Na de oproep van [@jan-cees] de oversteek gemaakt. Eens kijken hoe de Ieren omgaan met het aanstaande verlies van derogatie en met hen in gesprek te gaan over de Nederlandse situatie.
Deense politieke partijen hebben een akkoord bereikt over de invoering van een CO₂-belasting voor boeren. Denemarken is het eerste land ter wereld dat een dergelijke heffing invoert. De Deense overheid gaat daarnaast massaal landbouwgebied opkopen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Vanaf 2030 gaan Deense boeren 16 euro per uitgestoten ton CO₂ en methaan betalen. Dat bedrag stijgt tot 40 euro per ton in 2035. Voor de Deense industrie geldt al een uitstoottaks. Opkoopprogramma De partijen hebben ook afspraken gemaakt over stikstof, net als in Nederland een heet politiek hangijzer. Om de boeren te helpen de uitstoot terug te dringen komt de regering met een opkoopprogramma – op vrijwillige basis. Er komt 6 miljard beschikbaar om landbouwgrond op te kopen of in samenspraak met boeren akkers in bos- en weidegrond te veranderen.
Melkveehouder Ronald Raaijmakers uit Stevensbeek ruilde zijn jongveefosfaat in voor meer koeien. Sindsdien wordt al het melkvee met Belgisch Blauw geïnsemineerd en koopt hij vaarzen aan. 'Het scheelt tijd en arbeid en levert 4 ton melk meer per jaar op.'
Waar de productie van melk in Europa de komende jaren stevig onder druk staat, zal die in de Verenigde Staten naar verwachting juist sterk groeien.
[quote]De veestapel moet kleiner. Maar een herhaling van 2015, toen bij een krimpoperatie bioboeren gezonde koeien naar de slacht moesten brengen, kan niet meer. Dat stellen zes partners van Groenboerenplan.[/quote]
In deze aflevering gaan we op zoek naar de boeren van 2060. Want wie wil er nog boer worden? Volgens cijfers uit 2020 heeft slechts 40 procent van de boeren een opvolger. Bij de familie Krebber in Megchelen hebben ze een luxe probleem, want twee van de vier dochters willen allebei het melkveebedrijf overnemen. En wat ga je doen als opvolger, welke keuzes maak je. https://www.youtube.com/watch?v=vB_jJOfjf4U
ABZ Diervoeding heeft de integratie van de voormalige productielocaties van De Valk Wekerom afgerond. De fabrieken in Lunteren en de twee productielijnen in Meppel zijn nu volledig geïntegreerd in de automatisering van ABZ Diervoeding.
Drie jaar geleden stak Thijs Dams (24) de grens over. In het Vlaamse Hoogstraten kocht hij een melkveebedrijf voor 160 koeien. In die drie jaar zat Dams niet stil: intussen melkt hij 450 koeien op verschillende locaties.
HEIMOLEN - Landbouwbedrijf Millstream in Heimolen gooit het roer om. De familie Snepvangers wil de melkveehouderij omvormen naar een paardenhouderij voor trainingen, clinics en de africhting van paarden. ,,We maken gebruik van de uitkoopregeling van de overheid.”
De EU wil 25% biologische landbouw in 2030. Dat gaat dus niet gebeuren. Het wordt tijd dat ze die utopie eens gaan bijstellen in Brussel. Veel consumenten geloven dat biologische landbouw het beste voldoet aan het principe van duurzaamheid. Maar de hoge productiekosten maken het voor veel boeren steeds moeilijker. Dit is ook het geval voor boer Thomas Konzelmann, in Truchtelfingen (Duitsland). Hij boert al sinds 2007 biologisch. Maar daar zou op middellange termijn wel eens een einde aan kunnen komen, legt de boer uit in een interview met de Schwäbische Zeitung. Voor de boer betekent dit een terugkeer naar conventionele landbouw. De productie kosten zijn de afgelopen jaren bijna geëxplodeerd. Maar uiteindelijk gaan mensen bij het boodschappen doen nog steeds voor de goedkopere commerciële merken. Veel consumenten kunnen zich biologisch niet veroorloven. Het gebrek aan vraag, maakt het voor Konzelmann steeds moeilijker om winstgevend te werken. Steeds meer bedrijven in zijn regio kondigen werktijdverkorting aan, wat betekent dat mensen nog meer op hun geld letten. De grote machtsongelijkheid tussen de vele zuivelbedrijven en de vier grote detailhandelsbedrijven is mede oorzaak van de problemen. "Retailers vullen hun zakken ten koste van producenten en consumenten", zegt Konzelmann. De toekomst van zijn bedrijf is daarom uiterst onzeker.
[quote]Op twee plekken in Leeuwarden is zaterdag actie gevoerd vanwege ‘Vergeten Dierendag’. Bij FrieslandCampina werd de melkontvangst geblokkeerd.[/quote]
Zeker tachtig boeren in het buitengebied van Ede maken gebruik van de landelijke stoppersregeling. Ze stoppen vrijwillig met de veehouderij, in ruil voor een (onbekend) bedrag van de overheid. In geen enkele gemeente in Nederland is de regeling zó populair als in Ede.
De Nederlandse melkproductie is in augustus met 4 procent gedaald ten opzichte van juli. Er werd ook 4 procent minder geproduceerd dan in augustus vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De gemeente Ede kocht voor 1,8 miljoen euro stikstofruimte van een pluimveehouder uit Bennekom (GD) met drie stallen met daarin 24.954 (groot)ouderdieren van vleeskuikens.
Blauwtong heeft een enorme impact op het melkveebedrijf van Paul van de Ven in Beilen. Hij voert noodgedwongen 90 koeien af vanwege klauw- en vruchtbaarheidsproblemen. Meer: https://www.boerderij.nl/ervaring/90-koeien-afgevoerd-als-gevolg-van-blauwtong
Hoe ver is de mais bij jullie? Hier moet hij nog ruim 2 weken staan. Opbrengst lijkt goed. Kolf is nu 270 gram. Maar zit nog een beetje vocht in.
Wij willen nog een perceel inzaaien met gras waar mais heeft gestaan. Welk gras mengsel is aan te raden. Het betreft enkel gras om te maaien en het is mooie klei grond.
heb op het moment 15 jaar de kraiburg matten er in zitten. nu vind ik dat er toch te veel kale hakken zijn. de boxen worden ingestrooid met oersteenmeel. zijn er meerder gebruikers van deze matten of andere strooisel? eventueel ombouwen naar diepstrooisel is een optie maar dan stijgen de strooisel kosten flink. nu 1000 kilo oersteenmeel per maand op 108 koeien
De melkaanvoer bij melkfabrieken loopt terug. Dat is altijd het geval in deze periode, maar het lijkt dit jaar te worden versterkt door blauwtong. Inmiddels zijn al meer bedrijven besmet dan in 2023. Een jaar geleden moest de tragedie nog beginnen, nadat op 4 september 2023 het blauwtongvirus (BTV-3) voor het eerst werd vastgesteld in Noord-Holland en Utrecht. Dit jaar gaat het virus al maanden rond. Meer: https://www.boerderij.nl/fabrieken-zien-melkaanvoer-dalen-effect-blauwtong-nog-niet-helder
beste Prikkers. zou het niet eens goed zijn als we weer net als Duitsland weer maandelijks vaarzen veiling in Nederland kunnen her introduceren?? brengt voor de fokkers en melkers toch weer wat om een dagje in de maand naar toe te gaan. met de frisse wind van BBB en minister Femke Wiersma moet dat toch weer lukken lijkt me..
Het grootste VMS-batchmilking-complex ter wereld gaat binnenkort gebouwd worden in Polen. Op het Fortune-landbouwbedrijf in Cieszymowo gaan straks 25 DeLaval-VMS robots de koeien in groepen (batches) melken.
Het aantal Britse melkveehouders is vorig jaar met bijna 6% gedaald. Dat is de sterkste afname in zes jaar tijd. Vooral in Engeland was er een sterke daling van het aantal bedrijven.
Een krimp van de melkveehouderij in ons land lijkt onvermijdelijk, maar tegelijkertijd zet de schaalvergroting ook door, zo verwacht Alfons Beldman onderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR). Voor de blijvers is het volgens Beldman een zaak om keuzes te maken tussen intensivering, extensivering of bijvoorbeeld regeneratieve landbouw. We spreken Beldman hierover naar aanleiding van een recente publicatie over dit onderwerp.
https://www.forfarmers.nl/media/forfarmers-versterkt-haar-positie-in-reststromen-door-overname-van-triest-veevoeders.aspx
Project Dubbeldoel Natuurlijk doet onderzoek naar de kenmerken en eigenschappen van koeien die essentieel zijn voor een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Ze kijken daarbij in het bijzonder naar dubbeldoelrassen.
Kan er nog niks van op internet vinden in het nieuws, maar vanmorgen vlogen er twee vliegtuigen rond boven de Wageningen campus met de teksten 'goed eten komt van de boer' en 'voor ons allemaal'. Had er iemand wat geld over voor een ludieke actie?
Drie jaar geleden rukten kwaaie boeren op naar het provinciehuis. Ze waren boos omdat het Friese provinciebestuur de boerenstand wilde verplichten om in het voorjaar, voorafgaand aan werkzaamheden, het land te controleren op nesten en kuikens.
