Onafhankelijk voeradviseur

Wil graag overstappen op een onafhankelijk voeradviseur. Hebben jullie tips wie ik hiervoor kan benaderen?

Deel dit topic

Reacties

+4
Twentsch Land
Beste is er dan een te nemen die zelf geen voer verkoopt đŸ˜‰
grös
@Twentsch Land
Ze nemen toch meestal zoveel % per ton voer ? Dus hoe meer voer, hoe meer kosten ?
Noknok
Misschien handig om te weten welke regio je zit.
Braboboer
Wat is je beweegreden/ wat hoop je te bereiken met een onafhankelijke adviseur?
+1
vdbosch
Ik heb al een paar jaar een onafhanlelijk adviseur. Deze verkoopt geen voer en ik ben vrij waar ik voer bestel. Dit scheelt een hoop in krachtvoerkosten! Maar de advieskosten stijgen ook. Per saldo kan het hier goed uit.

De voerspecialisten van de krachtvoer mannen zijn volgens mij alleen maar erop uit om zoveel mogelijk voer te verkopen (en als dan nog lekker loopt is meegenomen voor de boer).
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @vdbosch:
Deze verkoopt geen voer en ik ben vrij waar ik voer bestel.

Bestel je de mineralen en bestendige vetten, enz niet via hem.
+1
vdbosch
@Cowboy3 nee, ze berekenen alles en ik ben vrij waar ik bestel.
grös
@vdbosch
Hoe worden de advieskosten berekend dan , per uur of per ton, op resultaat of vast bedrag per jaar ?
jan w
@grös
Ik denk ongeveer , als je een halve dag per maand een onafhankelijke adviseur inschakelt ( a 125. ) dat de meesten dan nog ongeveer wel 1 cent kv aan kosten kunnen besparen.
Frits1
@jan w 600 euro per maand, is hier ook een cent, schiet niet heel erg op dan.
jan w
@Frits1
Dat is bij een gemiddeld bedrijf van zo rond de 100 melkkoeien. = goedkoper voer + adviseur >> ongeveer 1 cent / kg melk minder kv kosten
+1
vdbosch
@grös gewoon een vast bedrag per maand/jaar
grös
@vdbosch
Ben van een grote voormalig coöperatie overgegaan op een kleine coöperatie, wereld van verschil, hoe weinig of veel je afneemt word niet naar gekeken, en betere/meer begeleiding.
bio boer
@vdbosch bij mijn adviseur bio van agrifirm merk ik dat niet als ik voer bij ander koop buiten de brok is geen probleem voor hem of zelf teel maar we houden het ook vrij eenvoudig
Kanaal
VIB in Assen is onafhankelijk voervoorlichter.
jan w
Dirksen managment Support doet het ook. Er zijn wel meerdere.Nutrivice doet het volgens mij ook.

Eigenlijk is het wel heel raar, dat melkveehouders het voerverhaal uit handen geven en dat er zelf zo weinig kennis van is.
bio boer
@jan w als goed is groeit je kennis toch door zo iemand de basis zouden de meesten wel weten toch
+1
jan w
@bio boer
Zou wel zo moeten zijn, maar ik denk dat je je daar aardig in kan vergissen. Er zijn er bij die laten de Kv computer nog instellen door hun adviseur.

vroeger waren het voervoorlichters, tegenwoordig zijn dat accountmanagers.

vrij vertaald is een accountmanager een verkoper.
+2
Braboboer
@jan w

In mijn studieclub scoren degene met een onafhankelijke adviseur echt niet beter dan degene met voorlichting vanuit de fabriek.
+2
Braboboer
@Braboboer

