Humor

Dingen om te lachen. Is in Duitsland een heel dun boek over uitgegeven.

Foto's van humor

Humor nieuws

Kaaskoningin uit Amerika even terug op ‘oale groond’: ‘Een beetje Twentse humor bij Trump, dat zou helpen’

10-01-2021 - WEERSELO - Marieke ter Keurs woont al zeventien jaar in Amerika. Ze bouwde er een imperium op als kaaskoningin. Deze week is ze toevallig terug in Twente. De beelden van de bestorming van het Capitool schokten daar diep. ,,In Amerika is alles mogelijk, dus helaas ook dit.”Voor de Twentse, opgegroeid in Weerselo, kwam de uitbarsting niet als een verrassing. “Iedereen voelde dit aankomen. Een deel van de bevolking heeft Trump heilig verklaard. Ze volgen hem blindelings, ongeacht wat hij zegt.

Agressie was altijd al een ding in Amerika, maar de laatste jaren is dat alleen maar gegroeid. Dat moest er een keer uitkomen, dat stond vast. Alleen het moment waarop heeft me verbaasd. Ik had het eerder verwacht. Woede laat zich niet beteugelen, en al helemaal niet in Amerika.”

,,Het was beschamend om te zien. De mensen die ik hier spreek, vragen me er ook allemaal naar. Hoe je in zo’n land kunt leven, willen ze dan weten. Dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Toch is er ook altijd die andere kant. Amerika biedt mij de mogelijkheden die ik hier niet heb. Het is een land dat mensen breekt maar ook groot kan maken. Alles is er mogelijk, en helaas dus ook dit.”

Sinds haar emigratie in 2003 beleefde ze haar eigen versie van de ‘American Dream’. Als eenvoudige boerin op een bedrijf met 900 melkkoeien in Wisconsin begon ze na de geboorte van haar tweede kind met de productie van Hollandse boerderijkaas. Het bleek een schot in de roos. Met als merknaam Marieke Gouda bouwde ze in snel tempo een klein kaasimperium op met veertig werknemers en een productie van 220.000 kilogram kaas per jaar.

In het dorp waar ze woont, stemde zo’n 95 procent van de 1600 inwoners in 2016 op Trump. De mentaliteit is er anders dan in Nederland. “Als ik op Oudejaarsdag met oliebollen op de stoep sta bij mijn buurman en hem vertel dat dat een Hollandse traditie is, denkt hij dat ik een grap maak.” De hardheid die er altijd al was, is tijdens het presidentschap van Trump versterkt, vindt ze.

“De armoede is gegroeid. Wie niet mee kan, valt in een donker gat. Er is geen sociaal vangnet, geen zorgverzekering zoals we die in Nederland kennen. Trump heeft de tegenstellingen aangewakkerd. De Mexicanen die bij ons werken, worden opgejaagd. Zijn handelspolitiek was slecht voor de boeren. De melkprijs is nog nooit zo laag geweest als nu. Veel bedrijven vallen om. Collega’s plegen zelfmoord. Het is een groot geluk dat wij die kaas hebben. Zonder dat is het de vraag of wij het ook hadden gered.”

Met gemengde gevoelens gaat ze straks terug. Naar een land dat - ondanks Trump - toch ook een beetje haar land is geworden. “Ik hoop op Biden en, meer nog, op de mensen die hij meeneemt. ” De agressie, opgebouwd in jaren, zal echter nog wel even blijven, vreest ze.

Nieuwsgrazer

25 jaar 'Busje komt Zo': van culthit naar nummer dat de band niet meer speelt

18-10-2020 - Wachten op de methadonbus, om er uiteindelijk door omvergereden te worden. 25 jaar geleden werd er gelachen om de clou van de ietwat lullige meezinger "Het busje komt zo" van het Sallandse cabaret duo Höllenboer. Nu, 25 jaar later, maken de mannen van Höllenboer bij RTV Oost de balans op.
Tekstschrijver Gerard Oosterlaar: "Ik werkte destijds bij de methadonverstrekking in Deventer, en in die tijd speelde de discussie om alle gebruikersruimtes in de regio te vervangen door één rijdende bus. Ik vond dat een slecht idee. Dan staan die mensen daar langs de weg te wachten."
En dat was ook de aanleiding. "Op een gegeven moment werd me gevraagd om een liedje of sketch te schrijven voor een congres van hulpverleners en dokters in de verslavingszorg. Gitarist/componist Bas van den Toren en ik zijn er een kwartiertje mee bezig geweest. Mensen vonden het heel leuk, en sommigen vielen zelfs van hun stoel van het lachen. Ik vertelde dat na afloop aan Bas en die zei: "Ik vind het ook een leuk liedje, misschien moeten we het opnemen voor onze cd."
Hoe ging het nummer ook alweer?
Dan gaat het ineens snel. Oosterlaar: "Ik werd gebeld door onze manager dat ik mee moest naar Hilversum voor contractbesprekingen. Het was blijkbaar iets heel aparts, dat busje van ons. Ik snapte er niets van."
Het lied stond in 1995 twaalf weken in de Nederlandse Top 40, met als hoogste positie de eerste plaats.
"We hadden drie, vier optredens op een avond, in stampvolle discotheken en feesttenten, voor soms absurde bedragen. Kregen we vijfduizend gulden voor één keer Het Busje", vertelt Bas. "Als je daar over na gaat denken raak je het spoor bijster. Bizar."
"Een aantal verslaafden met wie ik destijds werkte vond dat ik over hun ruggen geld verdiende en dat zij recht hadden op een deel van de opbrengst. Ook sommige familieleden van verslaafden waren er niet blij mee", zegt Oosterlaar eerder dit jaar tegen het AD.
"Er waren mensen die het een schandaal vonden. Dominee Visser uit Rotterdam bijvoorbeeld, een man die verslaafden onderdak bood in de Pauluskerk." Ik antwoordde destijds: Wat jij doet met de bijbel, doe ik met humor. We willen hetzelfde: de wereld beter maken voor verslaafden."
En dan opeens in de ArenA
Het is 18 oktober 1995 als het Zwitserse Grasshoppers naar Amsterdam komt voor een Champions League-wedstrijd tegen Ajax. Als in het Olympisch Stadion voor het rustsignaal wordt geblazen zien veertig duizend toeschouwers twee Luttenbergers naar de middenstip wandelen om hun nummer 1-hit te zingen.
Zelfs hier, zoals de mannen het zelf beschrijven, 'in het brandpunt van de hoofdstedelijke arrogantie' worden ze met open armen ontvangen. Iedereen doet mee, herinnert Gerard zich: "Ik voelde me voor even een echte ster."
Dan is het nummer afgelopen. Luid applaus, maar dat verstomt als Gerard aankondigt om 'speciaal für unsere Freunde aus der Schweiz' het nummer nog eens te zullen doen. Met tegenzin, verzekert Bas: "Dat wilden ze graag. Wij zeiden meteen al: dat gaat niet goed. Die mensen zijn niet achterlijk."
Maar ja, wie betaalt bepaalt, dus beginnen de mannen vrolijk opnieuw. De eerste mensen beginnen vrijwel meteen te fluiten en nog voordat het eerste couplet afgelopen is galmt een oorverdovend fluitconcert door het stadion. Oosterlaar: "Pijn aan de oren, maar we hebben het gewoon afgemaakt. Buiging, dank je wel en tot ziens." Bas vult aan: "Het liefst verdwijn je even van de wereld."
Symbolisch voor de opkomst en ondergang van Het Busje, zo kun je die zes minuten op de middenstip in het Olympisch stadion samenvatten. Bas: "De eerste keer blijft het plakken, maar daarna dacht je al gauw: niet wéér dat Busje."
Höllenboer treedt nog steeds op, met rustige luisterliedjes in het Sallands dialect. Het Busje, dat met meer dan honderd duizend verkochte exemplaren zonder enige twijfel hun grootste succes is, is verdwenen van de setlist. Tenzij het publiek het heel graag wil, besluit Bas: "Maar dat gebeurt gelukkig niet zo vaak."

Nieuwsgrazer

Humor maakt corona-spanning en onzekerheid dragelijk

28-03-2020 - Beste Prikkers, probeer de humor er een beetje in te houden. Als we niet meer kunnen (glim)lachen zijn we echt dood:

AMSTERDAM - Trump met oranje Pippi Langkous-staartjes op zijn hoofd. Tja, kapper dicht, hè. Plaatje na plaatje en filmpje na filmpje circuleren. Grappen in tijden van corona, het is een vreemd fenomeen. Met humorprofessoren praten we over de kracht van de lach.

Nieuwsgrazer

Nog meer Humor nieuws

Datum Onderwerp Reacties
08-08-2018 Heeft u zich al opgegeven voor de Ladies Days 2018? 0 reacties
29-12-2017 De 5 vragen aan.... Mark Zwinkels 0 reacties
10-11-2017 Fotoserie Topkuilevenement: topkwaliteit voer omzetten naar rendement 8 reacties
11-09-2017 India boos om Australische lamsvleesreclame 0 reacties
02-12-2016 Debat Tweede Kamer 3 reacties
22-08-2016 [video] motor wil sneller dan de truck 0 reacties
10-08-2016 [video] Shit happens: mesttanker begeeft het in de file 0 reacties
05-06-2016 LTO zoekt.. 39 reacties
26-04-2016 Een ongeval is nooit grappig 0 reacties
01-04-2016 1 aprilgrap: Škoda Snowman 0 reacties
14-03-2016 Bus met honger 0 reacties
09-03-2016 Weer humor 2 reacties
08-03-2016 #Fosfaatrechten humor 26 reacties
08-02-2016 VIDEO - van je collega's moet je het hebben... 1 reactie
07-01-2016 VIDEO - Polski Fiat 126 als lzv 9 reacties
07-08-2015 Politielol om bijzonder transport 0 reacties
02-01-2015 Alternatief voor zonneklep? 0 reacties
29-12-2014 Zout eens op? 1 reactie
14-10-2014 'Dit Oranje lijkt op een aflevering van Boer Zoekt Vrouw' 0 reacties
29-01-2014 Wat ben ik waard SBS6 69 reacties
09-12-2013 Nieuw agendapunt: ki samen - zuid schermer 42 reacties
23-04-2013 Koe maakt met haar geloei Amsterdammers gek 10 reacties
22-08-2012 Nieuw agendapunt: Hét landbouwverkiezingsdebat 0 reacties
11-06-2012 Schapen ingezet tegen seks op strand 13 reacties
04-03-2012 "Jij bent de speld in mijn hooiberg" 9 reacties
22-02-2012 Welkom op Twitter @Melkveehouderbo 6 reacties
10-12-2011 Boer met schwagger grote hit 12 reacties

Humor video's