Verenigde Naties zien roomboter als grootste bron van CO2 uitstoot

Voor sommigen misschien niet leesbaar, maar volgens wetenschappers op een conferentie van de Verenigde Naties in Bonn, is roomboter het meest schadelijke product op basis van de CO2 uitstoot. Gevolgd door rundvlees en kaas. Daarnaast wordt consumenten er op gewezen dat het eten van deze producten schadelijker voor het milieu is dan auto rijden.

Als de Verenigde Naties nu ook al de retoriek van Thieme overnemen is er volgens mij iets goed fout.


• UN -Konferenz in Bonn diskutiert über besseren Klimaschutz • Verbraucher können schon beim Essen etwas tun • Ranking der klimaschädlichsten Lebensmittel

Deel dit topic Klimakiller Nahrung: Welche Lebensmittel sind besonders klimaschädlich? (www1.wdr.de)

• UN -Konferenz in Bonn diskutiert über besseren Klimaschutz • Verbraucher können schon beim Essen etwas tun • Ranking der klimaschädlichsten Lebensmittel

Chocomel

Laatste  |  

Reacties

weurding
Als de Amerikaanse veehouderij om zeep gaat eer hier dat gebeurd hebben we nog kans...😋
+2
Farmer_
@weurding Linkse kliek is grensoverschrijdend.
Groen1
Klimaatbescherming: de boter is niets in boter
Door Frank Menke

VN- conferentie in Bonn bespreekt betere klimaatbescherming
Consumenten kunnen iets doen tijdens het eten
Rangschikking van de meest klimaatschadelijke voedingsmiddelen
Sinds maandag (17.06.2019) ligt de focus van de VN- conferentie in Bonn op de bescherming van het klimaat. Consumenten worden dagelijks met dit onderwerp geconfronteerd, ook als het gaat om voedselkeuzes. Welke zijn bijzonder schadelijk voor het klimaat? Hier is de ranglijst .

1) Vanwege "goede boter"
"Boter staat op de eerste plaats", zegt Melanie Speck van het "Wuppertal Instituut voor Klimaat, Milieu en Energie", verwijzend naar onderzoeken van het Freiburger Ökoinstitut. Bij de productie van één kilo wordt 24 kilo CO2- uitstoot uitgestoten.

Beperking van de klimaatverandering - Informatie van het "Wuppertal Instituut voor Klimaat, Milieu, Energie" | meer
De reden hiervoor is het grote aantal koeien, dat ook methaangas produceert, en het hoge melkgehalte van 18 liter per kilo boter. Maar Melanie Bacon zegt: "Natuurlijk eet je niet zoveel boter als vlees in zeven dagen, en het weekplan is belangrijk voor een klimaatvriendelijk dieet."

2) Duur rundvlees
Van alle soorten vlees vervuilt rundvlees het klimaat het meest. "Vlees heeft feitelijk een hoge bronconsumptie", zegt een woordvoerster van het consumentencentrum NRW . Eén kilo rundvlees veroorzaakt ongeveer 13 kilo CO2-equivalent.

3) kaas is kaas
Eén kilo kaas veroorzaakt 8,5 kilo CO2-uitstoot, één kilo crème 7,6 kilo. Vegetariërs die vleesproducten vervangen door zuivelproducten voeden zich daarom niet met het klimaat.

Beter, dus Melanie Bacon van "Wuppertal Institute" ter vervanging van het vlees en de melk componenten: "Dit werkt het beste met peulvruchten, omdat het klimaat is zeer efficiënt, goede bronnen van eiwit en kan regionaal worden geteeld"

4) Bevroren friet - de vorstschok
Eén kilo diepvrieschips levert 5,7 kilo CO2-uitstoot op. "Dit is het resultaat van koeling en verwerking", zegt Melanie Speck.

5) chocolade - dat is bitter
Eén kilo chocolade vervuilt het klimaat met 3,5 kilo CO2-equivalenten. De boosdoener is de melk en vaak ook palmolie, die wordt gewonnen uit de oliepalm, die grote gecultiveerde gebieden verslindt.