Maar dan alleen als je veel leent, ik vind dit persoonlijk best hilarisch bedacht van ze
Er is een duidelijke tweedeling zichtbaar in de kwaliteit van het verse gras. De voederwaarde van de eerste snede is afgelopen twee weken sterk gedaald. Etgroen laat een heel ander beeld zien.
Goedendag, Recent bellen ze me weer de oren van de kop met de vraag of ik nog bierbostel wil afnemen omdat er weer volop gebrouwen wordt. Rantsoen technisch zou ik raap weg laten en wat bb invullen op het gebied van DVE (135+-). Prijzen liggen rond 3,5 % DS wat 94.5 euro de ton maakt bij 27% DS. Raap momenteel ook aardig scherp geprijsd rond de 35 euro. Om 1 kg DS in te vullen ben ik 1,10 kg product raap nodig of 3,7 kg product bb. Raap kost me dan 1,10*0,35 =38,5 cent of 0,0945*3,7 = 0,35 cent. BB in dit geval dus iets goedkoper maar weegt het ook op tegen technische eigenschappen in het rantsoen? Graag jullie ervaringen/mening
Het verkleinen van de veestapel in Nederland leidt tot een grotere veestapel elders in de wereld. Dat beweert Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. Experts nuanceren dat beeld. ''Het ligt er maar net aan met welk land je het vergelijkt.''
Ontdek op Melkvee.nl de impact van lagere stikstofbemesting op maïsopbrengst. Mechanisatiespecialist Herman Krebbers legt uit hoe maïstelers met bemestingstechnieken en bijmestmonitoring de opbrengst kunnen maximaliseren, ook met lagere stikstofgiften.
Iemand van jullie goede ervaring met een ander merk als mueller melktanks? De offerte die ik heb gehad viel me niet mee dus wil ook even bij andere merken een offerte vragen.
Coöperatie ABZ De Samenwerking en coöperatie De Valk Wekerom gaan na een snuffelperiode van vijftien maanden definitief samen verder. Een grote verrassing is dit niet, maar wel opvallend is dat de oude naam ABZ Diervoeding nieuw leven wordt ingeblazen. In drie jaar tijd voegde directeur Marcel Roordink al vier voerbedrijven samen en met De Valk Wekerom wordt hier een vijfde aan toegevoegd. 'Wij zijn goed in het fuseren van voerbedrijven.'
MTC aflopende zaak? Hoe gaat dat aflopen met de blijvers? Wie zit er nog in? Onlangs is er zelfs een storting gevraagd vanwege voeder afdekking, ook verkeerd ingeschat, is dit een bodemloze put?
Veel melkveehouders in de Verenigde Staten passen nieuwe fokstrategieën toe om meer inkomsten te genereren door te kruisen met vleeskalveren. Daardoor is er op dit moment veel minder jongvee beschikbaar om het melkvee te vervangen.
Loonbedrijf Donselaar heeft de mest van melkveehouder Ben Apeldoorn uitgereden met een Vervaet Hydro Trike 5x5. Dit gebeurde niet op zijn eigen grasland, maa... https://youtu.be/9tZhgPTYS0Q?si=DtYctmO9K78Pm1md
Arla Foods presenteerde eind februari trots een netto resultaat van 380 miljoen euro. Hiervan wordt 270 miljoen euro als nabetaling uitgekeerd. Het verlies van 149 miljoen euro van Royal FrieslandCampina (RFC) steekt hierbij schril af. De Deens-Zweedse coöperatie kwam afgelopen jaar duidelijk beter voor de dag dan de Nederlandse zuivelreus. De vraag is: doen zij het zo goed of doet RFC het zo slecht? Op 20 februari dit jaar, precies een uur nadat RFC haar tegenvallende resultaten over 2023 bekend maakte, kwam Arla met het bericht dat ze nieuwe leden zoeken in Nederland (zie kader pagina 9). Was het toeval of een vilein steekje onder water? Feit is dat Arla Foods er duidelijk beter op staat dan RFC. Dat is al een paar jaar zo en die lijn zette zich in 2023 versterkt door.
Hoe verloopt de mestafzet? Wordt de mest al gehaald of is het overal nog te nat?
