond uit de landbouw is onttrokken en dat nog veel meer gaat worden voor bv woningbouw en nog meer natuur..persoonlijk denk ik niet dat grondgebonden de toekomst zou moeten gaan worden. lijkt mij juist meer dat er meer mest per ha moet mogen,als er voor bv even overdreven voor 7 koeien per ha mest mag is de sector volgens mij meer bij gebaat.minder onkosten voor grond aanschaf,onderhoud,waterschap ed en dus meer wat er per liter kan overblijven
JanCees
@de jonge Dat er sinds 1950 netto circa 340.000 ha aan de landbouw is onttrokken ga ik niet aan voorbij . En als we geen slot op de deur van de immigratie zetten komt daar nog eens 100.000 ha bij de komende 10 jaar en dan heb ik het nog niet over de 35.000 ha bossen van Carola of de in totaal 700.000 ha die D66 in de plannen heeft staan. Maar ondertussen wijzen de cijfers uit dat heb je kunnen zien, dat de melkveeehouderij rap grondgebondender aan het worden is. Van de 1,7 miljoen ha landbouw is circa 960.000 ha in gebruik bij de melkveehouderij .
Er is relatief veel grond nog in eigendom/gebruik van voormalige boeren . Dat zou je via eerder genoemde kavelruil en structuuverbetering kunnen helpen naar actieve boeren
de jonge
@JanCees dank voor je antwoord, toch blijf ik je grondgebondeheid punt niet positief zien, gooi de bemestingsnormen omhoog zo kunnen we de grond efficienter gebruiken..helemaal als je nu dit weer leest::De vijf grootste plannings- en investeringsopgaven in Nederland kosten samen ruim 900 miljard euro tot 2050 en hier is meer dan 100.000 hectare ruimte voor nodig. Bij deze investeringen wordt tot nu toe geen of te weinig rekening gehouden met de toekomstige effecten van zeespiegelstijging. Hierdoor ontstaat het risico dat deze investeringen in de toekomst alsnog op de schop moeten én het risico dat deze (fysieke) ruimte, die in de toekomst nodig is voor maatregelen tegen zeespiegelstijging, al wordt ingenomen. Dit blijkt uit onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco.
Noorderling
Quote Reactie van @JanCees:
Dat zou je via eerder genoemde kavelruil en structuuverbetering kunnen helpen naar actieve boeren

Daarvoor zal toch echt het belastingstelsel opnieuw ingericht moeten worden.
Dus landbouwvrijstelling er af of minder belasting in BOX 3.

In de praktijk wordt die grond ook al door actieve landbouwers gebruikt, dat gras vreet dat ene schaap, paard of konijn nu ook niet op. Het huren of voer kopen op stam kan ook een voordeel zijn dat je het niet hoeft te financieren en kunt doen wat je past. Of iedereen nu zit te wachten op een paar ton extra financiering kun je ook je vraagtekens bij zetten. Waarom een papieren probleem op willen lossen als het totaalplaatje en volgers jou autonoom proces al de juiste kant op gaat?

Regelgeving werkt vaker contraproductief en het zou wat zijn dat dit de eerste regeling is die intensivering niet in de hand werkt. Hoe minder regels en belasting hoe beter. Dat geld wordt wel weer geïnvesteerd om op termijn meer geld te verdienen. Het geld wordt geïnvesteerd bij bouwbedrijven, mechanisatie, grondverbetering etc. en daardoor werkgelegenheid met als gevolg btw inkomsten. Overal belasting op heffen om het vervolgens via toeslagen uit te delen helpt niemand.
+1
BoerBart
@Noorderling
Het is geen spel. We kunnen hier wel proberen om JC op andere gedachte te brengen met goede beargumentatie. Helaas leidt dit af van de huidige tijdsgeest.

De boeren zitten in een verdomhoekje. Oorzaken zijn ons eigen gekissebis jegens jarenlang bashen door de milieukliek.

De intensieve sectoren gaan eraan. Na het opruimen van de nertsensector, ruiken ze bloed.

Wij koeienboeren met onze gevulde weilanden hebben gewoon geluk. Dankzij het idyllische landschap wat wij verzorgen, houden wij onze license to produce. Nu kunnen we wel tegen JC zeuren en verder intensiveren heilig verklaren, maar dan gaan we eraan.

Tip; Ben zuinig op ons landschap, snap dat JC al veel verder kan denken.
+2
Noorderling
@BoerBart
Ga dan niet klagen wanneer ze je hele hand pakken wanneer je een vinger uitsteekt.
Het is gebaseerd op niks, verklaar intensivering helemaal niet heilig, maar allemaal in het ideaal passen gaat niet lukken. Al het voer groeit toch ergens en mest wordt geplaatst? Waarom moet ik dat allemaal zelf op naam hebben? Moet ik dan ook zelf bieten gaan verbouwen voor pulp?
Juist risicospreiding en kopen wat je past is vele malen voordeliger dan een hoop onbenut eiwit door je koeien heen jassen. En waar laten we bij die 2GVE de restproducten van onze akkerbouwcollega's als we het over duurzaamheid hebben?

Daarnaast is regelgeving een oorzaak van intensiteit op papier. Ik kan in de kringloopwijzer nog steeds niet al mijn eigen percelen toevoegen waarop ik zelf voer verbouw, bovenop de 20% bouwland die wel onder derogatie en het melkvee kan vallen. Koop granen bij die passen bij een lokale graanhandelaar, komt binnen 5km van mijn stal maar krijg het nergens aangevinkt als regionaal voer of hoe je het ook wilt noemen.

Door allerlei oorzaken, zoals fosfaat en derogatie is de data van @JanCees niet een afspiegeling van de landbouwpraktijk.

Om het even concreet te maken.
Vandaag de dag zit ik volgens RVO op 3.1gve per ha.
Volgens het kadaster zit ik op 2.5gve/ha.
Met alle grond die ik samen in gebruik heb en bemest voor een akkerbouwer zit ik op 1gve/ha.
Wat ben ik dan en wie houdt wie voor de gek?
Van mij mag het gister nog ingevoerd worden, maar besef je wel dat er dan in de akkerbouwgebieden een paar koeien bij komen, is er in een paar jaar een kwart meer koeien, gas er op!
Mars2
@Noorderling politiek houdt van spelletje
JC wil meespelen
JanCees
@Mars2 Om je fosfatfustratie af te reageren moet je bij LTO zijn niet bij mij
Mars2
@JanCees ik stel je een vraag
De reden dat ik die stel: je verwijt de Groot dat er geen verdienmodel is voor kringlooplandbouw
Nu je zelf mag aangegeven hoe jouw verdienmodel er uit ziet voor een jonge boer die biet lang geleerdheid bedrijf overgenomen heeft en op 3,5 GVE zit....
Nu laat je jezelf toch wel van een heel slechte kant zien
Geen onderbouwing en berekening betekent populair praten
Mars2
@JanCees Ik heb een tip, nee 2 tips
Altijd op de inhoud focussen ( de berekening )
Tweede tip: wanneer je daar in faalt niet raar van onderwerp veranderen
Wat deze twee punten betreft ben je klaar voor een zetel
Ik stel een vraag en wil graag onderbouwing van jouw visie
JanCees
@Mars2 Nog maar een keer speciaal voor jouw. Die grondgebondenheids beweging is al lang gaande en gaat heel erg hard. In dit tempo zijn over 10 jaar 98% van de bedrijven grondgebonden. Voor iedere boer is de afweging anders en ieder bedrijf heeft andere uitgangspunten. Vertel jij mij eens als het helemaal niet zou kunnen waarom het dan toch wel een beweging is die sterk gaande is.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Mars2
@JanCees Het simpel plaatsen van afbeeldingen is geen berekening
Ik vraag om een berekening
Het zal mij worst zijn dat collega’s alles in de lease drukken en hun grond steeds meer uitgeven in erfpacht
Hoe geef je een bedrijfsopvolger perspectief
Dat is continuïteit bieden aan een duurzame sector
Dus nog twee extra parameters
Fictieve bedrijf wat ík geschetst heb moet ook nog 80000 euro extra steken in Rfc
Mag jij een sommetje gaan maken hoe jij dat zou doen wanneer je die bedrijfsopvolger met 3,5 GVE zou zijn. Daarna mag je nieuwe discussiepunten aanvoeren
+1
JanCees
@Mars2 Dat is jouw probleem jij wil 1 berekening voor 1 bedrijf en er zijn duizenden verschillen jij roept het is onmogelijk de cijfers wijzen uit dat grondgebondenheid volop aan het toenemen is. Jij wil daar niet aan . Wat mij betreft prima. Ik ben geen trekpop die invuloefeningentjes doet. De cijfers die er zijn spreken voor zichtzelf en daar moet je het maar mee doen. Als dat niet voldoende is mij ook goed agree to disagree
+1
Mars2
@JanCees Jij offert bedrijven net zo makkelijk als al je voorgangers.
Zakelijk niets mis mee
Dat jij geen passende som kunt maken voor geschetste casus wimpel je weg met niet willen
Laten we vooral helder en duidelijk zijn
Jij wilt een maatschappelijke wens als norm voor de hele sector
Een vangnet lever je er niet bij
Past perfect in een coalitie met Rutte
JanCees
@Mars2 Jij wil niet zien dat er niet wordt opgeofferd je leeft in je eigen dogma en wil niet inhoudelijk reageren op cijfers je blijft in je de groef van je krassende plaat hangen suces er mee Ronald
Mars2
@JanCees Weer dezelfde inhoudelijke bagger. Best jammer. De kiezer zal oordelen of de veehouderij die niet aan de AH norm voldoet het land uit moet inclusief de kippen en varkensboeren
BoerBart
@Noorderling
Je noemt veel punten die elkaar tegenwerken. De huidige regelgeving is een ratjetoe.
Ik probeer je duidelijk te maken dat we al op de afgrond staan, de mestwetgeving zal structureel ander aangepakt moeten worden.
Je verhaal over ggb met een akkerbouwer en de koeien eten nu ook van voer, dat ergens groeit, en de mest wordt ergens geplaatst is niet goed genoeg.

In Den Haag praten ze over veekrimp. Dus stop met goedbedoelde praktijktaal, kom met een serieus verhaal. Een verhaal over graslandschap, koeien, aantallen in harmonie met de omgeving. Zo'n verhaal gaat erin als koek en is redelijk eenvoudig handhaafbaar.

Wist je dat een kip of varken ook voer eet uit de omgeving, bijvoorbeeld het graan van buurman akkerbouwer. De intensieve sector is ook al veel verder met emissie reductie, dankzij de luchtwassers. De intensieve sector verwerkt nu al veel restproducten van de voedingsindustrie(kringloopboeren?).
De intensieve sector verwerkt nu al een groot deel van hun mest.
De intensieve sector heeft al eerder de schaalvergroting ingezet en werkt uiterst professioneel en transparant.
Maar al deze mooie en goede argumenten van de intensieve sector zijn nul waard.
Ze gaan eraan, uitgekotst door de maatschappij, geframed door de groene elitaire kliek.

Tip; Ben zuinig op ons imago, en ga geen koeien in een varkenshok stoppen. dit past niet.
Mars2
@BoerBart Maakt Tjeerd een uitzondering voor melkvee m.b.t. Krimp???
Daats
Mars2
@Daats Is dat zo. Waar staat geformuleerd welke sectoren niet met 50% hoeven te krimpen?
+1
Zwaagdijk
@BoerBart en toch raar hè, de consument blijft eten. Of de kippen en varkens dan uit de Oekraïne komen maakt niks uit.
arie.j
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
@BoerBart en toch raar hè, de consument blijft eten. Of de kippen en varkens dan uit de Oekraïne komen maakt niks uit.

Je hebt te maken met de politiek. en die kan boer en consumenten dwingen.
En daarnaast zijn er heel veel verschillende consumenten, en niet dé consument want die laatste bestaat niet.
+1
de jonge
@arie.j dus het is niet""de consument wil, en de consument heeft behoefte aan"" het is de politiek wil en dat zal gebeuren. dat is eigenlijk heel slecht toch..hetzelfde met de komende verkiezingen,er worden bij voorbaat al partijen uitgesloten.. hoe erg is dat in een zogenaamde democratie
+1
robbies
@BoerBart In Den Haag kunnen ze praten wat ze willen, maar de praktijk moet het uitvoeren. Noorderling heeft het al een paar keer aangehaald: We krijgen de theorie wel kloppend aan de praktijk. Maar aan het plan van JC kleven zoveel onduidelijkheden dat er echt wel over gediscussieerd mag worden.
Mars2
@robbies Mag niet!! Jan Cees wil dat niet!!
+4
robbies
@Mars2 Dat is ook mijn ervaring. Jammer, want JA21 zit eigenlijk vol met mensen die het waard zijn om op te stemmen en zeker de bemanning van de Eerste kamer werkt echt in hun voordeel. Daar zijn ze een factor van belang. Maar JC zit een beetje te vol van zijn eigen gelijk en doet ook geen moeite om dat te verbergen. Zo geef je eigenlijk aan je potentiele achterban aan dat je niet voor hun suggesties openstaat
+1
familie pelle
@robbies
Quote:
. Dat is ook mijn ervaring. Jammer, want JA21 zit eigenlijk vol met mensen die het waard zijn om op te stemmen en zeker de bemanning van de Eerste kamer werkt echt in hun voordeel. Daar zijn ze een factor van belang. Maar JC zit een beetje te vol van zijn eigen gelijk en doet ook geen moeite om dat te verbergen. Zo geef je eigenlijk aan je potentiele achterban aan dat je niet voor hun suggesties openstaat

Ik vind je aantijgingen richting JC wel een beetje overdreven. Van zijn grondgebonden visie kun je terecht van alles van vinden. Maar hij durft als enig agrarisch (potentieel) kamerlid een visie neer te leggen. Strategisch dom, omdat het nu alleen daarover gaat meer getuigt tegelijkertijd wel van lef. Weet jij de visie van Eline verder of Geurts?
Daarnaast is JC veel meer dan zijn visie op grondgebondenheid. Ook jij weet dat hij veel betekent heeft voor de sector en ik denk als enige overeind blijft in de kamer en zich niet snel in de hoek laat drukken. Door hem nu alleen maar af te rekenen op zijn (voor discussie vatbare) visie vind ik niet terecht.
+1
robbies
@familie pelle het gaat hier helemaal niet over de prestaties van JC. Hij heeft gigantisch veel betekend en je zult mij daar nooit, maar dan ook nooit iets over horen zeggen. Maar betekent dat dat we dan alles maar moeten aannemen? Sorry, maar daar zijn de belangen te groot voor
familie pelle
@robbies
Quote:
. Dat is ook mijn ervaring. Jammer, want JA21 zit eigenlijk vol met mensen die het waard zijn om op te stemmen en zeker de bemanning van de Eerste kamer werkt echt in hun voordeel.

Met deze opmerking impliceer je eigenlijk dat je JC afrekent op zijn, volgens jou, slecht onderbouwde toekomstvisie. Een toekomstig kamerlid als JC zou niet alleen beoordeeld moeten worden op een toekomstvisie die voor discussie vatbaar is.
+1
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
Een toekomstig kamerlid als JC zou niet alleen beoordeeld moeten worden op een toekomstvisie die voor discussie vatbaar is.

waarop dan? Sinds Tjeerd de Groot ben ik heel voorzichtig met mensen op hun verleden te beoordelen. En ook van pastoor Geurts is niet veel meer over van de bestuurder die ooit bij NVV in het dagelijkse bestuur zat. De agrarische sector is alleen maar een kruiwagen gebleken

Eigenlijk vind ik het jammer dat je mij nu meteen als criticus van de persoon JC wegzet, want dat is helemaal niet zo. Ik ben kritisch op zijn plan en als ik om onderbouwing vraag krijg ik meteen de wind van voren. En ja, van zijn omgangsvormen vind ik ook wel wat, maar dat is zijn kenmerk. Wie ben ik om dáár kritiek op te geven?
familie pelle
@robbies
Quote:
. Sinds Tjeerd de Groot ben ik heel voorzichtig met mensen op hun verleden te beoordelen.

Jij vindt dat zelf wel een goede vergelijking?
Maar je gaat niet echt in op mijn geciteerde opmerking van jou. Jij impliceert niet op JC te gaan stemmen om zijn grondgebondenheidsvisie. Uiteraard mag dat natuurlijk maar deze visie alleen zal bij mijn keuze niet leidend zijn. Er zijn veel meer dossiers op landbouwgebied waarbij ik nu een inschatting maak welke politicus daar het beste een positieve bijdrage aan kan leveren.
+3
robbies
@familie pelle Als ik het goed heb is het plan van JC een antwoord op alle problemen. Ik las hierboven dat een grondgebonden melkveehouderij de laatste verdedigingslinie is tegen ongebreidelde natuurontwikkeling. Vanuit het verleden weten we dat het hele plan al afgetikt is met Brussel als alternatief voor fosfaatrechten. Derogatie ook weer gered en de luchtwassers worden erbij gezet voor het stikstofprobleem. Welke discussies wil je nog meer tackelen?

Uiteindelijk blijft het allemaal symptoombestrijding. Derogatie is een afwijking in het kader van de KRW. Hoe helpt een grondgebonden veehouderij daarbij? Ja, Brussel zal het vast fantastisch vinden als er minder vee in Nederland komt, want dat kan mooi naar Oost-Europa. Maar moet dat het doel zijn van beleid? Als we de kwaliteit van het grondwater willen weten, dan moeten we kijken naar de kwaliteit van het grondwater en niet naar de koeien of varkens die er lopen. Ik weet het: heb ooit zelf ook anders in de discussie gestaan en heb voor mezelf de keuze gemaakt om zo dicht mogelijk bij GGB te blijven. Maar ik zie in Brabant ook veel boeren stoppen en het kan nooit de bedoeling zijn van beleid, want voor de "blijvers" wordt het niet makkelijker. Sterker nog; de provincie is hier volle bak grond aan het opkopen met de Essent-gelden en leggen er dusdanig strenge eisen op dat diegene die net niet aanhaken, er ook nooit meer bijkomen. Er wordt publiek geld ingezet en de grond wordt uitgegeven aan de lucky few. Daar zou ik bij kunnen horen, maar ik wil daar niet afhankelijk van zijn. Als de laatste straks het licht uitdoet, is hij ook gedwongen.

Zo ook met stikstof. Welk probleem lost een luchtwasser bij een opstaller op? Volgens Aerius misschien een heleboel op een vlakbij gelegen N2000-gebied, maar met een afwijking van 50 tot 100% weet je het eigenlijk ook weer niet zeker. Vandaag in de krant: GS Lemkes wil me Belgie in overleg om de depositie vanuit Belgie te verminderen. Zo'n beetje de meeste berekende depositie komt uit het buitenland in Brabant en hier vlakbij gaan ze door het Ulvenhouts Bos een snelweg verbreden. Maar alle opstallers moeten wel aan de luchtwasser, want stikstofprobleem. En dat het beleid krom is heeft JC vorig jaar in nieuwspoort ook gewoon toegegeven. Ja, we hebben een invloed én een verantwoordeing, maar wel in balans met de rest van de omgeving. Wat voegt een luchtwasser op mijn stal aan een N2000 toe, als er dagelijks enkele tienduizenden auto's meer gaan rijden op 50 meter van stikstofgevoelige hexagonen én onze zuiderburen zich geen seconde druk maken om wat er in NL gebeurt.

De KDW's deugen niet en daar zou elk kamerlid zich sterk voor moeten maken. Maar iedereen legitimeert het probleem maar door met zulke oplossingen te komen. Tjeerd en Jesse roepen halveren en we starten meteen onze trekkers, maar JC's luchtwasserplan is net zo slecht onderbouwd. Mogen we daar dan niet over discussieren?
JanCees
@robbies Op grondgebondenheid heb ik zowel Mars als jij van meer dan voldoende cijfers en antwoorden voorzien. En dus inhoudelijke reacties gegeven ook op je opmerkingen over luchtwassers waar je als een repeterende breuk op terug blijft komen. Dat jullie er anders over denken of het anders zien mij prima maar je begint nu tocht echt een beetje flauw te doen.
robbies
@JanCees Je kiest er nu zelf voor om in te breken in mijn antwoord op familie pelle. Dat mag je mij niet aanrekenen
JanCees
@robbies ik breek niet in ik reageer op
robbies
@JanCees
Quote:
ik reageer op

Dat doe je vrijwillig, niemand dwingt je.
+1
Noorderling
@JanCees
Hoe wil je dan de veestapel begrenzen als de hoeveelheid grond een variabele factor is?
Mars2
@familie pelle Ik steun Robbies 100%
Jan Cees heeft geen idee hoeveel knelgevallen hij gaat maken. Of nog erger
Hij weet best dat Anker een wachtlijst heeft voor AH melk
JanCees
@Mars2 Hoeveel knelgevallen maak je als je al 35 jaar dezelfde richting aangeeft? En je geeft zes of wat mij betreft 10 jaar de tijd om in beweging te komen. De slachtofferrol betrekken kuin je terecht doen als het om fosfaatbeleid en fosfaatreductieplan maar bij hoef je deze niet te trekken. Het gaat om circa 2800 bedrijven die echt moeten schakelen .

Grondgebonden melkveehouderij is de laatste verdedigings linie tegen ongebreidelde grootschalige natuurontwikkeling .
Iets minder aan jezelf en iets meer naar het plaatje van waar je als sector over tien jaar nog kan staan in deze wereld
+1
Noorderling
@JanCees
Hoe ga je deze 2800 bedrijven helpen de omslag te maken zonder dat @Mars2 zijn doodvonnis voor zijn bedrijf ondertekent?
Belangrijker nog, lost "het probleem" zich ook op door deze maatregel en wat boeren we met zijn allen vooruit?

En daarmee zijn we als indivuele ondernemer geen onderdeel van Sovchozen met overheidsgrond dat al dan niet gesloten wordt middels overgangsgebieden van boeren.
Dit is nog maar het begin van wat we gaan beleven, wie durft nog grond te pachten en daarmee mogelijk een negatief uitvallende referentie te scoren?
akkerwijzer.nl/artikel/…
nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…
nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…
mlkvhoudr
@Noorderling voorop gesteld dat ik hoop dat mars2 gewoon nog jaren plezier kan hebben van zijn bedrijf en zijn mooie koeien, een visie moet er op gericht zijn om de problemen over een aantal jaren voor te zijn en niet steeds in Ad hoc maatregelen die onwerkbaar zijn terecht komen als sector.

Los daarvan denk ik dat het verdienmodel problematischer gaat worden in die hectares aan te kopen dan de beschikbaarheid daarvan over 10 jaar
Mars2
@mlkvhoudr Maatschappelijke niet economisch onderbouwd wensdenken is niet op te lossen
De melkveehouderij begeeft zich net zo goed richting het ravijn
Op basis van kostprijs blijft er wel wat over
De rest kan een andere hobby zoeken
Het zal mijn tijd wel duren
mlkvhoudr
@Mars2 super en hopelijk ook nog voor de volgende generatie
+4
Noorderling
@mlkvhoudr
Wordt het weer belangrijk waar je wieg stond. Diegene die een paar windmolens van 200meter in hun blok krijgen kopen met die inkomsten 40ha bij. Sta je als gemiddeld boertje naar te kijken en wordt je achterstand niet kleiner van.

Grondprijs raakt de relatie met opbrengen vermogen, zeker in veehouderij gebieden steeds verder kwijt. Als je in je carrière dan geen meevallers hebt met uitkoop of opkoop, windmolen of zonnepark wordt het knap lastig om nog aan te haken.

Niet mijn keuze om je aan dergelijke voorstellen te verbinden. Komt ooit als een boomerang terug wanneer het je niet past.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Grondprijs raakt de relatie met opbrengen vermogen, zeker in veehouderij gebieden steeds verder kwijt

Prijs van grond met blijvende agrarische bestemming is een zaak die vrijwel uitsluitend boeren elkaar aan doen. Hoeven ze dan ook niet over te klagen
De laatste jaren is door de waanzinnig lage rente ook een enkele belegger als koper actief.
Maar voor de rest is grond voor een boer naast bedrijfsmiddel nog steeds de beste pensioenvoorzienig die denkbaar is.
Geen slijtage en geen belasting en een langjarig waardestijgingstraject dat zeker niet voor aandelen onderdoet.
Noorderling
@arie.j
Maakt nogal uit of uitgekochte boeren op de markt of een schets van een windmolenpark op je kavel ligt.

Wordt de grond met externe inkomsten betaald en heeft niets met melk of aardappelprijzen van doen.

Tendens is dat alle grond stijgt in waarde, alleen rondom de eemshaven, meeden en onlangs meedhuizen gaat het echt om belachelijke bedragen die totaal niet overeen komen met vergelijkbare grond even verderop. Zijn toch de windboeren of diegene die gecasht hebben met Google die doorrammen en het niet op een euro meer of minder aan komt.

Gun het iedereen eens zo'n klapper te maken en als je de kans krijgt liet ik het ook niet lopen. Maar de gevolgen van zulke kapitaalinjecties moeten niet onderschat worden.
mlkvhoudr
@Noorderling dat van die wieg hebben wij nu ook al gezegd word je moet verbreden, pachtcontract zegt :NEIN

Geen grondruil met bollen, geen toeristische zaken zoals benb, ik mag zelfs volgens de letter van t contract geen gras op stam verkopen, nu zal een paar balen verkopen of een snede gras heus niet tot problemen leiden maar officieel mag t niet
+1
Noorderling
@familie pelle
Die visie, onderbouwing, achtergrond en gedachten mogen we het toch over hebben?
Als daar goed over nagedacht is en iedereen mee geholpen ben ik de laatste die tegen zal zijn.
Ik heb er alleen erg grote vraagtekens bij samen met @Mars2 en @robbies maar de antwoorden blijven uit.

Dan trek ik de conclusie dat er nog niet goed genoeg over nagedacht is en het nog rammelt.

Omdat je veel goed hebt gedaan, geeft niet de garantie of vrijbrief om geen kritiek meer te mogen uiten. Ik zou juist argwanend worden wanneer niemand meer iets vind.
Vertegenwoordigers die me naar de mond praten heb ik ook niet zoveel mee. Alles kan verbeterd worden en wie daarbij kan helpen graag. Schouderklopjes geven kan ik mezelf ook wel en die opstelling zou ik ook graag terug zien bij een volksvertegenwoordiger.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @BoerBart:
Je verhaal over ggb met een akkerbouwer en de koeien eten nu ook van voer, dat ergens groeit, en de mest wordt ergens geplaatst is niet goed genoeg.

En wanneer is het dan wel goed genoeg?
Komen hier zat mensen op het bedrijf. Volgens de "maatschappelijke wensen" zou ik gisteren dus nog moeten stoppen met mijn bedrijf. Mensen hebben geen idee van ruimte en getallen. Alles meer dan hun aantal kippen in de achtertuin is veel en wat een hectare is, wat daar groeit en wat dat betekent voor de mestwetgeving hebben ze echt geen enkel benul van en het interesseert ze ook nog eens niks. Als de dieren goed verzorgt worden, kalfjes in het stro waar ze even bij in mogen is alles dikke prima 👍

Met dat mijn omgeving mijn bedrijf blijkbaar accepteert, bouwvergunningen niet worden geweigerd, geen briefjes in de bus krijg of haatzaaierij heb ik niets met commentaar uit de randstad. Ik vind ook wel wat van hun levenswijze en zou voor geen goud willen ruilen, maar ik bemoei me toch ook niet met 120dagen x6uur luchttijd voor katten en honden?

Als je overlast veroorzaakt moet je dat aanpakken. En dat er weerstand ontstaat wanneer de gevel van de ene varkensststal tegen de andere kippen of koeien stal aanstaat kan ik me best voorstellen, daar moet je technisch iets aan doen of het had gewoon nooit vergund moeten worden. Daarvoor zijn er al genoeg normen en wetten waar je eventueel prima nog iets mee zou kunnen doen. Alleen lost grond daarin ook niets op.

Maar dat je al het vee, inclusief varkens, kippen en geiten over 1 kam scheert is veel te makkelijk.
Wie zou bezwaar mogen hebben om een groot bedrijf tegen te houden in bijvoorbeeld de Carel Coenraadpolder of veenkoloniën met duizenden hectares graan en mestplaatsingsruimte om je heen. Wat als je als veehouder 2km van het dorp af zit? Maar ook als je tegen het dorp aan zit met 100 koeien. Wat is het verschil of er nu 50 of 25ha op eigen naam staat, belangrijker is voor de overlast waar die grond gelegen is en hoe het bedrijf ontsloten is. Daar kun je het over hebben. als je elke 5 weken met mest en gras door het dorp heen knalt vind men ook wat van je. Of ben je dan wel maatschappelijk geaccepteerd omdat je PlanetProof of AH boer bent?

Wat mensen stoort is dat je snachts gras gaat hakselen tijdens een warme zomernacht, alle auto's onder de klei zitten na de maisoogst, zaterdagmiddag nog even voor het bbq'en mest gaat uitrijden langs de bebouwing. Dat kost je imago en credits, maar ook dat vang je niet af met een GVE norm per hectare.
+1
Weidezicht
@Noorderling er is inderdaad een groot verschil tussen wat de overheid/meevreters omschrijven als maatschappelijk gewenst en blablabla, en wst de gewone burger als gewenst ziet. Je omschrijft het precies zoals het is/ervaren wordt.

Het huidige weer helpt ook niet mee aan wat de burger wenst. Allemachtig wat wordt er veel mest uitgeknald deze dagen. Hele gebieden stinken de pan uit. Mest is altijd de eerste geur van het voorjaar, heerlijk. Maar lijkt nu wel of de jaarproduktie in 1 week uitegereden wordt.
+1
weurding
@Weidezicht was echt bar vandaag, even eind gefietst, heb geen hekel aan de lucht dat niet maar laten we zeggen dat het rook....😄
slagakker
@BoerBart Illusie, koeienboeren gaan er ook aan. Zij het door de regelgeving of door het feit dat doodsimpel het geld op is.
JanCees
Het orgineel kreeg ik er niet op dus maar afbeeldingen gemaakt.
Met grote dank aan Cor Pierik van het CBS die altijd een hele waardevolle bron is van betrouwbare data.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Noorderling
@JanCees
Kantelpunt ligt bij 2018 wanneer de fosfaatrechten zijn ingevoerd, 2015 gebeurde alles ook binnen de regels op individueel niveau. Koppelen we de juiste oorzaken en gevolgen aan elkaar en is dat betrouwbaar genoeg om de toekomst te kunnen plotten?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
grondgebonden melkveehouderij

maar net hoe men de definitie grondgebonden omschrijft. Als mest maar een plek op land heeft, maakt niet uit wie zn land of welk gewas, of moet de veehouder alle ha's werkelijk zelf in gebruik hebben. Dat laatste gaat ws een moeilijk verhaal worden met de geldende landhonger, en je kan je afvragen, waarom? Stel dat het klimaat werkelijk veranderd richting warmer, het kan immers ook zomaar andersom, kan je ook meer produkt van een ha halen, wat moet je dan met al die ha's meer? Veehouderij gebruikt ook veel bijprodukten vanuit andere sectoren, moet dit dan stoppen omdat er een voeroverschot is, of gaan we het toejuichen omdat dit eigenlijk juist kringloop is, en de effiecientie van alles doet verhogen. En of die mest nu op grasland, aardappelland, bieten of weet ik wat komt, maakt die mest niet uit, en het gewas wordt er beter van. Weer een efficientieslag, welke anders uit kunstmest moet komen, en dat terwijl juist alles richting bio gedwongen wordt.
Ook gaat het opvreten van oppervlakte door overheden of "groene" energietransitie voorlopig door, dus komt er steeds minder oppervlakte. Is extensiveren dan eigenlijk wel reeël? Is intensiveren eigenlijk niet een veel reëler iets, ook kijkende naar de nog steeds groeiende bevolking, dus vraag naar voedsel.
JanCees
@cs-agrar De definitie kunnen we uren over soebatten heb ik al paar keer gedaan op prikkebord en elders . Het gebeurt zie de cijfers.
BertK
@JanCees Afvoer naar een akkerbouwer beetje in de buurt is ook grondgebonden, kunnen het normaliter goed hebben ipv kunstmest,. Moment van beschikbaarheid kan een dingetje zijn. Oud nieuws voor jou JanCees.
Melkveehouder.
@Porky De mijne ook!
Hans van Bergen
@JanCees Ff een vraag. Ja 21 is een stads partij die stemmen gaat halen in R'dam en wat in A'dam. Waarom sluit jij je niet aan bij BBB? /Sluit U zich niet aan
JanCees
@Hans van Bergen Hans ik ben je dat weet je maar al te goed. Waarom ik niet aansluit bij BBB heb ik ook al regelmatig hier toegelicht.
Er is vanuit BBB met mij geen contact geweest . Ben gevraagd door TB van Forum heb ja gezegd dat ging faliekant verkeerd . Ook hier kun je weer allerlei bespiegelingen op los laten met veel als dit en als dat. Het is gegaan zoals het is gegaan en dan kun je bij de pakken neerzitten of kijken hoe kunnen we op een andere manieer invloed organiseren.