6) Varkensvlees en gevogelte - tenslotte beter dan rundvlees
De productie van één kilo varkensvlees of gevogelte veroorzaakt 3,4 kilo CO2-uitstoot. De klimaatbalans wordt bedorven door de ruimte die nodig is voor het houden van de dieren en het uitgestrekte areaal van voedergewassen.

Tip van het consumentencentrum NRW: voed jezelf regionaal en in het seizoen. Het "Wuppertal Institute" heeft ook een online computer voor de horeca ontwikkeld met de FH Münster en de TU Berlin , waarmee consumenten ook de duurzaamheid van hun gerechten kunnen berekenen.
www1.wdr.de/verbraucher/…
+1
weurding
Quote Reactie van @Groen1:
6) Varkensvlees en gevogelte - tenslotte beter dan rundvleesDe productie van één kilo varkensvlees of gevogelte veroorzaakt 3,4 kilo CO2-uitstoot. De klimaatbalans wordt bedorven door de ruimte die nodig is voor het houden van de dieren en het uitgestrekte areaal van voedergewassen.

de klimaatbalans wordt nog meer bedorven door al dat volk dat te eten moet hebben 😉
+5
pietjepuk
@weurding We zijn met zijn alle hard op weg dat daar wat aan gedaan wordt. Steeds meer mensen raken van het padje af. Het is wachten tot het een keer escaleert en een oorlog uitbreekt.
weurding
@pietjepuk laten we hopen dat dat nooit gebeurd
jg
Er valt voor de VN nog veel te leren over korte en lange kringlopen. Trendy geneuzel. Wordt in de duitse agrarische bladen geen aandacht aan besteed.
paulus2
@jg Heet ze nou Melanie Bacon of Speck
+7
puntertje
Alle 'deskundigen' zijn uit alle uithoeken van de wereld naar Bonn gevlogen, vermoedelijk businessclass, om anderen de les te lezen. hebben ze nog nooit van video-conferentie gehoord?
+11
arie.j
Hier een paar plaatjes wat betreft Nederland.
Een land dus waar 3 keer zoveel melk (en room) wordt geproduceerd als de eigen inwoners nodig hebben.Kun je zien hoe eenzijdig het is om het alleen over voedsel te hebben.

(klik om te vergroten)

Plaatjes spreken voor zichzelf dacht ik
somerled-delremos
Melanie Speck van de VN heeft de naam mee, maar het verstand niet.

@arie.j Mooi plaatje Arie. Voor geïnteresseerden, hier is de link: cbs.nl/nl-nl/nieuws/…
+1
CorP
STAF raakt nog grensoverschrijdend aan het werk
+3
John Spithoven
Conclusies getrokken door de VN die het gevolg zijn van onjuiste IPCC regels.

Als je de korte kringloop niet mee neemt in je berekening en je alleen over CO2 vastlegging praat wanneer dat gebeurt via eeuwenoud materiaal dan kom je tot deze vreemde redenatie.

Een plant, gras bijv, groeit van CO2! Deze komt weer vrij bij het rund en wordt vervolgens weer opgenomen in het gewas.
BertK
@John Spithoven Jammer dat hele volksstammen dat nog niet in de gaten hebben!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BertK:
Jammer dat hele volksstammen dat nog niet in de gaten hebben!

