39

Welke voerleverancier

Ben momenteel niet erg tevreden over mn huidige voerleverancier  hoge voerkosten en te lage productie. Nu is de vraag loont overstappen qua prijs/kwaliteit?

Deel dit topic

Reacties

+1
Ik ben niet echt een detail kenner, maar de laatste jaren dat mijn ouders molken, en nu voor wat mestvee, voerden en voeren wij buitengewoon prima van gebr. Fuite. Zij zitten bar eind bij ons vandaan, en toch brachten en brengen ze nog steeds graag voer, en hebben ze nog wat klanten in onze regio. MelkKoeien vraten de biks goed, het rook lekker, ze gingen het ook beter doen ten tijde van de overstap naar Fuite. En nu de mestbiks is ook prima.
Welke regio?
@Henry90 voer nu van ar
@Het moet maar Krijg je daar niet het goede advies of is het te duur? Of valt de kwaliteit tegen?
@Freddie1 best duur ja. Koeien willen niet erg
+1
@Het moet maar prijs is vaak moeilijk iets van te zeggen en vergelijken zonder dat je exact weet welke grondstoffen er in de brok zitten. Het feit dat het niet lekker melkt, is beroerder...mijn ervaring is dat regionale (vaak kleinere) mengvoer bedrijven veel vaker open kaart spelen wat betreft samenstellingen en ook flexibeler zijn.
+2
Quote Reactie van @Het moet maar:
best duur ja. Koeien willen niet erg

Heb je daar al met je adviseur over gehad?
Er zijn vele dingen behalve het krachtvoer van belang om te weten.
Lopen de koeien (nog) buiten of zijn ze volledig op stal?
Wat voor ruwvoer krijgen ze?

Het wil er bij mij haast niet in dit een middelgrote voerleverancier als AR niet een brok heeft die bij jou rantsoen past.
Het zou ook kunnen zijn dat de adviseur verkeerd adviseert of wat dan ook.

Als het echt niet lukt zou ik Gebr. Fuite proberen, heb ik goede ervaringen mee.
Quote Reactie van @Freddie1:
Het wil er bij mij haast niet in dit een middelgrote voerleverancier als AR niet een brok heeft die bij jou rantsoen past.

Waarom geen maatwerkvoer. De samenstelling van het voer hoeft normaal niet zoveel te veranderen. Vaak is een verschuiving van enkele % al voldoende om de brok een ander karakter te geven.

Voor een aantal jaren geleden zijn we overgestapt naar zomerstalvoedering, waardoor het rantsoen toch een behoorlijke verandering doormaakte. Toen zei de voerleverancier tegen ons van "Heb je het wel in de gaten gehad dat je 5 jaar lang de zelfde samenstelling brok hebt gevoerd. ( wel werd er dan met de eiwitbrok gestuurd)
@jan w Waarom geen maatwerkvoer? Het is altijd duurder wanneer de fabriek speciaal jou brokje moet maken. elke voerleverancier heeft tegenwoordig wel een redelijk breed assortiment, dus als je de brok pakt die er het best bij past moet het wel lukken.

Toen ik nog op school zat heeft een klasgenoot het geprobeerd met vleeskalveren. 1 maatwerkvoer en van een andere leverancier een standaardvoer en op die laatste deden ze het beter. Een kuilanalyse heeft zeker zin, maar ook geen 100% zekerheid.
en over wisselende samenstelling van standaardvoer: als je het goedkoopste brokje altijd wilt zal dit wel gebeuren, maar volgens mij hebben de meeste leveranciers wel een lijn met constante samenstelling.
@Henry1 Maatwerk voer hoeft niet duur te wezen. Koenis BV doet alleen maar maatwerk en is niet duur
+8
@Koenis met zon naam kan je ook niet anders dan Koenis aanraden. 😉
@Koenis oké. Hier in de buurt zit ook een maatwerk leverancier. Hier hebben we ook ooit eens van gevoerd. Maar toen het niet liep lag het volgens de adviseur overal aan behalve aan brok. En toen we teruggingen naar de standaardbrok van de andere leverancier werd het direct weer beter.

Dus misschien zit er ook wat frustratie bij mij:-)
@Henry1

Kleine fabrieken hebben allemaal maatwerk, ideaal
@newholland6640

Zit bij 1 van de grote en heb ook maatmeel 😉
@newholland6640 ar heeft /maakt ook gewoon maatmeel of eigen samenstelling brok of dergelijken.....
@zonnebloempje

Dat geloof ik wel, alleen de kleintjes doen niet anders. Grote doen maatwerk erbij
@newholland6640

De kleintjes moeten misschien ook wel op maatwerk inzetten om op die manier proberen onderscheidend te zijn van de grote.
@Braboboer

Dat zou heel goed kunnen, alhoewel ik niet kan bedenken waar de grote zich in onderscheiden
@newholland6640 kennis. Met name het opleiden van nieuwe adviseurs. En natuurlijk zitten er ook goede adviseurs bij kleinere bedrijven maar vaak wel een aantal in het team die van de grote jongens afkomstig zijn.
Ik ben geen AR klant, maar AR staat toch niet echt bekend als duur? Ik zit zelf ook te denken aan een onafhankelijk voeradviseur, laat die er eens naar kijken.

Alle systeeminstellingen etc. ook wel eens nagelopen?
+2
@Henry1 Wanneer je van AR niet kunt melken die je zelf iets niet goed
AR maakt gewoon goed en eerlijk voer
@leonievdh971

Kijk in de CRV lijstjes, al de bekende voerfirma's hebben wel een paar topmelkers in hun klantenbestand.
@Braboboer De top 5 bestaat geheel uit bedrijven zonder begeleiding door voerfirma’s
+2
@leonievdh971

Na de top5 zitten er nog genoeg die ik topmelker vind 😉
@Braboboer Ja, die doen leuk mee
Maar de top halen ze niet
Het grootse marktaandeel kracht rundvee wordt geproduceerd door ABZ De Samenwerking. Daar zitten de meeste koeienboeren dus.
@Hans van Bergen

Hoe kom je daar bij?
@Braboboer vind je dat zelf ook geen rare vraag??
+2
Ik zou eerst de oorzaak goed in beeld willen hebben voor je over stapt. De enige keer dat ik overgestapt ben zat ik zelf prive in een lastige periode waardoor ikzelf niet scherp genoeg was op bepaalde zaken. Kijk ook naar je eigen functioneren, zelf heb je de grootste invloed op het welzijn van je koeien. Na 2 jaar weer terug bij 1e leverancier.
+3
Toch ben ik van mening dat de samenstelling en welke grondstoffen het bepalen en dan is het voor elk bedrijf niet indentiek, wel weidegang en hoeveel weidegang, wel mais of geen mais en bijproducten en welke bijproducten.

Krachtvoer kan wel voldoen aan een norm maar de grondstoffen bepalen hoeveel beschikbaar komt van die norm en dan is bovenstaande gegevens ook nog van zeer grote invloed.

@de Tank
+1
@Twentsch Land ook dat heeft met je eigen kunde te maken, als je alleen voor de laagste prijs wil gaan en je niet bemoeit richting je leverancier wat er in zit dan krijg je situaties dat je verkeerde componenten gaat voeren. Iedere voerboer kan alles leveren en anders 1 opzoeken die het wel kan.
+2
@Twentsch Land
Beetje schuiven tussen soya/raap of mais en tarwe kan een wereld van verschil zijn.
Zeker tot kerst januari wanneer de mais vaak relatief bestendig is.

Meestal na wisseling 2x aanpassen en dan zo lang mogelijk constant houden. Brokje kan gemiddeld wel kloppen, mate van verteerbaarheid kan door andere samenstelling elke vracht anders zijn. Dan kom je nooit vooruit als je elke twee weken een rantsoenwisseling hebt.

Wat is dan duur, goedkoop wat niet past of mogelijk iets duurder wat wel past?
1punt ureum is al bijna 2000 euro extra mest
+1
@Noorderling

Elke twee weken nieuwe brok? Kleine silo of grootverbruiker?
@Twentsch Land En voer je alles uit zoals je adviseur aangeeft? Droogstand is van wezenlijk belang voor de hele lactatie, daar valt bij veel nog heel wat te winnen en dat ligt vaak niet aan de adviseur.
Lage productie komt door blauwtong .
+1
Goede oorzaak analyse uitvoeren. Kan mij niet bedenken dat AR die kennis niet in huis heeft. Als niet lekker loopt is vaak gedachte van andere leverancier. Maar probeer het eerst bij collega van je huidige adviseur. Ga open en eerlijk het gesprek aan. Vaak zie je dat ook adviseurs minder scherp worden als klanten het zelf ook niet zijn.

Prijs zegt niet veel. Wel koe saldo. Bij 120 koeien een liter melk per koe te weinig kost je 25.000 euro. En euro per 100 kg lagere voerprijs is maar 2.500 euro. Dit laatste is ook vaak het bedrag wat een externe adviseurs kost over een jaar bij 120 koeien, dat zit bij de mengvoer mannen in de prijs verwerkt.

Ik werk al zoveel jaar in de voerbusiness. Marges en productie kosten wijken niet veel af onderling. Goed resultaat en focus wel.
@Alias

Klopt, maar ook een adviseur moet ten alle tijde scherp blijven.
De manier die jij noemt is heel netjes, maar als er al iemand komt pionieren waar je ook goed mee kunt snap ik de overstap wel
@Alias op dagprijs wil ik je wel geloven, maar bij voorkoop ligt dat toch anders mijn inziens, niet elke leverancier heeft zelfde inkoop(moment/hoeveelheid) kijk maar naar vorig jaar sommige leveranciers die net op verkeerde moment ingekocht hadden ,dus dure voorraad bij dalende commodity prijzen dat kost gewoon veel geld en heeft zeker invloed op brok prijs in een voorkoop trouwe klanten/leden kunnen het gelach dan betalen!
+1
Brokken met niet al teveel ingrediënten en constant dezelfde ingrediënten zijn de beste brokken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's krachtvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN