VIDEO: Weet waar je aan begint met de melkrobot Merlin M2 van Fullwood JOZ!



Quote:
Weet waar je aan begint met de melkrobot Merlin M2 van Fullwood JOZ! Heb redelijk vaak dat de Merlin M2 leuke en gekke dingen uithaalt waaronder dit. Waar he...

Deel dit topic

Reacties

Vario512
Jacob is niet altijd even happy met zijn melkrobot...
labella
@Vario512 ik vind ook de onderhoudskosten veel te hoog voor zo'n nieuwe melkrobot, ik zat zelfs met mijn oude Delaval vms-en een stuk lager.
Vario512
@labella Heb je zijn filmpje met kosten bekeken?
labella
@Vario512 ja, is veel te veel
Vario512
@labella Welke onderhoudskosten zijn dat precies? De servicebeurten 3 keer per jaar?
Van-Epscheuten
Is wel een interessant YouTube kanaal. Enerzijds is hij redelijk positief over de m2, maar soms heeft hij genoeg te klagen
+1
leonievdh971
Er zijn ook fabrikanten die een volautomatische melkrobot kunnen leveren
+3
jan 10
Heeft hij geen hoge drukspuit.
grös
De meesten die er mee melken zijn er zeer tevreden over, deze heeft tenminste een optie voor handmatig aansluiten, bij zijn voorganger van Lely zat dat er niet op. Je kon wel de luchtdruk van de arm halen en dan had je ook vacuum, en dan bij de 3 speen wel een stop er in, maar milking werd niet geregistreerd.
+1
Koeien boertje
@grös zou toch niet weten wanneer ik handmatig aan heb gesloten.
+1
Vdejong
@Koeien boertje hier vanmorgen nog een verse vaars
Koeien boertje
@Vdejong waarom dan, als de coördinatie goed is moet het al heel wat aparts zijn dat ie m zelf niet pakt.
En jij hebt zo'n blauw 3d ding die de hele uier scant en niet meer hoeft in te melken toch
+2
Vdejong
Quote Reactie van @Koeien boertje:
En jij hebt zo'n blauw 3d ding die de hele uier scant en niet meer hoeft in te melken toch

klopt, maar het geval wil dat een verse vaars nooit stil blijft staan en de arm de hele tijd op zoekt blijft naar de spenen. Daarnaast willen vaarzen ook wel eens schoppen (meestal) en dan blijft de poot haken achter, jawel, de melk/pulsatieslang
+2
Koeien boertje
@Vdejong ik leerde ze in de robot eerst biks vreten.
Kwam de arm in één keer na het kalven en t was kloten

Nu niet meer, en na het kalven handmatig een boel biks in de bak.
Vreten en melken.
en dat gaat stukken beter.
Gooi ze wel een weekje voor kalven int hok, en geef ze dan biks om mooi op te nuren.
grös
@Koeien boertje
Nou hier gooit ie ze na 3 pogingen er uit, en dan kun je er weer achter aan vangen. Is wel techniek bijna 30 jaar oud, en een laser van 20? Meestal trappen ze als de arm tegen het uier aan drukt, dus handmatig, paar keer stoten als een kalf en ik hang de bekers er zo onder, ik ga niet wachten tot ie boven op de arm staat, zon vaars moet je immers toch wel weer ophalen.
+4
hookwood
Wij melken nu sinds 4 maanden met de nieuwe m2erlin en daarvoor 4 maanden met een gebruikte m2erlin in noodopstelling. Ben er prima tevreden over, momenteel 3,3 melkingen en 35-36 kg melk gemiddeld. momenteel geen ophaalkoeien. Productie is inmiddels 1500 kg gestegen per koe. Prima service van de dealer, heeft er inmiddels een aardige hoeveelheid verkocht hier in de regio.
valtraaa
@hookwood hier draaid inmiddels 4 jaar een Merlin 2 we komen er gaandeweg wel achter dat er nog wel is kinderziektes inzitten wat wel eens voor de nodige problemen zorgde. Maar als die draaid doet ie het super. Wel optijd en goed onderhoud. Kennis van de dealer en monteurs is ook een heel belangrijk punt.
+2
fendt516plus
@valtraaa De robot was goed maar als je personeel hebt die net van school af komen en geen cursus gehad hebben voor onderhoud en instaleren van de robot dan ben je als boer wel de sjaak. Eerst een ton per robot uitgeven en dan een grote drama er achteraan. Dit omdat geen geschoold personeel aan de robot werkt
Terwisscha
@hookwood
Quote:
 4 maanden met een gebruikte m2erlin

Hoezo eerst een gebruikte? Kon je die niet houden dan?
+1
hookwood
@Terwisscha ik had een nieuwe gekocht en die zou eerst in noodopstelling geplaatst worden zodat we de melkstal konden slopen om daar plek te maken voor de robot opstelling. Er zat echter vertraging op de levering en de dealer had de beschikking over een gebruikte M2erlin uit 2015, één van de eersten, met de zelfde opstelling en koeherkenning. Die hebben we toen in noodopstelling gezet en de nieuwe is direct op de juiste plek geplaatst.
+1
Lambert1
Je bediend hem niet goed !
Het vinkje gebruik je als bevestiging
Niet als sturing
Jij stuurt na de bevestiging
Om handmatig aan te sluiten

Als de arm goed staat
Als je de arm stuurt zodat ie alle spenen ziet en ook op het scherm komen
Dan pas het vinkje
Dan pas kun je hem ook handmatig aansluiten
Zo niet dus


Je voert nu verkeerde coördinatie in !

Dan er bij , als je de laser zo vies hebt als de rest gaat het niet wat worden zo

Want bij zo n koe hoef je de arm helemaal niet te sturen
Als laser schoon is pakt ie hem vanzelf wel
De merlin is net als lely een degelijke robot
Maar je moet er wel mee werken kunnen/ willen
Koeien boertje
@Lambert1 in de meeste filmpjes pocht ie er op
fendt516plus
@Lambert1 Dit filmpje komt mijn bekent voor in 2010 een fullwood nieuwe robot geplaats maar de laser kon de spenen totaal niet vinden De borstels zaten de straat aan het schoon maken in plaats de spenen Maar het ligt altijd aan de boer( zie de reactie van de lambert ) de stal het voer maar nooit aan de dealer of de monteur. Maar toen het uit de hand ging lopen heeft de dealer de fabriek gebeld en is er een monteur uit engeland gekomen en toen die er een kwartier was wist die al wat de oorzaak was van het slechte aansluiten de laser stond niet afgesteld. De monteur heeft de laser afgesteld en de ok melkingen gingen van gem 50% naar dik 95% ondanks de boer de stal de voer het zelfde is gebleven
+1
valtraaa
@fendt516plus ja het ligt altijd eerst aan de boer of de koeien. Hier hadden ze de laser vervangen maar de stroom kabels niet goed aangesloten aarde ontbrak helemaal. Heel veel gezeur mee gehad. Kennis en kunde van de dealer en monteurs is heel belangrijk maar met de schaarste van personeel tegenwoordig is het lastig.
zonnebloempje
Ik vind het een iezige azijn zeikerd .... Heeft iets te weinig om handen denk met al dat gefilm/gejank....
grös
@zonnebloempje
Er staan ook wel filmpjes van een A2 op die heel slecht aansluit. Maar die heeft de slangen niet goed gemonteerd waardoor de bekers kantelen zodra het touw los gaat.
Bij alle robots is denk ik belangrijk om de monteur bij onderhoud een boel vragen te stellen. En ook dingen op te schrijven, want mijn geheugen vergeet ook een heleboel..
+2
labella
@grös en bij een servicebeurt of storing erbij blijven, daar kun je heel veel van leren en in geval van een storing later veel dingen zelf doen.
bio boer
@grös even slangeklem verdraaien maar bij nieuwe slang hou je het toch beetje dat ze weg schieten
valtraaa
Koe even helemaal opnieuw in crystal invoeren dan weer proberen je laser deed het ook niet bij de eerste. Software van de robot opnieuw installeren of een updated.
RFCer
Ik heb hier in de 2.5 jaar nog geen enkele koe in mn fullwoods handmatig hoeven aan te sluiten. En dat hoeft ook zeker niet met zo'n koe. Dus coördinaten eruit gooien en op nieuw inmelken zoals je geleerd is.
MBH te N
@RFCer heb jij 2 maal 6 robots in je traditionele stal ? 😉
bio boer
Mijn oude a2 is ook wel enkels spoor kwijt is vaak dan communicatie fout moet alles keer ge reset worden dan gaat weer goed zo als het hoort
grös
@bio boer
Ja stekker d'r uut, misschien 2x per jaar. En anders de platte kabels vervangen, slechte contacten kan ook nog.
bio boer
@grös hier vaak de vcpc waar dan miscommunicatie ontstaat moet in de crs+ 2 puntjes met elkaar verbinden
schoppenboer
@grös
Wat is een a3 dan een verademing vergeleken met een a2......
grös
@schoppenboer
Komt hier ook nog wel, kinderziekten zijn er wel uit inmiddels 😅
+1
GJKlaassen
Misschien moet ie zn infraroodcamera even checken
Mathijsen
We hebben lely A5 werkt super kan met 99% koeien overweg, maar die 1% of minder kan soms frustrerend zijn dan kan handmatig aansluiten super handig zijn.
Als ik zie hoe simpel Fullwood dat voor elkaar heeft snap ik lely des te minder , dit moet toch software matig ook op een lely kunnen!

Groeten
bio boer
@Mathijsen is heel eenvoudig temaken alleen lely vertikt het en wil het niet hebben
Ze vinden het ook niet veilig
+3
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
niet veili

Het is gewoon een soort van arrogantie. Dat veilig is een gezocht argument. Het lijkt mij stug dat ik de enige ben die ooit een tepelbeker vasthoudt direct na het aansluiten omdat ie anders er bij wat beweging weer afgaat. Bij ons is dit bij aanmelken vaarzen.
richard-de-wolff
@pieta ze zijn inderdaad redelijk arrogant, ik kon er niet goed tegen toen wij nog met robot molken ik vroeg om 1 groep om te bouwen naar gestuurd koe verkeer wilden ze niet
pieta
@richard-de-wolff Ik vind niet zozeer dat ze arrogant zijn in mijn ervaring behalve dan bij handmatig aansluiten. Wij zaten bij LC Zelhem toen we begonnen met robotmelken. Later zijn we verhuisd richting zuiden en naar LC Venray gegaan. De "hogere laag mensen daar" beviel me minder. Daar is nu schijnbaar heel wat gewijzigd maar wij zitten bij een lokale monteur.
+1
richard-de-wolff
@pieta wie betaald bepaald het hoefde niet gratis
richard-de-wolff
@richard-de-wolff en wij kregen de loop er niet in
JappieJo
@richard-de-wolff wat stond er destijds eigenlijk in? A3?
JappieJo
@richard-de-wolff eigen vee meegenomen of going concern?
richard-de-wolff
@JappieJo stond a 2 in going concern
richard-de-wolff
@richard-de-wolff koeien waren halen ook nogal gewend
hookwood
@richard-de-wolff Je had toch ook nog wat eigen koeien mee of heb ik dat nou mis?
richard-de-wolff
@hookwood ja volgezet met eigen koeien
robbies
@pieta sinds we bij de vaarzengroep op 19mm hebben gezet, scheelt het echt heel wat. Maar goed, ik ben nog een groentje met Lely's
Cowboy3
@robbies Wat bedoel je 19mm voeringen ?
+1
robbies
@Cowboy3 smaller speengat
+1
Cowboy3
@robbies De meeste Lely gebruikers die ik ken en met tevredenheid melken met de voering 10029 van Surge of de LPX van IBA.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
sinds we bij de vaarzengroep op 19mm hebben gezet

? Is dat de maat tepelvoering? Wij hebben één groep en twee robots.
+1
robbies
@pieta Ja. vond dat we veel mislukkingen hadden bij de vaarzengroep. Lely adviseerde vervolgens andere tepelvoeringen en dat hielp wel. Maar wanneer je alles in één groep hebt, dan weet ik niet of dat goed werkt. heb ik geen ervaring mee. Wat ik wel zie is dat de oudmelkte vaarzen die bij de koeien lopen niet meer mislukkingen kennen bij 21 mm tepelvoeringen, maar dan zijn ze natuurlijk al dik 300 dagen in lactatie. voor ons werkt het wel zo nu
+1
richard-de-wolff
@pieta monteurs waren zonder meer goed maar daar boven weinig klik mee
pieta
@richard-de-wolff Oké, wel center zit jij?
+1
richard-de-wolff
@pieta zat ik melk al weer jaren in melkstal
fendt516plus
@richard-de-wolff Waarom heb je er voor gekozen om van robot naar melkstal te gaan ?
richard-de-wolff
@fendt516plus omdat het niet liep
richard-de-wolff
@richard-de-wolff hadden nieuwe boerderij gekocht daar zaten 3 robots in en kreeg er naar mijn gevoel geen grip op
hookwood
@richard-de-wolff ben ook met Lely bezig geweest, had de vertegenwoordiger hier op gesprek. Leek wel een sollicitatiegesprek, moest ik gaan uitleggen waarom ik een Lely melkrobot wou kopen.... Was ik er eigenlijk wel klaar mee. Later in gesprek met een andere vertegenwoordiger, die snapte het beter. Prijsverschil tussen Lely en Fullwood was echter dusdanig groot en ik goede ervaringen heb met mijn Fullwood dealer, wij hebben altijd Fullwood gehad, dat de keuze niet voor Lely is gemaakt. Ook nog met DeLaval in gesprek geweest maar daar zag ik te weinig voordelen ten opzichte van Fullwood.
GJKlaassen
@hookwood Nee, Ik zeg toch maar niks🤣

Maar machtig veel plezier van de Merlins en hele korte lijntjes richting dealer. Gelukkig niet te vaak.
Ard Eshuis
@Mathijsen Precies. Hier idem. Was bij de A3 beter...
grös
Heb ook bijna 10 jaar geen te hoog uier gehad, met de korte bekers nog, en nu al tijdje lange rubber-bekers en toch 2 vaarzen met te hoog uier, waarvan 1 gekruiste spenen.
Hoeft trouwens niet helemaal handmatig, want hij probeert het wel, moet alleen de beker even verder tillen.
Harry.K
?
+1
Harry.K
? Wel vreemd, hier nergens geen last van...is denk kwestie van instellingen...zoals ik zie laat je de robot 3x hetzelfde doen. Wat wel opvalt is dat deze boer diverse filmpjes heeft waar hij zeer te spreken is over de robot...blijft vreemd..??
+2
valtraaa
@Harry.K inderdaad bij de eerste de beste tegenslag een filmpje op youtube gooien om alles af te branden is ook niet handig.
+2
Vario512
@valtraaa Hij heeft ook nogal problemen met celgetal en zuurtegraad. Ik denk dat het bij hem een optelsom aan het worden is.
grös
@Vario512
Had vorig jaar ook wel een keer 1,5 zuurtegraad. Celgetal moet je standaard elke tank laten bemonsteren, en paar koeien separeer of 3 of 2 speen maken..
+1
grös
@valtraaa
Ik neem dat kl$%$^^^e ding graag van hem over .
hookwood
@Harry.K hoe oud is jouw M2erlin?
+1
valtraaa
@Vario512 oke, dat heb ik niet mee gekregen. Het emmertje kan een keer vol zitten dan😏 zuurtegraad vet kan aan een versleten melk pomp keering liggen of telkens kleine beetjes melk wegpompen.
+1
bio boer
@valtraaa maar ook gezondheid koeien het wisselt hier ook wel 0,2 tot 0,4 meestal 0,2
grös
@bio boer
Hier wel gauw 0,5 , paar jaar terug keer 1,5 toen we zware 1e snee gingen voeren.
Heeft ook te maken met de gehele installatie denk ik, 0,2 halen wij hier nooit. Volgens monteurs is vriespunt bij de A2 ook altijd vrij hoog, hier tussen 0,512 en 0,519 .
zonnebloempje
@Vario512 misschien ffe die losse koematrassen keer vastmaken en die afgebroken boxen weer maken in de stal dat kan wat schelen .....
Vario512
@zonnebloempje Ik ben niet de boer uit het filmpje. Ik was vooral benieuwd hoe andere mensen tegen dit filmpje aan kijken.
grös
@zonnebloempje
Op ieder bedrijf is wel wat aan te merken, hier breekt er ook elke week een brouwers box af, zie dat maar bij te houden.. Heb ooit eens een middagje een excursie van Cowhouse geweest, ben 's avonds alle schoftbomen en neusbomen gaan verstellen, stonden al 15 jaar helemaal verkeerd, en een knieboom gemonteerd. Heb later de neusbomen allemaal weg gehaald, en schoftboom zo ver mogelijk naar voren, wereld van verschil.. Maar we waren er gewoon nooit bewust van.
+1
mlkvhoudr
@grös hier gaan de clickers steeds los boxen staan op matten, nu voor ons iets nieuws proberen,lijkt veel steviger kost nodige moeite met indraaien in de beton

(klik om te vergroten)

leonievdh971
@mlkvhoudr wanneer je de oorzaak niet weet is een oplossing niet eenvoudig
zwierb
@leonievdh971 Boxen op matten beweegt makkelijker, vooral als het een klein voetje is, en als het niet strak vastzit dan gaan ze sneller weer los
labella
@mlkvhoudr Hier 26 jaar geleden de boxen op rubbermat met 2 componenten chemisch ankerkit met roestvrijstaaldraadeinden vastgezet en nog geen 1 los gegaan.
mlkvhoudr
@labella kan ik dan ook nog proberen 👍
+1
JappieJo
@mlkvhoudr mooie hond! 👍
+1
grös
@mlkvhoudr
Ik heb alle Mayo matten vast met een vierkant sluitplaatje en zo'n betonschroef, meeste wel 10 jaar, ik denk 10% is los gegaan, nog wel wat matten uitgescheurd . Vind het prachtige dingen, maar soms slaan ze vast, vaak ook door versleten te dunne boor. Ga nog wel een plug met een houtdraadbout proberen.
leonievdh971
@grös Martelmatten kennen meerdere nadelen:
Koecomfort
Boercomfort.
Het is een keuze
+2
grös
@leonievdh971
Ik lig er zelden zelf op, en de koe ligt wel maar liegt niet. En over keuze gesproken, de beste ligplaats is in de wei, en vaak genoeg ligt ze dan nog gewoon binnen. Ieder zijn mening verder.
mlkvhoudr
@grös ben ik in ieder geval niet voor niets aan t werk geweest👍

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkrobot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
89
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN