Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren - Analyse melk

MTC aflopende zaak? Hoe gaat dat aflopen met de blijvers? Wie zit er nog in? Onlangs is er zelfs een storting gevraagd vanwege voeder afdekking, ook verkeerd ingeschat, is dit een bodemloze put?

Deel dit topic

Reacties

Hans van Bergen
Ik stond weer alleen in mijn analyse dat als ik het niet snap ik er niet in stap. Alle toppers van banken enz adviseerde om zeer zeker een deel van je melk vast te leggen. Want dat was ondernemerschap. En dat was het ook echter van het bedrijf wat het product aanbood
mlkvhoudr
@Hans van Bergen ik deed mee voor de leuk, ervaring op doen, klein beetje aan verdienen, een ervaring werd het 😉😁
JohnDeere7serie
Doen ze nog steeds ongedekte futures kopen en verkopen? Grondstoffen zijn verder gezakt dan de verwachting, als ze vorig jaar futures hebben gekocht voor kwartaal 1 zijn ze dat geld in ieder geval al weer kwijt. @evelienbrabant zijn jullie de financiële klap van 2022 weer te boven gekomen?
willemvanaaken
Voor zover ik ervan weet, is het inleg kapitaal nodig om de waarde van 20 % van het contract volume te dekken waar de brokers mee schuiven. Dat ging fout toen de waarde van de contracten in '22 opliepen en dus bijgelapt moest worden omdat de dekking niet gehaald werd. Maar op de Europese beurs wordt helemaal geen melk verhandeld, alleen maar boter en magere poeder. De waarde daarvan wordt via een formule omgerekend om dicht bij de prestatie prijs van FC uit te komen om te vergelijken met FC. Ik geloof dat de leden van MTC gewoon hun melkgeld van FC krijgen en niet van MTC. De brokers van MTC keren dus alleen de winst uit of verlies van hun handelen in contracten op de Beurs. Maar om met de grote jongens op de future beurs mee te mogen doen, moet er dus ten alle tijden 20 % van het volume in geld ergens cash op een rekening te staan en moet er een binding zijn met de zuivel sector. En daar hebben de brokers ons voor nodig. Dan mogen enkele leden in een beoordelingsclubje zitten en aanhoren voor welke prijzen de broker deze week zaken kunnen doen. Nu vraag ik met af of de boeren die bij hadden moeten lappen in '22 dat geld weer terug hebben gestort gekregen, want de waarde van het contract volume is immers weer gedaald. Of zou het kunnen zijn dat brokers gewoon weer een groter volume verhandelen omdat er meer kapitaal op de rekening staat? Dan kun je raden wat er gebeurt als de prijs weer een keer harder stijgt als de brokers in de gaten hebben....
Maar misschien zie ik het verkeerd 😉
+1
evelienbrabant
Wat MTC gedaan heeft is met de gelden van boeren beleggingen (aandelen) afgesloten, ze hadden nl een klein beetje winst in het begin. Ook deze beleggingen zijn weer in waarde gedaald waardoor er een weer verlies is. Wat vervolgens ook is gebeurd dat ze voerders hebben ingedekt, ook dit is verkeerd gegaan vanwege de wisselende voeder prijzen. Langs alle kanten verkeerd gokken, dan blijft er niet meer over, alleen verliezen en teleurstelling en boeren moeten bijstorten, pas nog. Kun je beter avondje casino doen met een drankje, dan luisteren naar DLV. Erg is dat ze boeren in raad van bestuur zetten, kunnen de grote heren de schuld doorschuiven.
Cowboy3
@evelienbrabant Beleggen is toch heel was anders als Termijnmarkt.
Zoek eerst maar eens op wat de verschillen zijn voordat je naar dat spannend verhaal van de DLV/MTC ging/gaat luisteren.
Mh24
@evelienbrabant waarom stap je er dan niet uit.... verlies nemen en weer door...
+7
Hans van Bergen
Het is gewoon stelen van de dommen en meer is het nooit geweest
Cowboy3
@Hans van Bergen Dus diegene die verliezen op de termijnmarkt zijn de dommen ??
In de begin jaren van MTC toen de melkveehouders met de vaste prijs de winst pakte waren toen slim en de ander partij (bijv melkwerker) die deze hoger vaste prijs betaalde en een lagere variabele(bijv de garantieprijs) ontving van de tussenpersoon hoorde toen bij de dommen ????
+2
Greetje
@Cowboy3 Ja klopt, zowel diegenen die verliezen en diegenen die zich blij laten maken met een klein winstje, Uiteindelijk zouden alle deelnemers dik verliezen en dat is ook precies uitgekomen.
+1
Cowboy3
@Greetje Weet zeker dat de andere partij (verwerkers) in 2022 een hele dikke winst hebben gemaakt bij MTC
Die zul je niet horen klagen 😁
+2
melkertje
@Cowboy3 Scheelt weer wel de margin calls kosten waren in 2022 ivm me fiscus 😁
JohnDeere7serie
@Cowboy3 volgens mij hebben ze dus geen vaste prijs contracten met werkelijke afnemers maar kopen en verkopen ze futures
Cowboy3
@JohnDeere7serie Daar gaat het juist om het vastzetten voor een bepaalde hoeveelheid en periode ook bij MTC en afnemers hebben een variabele prijs en die staat zeker besschreven in het contract.
melkvanhetnoorden.nl/economie/…
JohnDeere7serie
@Cowboy3 ik de link staat dat ze futures boter en melkpoeder kopen. Maar ze hebben geen boter en melkpoeder. Die future krijgt alleen waarde als de markt stijgt. Als je markt daalt zijn ze het geld van de aankoop van die futures kwijt. Ze zullen dus futures verkopen om de melkveehouders het verschil te kunnen betalen bij een dalende markt. Maar ze hebben geen boter en melkpoeder dus bij een onvoorziene extreme stijging zoals in 2022 wordt het bij te betalen verschil ongewenst groot.
+4
willemvanaaken
Heeft niks met melkprijs vastzetten te maken. Is gewoon handel op futuremarkt. Had net zo goed olie of tarwe kunnen staan. Brokers (handelaren op future markt) proberen gewoon contracten met winst te verkopen en om mee te mogen doen is geld nodig.
arie.j
Quote Reactie van @willemvanaaken:
Heeft niks met melkprijs vastzetten te maken. Is gewoon handel op futuremarkt. Had net zo goed olie of tarwe kunnen staan. Brokers (handelaren op future markt) proberen gewoon contracten met winst te verkopen en om mee te mogen doen is geld nodig.

precies, net als met de aandelen markt. daar heb je ook opties en futures
Een minderheid verdient, meerderheid verliest
Als het melkprijs vastzetten was geweest, dan zou het om een aanbod van je fabriek moeten gaan.
+1
willemvanaaken
@arie.j Daarom snap ik niet dat mensen niet verder denken. Hoe kun je in hemelsnaam de melkprijs vast zetten als je de gehaltes over een jaar toch niet weet. Als je de melkprijs bij FC (bijvoorbeeld) vast zou kunnen zetten, dan is het een heel ander verhaal. Ik vind het dicht bij misleiding zitten, heel het MTC verhaal.
Cowboy3
@willemvanaaken Heeft zeker wel met de melk (of tarwe) prijs te maken, alleen helemaal niets met wat je in werkelijkheid ontvangt van je afnemer.
Het gaat om de melkprijs voor de toekomst voor een bepaalde hoeveelheid en periode en deze wordt dan vastgelegd met een contract bij handelaar/ tussenpersoon
De producent (melkveehouder)moet van mening zijn dat de vast prijs hoger wordt dan variabele prijs (bijv Garantieprijs RFC) en de afnemer (verwerker) is van mening dat variabele prijs hoger wordt dan vaste prijs en achteraf word dit prijs verschil verekend door de tussenpersoon.
+1
melkertje
@Cowboy3 Wat Willem zegt klopt wel het principe qua handel is er al jaren zowel als olie, andere grondstoffen. Je doet ook maar voor max 50% mee van je totale, idee was mooi slechte jaren geld toekreeg via mtc als ze hem goed hadden verkocht op de lange termijn markt. En in goede jaren je kon bijleggen omdat het uit de fysieke markt terug kwam. echter had niemand geen enkele boer kunnen voorspellen 3 jaar geleden dat de melkprijs 60 cent + had kunnen worden.
Veel belgische leden hadden geld geleend om in te stappen en moesten geld weer lenen voor de margins calls in 2022 wat natuurlijk heel zuur is.
Ook voor degene die toen instapten en nooit een euro gekregen hebben in het begin was het een zware domper.
Noorderling
Quote Reactie van @melkertje:
En in goede jaren je kon bijleggen omdat het uit de fysieke markt terug kwam.

had iedereen daar (kracht)voer en energie tegenover staan?
Anders blijft het nog gokken omdat je marge niet vaststaat.
melkertje
@Noorderling Krachtvoer deels via de termijnmarkt die compenseerde toen nog wat maar niet dekkend genoeg meende ik, energie stond hier los van dus je fysieke bedrijfskosten stegen hiermee inderdaad wel zoals je aangeeft.
Het is ook deels gokken, een prijs vastleggen voor over 1 jaar of over 1,5 jaar met alles is een risico en ook deels gokken.
Beleggen op de beurs is gokken, hedgen is gokken, of alle andere vormen waarvan je de uitkomst niet weet is gokken. Kortom een groot deel van je leven is gokken 😅
Cowboy3
@melkertje Bij akkerbouwers met tarwe is termijn markt heel gebruikelijk voor de toekomstige levering en ook meer als 50 van de hoeveelheid.
+2
robbies
@Cowboy3 vorige generatie verkocht al in de jaren '80 varkens op de termijnmarkt. Niks geks aan. Hij durft alleen niet te zeggen of hij er toen meer aan verdiend heeft 😀
mlkvhoudr
@robbies melkquotum verkopen en gokken op daling prijzen gebeurde ook in fie tijd, niet alles veranderde in goud
+1
JohnDeere7serie
@Cowboy3 het wezenlijke verschil is dat de akkerbouwer de tarwe zelf heeft! Als de markt anders loopt heb je geen extra pijn. Het zou pas vergelijkbaar worden als ik als melkveehouder een future tarwe ga kopen of verkopen. De akkerbouwer verkoopt in het slechtste geval zn tarwe tegen een lagere prijs. Ik moet die tarwe dan eerst voor de hoofdprijs inkopen. Je neemt met futures met de hefboom een veel grotere positie in. Kans op grotere winst maar ook kans op mega verlies. Het is een erg groot risico ongedekt handelen in futures.
Cowboy3
@JohnDeere7serie Je kunt ook niet inschrijven als je geen melk produceert.
JohnDeere7serie
@Cowboy3 het wordt pas vergelijkbaar als een melkfabriek inschrijft die boter en melkpoeder produceert. Of, als jij je melk levert aan fabriek die jou een prijs uitbetaald die 1 op 1 is gekoppeld aan de melkpoeder en de boterprijs, in dezelfde verhouding als dat mtc futures verkoopt.
huub
@JohnDeere7serie
Quote:
het wordt pas vergelijkbaar als een melkfabriek inschrijft die boter en melkpoeder produceert. Of, als jij je melk levert aan fabriek die jou een prijs uitbetaald die 1 op 1 is gekoppeld aan de melkpoeder en de boterprijs

In een opgaande markt, zoals in 2022, gaat het daar mis. Je zet 'm vast voor 40 cent, de markt gaat naar 60 cent, je moet dus 20 bij leggen en krijgt van de Coöperatie 'maar' 50 cent. In een dalende markt, waar je op gokt als je 'm vastzet, is dit natuurlijk een voordeel.
Cowboy3
@JohnDeere7serie Of je nu werkelijk of fictief melk of tarwe levert heeft geen invloed, het contract is bepalend daar staat de afgesproken vasteprijs en hoeveelheid en welke periode en welke variabele prijs er tegenover staat en ofdat nu je eigen melkprijs of de garantieprijs van RFC of omgerekend kaas/boter prijs over de afgesproken periode is maakt niet zo veel uit, behalve als MTC de variabele prijs elke maand kan beïnvloeden ben je belazerd.
Het is zoals @huub beschrijft de hoge melkprijs van 2022 had niemand voorspeld en is de bottleneck van MTC
Hans van Bergen
@Cowboy3 Tis cash settlement dus er wordt helemaal niks verhandeld. Tis gokken met mensen die veel slimmer zijn en veel meer weten en veel sneller kunnen schakelen
huub
@Hans van Bergen
Quote:
Tis gokken met mensen die veel slimmer zijn en veel meer weten en veel sneller kunnen schakelen

Klopt helemaal. De mensen met (of beter gezegd tegen) wie je handelt doen dat als werk en beschikken over alle mogelijke data. Als melkveehouder doe je maar wat.
+1
achterhoeker2
@huub Dat geldt ook voor het afsluiten van een hypotheek/voorverkoop kunstmest etc.
Cowboy3
Quote Reactie van @achterhoeker2:
voor het afsluiten van een hypotheek

Voor het vast zetten van de hypotheekrente over een bepaalde periode
+1
melkertje
@willemvanaaken De gehaltes speelde geen rol in dit verhaal enkel liters er vond ook geen fysieke levering plaats, want je leverde de melk gewoon aan je afnemer.
zonnebloempje
@willemvanaaken ben ik niet helemaal met je eens als koeienboer heb je je melkproductie met de prijs die je beurt van fabriek, het hedgen van die prijs die je ook werkelijk gaat leveren is niks meer dan het afdekken van je risico zolang je de liters (of gedeelte) maar wel levert en dat geld ook beurt op ,melkgeld afrekening. voorkoop met voer of bijv afzet bij akkerbouw aardappellen /graan is daar ook voor bedoeld.zodra je derivaten aanschaft voor grondstoffen die je met je bedrijfsvoering niet gebruikt ben je idd aan het gokken / speculeren met alle risico's van dien. dat mtc een dubieus clubje is die dingen verkeerd heeft aangepakt is jammer want het idee achter het vastzetten/hedgen van je melkprijs/losten vindt ik persoonlijk een mooie kans voor iets waar je normaal als koeienboer weinig invloed op hebt....
evelienbrabant
MTC is puur gokken, het verhaal was heel anders uitgelegd door de commerciële jongens van DLV in Deventer Er zijn foutieve rekening uittreksel verstuurd en als boeren belde voor een lagere provisie ging er een deel van de factuur af, degene die niet belt die betalen maar. Daarnaast werd er gesjoemeld met cijfers in het zo gezegde dash board en deed coocke op eigen houtje de handel. Kortom heel anders voorgesteld, hier gaat het om de rechtvaardigheid. Ik wil de ander boeren waarschuwen, België is schijnt een hele andere cultuur dan Nederland hoorde ik zeggen. Wij Nederlandse boeren die België niet kennen zijn ons daar niet goed van bewust. Oppassen met die Belgen, gaat alles in geheim en onder tafel. Het erge is dan ook grote Nederlandse melkveehouders zich laten gebruiken door te zetelen in Raad van bestuur,
+4
robbies
@evelienbrabant volgens mij ben je ergens ingestapt waar je geen verstand van hebt en ben je wat wild om je heen aan het slaan. Het ligt aan de Belgen, aan Coucke, aan DLV en aan de grote Nederlandse boeren. Welk deel van je verlies reken je eigenlijk jezelf aan?
Cowboy3
@robbies "Oppassen met die Belgen"
Nou gelukkig dat we NL wonen daar kun je iedereen vertrouwen 😇
Heb een aantal keer bij DTO ingeschreven, was altijd een duidelijk contract, wou voor de zo'n ding van MTC wel eens zien
+1
bio boer
Op de spotmark wordt je ook niet blij van 🫣 ik weet niet of het gebeurt spotmark leveren ?

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@bio boer als je de spot prijs ziet hebben verwerkers hele nette prijzen betaald aan de vaste leveranciers
+2
spotmelker
@bio boer
Quote:
als je de spot prijs ziet hebben verwerkers hele nette prijzen betaald aan de vaste leveranciers
spotmarkt is een kleine overschotsmarkt tussen verwerkers b.v. door calamiteiten. Heeft niks met uitbetaling aan boeren te maken.
Cowboy3
@spotmelker Geeft wel wat aan hoe markt is op dit moment en waar het toe beweegt.
+1
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@bio boer als je de spot prijs ziet hebben verwerkers hele nette prijzen betaald aan de vaste leveranciers

Spotmarkt melk is overschotten/tekorten markt
een goede gemiddelde prijs geeft dat nooit.
+1
bio boer
@arie.j geeft wel wat beeld of fabrieken melk willen of niet
spotmelker
@bio boer [quote] ik weet niet of het gebeurt spotmark leveren [quote]
Zelfs ik doe dat niet meer 😁
bio boer
@spotmelker wel gedaan?
Ging dat dan via farmel ?
+1
Cowboy3
@bio boer Onder de naam Farmel niet gebeurd, heb in het begin bij Steegro als je geen passend contract kon krijgen wel periode's melkprijs gehad op vrije markt basis, dat deden er weinig de meeste gingen voor een minder contract.
Voorheen bij Vrebamel was ook geen spot, normaal zat een 90% onder contracten en 10% vrij en gemiddelde van dit was de melkprijs per maand.
spotmelker
@bio boer deels, via Melkexpress.
bio boer
@spotmelker heeft ook wel voordelen dat iedereen in zelfde schuitje zit is beter voor de gemoedsrust 😁

Of het vreet wel aan mij als ik eieren met verlies zit afteleveren voor 8 cent en vrijemarkt 16 is en er woekerwinsten worden gemaakt elder met eieren met de laagste standaarden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk en termijnmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
3.375
TREFWOORDEN