Kaaskoningin uit Amerika even terug op ‘oale groond’: ‘Een beetje Twentse humor bij Trump, dat zou helpen’

WEERSELO - Marieke ter Keurs woont al zeventien jaar in Amerika. Ze bouwde er een imperium op als kaaskoningin. Deze week is ze toevallig terug in Twente. De beelden van de bestorming van het Capitool schokten daar diep. ,,In Amerika is alles mogelijk, dus helaas ook dit.”Voor de Twentse, opgegroeid in Weerselo, kwam de uitbarsting niet als een verrassing. “Iedereen voelde dit aankomen. Een deel van de bevolking heeft Trump heilig verklaard. Ze volgen hem blindelings, ongeacht wat hij zegt.

Agressie was altijd al een ding in Amerika, maar de laatste jaren is dat alleen maar gegroeid. Dat moest er een keer uitkomen, dat stond vast. Alleen het moment waarop heeft me verbaasd. Ik had het eerder verwacht. Woede laat zich niet beteugelen, en al helemaal niet in Amerika.”

,,Het was beschamend om te zien. De mensen die ik hier spreek, vragen me er ook allemaal naar. Hoe je in zo’n land kunt leven, willen ze dan weten. Dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Toch is er ook altijd die andere kant. Amerika biedt mij de mogelijkheden die ik hier niet heb. Het is een land dat mensen breekt maar ook groot kan maken. Alles is er mogelijk, en helaas dus ook dit.”

Sinds haar emigratie in 2003 beleefde ze haar eigen versie van de ‘American Dream’. Als eenvoudige boerin op een bedrijf met 900 melkkoeien in Wisconsin begon ze na de geboorte van haar tweede kind met de productie van Hollandse boerderijkaas. Het bleek een schot in de roos. Met als merknaam Marieke Gouda bouwde ze in snel tempo een klein kaasimperium op met veertig werknemers en een productie van 220.000 kilogram kaas per jaar.

In het dorp waar ze woont, stemde zo’n 95 procent van de 1600 inwoners in 2016 op Trump. De mentaliteit is er anders dan in Nederland. “Als ik op Oudejaarsdag met oliebollen op de stoep sta bij mijn buurman en hem vertel dat dat een Hollandse traditie is, denkt hij dat ik een grap maak.” De hardheid die er altijd al was, is tijdens het presidentschap van Trump versterkt, vindt ze.

“De armoede is gegroeid. Wie niet mee kan, valt in een donker gat. Er is geen sociaal vangnet, geen zorgverzekering zoals we die in Nederland kennen. Trump heeft de tegenstellingen aangewakkerd. De Mexicanen die bij ons werken, worden opgejaagd. Zijn handelspolitiek was slecht voor de boeren. De melkprijs is nog nooit zo laag geweest als nu. Veel bedrijven vallen om. Collega’s plegen zelfmoord. Het is een groot geluk dat wij die kaas hebben. Zonder dat is het de vraag of wij het ook hadden gered.”

Met gemengde gevoelens gaat ze straks terug. Naar een land dat - ondanks Trump - toch ook een beetje haar land is geworden. “Ik hoop op Biden en, meer nog, op de mensen die hij meeneemt. ” De agressie, opgebouwd in jaren, zal echter nog wel even blijven, vreest ze.

Deel dit topic Kaaskoningin uit Amerika even terug op ‘oale groond’: ‘Een beetje Twentse humor bij Trump, dat zou helpen’ (gelderlander.nl)

WEERSELO - Marieke ter Keurs woont al zeventien jaar in Amerika. Ze bouwde er een imperium op als kaaskoningin. Deze week is ze toevallig terug in Twente. De beelden van de bestorming van het Capitool schokten daar diep. ,,In Amerika is alles mogelijk, dus helaas ook dit.”

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+3
kanniewaarzijn
Ik lees ook van Ned/Am boeren die de handelspolitiek van Trump niet slecht vonden voor de boeren.
+7
Grazy
@kanniewaarzijn Klopt, ook Marieke was blij met Trump.