JA21 ben ik in een vrij vroeg stadium bij betrokken geraakt er waren drie verschillende clubs bezig die met mij op de lijst verder wilden twee hebben we voor belangrijkdeel in elkaar geschoven en 1 wilde zelfstandig verder naast JA21.
Voor mij was in een vroeg stadium duidelijk dat de meest Forum Eerste Kamerleden naar JA21 zouden gaan en de EP leden ook. Daarnaast was ook duidelijk dat JA21 de kiesdrempel vrij eenvoudig zou halen en dus de kiesdrempel van tussen de 60.000 en 70.000 al genomen is en met kleine 20.000 voorkeursstemmen de Tweede Kamer bereikbaar is.
Het is nu aan boeren en tuinders en vissers en mensen die in de paardenhouderij en sport actief zijn of ze zeker iemand in de Tweede Kamer willen hebben die in ieder geval Kamerleden als Tjeerd de Groot, Laura Bromet en Esther Ouwehand met enige regelmaat voorlichting kan geven hoe hun plannen en opmerkingen uitwerken.
Hoe dat gaat hebben jullie klein voorproefje van kunnen zien.
Als het naar meer smaakt zou ik zeggen maak jezelf blij stem op mij
+1
Favorit614
@JanCees ik hoop dat je een zetel kunt bemachtigen.
Jij hebt kennis van zaken en laat je hierbij niet onder de tafel praten.
Ik hoop daarom ook dat ze jou vrij laten binnen de partij ,en niet bijvoorbaad de mondsnoeren, en op een andere plek zetten zoals ze dat met Maurits von Martels hebben gedaan binnen het CDA.
+1
JanCees
@Favorit614 Beleidsvrijheid op dossiers landbouw natuur en visserij is onderdeel van de afspraak en zoveel met landbouwkennis zijn er niet bin JA21 en trouwens ook niet binnen FvD dus dat maakt de wedstrijd iets gemakkelijker. En bedankt oor je support dat is soms ook beste fijn om te horen dat er support is
+3
Noordoost
@KOC1981 iedereen moet zelf weten waar ie op stemt, maar aub mede prikkers geen Eline, das Carola 2.0....
+1
Porky
@KOC1981 k stem liever SGP dan op die huigelaars van het CDA, SGP heeft nog ruggengraat, bij CDA weten ze niet eens hoe je dat schrijft
Lambert1
@KOC1981 sgp maakt niets klaar alleen anti corona enten enz
Alles wat bij hun strenge geloof past daar zijn ze druk op , dat is niet erg maar wij boeren schieten er weinig mee op
Lambert1
@Lambert1 porky bedoelt deze reactie
Hooibaaltje
@Lambert1 nonsens zijn pro boer en strijden er voor. Ach die andere punten ...
VVD cda kruipen naar links en maken niks klaar.
Lambert1
@Hooibaaltje vvd en cda maken zeker niets klaar
Mee eens !
+1
wimpie61
Ik stem op JanCees nou nog 19999 anderen
en je zit in de Tweede Kamer
+1
cornelissen
@wimpie61 Ik doe mee ,dus nog 19998 anderen, hoewel mijn vrouw op dit gebied zich door mij laat adviseren ,dus waarschijnlijk nog 19997 anderen.
Taurus
@cornelissen JC gaat vast de benodigde stemmen halen om in de kamer te komen.
Ik geloof dat dat onze beste kans is en velen met mij.
JanCees
@wimpie61 super bedankt
cs-agrar
Quote Reactie van @wimpie61:
Ik stem op JanCees

straks krijg je nog bericht, dank u voor uw stem op Tjeerd...😀
Boertjebastiaan
Ik heb het al eens gezegd, FvD,NMV en LTO moeten samenwerken met ‘een’ politieke partij die ze goed kunnen adviseren en die partij moeten het advies krijgen om op te stemmen.
Of dat nou FvD,PVV,SGP, ja21of bbb is maakt niet uit als we allemaal maar op 1 partij stemmen.
En nogmaals, partij programma is geen harde zekerheid, de richting,links of rechts, is bepalend.
We zijn allemaal ontevreden omdat we bij een middenpartij blijven hangen.
Porky
@Boertjebastiaan klopt wat je zegt ,de boel is veeeeel te veel versnipperd, en daar word in den haag dankbaar gebruik v gemaakt, ze spelen al die organisaties lekker tegen mekaar uit, met gevolg ; herrie in de tent ,en dr gebeurd niks wat wij willen.
Jan-T
Quote Reactie van @Boertjebastiaan:
We zijn allemaal ontevreden omdat we bij een middenpartij blijven hangen.

Denk ook dat daar een probleem zit de versnippering.
En geen genoeg kennis bij de vertegenwoordigers van de 2e kamer leden voor de agrarische sector
Of geen gebruik maken van goeie gegevens wat als onderbouwing van de argumentatie dient.

We moeten gewoon eens gezind kiezen.
De SGP-ers op R. Bisschop.
De CDA-ers op Omzigt en of E. Vedders
JA-21-ers op J.C. Vogelaar.
BBB-ers op nr. 1 stemmen.

VVD-ers. die voor ons opkomen als die er zijn.??
SP-ers heeft dingen zeer goed gedaan met de toeslagen affaire verdient wel zelfde aantal stemmen.
PVV-ers niet op stemmen te extreem.
FVD-ers niet op stemmen te extreem. heeft het verpruts.
Groenlinks-ers gevaarlijke partij die de waarheid niet serieus neemt.
D66-ers laten halveren op basis van argumentatie, zijn machtswellustelingen die liegen en bedriegen. met de rechters in de binnen zak.
Cristenunie-ers is een grijze meelopers muis, weet niet of dit een partij is die waarde heeft.
PVDA- ers zijn nog het zelfde waarde om er op te stemmen is er niet.
PVDD-ers Doen zeer slim zaken tot het achterbakse aan toe, met luis in de pels argumenten.
+1
Kringloper
@Jan-T Leg mij eens effe uit waar de PVV extreem in is?
+3
Ruitenboer
Als je een stem wil hebben voor alles waar we als landbouw voor hebben gestreden, dan is stemmen op JanCees de enigste optie. Zal straks het enigste kamerlid zijn dat het stikstofdossier nog begrijpt, en ook de enigste zijn die de zere plekken haarfijn kan aangeven. Heb nog nooit voor mijn portemonnee gestemd maar altijd voor een hoger ideaal wat dat aangaat, maar deze keer krijgt Ja21 @JanCees mijn stem, ga ervoor 💪. Er zal altijd wat bij elke partij en elke kandidaat zijn, maar dit is de kans en het moment
JanCees
@Ruitenboer dank je
Kringloper
Het zou zo moeten zijn, nummer 1, 2 en eventueel nummer 3 gaan het de komende 4 jaar doen klaar!
+2
robotslaper
Stem gewoon allen op de PVV dan gaat je stem niet verloren zeker niet bij de buur wel bij die andere ratten.
robbies
.
+2
jvt
Heel makkelijk, het gaat na verkiezingen toch linksom, geen houden aan, in beste geval soortgelijke coalitie als nu. Enigste wat je dus kunt doen, behalve zws stem rechts van het midden, is een degelijke landbouwwoordvoerder in kamer die wat tegengas kan geven. Die komt niet van Forum, niet van PVV, dus J.C. is eigenlijk enige mogelijkheid. BBB zie ik veel kans kiesdrempel niet halen, verloren stem dus want wordt dan opgedeeld bij de andere partijen, zou me voor de kop slaan als mijn stem dan aan D66 wordt bijbedeeld. Eline is echt wel goed bezig, Jacco ook voor het CDA, maar maxime verhagen voor bouwend nederland heeft meer in de pot te roeren bij het CDA dan Eline en Jacco samen. Ben ook niet enthousiast over persoon Eerdmans, maar liever die met invloed dan nog meer invloed over links...
+3
Vetspuit
@jvt zowel Jacco als ook Eline gaan stemvee zijn voor de partijtop als ze überhaupt al in de kamer komen. Laat je niks wijs maken verder
+1
jvt
@Vetspuit Dat zeg ik dus. Zijn er om de boerenachterban nog beetje in de benen te houden, en hopelijk kunnen ze eea achter de schermen wat bijsturen en zal links of rechts ook wel wat gebeuren maar ben het volledig met je eens
Vetspuit
@jvt ‘hopelijk’ is zo’n beetje hetzelfde als ‘waarschijnlijk niet’ 🙈
robotslaper
@jvt Als jij niet rechts stemt gaat het wel linksom
achterhoeker2
@jvt Daar heb je een punt nl stemt steeds rechtser maar het beleid blijft midden links.
En dan vraagt de politiek zich af waarom de mensen zo ontevreden zijn.
De middenklasse wordt al jaren vergeten, als je op rug gaat liggen en zielig doen wordt je aan alle kanten geholpen ,als je rijk bent red jij je sowieso wel.
Maar de hardwerkende middenklasse kan naar de .... lopen.
jan.1
,,,,De koe in de wei is al eeuwen een belangrijk kenmerk van het Nederlandse landschap. Versterk de kansen voor de weidende koe in het landschap en geef boeren die robuust duurzaam produceren de ruimte. Deze robuust grondgebonden veehouders die in geschikte jaargetijden onder passende weersomstandigheden voor weidegang gaan, dienen in de optiek van JA21 met minder strenge mestwetgeving en regelgeving te maken te krijgen dan niet grondgebonden veehouders, die om hen moverende redenen een andere keuze maken en het hele jaar door stalling geven.,,,,

Tis toch vd gekke dat boeren weer uit elkaar gespeeld moeten worden!,ik vind
koeien in de wei verschrikkelijk mooi,de melk fabrieken sturen er al mee met hun melkprijs,dan moet de politiek er zich niet mee bemoeien!
jvt
@jan.1 Ook met die zienswijze van Ja21 niet eens. Maar hoe dan ook zal deze periode Ja21 niet in de coalitie terecht komen, gewoon omdat rechtsom geen meerderheid krijgt of dat ze elkander niks gunnen. Derhalve doen landbouwpunten van Ja21 er eigenlijk wat minder toe, belangrijkste is iemand met verstand van landbouw in de kamer, die niet vleugellam gemaakt wordt door eigen coalitie ( helaas Jacco) en flink tegengas, met degelijke argumenten, kan geven aan Ouwehoer, Bromet, Tjeerd enz. Of daar uiteindelijk in beleid iets uit voort komt, is daarna weer te bezien, maar nu is er niemand die dat gespuis terug in hun hok durft te drijven. J.C. is denk ik de enige die daarvoor geschikt is, natuurlijk wel prima als hij daarbij hulp krijgt van een Jacco, Eline of nieuwkomer Jan Klink
Melkveehouder6
@jvt In dat lijstje mag je Hermen Vreugdehil van CU ook zetten, hij staat maar op plaats 9 maar met voorkeursstemmen moet hij erin te krijgen zijn. Heeft in Brabant zijn sporen ruim verdient in het stikstofdossier, ook zo'n tijger die zijn tanden erin zet en niet los laat!
Hans van Bergen
@jan.1 Hier heeft JC tuuk gewoon een punt. Onze koeien jongvee droge en afmest koeien alsmede vleesvee lopen in de wei. Geen nut dus om schuifvloeren met klepjes te monteren. Als het weer kouder wordt en de emissisies dalen gaan alles naar binnen
jan.1
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Hier heeft JC tuuk gewoon een punt. Onze koeien jongvee droge en afmest koeien alsmede vleesvee lopen in de wei. Geen nut dus om schuifvloeren met klepjes te monteren. Als het weer kouder wordt en de emissisies dalen gaan alles naar binnen

Emissie uit de stal is bijna nix bij opstallen en alle mest wordt met sleepslang met water toevoeging op het land gebracht,dit zorgt voor een veel hogere n efficientie en daardoor veel lager stikstof gebruik uit kunstmest.
Ik weet zeker dat dit beter voor het milieu is als overal een mestflat op je land.
+1
Melkputje
Volgens mij hebben CDA en VVD zowel PVV als Forum uitgesloten om mee samen te werken door toch wel heel extreme uitlatingen. Splinterpartij JA21 is afsplitsing van FvD dus daar gaan ze echt niet mee in zee willen. BBB haalt de kiesdremple niet. is het dan niet het slimste om van binnen uit partijen te beinvloeden? Zorgen dat vvd en cda zo groot mogelijk worden en scherp de onderhandelingen ingaan?
Want bij de andere partijen is je stem toch verloren. Die komen in de oppositie gaan wel schreeuwen maar bereiken niks. Zeker FVD en PVV hebben zichzelf buitenspel gezet.
Farma_boerke
@Melkputje Partij discipline is ook nog een dingetje.
De landbouw woordvoerder moet wel de portefeuille krijgen en zo aan de bal komen ander kan die niet scoren.
Kijk naar Von Martels, moest ook 2e viool spelen. Dat werkt ook niet.
Melkputje
@Farma_boerke Daarom is het ook zo belangrijk dat een kandidaat direct wordt gekozen! Als iemand pas na kabinetsformatie in de kamer komt zijn de portefeuilles al verdeeld.

Zag wel een video van Jaco Geurts nu die de landbouwzaken graag wil overdragen aan Eline Vedder
JanCees
@Melkputje je toch iets beter verdiepen in de verhoudingen . JA21 is een serieuze partij ook bij de vorming van een coalitie dit vanwege 8 Eerste Kamer zetels waardoor samenwerking met JA21 meteen een behoorlijk bijdrage kan leveren aan ook een meerderheid in de Eerste Kamer voor een eventuele nieuwe coalitie
Melkputje
@JanCees eerlijk gezegd ik gun het je van harte maar ik geloof niet dat het lukt. boerenstem is te verdeeld. BBB hengelt stemmen binnen haalt de drempel niet. jij pakt flink wat stemmen, maar waarschijnlijk ook niet genoeg.
dan komt JA21 in de TK met een paar zetels en dat is het dan. FVD werd ook een drama. jonge partij veel intern gezeur. politiek moet oplossingen maken en zich niet bezig houden met interne strubbelingen. dus een partij moet zich toch eerst een paar jaar bewijzen voor ze een coalitie in gaan. vertrouwen moet groeien
JanCees
@Melkputje JA21 staat inmiddels 3 en bijna 4 zetels dus een klein zetje voor mij met 20.000 voorkeurstemmen en de stier kan los in de Tweede Kamer
Jean-PierreK
@JanCees, is er nog een senator bijgekomen dan? Ik dacht dat de fractie Van Pareren uit 7 personen bestond.
+1
JanCees
@Jean-PierreK Annabel Nanninga is weer terug van zwangerschapsverlof he is nu fractie Nanninga eerstekamer.nl/alle_leden/
Jean-PierreK
@JanCees, daar had ik niet bij stilgestaan. Fractie Otten weer kleiner geworden. Bijzonder hoe dat werkt met een fractie die uiteengevallen is.
+1
achterhoeker2
@JanCees Die nanninga was een verademing in dat politburo van 020.
Zelfs de VVD ging mee in dat kromme hoofdstedelijke linkse geneuzel.
JanCees
@achterhoeker2 Annabel is nog steeds een verademing om mee te werken lekker direct gewoon positie kiezen
Spuit11
@Melkputje Dan onderschat je toch de invloed van een oppositiepartij.
Ps. In hoeverre kun je nog van een democratie spreken als er bij voorbaat al partijen worden uitgesloten.
de jonge
@Spuit11 juist,laat partijen als bbb met bv 1 zetel in de kamer komen dan kunnen ze nog zat invloed uitoefenen. Kijk naar een partij als de pvdd. Ze hebben maar een paar zetels maar iedereen danst naar hun pijpen. Als een partij als ja 21 of bbb de kiesdrempel halen kunnen ze zich hard maken voor de punten waar ze voor staan en hoeven ze niet te schipperen. pvdd heeft ook maar een paar punten waar ze voor staan en de rest hoor je ze niet over maar ze hebben wel ontzettend veel macht in de beslissingen,laten we eerlijk zijn ze zijn verhipte slim hoe het spel gespeeld wordt. En je hoeft niet eens in de kamer te zitten om de poltiek en nederland op de kop te zetten,Kijk naar een vollenbroek,kijk naar akwasi..Je moet weten hoe het rechtssysteem werkt en daar gebruik van maken en dan hoef je geen 30 zetels binnen te harken om invloed uit te oefenen
.De Partij voor de Dieren is op 28 oktober 2002 opgericht. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2003 deed de partij voor het eerst mee met Marianne Thieme als lijsttrekker. De kiesdrempel werd net niet gehaald. Zij was ook lijsttrekker bij de Europese verkiezingen in 2004. Ook toen haalde de partij geen zetels binnen.

In 2006 kwam de Partij voor de Dieren met twee zetels in de Tweede Kamer, en het jaar daarna mocht de partij één senator gaan leveren. Bij de verkiezingen in 2010 en 2012 (Tweede Kamer) en 2011 (Eerste Kamer) werden dezelfde zetelaantallen behaald. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2015 behaalde de partij drie zetels.

In 2014 veroverde de partij voor het eerst een zetel in het Europees Parlement.

En zo zie je maar als je deze geschiedenis bekijkt dat ook deze partij de eerste keren hun doel niet bereikten maar wel hebben doorgezet en we weten wat voor invloed ze nu hebben
walker1
@de jonge Daar heb je helemaal gelijk in. Zelf heb ik bij de dierenpartij altijd gedacht dat het wel bij 1 a 2 zetels zal blijven, maar staan in 2e kamer nu op 4? Was wel zo na de verkiezingen in 2017, maar er zijn mensen opgestapt. Maar goed, een kleine partij kan een paar verkiezingen later al stuk groter zijn. Als het bij Forum geen ruzie en opsplitsen was geweest, dan was Forum na de verkiezingen ook een behoorlijke partij geworden. In 2017 2 zetels, stonden voordat er ruzie kwam op 8 zetels in de peilingen en waren qua grote ook de 2e partij in de 1e kamer.

Wat BBB betreft, ik zie ze in nog geen enkele peiling terug komen, ik denk dat boeren daar nog eens goed over moeten nadenken voordat ze er op stemmen, namelijk grote kans dat juist door de boerenpartij de boerenstemmen verloren gaan. Dan ben je misschien toch beter af met stemmen op een partij die wel in de kamer komt.
Farma_boerke
@walker1 Kleine partijen komen pas in beel bij de peilingen als ze 0,5 zetels halen in de vrije keuze van mensen bij de enquete
Dat is nu het geval voor wederom enkele kleintjes waaronder BBB

Dat betekend nog steeds niet dat ze het gaan halen, maar het zijn maar peilingen! Bij meer exposure kan het nog alle kanten opgaan.
+1
arie.j
Quote Reactie van @de jonge:
@Spuit11 juist,laat partijen als bbb met bv 1 zetel in de kamer komen dan kunnen ze nog zat invloed uitoefenen. Kijk naar een partij als de pvdd. Ze hebben maar een paar zetels maar iedereen danst naar hun pijpen

Komt omdat ze de maatschappelijke stroming van de meerderheid mee hebben.
En dat goed weten uit te buiten
Sterke punt van de Partij van de Dieren is dat ze hun punten goed weten te koppelen aan de grote maatschappijpunten als klimaat, de wereldwijde vervuiling en angst voor genetische manipulatie.
En ook het gevaar van resten van medicijnen en resistentie tegen antibiotoca bij dieren een groot punt maken. En nu de komst van gevaarlijke virussen aan de bioindustrie koppelen.
En geeft veel mensen het gevoel dat ze niet op een partij stemmen die dieren belangrijker vind dan mensen.
Maar dat ze op humane en vooruitstrevende partij stemmen, die tenminste de grote maatschappelijke vragen en problemen serieus neemt .
-
Begin maar eens een partij die naast zijn punten transgenders wat onzin vind en twee homo's eigenlijk geen huwelijk is.
Die daarnaast klimaat niet al te belangrijk vind en en er niet te overdreven paniekerig over gentech en bestrijdingsmiddelen moet worden gedaan.
Nou dat krijg je het omgekeerde effect.
Naar ik hoop realiseert bv. Jan Cees zich dat ook , en dat daarbij de toon in een debat al belangrijk is.
Daarbij zich verder realiserend dat tegenstanders elke kans voor uitvergroten zullen aangrijpen.
Want daarmee profileren ze zichzelf ook nog eens extra.
Melkputje
@Spuit11 heb ik ook wel gedacht, hoe democratisch is dat. maar voor partij X de idealen mijlenver van de idealen van partij Y staan, is het ook wel logisch natuurlijk. je kunt partijen niet dwingen samen te werken. En partijen als fvd en pvv zetten zichzelf natuurlijk ook doelbewust buitenspel
de jonge
Hun punten goed weten te koppelen aan de grote maatschappijpunten als klimaat, de wereldwijde vervuiling en angst voor genetische manipulatie.
En ook het gevaar van resten van medicijnen en resistentie tegen antibiotoca bij dieren een groot punt maken. En nu de komst van gevaarlijke virussen aan de bioindustrie koppelen. En door wie zijn dit de maatschappijpunten geworden?? door pvdd!! in mijn optiek draai je het om.
arie.j
Quote Reactie van @de jonge:
Hun punten goed weten te koppelen aan de grote maatschappijpunten als klimaat, de wereldwijde vervuiling en angst voor genetische manipulatie.En ook het gevaar van resten van medicijnen en resistentie tegen antibiotoca bij dieren een groot punt maken. En nu de komst van gevaarlijke virussen aan de bioindustrie koppelen. En door wie zijn dit de maatschappijpunten geworden?? door pvdd!! in mijn optiek draai je het om.