Of erger nog: het wel in de gaten hebben, maar willens en wetens in stand houden.
John Spithoven
@John Spithoven Overigens dat boter verhaal klopt natuurlijk niet. Men gaat er vanuit dat de karnemelk weggegooid wordt en rekent dan de gehele uitstoot van 1 liter melk toe aan de 4.2 % vet.🤣
BertK
@John Spithoven Vergeet de lactose niet, draagstof van vele pilletjes. Niet genoeg is gebleken 😉
+1
dijkstra uit w
@John Spithoven en de koe gooi je ook weg zeker. of is dat dan ineens klimaat neutraal vlees, een slacht melkkoe. immer alle emissie is al toegerekend aan de melk
grös
@dijkstra uit w
In grasland kun je tot 3 ton Co2 per hectare/jaar vastleggen, in akkerbouw onder de beste omstandigheden een ton.
Zwarte grond=Co2 uitstoot, warmt op een droogt uit, langdurige graszode kan de bodem geheel bedekken en mineralen vasthouden.
En we eten ook geen kilo boter per dag, voor 1 retourtje Amsterdam-London 2x360km met KLM kun je ook 15.000km met je auto rijden in je eentje. En wat van een vlucht naar Bali..
+4
Chocomel
Er speelt nog iets meer bij vliegen. Naast de uitstoot van CO2 is er wetenschappelijk nog een neveneffect die zorgt voor de opwarming van de aarde. Bij de verbranding van kerosine ontstaan ook roetpartikels. Die blijven in de hogere luchtlagen hangen. Aan de ene kant kaatsen ze zonlicht terug in de atmosfeer, echter veel schadelijker is dat ze de warmte van de aarde ook vast houden. Onderzoekers weigeren meestal dit neveneffect mee te nemen in hun berekening voor aardopwarming. Op die manier kan je makkelijker de koe als boosdoener aanwijzen. Er is overigens wel een oplossing voor die roetproductie: kunstmatig geproduceerde kerosine. Die is echter een stuk duurder en wordt in Europa amper toegepast. Nederland wil nog een extra belasting op kerosine gaan heffen, maar die komt er never nooit niet. Het is en blijft veel makkelijker om die stomme boeren de keel dicht te drukken.
puntertje
Quote Reactie van @John Spithoven:
onjuiste IPCC regels.

Voor 'PlanetProof' gebruikt men dezelfde regeltjes.
+1
paul1
grös
@paul1
Kun je mooi je zieltje vrij kopen 😀
+2
verwijderd
Komende vrijdag is er in Brussel een congres over klimaat en de rol van de herkauwers in de klimaatdiscussie. fil-idf.org/bamstidfevent2019/
Het is de moeite waard om dat te volgen omdat daar de laatste inzichten ook van IPCC wetenschappers en de FAO opnieuw in beeld worden gebracht .
hans1980
@ Lijkt op dubbele agenda van onze linkse "dierenvrienden"
In de tussentijd blijven de gletsjers maar groeien...how bizar...

iceagenow.info/nasa-largest-glacier-in-greenland-i…
+1
Farma_boerke
+3
Jan S
Het is allemaal doorgestoken kaart. Men heeft als doel om de (melk)veehouderij flink in te krimpen en dan verzint men allerlei onderzoeken die kant noch wal raken. Men mag mij best van complottheorieën beschuldigen en blijf zelf dan maar als een haas in de koplampen staren. Toeval bestaat niet. En zeker niet als zich herhaalt. Iets wat zich continu herhaalt is een uitermate verdacht patroon.
+2
spotmelker
Quote Reactie van @Jan S:
dan verzint men allerlei onderzoeken die kant noch wal raken.

Dat is al een heel tijdje gaande. Een groot deel financieren we ook nog zelf....
Ik denk dat we 'Gouden eikels' moeten gaan uitloven voor dat soort onderzoeken. Ik denk alleen dat we dan te weinig bos hebben om in al die eikels te voorzien.
ted9
@spotmelker eikels? De jaarlijkse nageboorte prijs uit delen ja. De instantie die winnaar is krijgt van elke boer een week oude nageboorte opgestuurd.
diezel
Quote Reactie van @Jan S:
Men mag mij best van complottheorieën beschuldigen....

Als je het ziet dan zie je het. 😳

Heb je niet het gevoel dat je dagelijks een grotere aanhang krijgt in met name de agr. sector?
Van complottheorie naar ====> complotpraktijk.
Jan S
Quote Reactie van @diezel:
Van complottheorie naar ====> complotpraktijk.

Je kunt je er maar beter niet in verdiepen. Stel je voor dat het waar is, dan valt alles waar je rotsvast in gelooft in duigen. Dan maar liever als een klein kind je handen voor je ogen en denken als ik het niet kan zien, kan niemand het zien. Lekker puh.
hans1980
@Jan S zelfde al Gretta , ze schijnt CO2 te kunnen zien ....dat kind is ziek en wordt misbruikt door ouders/media...
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden goed , auto , kaas , milieu , rundvlees , eten , uitstoot , CO2 en rijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!