(klik om te vergroten)

+1
kanniewaarzijn
@Grazy Meehuilen met de meute dus.
+1
@Grazy Tjonge, die gaat wel af als een gieter.
+1
Farmer_
@Grazy De Gelderlander verdraait haar woorden?
Grazy
@Farmer_ Nee hoor, Marieke klaagt graag.
+5
Farmer_
@Grazy Echte boer(in) 😁
+3
bertusdebeer
Trump is goed geweest voor de:
economy no doubt about it.
Ook goed geweest:

tegen de slecht betalende NAVO partners.

De Chinese die de hele wereld aan het overnemen zijn

Geen onzinnege oorlogen gevoerd

Hij is ook tegen de cancel culture dat verschrikkelijk vervelend begint Te worden

Hij heeft het op genomen tegen de enorme linkse msm.

Maar.... persoonlijk is het een arogante narcissist lul. En daarom heeft Hij verloren, en na woensdag kon hij nog wel eens in de bak belanden.
arie.j
Quote Reactie van @bertusdebeer:
Maar.... persoonlijk is het een arogante narcissist lul. En daarom heeft Hij verloren, en na woensdag kon hij nog wel eens in de bak belanden.

Dat narcist zijn , daar zitten er ook nog wel een paar van op dit prikkebord.
Bewust levensgrote oogkleppen op ,dat het daar een maatschappij is waar Mexicanen en al het ondereind van de maatschappij voor 5 euro het uur kan werken.
Maar niet naar het ziekenhuis kan, want ze zijn niet verzekerd en de ziektekosten zijn flink hoger dan hier.
Waar miljardairs met miljoenen liefdadigheid strooien,(schijnt nodig te zijn) maar waar je geen verkiesbare plaats kan krijgen in het parlement zonder enkele miljoenen en geen president kandidaat kan zijn als je er geen honderden miljoenen tegenaan gooit.
Nee hoor, alleen de melkprijs is belangrijk in zo'n land om te wonen, en al die democraten zijn communisten.
Farmer_
Quote Reactie van @arie.j:
al die democraten zijn communisten.

Je bedoel die Democraten die andersdenkenden de mond snoeren op sociaal media, diegene die tegen vrijheid van meningsuitingen zijn.
arie.j
Quote Reactie van @Farmer_:
Je bedoel die Democraten die andersdenkenden de mond snoeren op sociaal media, diegene die tegen vrijheid van meningsuitingen zijn

Mocht je het hebben over de leugens van Trump (en opruiing ,aanzetten tot geweld)op twitter enz., dan is het wat mosterd na de maaltijd , daar hadden ze hem veel eerder moeten blokkeren.
Een president heeft zelf trouwens meer dan genoeg mogelijkheden om te publiceren.
En verder zijn leugens niet links of rechts.
nd.nl/nieuws/varia/…
+3
Grazy
@arie.j Jij lieg meer dan dat Trump ooit gedaan heeft.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Grazy:
@arie.j Jij lieg meer dan dat Trump ooit gedaan heeft.

Dus een president heeft de VS alleen maar twitter als die wat bekend wil maken?
Ben blij dat Rutte niet zo idioot doet, en een beetje meer normaal de pers te woord staat.(zo als op dit moment)
En leugens zijn bij Trump van onvoorstelbaar kaliber, schande als een land een dergelijke president heeft.
aukevd
@arie.j jij haalt het artikel uit het ND aan.Er zijn ook deskundigen die vinden dat blokkeren van Trumo door Twitter niet kan. Maar die komen in die krant niet aan bod.
Realisme
@aukevd juist, dat vraagt Merkel zich ook af. Is het juist dat big tech de macht heeft mensen de mond te snoeren. Andersom had de wereld te klein geweest maar omdat het trump is, is het geoorloofd. Wat dat betreft pas jij precies in die selectiviteit Arie.
arie.j
Quote Reactie van @Realisme:
@aukevd juist, dat vraagt Merkel zich ook af. Is het juist dat big tech de macht heeft mensen de mond te snoeren. Andersom had de wereld te klein geweest maar omdat het trump is, is het geoorloofd. Wat dat betreft pas jij precies in die selectiviteit Arie.

Als jij gelijk hebt wordt je nu geblokkeerd ;😎 we wachten af
Realisme
@arie.j kan niet wachten🥳
arie.j
Quote Reactie van @Realisme:
@arie.j kan niet wachte

En toch had ik die kritiek van Merkel gelezen, ondanks jou zgn. boyot
Achso
@Realisme inderdaad. Toen met Arab Spring gelazer Turkije en Egypte Facebook dicht draaiden, omdat de zaken uit de spuigaten liep, was de wereld te klein
arie.j
Quote Reactie van @Achso:
@Realisme inderdaad. Toen met Arab Spring gelazer Turkije en Egypte Facebook dicht draaiden, omdat de zaken uit de spuigaten liep, was de wereld te klein

Als jij zulke dingen vergelijkt mankeert het je in je bovenkamer.
Nota bene, een president van de VS, die heeft alle media middelen die hij maar even zou wensen tot zijn beschikking.
Hij kan via radio of tv spreken , zoveel officiële berichten doen uitgaan als hij maar wil, en ook zoveel keer als hij wil de pers laten komen.
En dat ga jij vergelijken met de massa in een moslim dictatuur? die verder geen vrijheid heeft om hun mening te uiten?
Achso
@arie.j jij vindt met je hooghartige Nederlandse arrogantie dat iedereen een dictator is. Velen in andere landen zien dat toch wat anders. De Europese en Amerikaanse verbreiding van hun democratische beginselen, hebben al Velen in diepe ellende gestort.
Boerbakje
@Achso Neem het Arie maar niet kwalijk hij volgt gewoon de msm en verkeert verder in cognitieve dissonantie.
Zo zijn er nog te veel mensen in dit land.
Grasbaal
Quote Reactie van @Boerbakje:
@Achso
Vinden jullie Trump echt een goeie president die het beste voor heeft met alle inwoners van zijn land?.
+3
Grazy
@Grasbaal YES!!!!!!!
arie.j
Quote Reactie van @Grazy:
@Grasbaal YES!!!!!!

Waarom hij dan zo'n goede president is heb ik nog niet van je gelezen.
Realisme
@arie.j serieus?? Heeft hij al meerdere keren verteld hier. Misschien wou je het niet zien😏
arie.j
Quote Reactie van @Realisme:
@arie.j serieus?? Heeft hij al meerdere keren verteld hier. Misschien wou je het niet zien

Graag het algemene beleid, paar hap snap dingentjes die juist in jou voordeel zijn, dat is geen algemeen beleid.
Verder wat over de algemene economie, punt is alleen of zoiets ondanks of dankzij een president gebeurt.
Als je naar de algemene economie van Nederland kijkt tot een jaar terug keek, dus voor de corona, dan zou ieder Rutte moeten stemmen. En zelfs vorig jaar is het aantal faillissementen record laag geweest.
Maar stemt daarom ieder op dit prikbord VVD en vind daarbij Mark Rutte de ideale vent?
Overigens, Hillary Clinton was ook 100% waardeloos, je vroeg je 4 jaar geleden af hoe krijgen ze het in VS voor elkaar met die 2, meermalen geschreven dat ik als kiezer toen thuis gebleven was.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Grazy:
l YES!!!!!!!

Zo heb ik het ook begrepen Maar ik ken en praat daar alleen maar met ondernemers!!!
En dan ook nog alleen boeren!!
Het wordt daar anders beleeft,als dat wij het beleven weet ik uit ervaring!
+2
Realisme
@MTSTAMMINGA zij leven daar en wij niet😉
Boerbakje
@Grasbaal waarom denk je dat hij anders de meeste stemmen voor een zittende president ooit heeft gehad?
Trump moest weg op wat voor manier dan ook om in de westerse wereld de Great reset door te voeren.
Verkiezing slogan Biden. "Build Back Better" heeft hij echt niet zelf bedacht komt bij eerder genoemde vandaan.
Nu Trump vertrekt staat de weg vrij dit door te voeren.

Maar ff een vraagje Co.
Wat denk je dat de Great reset ons/jou gaat brengen?
Grasbaal
Quote Reactie van @Boerbakje:
Wat denk je dat de Great reset ons/jou gaat brengen?

Ik hoop op een stabieler Amerika. Hillary Clinton vond ik 4 jaar terug trouwens ook helemaal niets. Maar nu Joe Biden lijkt mij een slimme man met de juiste mensen om zich heen. Het is een echte teamplayer wat Trump totaal niet is, ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. De tijd zal het leren, maar het is duidelijk dat het tijdperk Trump voorbij is en dat heeft ie grotendeels aan zichzelf te danken. En dat is heel jammer voor de republikeinen.
+2
Boerbakje
@Grasbaal ik denk dat Biden of Clinton weinig uit maakt zitten de zelfde mensen/agenda achter.
Biden is een pupet
Achso
@Grasbaal misschien moet ik je even helpen herinerren dat Biden de chaos in Ukraine veroorzaakt heeft. En met klap op de vuurpijl zijn zoon in een internationale oliemaatschappij in Ukraine geparkeerd heeft.
+1
Realisme
@Grasbaal zelfs de meest gerenommeerde peiler in Amerika voorspelde dat trump met 2 vingers in zijn neus zou winnen voor Corona. Zullen die mensen allemaal dommer zijn dan ons buitenstaanders of denken wij dat we het toch beter weten. De man heeft een verknipte persoonlijkheid en toch heeft hij 3,5 jaar verschrikkelijk veel goed gedaan voor Amerika anders zouden er niet zoveel mensen op hem zijn gaan stemmen. Pas vanaf Corona kwam de klad er in omdat hij daarin geen duidelijk beleid gevoerd heeft. Niet veel anders als hier maar dat terzijde. Zijn opstelling ten aanzien van handelsverdragen en de NAVO gaat zijn opvolger veel opleveren want die kan zich wel populair voordoen en omdat de verdragen nu toch opgezegd zijn betere voorwaarden bedingen.
Achso
@Grasbaal dat weet ik niet. Maar zoals hij behandeld is, is ook niet correct geweest. En dat nu Suckrrberg nu zijn account opzegt is op zijn minst dubieus.
+1
Boerbakje
@arie.j beste Arie.
Kijk de hele speech van Trump een terug van voordat de mensen richting Capitool gingen staat wel ergens op internet.
Vergelijk dat dan eens met het knip en plakwerk van de media.
Ook al ben je het niet met die man eens (ongetwijfeld gevoed door die zelfde media).
Dit spreekt toch boekdelen.
Boerbakje
@Boerbakje nog even een aanvulling.
Als deze toespraak tenminste nog in originele versie te vinden is.
Eigenlijk bizar als ik er over nadenk.
arie.j
Quote Reactie van @Boerbakje:
@arie.j beste Arie.Kijk de hele speech van Trump een terug van voordat de mensen richting Capitool gingen staat wel ergens op internet.Vergelijk dat dan eens met het knip en plakwerk van de media.Ook al ben je het niet met die man eens (ongetwijfeld gevoed door die zelfde media).Dit spreekt toch boekdelen.