Het totaalplaatje, het management van de boer maakt meer het verschil.
+2
de Tank
@jan w mijn ervaring niet, vorig jaar enthousiast geworden voor stalvoeren door voeradviseur, kost ze jaarlijks nu wel 40-50 ton kv omzet.
grös
@de Tank
Werd hier bij die grote wel direct afgeraden, "heb een klant die de helft van de koeien moet ophalen, dun op de mest"
Nou, ze werden eerst wel iets slomer op de robot, maar 5% ophaalkoeien is al heel veel.. Ja en dun, dan moet je gewoon wat langer gras maaien, en het mixt ook makkelijker..
grös
@de Tank
Dan heb je wel een goeie, die hier tegenwoordig komt vind het ook prima, alleen ureum word momenteel wat hoog maar dat komt in ieder geval niet door aangekocht eiwit.
De vorige wilde nauwelijks meer advies geven omdat we te weinig omzet voor hun waren..
+1
Erco
@jan w DMS dat zijn wel de grootste schurken. De gegevens van de kringloopwijzer gaat rechtstreeks richting min lnv via hun
Realisme
@Erco pijp moet ook roken bij HansđŸ˜‰
J.Wetering
Hoe gaat het eigenlijk in zn werk met zo'n onafhankelijke adviseur? Laat je dan en samenstelling maken om hem vervolgens zelf bij een voerfabriek te laten persen of regelt de onafhankelijk adviseur de productie&transport?
En betaal je zo'n adviseur per uur of neemt ie een bedrag per ton besteld voer..?
+2
Noorderling
@J.Wetering
Per ton voer een onafhankelijke betalen lijkt me wel een heel bijzondere constructie.

Mij valt op dat een mijn voer amper goedkoper is met losse grondstoffen dan een ander.
Ze verkopen het alsof het product zonder advies goedkoper is. Of rekenen ze die marge wel en is het met minimale inzet makkelijk winst maken?

Alles wat extra kan is dan winst, in plaats van ten koste van alles de fabriek vol willen hebben.
koe-boer
@Noorderling
Bij een groot veevoer bedrijf zijn er mensen constant bezig met zo goedkoop mogelijk grondstoffen kopen, zij weten veel meer van de markt als dat je zelf gaat je voer gaat inkopen.
royale
@koe-boer bij mij in de studiegroep hebben we zoveel mogeljk geprobeerd de samenstelling van de brokken te achterhalen waarna we samen een adviseur uitgenodigd hebben. Het viel me op dat met name de grote fabrieken goedkopere grondstoffen in de brokken hebben terwijl de prijs niet lager is. Die maken meer marge die dit waarschijnlijk gebruiken om hun hogere overheadkosten te betalen? Het voordeel van een onafhankelijke adviseur ligt met name bij de grotere melkveehouders met 150+ koeien en degene die veel kennis van zaken heeft. Volgens mij wordt er veel geld verdiend in het mengvoer, want die voerjongens zijn 's middags tijdig thuis terwijl mijn boekhouder het ook goed heeft maar er veel harder voor moet werken.
+1
weurding
@royale boekhouders factureren er anders ook lustig op los
Noorderling
@royale
Quote:
Het viel me op dat met name de grote fabrieken goedkopere grondstoffen in de brokken hebben terwijl de prijs niet lager is.

Palmpit troep rekent makkelijk in.
Samenstelling wisselt ook nog telkens waar elke nieuwe vracht een rantsoenwisseling is.
Op papier klopt het, alleen weet je totaal niet waar je mee bezig bent.
Op grondstofniveau schuiven kun je een beetje fatsoenlijk finetunen, bij heel veel bedrijven is of was dat onmogelijk.
jan w
@Noorderling
Heb het voer nu zo,n 10 jaar op commissiebasis laten maken. Als ik de prijs van de grondstofffen weet, kan ik de prijs van de brok uitrekenen.
grondstofkosten, fabriek, transport, commissie>> krachtvoerprijs

Zo zit er ook een staffelprijs in de grondstoffen wat betreft de aanwezigheid van toxinen. De gradatie's weet ik niet zo precies. Zeg bv. dat er bij de 0 een marge van 4 tot 6 ppm aan toxines in de grondstoffen mag zitten. bij bv 0 tot 1.5 ppm betaal je 1 euro toeslag. en bij 10 ppm toxines in de grondstoffen krijg je een korting van 1 euro.

Men zegt ook wel eens dat je geen grondstoffen langs de wand van een zeeschip moet willen. Daar zou de samenstelling van het grondstof door de wrijving van het water langs de wand anders zijn dan van midden in het schip.
+5
Mh12
@jan w dus jij besteld grondstoffen, en vermeld er dan bij uit het midden van het zeeschip.......
+3
Leo,s vriend
@jan w Serieus?
Dus jij besteld 8 ton voer, waarvan 12% soja, uit het midden van het schip,
26 % maismeel, uit voorste helft,32% tapioca, onderuit, enz. enz. overmorgen geleverd, voor die en die prijs, want ik heb berekend dat de inkoopkosten van x product zo hoog zijn, van y zo hoog, perskosten Z, en x% marge gun ik jullie ook nog.
En die fabriek zegt netjes ja en amen, en zet de hele fabriek stil, verzameld alle grondstoffen, draait die 8 ton exact volgens recept, en levert het op afgesproken tijdstip af.

Sorry, ik twijfel wel een beetje.
jan w
@Leo,s vriend
Die overslagbedrijven in de havens maken verschillende partijen grondstoffen met de verschillende gradaties aan toxinen in de grondstoffen. voerleverancier berekend en overlegd dan wat er aan de brok moet wijzigen. De fabriek koopt de grondstoffen in met een laag toxine gehalte.
Wat dat betreft hebben de grote brokkenmakers er wel een voordeel bij, die kunnen de verschillende gradaties grondstoffen makkelijker mengen om onder een bepaalde gehalte in de grondstoffen te komen.
bio boer
@jan w bij koeien zal stuk meer met hoge waarder worden gebruikt koe kan best wat hebben meer dan varkens
grös
@jan w
Binnenvaartschip heeft ook wel eens een laagje schimmel bovenop, weet ik van de gene die het schip lost bij een fabriek.
En dat word er niet even afgeschept. In de brok kun je het niet zien en meel denk ik ook niet.
Koe wel iets hebben, maar zekers als ze al op de tenen lopen met hoge producties is het een sluimerend probleem. Zou gewoon standaard koolstofklei voeren.
kearl
@grös Koolstofklei bind meer dan alleen toxines. Voer het alleen als het ook echt nodig is. Kun je beter eerst laten testen. Die laboratoria vinden tegenwoordig alles.
Leo,s vriend
@jan w Ik geloof je direct, maar dat heeft wel gevolgen voor kostprijs, en die kostprijs berekend de fabriek(groot of klein ) weer door aan jou en mij. Komt het verhaal van Gros weer bij , monsteren is momentopname, niet elke ton wordt bemonsterd. Dus per saldo weet je niet wat er in zit, en moeten we het doen op basis van vertrouwen.
jan w
@Leo,s vriend het voer komt van een kleinere voerfabriek. De kunstmest komt daar wel over het water. Maar de gronddstoffen voor het voer komt per as. Men zegt dat het qua kosten niet uitmaakt. vanuit Duitsland gaat er nog steeds turf naar de nederlandse havens en nemen ze grondstoffen retour mee
+1
zonnebloempje
@jan w laat je de brok wel eens onderzoeken of er wel in zit wat er beloofd word ? En percentage is mooi maar in tarwe/gerst kan bijv ook zo 20gram ruweiwit verschil in zitten , weet dat coöperatie waar wij van voeren een particuliere fabriek overnam die lager drogestof in de brok hadden leverde ook via mijn voer onderandere. Als je zekerheid wil hebben(en het in je systeem past) kun je beter losse grondstoffen voeren en dan over de nir halen of nat chemisch laten testen maar dat is prijzig....
richard-de-wolff
@Noorderling mijn voer levert aleen voordeel met brok op
+1
kleine boer
De koe is de meest onafhankelijke adviseur.... hier komt ie 2 x per jaar 1 meitelling en 1 x kalender brengen....
grös
@kleine boer
Geen krentewegge in december ?
+1
kleine boer
@grös nee we hebben al een brokkenbal in de zomer met gerstennat das beter .....
grös
@kleine boer
Vroeger kregen we kaarten voor de zwarte cross en eens per jaar lopend buffet, maar is allemaal wegbezuinigd.
jan w
@grös
En toevallig ook in het verleden geld in de cooperatie gestopt en dat is nu door al die overnames helemaal verdampt?
+1
Tjonger
Werk al paar jaar samen met nutrivice vast bedrag per koe rekenen ze ongeacht de tijd dat ze aan je besteden. Brok betrek ik via mijnvoer, maatmeel via kleine fabriek hier in de buurt. Mineralen vraag ik offerte opbij twee verschillende producenten. Bijproducten is rondje bellen wie het goedkoopste is. Nutrivice levert dus advies, samenstelling brok, meel en mineralen. Ben dus vrij om het te bestellen waar ik wil. Dat is ook de grootste beweegreden om het zo te doen ipv goedkoper of duurder. Zelfde als dat mijn vee via de markt gaat ipv inleveren bij slachthuis of verzamelplek. Waar ik kan wil ik vrij zijn en de markt zijn werk doen.
vdbosch
@Tjonger mijn adviseur werkt precies zo. vast bedag per maand en ik kan ze zo vaak bellen als ik wil.
richard-de-wolff
@Tjonger wie verkoopt ze voor je op de markt ?
Tjonger
@richard-de-wolff kruis de koeien, dickie de kalveren
+2
bio boer
@Tjonger is bij de agrifirm bij mij niet anders koop alleen brok op robot bij ze losse grondstoffen bij ander mineralen ook maakt niks uit hoe veel je bij ze koopt
Tjonger
@bio boer heb ook jaren bij agrifirm gezeten. Kwam op een punt dat we in rondjes aan het draaien waren en niet verder kwamen. Nu bij nutrivice. Deze man zit door heel Nederland en daarnaast zit hij ook geregeld in het Oostblok en Griekenland. Voor de oorlog begeleiden hij ook twee boeren in Rusland. Daardoor merk ik dat hij werkt met wat er is(of niet is). Is toch een andere benadering dan dat je eentje heb van de grotere spelers die alleen werken in een bepaalde regio.
bio boer
@Tjonger ik stel ook minder eisen vraag af en toe om wat advies kijken zo nu en dan als alles wat in balans is koeien moeten het hier doen met het voer wat er is ga niet van alles aankopen dat mijn eigen voer blijft staan het enige bij stuur middel is de 3 kg krachtvoer wat ik aankoop ben niet van plan dat te verhogen dan kom ik al helemaal niet meer door mijn gras
+2
mrpieter
Hier thuis werken ze voor de varkens al heel wat jaren met een onafhankelijke nutricionist.
Om de 3 maanden worden de beschikbare bijproducten bekeken en berekend. Daar komt dan een bepaalde samenstelling van de brok bij.
Vervolgens geven een aantal voerleveranciers een vaste prijs op voor 3 maanden volgens die samenstelling te leveren. Geeft op dat moment wat werk met onderhandelen met de leveranciers.
Maar gevolg was al snel duidelijk. Voerkosten daalden met bijna 20%. Daarnaast gingen de groeiresultaten omhoog. Dit schommelt nu al jaren tussen de 1100 en 1200 gram per dag zonder toe te geven op vleeskwaliteit.
Mocht ik met mijn vleesvee ooit brok of iets nodig gaan hebben dan zal ik het ook op deze manier proberen te doen.
Mh12
@mrpieter ik heb tijdje een onafhankelijke adviseur gehad. Alles werd steeds luxer. Maar gaf niet voldoende resultaat....... nu koop ik goede brok in via inkoopgroep van meerdere boeren... geen advies meer...... dus wat korting op brok, dat heeft wel resultaat financieel......
Maar het moet bij je passen......
Adviseur werkt goed, maar moet wel bij je passen......
mrpieter
@Mh12 de hoeveelheid voer die je af neemt maakt denk ik ook wel het verschil.
Hier thuis gaat het over volle auto's per week
Tjonger
@mrpieter twee broers hier in de buurt met elk een eigen bedrijf doen dat net zo. Volle auto per keer bestellen
+1
ntd79
@mrpieter scheelt dat veel bij anderen? Volle vrachtkorting, 32 ton, is hier maar 140 euro
mrpieter
@ntd79 prijs staat altijd voor 3 maanden vast.
Als de nieuwe samenstelling berekend is wordt er door een aantal voerfirma's een prijs opgegeven om dit 3 maanden lang te leveren. Ook die stellen voorwaarden van kunnen leveren per volle vracht bijvoorbeeld.
Op afroep is het dan beschikbaar.
Meestal rijd er dus weer een andere leverancier over de stoep na drie maanden. In al die jaren dat we het zo doen zijn er eigenlijk 3 leveranciers die je steeds terug ziet komen.
+1
Braboboer
Ik lees dat onafhankelijk advies bij velen voor lagere kv kosten hebben geleid.