Jij denkt echt dat wereldwijd die punten door dat kleine Nederlandse Partijtje, met een paar zetels in de Nederlandse politiek, op wereldniveau de maatschappelijke issue's en vraagstukken zijn geworden?
Dan heb je van wel van een ongelofelijke blikvernauwing last.
de jonge
@arie.j hahah er zijn meer landen waar een soort van pvdd plaats hebben genomen. niet alleen in nederland
Jean-PierreK
@de jonge, als ik me niet vergis komt Nico Koffeman van Wakker Dier en Marianne Thieme van Bont voor dieren. Zij zijn oprichters van de Partij voor de Dieren... Bont voor Dieren en Wakker Dier waren er eerder dan de PvdD.
JanCees
@Jean-PierreK Wakkerdier mede opgezet door Sjoerd van der Wouw maatje van Volkert van der Graaf
de jonge
@Jean-PierreK als je intoetst op je zoekbalk,wanneer is pvdd voor het eerst in de kamer gekomen, krijg je ook een site met parlement.com pvdd erop. als je die opent zie je dat koffeman er al vanaf 2007 bij staat
Jean-PierreK
@de jonge, ik dacht dat partij voor de dieren nog iets ouder was (2002). Echter wakker dier is in 1997 al opgericht. Kijk ook maar eens naar de carrière van Nico Koffeman. nl.m.wikipedia.org/wiki/Niko_Koffeman/
de jonge
@Jean-PierreK ja klopt,staat ook in die link,pvdd is in 2002 volgens mij opgericht
Hans van Bergen
Pvdd is in tegenstelling tot CDA en VVD een partij die vasthoud aan haar principes en hun KIEZERS LEVERT WAARVOOR ZE GEKOZEN HEBBEN!
+1
de jonge
@Hans van Bergen klopt,en doordat ze niet bij de grootsten hoorden en dus niet hoefden mee te regeren hebben ze nooit hoeven te schipperen ,dus dat een partij als bbb of ja 21 wel in de kamer komt met bv 1 of 2 zetels is in mijn ogen juist beter dan slechter,als ze maar genoeg stemmen krijgen om er in te komen, op die wijze hoeven ze niet te schipperen en kunnen ze vol voor de punten gaan waar ze voor staan.
+1
diezel
Quote Reactie van @de jonge:
hebben ze nooit hoeven te schipperen

Was de stemming van vorige week niet duidelijk genoeg? Tussen vrijheid en dictatuur valt m.i. weinig te schipperen. En daar draait het komende verkiezingen om. Landbouw- Nederland heeft komende jaren (veel) méér te vrezen van de voorstemmers dan van de tegenstemmer!!!!
ibb.co/n70x1rm/
arie.j
Quote Reactie van @diezel:
Was de stemming van vorige week niet duidelijk genoeg? Tussen vrijheid en dictatuur valt m.i. weinig te schipperen. En daar draait het komende verkiezingen om. Landbouw- Nederland heeft komende jaren (veel) méér te vrezen van de voorstemmers dan van de tegenstemmer!!!!ibb.co/n70x1rm/

Och heden, de Partij van de Dieren zit dus in het goede kamp?
Toch geen last van hallucinaties gekregen?
+2
achterhoeker2
@Hans van Bergen Lekker makkelijk als je geen regeringsverantwoordelijkheid hoeft te dragen.
+1
Ard Eshuis
BBB haalt de kiesdrempel eenvoudig. Gigantisch veel steun onder boeren én burgers hier. De vraag is niet of ze de kiesdrempel halen, maar of het 5 of 10 zetels worden. Dát hebben wijzelf in de hand, niet als 60.000 boeren, maar door alle mensen in de periferie ook te motiveren om nu eens 100% achter hun werkgevers, de boeren te gaan staan!
Het is nu of nooit en keihard nodig, want de gevestigde partijen, niet alleen links, laten ons stukje bij beetje kapot gaan onder alle regelgeving en tegenstand.
Daarom, hou op met dat tegenwerken, ga voor de volle 100% achter de boeren en burgers van het platteland staan en steun en stem BBB!!
arie.j
Quote Reactie van @Ard Eshuis:
BBB haalt de kiesdrempel eenvoudig. Gigantisch veel steun onder boeren én burgers hier.

Kun je recente een peiling laten zien waar BBB tot tenminste één zetel komt?
Verder komen ze echt niet in de kamer omdat jij het zo graag wilt.
+1
pa
Quote Reactie van @Ard Eshuis:
De vraag is niet of ze de kiesdrempel halen, maar of het 5 of 10 zetels worden


U begint in ieder geval met positief denken. Da's mooi
arie.j
Quote Reactie van @pa:
U begint in ieder geval met positief denken. Da's mooi

Om aan het eind tot de conclusie te komen dat de stemmen teloor gingen wegens niet behalen kiesdrempel?
+1
Ard Eshuis
@arie.jBBB =stemmen gaan niet teloor, heel burgers komen, samen met heel veel boeren bij de stemwijzer.nl op BBB in de top 4 uit, en hebben de minste dubieuze personen of boerbedreigende standpunten in hun programma. Veruit de meeste burgers staan vierkant achter de boeren, zullen alleen al om deze reden op BBB stemmen.
Het feit dat Thierry de weg flink aan het kwijtraken is, is het geluk voor BBB, die boeren en burgers kunnen gewoon niet anders BBB stemmen qua gezond verstand. En kijk eens om je heen, waarom slaan oa al die CDA-ers zo hard om zich heen met dit mantra? Omdat ze terecht bang zijn dat ze serieus zetels kwijt gaan raken aan BBB.
Stem verstandig op 17 maart, stem op BBB, JC of SGP, alhoewel die laatste ons alleen maar extra ellende heeft opgeleverd bij de stikstofwet.
Mars2
Omdat het nogal moeilijk is voor sommigen om inhoudelijk en cijfermatig te reageren maak ik maar eens een opzet wat het plan van de nieuwe partij JA21 betekent voor de melkveehouderij

Voorbeeldbedrijf heeft de volgende uitgangspunten:
120 melkkoeien
60% jongvee = 72 stuks
Oppervlakte bij de GO is 43 hectare
Hypotheek 1,5 miljoen
Leeftijd veehouder 41 jaar

Deze veehouder komt 17 hectare tekort wanneer de politiek beslist dat de norm 2,5 GVE pet hectare wordt. Deze boer krijgt dus van ons Jan Cees de opdracht om een extra financiering te regelen van 17 x 65000?= 1,1 miljoen
Mag verdeeld worden over een periode van 10 jaar
Wie denkt op dit forum dit op het voorbeeldbedrijf financieel rond te krijgen?
Laten we er van uit gaan dat een 10 procent van de veehouders geluk heeft en een plus krijgt vanwege een AH concept. Maar ga voor het gemak uit dat je bij de overige 90% zit
JanCees
@Mars2 ruim in het jongvee kan ook 2 x 25% dus scheelt 1,2 ha en hij hoeft niet alles te kopen mag ook huren . Maar jij komt weer met je ene voorbeeldje en je gaat bewust niet in op de cijfers die ik je laat zien. Jij wil je gelijk halen met je ene rekenmodel voorbeeld en je ontkent wat in de praktijk gaande is en daarmee plaats je jezelf voor mij buiten de discussie. Wellicht is dat ook wel jouw grondhouding jij blijft hangen in "problemen"en denkt niet in oplossingen. Dat jij ontzettend bent belazerd bij de invoering van de fosfaatrechten is klote maar dat is bij mijn opzet niet het geval en dat weet je donders goed. Ronald ik wens je echt oprecht alle goeds maar ik stop de discussie nu met je jij mag van mij in jouw gelijk blijven hangen. Ik zou zeggen kijk om je heen wat er gebeurt. Schakel ook of schakel niet
robbies
Quote Reactie van @JanCees:
niet alles te kopen mag ook huren

Max 20% via huur of kortlopende pacht was het toch? Dan moet de veehouder in kwestie alsnog 9 ha bijkopen a 65.000 euro. Zelfs bij 50 jaar aflossen is dat nog steeds 12.000 euro per jaar. Ofwel een cent per kg melk. Waar haalt hij die terug?
m uut m
@JanCees
Plan JCV is geen realistisch plan.
Dat jij dit al 35 jaar dezelfde visie hebt doet ook niet in jouw voordeel. Kennelijk zie jij jezelf als visionair. Persoonlijk zie ik te weinig voortschrijdend inzicht. Jouw plan had misschien 35 jaar geleden gekund. De tijd heeft dat allang in gehaald en bovendien is het behoorlijk betuttelend.
Ben meer in lijn van Tjeerd : Niet meer mest produceren dan dat er daadwerkelijk wordt geplaatst in Nederland.
Dat daardoor de veestapel wordt gehalveerd, het zij zo. Als je dit maar met goed financieel plan bekostigd.
Het is ook onzin dat we van voedsel voer maken.
Albert Altena
@m uut m Veehouderij is altijd kringloop.
+1
m uut m
@Albert Altena
Veehouderij moet eigenlijk sluitstuk zijn.
Niet akkerbouw gewassen voor vee maar voor voedsel. Wat niet bruikbaar is en marginale gronden voor de veehouderij. Melkproductie is dan geen hoofdzaak maar onderdeel van.
Albert Altena
@m uut m Jij weet kennelijk ook niet dat mest het belangrijkste product van een dier is.
Mest voor voeding van de plant en het bodemleven.
Bodemleven voor insecten, insecten voor weidevogels.
Maar dan komt de onkunde van de mens weer boven water.
Die mens bouwt huizen en wegen, waardoor natuurlijke evenwicht in de fauna verstoord wordt.
Imbecielen snappen dan niet dat je met o.a. jacht die fauna moet helpen.
+1
m uut m
@Albert Altena
Dus veehouderij in dienst van de akkerbouw en niet andersom. 🤔
Albert Altena
@m uut m Samen !!!!
Weidezicht
@m uut m maar hieruit hasl ik, dat we de helft van de mest exporteren. Dat is toch niet zo? En wat is eigen grond. Toch prima dat mest naar o.a. een akkerbouwer gaat.
m uut m
@Weidezicht
Ik heb het niet over eigen grond.
Mest verwerken en mest verbranden is verschrikkelijk jammer.
Gewoon de hele gebruiksruimte mogen opvullen met dierlijke mest maar wel met een werkingscoëfficiënt van 100%.
Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen uitfaseren middels heffingen.
+1
Mars2
@JanCees Mag ook huren.
Geweldig idee. Wanneer je grond de belangrijkste productiefactor maakt in een plan met een GVE eenheid zal de financierder ook eisen stellen aan de zekerheid of je volgend jaar weer over voldoende grond kunt beschikken
Allemaal leuk wensdenken maar voor de robuuste boerenpraktijk niet geschikt
+1
Vetspuit
@Mars2 1,5 miljoen op 43 ha is geen beste ratio. Net bedrijf overgenomen? Pa en ma wonen in een villa nu?
Volgens mij is dit voorbeeld niet representatief
+4
de jonge
@Vetspuit bij jou moeten pa en ma eindigen in een huurhuis en evt broers en zussen hoeven niets?? ik denk dat dit voorbeeld wel representatief is. komt neer op een 35000 per ha,als je daar de gebouwen,het land en de fosfaatrechten ook bij in hebt zit je toch voor een koopje op je 41ste?
Vetspuit
@de jonge nee hoor, dat hoor je mij niet zeggen. Nu maakt het in het voorbeeld hierboven ook we uit of er recent in de stal is geïnvesteerd of niet. Dan nog vind ik het zwaar voor zo’n intensief bedrijf. Al denken ze daar in het zuiden wellicht anders over🤷🏼‍♂️
cornelissen
@Vetspuit Ik zo deze situatie niet aanhalen, maar als je er in zit en het moet naar grondgebondenheid , laat je het jongvee toch ergens anders opfokken en een paar ha er bij huren of kopen , moet wel lukken in een periode van 10 jaar. En anders een paar koeien weg en neem je iets meer tijd voor om grond bij te kopen.
Vetspuit
@cornelissen adapt and overcome.
De pijn zit hem in de koers op de korte termijn, die is nogal eens tegenstrijdig met de koers op de lange termijn🙄
m uut m
@Vetspuit
Vandaar is krimp van de veestapel met een goede sanering 1 van de beste oplossingen
Vetspuit
@m uut m ik volg je redenatie.
Alleen verwacht ik geen goede sanering
de jonge
@cornelissen bijzonder...als je koeien weg gaat doen,ga je je inkomen dus weg doen.
cornelissen
@de jonge Weet je allemaal nog niet van hoe het over 10 jaar is, misschien kun je dan fosfaatrechten aantrekkelijk verhuren ,gelijk als het melkquotum voorheen. En je praat maar over aantallen in de marge.
Overigens heb ik van @verbi begrepen ,dat momenteel de laatste koeien ook niet de grootste winstmakers zijn, maar dat kan uiteraard weer anders worden als mestafzet gratis is en het voer te geef.
Dus om met zekerheid te stellen of de laatste koeien altijd de grote winstmakers zijn is ook wat voorbarig
+1
Noorderling
@cornelissen
De eerste koeien dragen meer lasten dan de laatsten. Laatste koeien dragen haast alleen variabele kosten, zeker als je nog wat ruwvoer onbenut laat. Die variabele kosten houden bij 25cent al wel gauw op.

Eerste koeien dragen de vaste lasten en laatsten zijn de winst. Interen in inkomsten rekent bijna nooit positief door.
Noorderling
@Mars2
Vergeet je de 20.000kg melk per ha niet?
Mars2
@Noorderling Het heeft geen zin om een herhaling van meningen te geven
Het stoort mij dat Jan Cees het verwijt maakt dat richting de Groot dat er voor kringlooplandbouw geen verdienmodel is
Dan mag hij wel eens goed nadenken hoe het verdienmodel voor ( een deel) van de boeren gaat worden bij extensiveren op gronden van 60000+
En dan noem ik nog maar niet de bedragen die ook betaald worden voor een hectare grond en zes cijfers hebben
De hedendaagse politiek is van een bedroevend niveau
Ze verzinnen een probleem
Gooien het de media in en gaan de social media volgen hoe het valt en waar de meeste stemmers gevoelig voor zijn
Op basis van die methode een stabiel land opbouwen gaat niet lukken
+1
hypotheekboer
@Mars2 is jouw verdienmodel nu wel toekomstbestendig dan? Begrijp dat je 41 bent. Denk je dat je bedrijf er over 25 jaar nog wel is?
Mars2
@hypotheekboer Ik ben geen 41. Wanneer je alles gelezen zou hebben zou je zien dat het een denkbeeldige realistische casus is
+1
achterhoeker2
@Mars2 denkbeeldige, realistisch casus🤣🤣
Mars2
@achterhoeker2 Lach maar zoveel je wilt
Domme lol is je gegund
Wanneer je op de inhoud niet kunt reageren blijf dan vooral lachen
familie pelle
@Mars2 dit is geen gemiddeld bedrijf, maar een zeer zwaar bovengemiddeld gefinancierd bedrijf.

De gemiddelde productie in Nederland is da 9200 liter per koe. Dit zou betekenen dat het bedrijf in jouw voorbeeld 1.104000 kg melk aflevert. Bij een gemiddelde financiering van ca 1 euro per kg melk zou de hypotheek 1,1 miljoen moeten zijn en geen 1,5 miljoen. Dat is dus 4 ton minder schuld. Overigens is het dan nog een behoorlijke opgave.
Mars2
@familie pelle Weet je wat de gemiddelde financiering is?
Mars2
@Mars2 Ik reken met 100000 kg melk per koe
120 koeien x 100000= 1.200.000 kg melk leveren
Maakt een financiering van 1.200.000 x 1.23 (2019!!)=1.476.000 financiering

Jullie zijn of te lui of te dom of vastgeroest in je eigen wereld
Ik ga er geen energie meer aan verspillen

Wanneer je fan bent van de lto: blijf vechten tegen de bierkaai
Ben je fan van een andere club: dan mag je niet meer mee doen met mevrouw Brandsma
Fijne toekomst allemaal. Ik ga aan het werk

(klik om te vergroten)

Vetspuit
@Mars2 je vergeet hierbij de gemiddelde productie/ha. Dat is immers je dure productiefactor
hypotheekboer
@Mars2 je weet ook heel goed dat het gemiddelde bedrijf in Nederland niet op 28.000 kg melk per ha zit, maar flink lager. Het door jou gepresenteerde bedrijf is dus naar verhouding wel zwaar gefinancierd.

Ik vroeg je eerder of het verdienmodel van het bedrijf wat je schetste wel toekomstbestendig was. Geen antwoord op gekregen. Denk je dat dit bedrijf er over 25 jaar nog wel is bij ongewijzigd beleid qua grondgebondenheid?
familie pelle
@Mars2 je hoeft niet zo boos te doen. Je zegt een gemiddeld bedrijf te nemen maar het is een bovengemiddeld zwaar gefinancierd bedrijf met een bovengemiddelde productie. Leuker kan ik het niet maken.
Mars2
@familie pelle Financiering doen we op basis van geleverde liters en rendement
Of mag dat niet?
PIONIER
@Mars2 je bentt snel klaar met werken
familie pelle
@Mars2
Quote:
. Weet je wat de gemiddelde financiering is?

Volgens diverse bronnen 1,04 per kg melk in 2020.
Mars2
@familie pelle Graag bronvermeldingen
familie pelle
@Mars2 boerderij.nl
Mars2
@familie pelle Ik zie niets
Mars2
@Mars2 Getallen zijn denk ik geduldig. Van 1,23 naar 1,03. Wanneer je wilt discussiëren over welk getal er na de komma moet staan heb je iemand anders nodig
Dan maken we er nu direct 1,03 van gemiddeld
In mijn voorbeeld een jonge boer niet lang na overname die zijn ouders ook nog een beetje fatsoenlijk leven gunt. Dan plus ik er een paar tiende bij op na de komma.
En nu mag je inhoudelijk cijfermatig reageren op het verwerven van extra grond in de genoemde casus. De grondgebondenheidswens van JC is einde oefening.
familie pelle
@Mars2 als je goed gelezen hebt zei ik ook dat ondanks je overdreven financiering in je casus, de opgave heel groot is. Daar zijn we het eens.
Toch zitten er goede elementen in het plan van JC. En in elk plan kan wat geschaafd worden.😉
Mars2
@familie pelle Luchtfietserij om Aware te helpen. Meer is het niet. En kan er aan geschaafd worden? Dat gaat gebeuren. Links vindt 2,5 GVE veel te hoog. Het compromis zal wel 1,8 worden.
Fantastisch resultaat wanneer de fosfaatrechten ook blijven bestaan
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
En in elk plan kan wat geschaafd worden.

Dan moet je er wel over mogen discussieren. Stel je een paar vragen, bijvoorbeeld over een luchtwasser, dan wordt je meteen een drammer genoemd. Terwijl er maar heel beperkt onderzoek gedaan is naar het effect op N2000. In feite ga je met zo'n voorstel mee met emissiebeleid, terwijl het over depositie zou moeten gaan.
familie pelle
@robbies
Quote:
. Dan moet je er wel over mogen discussieren.

Van mij wel. Voor mij is het alleen geen reden om hem hiermee af te serveren half maart.
Mars2
@familie pelle En voor mij wel. Een heel duidelijke NEE JAN CEES!
+1
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
Voor mij is het alleen geen reden om hem hiermee af te serveren half maart.

Ik hoop van harte dat JC in de kamer komt. Maar als het zijn missie wordt om dit plan uit te voeren, dan wordt hij niks beter dan er nu al zit. We hebben al genoeg niet-onderbouwde plannenmakers daar zitten.
+3
Noorderling
@familie pelle
Om op het gemiddelde uit te komen zitten er aan twee zijden bedrijven. Uitzondering bevestigd de regel, zijn zat opvolgers die zouden tekenen voor 1,5euro financiering.

Alleen pensioen inclusief huis voor ouders begint al bij 5ton. Komt er allemaal bij.
Keer een hoek grond is zo 5ton en een stal met melkerij gaat al gauw richting een miljoen.

Reken je met 1miljoen flink zuinig, als alles hoger dan het gemiddelde geoorloofd is te offeren hoor ik dat graag van diegene.
Alles kapot delen en gemiddelden kun je niets mee.
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Om op het gemiddelde uit te komen zitten er aan twee zijden bedrijven.

Zucht , en de bal is rond. Als je zegt een gemiddeld bedrijf te nemen en dat is het niet dan zeg ik dat. Dat er uitzonderingen zijn weet ik ook wel.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Alleen pensioen inclusief huis voor ouders begint al bij 5ton.

Daar beginnen hier de huizen mee. Beetje tweekapper zit op 4,5 ton
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
ieren. Stel je een paar vragen, bijvoorbeeld over een luchtwasser, dan wordt je meteen een drammer genoemd. Terwijl er maar heel beperkt onderzoek gedaan is naar het effect op N2000. In feite ga je met zo'n voorstel mee met emissiebeleid, terwijl het over depositie zou moeten gaan.

In het oosten en zuiden woonden toch vaak 2-3 generaties onder 1 dak?
De geschiedenis herhaalt zich.
+1
Toekomst0
Tjonge jonge wat n theoretische gelul allemaal, zorgen dat je kostprijs laag blijft, op de koeien alert zijn!! En blijven ondernemen. Afentoe land bij kopen als het je past evenals ff rechten, wie doet je wat. Stoppen met al die zogenaamde super hulp middelen, word je boekhouding alleen maar dikker van.
Zorgen dat je koeien en grond een beetje in balans blijft, kan op goede grond met 30.000l/ha en op slechte 15.000l/ha.
Grasbaal
Volgens Femke is de eerste zetel bijna een feit:
jan.1
Quote Reactie van @Grasbaal:
Volgens Femke is de eerste zetel bijna een feit:

Dan komt Femke er niet in..
cornelissen
@jan.1 Dan missen we niets. Als beleidsmedewerkster bij de NMV was ze van mening dat er een adequate regeling was in het fosfaatdrama voor melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum. En dat, nadat er in de rondvraag dramatische ervaringen waren te horen van deze groep melkveehouders.
Mars2
@cornelissen Tja, en dat wil in de tweede kamer...
familie pelle
@cornelissen ja zij is de schuld van alles. Ondanks dat de nmv tegen afschaffing quotering was en alle waarschuwingen ten spijt. Zij had alle teringzooi die andere belangenbehartigers hebben veroorzaakt op moeten ruimen.
Mars2
@familie pelle Ach, je kunt je ook afvragen hoe snugger het was om geen enkele hulp te bieden.
Het was toch de nmv die adviseerde om als knelgeval naar de rechter te gaan
Geweldig advies was dat.
+3
meret
@Mars2 het probleem is dat de Nederlandse rechter niet onafhankelijk is. Dat blijkt ook heel duidelijk uit de toeslagenaffaire, de rechter laat zijn oren hangen naar de politiek. In de knelgevallenregeling bij fosfaat, er is bij voorbaat tegen de rechters gezegd dat ze zeer beperkt mochten toekennen, omdat daar geen ruimte voor was. Ken zelf gevallen uit de praktijk, totale willekeur. Nederland is al lang geen rechtstaat meer. Veel te veel regels, die niet te handhaven zijn of de politie doet het gewoon niet omdat ze geen capaciteit hebben, dat bereikt een rechter niet eens. Er moet een radicale omslag komen in den Haag, ben bang dat dat alleen door revolutie kan, of er komt zoveel meer bagger aan het licht dat het systeem in zich zelf implodeert.
+1
kanniewaarzijn
@meret Jammer dat ik hier geen 10 duimpjes kan geven!
robbies
@kanniewaarzijn dat is toch grotendeels ook wat Omtzigt concludeerde
kanniewaarzijn
@robbies Klopt.
achterhoeker2
@meret In nederland gaan de wetsvoorstellen via de 2e kamer (gekozen door ons allemaal) naar de senaat (1e kamer) die toetst de voorstellen op rechtmatigheid .
Dat dan bij een geschil de wet overeind blijft en de wetgever (de overheid) "wint" betekent dat de wet goed in elkaar zit en de rechter de overheid gelijk moet geven.
Dat het soms niet eerlijk voelt, is puur persoonlijk en inherent aan een democratie.
familie pelle
@achterhoeker2
Quote:
. Dat dan bij een geschil de wet overeind blijft en de wetgever (de overheid) "wint" betekent dat de wet goed in elkaar zit en de rechter de overheid gelijk moet geven.
Dat het soms niet eerlijk voelt, is puur persoonlijk en inherent aan een democratie.

Misschien even de conclusies van de commissie van Dam die de toeslagaffaire onderzocht nalezen. Hier even een citaat;

Quote:
Rechters krijgen van de commissie eveneens een veeg uit de pan. Er werd vastgehouden aan een "spijkerharde uitvoering van de regels" die niet noodzakelijkerwijs uit de wet volgde. "Daarmee heeft de bestuursrechtspraak zijn belangrijke functie van bescherming van individuele burgers veronachtzaamd", constateren Van Dam en zijn collega's.
achterhoeker2
@familie pelle Er staat dat de bestuursrechter te rigide vast houd aan de wet.
Dat betekent dat de wet goed in elkaar zit en dat de rechter zich daar aan houd, dat er bij de toeslagenafaire fouten zijn gemaakt komt door uitvoerende ambtenaren niet omdat de wet niet deugt.
De wet zegt immers dat er niet gefraudeerd mag worden.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @achterhoeker2:
toeslagenafaire fouten zijn gemaakt komt door uitvoerende ambtenaren

Daarvoor ga je toch naar de rechter en die zegt dat er geen fouten zij gemaakt.
Ik zou ,als ik jouw was gauw deze discussie staken, want je praat je eigen helemaal vast
achterhoeker2
@cornelissen lees die stukjes van pelle nog maar eens...
Mars2
@achterhoeker2 “Uiteindelijk was het veel beter geweest als de wetgever meer ruimte had ingebouwd, een hardheidsclausule voor mensen die klem kwamen te zitten. Als rechters vonden we het in oktober 2019 niet eenvoudig om de formele wet met een beroep op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en het beginsel van evenredigheid aan de kant te zetten. Dat is een rechterlijk paardenmiddel geweest, niet voor herhaling vatbaar. Juridisch schuurt het. Achteraf is het zuur: de afdeling advisering van de Raad van State heeft destijds tot tweemaal toe gewaarschuwd dat er een hardheidsclausule in de wet moest staan. Dat is niet gebeurd. De minister wilde er niet aan. En het parlement ook niet.”

Aldus van Ettekoven. Hij zegt dat de fosfaatwet hetzelfde misbaksel is. Ook geen hardheidsclausule.
achterhoeker2
@Mars2 Klopt ;maar dat laat onverlet dat men zich aan de wet houdt.
Dat de menselijke maat is veronachtzaamd is wat anders.
cornelissen
[quote="@achterhoeker2" p="1856648"]Dat de menselijke maat is veronachtzaamd is wat anders.

Vertel mij dan ook even wat het lidmaatschap van een belangenorganisatie inhoud, behalve dan het advies : zoek maar een advocaat.
achterhoeker2
@cornelissen Niet zoveel, je moet elke maatregel en situatie toch betrekken op je eigen bedrijf.
Jij hebt destijds gekozen voor meer grondgebondenheid en die kant gaat het links of rechtsom toch op al voelt dat misschien niet zo.
Mars2
@achterhoeker2 Je zegt dat de wet goed in elkaar zit. Het is een kwestie van interpretatie of je het ontbreken van een hardheidsclausule betrekt bij je oordeel.
Voor mij is een hardheidsclausule onderdeel van een wet. Het ontbreken van een essentieel onderdeel als een hardheidsclausule maakt het een slechte wet.
En dat doet ook de belangenbehartiging pijn omdat de parallel getrokken is met de fosfaatwet.
Samengevat: het steunen van de fosfaatwet zoals is ook de belangenbehartiging aan te rekenen. Voor de lto was het niet nodig om een menselijk element in de wet in te bouwen
achterhoeker2
@Mars2 Dat ben ik met je eens , het ontbreken van een hardheidsclausule en/of open eindjes leidt er toe dat er verwarrende uitspraken komen die dan weer overruled worden door een hogere rechtbank met net weer een andere interpretatie van die zelfde wet.
kanniewaarzijn
@achterhoeker2 Klopt niet. Het komt voor dat wetten strijdig zijn met internationale verdragen, maar dat "recht"ers zich toch in allerlei bochten wringen om de overheid gelijk te geven.
Farma_boerke
@kanniewaarzijn rechters moeten de wet toetsen zoals die voorligt. Uitspraken over internationale inbedding gaan ze niet over, moet je bij eu hof zijn.
kanniewaarzijn
@Farma_boerke Klopt niet wat je zegt.
+2
Melkputje
Ik blijf erbij, links gaat in het vuistje lachen met BBB die de kiesdrempel niet haalt en JCV die net niet verkozen wordt. Dat we de belangenbehartiging niet bij elkaar kunnen houden, wisten we, maar in de Kamer gaat het nu ook niet lukken. PVV schreeuwt nog wat en stemt lekker met links mee op anti-veehouderij onderwerpen. FvD heeft veel prioriteiten maar landbouw is er geen van.

" een volk krijgt de leiders die ze verdient " nou we gaan het zien
Bartlehiemboer
@Melkputje Ik begrijp uw opmerking. Maar het is gewoon en feit dat de boerenbedrijfsvoering van dit moment nooit meer dit niveau zal halen (Met aantal dieren/melkproductie) Je kunt je ogen er niet voor sluiten dat de wereld veranderd er komen andere technieken en Nederland is te klein. Een stem voor PVV zou wel kunnen betekenen dat er minder import komt. Wat ons minder boerengrond kost voor woningen. Lijkt mij een veiliger optie dan tegen de klimaateisen aan te schoppen.
+3
Melkputje
@Bartlehiemboer Eerste deel ben ik het wel mee eens.
Maar een stem op de PVV is verloren, geen partij wil met ze samenwerken immers. Het enige wat ze doen in de oppositie is schreeuwen en (wat landbouw betreft) tegen veehouderij stemmen. Gevaarlijke partij.
PVV zorgt er niet voor dat er minder immigratie komt, want ze staan buiten spel. Ik geloof best dat VVD/CDA ook voor minder immigratie willen gaan, maar alleen als er een redelijk alternatief op rechts zou zijn. Dat zou ze dwingen zelf ook rechts te zijn. Nu is PVV zo extreem dat die zetels lastig terug te winnen zijn en is er weinig te halen tenzij je zelf ook extreem bent. (zie Fvd)
De woningnood is in de steden wel echt heel groot, zie het zelf ook in de familie. In de eerste plaats binnenstedelijk bouwen en evt daarna aan de randen van de stad. We weten allemaal dat Nederland een vol land is dus we hadden ook niet kunnen verwachten dat er nooit landbouwgrond opgekocht zou worden.
Eerste prioriteit: geen zonnepanelen op landbouwgrond!! Dat heeft nu pas echt giga impact op de prijs overal al.

en: PVV trapt tegen immigratie en tegen klimaateisen. Is geen vechter tegen links, want ze bereiken niks. ze waren sterker geweest inhoudelijk als ze vaker met vvd cda mee gingen want dan hadden ze geopereerd als blok. Dion Graus levensgevaarlijk voor veehouderij.
+2
Bartlehiemboer
@Melkputje Ik lees u, en ik begrijp dat wij totaal andere ideeën en standpunten hebben. Ik kan nu in de verdediging gaan voor de PVV, ik kan hier met andere bewoording proberen u te overtuigen dat een PVV stem niet zo verkeerd is maar wij komen daar niet verder mee. Op den duur zitten we misschien beiden met een kwaaie kop. Voor mijn gevoel moet mijn stem wel naar de PVV. Hoe dit verder uit gaat pakken...Ja, misschien een verloren stem Maar ik wil graag bij de groep horen die naar Rutte toe een tegengeluid geeft. Als daardoor mijn stem en mijn bedrijf misschien verloren gaat sta ik toch met opgeheven hoofd. En zal er vast wel iets anders in te vullen zijn in het leven. Dan is het niet anders.
+1
Melkputje
@Bartlehiemboer Nou, dit vind ik een heel prettige reactie. Ik deel uw idee dat sommige mensen niet te overtuigen zijn, omdat ze in hun eigen verhaal geloven. Tot op zekere hoogte geldt dat ook voor mij. Daarin heeft u dus gelijk.
Hoewel ik zeker vind dat de PVV soms ook goede ideeën heeft, ik waardeer bijvoorbeeld de felheid van Fleur Agema wanneer het gaat over de ouderenzorg, vind ik het niet passen bij mijn bodrijf. Zeker gezien de PVV het standpunt heeft dat de veehouderij in dit land minder moet. Daarvan hebben we al genoeg partijen in dit land wat mij betreft.
Grasbaal
€Alleen Volt lijkt echte nieuwkomer’: telegraaf.nl/nieuws/1410491748/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
312
DEELNEMERS
72
WEERGAVES
10.449