Al is het maar half of maar voor 20% zo erg, dan is het méér dan erg genoeg.
Maar Trump aanhangers houden hun plank voor hun hoofd.
ad.nl/buitenland/…
.
+1
Boerbakje
@arie.j Juist ja dit soort knip en plak werk bedoel ik.
Mooi voorbeeld Arie 👍
+2
royale
Knap gedaan daar! Mooie plek om te boeren in centraal Wisconsin!
jan.1
Dacht dat de melkprijs op 18 dollar zit in Wisconsin.
+1
Grazy
@jan.1 Gemiddeld dit jaar 19,5 cent per pond, 42,5 cent per kg met 4% vet 3,2% eiwit.
Zuivelexport is in de laatste 4 jaar verdubbeld.
+6
Noorderling
Quote Reactie van @Grazy:
42,5 cent per kg

Met die gehalten zou dat een garantieprijs met Nederlandse gehalten betekenen van 47cent!!
Hebben we toch even 13cent gemist afgelopen jaar, dat is geen kleingeld meer.
jan.1
Quote Reactie van @Grazy:
Gemiddeld dit jaar 19,5 cent per pond, 42,5 cent per kg met 4% vet 3,2% eiwit.Zuivelexport is in de laatste 4 jaar verdubbeld.

Mooie prijs,denk dat ik ook maar vertrek:😀
Waar gaan jullie export melkproducten naartoe?
Grazy
@jan.1

(klik om te vergroten)

Piet1960
@Grazy Canadese markt is toch ook open voor de USA tegenwoordig?
Grazy
@Piet1960 Ja, maar niet noemenswaardig.
bertusdebeer
@Grazy Canada staat er niet op? Volgens mij op
Plek 3 voor exports
Ruben-Wind
@Grazy waarom wordt er dan zoveel geklaagd/ weinig verdiend? Waar liggen de hoge kosten? Land en voer is er goedkoper als in Nederland lijkt mij? Machines duurder personeel weer goedkoper of zie ik dat verkeerd.
+2
Grazy
@Ruben-Wind Trekkers, machines, rente en vooral melkwinningsapparatuur zijn stuk duurder voor de rest gewoon zeer inefficient werken.
jan.1
Quote Reactie van @Grazy:
Trekkers, machines, rente en vooral melkwinningsapparatuur zijn stuk duurder voor de rest gewoon zeer inefficient werken.

Hoezo inefficient werken,wat doen ze niet goed.
Wat doen (hollanders )beter!
Grazy
@jan.1 Bedrijven niet efficient opgezet, teveel personeel, alleen streven naar hoge melkproductie en niet weten wat hun kostprijs is, enz, enz.
+1
ted9
@jan.1 Ik denk dat ze daar heel wat meer kosten hebben om voer te verbouwen omdat ze een groter oppervlakte nodig zijn en elk jaar nieuw zaad in de grond stoppen tov gras wat vanzelf weer komt daar zit nog wel beetje verschil in. Vergeet ook de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest niet. ...maar ik kan het mis hebben.
Noorderling
@ted9
Hoeveel kunstmest zullen ze op luzerne strooien?

Misschien is het zaaizaad per 3jaar wel goedkoper dan dat wij er in die jaren aan kas op strooien 😉
Eerste jaar mais na luzerne hoeft er ook amper bemest te worden. Soya is stikstofbindend en super voorvrucht. Zit nog een paar honderd kilometer zuidelijker dan Nederland en door de meren voldoende neerslag. Zo gek boeren is het er niet.
huske
@ted9 jij kijkt met een Nederlandse bril en dan ga je helaas mank. Mais is 1 a 2 keer spuiten met roundup tov een mix hier net eventueel nog schovelen. Zaaien het ook direct tussen de stoppel ipv een hele rits grondbewerkingen. 1 keer in de drie jaar 120 kuub mest per ha word daar ook veel gedaan. Gras verdroogd daar zomers, Luzerne heeft daar minder last van
Realisme
@Grazy is het het waard om machines te verschepen bij emigratie of ben je dan uiteindelijk toch duurder uit?
Grazy
@Realisme Ja, het is goedkoper om in Europa te kopen en te verschepen.
Realisme
@Grazy oke👍🏻Wat betreft inkomen, hoe draait de melkveehouderij dan tov de crop farmers en de ranchers?
Grazy
@Realisme Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, maar je hoeft hier met niemand medelijden te hebben.
Realisme
weurding
@Grazy ook John deere? Lijkt raar, 2 keer verscheept en nog goedkoper
+2
Grazy
@weurding Yep, en Europese modellen zijn ook meestal veel beter/luxer uitgerust.
Henry1
@Grazy en is er dan niemand die een handel begint? Of valt dat dan weer tegen?
+1
Grazy
@Henry1 Ja die zijn er wel maar Amerikanen zijn er niet weg van omdat ze geen steekassen/duals hebben.
royale
Quote Reactie van @Grazy:
Ja, het is goedkoper om in Europa te kopen en te verschepen

om daarna de machine weer aan te passen aan het extreme winterweer in Noord Amerika. Zo werd een paar jaar geleden een zelfrijdende mengwagen uit Nederland afgeleverd in Canada, die pas kon rijden toen het voorjaar werd. De olie was te dik! Ik kan me maar 1 reden bedenken waarom je een machine meeneemt naar Amerika en dat is omdat dit gunstig is bij het afrekenen met de fiscus! En daarna nooit meer! Volgens mij stond er ooit bij Penterman in Amerika een 1056XL!
Noorderling
Quote Reactie van @royale:
machine weer aan te passen aan het extreme winterweer in Noord Amerika. Zo werd een paar jaar geleden een zelfrijdende mengwagen uit Nederland afgeleverd in Canada, die pas kon rijden toen het voorjaar werd. De olie was te dik! Ik kan me maar 1 reden bedenken waarom je een machine meeneemt naar Amerika en dat is omdat dit gunstig is bij het afrekenen met de fiscus! En daarna nooit meer! Volgens mij stond er ooit bij Penterman in Amerika een 1056XL!

In de basis is alles hetzelfde, rupskranen staan daar ook niet een half jaar stil. Magnetic blockheater op de motor en hydrauliektank en gas er op, ben je voor een paar tientjes klaar.
Hebben we zelf ook op een Ford motor gehad omdat dat ding onder de 5 graden anders niet te starten was. Werkt uitstekend. Over de grote plas hangt uit elke motorkap ook een stekker om in te pluggen.

Probleem is wel dat je bij nieuw materiaal importtarieven moet betalen, als het niet te voervoeren is in een container betaal je nog wel wat voor het verschepen. Daarnaast zit je met elektronica met 110volt ipv 230, garantie wordt een hele strijd. Maar als er een flink gat tussen zit, is dat het risico nemen misschien wel waard.
Noorderling
@Ruben-Wind
Hoge kosten leidt tot efficiëntie.
Er is vast nog een stap te maken, moet die wel gemaakt worden. Voor 5euro/uur is automatiseren veel minder snel lonend, als de lonen stijgen of er geen personeel te vinden is zal je op den duur wel moeten bewegen om geld over te houden. Als je te laat begint is het einde verhaal.

In Oost Duitsland verdwijnen op deze manier ook veel melkveebedrijven.
m uut m
@Grazy
Dat was in April nog anders.
Hoe hoog is het nu dan om gemiddeld op 19,5 uit te komen ?
google.com/url/…
Ruben-Wind
@m uut m Michigan is geen Wisconsin. Zit nogal wat verschil in volgens mij.
Realisme
@m uut m uit dat verhaal haal ik dat op dat moment die prijs betaald werd dus niet gemiddeld
m uut m
@Realisme
Grazy heeft over 19,5 cent gemiddeld dit jaar.
Farmer_
@m uut m Dat is per pound, ongeveer 2,2 x 19,5ct= 1kg
m uut m
@Farmer_
Ja dat is bekend.
bertusdebeer
Grazy
@bertusdebeer we kijken op dezelfde website, weet ik veel waarom Canada er niet tussen staat 😏
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden humor , amerika en twente geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!