Ik vraag me dan af, als er zo veel aan verdient wordt, waarom is onafhankelijk advies dan niet de norm in onze sector?

Ook in de pluimvee en varkenshouderij waar veel meer tonnen doorheen gaan en die doorgaans zakelijker zijn dan de gemiddelde melkveehouder is een voorlichter vanuit de fabriek de norm
newholland6640
@Braboboer

Als je volledig van de fabriek voert is daarop afrekenen ook veel makkelijker
kearl
@Braboboer Volgensmij komt dat nog door de cooperative gedachten van vroeger. Je ziet het buiten Nederland ook niet veel.
Maar in Nederland zijn er nog voorlichters genoeg. Zijn ook landen waar ze schaars zijn. Zijn gebieden waar goede voorlichters 2,5 cent per kg melk rekenen.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @kearl:
Zijn gebieden waar goede voorlichters 2,5 cent per kg melk rekenen.

Dan kan die persoon al een ton inkomen rekenen uit een bedrijf met 500 koeien?
Dat lijkt me wat gek niet?
marcsterreborn
@kearl waarschijnlijk gaat het om de extra kilogrammen melk die ontstaan door de goede adviezen
kearl
@marcsterreborn Nee. Maar die geven wel meer advies als alleen voer. Daar word de complete Herdmanagement ook doorgenomen.
+1
newholland6640
@kearl

Doet de vertegenwoordiger van de fabriek hier ook
Achso
@Braboboer omdat Nederlanders nergens voor betalen willen. In US wordt zeer veel met onafhankelijke advisers gewerkt. In Denemarken met farmboards.
Braboboer
@Achso

In de VS is ook nauwelijks een mengvoerindustrie of wel? Wordt toch veel zelf geteeld/ losse grondstoffen gevoerd.

Denemarken ook veel eigen geteeld KV
Achso
@Braboboer dat valt wel wat mee. Er zijn er zat die wat in mixen draaien
amor
Maar hoe hoog zijn de krachtvoer kosten dan per liter melk ?
Vdejong
Zoals al eens eerder genoemd; in een jaar tijd 30 mille bespaard op KV door inschakeling onafhankelijk voeradviseur
newholland6640
@Vdejong

Op hoeveel koeien? Dan ging er ook wel aardig wat doorheen
Vdejong
@newholland6640 120 melk- en kalfkoeien
Braboboer
@Vdejong

Dat is dan 2,5-3 cent per 100 kg melk. Dan ging er van te voren iets niet goed.
+1
Vdejong
@Braboboer ja, was klant bij agrifirm
Braboboer
@Vdejong

Bij die club ben ik ook weg gegaan aantal jaar terug.
newholland6640
@Vdejong

Oke goeie keus dan. Want dat is wel serieus geld. Ga ik hier niet halen denk ik.
Waar zat het grootste lek?
Vdejong
@newholland6640 2 voersoorten. 28 ct/kg tegen 24 ct/kg en 34 ct/kg tegen 25 ct/kg
newholland6640
@Vdejong

Dan is er gauw wat te halen ja met zulke verschillen
+4
Mh12
Als je beide brokken evenveel voerde. Dan verwende je de koeien behoorlijk. Want dan kom je rond 450 ton kv uit op 120 koeien

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
81
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0