[quote]Trekt het boerenleven je aan, of wil je simpelweg heel veel ruimte om je heen, dan is deze Funda-boerderij op 252 voetbalvelden grond je kans![/quote]
Morgen ga ik samen [@MTSTAMMINGA] en een bus vol vooral Friese melkveehouders naar Frankrijk, we gaan het mooie weer tegemoet! https://www.youtube.com/watch?v=FRU3l6jHNhg Bedrijven die onder andere op het programma staan: – Familie Meilink in Croisilles. Boert ruim 30 jaar in Frankrijk. Melkt nu ruim 170 koeien in een recent verbouwde melkveestal met drie melkrobots. Droogt jaarlijks 450 hectare gras tot hooi met de warmte van de biogasvergister. – Jan Zuurbier kwam in 1995 naar Bretagne om in maatschap met zijn twee oudere broers te boeren. Inmiddels runt hij sinds 2009 met zijn vrouw Anne Cecile een biologisch bedrijf met 115 hectare en 100 koeien die 210 dagen per jaar weidegang krijgen. – Familie Brode woont sinds 2022 in Chapelle- Janson. Ze runnen een bedrijf met 100 hectare grond, 120 Holsteiners en 50.000 vleeskippen. – Koen op ’t Roodt runt in het Vlaamse Olen een melkveebedrijf met hoogwaardig fokvee die hoog scoren op exterieur en op melkproductie. Hij combineert het werk op het melkveebedrijf met het voorzitterschap van de Vlaamse afdeling van de EDF. – Familie DeJonkheere runt in het Vlaamse Elverdinge een gemengd bedrijf. Zij melken 160 koeien met drie melkrobots in een serrestal die sinds 2021 in gebruik is genomen. Doel is om de hoogproductieve veestapel iets uit te breiden naar 180 stuks totaal. Op het bedrijf worden ook zo’n 40 hectare aardappelen en 20 hectare wortelen geteeld. En circa 650 vleesvarkens gehouden. - Bezoek aan de D-Day stranden van Normandië staat onder andere ook op het programma. Ik verzamel alle foto's en video's in deze map: https://myalbum.com/album/HeZi8K8v73d9/
[quote]Ger Koopmans (61) treedt met onmiddellijke ingang aan als voorzitter van boerenorganisatie LTO Nederland. Koopmans, oud-Kamerlid en oud-provinciebestuurder namens het CDA, volgt de in december gestopte Sjaak van der Tak op.[/quote]
Goedenavond, Ik weet niet of het mag op dit forum, maar aangezien hier praktisch alleen maar veehouders zitten dacht ik hier eens een klein oproepje te plaatsen. Ik ben tweedejaarsstudent Dier- en Veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten en ik ben op zoek naar een buitenlandstage voor de maanden juni/juli bij een vleesveehouder. Zijn of kennen jullie veehouders die hier voor open staan, laat het weten! Zelf ben ik afkomstig van een vleesveebedrijf met akkerbouw. Ik ben in bezit van zowel een auto- als een trekkerrijbewijs. Met vriendelijke groet, Annelies
Na meer dan 100 jaar neemt Unilever afscheid van zijn ijsdivisie, bekend van merken als Magnum, Ola en Ben & Jerry’s. Ook wil het bedrijf de komende jaren 800 miljoen euro besparen bij de andere bedrijfsonderdelen.
[quote]De zuivelmarkt raakt verder in mineur. Dit onder invloed van een toenemende melkaanvoer en wat achterblijvende vraag.[/quote]
Met de indexdraai van april introduceert fokkerijorganisatie CRV een nieuwe fokwaarde: veerkracht.
De prijzen voor fosfaatrechten lijken de laatste week bijna in vrije val geraakt. De prijs voor kooprechten zit zelfs op het laagste niveau sinds 2016. Ook leaserechten met afroming zijn heel laag geprijsd. Koopjes jagen lijkt te kunnen lonen: https://www.quotum.nu/fosfaatrechten/
Nederland importeerde afgelopen jaar voor meer dan € 3 miljard aan landbouw- en voedingsproducten uit Polen. Dat blijkt uit een overzicht van de Poolse overheidsorganisatie KOWR Meer: https://www.boerderij.nl/nederland-importeert-voor-miljarden-aan-landbouwproducten-uit-polen
Deze week staat voor Kees Huizinga volledig in het teken van rondleidingen. De eerste staat gepland in het Groningse Meedhuizen, waar boerenzoon Robin hem al vroeg staat op te wachten bij het melken van de koeien.
Na fosfaatrechten bubbel is het se beurt aan landbouwgrond, boeren stoppen massaal door voornamelijk gebrek aan opvolging door oorzaak 1 knellende wetgeving toekomst perspectief fun factor etc etc Om te kunnen stoppen heb je geld nodig om schulden aftelossen en belasting te betalen . Potentiële kopers kunnen ook die dure grond niet blijven kopen compleet onrendabel zeker met de nu geldende rente tarieven.
https://www.youtube.com/watch?v=zoSmSnaKaco&pp=ygUXT3Brb29wcmVnZWxpbmcgcnR2IG9vc3Q%3D
Minister Van der Wal van Natuur en Stikstof mag twee neushoornvogels uit Ouwehands Dierenpark in Rhenen in beslag nemen. De rechtbank in Utrecht oordeelt dat de dierentuin niet kan aantonen dat de vogels, die er al vijftien jaar zitten, legaal zijn verkregen. Als het dierenpark binnen nu en zes weken nog steeds niet kan aantonen dat de dieren er legaal zijn, worden ze naar een andere locatie gebracht.
[quote]Zodra de opvolger het bedrijf daadwerkelijk gaat overnemen, loopt hij tegen een probleem aan: het bedrijf is te groot voor hem alleen.[/quote]
Zware klap voor agrarische sector door Christianne van der Wal en Natuurherstelwet https://youtu.be/PWUxPsY9X04?si=s1fLUtuT
Fokkerijorganisatie Xsires wordt onderdeel van fokkerijorganisatie CRV. Dat hebben beide organisaties bekendgemaakt. Daarbij gaat Xsires verder als merk onder de vlag van CRV. De huidige medewerkers van Xsires komen als kruisingsspecialisten bij CRV in dienst.
Hallo, heb momenteel een koppel vee te koop staan met een gemiddelde productie bijna 11.000 liter 3.50 eiwit en 4.30 ver Hier zitten enkele 3/4kalfs koeien rond de 12-13-14000ltr 305dagen productie tussen . Wat mag zulk vee momenteel gemiddeld opbrengen per stuk ? Gr Manz
ForFarmers heeft in 2023 beduidend beter gepresteerd dan verwacht. Dit oordeelde analist Fernand de Boer van Degroof Petercam donderdag in een rapport.
Melkveehouder Jan Koopman uit Westwoud (NH) heeft met DG Ceylin (V. Captain) Europa’s beste Holstein Friesian op papier in huis. De 1-jarige pink heeft een TPI van 3263.
De kalversector wordt gehalveerd. Eén meerderheid in de tweede kamer stemde voor de motie https://www.boerderij.nl/tweede-kamer-kalverhouderij-moet-krimpen-en-einde-grootschalige-veehouderij
[quote]Veel boeren in de gemeente Raalte zitten met hun handen in het haar vanwege volle mestkelders. Oorzaak daarvan is het natte najaar waardoor er geen mest kon worden uitgereden. De gemeente wil soepel omgaan met vergunningaanvragen voor de tijdelijke opslag van mest. Dat laat het college weten op vragen van de Stentor.[/quote]
Dag, ik ben Henri van Rooy makelaar in Duitsland en kan bemiddelen voor een groot melkveebedrijf (195 plaatsen ) op 650 km van Arnhem, bij Dresden. Het geheel is in 1994 gebouwd en staat enkele jaren leeg. Twee grondstukken van 5000m2 aan elkaar. Zonnepanelen worden in 2031 eigendom. Koopprijs geschat minder 200.000. Voor meer informatie en fotos hier reageren
Gisteren was niet zo'n topdag want voor de zoveelste keer moest ik het snijbord van mijn trioliet voerbak voor de zoveelste keer uit elkaar trekken. Het is allemaal niet zo'n ramp als het een keertje gebeurd maar de algehele staat van het snijbord wekt niet echt vertrouwen en ik zal dit jaar er wel een beetje geld in moeten steken. Of, ik ga op zoek naar iets anders en zijn er goede ideeën hier. Eisen: zelfladend en moet een net snijvlak achterlaten, ook bij heel droog spul. En het zou ook leuk zijn als ie met matig gesneden ronde balen zou kunnen omgaan en als emdat zonder bewegend mes kan zou het prachtig zijn. Ik kwam laatst een kleine zelfrijdende RMH voermengwagen tegen, dat lijkt me ook wel. Jaren geleden heb ik naar een VDW voerbak gekeken met vast mes maar ik vond het de kwaliteit om te huilen en droge kuil maakte die een beetje een bende van.
Melkveehouder Wiebe van Vliet uit Kamerik pakte de stalrenovatie grotendeels zelf aan. De stal is slim ingericht. Een Fullwood Merlin melkrobot zorgt voor flinke arbeidsbesparing.
Tess (22), Sofie (20) en Marije (17) zijn naast zussen, ook (toekomstige) boerinnen. Opgegroeid op het erf van hun ouders in Hazerswoude-Dorp, streven ze er nu naar om in het buitenland te boeren. Dat roept natuurlijk de vraag op wie het melkveebedrijf van hun ouders overneemt. Zelf maken ze zich nog geen zorgen: ,,Eerst ervaring opdoen.”
Jan Koopman is trots. De veehouder in Westwoud heeft volgens Amerikaanse normen op dit moment genetisch gezien de twee beste kalveren van Europa. Jan heeft de kalveren samen met het bedrijf Diamond Genetics gefokt. „Ik word hier heel gelukkig van”, zegt hij. Meer: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240104_41241799
Hoge melkprijzen bezorgden rundveeverbeteraar CRV een recordomzet van 188,5 miljoen euro. Extreme inflatie en stevige concurrentie op de internationale spermamarkt speelden de boerencoöperatie echter parten.
[quote]Melkveebedrijf op 69.09.85 ha grond, NB vergunning aanwezig[/quote]
https://youtu.be/1nQxWffRp-M?si=ilQ77G4EODB5UZxN
Een groot aantal koeien geeft nog veel melk wanneer ze drooggezet worden. Er zijn zelfs voerstrategieën en producten ontwikkeld om ervoor te zorgen dat koeien minder melk gaan geven, om mastitis en andere gezondheidscomplicaties bij het droogzetten te voorkomen. Als een koe na tien maanden lactatie nog steeds 45 kilo melk per dag geeft, zou het dan beter zijn om de koe te blijven melken?
Wat kost de mineralen bij melkvee bij jullie? Of is het interessanter om deze op maat te laten maken? Hoor vaak dat er veel marge op mineralen zit
https://www.fundainbusiness.nl/agrarisch-bedrijf/heel-nederland/30-dagen/melkveehouderij/ Enkele van deze bedrijven zullen vast al wat langer op funda staan, maar zoveel melkveebedrijven die recentelijk (de zoekopdracht is het aanbod van de laatste 30 dagen) het bord in de tuin gezet hebben..... Is dit het begin van de sneeuwbal die het derogatie spook aan het veroorzaken is? btw, wees niet bang, hier komt voorlopig nog geen bord in de tuin!
[quote]In totaal 316 veehouders in Gelderland hebben zich aangemeld voor de landelijke beëindigingsregeling. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). LTO Noord is bezorgd over de gevolgen voor boeren die juist willen doorgaan met hun bedrijf. Ook is er zorg om de leefbaarheid op het platteland.[/quote]
Tussen de 125 melkkoeien van Walter, Caroline en Jord Bosgoed in Denekamp lopen nu drie koeien met het predicaat sterkoe 3.
[quote]Friesland telde ooit tientallen grasdrogerijen. De enige schoorsteen die nog blijft roken is die van Oosterwolde nu Opeinde stopt met drogen. Vijftien banen verdwijnen uit het dorp.[/quote]
De 240 waterbuffels van een buffelboerderij in Zeewolde zijn dinsdag meegenomen door een curator. Dat bleek donderdag tijdens een kort geding in de rechtbank van Lelystad. Daar werd bepaald dat de curator dit terecht heeft gedaan en dat hij ze nu mag verkopen. De buffelboer is eerder dit jaar failliet verklaard waardoor er beslag is gelegd op de dieren. Tijdens de zitting werd duidelijk wat er dinsdag is gebeurd. De boer heeft zich flink verzet tegen het meenemen van de buffels. Hij had onder andere betonblokken voor de toegang naar de boerderij gelegd zodat het veevervoer er niet langs kon. De curator moest daardoor eerst toestemming krijgen van de rechtbank om de dieren met dwang en onder begeleiding van de politie mee te nemen. https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231121waterbuffels7_E35BFCF0BDC4A82CC1258A70004007F8.jpg Er was al eerder een conflict over het eigendom van de dieren. Toen het faillissement in zicht kwam, verkocht de boer de dieren via een schijnconstructie aan een Groninger. Uiteindelijk wilde de Groninger de dieren ook echt hebben en dat leidde tot een rechtszaak. Dode kalfjes De kudde werd door Buffel Mania in Zeewolde gehouden voor de melk, daar wordt bijvoorbeeld mozzarella van gemaakt. Volgens de curator konden niet alle dieren worden meegenomen, een aantal kalfjes was te klein en een paar dieren waren er slecht aan toe. Volgens hem was de stal niet goed onderhouden en lagen er ook meerdere dode kalfjes op het terrein. De in beslag genomen dieren zijn dinsdag naar Groningen gebracht, waar voor ze werd gezorgd tot de rechtbank een beslissing had genomen. Omdat de rechter donderdag heeft besloten dat de curator de dieren mocht meenemen mogen ze nu verkocht worden. Daarnaast moet de boer de kosten die gemaakt zijn voor het weghalen van de betonblokken en het vervoer van de dieren betalen. Blauwtong Omroep Flevoland heeft de boer benaderd voor een reactie maar kreeg meerdere keren een andere verklaring. Zo stelde de boer dat er sprake was van blauwtong bij de dieren. Volgens de curator klopt dit niet.
[quote]Twa op elkoar oanwiisde bruorren hawwe tegearre in pleats. Hast alle dagen fytst Hannah Swart hjir del. As filmmakker stapt se harren wrâld binnen, just op it momint dat dizze driget te ûntspoaren. Hjoed is diel 2 te sjen.[/quote]
Nieuws van Alex the Dutch Dairyfarmer: https://www.youtube.com/watch?v=Ygpv2fWMn1M
Veeverbeteringscoöperatie CRV gaat de genomicsfokwaarden op een andere manier berekenen. Dit heeft vooral effect op genomicsstieren en geteste vaarskalveren; de betrouwbaarheid van de fokwaarden wordt zo'n 10 procent hoger. Ook komt een aantal nieuwe kenmerken beschikbaar op basis van genomics.
https://twitter.com/SannedeBruijne/status/1719085153559912714?t=FNBPrSXJkL0GmSET9hCNBg&s=19
[quote]Vergeet niet om je te Abonneren op dit kanaal! Daarnaast wordt het op prijs gesteld om te delen in je eigen netwerk. Website:https://farmersdefenceforce....[/quote]
https://www.youtube.com/watch?v=RDhloJO-RAs [quote]Weet waar je aan begint met de melkrobot Merlin M2 van Fullwood JOZ! Heb redelijk vaak dat de Merlin M2 leuke en gekke dingen uithaalt waaronder dit. Waar he...[/quote]
Zijn er meer die weer een dreigbrief gekregen hebben vandaag?
De zuivelmarkt is eind oktober verre van saai. De opmars van de folieprijskazen zet onverminderd door, terwijl ook de boterprijs grote stappen zet. Op de snel stijgende melkpoedermarkt daarentegen is intussen wel wat twijfel te bespeuren. Te midden van deze grillige marktontwikkelingen houden de spotmelkprijzen het hoofd koel.
[quote]Boer Ayoub is op bezoek geweest bij familie Zeegers uit Wellerlooi om het rendement van een automatisch voersysteem te ontdekken. Waarom heeft Rik gekozen voor dit automatisch voersysteem, wat kost dit systeem en wat levert het nu echt op?[/quote] https://youtu.be/dRJ6S3WKaSo?si=cc7v3Qwo8oZ7MJfU
FrieslandCampina keert de leden over 2023 geen nabetaling uit. De gelden die er zijn, worden ingezet voor een aanstaande reorganisatie van het bedrijf, waarbij veel arbeidsplaatsen komen te vervallen, vooral in de 'overhead'.
Ben momenteel niet erg tevreden over mn huidige voerleverancier hoge voerkosten en te lage productie. Nu is de vraag loont overstappen qua prijs/kwaliteit?
Lees over de Sloopmelk-campagne van Wakker Dier en het framen van de melkveehouderij. Harm Rijneveld pleit voor dialoog en samenwerking om diervriendelijkere en duurzamere praktijken te bevorderen voor gezonde koeien en positieve toekomst in de landbouw.
Wie zijn er allemaal geweest op het grootste maisfeest van Nederland? ;) https://www.youtube.com/watch?v=oY7JdBcqV5k https://www.youtube.com/watch?v=_HpcAtSjzaU
Denemarken biedt ruimte én grote moderne bedrijven. Je moet wel een zakelijke ondernemer zijn en een veehouder is er puur een koeienboer. Veel Nederlanders emigreren naar Denemarken omdat het dichtbij ligt en de infrastructuur, de manier van werken, het sociale leven en het klimaat vergelijkbaar zijn met hier. De melkveehouderij (2.384 bedrijven), varkenshouderij (2.399 bedrijven) en akkerbouw (vaak gemengd met vee) vormen er eveneens de hoofdmoot. Toch zijn het vooral Nederlandse melkveehouders die naar Denemarken vertrekken. Varkenshouders wagen zelden de oversteek. Meer: https://www.boerderij.nl/denemarken-kan-het-beloofde-land-zijn?
Wil graag overstappen op een onafhankelijk voeradviseur. Hebben jullie tips wie ik hiervoor kan benaderen?
Steeds meer boeren nemen kruidenrijk grasland op in hun bouwplan of denken hierover na. De grootste uitdaging is het managen en behouden van de verschillende soorten. Kruiden en vlinderbloemigen hebben andere zorg nodig dan gras.
oogst mais stokbonen
BouMatic Group (bestaande uit de merken BouMatic, SAC en Hokofarm) introduceert de nieuwe generatie van de Gemini. De eerste generatie van deze melkrobot werd in 2011 op de markt gebracht. In de loop der jaren is het systeem steeds verder geoptimaliseerd met nieuwe voordelen, om het naar een nog hoger niveau te tillen. Om de vernieuwde standaard, die garant staat voor een optimale melkproductie, te weerspiegelen krijgt de nieuwe melkrobot de naam Gemini UP. https://vimeo.com/860062664
CRV showt op de aankomende Holland Holstein Show (HHH) dochtergroepen van de zwartbonte Willem’s-Hoeve Woody en de roodbonte Delta Jacuzzi. De HHH-show vindt plaats op 10 en 11 november in het WTC-Expo in Leeuwarden. Op zaterdag, de dag van de individuele keuring, komen de groepen in de ring.
Hoi, Wij zitten er aan te denken om onze mais te oogsten als mks. Aangezien we veel gras hebben en nog de 1e snede van vorig jaar aan het voeren zijn. We voeren maar +- 65 koeien en hebben 8 ha mais. Ik weet niet of er een max aan de kg die je mks kan voeren zit. Loonwerker had het over ongeveer 30m3 per ha. We zaten er aan te denken om het 2 sleurven te doen.
Nieuwe Oogst houdt in samenwerking met LTO Melkveehouderij op maandag 18 september een webinar over een nieuwe waardering voor de sector. De oplossing hiervoor ligt volgens LTO in het ondernemerschap.
[quote]Het is ook de Ierse regering niet gelukt om bij de Europese Commissie verlenging te krijgen van derogatie op de Europese nitraatrichtlijn.[/quote]
Wat is momenteel de prijs voor vaarzen. Ben van plan om ondereind te slachten en vaarzen terug te zetten
De meeste boeren willen best minder dieren per hectare gaan houden, maar krijgen van diverse kanten te horen dat inkrimpen van de veestapel onzin is, zegt biologisch boer Jan Overesch. ‘Pesticidenindustrieën, kunstmest- en zaadverkopers hebben er alle belangen bij dat de intensieve landbouw in stand blijft.’
Alex Datema wordt per 1 mei de nieuwe Directeur Food & Agri bij de Rabobank. Datema is op dit moment nog voorzitter bij BoerenNatuur, de belangenorganisatie die zich inzet voor agrarisch natuur en landschapsbeheer en voor een meer natuur inclusieve landbouw. Bovendien is Datema al 35 jaar melkveehouder in Groningen. Over zijn overstap vertelt hij in Vroege Vogels.
De politieke meerderheid in Druten wil ze voorlopig niet: windmolens. Maar dat geldt niet voor de ‘kleintjes’. Boer Litjens uit Puiflijk mocht er een op zijn land zetten. De wieken draaiden donderdag meteen op volle toeren.
In Duitsland is er in 2022 10 procent minder biologische melk verkocht, maar er is 5 procent meer geproduceerd. Daardoor zou er 100 miljoen kg biologische melk als conventionele melk op de markt moeten zijn gebracht.
LTO Nederland en ZLTO gaan nauw samenwerken met Oekraïne op het gebied van agrarisch ondernemen. De belangenorganisaties en de Oekraïense ambassadeur in Nederland Maksym Kononenko tekenden daarvoor dinsdag op het ZLTO-kantoor in het Brabantse Den Bosch een 'memorandum of understanding'.
Nieuw ingezaaide wei staat veel muur in. Muur is dood gespoten. Nu wiedeggen of niks doen
[quote]De partij van Esther Ouwehand trapt vandaag in Den Bosch de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af.[/quote]
Voor het vijfde jaar op rij is Anderstrup Holstein uit Skørping met afstand het bedrijf met de hoogste gemiddelde melkproductie in Denemarken.
iemand met ervaring, tips en eventueel aan of afraden?
De Duitse regering heeft vanwege dierenwelzijnsoverwegingen besloten om per 1 juli 2023 alle afspraken, die op federaal niveau zijn gemaakt over exportcertificaten voor de export van herkauwers naar niet-EU landen, te beëindigen. Landbouwminister Piet Adema onderzoekt of dit ook voor Nederland mogelijk en wenselijk is.
De vaarzen van veehouder Bart van den Brand kalven drie maanden eerder af. Van den Brand startte in 2016 met de Agrifirm DairyStart Monitor voor begeleiding in de jongveeopfok. De afkalfleeftijd is daarmee gedaald naar 23 maanden.
Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een eerste recht van koop (voorkeursrecht) te vestigen op landbouwgrond. Mogelijk als onderdeel van een stikstofreductieplan, maar dit is niet geheel helder. Dat het kabinet de vestiging van een voorkeursrecht wil onderzoeken werd in november vorig jaar al helder, toen een pakket stikstofmaatregelen bekend werd gemaakt. Het werd destijds gezien als onderdeel van de stikstofaanpak van het kabinet, maar vorige week bevestigde een woordvoerder aan het FD namens het kabinet dat de vestiging van een voorkeursrecht als een op zichzelf staande optie wordt onderzocht.
Leeftijd: 34jr Laatst online: 4d geleden
Ik heb ervaring met de volgende machines: