Melkveehouder Alex Datema nieuwe agri-topman Rabobank: 'Toekomst landbouw moet je vanuit breed perspectief bekijken'

Alex Datema wordt per 1 mei de nieuwe Directeur Food & Agri bij de Rabobank. Datema is op dit moment nog voorzitter bij BoerenNatuur, de belangenorganisatie die zich inzet voor agrarisch natuur en landschapsbeheer en voor een meer natuur inclusieve landbouw. Bovendien is Datema al 35 jaar melkveehouder in Groningen. Over zijn overstap vertelt hij in Vroege Vogels.

Deel dit topic

Reacties

robbies
Afgelopen week heb ik 'm horen spreken en ik denk dat dit binnen de Rabo nog op weerstand gaat stuiten. Datema geeft geen blijk van inlevingsvermogen naar bedrijven met een hogere intensiteit en is nogal overtuigd dat veel problemen naar de landbouw te herleiden zijn.

Als hij met die boodschap naar de accountmanagers moet, gaan ze nog flink wat ongemakkelijke gesprekken moeten voeren bij bedrijven in de intensieve regio's. Hij praat er wat omheen als je het op de man af vraagt, het gebruikelijke verhaal dat er meer sporen zijn, maar extensiveren kwam wel telkens terug. Ik geef het je te doen om te extensiveren in gebieden waar de grondprijs en de gronddruk hoog is
+1
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Ik geef het je te doen om te extensiveren in gebieden waar de grondprijs en de gronddruk hoog is

Laat dat nu niet alleen intensieve regio's zijn waar die druk hoog is, al zou je willen verkassen kom je voor de lange termijn al gauw uit bij een berucht kaartje, waar de dure grond ook flink in je nadeel werkt...
Sectoraal een beetje knijpen kan, als indivudu kijk je welke paden jij kunt bewandelen, ik zie er geen een waarin extensiveren jou kan helpen op korte maar vooral lange termijn.


Of je moet Datema heten en naast een berucht gedeputeerde wonen, wie NNN rond je bedrijf rekent en je voorziet in goedkope grond. Maar of hij daar de volgende 1 of 2 generaties mee helpt is ook maar de vraag.
NNN werd ook iets vriendelijker gebracht, maar komt de aap straks ook nog wel uit de mauw.
Dag onderpand, dag landbouwkundig opbrengend vermogen, geen opbrengst, geen saldo geen vermogen geen toekomst, verkapte boswachter voor eigen risico is waar je naar toe kunt werken.
robbies
@Noorderling dat laatste is exact zijn toekomstbeeld. Groen blauwe diensten leveren voor de maatschappij. Op de vraag of je als bedrijf afhankelijk moet zijn van de politiek, komt hij met GLB op de proppen. Die mag je dan uit principe niet meer aanvragen.
Noorderling
@robbies
Quote:
komt hij met GLB op de proppen. Die mag je dan uit principe niet meer aanvragen

Grootste pijnpunten zitten in 7e actieplan nitraat en zijn verplicht.
Welke keuze heb je dan volgens hem?

Is het enkel nog de keus of je het geld van straat raapt of niet. Principieel laat ik dat dan weer niet liggen als "intensieve?" opstalboer zonder blijvend grasland wie zijn geweten wel kan schonen met goud...
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
zijn toekomstbeeld.

zag gister op fb ergens wat foto's langs komen van enkele door Datema gebruikte sheets bij een boerenbijeenkomst. Onderste tekst, boerennatuur..
Frits1
@cs-agrar ja dus? Daar werkt hij nu nog voor.
mlkvhoudr
@robbies iedereen zou die bak met geld pakken, dus ik snap hem wel good old jack rijlaarsdam noemde het altijd windowdressing, dat is de rol van alex ook waarschijnlijk,goed betaald naar buitem toe lopen shinen, voor de rest geld de tucht van de markt
+1
robbies
@mlkvhoudr dan houdt hij het niet lang vol. En dat is ook mijn inschatting. Een jaartje of wat en dan blijkt dat hij weerstand krijgt en niets voor elkaar krijgt.
+1
Frits1
Hij melkt zelf ook 18.000 liter per ha. Het verdien model bij extensiveren was de grote uitdaging volgens hem zelf. Hij was vorige week de spreker bij onze afdeling van de lto.
zonnebloempje
@Frits1 met Alex zn nieuwe baantje/salaris zal het met zijn verdienmodel loslopen denk....
+2
LeoT
Succes Alex🥂🥂
LeoT
@LeoT En veel sterkte met de onwilligen.
Braboboer
En welk toekomstperspectief volgt er voor de mede door Rabo gefinancierde legbatterijeieren in Oekraïne?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , landschapsbeheer , groningen , vogels , natuur , rabobank , melkveehouder en Agrarisch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0